Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#16851) prozodus válasza net91 (#16848) üzenetére


prozodus
őstag

Probalkozni mkepp kell, eselye van. Bp v videk?
Nyilvan nem lesz konnyu, ha ilyen specialis a tudasa, lehet, h masfele kell orientalodnia.

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#16852) net91 válasza net91 (#16848) üzenetére


net91
senior tag

Ha HR-es olvassa a fórumot, akkor tőle kérdezem, hogy hogyan viszonyulnak az idősebb korosztályhoz?

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#16853) HoTDoG válasza net91 (#16852) üzenetére


HoTDoG
tag

Nem vagyok a téma szakértője, csak eszembe jutott ez a cikk erről: https://hold.hu/holdblog/oregedes-hatvan-eves-tarsadalom-boldogsag-zentuccio/

(#16854) TrollBalint válasza net91 (#16848) üzenetére


TrollBalint
addikt

Idegennyelvet (akár többet is) beszél? Pont a héten lesz HVG állásbörze (akár online is részt lehet venni) és ott sokszor vannak olyan pozíciók, amikhez csak nyelvtudás kell. A kora az mondjuk egy meghatározó tényező, de ebből kifolyólag tudják az a munkáltatók, hogy van munkatapasztalata, tehát már tisztában van (jobban, mint egy kezdő), hogy mi a határidő, esetleg - korábbi munkakörtől függően - hogy viselkedünk ügyféllel...
Egy próbát szerintem megérhet, veszteni valója nincsen vele.

https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters

(#16855) stickermajom válasza grizlisandor (#16847) üzenetére


stickermajom
addikt

Köszi! Ha törlik nem baj, csak visszafizetni ne kelljen. :D

(#16856) grizlisandor válasza stickermajom (#16855) üzenetére


grizlisandor
addikt

Na megérdeklődtem, megszívtam, mivel bruttó 600k az albérlettámogatásnak a bérplafonja.

Nincs visszafizetés csak törlik a rendszerből és kap egy bant.
+Ha kapja az ellátást és nem jelentkezik be, akkor 90 nap tiltást kap.
Ezt a dátumot(ellátás utolsó napja) beszélték meg a hivatalban, hogy jön jelentkezni.
Ha nem kapja az ellátást és nem jelentkezik be, akkor csak 30 nap tiltást kap.
A tb könyvet meg kipostázzák a határozattal.

(#16857) akela91


akela91
addikt

Sziasztok Interactive Brokers-ről itthon van valakinek tapasztalata? Fizu sávok is érdekelnek, meg általánosságban bármi infó ami nem lelhető fel a honlapjukon.

Voltam ma HVG állásbörzén, és amit a HR-es mondott az teljesen korrekt volt eddig a cégről, és meglepő módon képben volt mindennel (persze lehet sok volt színezés). Még azt is tudta és el is árulta, hogy a TBSZ intézése elindult náluk a kedves kormányunkkal. Maga a domain amivel foglalkoznak nagyon érdekel egyébként, főleg ezért mentem oda hozzájuk, de meglepően hallottam, hogy fejlesztői csapatok is vannak náluk(70-80 fő) pesten.

[ Szerkesztve ]

(#16858) arcsin válasza akela91 (#16857) üzenetére


arcsin
senior tag

Ök nem most vonulnak ki magyarorszagról? :F

(#16859) HoTDoG válasza arcsin (#16858) üzenetére


HoTDoG
tag

Nem, szerintem kevered a Degiro-val akik tavaly vonultak ki az újabb adónemek miatt, többek között. Gondolom ha a kivonulást terveznék, akkor nem állásbörzén stand-upolnának.

(#16860) arcsin válasza HoTDoG (#16859) üzenetére


arcsin
senior tag

[link] Valamint befektetős topikban is érdemes rákeresni.
Mivel Írországból fog működni, lehet lesz valami alternatív foglalkoztatási forma a magyar részlegen dolgozóknak, nem tudom. Mindenesetre érdemes lehet rákérdezni.

[ Szerkesztve ]

(#16861) HoTDoG válasza arcsin (#16860) üzenetére


HoTDoG
tag

Szerintem ennek a cikknek a címe félrevezető. Nem kivonulásról van szó, hanem két entitás egyesüléséről. Illetve megtartják az ír központ jelentős részét: "...while retaining a significant software development and operational services presence there". Ami nem zárja ki, hogy máshol is legyen valamiféle iroda/központ.
De egyetértek, a legjobb ha rákérdez.

(#16862) bambano


bambano
titán

A Vienna Test System nevű kompetencia mérő cuccról van olyan pletyka, hogy szci vagy hasonló káros bandához köthető, avagy nyugodtan meg lehet csinálni?

tia

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#16863) zeus_2k14


zeus_2k14
senior tag

Sziasztok

Korábban már írtam ide, egy lehetőséggel kapcsolatban. Azóta kaptam még egy lehetőséget. Pár hét múlva megyek hozzájuk állásinterjúra. Viszont, kicsit megvagyok lőve, hogy miből is készüljek fel. Milyen kérdésekre számíthatok? Az, hogy miért váltanék, arra milyen választ érdemes adni? Nyílván burkolva akarom mondani, de legyen tiszta és érthető.

El akarom magam adni, ha már az Önéletrajzom alapján sikerült. De akkor is .. :D

A másik, offos kérdés: A jelenlegi szerződésembe az van, hogy a felmondási idő a munka törvénykönyve alapján van. Ez akkor gondolom 30 nap, amely közös megegyezéssel akár lehet rövidebb is, de 30 napnál hosszabb nem lehet? Esetleg ha az én poziciómra, ha netán felmondok, és nem találnak 30 napon belül embert, attól engem még kénytelen elengedni véleményem szerint, jól gondolom?

(#16864) goodboy007 válasza zeus_2k14 (#16863) üzenetére


goodboy007
senior tag

"Az, hogy miért váltanék, arra milyen választ érdemes adni?"
Toxikus a környezet, a képességeidhez nem megfelelőek a feladatok és/vagy a fizu, nagyobb kihívást szeretnél, több HO-t szeretnél, etc. Nem kell a porbatiporni a mostani helyed, de ha valamivel elégedetlen vagy és adott szempontból jobbat szeretnél, nyugodtan elmondhatod.

"közös megegyezéssel akár lehet rövidebb is, de 30 napnál hosszabb nem lehet? "
Ha a szerződésedben nincs rögzítve a felmondási idő és az MT.-re referálnak, akkor ha csak nem vagy sok-sok éve a jelenlegi helyeden, a 30 nap az irányadó, amitől lefele el lehet térni.

"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007

(#16865) bambano válasza goodboy007 (#16864) üzenetére


bambano
titán

a toxikus a környezet szöveg azért elég rendesen porbatiporja a jelenlegi helyét...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#16866) KubanitoS válasza zeus_2k14 (#16863) üzenetére


KubanitoS
veterán

Én annyi tanácsot szeretnék adni, hogy a kérdésekre mindig szakmai dolgokat előtérbe helyezve válaszolj. Például ha kérik, hogy "meséljen magáról", akkor nem arról kell beszélni, hogy mi a neve a kiskutyádnak, hanem a releváns szalmai tapasztalatodról, esetleg szakmai utadról. Ez a "meséljen magáról" kb ugyanaz a kérdés, mint a "miért szeretne nálunk dolgozni". Figyelj arra, hogy ne fecsegj túl sokat, légy tárgyilagos, professzionális.

Érdemes felkészülni pár tipik kérdésre, tudj mesélni a cégről, ahova mész (mikor alapították kb, mivel foglalkoznak, milyen osztályok vannak, kb hány alkalmazott stb stb --> lássák hogy komolyan ott akarsz dolgozni), tudj fejből 2-3 sikersztrorit a karrieredben, amit te értél el, 2-3 helyzetet, amikor döntést kellett hozni (és persze jó döntést hoztál). Kudarcra is tudj példát, de az ne legyen jelentős fail és legyen ott a válaszodban, hogy miként oldottad meg a helyzetet és hoztad ki a legtöbbet belőle. Tudj a pozitív tulajdonságaidról és szemléltesd azokat munkahelyi példával. Ha negatív dolgokra kérdeznek rá, akkor úgy válaszolj, hogy pozitív legyen a kicsengése. Pl Mondjon magáról negatív tulajdonságot ---> maximalista vagyok a munkámban és ha a kollégáim nem azok, abból ott nem harmonikus a helyzet. Hogy kezeli a stresszt? ---> Jól. (és itt pont nem áztatod magad semmivel tovább...) Hol képzi el magát 5 év múlva: bízol benne, hogy szakmailag itt ki tudsz teljesedni, szeretnél itt lenni a mostani cégnél stabil csapattagként és bízol benne hogy a jövőben nagyobb felelősséggel járó feladatokat is rád fognak bízni.

Hogy miért akarsz eljönni a mostani helyről: új szakmai kihívásra van szükséged, úgy érzed a mostani helyeden nem tudsz fejlődni tovább, vagy tetszik az új helyből xy dolog. Semmiféle módon ne állítsd be negatívan a mostani helyed, sem a kollégákat. Sem burkoltan, sem sehogy.

Ha megkérdik a bérigényed, akkor először megkérded, hogy mennyi a keret rá. Ha ez nem jó, akkor mondasz nekik egy marha tág bruttó bérsávot.

Amúgy így, hogy nem tudjuk a szektort sem, azért nehéz az általánosságokon kívül bármit mondani. Nagyon sok függ attól, hogy kivel kerülsz szembe az állásinterjún, az milyen passzban van, mennyit akar veled foglalkozni stb. Amiket írtam általános dolgok és tipikus hr kérdések, de azért én ezekből felkészülnék a helyedben. Egyszerűnek tűnik a válasz arra, hogy "Meséljen magáról", de korántsem az éles helyzetben.

Nothing will stand in our way. I will finish what you started.

(#16867) zeus_2k14


zeus_2k14
senior tag

Kicsit bajban vagyok olyan téren, hogy aki most a főnök ennél a cégnél, azzal korábban dolgoztam már együtt, olyan 8 éve. Viszont, én akkor onnan eljöttem. Mit érdemes mondani, hogy miért jöttem el onnan? Ne sablon legyen a szöveg :D

[ Szerkesztve ]

(#16868) Sliderxy válasza zeus_2k14 (#16867) üzenetére


Sliderxy
senior tag

Erre nehéz tanácsod adni. Te ismered az adott embert, céget. Sokszor nem jó őszintének lenni, hiába mondják azt, hogy ez az alap elvárás, nem biztos, hogy te jössz ki jól belőle. Persze azt sem mondom, hogy hazudozz össze-vissza. Az én tapasztalatom az, hogy nem szeretik, ha negatívan fested le a korábbi munkáltatóidat, mert ezt kivetítik a személyiségedre és azt feltételezik majd rólad, hogy ugyanígy fogsz nyilatkozni róluk is egy adott szituációban. Ebben az esetben pedig itt már el is vágtad magad.

(#16869) prozodus válasza Sliderxy (#16868) üzenetére


prozodus
őstag

De jo oszintenek lenni, hosszutavon mkepp, csak nem kell mindent kimondani, es magadrol kell beszelni, nem a volt cegrol. Pl. "Szerettem, de szerettem volna vmi ujat." Ha nem szeretted, akkor kihagyod az elso reszt 😀

A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

(#16870) grizlisandor


grizlisandor
addikt

De nem szeretek csak a szakmai vezetővel interjúzni, miután fél órát várakoztattak, alapvető dolgokat nem beszéltünk meg, hogy munkaidő. :DDD
Sokadjára futok ebbe bele, most már viszek kérdőívet magammal. :U

(#16871) nyunyu


nyunyu
félisten

2 hete a hvgbörzén online jelentkeztem valami 3 betűs, majdnemoprendszer céghez egy pozícióra.

Múlt pénteken este hatkor hívott valami HRes srác, hogy nem látja, melyik pozícióra jelentkeztem (fejből én sem vágtam), meg küldjek neki egy angol nyelvű CVt.
Mondom ott van az orra előtt a második oldalon.
Ja, hogy 2 oldalas a PDF, eddig nem vette észre.
Ezt inkább nem kommentáltam.

Beszélgettünk a tapasztalatomról, mennyit kérek, erre nem kerteltem, megmondtam, mi a minimum, amiért hajlandó lennék váltani, azalatt nem érdekel.

Bérsávot ő nem mondott. (gondolom jóval kevesebb lett volna, mint amit most keresek)

Természetesen kedd reggel jött az elutasító sablonszöveg, hogy nem igazán felel meg az eddigi tapasztalatom az adott pozícióra.

Erre ma megint keresnek az adott cégtől, másik huszonéves HR tanonc.
Jó lenne ha megjelölnék egy pozíciót, de csak pontosan egy jelentkezés lehet náluk egyszerre, mert azt kezeli csak a rendszerük.

Vele már a bér kérdésig se jutottunk, mert kötötte az ebet a karóhoz, hogy 100% onsite meló, 9-18-ig ott kell lenni az irodában.

Lassan 20 éve dolgozom, eddig még nem volt kötött munkaidőm, pláne 5-6 éve home office is létezik, úgyhogy ezen a ponton végleg elköszöntünk.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#16872) Sliderxy válasza grizlisandor (#16870) üzenetére


Sliderxy
senior tag

Nekem az volt a kedvencem amikor a munkaidő kérdésemre azt a választ adták, hogy itt nem munkaidő van hanem határidő. :DDD
Mondtam is, hogy akkor köszönöm szépen a lehetőséget, nekem van életem.
Persze tudom, benne voltam/vagyok most is, hogy ha van egy határidő akkor az ember nem pattan fel 8 óra meló után, na de ezt így elsőre. :U

(#16873) akela91 válasza nyunyu (#16871) üzenetére


akela91
addikt

Jajj, náluk én is voltam börzén(CV-m inkább be se adtam). Mikor a HR-es hölgy közölte, hogy 0 home office, és nem rugalmas egyáltalán, én is mondtam, hogy akkor sajnos nem találkoznak az igények(főleg, hogy nem pesti vagyok, és nagyon max 2x vagyok hajlandó felvezetni / hét 200km-t).
Egyébként meglepődött, és kérdezte, hogy a többi kiállítónál van home office lehetőség? Mondtam hogy igen, mindenhol van(addigra kb az összes IT related cégnél voltam már), és erre nagyon kerek szemekkel pislogott vissza.

[ Szerkesztve ]

(#16874) bambano válasza grizlisandor (#16870) üzenetére


bambano
titán

videohívás megszakad, a kérdéseket nem lehet feltenni...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#16875) Egon válasza prozodus (#16834) üzenetére


Egon
nagyúr

Meg vmikor 93(!) korul mondtam nemet egy akkor felmillas allasra

Nagy király lehettél, mert akkor 27K körül volt a bruttó átlagkereset, ergo manapság egy olyan 8-9 millás bérnek felelne ez meg. Azaz évi 100M Ft. Életszerű.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#16876) Predator2


Predator2
addikt

Helló

A meglévő munkám mellé keresek másodállást, beugrósként.
Szeretném ha törvényes keretek között történne, és kifizetnének.

Jelenleg 3 nap dolgozom 3 nap pihenős vagyok.

A kérdésem, kell valamire figyelni ebben az esetben?
Sosem volt még így munkám. Futárkodás, stb... Szerű munkára gondoltam.

Köszönöm a segítséget előre is.

[ Szerkesztve ]

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#16877) Qtya123 válasza Predator2 (#16876) üzenetére


Qtya123
őstag

Szia!

Én dolgoztam így főállás mellett két évig beugrósként (havi 4-6 napot csak). Egyszerűsített foglalkoztatásként ment a dolog. A cégnek, ahol dolgoztam minden munkanapomra írnia kellett egy egyszerűsített munkaszerződést, amely így néz ki: [link]

Röviden annyi a lényege a dolognak, hogy ebben a formában évi maximum 120 napot dolgozhatsz. Itt leírják, hogy jelenleg mik a hatályos szabályok: [link]

#16872 Sliderxy: "a munkaidő kérdésemre azt a választ adták, hogy itt nem munkaidő van hanem határidő"
Nem kérdeztél vissza, hogy akkor ugye természetesen a bent töltött minden egyes plusz percre kifizetitek a túlórát igaz? Vagy esetleg az utolsó másodpercig lecsúsztathatják a bent töltött plusz időt a munkavállalók igaz?
Gondolom lett volna hebegés-habogás.... A leggusztustalanabb dolognak tartom, mikor a cégek természetesnek veszik, hogy többet vagy bent, mint a munkaidőd. Amin pedig meglepődök, hogy mennyi cég él is ezzel. A munkavállaló meg ott ül bent és pötyög a gépen, hogy jaaj hiába van 16:30, ezt a munkát még befejezem, nem tudom félbehagyni.

Nálunk is az itt töltött eddigi 2 hónapom alatt tán egyszer volt olyan, hogy nem én keltem fel először 16:30-kor. Tudom, hogy próbaidős vagyok, de most őszintén... mit játsszam itt a szorgos jófiút, aki nem mer felkelni és beáll a sorba, hogy tovább nyomja, mint a munkaidő. Eddig még nem szólt érte senki, de már várom, hogy hogyan próbálják esetleg tálalni, hogy figyeld má', az a baj, hogy a munkaidő végén hazamész. :DDD
Aztán ki tudja, lehet, hogy semmi ilyen nem lesz, hanem megszokják tőlem ezt, hogy ő az az ember, aki nem fog tovább bent maradni.
Egyébként marha egyszerű nálunk. Nagyjából minden munkafolyamatnak, amibe belekezdek, tudom, hogy mennyi ideig tart. Ha mondjuk 16:10 van és végeztem egy feladattal, de látom, hogy csak olyan elvégzendőek vannak, amellyel biztosan nem fogok végezni 20 perc alatt 16:30-ig (és nem is félbehagyhatóak), akkor bele sem kezdek...
Nincs túlóra, nincs lecsúszás. Akkor minek?
Több pénz? Több elismerés? Előrelépés? Köszi, de kösz nem. Látom a manageremet, hiába kap több pénzt, az az ember munkaidő előtt 1 órával már bent van, munkaidő után 1 órával még bent van, és nincs olyan hétvége és ünnepnap, amelyről visszatérve ne látnám, hogy azalatt az idő alatt is e-mailezett volna a külföldi partnerekkel. Nem vágyom ilyenre.

[ Szerkesztve ]

(#16878) Sliderxy válasza Qtya123 (#16877) üzenetére


Sliderxy
senior tag

"Nem kérdeztél vissza, hogy akkor ugye természetesen a bent töltött minden egyes plusz percre kifizetitek a túlórát igaz? Vagy esetleg az utolsó másodpercig lecsúsztathatják a bent töltött plusz időt a munkavállalók igaz?"
Áhh..dehogy. Rövidre zártam ezt a beszélgetést. Dolgoztam én eleget olyan helyen ahol az alap elvárás a napi 10 óra munkaidő volt.
Ugyan az volt a helyzet amit leírtál, nem mertek felállni és hazaindulni az emberek. Ha szembe jött a vezér hazafelé menet akkor olyan kedves mondatokkal köszönt el, hogy "fent van még a nap!" :U

(#16879) nyunyu válasza Sliderxy (#16878) üzenetére


nyunyu
félisten

Fizeti is, hogy fent legyen a nap? :DDD

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#16880) Narxis


Narxis
nagyúr

Üdv!

4ig Service Desk-ről vélemény, tapasztalat?

Thanos was right.

(#16881) arcsin válasza Narxis (#16880) üzenetére


arcsin
senior tag

Nem csak 4ig tart a munkaidö :))

(#16882) Jhonny06


Jhonny06
veterán

Sziasztok!

Vannak itthon olyan közvetítő cégek, akiken keresztül remote lehet dolgozni külföldre, lehetőleg alkalmazottként? Az ilyen bejáratottabb remote munka site-okat nézegettem, de kicsit megfoghatatlan ez az egész, nincs benne tapasztalatom. Medior .NET fejlesztői állás érdekelne.

(#16883) sutszi válasza Jhonny06 (#16882) üzenetére


sutszi
veterán

Van egy pár...remote.com..stb. Mostanában a HWSW kraftie podcast sorozata nyomán indult discord csatornákban szerintem érdemes feltenni a kérdést.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#16884) Fitzgerald válasza Qtya123 (#16877) üzenetére


Fitzgerald
veterán

"Eddig még nem szólt érte senki, de már várom, hogy hogyan próbálják esetleg tálalni, hogy figyeld má', az a baj, hogy a munkaidő végén hazamész."

Ahol ilyen a kultúra, ott általában van egy (vagy több) gyakorló pszichopata a vezetésben, akitől páran beszarnak, és gyakorlatilag ezek a beszari alakok alakítják ki ezt a légkört.
Ez a "hazamehetsz de nem tanácsos" c. dolog nem működne, ha nem lenne, aki asszisztál hozzá.
Nem is a vezetés fogja ezt kommunikálni feléd, hanem valamelyik beszari kolléga.
"Hát hazamehetsz, de a Zoli a múltkor elég csúnyán nézett, amikor hazamentem a munkaidő végén, szóval én nem mennék még haza".
Én valamikor 6 hónap leforgása alatt 3x váltottam munkahelyet emiatt.
A lófasznak is van vége.

(#16885) arcsin válasza Fitzgerald (#16884) üzenetére


arcsin
senior tag

Ahol dolgozom ott a munkaidö végén a recisek végigcsörtetnek hogy menni kéne, ha nem, rádzárják az irodát és holnap szabadulsz. :U pénteken 1órával elöbb zárnak jófejségböl. It-s cég vagyunk, homeoffice-ban persze könnyebben ragadunk a gép elött ha valamibe belemerültünk, de rugalmasak is (ha nincs feladat es otthon vagy ho-ban, elmehetsz ügyintézni). Most heti 2x kell bemenni az irodába. Persze akiknél ott a jobcontrol home officeban, meg mondjuk egy toxikus fönök aki 5p tétlensg után hiv mobilon hogy hol vagy és mit csinalsz, attol lehet gyomoridege az embernek és ott kell hagyni a francba a helyet.

[ Szerkesztve ]

(#16886) F_Gergely


F_Gergely
őstag

Nyáron írtam ide munkahely váltás miatt, hát eléggé sikerült beletenyerelni, mert megszűnik a cég, nov 24-el a munkaviszonyom is.
Bejelentkeztem munkanélkülire (biztosítás miatt kell az igazolás), de én ugy tervezem, hogy február, március előtt nem nagyon lesz állásom.
Nézegetem az álláshirdetéseket, de még olyat se nagyon találok amire jelentkeznék.
Szerencsére van tartalékom, hogy ezt megtehessem és kivárjak.

Voltam 2 napot táppénzen de a munkahelyem nem TB kifizető. Azt mondták majd a MÁK fogja ezt utalni, de mai napig nem kaptam meg az októberi hónapra ezt a két nap kifizetését. Szerintetek ez mikor várható?

(#16887) Sliderxy válasza F_Gergely (#16886) üzenetére


Sliderxy
senior tag

Ez érdekes. Gondolom amikor felvettek már rég tudták, hogy mi is a helyzet. Ha így van akkor jól behúztak a csőbe. Van aki ennek rendesen utána menne. Nálad ez nem opció? Sok részlet nem derül ki abból amit írsz, de ha tisztességtelenül jártak el veled szemben, akkor a munkaügyi bíróságon simán neked adnak igazat.
Bár nem pont ugyanez az eset, de tudok egy cégről ahonnan kirúgtak egy munkavállalót olyan indokkal, hogy megszűnik az a feladatkör amit betöltött. A bíróság a dolgozó javára döntött, mert kellett volna neki biztosítani más lehetőséget. A pereskedés ideje alatt nem volt munkahelye, ki kellett fizetnie a cégnek arra az időszakra a munkabért plusz ugye a többi járulékos költséget ami a perrel jár.
Sokan nem merik ezt meglépni, de azért hónapokig fizu nélkül lenni miattuk, ráadásul feladtad értük az előző helyet...

(#16888) F_Gergely válasza Sliderxy (#16887) üzenetére


F_Gergely
őstag

Nem ennyire kerek a történet, de itt valóban megszűnik cég, mindenkit elküldtek nem csak engem. Sajnos ez teljes mértékben politika és ebbe nem is szeretnék jobban belemenni, de az a lényeg, hogy ez politikai döntés volt, és mindenkit kirúgtak a céget pedig törlik.

(#16889) la_cc válasza F_Gergely (#16886) üzenetére


la_cc
addikt

Kitartást! Jó magam is hasonló helyzetben vagyok. :U

[ Szerkesztve ]

~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~

(#16890) grizlisandor


grizlisandor
addikt

Nagyon filózok mi legyen. Hagyjam a szakmát és vállaljak el olyat, amit nem szívesen csinálok, közben keressem a szakmait állást? Vagy húzzak ki németbe?
Hó végén lejár az álláskeresői járulékom, így mennem kell a munkaügyi központba, hacsak nem vesznek fel időközben. Gondolom ott szólni fognak, hogy akkor fizesd ki a TB-t magadra.
Holnap lesz egy telefonos interjúm, meg visszaszólnak a bérigényemre az ország másik feléből, de finom lesz a 4 óra oda és 4 óra vissza. :DDD

(#16891) F_Gergely válasza grizlisandor (#16890) üzenetére


F_Gergely
őstag

Kérdés mi a szakmád, mert sok területnél (többek közt nálam is) november és március vége között holt idő van és nem igazán lehet elhelyezkedni.
Meg függ attól mennyire vagy képzett a szakmádban stb. stb.

De mindentől függetlenül ha szereted amit csinálsz akkor tarts ki mellette, ha meg tudnál mást csinálni mert szereted de annyira mégsem, akkor meg lehet érdemes elgondolkodni a váltáson.

Nekem egy barátom váltott cukrászból villanyszerelőre, és nagyon szereti elvan benne, tanul, képzi magát. Mindezt úgy, hogy elismert profi cukrász volt, egy cukrász család fiaként, ahol generációkon visszamenőleg mindenki cukrász volt, apja neves mestercukrász, a srác beutazta a világot, és baromira értett ahhoz amit csinál.
De a covidnál belefáradt, hogy hullámzó a bevétel, hogy drágák az alapanyagok, hogy az emberek vele veszekednek miért ilyen drága egy torta, meg hogy rengeteg a hozzá nem értő magát fényező kamu cukrász.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy mindkét forgatókönyv lehetséges, de neked kell tudni mihez, hogy viszonyulsz.

(#16892) Sliderxy válasza F_Gergely (#16891) üzenetére


Sliderxy
senior tag

De a covidnál belefáradt, hogy hullámzó a bevétel, hogy drágák az alapanyagok, hogy az emberek vele veszekednek miért ilyen drága egy torta, meg hogy rengeteg a hozzá nem értő magát fényező kamu cukrász.

Kemény csalódás fogja érni, mert amiket leírtál a villanyszerelő szakmára is egy az egyben ráhúzható.

(#16893) F_Gergely válasza Sliderxy (#16892) üzenetére


F_Gergely
őstag

Hónapokra előre tele van munkával, így ezzel nincs gondja szerencsére, plusz ő osztja az idejét, úgy ahogy ő akarja. (nem cégnél dolgozik hanem saját cége van). Vannak saját társasházai ahova le van szerződve, meg ahol egyszer volt általában tovább ajánlják.

Azzal valóban találkozik, hogy mások kókányolása miatt hívják ki, és rendbe kell tennie azt amit más elrontott, ezzel ő is küzd de szokja.

Még a főiskolán volt egy csoporttásrsam aki villanyszerelőnek tanult. Egyszer kihivtam mert zárlat volt a házban. Kijött kinyitotta a villanyórát, mire közölte, hogy ó hát itt rengeteg a vezeték, neki fogalma nincs arról mit csináljon. Na neki hiába van papírja róla nem igazán ért hozzá. A barátom meg folyamatosan fejleszti magát, és csinálja a különböző vizsgákat amik szükségesek, olyan szerszámokkal dolgozik amiket megkövetelnek (pl a regisztrált villanyszerelőknél).

Szakmától függetlenül ezek inkább az emberi tényezőktől függ, ki milyen típusú ember, mennyire elszánt, mennyire elhivatott.

(#16894) Because válasza F_Gergely (#16893) üzenetére


Because
őstag

Ez nagyon szép! Ilyen rövid idő alatt ekkora ügyfélkört tudott zéró tapasztalattal kialakítani, gratula!

(#16895) grizlisandor válasza F_Gergely (#16891) üzenetére


grizlisandor
addikt

Földmérő technikus foglalkoztatnak irodai vagy terepi vagy vegyes munkavégzésre is.

Ma lesz egy telefonos interjúm meg visszaszólnak egy másik helyről a bérigényemmel kapcsolatban.
Küldök ki még jelentkezést, hétvégén eldöntöm, hogy hova tovább, de akármennyire is egyszerűbb lenne itthon maradni, hosszútáv külföld mellett szól. Eleinte rossz lesz, de megedzem a nyelvtudásomat és dolgozni fogok kint is földmérőként.

Az komoly, családi tradíció nem nyomja a vállamat szerencsére. Cukrászkodás érdekelne, de ami a sütik árával történik... :O

(#16892) Sliderxy:
Nem összehasonlítható a két dolog, nem eszel sütit az egy döntés, de a villamos hálózatot otthon rendbe kell tartani.

(#16896) F_Gergely válasza Because (#16894) üzenetére


F_Gergely
őstag

Amikor már döglődött a cukrászati munkája és az étterem ahol dolgozott akkor keresett villanyszerelőt a facebookon aki mellé elmehet tanulni (több szaki irt neki de mindenki csak ingyen segéd munkát akart aztán talált egy vállalkozót aki mondta, hogy ő tanítja ha ez a cél), és akkor mellette dolgozott és utána vizsgázott le villanyszerelőként. Azóta is dolgoznak együtt meg van közös cég is.

(#16897) Sliderxy válasza grizlisandor (#16895) üzenetére


Sliderxy
senior tag

Látom sikerült megragadni a mondandóm lényeget.

(#16898) _drk válasza F_Gergely (#16896) üzenetére


_drk
őstag

Én tökre megértem, most akartam tortát venni, de az a flame War ami ment Facebook ajánlás kommentekben valami elképesztő. Amit meg is értek mert pár éve pár ezer Ft-ból meg volt, ma már 10 ezer az alja. De sütik is 500ról hirtelen felmentek 1000ft-ra.
MO-n ezt nem mondanám stabil álláslehetőségnek, főleg egy covid után.

(#16899) net84 válasza Sliderxy (#16892) üzenetére


net84
őstag

Egyet értek. Csak nem egy covid, hanem az építőipar földbe állása fogja kiváltani.
Jelenleg a nagyobb villanyász brigádok az új építésű ingatlanokon dolgoznak. Őket most még nem lehet rávenni, hogy Marika nénihez kimenjenek egy villogó izzó miatt. De amint megszűnik a kivitelezői munka, ezek mind visszakerülnek a rendszerbe és rengeteg idővel fognak rendelkezni. Majd megkezdődik az árletörés is a piacon.
Dolgoztam villanyászként (igaz engem a világítástechnika vonzott), most is lehetne vele hasítani, de a Marika nénik kiölték belőlem a lendületet és az eredeti szakmám is jól fizet, hogy ne kelljen ezen gondolkodnom...

#16895 grizlisandor - nehogy azt hidd!
Akad szép számmal olyan, aki addig keresi a lehetőséget, míg egy kókányoló "szakira" rá nem talál és okosban meg nem oldja neki...

[ Szerkesztve ]

Read only...

(#16900) F_Gergely válasza net84 (#16899) üzenetére


F_Gergely
őstag

Elég kevés az aki regisztrált villanyszerelő, akik építkezéseken vannak azok vezetéket behúzni tudnak, de kb ennyiben kimerül a tudásuk, hibakeresésben már kevésbé profik. Legalábbis amennyire én laikusként megtudom ezt ítélni, és sok a feketéző. Nekem a barátom ad árajánlatot, tételesen felsorolva mindent, ad számlát, garanciát - cégjegyzékben leellenőrizhető, nem himi humi katás.
Ő kifejezetten olcsón dolgozik, és nem is érti, hogy mernek emberek annyi pénzt elkérni egy egy munkára.

Pont egyik nap mesélte, hogy kiment címre egy 94 éves nénihez, hogy nincs villany nála. Kiderült előtte volt nála egy "szerelő" mert valami levágta a biztosítékot, csávó visszakapcsolta majd mondta a néninek, hogy akkor 55 ezer forint, a néni meg sírva fakadt és mondta nincs ennyi pénze mire a csávó a biztosítéktáblánál lévő összes vezetéket elvágta TŐBE. Barátom megcsinálta, egy forintot nem fogadott el, és kérte a nénit hívja fel valami rokonát, elmesélte neki és természetesen feljelentést tesz a család.

És ezek az emberek nevezik magukat "szakembernek" és nem csak villanyszerelők vannak ilyenek, hanem autószerelők, asztalosok stb.Őket sose fogja senki hívni kétszer, és sose fogja senki őket ajánlani.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.