- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9075 üzenetére
> Strix Halo az erdekes lesz
Az eddig látott információk alapján sajnos nekem vannak kétségeim.
A Strix Halo-t az eddigiekben 16 magos konstallációban emlegették. Szerintem a 16 mag sok. Akit egy 40CU-s APU érdekelhet - feltételezve, hogy addig nem dob le az AMD valami ütős szoftveres cuccot, ami a 40CU-t egy diszkrét kártya mellett is hasznossá teszi - annak bőven elég lenne emellé 6-8 mag is.
(Legyen 6 mag + 36CU, 8 mag és 40CU)Szerintem aki 40CU-val beéri, annak nem kell 16 mag, akinek meg kell 16 mag, az nem fogja beérni 40CU-val, hanem kell a diszkrét kártya.
Értem, persze, biztos van egy olyan még ennél is szűkebb réteg, aki renderelni akar 16 magon és elfogadható minőségben játszani is, de utóbbira azért olyan sokat nem költene. De akkor is azt gondolom, hogy ezek kevesebben vannak, mint akiknek egy kompakt játékos minipc-hez 6-8 mag is elegendő.Azt gondolom, hogy talán az lehet az AMD gondolata, hogy a 40CU nagyon sok és sok helyet foglal és ezt azzal próbálják növelni a marzsot, hogy az egyébként mondjuk $350-400-os terméket (merthogy 6-8 magért és egy RX 7600-ért összekötve szerintem ekörül költene egy kompakt miniPC-re vágyó felhasználó) egy plusz chiplettel hirtelen a $700+-os szintre lökik.
Ezt persze meg lehet tenni, de akkor ez a termék nem a mainstream GPU-kat leváltó nép-gamer APU lesz, amire már évek óta áhítozunk, hanem egy alacsony volumenben gyártott termék, ami lényegében nem felhasználói igény kielégítésére, hanem technológiai mutogatásra készítenek: egy halo product.
Persze senki nem mondja, hogy ne lehetne az egyik CCD-t levenni, vagy letiltani. De szerintem hiba volna ebben reménykedni.
A Zen5 még a hagyományos összeköttetéssel és IOD-vel érkezik és elvileg a Zen6-tal fogja az AMD megreformálni a chipletek elrendezését, csatlakoztatását.Számomra az tűnik logikusnak, hogy a Strix Point monolitikus. Erre a napokban érkezett is egy 225mm2-es lapkaméret jóslat/leak.
A 40CU viszont nagyon sok. A közel ugyanekkora mennyiségű feldolgozóval rendelkező Navi33 esetén 32MB infinity cache-t alkalmaznak 128bit GDDR6 mellé. DDR5 mellé valószínűleg ennél lényegesen több kéne. Emiatt szerintem a Strix Halo nem monolitikus, hanem egy olyan kísérleti termék, amiben az AMD beveti a Mi300-ban is használt "base die + compute dies" megközelítést. Ez mondjuk megmagyarázná, hogy miért halo (drága és kis volumen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt vízhűtés
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Építő/felújító topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- CPU léghűtés kibeszélő
- Formula-1
- E-roller topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged