Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Trump vagy Harris
- Szabad e használt OLED televíziót venni?
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
Aki mélyebben is érdekel:
Arm: A64 SIMD Instruction List: SVE Instructions
https://dougallj.github.io/asil/x86/x64 SIMD Instruction List (SSE to AVX512)
https://www.officedaytime.com/simd512e/Mottó: "A verseny jó!"
-
Busterftw
veterán
válasz S_x96x_S #9050 üzenetére
Szerintem ugy erti, hogy "altalanos" hasznalattal nezve.
Ha megnezed a Phoronix 190 benchmark tesztjet, annak tulnyomo tobbsege olyan szintetikus teszt, amit a kutya nem hasznal a valo eletben.
Miner, Java benchmark, LUAbenchmark meg tobb tucat kitomorito/konvertalo kitudja milyen fajl kiterjesztesekkel.Ehhez kepest az atlag user megveszi a Windows laptopot, vagy a MacBookot esetleg elobbire telepit Linuxot.
Itt mar nem fog kijonni ez a kulonbseg, atlag hasznalattal. -
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #9052 üzenetére
Csak azt szerettem volna jelezni,
hogy az "arm" reális veszély az x86 hegemóniára.
Jön fel mint a talajvíz.
Bár nem sikerült az nVidiának átvennie a kontrolt az ARM felett ..
azért jönnek az újabb és újabb arm magok .. és egyre csökken a rés az x86 között.> Ehhez kepest az atlag user megveszi a Windows laptopot, vagy a MacBookot esetleg
> elobbire telepit Linuxot.
> Itt mar nem fog kijonni ez a kulonbseg, atlag hasznalattal.az átlag usert tényleg nem érdekli pár százalék teljesítmény eltérés ..
viszont az apple CPU teljesítményére lehet következtetni belőle ..
A 4db high-performance "Avalanche" mag és a 4db energy-efficient "Blizzard" mag azért relative elég jól szerepel a zen3 és a zen4 magokkal szemben is.Persze az, hogy melegszik, meg a hűtés miatt extrém zajos,
vagy hogy hamar lemerül az aksi
... az már megfogható az átlag usernek is
és a jobb performance-per-Watt -nak ilyen következménye is van." Even under demanding multi-threaded workloads, the M2 MacBook Air was not nearly as warm as the other laptops tested. It's a night and day difference of the M2 MacBook Air still being cool to warm compared to the likes of other notebooks like especially Dell XPS laptops that get outright hot under load. The power consumption metrics should also be more useful/relevant once Linux has working M1/M2 GPU support in place too.
" https://www.phoronix.com/review/apple-m2-linux/4Mottó: "A verseny jó!"
-
Alogonomus
őstag
válasz S_x96x_S #9053 üzenetére
Igen pontosan arra próbáltam rámutatni a válaszomban, hogy még az Apple is csak néhány alkalmazásban tud kiemelkedő perf/watt értéket felmutatni, viszont egy átlagfelhasználó átlagos használati rutinja során ez az előny eltörpül amellett, hogy nagyságrendekkel több "gyengén optimalizált" program áll rendelkezésre az x86-os rendszerekhez, mint ahány "tökéletességig optimalizált" program elérhető az Arm rendszerekhez.
Az már csak slusszpoén, hogy a $3300-os M2 Max és az $1250-os 7940HS laptop teljesítménye egyenlő. Persze harmadával jobb az M2 üzemideje, de bő 2,5x annyiba is kerül. Ráadásul az átlagos 10-25%-os kihasználtság esetén az x86 is sokkal takarékosabb, mint teljes terhelésen tesztelve.
Valamint a szintén $3000 fölött "vesztegetett" 7945HX3D laptop - CB R23 alatt mérve - már hatékonyságban is jobb, mint az azonos árú M2 Max. 236 vs 259. Ja és a 7945HX3D laptopba belefér egy mobil RTX 4090, ami kb egy asztali RTX 4080 és 7900 XTX teljesítményét is nyújtja. -
Busterftw
veterán
válasz Alogonomus #9054 üzenetére
Ezért is olyan az Apple marketing amilyen.
Bedobálták az semmitmondó up to 1.6x, 3x, 6x diákat és csókolom. -
thgergo
tag
válasz Busterftw #9055 üzenetére
Tesztként kiprobáltam a Desktop "DEX" élményt Samsung tab S7+on. (3 GHz-es A77 arm mag)
Desktop mód, 2560p monitor USB-c dock, egér+billentyű.
- @chrome, weblapok 2x 4x lassabban töltenek be
- @libreoffice: Mint kb egy 10+ éves core2 duo... komplexebb dolgoknál sok a sótartó...
mint egy 8-magos 4750U ryzen, 7W-ra korlátozva 1.7 GHz-en (!)-
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #9053 üzenetére
"Jön fel mint a talajvíz. "
"és egyre csökken a rés az x86 között."
Szerintem már megérkezett.
Egyrészt a Cortex-X sorozat ott van, ahol lennie kell. Tulajdonképpen az szerverek vonatkozásában is eléggé sok megoldás érhető már el. Az Apple irányt mutatott és bár a Nuviához sok remény fűződik, sajnos egyre több helyről hallani, hogy nem fog egy újabb ugrást jelenteni az Arm életében az X4-hez és az Apple P magokhoz képest.Az Apple P mag valóban kimagasló, viszont azt is látni kell, hogy a Cortex-X sorozat sem ugrál már olyan elképesztő nagyokat. Én nem érzem azt, hogy teljesítményben jön, mint a gyorsvonat és állva hagyja az X86-ot.
Amit az Arm magokról jelenleg el lehet mondani az az, hogy perf/W és talán PPA vonatkozásában valóban előnyben vannak az X86-hoz képest.
De nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez az ISA következménye. Sokkal inkább az, hogy az x86 magokat magas frekvenciára tervezik, míg az Arm magokat alacsonyabb frekvnciára és több, de sűrűbb cache-sel. Szerintem is az utóbbi a jobb, láthatjuk a Zen4c-n, hogy mennyivel lehetne összesűríteni a magokat, ha elengedjük a magas frekvenciát.Szóval teljesítményben csodát már nem várnék.
A perf/W nem lebecsülendő és engem is érdekel, hogy vajon mikor fog az Intel és az AMD reagálni erre az aspektusra - ami márpedig a legnagyobb profittal kecsegtető szervereknél és a notebookoknál egy elképesztően fontos szempont.Az adoptáció egy másik kérdés.
Nyilván ha a Windows-t fel tudom telepíteni egy bolti Arm-os notebookra is, és a windows elfejti az egyéb szoftverkompatibilitási problémákat is, akkor a vásárlót elvileg nem kéne érdekelje, hogy mi van a gépben. De ez most is igaz. Az se kéne érdekelje, hogy Intel vagy AMD van és - állítólag - a vásárlók mégis az intel márkanévben bíznak inkább.
Persze az is lehet, hogy ez humbug és ezt csak az OEM-ek mondják. Akkor viszont az fog dönteni, hogy egy arm mag, ami teljesítményben versenyképes és perf/W vonatkozásban előnyben van, vajon olcsóbb is lesz-e annyival, hogy megérje a nyűgöt, vagy ahhoz az hagyományosan lenni szokott a perf/W előnyt megfizettetik a vásárlóval?A lényeg, hogy én itt már tökre ugyanazokat a piaci mechanizmusokat várom, mint ami meghatározza, hogy Intel vagy AMD processzorból mennyi fogy notebookokban.
Tartok tőle, hogy ha áttörés lesz, akkor az inkább annak köszönhető, hogy lesz egy oylan - Arm tervező - szereplő, aki hajlandó és képes alacsonyabb marzzsal és nagy volumenben - annak kockázatával együtt - vállalni a chipgyártást. Azt meg ugye tudjuk, hogy az AMD általában kínosan ügyelt, hogy helyenként megnyert technológiai előnyét inkább marzsnövelésre, mint piaci részesedés növelésére fordította.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
válasz Alogonomus #9054 üzenetére
újra
én ezt a mondatodat találtam furcsának
(#9046Alogonomus )
"Egy szálon nagy teljesítményt igénylő feladatokra nem ideális az Arm."az apple M mellett még
azért léteznek arm-es HPC -k, és ott van az arm alapú Grace-is.
https://www.arm.com/markets/computing-infrastructure/high-performance-computing> Az már csak slusszpoén, hogy a $3300-os M2 Max és az $1250-os 7940HS laptop
> teljesítménye egyenlő.Az M2 MAX - 12 szálas .. a 7940HS pedig 16 szálas.
ha egyenlő a teljesítményt ad le, ahogy te írod,
akkor az M2 Max -nak jobbnak kell lennie az 1 szálon kiadott teljesítményben,
főleg úgy hogy a 12-ből ráadásul 4 energiahatékony mag.Amúgy a 7940HS nem rossz ( saját tapasztalat )
de az AMD ment az Intel után és elengedte a power keretet
és maxon minden venti extrém hangos ;
De legalább nem throttlingol és nem fagy le .. ( kopp .. kopp )Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
végre ...
"AMD Ryzen Threadripper PRO 7000 “Storm Peak” CPUs Unveil on 19th October: Up To 96 Zen 4 Cores For Workstation"
https://wccftech.com/amd-ryzen-threadripper-pro-7000-storm-peak-cpus-unveil-19th-october/Mottó: "A verseny jó!"
-
Alogonomus
őstag
válasz S_x96x_S #9059 üzenetére
Az M2 MAX - 12 szálas .. a 7940HS pedig 16 szálas.
ha egyenlő a teljesítményt ad le, ahogy te írod,
akkor az M2 Max -nak jobbnak kell lennie az 1 szálon kiadott teljesítményben,
főleg úgy hogy a 12-ből ráadásul 4 energiahatékony mag.Átlagban ad le ugyanolyan teljesítményt a 16 magos 7940HS és az M2 Max, de a fentebb is linkelt mérési eredmények pont megmutatják, hogy a 7940HS bár veszít az Apple chipjére optimalizált tesztekben, viszont az Apple chipjére nem optimalizált tesztekben legalább annyival felül is múlja az M2 Max effektív teljesítményét.
