Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#16601) mandleee válasza axioma (#16600) üzenetére


mandleee
tag

Contractori meló, én nem gondolnék bele többet. Annak minden előnyével, hátrányával.
(De elmondásod alapján, ha nem fizeti annyit, akkor csak annak hátrányával. :D )

(#16602) nyunyu válasza axioma (#16600) üzenetére


nyunyu
félisten

Contractorként a havi számlázott összeg nettójának 55-65-70%-a marad a zsebedben, attól függően hogyan játszol a kft-dben a bejelentett béreddel.
(béred utáni sarcok: 15% SZJA, 18,5% TB, 13% SZOCHO, céges sarcok: 9% társasági adó, 2% iparűzési, évi 5000 iparragh védelmi pénz, ? kisgömböc adó, ? extraprofitadó, meg amit még benyújtanak 23:55-kor)
ÁFA nagyját fizeted is tovább az államnak. (lejön belőle a céges költségek, beruházások ÁFÁja, de valljuk be ITsként nehéz annyit költségelni: nálam havi fix költség a BKV bérlet, a könyvelő, meg a céges bankszámla, ezek kb. 30-35k-t tesznek ki.)

Ja, napidíjat meg úgy állapítsd meg, hogy havi 18-cal szorozva kijöjjön az átlagosan elvárt fizetés, hiszen contractorként a nem ledolgozott napokra (betegség, szabi, ünnepnap...) nem kapsz pénzt.

Meg azt is bele kell kalkulálni, hogy ha azt mondják, hogy lapát, akkor másnaptól nincs lóvé, hiszen az alkalmazottakkal szemben nincs felmondási idő.

Szóval ha azt mondják, hogy alkalmazottként bruttó 1M, az nettó 665k, ha nincs semmi adókedvezményed.
Ha ugyanezt teljesen tisztán, ugyanakkora jövedelemként akarod a cégből kivenni, akkor a céges költségekhez hozzá kéne adni az 1M szuperbruttóját (1,13M), így máris 1,116M+ÁFÁt kéne számláznod minimum.
Ha hajlandó vagy minimálbér+osztalékkal tolni, mondván 25 év múlva úgysem kapsz nyugdíjat, meg nem akarsz bankhitel(eket) a nyakadba, akkor elég lehet a céges költségeken felül az elméleti bér bruttója is, ekkor elég lehet 1,03M+ÁFÁt számlázni.

(+biztonsági puffer, hogy ne érjen meglepetésként a lapát...)

De a jövedelem topikban valaki levezette, hogy a tavaly bevezetett 40% költségátalányos vállalkozó forma az jobb, mint a kft, mivel abból is kihozható a számlázott nettó összeg ~65%-a, ráadásul az full nyugdíj alapnak számít, plusz bankok felé is tiszta jövedelemnek látszik, nem a diplomás minimálbér nettójának (~190k) 50%-ban fogják meghatározni a maximális havi törlesztődet...

(Egyáltalán adnak most hitelt a bankok diplomás minimálbérre? Mi nem.)

De ha mégis contractor szeretnél lenni, akkor az első, hogy szerezz egy könyvelőt, és beszéljétek át az egyes adózási opciókat, hogy megtaláld a számodra optimálisat.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#16603) section9 válasza nyunyu (#16602) üzenetére


section9
őstag

Átalányadót csak az éves minimálbér tízszereséig lehet használni, ami azért nem egy megugorhatatlanul magas összeg. (232.000*12*10=27.840.000 ft)

(#16604) Tapsi válasza axioma (#16600) üzenetére


Tapsi
addikt

A bújtatott munkaviszony dolog KATA esetében volt releváns, sőt, talán még jogi fogalomként is ott létezett csak. Vannak full time/long term contractorok, ezzel nincs gond.

A pénz részéhez: akkor érdemes contractorkodni, ha nap végén szignifikánsan több pénz marad a zsebedben, mint belsősként. Mostanság ez egyre kevésbé teljesül.

[ Szerkesztve ]

(#16605) axioma


axioma
veterán

Nagyon koszi a sok infot, sajnalom hogy feleslegesen gepeltetek be, a netto oraber [also hatara de mind1 mert 20% ha van benne] az kb annyi mint a nettom 160-ada, eszembe nem jutna valtani ra [es altalaban b2b-re], csak az volt fura hogy nekem ez jogilag aggalyosnak tunt. De ha Kata megszunes utan nincs mar ervenyben hogy nem vallalkozo ha a munkavegzo szemelyet, munkaidejet, munkavegzes helyet es munkaeszkozeit is ok adjak, akkor onnantol ezzel nincs gond.

(#16606) Ðávid


Ðávid
aktív tag

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Mit gondoltok egy ilyen állásra mennyi lehet a reális bérigény?
[link]

Dióhéjban annyit kell tudni rólam, hogy van egy OKJ-s rendszerinformatikusi végzettségem, de megszerzése után soha nem dolgoztam a szakmában. Teljesen más területről váltanék (a legtávolabbról sincs semmi köze az IT-hoz).

(#16607) JayZ válasza Ðávid (#16606) üzenetére


JayZ
tag

Minden esélyed meg van, junior pozi, ha valakinek van minimális tapasztalata de nem szimpi, előnyben vagy hozzá képest ha jobban el tudod adni magad.

(#16608) Ðávid válasza JayZ (#16607) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Köszi a választ! Sajnos pont ez a probléma, hogy IT tapasztalatom nincs, így csak ilyen jellegű junior pozíciók jöhetnek szóba, amikre valóban lenne esélyem is.

Viszont fogalmam sincs, mekkora összegre számíthatnék fizetés tekintetében, vagy ha kérdeznek bérigényt, mit mondhatok reálisan. Ehhez kapcsolódóan van valami körülbelüli tipped?

(#16609) I02S3F válasza Ðávid (#16608) üzenetére


I02S3F
őstag

fizetesek.hu

(#16610) JayZ


JayZ
tag

Tavaly év végén bruttó 600-800 ezer között voltak ezek a melók ha jól látom bluebirdben. Sztem mondj be egy bruttó 700 környékét ha kérdezik, valszeg úgyis alálőnek annak amit mondasz.

Lefelé torzít nyilván, hogy nem Budapest, és építőiparban mérnökök is szarul keresnek, azt is szürkén, nem hogy egy rendszergazda, aki a kedves tulaj szemében egy "szükséges rossz" valszeg, te csak pénzt viszel számára. Szerintem első melónál, ha nem vagy kiemelkedően jó, inkább vállaljunk el valamit kakibb pénzért aztán 2 év után tipli :)) drukkolok! :R

(#16611) Ðávid válasza I02S3F (#16609) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Köszi! Nem ismertem ezt az oldalt, bár sejthettem volna, hogy létezik ilyen is. :)

#16610 JayZ
Igen, Budapesten kívül valamivel kisebb fizetésre számíthat az ember. Őszintén szólva, én némileg kisebb összeget mertem volna mondani. Köszi még egyszer! :R

(#16612) Sliderxy válasza Ðávid (#16611) üzenetére


Sliderxy
senior tag

Nehogy bemondj egy 700 bruttót Budapesten kívül rendszerinformatikusi állásra! :DDD Körbe fognak röhögni, habár odáig el sem tudsz jutni, mert szimplán csak bezárják az életrajzodat és ennyi is volt.
Nagyon nagy a szakadék a bérekben az ország különböző területein, de ez gondolom nem újdonság. Nagy kérdés, hogy hol is vállalnád el a munkát, mert ez jelentősen befolyásolja azt amit kérhetsz. No meg az sem elhanyagolható tényező, hogy az adott településen mennyi hasonló jellegű munkalehetőség van és arra hány hasonló kaliberű ember jelentkezik. Ezek ismeretében érdemes mérlegelni. Egy kisebb városban (40-50e) örülhet az ember ha ezzel a végzettségel egyáltalán munkát talál, nemhogy jól keressen vele. Szakképzett minimálbértől nagyon többre nem lehet számítani. A 700 ezres bruttó bért meg sok esetben még a mérnökök sem érik el.

A fizetések.hu pedig sokszor a kisebb városokra szűrve nem ad reális képet, mert sokan arra használják, hogy amit szeretnének bért kapni azt ütik be, hogy végül a kimutatásból látható legyen, hogy az adatbázisban szereplő korábbi megadott bérekhez képest az ő elképzelésük mennyiben tér el. Szóval ez itt ebben a helyzetben nagyjából a "szeretnék ennyit keresni" béreket mutatja.

(#16613) I02S3F válasza Sliderxy (#16612) üzenetére


I02S3F
őstag

Köszi a pontosítást a fizetések.hu-ról!:B

(#16614) Ðávid válasza Sliderxy (#16612) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Szerencsére nem kellett fizetésigényt megjelölni. Pont ezért jöttem ide kérdezni, mert nem igazán van elképzelésem arról, hogy mennyit lehet keresni egy ilyen munkakörben és a hirdetésben sem jelöltek meg összeget.

(#16615) Nefri


Nefri
csendes tag

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy MO-ról, külföldi cégnek távmunkában történő munkavégzésről, hol lehetne informálódni vagy lehetőségeket keresni?
Mérnőkinformatikus BSC és (friss) MBA diplomám van, jól beszélek angolul. 5 éves munkatapasztalatom van multinál programfejlesztőként. Eddig meg voltam elégedve a munkával, de most a bérezés kezd lemaradozni az inflációtól és úgy hallottam jobban lehet keresni, ha távmunkával közvetlenül dolgozom be külföldi cégeknek, különösen, hogy a COVID óta jelenleg is HO-ból dolgozom.
A külföldi oldalakat kell végignézni és vadászni a HO-os lehetőséget kinálóakat, vagy esetleg van olyan felület, ami kifejezetten ezzel foglalkozik? A külföldi munkaerő alkalmazása milyen extra jogi háttérrel rendelkezik?
Ez lenne az első munkahelyváltásom és eddig nem nagyon foglalkoztam keresgéléssel azért bármilyen infó újdonságként fog hatni.
Köszönöm szépen a segitséget!

(#16616) TrollBalint válasza Nefri (#16615) üzenetére


TrollBalint
addikt

Havernak az ilyen állások LinkedIN-en jöttek szembe. Oda érdemes felregisztrálni, viszont ha itthonról akarsz dolgozni külföldi cégnek, az tudtommal csak valami vállalkozási formában történhet (egyéni vállalkozó, céget alapítasz), ha jól tudom adózási okokból. Szóval, mint alkalmazott nem fog menni (max ha kiköltözöl)
A LinkedIN szerintem amúgy sem rossz ilyen szempontból.

https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters

(#16617) Dinter válasza Nefri (#16615) üzenetére


Dinter
addikt

Én Linkedinen találtam. Nem muszáj vállalkozni, sokan használnak közvetítőt mint remote.com és társai, úgy teljesen olyan, mintha magyar cég alkalmazottja lennél hivatalosan.

(#16618) harylmu válasza Dinter (#16617) üzenetére


harylmu
őstag

Két dolog a magyar közvetítővel. Egyik, hogy akkor forintban kapod akkor a fizetést (lehet ez zavar valakit), a másik, hogy attól függően milyen magas a fizud (mondjuk olyan br 3m környékén), szemmel láthatóan kevesebb pénzt fogsz zsebre tenni, mintha minimálbér/osztalékoznál.

[ Szerkesztve ]

(#16619) net84 válasza Sliderxy (#16612) üzenetére


net84
őstag

Háááát, maximum a tapasztalat hiánya miatt ne mondjon be br. 700-at.
Érdekelne, hogy a Cemix milyen bérezést gondol a feladatkörre.
Jelenleg hasonló pozícióban dolgozok, "picit" több feladatkörrel, ami könnyen lehet, hogy itt is bent van, csak nincs kirészletezve vagy az elején nem engednék közel mindenhez, de idővel szépen rátennék a pluszokat is. Még nyugatabbra (70-80e lakos) vagyunk Bp-től, mint Veszprém, kicsit kisebb a cég. Igaz lassan 20 éves tapasztalattal, de a ~700 ezer bruttó reális (a tapasztalat nem mind a mostani helyről van, a bér igen). Egy mérnök is megkeres a multinál ennyit, a jó mégtöbbet, az IT-s multis fizetés pedig még feljebb van.

Az állami szektor itt is alacsony (nem kérik és nem is veszik figyelembe a felső fokú végzettséget). Kerestem kicsivel többet mint a bérminimum -- nem volt gond, amíg az elvárás nem lett háromszorosa, amire már azt mondtam, hogy ennyiért nem leszek madár...
A nem mikro vállalkozások viszont egyre inkább megfizetik az IT szakembereket...cserében jogosan van már elvárás is.
Az, hogy egy gépet össze tudsz rakni, egy routert (mondjuk előny az ubi, mikrotik, cisco) be tudsz állítani, ide kevés. Tudni kell kezelni az ingerült Marika nénit, miközben egy idegösszeomlás közben mented az adatot a pénzügyes gépéről, amit aztán egy vacsi új gépen, más oprendszerre vissza kell pakolnod úgy, hogy minden szoftvernek is a helyén kell lennie...és mindenre van max. 2 órád.

Read only...

(#16620) Qtya123


Qtya123
őstag

Üdv!

Nyár elején felmondtam és munkakeresés alatt megigényeltem az álláskeresési járadékot. Sikerült munkát találnom, 2 hét múlva kezdek majd. A munkaügyi központban az elektronikus ügyintézést kértem akkor, mikor személyesen bementem regisztrálni.

Ebben az esetben gondolom minden további nélkül elküldhetem majd a munkaszerződésemet nekik e-mailben igaz?

További kérdésem, hogy a rózsaszín TB kiskönyv, amit az előző munkáltatóm kiadott nekem, azt a munkaügyi hivatal magához vette, mikor kiadta az álláskereső fehér kiskönyvet részemre. Kipostázzák nekem és úgy tudom bevinni a munkába állást követően az új munkahelyemre?

Az új munkahelyre kell majd vinnem a kilépő papírokat, az SZJA adatlapot, az egyéni járulékokról szóló igazolást. Ez eddig világos. De mivel igénybe vettem az álláskeresési járadékot, az onnan folyósított összeg bruttójából is vannak ugyanúgy levonások, mint a "normál" munkabér esetén. Emiatt a munkaügyitől is kapok majd a járulék levonásokkal kapcsolatos kimutatást, amelyre szüksége van a munkáltatómnak?

#16568 mind_against:

Ismerős a helyzet... Én majdnem 15 év után hagytam ott az első munkahelyem, tehát kvázi ismeretlen volt számomra a munkahely keresés és a munkaerőpiac ilyen szempontból. Azzal tisztában voltam, hogy ismerősi körben az IT területen dolgozóknak a legmagasabb a bére (mondjuk munkában hatalmasak a különbségek, van aki elvan, van aki meg megszakad és reggel 8-tól este 6-ig a gép előtt ül és folyamatosan dolgozik), rajtuk kívül egy ismerős van a bőven millió feletti sávban, de ő Közép-Európa országainak léptékében értékesítő, rengeteget repül. A többiek nagy átlagban a nettó 350-600as sávban, végzettségtől függően.
Na de mondom, a csapból is az folyik, hogy mindenhol égető munkaerő hiány van, Budapesten húdejók a fizetések és sok munkalehetőség van, vágjunk bele, ha már itt élünk. A lényeg, hogy ugyan nem atomfizikusi, de nem is képzettség nélküli munkákra lőttem. Angolul tudok, mérnöki diplomám van (igaz egy percet nem dolgoztam benne), van vámügyintéző OKJ-m és valamennyire értek is hozzá. Olyan jellegű munkákra adtam be, mint vámügyintéző, gyártástámogató mérnök, import-export ügyintéző, műszaki koordinátor, stb... És azt tapasztaltam meglepődve, hogy a fővárosban a cégek nagy része ezekre a munkákra a nettó 250-350-es sávban akart fizetni... Nettó 400-430-ra már húzták a szájukat, hogy nem (pedig ez alatta van, amit eddig kerestem a korábbi helyemen).
Volt olyan hely, ahol kb ki sem fért, hogy mennyi mindennel kell foglalkoznod, természetesen a folyamatos angol nyelvű egyeztetések mellett a többi országban lévő kirendeltségekkel. Még a hirdetésben is egyértelműen utaltak rá, hogy a munkaidőd vége nem mindig jelenti a végét és vannak túlórák. Ezért cserébe nettó 260-at írtak ki bérre. :DDD És akkor ezzel szemben máshol meg a targoncást keresték bruttó 530-ért, de pl nemrég vidéki ismerős 0 végzettséggel ide költözött és egy műszakban 6-14:30-ig annyit csinál, hogy egy csomagoló gépet kezel, ami magazinokat csomagol nettó 350+13. havi fizetésért. Ekkor mondtam azt, hogy mi van itt kérem? Ehhez a 300-as nettóhoz minek a nyelvismeret, végzettség, stb..., simán megkeresi az ember targoncásként is ezt és nem kell végignéznie a HR-nek fontoskodását a 100 körös interjúkkal, meg a teszteljük az angol tudásodat, meg milyen kihívásokat keresel a szakmában, hallgattak-e rád a beosztottaid az előző helyen, mit változtatnál meg az új helyeden (bakker mit, nem dolgozom még ott, nem látom mit kellene) hülye kérdéseket... És sokszor nem csak a kis kkv-k esetén volt ez a bér, hanem multiknál is.

Főleg azért is néztem nagyokat, mert a fő munkám mellett sok szabadidőm volt, néha kamionoztam. Az a beugrós belföldes napi bejárós munka is jobban fizetett, mint ezek a hozd le a csillagokat 300 nettóért helyek. Jó, az is tény, hogy ott egyrészt nem a teljes összegre vagy bejelentve, mert napidíj van, másrészt nem 8 órás munka. De pl a négykezes csapat a 3 napos francia kanyarra fejenként nettó 150et kap és akkor dolgozott 3-3.5 napot egy héten, az 4 hétre 600e és nem 22 napot járt be...

Végül sikerült felvételt nyernem a megjelölt bérért, de 36 darab helyre adtam be és kettő volt az, amelyek komolyan foglalkoztak velem, a többi vagy vissza sem írt, vagy kerek perec elmondta, hogy túl magas a bérigény.

Szóval amit én szűrtem le (de nyilván nem én vagyok a munkaerőpiac és a munkakeresés nagy gyakorlott mestere), hogy munakerőhiány van, álláshirdetések vannak dögivel, de fizetni azt azért nem akarunk, légyszi dolgozzál már lehetőleg a 300-350e Ft-os bérsávban (bakker ez 800-900 EUR...) nekünk ott, ahol 40 millió környékéről indul egy panel és 150-től indul az albérlet. Szóval nem tudom sok ember hogyan él meg.

[ Szerkesztve ]

(#16621) I02S3F válasza Qtya123 (#16620) üzenetére


I02S3F
őstag

Köszi, hogy megosztottad a tapasztaltakat!

(#16622) Because válasza Qtya123 (#16620) üzenetére


Because
őstag

Én is köszi!

Kicsit kezdett itt torz kép kialakulni, hogy szinte úgy kell levakarni a fejvadászokat magának az emberről. Persze nyilván van az a szűk top réteg.

(#16623) lypen99 válasza Qtya123 (#16620) üzenetére


lypen99
aktív tag

A multis környezeted tök igaz. Én békési multinál vagyok és volt egy tag aki gyártásvezetőnek jött Bihar felől, de 3 hónap és csókolom mivel "kevés volt neki a bér".

(#16624) la_cc válasza Because (#16622) üzenetére


la_cc
addikt

Vannak itt nagyon ügyes penge szakemberek eszméletlen számokkal, ezért érdemes az itteni infókat "helyén kezelni" és a magyar földön maradni. :)

~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~

(#16625) Because válasza la_cc (#16624) üzenetére


Because
őstag

Hát igen és legyen is büszkék rá. Én tudom magamról, hogy bőven elég ha valahol szürke egérként eltengethetem az életem átlag körüli fizuért.

(#16626) Qtya123 válasza Because (#16625) üzenetére


Qtya123
őstag

Amúgy meg ha már pénz, nyilván mindenkinek más az igénye és élethelyzete, de én azt mondom, hogy ma egy nettó 300-350-es fizetés, ha nincs gyereked, nem albérletben élsz és nem vagy agyig eladósodva, akkor arra jó, hogy nagyjából vegetálj belőle. Annyi, hogy nem kell a számlákkal zsonglőrködni, meg tudod tankolni az autót, a hónap végén nem okoz fejfájást egy bevásárlás és esetleg, ha nem volt váratlan kiadásod és takarékos vagy, akkor egy 60-80e Ft-ot el tudsz rakni a hónap végére. Igen, csak én úgy gondolom, hogy ez a megtakarítási mennyiség kevés ahhoz, hogy stabil egzisztenciád legyen, illetve normális megtakarításokat képezz. Arra jó, hogyha elromlik a mosógép, vagy beesik egy 400e Ft-os javítás valamire, akkor ki tudod fizetni. Ez nem középosztály. Ha meg van gyerek/hitel/albérlet, akkor pláne 0 közeli a megtakarítás belőle.
Tudom, hogy az országban nagyon sokan örülnének, ha keresnének nettó 350e Ft-ot és annak is, ha nem jelentene gyomorideget, ha új mosógépet kell venni a régi helyett, de én úgy gondolom, hogy az ennél magasabb igény az nem a telhetetlenség kategória, hanem pusztán az, hogy az ember normális középszintű életet akar folytatni. Ehhez meg az kevés, szóval töröljék ki a seggüket vele a cégek. Nem 0 munkával akar az ember nettó 1 millát, de azért ne legyen már egy erős választóvonal 2023-ban egy 430-450e Ft-os nettó bér.

Egy pénzügyi oldalon volt tán úgy 1 éve egy cikk, ami azt fejtegette, hogy egy középosztálybeli szinthez egy családban mindkét félnek LEGALÁBB nettó 650-700e Ft-ot kellene keresnie.
A kommentek elözönlötték a cikket, hogy húúú hát persze, nehogymár. Nekik vannak ismerőseik, akik ennyit keresnek és hát azok milliomosok. Mert eljárnak Horvátországnál messzebbre is nyaralni, meg 4-5 évente másik autójuk van, szóval milliomos az már. És nem nagyon tudták megmagyarázni nekik, hogy ember, ez nem a milliomos szint, pont ez lenne a középosztály és azért nem érted, mert nálunk ilyen nincs, legalábbis nagyon vékony a réteg és ezért hiszed milliomosnak.
Milliomos... Ha most azt mondod, hogy van mondjuk 18 millió Ft megtakarításod, akkor a lakosság szerintem kb 70-80%-a azt mondja, hogy tele vagy, mint a déli busz. Közben meg igazából a dolgok mögé nézve mi ma 18 milla, ha nincs mellette már meglévő egzisztenciád? Egy alap lakásra önerő, vagy egy középkategóriás új autó ára. Mégis, ha keresel 300-400e Ft-ot és nincs másik passzív bevételed, ennyiből nagyon sok idő összerakni nagyon erős pénzügyi fegyelem mellett is.
Van az a mondás, hogy azért eszel, hogy dolgozz és azért dolgozol, hogy egyél. Sajnos ez annyira széles körben így van, hogy már-már normálisnak tekintik sokan.

[ Szerkesztve ]

(#16627) Egon válasza Qtya123 (#16626) üzenetére


Egon
nagyúr

+1000.
Meggyőződésem, hogy manapság egy átlagos élethelyzetben levő (azaz pl. lakáshitellel rendelkező) 2 gyerekes családban a középosztálybeli (nyugati) definícióját teljesítendő mindkét félnek nettó 1M körül/felett kellene keresni.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#16628) _drk válasza Qtya123 (#16620) üzenetére


_drk
őstag

Ezeken a poziciokon akarnak rengeteget spórolni.
Ami itt megmarad az a felsőbb vezetés kapja.
Nem szalag munka úgy hogy boldog lehetsz alapon van ez szerintem.
Plusz mindenhol kényes téma az irodai létszám. Csak közben annyi elvárás van, hogy beszarik a rendszer..

A bérrel egyet értek. Ma már ha nem 1 napos betanított munka és/vagy felelősséggel jár, alap a nettó 300.
Pesten ennek többnek is kéne lennie.
Tavaly meg azelőtt még a 250 elmehetett vidéken de ha egy kiló kenyér 1000ft akkor ahhoz kell viszonyítani.

(#16629) bambano válasza Qtya123 (#16626) üzenetére


bambano
titán

nettó 300 akkor elég a vegetálásra, ha már van saját kifizetett lakásod. azzal nagyon nem értek egyet, hogy ebből még 60-80e forintot félre tudsz tenni. nettó 300-ból még nyugodtan tankolni? kizárt.

nettó 300 akkor elég valamire, ha két felnőtt a család és mindkettő megkeresi a nettó 300-at és eloszlanak a lakhatás költségei.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#16630) Qtya123 válasza bambano (#16629) üzenetére


Qtya123
őstag

Írtam is, hogy abban az esetben, ha se hitel se gyerek, se albi és szigorú gazdálkodás.

De igen, az a durva, hogy mennyire nem elég semmire és mennyire sokan vannak, akik ennyit vagy ennyit sem kapnak.
És sok cégnél a versenyképes fizetés ezt jelenti. Csoda ha nem találnak embert?

[ Szerkesztve ]

(#16631) lypen99 válasza Qtya123 (#16630) üzenetére


lypen99
aktív tag

Hát tisztelet a kivételnek, de a nem sok gondolkodó egyedek miatt nem csoda. :(

(#16632) _drk válasza Qtya123 (#16630) üzenetére


_drk
őstag

Találnak.
Van az aki ennyiért is elvállalja.
Vagy rádobnak még egy keveset és egy másik munka kört is betölthet egy szerencsés 2 az 1ben.

(#16633) VágniValó válasza Qtya123 (#16630) üzenetére


VágniValó
addikt

Letojják, hogy nem találnak embert. El lett döntve, hogy "márpedig ez a pozi csakis ennyiért megy" és ha kell piszok sok időt kivárnak és hirdetik. Honlap + linkedinen minden szipi-szuper professönöl progresszív csellendzsing, aztán majd felveszik az első lószar bérigénnyel rendelkező bólogatójánost, aki elhiszi magáról, hogy ő Batman :D

Régóta így van ez, csak az elmúlt években egyre nyilvánvalóbb.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#16634) Egon válasza VágniValó (#16633) üzenetére


Egon
nagyúr

Jogos, ugyanakkor ha vettél fel már valaha embert, akkor a másik oldal vonatkozásában is láttál már csodákat.
Mi pl. egy pozit 9 hónap alatt tudtunk feltölteni, és nem a bérigények miatt: egyrészt alig volt jelentkező, másrészt akit proaktívan megszólított a HR-es LinkedIn-en, ot azért voltak arcok... :) A kedvencem az volt, aki kijelentette, hogy ő nem hajlandó Linux-szal foglalkozni (technikai pozi volt)... ;]
Hangsúlyozom, ettől még pofátlan bérek és elvárások vanna munkáltatói oldalról, nem kevésszer.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#16635) VágniValó válasza Egon (#16634) üzenetére


VágniValó
addikt

A kommentem nem a retard, világtalan jelöltek viselkedéséről szól, hanem a munkáltatói oldalról. De h tovább menjek: amikor belefutnak az aduász jelöltekbe (léteznek) és még ők vannak ledöbbenve a fizetési igényeken. Járt pár ismerősöm így és én is. És igen: vettem már fel embert, tudom mennyi idióta van a piacon, normálisan megírt CV ellenére.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#16636) bambano válasza Egon (#16634) üzenetére


bambano
titán

"A kedvencem az volt, aki kijelentette, hogy ő nem hajlandó Linux-szal foglalkozni (technikai pozi volt)...": mi a probléma ezzel a kijelentéssel?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#16637) VágniValó válasza bambano (#16636) üzenetére


VágniValó
addikt

Cybersec-en dolgozik Egon, akárcsak én. Itt ilyesmit nem engedhetsz meg magadnak, mivel a támadók (próbálkozók) se válogatnak.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#16638) Qtya123 válasza VágniValó (#16635) üzenetére


Qtya123
őstag

Haver is nemrég járt így. Mint írtam Közép-Európát lefedően végzi a B2B értékesítést (kemikáliák/mezőgazdaság). Nagyon nem az átlag fizetés szintjén mozog, de a népszerű IT-s fizetések is a bére alatt vannak nagyrészt. Tapasztalata és kapcsolati tőkéje van bőven.
Mikor szóba hoztam neki az álláskeresési tapasztalataimat, akkor mondta, hogy nagyon sokszor keresik meg LinkedIn-en, némelyikkel felveszi időnként a kapcsolatot próbaképp. És legutóbb is olyan pozival keresték meg, amelyhez annyira nem arányult a bér, amivel megkínálták, hogy meg is kérdezte tőlük, hogy ők tényleg úgy gondolják, hogy ezért a pénzért sokéves tapasztalattal, piaci ismerettel és szakértelemmel bíró embert fognak találni? Állítólag a nagy hallgatás, meg a hát őőő igaza van, de ennyi a keret volt a válasz.

Na mindegy, lényeg, hogy megvan a meló, lényegében erős 1 hónap keresgéléssel és a számomra megfelelő bérigénnyel és fejlődési lehetőséggel. Remélem tetszeni is fog és megy majd a dolog. Csak fura volt így majdnem 15 év nulla munkaerőpiac szondázással. Ugyanis nem követve a dolgokat, csak a hírmorzsák jutottak el az emberig, ami szembejött a napi hírek olvasása során futólag. Hogy így munkaerő hiány, úgy munkaerő hiány, nóccázé' nem találunk szakácsot a Balatonra, kilőttek a bérek, stb... Meg ugye ott a kamionos terület, amire rálátásom van, ott is egész szép pénzek leesnek a sofőrhiány miatt (normális nyugati cégnél meg pláne), de ezt igazán sosem vettem teljes egészében viszonyítási alapnak, mert ez nem munka, hanem inkább életforma. Sok távolléttel...

Aztán ezek alapján fura volt, hogy mennyire sok helyen mennyire vicc még mindig az egész. Én megmondom őszintén, azt hittem, hogy a nettó 300, az a 8 általánis betanított munkás szint, az alap irodai munkák úgy nettó 400-tól, a valamilyen szaktudást igénylőek meg nettó 500-tól felfelé indulnak. Erre meg ott toporognak a cégek a 300-a sávban rengeteg pozira.

[ Szerkesztve ]

(#16639) VágniValó válasza Qtya123 (#16638) üzenetére


VágniValó
addikt

Örülök, hogy végül sikerrel jártál! Remélem beválik az új hely, hajrá! \o/

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#16640) Qtya123 válasza VágniValó (#16639) üzenetére


Qtya123
őstag

:R

(#16641) bambano válasza VágniValó (#16637) üzenetére


bambano
titán

ezt írta Egon: "egyrészt alig volt jelentkező, másrészt akit proaktívan megszólított a HR-es LinkedIn-en, ot azért voltak arcok...": tehát a jelölt-jelölt nem akart Egonékhoz menni, kapott egy hívást, ami nem felelt meg, és ezt rögtön tisztázta.

ha kiírsz egy pozit, ő jelentkezik magától, majd közli az interjún, hogy a kiírásban megadott must feltételeket nem vállalja, akkor jogos a beszólás. Szerintem így, hogy a jelölt magától nem jelentkezett (lehet, hogy látta a kiírást, de nem tetszett neki), így nem megalapozott.

Másrészt meg én pl. pont a fordítottját szoktam mondani. windowshoz nem nyúlok. most akkor velem is probléma van?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#16642) VágniValó válasza bambano (#16641) üzenetére


VágniValó
addikt

Nem azzal van a baj, hogy X jelölt nem akart hozzájuk menni, hanem hogy ezen a területen őt nem érdekli a Linux...ő akkor is no-no zóna lesz, ha ő jelentkezik valahova.

Írhatsz még több bekezdéssel rendelkező kommentet, akkor se lesz igazad; kibervédelmen nincs olyan hogy "engem XY operációs rendszer nem érdekel" konkrétan szegénységi bizonyítvány. Sajnálom, hogy előző kommentemből nem jött át a lényeg.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#16643) nyunyu válasza Qtya123 (#16638) üzenetére


nyunyu
félisten

Haver is nemrég járt így. Mint írtam Közép-Európát lefedően végzi a B2B értékesítést (kemikáliák/mezőgazdaság). Nagyon nem az átlag fizetés szintjén mozog, de a népszerű IT-s fizetések is a bére alatt vannak nagyrészt. Tapasztalata és kapcsolati tőkéje van bőven.

Haverom vegyészmérnök bátyja 20-25 éve a Ciba-Geigynek * volt a Közép-Európai területi képviselője, már akkor megvolt neki a millás fizetés, amikor a programozók még csak álmodni se tudtak volna ennyiről.

Feladata annyi volt, hogy járta a környező országok ipari, mezőgazdasági üzemeit, ajánlotta a vegyszereiket, alapanyagaikat, aztán gyűjtötte a visszajelzéseket, hogy mennyire vált be a vevőiknek, aztán az alapján fejlesztették tovább a vegyszereket Svájcban.

Nyilván nyelvismeret is kellett erősen ehhez, félig lengyel révén magyar és lengyel volt a 2 anyanyelve, ezen fell szokásos angol-német, meg a lengyel lévén nagyjából értette a környező szláv nyelveket is.

*:fogalmam sincs, abból mi lett a sok vegyipari fúzió után.
Amikor utoljára beszéltem vele, akkor Novartis feliratos egéralátéte volt, de ahogy olvasom, pár gyógyszeripari fúzióval később leválasztották a vegyszergyártást az egyesült gyógyszergyárról.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#16644) VágniValó válasza bambano (#16641) üzenetére


VágniValó
addikt

Írj még nyugodtan 20 privát üzenetet...KÉRLEK. :U

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#16645) bambano válasza VágniValó (#16642) üzenetére


bambano
titán

"ő akkor is no-no zóna lesz, ha ő jelentkezik valahova.": tehát te vagy a felkent mestere ennek a munkaerőpiaci szektornak, és jogosult vagy megmondani, hogy tőled független cégeknek ("valahova") megfelel-e ez a jelölt-jelölt vagy nem.

ez a szánalmas.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#16646) VágniValó válasza bambano (#16645) üzenetére


VágniValó
addikt

Mutatom mi az amit nem sikerült még most se megérteni: Írta Egon, hogy az illető nem hajlandó Linux-os dolgokkal foglalkozni. Írtam én is, hogy "ezen a területen" ilyen nincs.

Nem tudom ezen mit nem lehet megérteni. Biztos vagyok benne, hogy fejlesztőknél is úgy van, hogyha egy jelölt hangosan kijelenti h márpedig X nyelven nem hajlandó dolgozni, akkor mindenki megtapsolja, hogy "ez igen!" :N

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#16647) Sliderxy válasza net84 (#16619) üzenetére


Sliderxy
senior tag

Ugyan azt tudom erre csak mondani mint korábban. Nem mindegy hogy az országban hol dolgozol. Mivel nem közölte így tanácsot sem lehet egyértelműen adni.

(#16648) TrollBalint válasza Qtya123 (#16620) üzenetére


TrollBalint
addikt

Gratula az álláshoz :)
Ha jól számolom 2 hónap munkanélkülit vettél igénybe. Van egy olyan lehetőség, hogy a fennmaradt összeg 80%-t kérhetek, hogy adják oda neked 1 összegben. Ehhez úgy tudom munkaszerződés kell. (Ez azt vonja maga után, hogy a következő 1 évben nem vehetsz igénybe álláskeresési járulékot, de ha jól tudom amúgy is csak a 3 hónapból fennmaradó részt lehet éven belül igénybe venni)
A pontos ügyintézés menetét nem tudom, mert én anno lecsúsztam róla, mert bementem volna a munkaügyibe, már volt aláírt szerződésem :)

https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters

(#16649) Qtya123 válasza TrollBalint (#16648) üzenetére


Qtya123
őstag

Köszi!
Igen, van ilyen opció, láttam a tájékoztatóban, pont ma hívtam fel emiatt a munkaügyit is.

(#16650) Ðávid válasza Sliderxy (#16647) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Valóban nem írtam, gondoltam egyértelmű a linkelt hirdetésből, hogy Veszprém megye.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.