Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2201) Petykemano válasza DraXoN (#2199) üzenetére


Petykemano
veterán

Az, hogy 8 mag lesz.egy CCX-Ben talán a kódok alapján már elegendő ahhoz, hogy új nevet kapjon, mivelhogy új struktúra, máshogy kell felismernie az OS-nek. Míg ez a zen1-től a zen2-ig nem változott.

A "completely different architecture" ennél persze többet sejtet, olyasmiket, hogy nem csak a lapka belső szerkezete, hanem a magok is jelentő mértékben változnak.
Igazán nagyot olyasmi szólna, ha elemelkednének az Intel által kitaposott úttól és mondjuk emelnék a aluk számát, vagy megváltoztatnák a a cache működését (L3 prefetcher, HBM L4)

A "right in line with what you would expect from an entirely new architecture" valaki olyannak a szájából, aki épp két éve dobott piacra egy "entirely New architecture"-t olyan 20-40%-nak hangzik nekem.

De az az érdekes számomra, hogy még fél éve sincs, hogy piacra került a rome, és a zen2. Forrest Norrod "peddig" már most tízeli a zen3-at. Ráadásul így, ami a lelkes rajongókban nyilvánvalóan egy magasfokú elvárást épít fel.

Forrest Norrod nem hülye, a múltkor, amikor a frekvenciákról kérdezték, nem hitegette a.hallgatóságot a bűvös 5GHz-cel, hanem épphigy hűtötte a kedélyeket azzal, hogy azt mondta, várhatóan inkább csökkenni.fog az elérhető frekvencia innentől a.gyártástechnológia előrehaladtával.

Vajon miért tízeli a zen3-at így?
Ennyire közel lenne?
Vagy valóban ennyire jó?
Vagy csak szimplán arról van szó, hogy további potenciális vevők számára kell az üzenet, hogy lesz socket-kompatibilis csere-szabatos előrelépési lehetőség?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2202) Petykemano


Petykemano
veterán

A napokban jelent meg a zhaoxin 7000-ről pár bejegyzés. Haswell IPC kb.

Via Centaur

Ez a.cucc versenyképes?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2203) S_x96x_S válasza Petykemano (#2202) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Via Centaur
> Ez a.cucc versenyképes?

csak árazás kérdése,
- lesz benne AVX-512 de a lényeg: "32,768-bit very-wide SIMD architecture"
- plusz sok új eddig nem létező utasítás.("new streaming x86 insts")
- teljesen új megközelítés;

szóval papiron ígéretes; dec2-án többet is megtudhatunk.
https://centtech.com/ai-technology/

Spekuláció:
- Ha a Centaur(VIA) egyesül az nVidiával - akkor teljesen átrendezhetik a piacot.
persze ez már 10 éve is tervben volt, de akkor nem jött össze - túl sokat kért a VIA.

"Nvidia reportedly talking with VIA about acquisition" Tuesday 18 March 2008
http://www.digitimes.com/news/a20080318PD212.html
"Nvidia reportedly was in talks with VIA Technologies about a possible acquisition, but no deal was made due to the high price named by VIA, according to sources at motherboard makers."

szóval nem lehet még tudni, hogy igazán komolyan gondolja a Centaur,
vagy csak fel akarja tupirozni magát egy újabb kérőnek.
Akár még az Intel is megveheti és akkor kilőtt egy potenciális jövőbeli fenyegetést.
Persze az Intelnek is sokba kerülne ..

Mottó: "A verseny jó!"

(#2204) Petykemano válasza Petykemano (#2201) üzenetére


Petykemano
veterán

alternatív értelmezés:

"Norrod did qualify his remarks by pointing out that Zen 2 delivered a bigger IPC gain than what's normal for an evolutionary upgrade -- AMD has said it's about 15% on average -- since it implemented some ideas that AMD originally had for Zen but had to leave on the cutting board."

A Zen2 azért hozott magasabb IPC növekedést a vártnál, mert olyan eredetileg a zen1-be tervezett dolgok kerültek bele, amik a zen1-ből idő hiányában kimaradtak. Behozták a lemaradást.

"However, he also asserted that Zen 3 will deliver performance gains "right in line with what you would expect from an entirely new architecture"

De innentől ennek vége, a zen3 már nem fog annyit hozni, mint a zen1->zen2 váltás volt, hanem szépen belesimul abba a görbébe, ami egy új architektúrától várható (=ami egy egyre csökkenő IPC növekedést jelent generációról generációra és amely kontextusban az új architektúra maga a zen)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2205) Cathulhu válasza S_x96x_S (#2203) üzenetére


Cathulhu
addikt

nVidia nem veheti meg a VIA-t (vagyis megteheti, csak penz kerdese) de azonnal bukjak az x86 liszenszt, igy kb erdektelen az egesz, akkor mar inkabb ARM. Forditott helyzet vagy valamilyen egyesules pedig egyszeruen a ket cege meretkulonbsege miatt szerintem nem realis.
Azt sem tudom egyelore a VIA x86 liszenszenek jogi kerdese mennyire tisztazott, par eve ugyanis lejart.

Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell

(#2206) S_x96x_S válasza Cathulhu (#2205) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Azt sem tudom egyelore a VIA x86 liszenszenek jogi kerdese mennyire tisztazott,

ezek a jogi dolgok mindig olyan bonyolultak ..

És nem csak az Intel - akár még az AMD-is beperelheti, ... mert az A64 -et ő fejlesztette ki.
Mindenesetre ha túléli a következő pár évet ( technikailag és jogilag ) az új Centaur architektúra , akkor chipletes integráció az nVidiával még mindig lehetséges.
persze lesz jó pár per is ..

Mottó: "A verseny jó!"

(#2207) DraXoN válasza Cathulhu (#2205) üzenetére


DraXoN
addikt

Mondjuk ez az x86 licensz eladás "megtagadás" az inteltől egy érdekes dolog.. persze érthető ha ők vannak a nyeregben.
Bár szerintem ha 5 éven belül nem tudnák visszaszerezni a vezető pozíciót "megnyitná a kapukat" más gyártók előtt, ezzel, hogy is csökkentse a konkurens nyert pozícióit (vagy piacszerzését).. Persze, ehhez AMD-nek is lenne szava a 64bittel.. annyira kereszbe van ez az egész, hogy nem teszi egyszerűvé a (régi)új belépőknek a piacra belépést (egyik technikát inteltől, másik amdtől kell licenszelni).. mondjuk ez egy szerencséje is amdnek, lehet már kitúrták volna az x86 piacáról ha nem így lenne..

A másik út ha egyszer elkészül a windowsba az ARM->x86 fordító, persze teljesítmény vesztéssel jár, de lehet megoldható lenne ez akár hardveres szinten is (bár egy ezzel kapcsolatos per jelenleg is van, mert "intelnek nem tetszett", várjuk a kimenetelét még a dolognak). Bár most már 32bites ARM->x86 fordító van, "átlag feladatra" elegendő teljesítményt nyúlt, 21re elkészülhet a 64bites fordító is windowsba...
Mindenesetre jó lenne látni pár gyártót az x86 piacán, bár igaz, nem olyan lenne mint régen, anno 1 alaplapgyártó termékeibe belement az összes CPU gyártó terméke, manapság így nézve "szövetségeseket" is kell szerezni akik alaplapot gyártanak köré ha nem build-in CPU-ként akarnak elterjedni (bár pár éve volt erről pletyka, hogy a középkategóriáig lehet az egész PC piac alaplapra forrasztott CPU és memóriákra tér át.. szerencsére nem lett belőle semmi).. bár egy új gyártót egyenlőre lehet nem feltétlen korlátozna egy ilyen módú piacralépés (csak felkéri a foxcont, hogy gyártson le neki X ezer darab ilyen holmit.. demónak jó).

De akármelyik út is lenne... Jó lenne alternatíva ha van rá mód (alternatíva mindig jó, de sajnos a piacok szűkülnek, PC marad "power" usereknek).

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#2208) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

egyre több a PCIe 4.0 -ás partner termék ..

"
Some of the partners offering PCIe 4.0 products for 2nd Gen EPYC include:
- Broadcom Thor NIC for 200 GB ethernet.
- Mellanox ConnectX-6 NIC showing ~400 GB/s InfiniBand performance.
- Samsung Gen4 PM1733 NVME SSD – Showcasing 2x of IOPS over the Samsung Gen3 SSD.
- Xilinx Alveo U50, U280 FPGAs.
"

"AMD Delivers Best-in-Class Performance from Supercomputers to HPC in the Cloud at SC19"
https://www.amd.com/en/press-releases/2019-11-18-amd-delivers-best-class-performance-supercomputers-to-hpc-the-cloud-sc19

Mottó: "A verseny jó!"

(#2209) S_x96x_S válasza S_x96x_S (#2206) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Centaur ( VIA ) x86 ...

A kínai piac lehet még cél.

- Az AMD Amerikai cég; A" Hygon Dhyana" chip licenszelt a kínai piacra. Viszont most blokkolva vannak az USA->Kína technológia transzferek. úgyhogy a ZEN2-öt már nem kapják meg a kínaiak.

- A Centaur[1]\VIA inkább Taiwani cég .. és nekik is van hasonló kínai technológia projektjuk a "Zhaoxin"
magyarul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zhaoxin

vagyis Kína - adott mint egy hatalmas piac.
Ha az Intel-t és az AMD-t az USA kormánya visszafogja; akkor a VIA kaparinthatja meg a teljes kínai X86-os piacot. A 16nm-et pedig Kínában is tudják gyártani. Lehet, hogy nem is volt még cél a 7nm. ( de később az lesz ..)

És a kínai piac jogi szempontból is egy külön világ. Ha az Intel vagy az AMD perelne, maximum az USA és az Európai piacról tudná kitiltani az új VIA chipeket.

Ami még érdekesség, hogy a "Hygon Dhyana" -s AMD licenszelési trükköt - lehet -e alkalmazni az USA és az EU piacán , mert ha igen, akkor ez is egy potenciális lehetőség, hogy az nVidia és a VIA közös vállalatot alapít és lemásolja a "Hygon Dhyana" - jogi kibúvóját ..

[1]
"Centaur Technology is an x86 CPU design company, started in 1995 subsequently a wholly owned subsidiary of VIA Technologies, a member of the Formosa Plastics Group, Taiwan's largest industrial conglomerate. In 2015, the documentary Rise of the Centaur covered the early history of the company."
https://en.wikipedia.org/wiki/Centaur_Technology

És egy régebbi féléves hír a Zhoaxin -ról.
https://www.tomshardware.com/news/china-zhaoxin-kx-6000-core-i5-7400,39694.html
"Lenovo already uses previous-gen Zhoaxin processors in some notebooks, and benchmarks have popped up in public databases, meaning the chips are more than just a pipe dream. Zhaoxin is also similarly planning on launching competitive server CPUs (the KH-40000 series), but on the 7nm node from TSMC with PCIe 4.0 and DDR5 support. Zhaoxin hasn't said exactly when these CPUs would arrive, but it will be a little while since it is slated to use upcoming DDR5 memory."

És magyarul - minden ami Zhaoxin :
https://prohardver.hu/fooldal/marka/zhaoxin/rovat/processzor/index.html

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#2210) S_x96x_S válasza Petykemano (#2204) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> zen3

Ha új architektúra, akkor új (AM4+) alaplap?
legalábbis a fórumokon megy a vita, hogy mit ígért az AMD.
2019.12.31 -ig lesz kompatibilis , vagy 2020.12.31 -ig ..

Mottó: "A verseny jó!"

(#2211) Cathulhu válasza S_x96x_S (#2210) üzenetére


Cathulhu
addikt

Kiskapu: Renoir, es akkor jon 2020-ban is AM4-be CPU :D

Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell

(#2212) DraXoN válasza S_x96x_S (#2210) üzenetére


DraXoN
addikt

szerintem memória váltásig marad az alaplap, nincs értelme előtte erőltetni a váltást ha utána megint kellene...
AM4+ zen2-vel kellett volna ellőni ha akarták volna (szerintem).
Aztán lehet hibrid memóriavezérlőt építenek az új procihoz (zen3 utánihoz), és am4+ lesz mégis, de azok már DDR4 rammal párosítva a későbbi generációt is megtudják enni... már ha piacilag ennek van értelme (bár végül is jó pont lenne).

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#2213) Petykemano válasza DraXoN (#2212) üzenetére


Petykemano
veterán

a micron szerint 2020 végén kezdhet elrajtolni a DDR5.
Szerintem egy hibrid alaplap készítése drága volna. (Régebebn mintha lettek volna olyan megoldások, hogy DDR2 és DDR3 slot is volt egy lapon.)
És a hibrid IO-s cpu is feleslegesnek tűnik akkor amikor egy CPU lapkát az IO lapkával tudsz DDR4 vagy DDR5 irányba is sorolni.

Ha valami hibridet csinálnak, akkor az sztem az, hogy az új cpu működik előző generációs IO lapkával is. A low-end DDR4-es IO lapkával, a High end - ahol tényleg számíthat a több sávszél - csak DDR5 IO AM5 lapba.
De az tény, hogy zavaró lehet, hogy egy CPU generáció nem egyféle alaplapba megy bele.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2214) DraXoN válasza Petykemano (#2213) üzenetére


DraXoN
addikt

Anno DDR1-DDR2 és DDR2-DDR3 átálást is megjátszotta az AMD, a DDR3-DDR4 -et nem, de utóbbit viszont pont az intel játszotta meg (6xxx intelekben van DDR3 és DDR4 vezérlő is, vannak az adott sorozathoz DDR3-mat támogató lapok.. igaz, csak a 1.35V-os változatokat eszik hivatalosan, a nagyobbal elvileg "károsodhat" a memóriavezérlő a CPUban).

Technikailag nem hiszem, hogy akadálya lenne a DDR4-DDR5 hibrid vezérlőnek (igazából, valamennyi cpuban 2 memóriavezérlő volt, nem hibrid, csak alaplap és memóriatípustól függőt, hogy melyik volt aktív). Valóban megoldható, hogy külön CPU, külön IO vezérlővel, de pont az a lényeg, hogy azonos CPU mehet a 2 féle alaplapba (ha akarják).. persze üzletileg és tervezésileg egyszerűbb lehet a külön IO chip (talán).. Legalábbis utóbbi akkor igaz ha a DDR5 jelentősen különbözni fog a DDR4-től, illetve sok helyet igényelhet az IO chipben a vezérlő jelenléte.

Visszatérve a témára, szerintem nem lesz meglépve (ezúttal) ilyenféle kompatibilitás, maximum azt tudom elképzelni, hogy az azonos zen3 vagy zen4 chip esetleg megkapja a korábbi IO vezérlőt és "visszaportolják" a régebbi alaplapra, ha annyira nagyon akarják (bár szerintem az alaplap gyártók naaagyon csúnyán néznének egy ilyen lépésre). Ha kap is kompatibilitást a korábbi "olcsó" memóriából, azt is maximum az új (nem kompatibilis) foglalaton át.

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#2215) Petykemano


Petykemano
veterán

"Looks like these RX 5500 XT 8GB models from Gigabyte are very close:
GV-R55XTGAMING OC-8GD
GV-R55XTOC-8GD

Why is AMD so quiet about the XT variant? No idea."

(videokardz)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2216) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

"AMD Clarifies "Best Cores" vs "Preferred Cores" Discrepancies For Ryzen CPUs"
https://www.anandtech.com/show/15137/amd-clarifies-best-cores-vs-preferred-cores

Mottó: "A verseny jó!"

(#2217) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

a várakozás mérő most 15%-nál tart ...
AMD: ZEN3 architecture finished – expects 15% faster IPC
https://www.guru3d.com/news-story/amd-zen3-architecture-finished-%E2%80%93-expects-15-faster-ipc.html

Mini-DTX + X570-es lap .430USD(méret és az ár fordítottam arányos)
"Asus ROG (X570) Crosshair VIII Impact, AMD, AM4, Ryzen 3000, (Mini-DTX) SFF Gaming Motherboard with PCIe 4.0, on-Board WiFi 6 (802.11Ax), Intel LAN, SATA 6GB/s, USB 3.2 Gen 2, SO-DIMM.2 and Aura Sync" https://www.youtube.com/watch?v=tCeBYEAxC7Q

Mottó: "A verseny jó!"

(#2218) Simid válasza S_x96x_S (#2217) üzenetére


Simid
senior tag

"a várakozás mérő most 15%-nál tart ...
AMD: ZEN3 architecture finished – expects 15% faster IPC"

Az idézett szöveg alapján nem azt mondta Norrod, hogy a ZEN3 ennyit hoz majd, hanem hogy a ZEN2 többet - az AMD szerint 15% - hozott mint amit várni lehetett volna egy továbbfejlesztéstől. A ZEN3 viszont annyit fog hozni, amennyit egy teljesen új archtól várnánk.
Persze ez még akár több is lehet mint amit a cikk sugall, de a lényeg, hogy a ZEN3 IPCről ennél konkrétabbat nem mondtak, a 15% egy félreértelmezés szerintem a guru3d-től.

(#2219) S_x96x_S válasza Simid (#2218) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> a 15% egy félreértelmezés szerintem a guru3d-től.

valószínűleg félreértelmezés.
de biztos lesznek, akik még ehhez az IP növekedéshez hozzáteszik az órajel növekedést is, és lesz ebből még 20% ;) is - néhány helyen.

Várakozás lufi fújódik ...

Mottó: "A verseny jó!"

(#2220) Yutani válasza S_x96x_S (#2219) üzenetére


Yutani
nagyúr

Akkor az core-for-core összehasonlítás már. :)

#tarcsad

(#2221) DraXoN válasza S_x96x_S (#2219) üzenetére


DraXoN
addikt

A nagy kérdés, hogy mi is lesz a "zen 3".. ha csak az L3 cache összevonása, akkor szuper optimista lehet az a 15% ... talán még akkor is ha nem egyszálas, hanem valamennyi szál esetén jön ki a 15%-os növekedés (mert az összevonás főképp inkább a többszálú terhelésen segít)... Egyre kisebb az esély az SMT4-re, bár attól még kizárni nem lehet (bár az is lehet, a CPUban benne van ugyan, de engedélyezve nem lesz mert nem sikerült befejezni, vagy maradt benne valami hiba).. bár elvileg új a frontend, és a backendet is kiszélesítik (bár utóbbi elvileg már most is szélesebb mint ami az intelekben van).. ezek miatt adná magát az smt4 bekerülése... bár utóbbi egy összetett igényű holmi (sok mindenhez hozzá kell nyúlni, hogy hatékonyan is működhessen)...
De még ha mindent meg is kap, akkor is igen optimista lenne a 15%, nem egyszerű "találni" annyit csak úgy.. Bár a "zen 2 többet hozott mint várták" kijelentés kicsit vicces, eléggé ki lehet előre számítani, hogy mi mennyit hozhat, ha ezt nem tudják, akkor ott súlyos gondok vannak a szimulációs alkalmazásokkal (vagy találtak valami kritikus hibát amit kijavítva "jé mennyit javult" lett az eredmény, mert kevésbé "akadnak" be az adatok és folyamatosabb a CPU részegységek etetése, de általában utóbbiakat is igen jó hatásfokkal kéne "látniuk", hogy hol is vannak ezen pontok).

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#2222) Petykemano válasza DraXoN (#2221) üzenetére


Petykemano
veterán

A zen3 tervezésén a Mike Clark vezette, az eredeti zen fejlesztőcsapata dolgozott. Nem tudom, hogy ez jelent-e majd valamit.

Az L3$ összevonás sztem nem csak multithreadben számít. A userbenchmark CPU tesztben mindig van adatméret függő latency grafikon. Ha ugyanannyi L3$ lesz egy CCDben, mint most, akkor is egy behúzással (kitevővel) arrább kezd el nőni a késleltetés.
Ez azért párszázalékot biztos számít. 😃

A legnagyobb hatása a játékokban lesz. Ezt most nem méri a cinebénch. Azt gondolom úgy Lehetne mérni, ha bizonyos tesztekben 4-8 szálat Lehetne használni. Egy 6-8 magos intelnél célszerű új magot használni, amíg van szabad. Ryzennél a ccx miatt nehéz eldönteni, hogy egy 4. Vagy 5. Szálat a másik CCX szabad magjára vagy a terhelt CCX egy mér használt magjának szabad szálára érdemesebb-e terhelni. Mindkettőnek van impactje a végeredményre.

Azt gobdolom, hogy a victim jellegű cache.hasznosságának vannak limitei. Csökkenő határhaszmosság. Egy bizonyos méret fölött elfogy az az adat, amit, amit egyszeri használat után hasznos cacheben tartani.
Ezért, meg mivel fepmerült annak lehetősége, hogy tovább növekedhet az L3$ a CCD-ben, én várnék valami prefetcher logikát is, ami használati minták alapján elöbetölt adatot az L3$-be.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2223) S_x96x_S válasza Petykemano (#2222) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Ezért, meg mivel fepmerült annak lehetősége,
> hogy tovább növekedhet > az L3$ a CCD-ben, én várnék valami
> prefetcher logikát is, ami használati minták alapján
> elöbetölt adatot az L3$-be.

a "32+MB of L3" sok mindent jelenthet.
Az egyik tipp 48MB :)
https://twitter.com/BitsAndChipsEng/status/1190595690092781571
Ha viszont a "3D-stacked DRAM and SRAM on top of its processors" -ban gondolkodnak, akkor ez akár több különböző típusra is utalhat.
és akkor a "32+" -nek egy mélyebb jelentése is van,
a több különböző verzió lesz (32MB; 48MB; 64MB)
mint írják, az IBM Power9 -nél 120Mb L3 cache van, szóval lehet belepakolni.

Ami viszont érdekes, hogy ugyanolyan i/o die -t sejtetnek ..

Mottó: "A verseny jó!"

(#2224) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

"Comparative Benchmark of Ampere eMAG, AMD EPYC, and Intel XEON for Cloud-Native Workloads"
https://kinvolk.io/blog/2019/11/comparative-benchmark-of-ampere-emag-amd-epyc-and-intel-xeon-for-cloud-native-workloads/

Mottó: "A verseny jó!"

(#2225) hokuszpk válasza S_x96x_S (#2224) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

ez komoly ?

RAM
128 GB DDR4 - Arm

64 GB DDR4 ECC RAM - Epyc

384 GB DDR4 ECC RAM - Intel

es akkor megnezzuk a memcached meg a redis teljesitmenyet ?
ezt nem kell merni, ezekben az lessz a jobb, amelyikben tobb memoria van.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#2226) S_x96x_S válasza hokuszpk (#2225) üzenetére


S_x96x_S
őstag

>ez komoly ?

csak 1 konkrét cloud szolgáltató - 3 szerver típusát nézték.
https://www.packet.com/cloud/servers/

vagyis itt nem csak az arm vs. intel vs. amd cpu-kon van a lényeg,
hanem a köritésen is ,
[ memória, disk, .. ] és az ÁR ..
ráadásul az EPYC 1-es ( ZEN1) -es CPU és nem az újabb.
és az INTEL-re is igaz -ez.

Az amd és az epyc - $1.00/hour
az Intel meg $2.25/hour

vagyis szerintem a cikk ; a packet - configjait elemzi.

> a redis teljesitmenyet

néha az ár is számít.
ha a teljesítmény/$ - szerint nézzük, akkor redis-ben
legjobb: az Epyc1-es konfig,
utána az Ampere Emag
utolsó : az inteles konfig

> ezt nem kell merni, ezekben az lessz a jobb,
> amelyikben tobb memoria van.

Az intelben 2,2x -es árért ~ 6x több a memória mint az AMD-s nél
és mégis az utolsó a teljesítmény/$ - szerint.
Valószínűleg a 2P-s kialakítása megdobja az árakat.

Általános tanulság mi lehetne?
- sok cloudszolgáltató rengeteg Intel-es konfiggal van beragadva; amit lehet, hogy még csak félig amortizáltak le.

Emiatt úgy kell kialakítani az új amd/arm-es konfigokat, hogy azért a régi inteles konfigok kihasználtsága is megmaradjon.
itt a packet-nél, ha valakinek sok memória kell, akkor kénytelen az intel-es konfig-ot használni.

Mottó: "A verseny jó!"

(#2227) Petykemano


Petykemano
veterán

---- warning ----
== Rumour ==

"According to latest rumor, Zen3 L1 cache will be about 40% faster than Zen2 L1 Cache: over 2000 GB/s. No data about L2/L3."
[link]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2228) DraXoN válasza Petykemano (#2227) üzenetére


DraXoN
addikt

ez eléggé durva lenne.. vajon a latency-je változik ezáltal? vagy a sávszélességet bővítik.. esetleg az adott rész CPU-n belül más órajelen működne majd (bár utóbbi eléggé okozhatna problémákat a belső időzítésben)? a Sávszélesség bővítés a legesélyesebb, de a bonyolultabb vezérlő miatt nőhet ilyenkor a latency... utóbbi ellensúlyozható a méret csökkentéssel, de az meg más gondot jelent... ráadásul L1ből is többféle-val, lehet ez csak egy részére igaz...
De a 40% mindenképp szép érték, jelentős hozzányúlás nélkül nem elérhető... lehet tényleg teljesen új design lesz a zen3 és abszolút el se tudjuk képzeni mire kellene számítanunk tőle?

persze csak pletyka ... de ez is "egy irányba" mutat ... nagyon kíváncsi leszek mi készül ott (már kell létezni pár pre-pre sample példánynak valakiknél.. bár gondolom igen gondosan őrzik a kiszivárgástól a termékeket)...

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#2229) -vitya-


-vitya-
őstag

[link] 3950 review.

...kezdődik... :Y

-=Витя=-

(#2230) S_x96x_S válasza Petykemano (#2227) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Zen3 L1 cache will be about 40% faster

TSMC ? akár még lehet alapja is ... :R

"For its part, TSMC presented an L1 cache compiler now available for its 7-nm process that can operate at data rates up to at least 4.4 GHz. Its 16-nm L1 memories topped out at about 3 GHz. The higher data rate is particularly useful for matching the speed of high-speed CPUs and mobile applications processors."
https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1332965#
https://ieeexplore.ieee.org/document/8310253

Mottó: "A verseny jó!"

(#2231) solfilo


solfilo
veterán

:Y

via

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#2232) Tomassy00 válasza solfilo (#2231) üzenetére


Tomassy00
senior tag

Még jó hogy most húztam be tartalék konfignak a zöld ufós boltból egy ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO -t 120euróé, meg egy AMD RYZEN 7 2700 -t 137 euróé + adtak mellé két játékot... Lehet számolni... :D

(#2233) Petykemano válasza solfilo (#2231) üzenetére


Petykemano
veterán

Szerintem valami olyasmiről lehet szó, hogy változik a benchmark pontösszesítő szabálya.
Régebben mintha nem lett volna 4 szálas pont.
most meg úgy tűnik, mintha igyekeznének mindent megtenni, hogy a sok magos procik sok magból származó pontelőnyét elinflálják a pontozással.

Most már van 1, 2 szálas, 4 és 8 szálas és 64 szálas pont is és lehet, hogy az sem állandó, hogy melyik milyen arányban számít bele.

Vita tárgyát képezheti, hogy ez a szabálymódosítgatás helyes-e, hogy milyen tesztek és milyen arányban való beszámítása jelképezi a "real world" helyzetet.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2235) Tomassy00 válasza S_x96x_S (#2234) üzenetére


Tomassy00
senior tag

Eszementek :D

(#2236) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

az Intel trükközik, korábbra hozta az embargó felfüggesztését -

imho: azoknak az újságiróknak kedvezve, akik valamiért nem hasonlították össze az új AMD Threadripperel . Az AMD délután jön ..

"Reviews for the new Cascade Lake-X processors are set to go live today. We are delaying ours by a few hours, until the embargo for AMD’s new Threadripper processors also lifts. Not only is it odd to have both companies launch their HEDT products on the same day, but originally they were set to launch at the same time – Intel since moved their launch forward a few hours, but we’re going to wait until AMD’s embargo has also been lifted so we can provide graphs with all the CPUs together in their respective reviews." ( via Anandtech )

(Linus Tech Tips is kiakadt .. ) Intel’s behavior is PATHETIC – Core i9 10980XE Review
https://www.youtube.com/watch?v=vuaiqcjf0bs

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#2237) S_x96x_S válasza Tomassy00 (#2235) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Eszementek

reméljük nem fake ..
AMD Threadripper 3990X: "One CPU to rule them all in 2020"
- 64-cores
-128-threads
-288 MB Total Cache
-280W TDP
https://twitter.com/brolyx5/status/1198892437298507776

A cache méretet és a TDP - egymáshoz igazíthatták volna :W
( Persze egy igazi marketinges rögtön jelezte volna ezt a mérnökönek, ..
288 vs. 280 )

Mottó: "A verseny jó!"

(#2238) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

megy a találgatás ...

Q: What kind of IPC Uplift do you expect with Zen 3 compared to Zen 2 ?

Bits And Chips: About 10%. In specific tasks (Server oriented) we can see even +50% or more. Zen3 will be a HPC monster.

https://twitter.com/BitsAndChipsEng/status/1198653060454715392

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#2239) DraXoN válasza S_x96x_S (#2238) üzenetére


DraXoN
addikt

érdekes az utóbbi rész ... ekkora különbségre vagy több magot (korábban voltak 10magos cpu chiplet pletykák), vagy SMT4-et tudnék elképzelni (esetleg vegyesen)...
De egyszálas tempó szerintem nem változik jelentősen..

Esetleg ha "nagyon speciális" a kód, lehet akár az, hogy megint kicsit rágyúrnak az AVX részre, mert van pár rész amit "csak emulál" jelenleg (bár legalább megeszi a kódot)... Igaz, AVX pletyka szinten se merült eddig fel, hogy (megint) hozzányúlnának... Inkább front és backend újraírásokról vannak "pletykák"....

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#2240) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

The AMD Ryzen Threadripper 3960X and 3970X Review: 24 and 32 Cores on 7nm :R
https://www.anandtech.com/print/15044/the-amd-ryzen-threadripper-3960x-and-3970x-review-24-and-32-cores-on-7nm

Mottó: "A verseny jó!"

(#2241) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

mindenféle egyéb TR-es review gyüjtemény
https://videocardz.com/83333/amd-ryzen-threadripper-3000-castle-leak-review-roundup

Mottó: "A verseny jó!"

(#2242) Thrawn


Thrawn
félisten

AIDA64 Extreme v6.20
New features & improvement:
- Preliminary support for 4th generation AMD Ryzen desktop CPUs

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#2243) Petykemano válasza Thrawn (#2242) üzenetére


Petykemano
veterán

Ez azért különös, mert ha a Renoir 4000-ként jelenik is meg, ami indokolt, mert a 3000-es apu széria már foglalt, akkor is, ami a legutolsó roadmapen megjelent az az, hogy az év elején bemutatandó Renoir mobil verzió és az alapján az asztali csak év közepén érkezne.
Itt viszont desktop CPU-ról van szó.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2244) Thrawn válasza Petykemano (#2243) üzenetére


Thrawn
félisten

Én nem látok itt semmi különöset.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#2245) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Az alza-nál már lehet nézegetni az új Threadripperes árakat.
mondjuk sokkoló .... avagy mibe fájna egy új TRX40-es konfig ...

és közben látom, hogy már nekikezdtek a magyaritásnak.
Creator -ból "Készítő" lett :) ; A végén még lesz "Tajcsi" is.
ASROCK TRX40 készítő

Mottó: "A verseny jó!"

(#2246) hokuszpk válasza S_x96x_S (#2245) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

lekuponozod oszt jolvan ;]

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#2247) Petykemano


Petykemano
veterán

AMD "K17 SR CPU.
AMD "K17.1 RV APU.
AMD "K17.2 RV2 APU.
AMD "K17.3 SSP" CPU.
AMD "K17.4" APU.
AMD "K17.5 FF APU.
AMD "K17.6 RN" APU.
AMD "K17.7 MTS" CPU.
AMD "K17.8" APU.
AMD "K17.9 DL" APU.
AMD "K19.0 GN" CPU.
AMD "K19.1 Milan" CPU
AMD "K19.2 VMR" CPU.
AMD "K19.5 CZN?

Nem ugrik be minden. SSP? RN? DL?
GN?

00A50F00 \ Zen3 \ Cezanne \ CZN-A0 \ 7nm+ \ K19.5 \ APU

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2248) Fiery válasza Petykemano (#2247) üzenetére


Fiery
veterán

Mennyire megbizhato ez a lista?

DL talan Dali lehet, bar en ugy tudom, K17.2 = RV2 = Dali.

SSP = Starship = Rome és Castle Rock

RN = Renoir

GN = Genesis

A VMR (Vermeer) az MTS (Matisse) utoda, Zen 3 alapokon.

A GN (Genesis) elvileg az SSP (Starship) utoda, szinten Zen 3, viszont nem egyertelmu, hogy akkor a Milan miert van kulon. En ugy tudtam, Genesis = Milan és annak Threadripper testvermodellje.

(#2249) Petykemano válasza Fiery (#2248) üzenetére


Petykemano
veterán

A lista innen van

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#2250) Fiery válasza Petykemano (#2249) üzenetére


Fiery
veterán

Koszi. A K17.8 biztosan letezik, de a Milan vs Genesis es a Raven Ridge 2 vs Dali problemak tovabbra is szurjak a szemem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.