Ahogy írtam is korábban, "az Apple chipeken az adott chiphez optimalizált programkód valóban nagyon hatékonyan tud futni". A gond akkor jelentkezik, amikor az Apple eszköznek ki kell lépnie az Apple ökoszisztémába tartozó programok köréből. Az x86-os termékek körébe tartozó 7940HS viszont ugyanúgy gyengébb hatékonysággal tud futtatni bármilyen programkódot, mert egyik program adatfeldolgozási struktúrája sem pont a 7940HS chip egyedi belső felépítéséhez igazodva került meghatározásra. És ezzel a hátránnyal együtt is tartja a lépést átlagosan az M2 teljesítményével. Mindezt pedig nyújtja 40% költségből a felhasználónak. -
Komplikato
veterán
válasz S_x96x_S #9060 üzenetére
És megint semmi infó a nem Pro verziókról, alaplapokról, stb. A Pro Epic magasságában lesz ár ügyileg. Viszont amikor 200k+ egy normális Am5 alaplap, meg félmillió felett van egy MSI Godlike, akkor már annyira nem lehet drága az a nem Pro.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
S_x96x_S
addikt
Review: Framework Laptop finally gets an AMD Ryzen config—and it’s pretty goodBattery life is a sticking point, but the speed is generally worth it.
https://arstechnica.com/gadgets/2023/10/review-framework-laptop-finally-gets-an-amd-ryzen-config-and-its-pretty-good/apróságok - AMD Ryzen 7840U cpu-val; ( úgy néz ki, nemcsak a 7940HS van csúcsra járatva - zaj ügyileg ... )
"
- Passable-but-mediocre battery life, and not as good as the 13th-gen Intel version of the Framework Laptop. The entry-level option only comes with a smaller 55 WHr battery.
- Plenty of heat and fan noise while gaming or fully utilizing the CPU.
"
más tesztelőknek nem volt baja az akku idővel ..
https://www.techradar.com/pro/framework-laptop-13-7040-series-review
"+ Decent battery life"
az Intelhez képest .. azért jobb .
https://www.tomshardware.com/news/amd-7040-framework-laptop-mainboard-transfer-performance-test-review
---------------A linux teszt - BIOS problémák miatt késik ..
https://www.phoronix.com/news/AMD-Framework-Linux-Hold
"After installing an Ubuntu 23.10 snapshot to the device, there was no working desktop and when connecting via a VT, there were AMDGPU issues. Long story short there was a BIOS regression introduced... After working with AMD and Framework, a new BIOS revision should be available in the coming days to fix the issue. But that means no Linux benchmark results for today's review embargo lift."
"Long story short, in a week or two should be the Linux review and benchmarks for the new AMD Framework Laptop."Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Komplikato #9062 üzenetére
( Threadripper)
>És megint semmi infó a nem Pro verziókról, alaplapokról, stb.türelem.... ez még csak az OEM és Rendszerintegrátoroknak szól ..
A tesco gazdaságos - DIY+összeszerelős verzió ki tudja mikor jön még .."The forthcoming launch is expected to target OEMs and SI (System Integrators), who will offer a range of systems based on both OEM and DIY motherboard designs utilizing the TRX50 chipset.
...
While the DIY market launch is expected to be somewhat limited, AMD has made it clear that their primary focus is on high-end workstations rather than the gaming community.
"
( via videocardz )> Viszont amikor 200k+ egy normális Am5 alaplap, meg félmillió felett van egy MSI
> Godlike, akkor már annyira nem lehet drága az a nem Pro.Ez attól függ .. hogy neked mi a normális Am5 ...
Amúgy egy fapados SP5/Epyc9004 alaplapot már
nettó 230eFt / bruttó 294eFt -ért lehet kapni.Supermicro MBD-H13SSL-N-O
AMD EPYC™ 9004 series Processors System on Chip Up to 3TB 3DS ECC RDIMM, DDR5-4800MHz in 12 DIMM slots 3 PCIe 5.0 x16 2 PCIe 5.0 x8 Up to 6 USB 3.0 ports(4 rear + 2 via header) 8 SATA3 6 PWM 4-pin Fans with tachometer status monitoring M.2 Interface: 2 PCIe 4.0 x4 M.2 Form Factor: 2280, 22110
231 336,00 HUF ÁFA nélkül
293 796,72 HUF ÁFÁ-val
https://smicro.hu/supermicro-mbd-h13ssl-n-o-4+ 32 magos CPU: AMD EPYC 9354P processzor 3,25 GHz 256 MB L3
~ 1 195 591 Ft nettó ( 1 518 401 Ft bruttó )
vagy más alternativa:
https://www.senetic.hu/amd/amd_server_cpus/amd_cpu_epyc_9004_tray/Mottó: "A verseny jó!"
-
Petykemano
veterán
Lisa Su interjú: [link]
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Alogonomus
őstag
válasz Alogonomus #9061 üzenetére
Nálam sokkal nagyobb rálátással rendelkező véleménye is ugyanaz az M1/M2 kapcsán.
If you don't venture outside of the hardware optimization for particular pieces of software Apple has done it's breathtaking. As soon as you start doing stuff off script it's much less breathtaking in terms of IPC and everything else. -
Devid_81
félisten
Kivancsi vagyok erre, hogy mi lesz.
12CU?Vagy tobb/kevesebb?...
-
Petykemano
veterán
Úgy tűnik, az AMD Phoenix érkezik AM5 foglalatba [link]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #9068 üzenetére
ezekszerint vegre lesz normalis apu is am5 -re ?
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Petykemano
veterán
válasz hokuszpk #9069 üzenetére
Rembrandt nem is jött egyáltalán, ugye?
Ezzel kapcsolatban is olyan érzésem van, hogy lassan minek jön, amikor 2 negyedév múlva itt a Strix. De sajna-bajna valószínűleg a strix-szel is ugyanaz fog történni, hogy elkapkodják az notebook, és handheld gyártók.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #9070 üzenetére
Rembrandt emlekeim szerint csak laposban volt.
-
Devid_81
félisten
-
Devid_81
félisten
válasz Petykemano #9074 üzenetére
Strix Halo az erdekes lesz, csak nem tudom megkapja-e barmi konzolon kivul?!
Egy olyat ledobni asztaliba es meg a kozepkategorias VGA piac is veszelyben lenne....
-
Petykemano
veterán
válasz Devid_81 #9075 üzenetére
> Strix Halo az erdekes lesz
Az eddig látott információk alapján sajnos nekem vannak kétségeim.
A Strix Halo-t az eddigiekben 16 magos konstallációban emlegették. Szerintem a 16 mag sok. Akit egy 40CU-s APU érdekelhet - feltételezve, hogy addig nem dob le az AMD valami ütős szoftveres cuccot, ami a 40CU-t egy diszkrét kártya mellett is hasznossá teszi - annak bőven elég lenne emellé 6-8 mag is.
(Legyen 6 mag + 36CU, 8 mag és 40CU)Szerintem aki 40CU-val beéri, annak nem kell 16 mag, akinek meg kell 16 mag, az nem fogja beérni 40CU-val, hanem kell a diszkrét kártya.
Értem, persze, biztos van egy olyan még ennél is szűkebb réteg, aki renderelni akar 16 magon és elfogadható minőségben játszani is, de utóbbira azért olyan sokat nem költene. De akkor is azt gondolom, hogy ezek kevesebben vannak, mint akiknek egy kompakt játékos minipc-hez 6-8 mag is elegendő.Azt gondolom, hogy talán az lehet az AMD gondolata, hogy a 40CU nagyon sok és sok helyet foglal és ezt azzal próbálják növelni a marzsot, hogy az egyébként mondjuk $350-400-os terméket (merthogy 6-8 magért és egy RX 7600-ért összekötve szerintem ekörül költene egy kompakt miniPC-re vágyó felhasználó) egy plusz chiplettel hirtelen a $700+-os szintre lökik.
Ezt persze meg lehet tenni, de akkor ez a termék nem a mainstream GPU-kat leváltó nép-gamer APU lesz, amire már évek óta áhítozunk, hanem egy alacsony volumenben gyártott termék, ami lényegében nem felhasználói igény kielégítésére, hanem technológiai mutogatásra készítenek: egy halo product.
Persze senki nem mondja, hogy ne lehetne az egyik CCD-t levenni, vagy letiltani. De szerintem hiba volna ebben reménykedni.
A Zen5 még a hagyományos összeköttetéssel és IOD-vel érkezik és elvileg a Zen6-tal fogja az AMD megreformálni a chipletek elrendezését, csatlakoztatását.Számomra az tűnik logikusnak, hogy a Strix Point monolitikus. Erre a napokban érkezett is egy 225mm2-es lapkaméret jóslat/leak.
A 40CU viszont nagyon sok. A közel ugyanekkora mennyiségű feldolgozóval rendelkező Navi33 esetén 32MB infinity cache-t alkalmaznak 128bit GDDR6 mellé. DDR5 mellé valószínűleg ennél lényegesen több kéne. Emiatt szerintem a Strix Halo nem monolitikus, hanem egy olyan kísérleti termék, amiben az AMD beveti a Mi300-ban is használt "base die + compute dies" megközelítést. Ez mondjuk megmagyarázná, hogy miért halo (drága és kis volumen.
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #9076 üzenetére
> Szerintem aki 40CU-val beéri, annak nem kell 16 mag,
> akinek meg kell 16 mag, az nem fogja beérni 40CU-val, hanem kell a diszkrét kártya.Talán a Marketing a fő ok és hogy technikailag meg tudják csinálni ...
az Intelnél már 12mag az alap;
és 8 maggal az AMD elég furcsán néz ki...
Vagyis mindent kimaxolnak, amit tudnak ..Mottó: "A verseny jó!"
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #9077 üzenetére
Az jutott még eszembe, hogy AdoredTV szerint az AMD valami létre elrendezésű busszal fogja megoldani a 16 (és később bizonyára a 32) mag egy CCX-be integrálását.
A Strix Halo 16 magjából valamennyi lehet(ne) akár helytakarékos Zen5c mag is.
A PHX2 bizonyítja, hogy akár egy designon belül is lehet alkalmazni a két különböző sűrűségű magot. Persze ott talán több hely van a méretkülönbségekből fakadó többlethely feltöltésére, míg egy CCD elég téglalap alakú.A régi wccf-es ábra [link] is olyasmire utalt, hogy vegyítve vannak a normál és az alacsony frekvenciát bíró magok.
Ha standarddé válik a 16 mag, szerintem azt nem is volna érdemes úgy megvalósítani, hogy 16 normál, nagy kiterjedésű mag. Egészen bizonyos, hogy a 16-ból az utolsó - mondjuk - 8 soha nem fog azon frekvencián üzemelni, amit névleg - turbóval - elérhetne, mert ezt a feladatot a nálánál jobb magok fogják megvalósítani.
Viszont ezzel a gondolattal nem is mennék tovább, mert semmilyen információ nem támasztja alá, hogy a hagyományos magas frekvenciát elérni képes Zen5 CCD és a 16 magos Zen5c CCD mellé az AMD készítene további változatokat.
-
S_x96x_S
addikt
válasz Alogonomus #9061 üzenetére
> Ahogy írtam is korábban, "az Apple chipeken
> az adott chiphez optimalizált programkód valóban nagyon hatékonyan tud futni".pl. A Cinebench 2024 mindkettőre optimalizálva van,
és egy szálon az M2 Ultra jobb mint a 7800X3D
Vagyis Arm alapokon is lehet jó chipet csinálni, ahogy az Apple meg is mutatta ...
Mottó: "A verseny jó!"
-
Petykemano
veterán
válasz hokuszpk #9080 üzenetére
Valamivel mérni kell és még azért nem annyira sok natív cross-platform eszköz van, amivel ez megtehető.
Szerintem vitán felül áll az, hogy az Apple chipje jó.
Legfeljebb arról lehet vitatkozni, hogy tényleg jobb-e annyival, mint amennyit a grafikonok mutatnak, de biztosan nem rosszabb, mint az X86-os versenytársak.
És eközben szerintem az is vitán felül áll, hogy a nagyonis versenyképes ST teljesítmény leadása közben azért észrevehetően kevesebbet fogyaszt.mondhatjuk, hogy a különbséget tulajdonképpen az eredményezi, hogy az Apple procija széles feldolgozókkal közepes frekvenciára van tervezve, míg ehhez képest az x86 processzorok hagyományosan vékonyabbak, cserébe magasabb frekvenciával kompenzálják a szűkösséget. A magas frekvenciához pedig magasabb feszültség kell, ami négyzetesen emeli a fogyasztást
MT teljesítményben ennek megfelelően a teljesítmény és hatékonyságbeli különbség már nem látványos, vagy szinte el is tűnik. A lapkaméreten persze továbbra is lehet vitatkozni.
De ezzel megint ott vagyunk, hogy egy mobil 8 magos Zen4 APU-ban - vagy akár CCD-ben is - tulajdonképpen szinte feleslegesen foglal el az összes Zen mag teljes kiterjedést. Persze nyilván nem annyira egyszerű, mert nem lehet tudni előre, hogy a 8 közül melyik lesz az, amelyik majd a kívánt legmagasabb frekvenciát eléri.Azért is ködös számomra, hogy miért a magas frekvenciát választják tervezéskor a széles design helyett, hiszen a processzorok fő felhasználási területe, ahová ténylegesen és igazából készül az a szerver, ahol meg nem szükséges a magas frekvencia.
Valószínű, hogy azért nem annyira egyszerű jó széles architektúrát építeni. Ha elengedik a frekvenciát, akkor azzal sok helyet nyerhetnek (tehát kisebb lehet a lapkaméret), de nem biztos, hogy az ALU-k, FP pipe-ok, és gyorstótárak méretének növelésével együtt magától megérkezik az Apple chipben látható magasabb IPC is.
Engem például meglep, hogy a Zen5-ben, csak az L1d növekszik 48kB-ra 32-ről, miközben az Apple cpu-ban 192kB + 128kB van.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #9081 üzenetére
"Valamivel mérni kell és még azért nem annyira sok natív cross-platform eszköz van, amivel ez megtehető."
nincs ezzel problema, csak eppen az 5800X3D -rol mar a megjelenesnel kiderult, hogy a frekvencialimit miatt CB23 alatt gyengebb szamokat hoz, mint a sima 5800X ( 4.5 Ghz vs 4.85Ghz ami PBOval kitolhato 5.05 -ig ) ; namost a 7800X3D is le van korlatozva 5Ghz -re, szvsz CB alatt a 7700X is megveri, csak mert el tud menni orajelben 10% magasabbra.
[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
Mérni kell, de minél több cross-platform program felhasználásával, hogy egy konkrét programban mutatott teljesítmény egyik irányba se vigye el túlságosan az átlagos eredményt. Erre tökéletes példa is a Cinebench, amiben az egyszerűbb utasításkészletre felkészített inteles E magok és Arm magok például a valós használati értéküknél aránytalanul nagyobb előnyt jelentenek a nagyobb cache-sel és tágabb utasításkészlettel rendelkező teljes értékű x86 magokhoz képest.
Ezért szoktak 50 programos teszteket elvégezni, amiben úgy helyet kap ugyanolyan feladattípusra több programban is elvégzett mérés, és így az is kibukik, ha egy adott program optimalizált egy adott rendszerhez, valamint az is kibukik, hogy milyen feladattípusra melyik gyártó terméke a jobb választás.
Ahogy mondják, "egy mérés nem mérés". Mérni ráadásul nem is csak szintetikus mérőprogramokkal célszerű, hanem tényleges felhasználói programokban érdemes ugyanannak a feladatnak az elkészülési idejét, hiszen a valós felhasználáskor sem szintetikus benchmark fog futni az eszközökön. -
senior tag
hiszen a processzorok fő felhasználási területe, ahová ténylegesen és igazából készül az a szerver, ahol meg nem szükséges a magas frekvencia
Ott is szükséges lenne, de a többszálúság fontosabb, a fogyasztást pedig határok között kell tartani, így marad az alacsonyabb órajel...
szerk: a CPU tervezés mindig a kompromisszumokról szól. Hiába csinálnak szélesebb végrehajtókat, ha nem tudják etetni, mert nem olyan a kód, akkor csak viszik a helyet és az energiát. Az Apple meg tudja tenni, mert saját kezében van a hardver és a szoftver is, x86-nál meg nem.
[ Szerkesztve ]
Путин, иди нахуй!
-
S_x96x_S
addikt
> Azért is ködös számomra, hogy miért a magas frekvenciát választják
> tervezéskor a széles design helyett, hiszen a processzorok
> fő felhasználási területe, ahová ténylegesen
> és igazából készül az a szerver, ahol meg nem szükséges a magas frekvencia.Kompatibilitás:
a régi (legacy) binárisok jellemzően egyszállasak,
vagy max 2-4 magra optimalizáltak.
és ez főleg a kompatibilitásra törekvő x86 -ot érinti.
Az Arm64 -dobta a korábbi kompatibilitást.
Sok mindent újra kell fordítani, ami előny és hátrány is.Marketing:
annó az Intel feltolta a CPU FREQ-t az égbe ..
és most már ebből presztízs okok miatt se léphet vissza ..
és azigazi probléma, hogy az új gyártástechnológiák az életciklus elején nem képesek az 5Ghz -re. Kompromisszum kell, amit vagy elfogad a piac vagy nem ..Stratégiai tervezési prioritások:
az apple: mobil first stratégiát képvisel. (iPhone) fontos az alacsony fogyasztás, ami miatt mindig a legújabb gyártástechnológiára kell ugrani,
és az életciklus 4Ghz még köhögös ..amd/intel: szerver first stratégia; sokkal szélesebb piac változatos ügyféligényekkel.
olyan mint a konfekciós ruha, ha valakinek jó az S,M,L,XL, .. akkor szerencsés, a többek meg szívnak ..Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
EU Grabs ARM for First ExaFLOP Supercomputer, x86 Misses Out
https://www.hpcwire.com/2023/10/04/eu-grabs-arm-for-first-exaflop-supercomputer-x86-misses-out/"
While Intel and AMD may be losers in the Jupiter deal, it does not preclude their chips from being used in the supercomputer. Jupiter’s modular design means that Jülich may opt to add GPUs, and less likely, CPUs, from those companies into modules that plug into the core compute system.Intel worked extensively with SiPearl to bring OneAPI support for its Ponte Vecchio supercomputing GPUs to Rhea. SiPearl last year partnered with AMD to make Instinct GPUs compatible with Rhea chips.
Jülich is also building out its machine-learning and quantum computing infrastructure, which the supercomputing center hopes to plug in as accelerator modules hosted at its facility.
ARM, which recently became a publicly listed company, will get a feather on its cap as it looks to break the dominance of x86 in supercomputing. The world’s second fastest supercomputer, Fugaku, installed at the Riken Center for Computational Science, is based on an ARM processor from Fujitsu."
-
Petykemano
veterán
MLiD által nyilvánosságra hozott Zen5 infók elemzése a Chips&Cheese-től [link]
-
félisten
válasz Petykemano #9087 üzenetére
Azért jól kifújta ennek az idiótának az orrát. Kb Tényleg erről szól a tevékenysége, inkább rombol , mint épít..
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Petykemano
veterán
Az valóban elmondható, hogy az AMD eddigi látványos húzásai javarészt arról szóltak, hogy néhány módosítással letervezték nagyvonalakban azt a bevált architektúrát, amit az Intel is.
Van persze különbség, hiszen az AMD magjai azért érezhetően kisebbek, az intelnél meg érezhető, hogy nincs igazán új ötlet, csak növelgetik a feldolgozókat, puffereket, regisztereket. Ezzel hízik a mag, de a sebesség (IPC) csupán kisebb mértékben növekszik (diminishing return)A cikk írója egyrészt azt feltételezi, hogy az AMD - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - az Intel iránymutatását követve ugyanezeket a lehetőségeket fogja lehívni. Abban bizonyára igaza van, hogy ha egy aechitektúrának csak úgy egyesével elkezded növelgetni a paramétereit, akkor előbb-utóbb eljutsz oda, hogy már hiába növelsz vagy' növelnél bármit, a végeredményre nem lenne.hatással. mert az architektúra nem skálázódik. A gpu-knál ilyenkor szokott jönni egy újratervezés. És hát elvileg a zen5 is egy from-scratch design ígéretét hordozza. Ez alapján egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazoknak a paramétereknek a megváltoztatásával ugyanarra az eredményre fognak jutni, mint az Intel.
Másrészt érezni a cikk írójának irányából az MLiD típusú szereplők által végzett tevékenységgel szemben érzett ellenszenv.
Én továbbra is úgy vélem, hogy aki képtelen együtt élni azzal a bizonytalansággal, hogy az általa látott információk lehetnek
- szándékos félrevezetések a forráscégtől
- szándékos félrevezetések konkurens cégtől
- régi, meghaladott információk
- vagy akár a "leaker" is kitalálhatja a műsort persze
... annak nem érdemes ezzel foglalkoznia.Szerintem helyesebb lett volna azt az álláspontot felvenniük, mint maguk a cégek is, hogy pletykákra nem reagálnak.
A rombolást azonban ezúttal nem értem. Ezt esetleg kifejthetnéd, hogy miben látod a zen5-re vonatkozó slide-ok megjelentetését rombolónak és hogy mitől jobb, hogy a C&C kifejezte hitetlenségét, nemtetszését?
-
félisten
válasz Petykemano #9089 üzenetére
Nem értem mit nem értesz. Nézd meg ezt a videókat erre vonatkozóan, majd olvasd el cikket hogy szedi szét lassan komótosan és tisztán látszik hogy a kiszivárgott vagy kreált chartok mögött ugyan úgy MliD megjegyzéseire is reagál vonatkoztatott technikai magyarázat alatt.És úgy általában is.
Szerintem ez elég egyértelmű, számomra nem szorul magyarázatra az évek alatt folytatott előzetes tőle származó hype train majd pofára esés a rajongók részéről az AMD re vonatkoztatva. Általánosan nézve.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Petykemano
veterán
Azért nem értelek, mert nem mondtál konkrétumot, csak minősítettél.
Akkor tehát azt állítod - vagy úgy véled, a C&C-re ezt állítja -, hogy a két MLiD által publikált dia, a roadmap és annak részletei, valamint a blokkdiagram hamis és feltehetőleg MLiD gyártotta őket?
"Rombolást" és "hype train"-t említesz. Amit azért nem értek, mert az eddigi - mások által megalapozott* - 25-30%-os ST teljesítménynövekedésre vonatkozó várakozásokhoz képest a 10-15% IPC növekedés megjelentetése a roadmap slide-on kifejezetten a kedélyek és várakozások hűtését szolgálja. Egyes vélemények szerint a AMD épp ezzel a céllal , szándékosan juttathatta el hozzá ezeket az információkat.
Megtennéd, hogy konkrétan megnevezed azokat az ebben a videóban elhangzó információkat , amik szerinted az általam érzékelt hatással szemben szerinted épp ellentétes hatást váltanak ki?
* mások által megalapozott várakozások:
- Jim Keller Tenstorrent videója 25%-os teljesítménynövekedésről számol be, későbbi pontosítás szerint annyit vár/becsül specINT mérésben
- AdoredTV egy Zen5-ről szóló 4-5 hónappal ezelőtti videójában egy kiszivárgottcinebench eredményt elemezve jutott arra a következtetésre, hogy a Genoa-hoz képest 32%-kal nyújthat nagyobb teljesítményt
- A RedGamingTech csatorna 1-2 havonta kiad egy frissített híradást a Zen5-ről szóló várakozásokról. Nem tudom, hol tart most, de ő is 20-30% ST teljesítménynövekedést szokott mondani.
- az AT fórumban egy adhoc_thurston nevű magát beavatottnak előadó fórumozó következtesen 30+% ST teljesítménynövekedésről(Fent nevezett állítások valóságtartalma természetesen megkérdőjelezhető. Azonban szükségtelen, mert ezen állítások hiteltelenítése nem növelné MLiD felelősségét az általad felhozott rombolás vádjában)
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #9091 üzenetére
10-15% ipc novekedes mellett siman lehet 30% ST , csak ahhoz picit emelni kell az orajelen ; a Zen4 bemutaton is a 29% ugy jott ossze, hogy ipc + orajel.
-
félisten
"hogy a két MLiD által publikált dia, a roadmap és annak részletei, valamint a blokkdiagram hamis és feltehetőleg MLiD gyártotta őket?"
Hol olvastál ilyet hogy "feltehetőleg " és hogy Mlid gyártotta őket?
Azt írtam amit C&C is hogy nem lehet tudni mennyire valós vagy kiragadott egy környezetből akár a szivárogtató által,mindegy ki által.Nem nevezem meg szerintem nem szorul magyarázatra semmi. Mind Mlid mind RGT meg van említve a cikkben és óva int a túlzott várakozásoktól.
Ha mégsem 30% IPC lesz akkor a közvélemény csalódott lesz.Ugye az IPC azonos órajelen mérhető előrelépést jelent.Ez a romboló hatása ezeknek a kiragadott diáknak és az ahhoz kapcsolodó leakerek által kiötlött számoknak,mert megnöveli az elvárásokat.Ennyi a lényege amit írtam.
Ugye emlékszel még MLiD videória amiben azt részletezte,hogy az RDNA 3 legalább 20 % kal gyorsabb lesz mint a csúcs Ada ami 600W + lesz,mert Jensen azt sem tudja máshogy elérni és ezt a gent elveszti Nvidia?[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
> Hol olvastál ilyet hogy "feltehetőleg " és hogy Mlid gyártotta őket?
Úgy fogalmaztál, hogy "a kiszivárgott vagy kreált chartok"
Én ezt úgy értelmeztem, hogy szerinted az MLiD által megjelentett anyag vagy kiszivárgott, vagy - mivel hogy most épp az ő hitelességéről beszélünk - , ő maga kreálta őket.Ha arra gondoltál, hogy az általa megjelentetett anyag valótlan, de nem ő maga, hanem egy harmadik személy készítette szándékos félrevezetés, dezinformáció céljából. Hát az lehetséges. Ha jól emlékszem, AdoredTV is akkor hagyta abba, amikor azt érzékelte, hogy szándékosan dezinformálták. Ez nehéz ügy. Én úgy vélem, hogy a lehetőségeihez mérten igyekszik ügyelni a szavahihetőségére és ennek megfelelően ellenőrizni az információkat. De olyan soha nem lesz, hogy valaki ennyivel a megjelenés előtt biztos információkat jelentessen meg. Ilyen akár több éves roadmapek közreadása és fél évvel a megjelenés előtti adatbányászat szerintem más műfaj.
Én elfogadom, hogy szerinted előbbi kóklerság és abban igazat adok, hogy nem ritka a tévedés. Nem kell mindent bucira levenni. De ebben az epizódban szerintem épphogy nem a 30%-kal való közönség-izgatás, hanem inkább az elvárások hűtése történt.
A kritika megfogalmazásának jobb helye lett volna RDNA3 esetén, ahol valóban nagy melléfogások történtek.
A chips&cheese kritikájára reagálnék még:
Az Intel szerint a Golden Cove a Cypress Cove-hoz képest átlagosan 19% IPC növekedést eredményezett. A C&C szerint az MLiD által megjelentett slide alapján (már amennyiben hihetünk annak) az AMD a Zen5-be nagyjából ugyanazokat a mag méretének növekedését eredményező hatékonytalan és pazarló megoldásokat fogja beépíteni. Azt nem tudom, hogy ez egyébként hitelességet növelő vagy épp csökkentő tényező. Mindenesetre ha valóban csak ez fog történni, akkor számomra nem tűnik irreális elvárásnak a 10-15%, bizonyos esetekben pedig esetleg az ennél is nagyobb mértékű IPC növekdés.@hokuszpk
Én inkább enyhe órajel csökkenésre számítok.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
az én teóriám, hogy az AMD is próbál ~"homályosítani"
pl. a közeli (OEM) partnereknek tartott előadásaiban.- Egyrészt kell csepegtetni az információt, hogy megmaradjon a hitük.
- Másrészt úgy kell fogalmazni, hogyha ki is szivárog a slide/infó,
akkor azt a konkurencia ne tudja felhasználni.Az, hogy az infók a chips&cheese -es srácoknak nem jelentenek semmit se,
ez egyrészt lehet normális is.vagyis amit korábban irtál: "szándékos félrevezetések a forráscégtől"
az én úgy pontosítanám: "szándékos ködösítés az AMD-től"
persze a ködösítés és a félrevezetés szinonímák.. úgyhogy lehet, hogy semmi eltérés nincs .. csak kukacoskodás részemről ( elnézést .. )Amit tudunk, hogy
- Erős külső nyomás van az AMD-n, hogy valamilyen IPC növekedés legyen.
- De a pontos módját még nem tudjuk
- Az is lehet hogy néhány dolog az utolsó pillanatban le lesz tiltva, vagy engedélyezve lesz.Olyan mint a (Normandiai) Partraszállás ( II. világháború)
Mindenki sejtette, hogy lesz partraszállás, a németek is.
De hogy pontosan hol .. az volt a kulcs ..Vagyis mindenki tudja, hogy lesz IPC növekedés .. de hogy hogyan az majd később fog kiderülni a tényleges partraszállás ( ~launch ) után ..
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #9095 üzenetére
> Erős külső nyomás van az AMD-n, hogy valamilyen IPC növekedés legyen.
Valóban létezik az AMD irányába egy elvárás (nyomás). De szerintem az nem igaz, hogy ez külső, fogalmatlan személyek a bilibe lógó kezük kisujjából szopták ki.A közösség várakozásait először szerintem Mike Clark gerjesztette fel, aki 2021-ben így kommentálta a Zen5 architecture meetingről kijövet az ott megismerteket:
"Coming out of that meeting, I just wanted to close my eyes, go to sleep, and then wake up and buy this thing."Persze Mike Clark számokat nem mondott. Elképzelhető, hogy akkoriban még nem a Zen4-hez csupán Zen3-höz mérhette. De az hogy így nyilatkozott róla az mégiscsak egy csodálatos megoldásokat és grandiózus eredményt sejtet, amely mérnöki teljesítménytől még ő is elámult.
Lehet, hogy hibázott. De akkor se lehet azt mondani, hogy a Zen5-öt övezi - immáron externalizálódott - elvárások kizárólag a műsorgyártó youtuberek képzelgéseiből, vagy szenzációhajhászásából fakadnak.
-
félisten
válasz Petykemano #9094 üzenetére
"kiszivárgott vagy kreált chartok"
Ez nem azt jelenti hogy szerintem MLiD kreálta őket és az általad használt "feltételezhetően" szó (ami = nagy valószínűséggel, valószínűleg) sem azt jelenti amit írtam, hogy vagy igen vagy nem. Ép ezért nem azt a szót használtam. ( 50-50%) szerintem kreált vagy nem. Tehát egyáltalán nem állítottam hogy MLID kreálta őket és nem mondtam azt ,hogy nagy valószínűséggel hamis. Sőt C&C cikk után szerintem inkább igaz mert ahogy végig ment rajt igazából egyfajta kötelező fejlődést ír le lépésenként , nem látszik benne a nagy titok, szerintem legalább is. Nincs ebben több tényleg ,mint amit írtam.
Amúgy 30 % IPC növekedés elég végzetes lenne a mostani, boltban lévő generációkra. Mondjuk egy Ryzen 5 8600 kivégezne azonos magszám használat alatt egy 7950 CPu-t.
[ Szerkesztve ]
-
Komplikato
veterán
Ha ekkora difi nem is volt, azért a Ryzen 5600 (mint populáris példa proci) elég rondán elmosta a kis tesó 3600 száját. De legalább meg is látszott az áraikon. Lehet AMD-nek nem lenne annyira jó, de piacnak jót tenne. Persze az is, ha alaplap árak nem lennének ilyen magasan. De az másik sztori.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
félisten
válasz Komplikato #9098 üzenetére
Az alaplap árakon és gyártókon sajnos csak az Intel régi stratégiája segíthetne, ha generációnként - maximum egy refresh még beleférne- új foglalat jönne .
-
S_x96x_S
addikt
AVX10/128 is a silly idea and should be completely removed from the specification
https://chipsandcheese.com/2023/10/11/avx10-128-is-a-silly-idea-and-should-be-completely-removed-from-the-specification/Mottó: "A verseny jó!"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- HP ProBook 455 G5 , 15,6" FHD IPS,AMD A10-9620P, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- LG 27MR400 Monitor
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS Touch, I5-8350U, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 10/11, SZÁMLA, GARANCIA
- Lenovo Thinkpad T450, 14" HD+ IPS, I5-5300U CPU, 8GB DDR3, 250GB SSD, Dupla akku, WIN 10, Számla, Ga
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest