- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2213 üzenetére
Anno DDR1-DDR2 és DDR2-DDR3 átálást is megjátszotta az AMD, a DDR3-DDR4 -et nem, de utóbbit viszont pont az intel játszotta meg (6xxx intelekben van DDR3 és DDR4 vezérlő is, vannak az adott sorozathoz DDR3-mat támogató lapok.. igaz, csak a 1.35V-os változatokat eszik hivatalosan, a nagyobbal elvileg "károsodhat" a memóriavezérlő a CPUban).
Technikailag nem hiszem, hogy akadálya lenne a DDR4-DDR5 hibrid vezérlőnek (igazából, valamennyi cpuban 2 memóriavezérlő volt, nem hibrid, csak alaplap és memóriatípustól függőt, hogy melyik volt aktív). Valóban megoldható, hogy külön CPU, külön IO vezérlővel, de pont az a lényeg, hogy azonos CPU mehet a 2 féle alaplapba (ha akarják).. persze üzletileg és tervezésileg egyszerűbb lehet a külön IO chip (talán).. Legalábbis utóbbi akkor igaz ha a DDR5 jelentősen különbözni fog a DDR4-től, illetve sok helyet igényelhet az IO chipben a vezérlő jelenléte.
Visszatérve a témára, szerintem nem lesz meglépve (ezúttal) ilyenféle kompatibilitás, maximum azt tudom elképzelni, hogy az azonos zen3 vagy zen4 chip esetleg megkapja a korábbi IO vezérlőt és "visszaportolják" a régebbi alaplapra, ha annyira nagyon akarják (bár szerintem az alaplap gyártók naaagyon csúnyán néznének egy ilyen lépésre). Ha kap is kompatibilitást a korábbi "olcsó" memóriából, azt is maximum az új (nem kompatibilis) foglalaton át.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged