Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Motion_Blur
félisten
-
sasa311
veterán
válasz
Motion_Blur #648 üzenetére
Pedig sztem jobb...
De nem is 2700 hanem tán egy ezres agy még annyi semCsal nem a bótba kel venni, hanem a philips márkakereskedésekben (tán lónyai utca
vagy valami belvárosi utca).
De tuti 20W-os? Ilyet még nem láttam, akkor az nem szabvány. -
sasa311
veterán
válasz
Motion_Blur #646 üzenetére
18W 60 cm nem?
Jó az aqua-glo, de a philips aquarell még jobb -
Motion_Blur
félisten
Üdv!
Van valakinek tapasztalata Aqua-Glo csövekről? Az a gond, hogy az előző világításom mindenestől elszállt (Sera Plant Color), a csövet már megvettem, de a foglalatot még nem. 20W-os 60cm-es. -
zsborbas
aktív tag
S.O.S.!!!
Segítsetek! Ma vettem észre hogy a két szumátraim közül a kisebbiknek megette a másik a farkát!Készüljek a legrosszabbra? Mit tegyek? Gondolom visszanőni nem fog neki.
-
mityku
aktív tag
válasz
barbikenje #642 üzenetére
Ez egy nagyon jó ötlet!
Dícséretes!
Lehet majd a későbbiek folyamán igényt tartok némi vizikalászra!
Természetesen nem ingyen! -
barbikenje
aktív tag
Mint általában, akár itt is lehetne csereberélni... Pl vizinövényeket, halakat... gondolom másnak is eszébe jutott már, de nem árt újra felhozni... Kezdő akvaristáknak ajánlott raklapnyi mennyiségű guppit (akár sügér/teknős etetésére is) felajánlanék vizinövényért cserébe (kardfüfek, valiznériák, szálas növények előnyben...)
Később tudok ajánlani fodros levelű vizikalászt ( épp növésben vannak) is...
[Szerkesztve] -
mityku
aktív tag
-
-
mityku
aktív tag
Hali!
Nagy nehézség árán (és pár telefonálás végett) megjött tegnap a PF1000 típ. SZÖRNYETEG!
Ez egy állat szűrő, baromi jól szűr! Tegnap átkellett költöztetnem (ablakokat cseréltek a helységben ahol van) az akváriumot és át is rendeztem belűl (csak egy kicsit) + szűrő csere. Este 9-kor jutottam el odáig, hogy bekapcsoljam az új szerzeményt, hát meglepődtem!
Gyorsan egy esőztetőt összeeszkábáltam és így már tűrhető áramlást produkál!
Még egyszer köszi a tippet a típushoz! Ja és mikor meghozta a postás kellemeset csalódtam, mivel postaköltséggel együtt 7500 Ft-ot fizettem csak! (Minimum 10k-ra saccoltam a pénzt!) -
pubwart
aktív tag
még sajnos mindig halnak a páncélos harcsáim... Az a kérdésem lenne, hogy okkozhatják ezt botiák?? Mert van egy nagy botiám, és eléggé agresszívnak tűnik számomra... Lehet ők a hibásak a halálkért. És a sebek, amiket nemrégen említettem, lehet azt nem egy éles kő, hanem maga a botia okozza
-
estie
tag
válasz
Papa-Georgo #627 üzenetére
Remélem raksz be róla majd képet ha kész lesz, kiváncsi vagyok nagyon milyen lesz
sasa311 : vettem botiát, szegényemet kb hetente csak egyszer látom úgy eltűnik a kövek közöttViszont a csigák ritkultak
Ja! és az lehetséges h a betta is eszi a kis csigákat
-
sasa311
veterán
válasz
Papa-Georgo #629 üzenetére
Hát az áruk kb 2-10K között mozog teljesítménytől függően.
vagy L/órába vagy L/percbe adják meg a teljesítményét.
ahoz, hogy 1 szép buborékoszlopot csinálj legalább 10-15L/perces teljesítmény kell. Szorozd be azzal, hogy hány oszlopot akarsz és már meg is van mekkora kell. -
sasa311
veterán
válasz
Papa-Georgo #627 üzenetére
akkor neked az 1-es játékos (légpumpa) kell
Csak egy falhoz =nem tudom milyen sűrűn és mennyi bubit akarsz = egy erősebb pumpa kell. -
-
sasa311
veterán
válasz
Papa-Georgo #625 üzenetére
Ujjuj, itt egy kis képzavar lehet
1., van egy olyan, hogy légpumpa, az az akváriumon kívül van, egy csövön levegőt nyom be a vízbe(vagy akárhova máshová).
pl. így néz ki
Aztán vannak olyan motoros szűrők, amik venturi jelleggel képesek beszívni levegőt (a gyorsan áramló víz vákumot hoz létre, így szippantja be a levegőt).
Az meg így néz ki, csak van még a víz kimenet résznél egy kis cső, amin beszívja a levegőt.
Ha a 2.-at elfekteted az akváriumban akkor is befújja a levegőt, feltéve, hogy a cső vége kilóg a vízből. Ha az elsőt fekteted a vízbe, akkor ugyan elvegőt nem nyom többet de frankón szikrázik
Levegőztetés csak akkor indokolt, ha több hal van az akváriumban, mint kéne vagy nagyon meleg a víz. illetve szivacsszűrőnél(ami levegővel működik), ami így néz ki:
[Szerkesztve] -
Papa-Georgo
senior tag
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ami az akváriumokban van levegőztető, az tulképpen bugyborékoztatja a vizet?
Megmondom mire gondolok, ha mondjuk egy üres akváriumban elfektetjük, vagy vmi csőkivezetést csinálunk, akkor a vízben lehet látni a bugyborékokat amit ''kelt'' ? -
zsborbas
aktív tag
Már késő, megvettem őket
Ez az aki egyébként kezdésnek lett összedobva. Ha jó a hely neki, meg sikerül egy kis tapasztalatot szereznem halakkal, akkor jön egy nagyobb, olyan 150L-es, és ez a mostani 54L-es, meg az előző 18L-es megmarad tartaléknak ha esetleg szaporodnának. Addig csak nem növik ki a mostani akit. Egyébként nagyon jól érzik magukat az új helyen, szépen ettek is. Vidáman úszkálnak.
Remélem a harcsák nem fogják bántani őket, mert egy 'picivel' nagyobbak a most hozott halaktól (a Thoracatum olyan 10-12cm között van a nagyobbik, a kisebb olyan 1-2 cm-el kisebb tőle, na és az ancik is elég szépek már, kb 6-8cm-esek). -
-
zsborbas
aktív tag
Tanácsot szeretnék kérni. 54L-es akiban van most 2 thoracatum harcsa, meg 2 anci. Ezek mellé kellene még pár halat venni. A következőkre gondoltam: cápamárna, szumátrai díszmárna, zebradánió és xypho. Megvannak ezek egymással vagy számítsak attrocitásokra közöttük? Holnap 10-kor megyek őket megvenni.
-
estie
tag
Sziasztok. Csigátlanítani szeretnék mert sokan vannak. Tényleg rakjak be egy darab csemege ubit a vízbe
Amúgy tehetek a gyors szaporodásuk ellen valamit? -
pubwart
aktív tag
Jaja, az van diszkoszok, de mintha már mondtam volna.
Fénycsöveim:
Sera plant
Sera tropic sun
Tápanyagot meg kapnak a növények, mondtam mintha már. Az egyik HSZben volt, mikor le is írtam pontosan, hogy mi van benne...
alga is van benne, zöld ráadásul. De nem sok... és ráadás fent sokott lenni az akváriumfedőn... -
godside
tag
sziasztok!
ropke 3 ora alatt vegig olvastam a topikot, es most hozzaszolnek mint abszolut kezdo. Ha minden osszejon 1 honapon belul koltozunk es szeretnek egy jo kis akvariumot (edeset) de olyan 200-400l kozottire gondoltam (terelvalaszto szerepet fog betolteni). Erdekelne hol tudnam ezt butorral (akar egy festett vaskeret is megteszi polccal), berendezesekkel egyutt(gepek, kavics ,homok, mittomen...) akar darabokbol is osszeszedegetni. Nem olyan regi hsz-ban lattam egy 360-ast talan az erdekelne. Ja es halak kerdes is adott mennyi,milyen? En igazabol a bandazos max. 10-12 cm halakkal favorizalnek lehetoleg elevenszulokkel, de elmegy meg mellette 2-3 fajta neon raj, tetra,betta, meg valami algazabalo halacsa is. Remelem nem tul erthetetlen, csak hat mindent egybe ugye beleirni meg fogalmazni.. Varom valaszokat ide. Ja Pesten lakok es mjuk agglomeraciobol meg megtom oldani a szallitast. -
zsborbas
aktív tag
Érdeklődtem már jópár vásárlójától akik abban az üzletben vettek halakat, és nem fordult még elő semmilyen megbetegedés a halaktól amit onnan vittek. Ennek tükrében is karanténozzam őket?
Ez a Philips fénycső ugye sima hagyományos foglalatba megy mint a többi fénycső? Körülbelüli árat tudsz rá mondani? Bár gondolom villamos szaküzletben olcsóbban meg tudom venni mint a halasnál. -
sasa311
veterán
A növények összetett dolog. Kell :
-tápanyag
-megfelelő fény.
- jó víz (nem 0 de nem is magas nitrát/foszfát/vas szint.) Tehát ha 150 a nitrátszinted, attól nem nő jobban a növény, de a halak megdöglenek. Ha 0 akkor sem nő jól a növény, de a halaknak jó. 10-20 mg/L jó kompromisszum.
Nem írtad algásodik-e az akvárium..? Meg leírhatnád, hogy milyen fényforrást használsz, mert az anubias még a sötétbe is úgy nő, hogy hujjujj
Ja és minek is van 30 fok az akváriumba, diszkoszt tartasz? -
sasa311
veterán
válasz
zsborbas #609 üzenetére
Metilénkék
A friss halakat karanténozni kell (ha a boltba nem tették meg). Ez nem azt jelenti, hogy lemérgezed őket mindenféle vegyszarral (ne használj semmilyet!) hanem, hogy pl 4-5 napig külön tartod, hogy nem jelentkezik-e rajta valamilyen betegség. Ha nem tedd be nyugodtan.
A világításra én inkább egy philips 18W-os neont használnék, olcsó és azt tuti bírják a növények (philips boltba kérj akvárium csövet, talán aquarell vagy mi a neve.) -
zsborbas
aktív tag
Először is köszi a válaszokat.
Ez a mostani aki amit berendezek szerintem csak a kezdetha jól sikerül indítani a dolgot, akkor nagyon nagyon valószínű hogy lesz egy másik, kb 150L-es is.
A szűrő is le lesz cserélve, csak minden az Anyegin múlik.
A 4 harcsa most per pill átmenetileg abban az akiban van amit kaptam velük, egy kb 20L-ben. A többi csak jövő héten valamikor fog érkezni, olyan szerda csütörtök körül. Olvastam valahol hogy az új halakat mielőtt a többi, régi hal közé raknám érdemes 'fertőtleníteni' ha jól emlékszem metilénkékkel. Ez mennyire igaz, és ha igen, hogy csináljam?
A világításra nem írtál semmit. Megfelelő lesz az nekik?
Növények is csak kedden kerülnek az akiba.
Van ilyen kerámia cső is az akiban. Az anci szinte mindig benne csücsül. Előző tulaj mondta hogy voltak kicsik is, csak felzabálták őket, már több alkalommal is. Remélem nem most akar piciket nevelni a költöztetés előtt. A répát mindjárt megpróbálom nekik. Meg majd beszerzek a többi dologból is amiket írtál. Egyébként az aljzat egyáltalán nem koszos, bár a szűrőt így is hetente takarítom, mert elég koszos és látom rajta hogy nem tud annyi vizet megforgatni, meg a hangja is jelzi már ilyenkor.
Na akkor mindjárt nekifogok az 50%-os vízcserének az új akiban.
Majd még jelentkezem
Kiállításra sajna nem fogok tudni menni mivel Egerben lakom, autó nincs és sokba van az út (már kiestem mindenféle kedvezményes dologból, nem vagyok már fiatal).
MOD: helyesírás
[Szerkesztve] -
pubwart
aktív tag
Egy nagy problémám lenne ami már évek óta kitart: a növények
Valami oknál fogva nekem nem nagyon akarnak nőni. Ez igaz, hogy a hézunk felépítése miatt, sajnos nagyon kevés eredeti fényt kap. De ezzel nem tudok mit csinálni, hiszen ilyen a kéró.
De kezelem minden fasszommal, már bocs, de néha annyira idegesít. tápsó, tabletta Sare fénycsővek és még így sem az igazi. Valahogy nem látom azt az elsöprő növést... Pedig minden megtezsek. A halak nem eszik meg a növényeket, szl nem tudom mi lehet. Diszkosos a hőfok, de ezért olyanfélék a növények is, amik bírják a hőt! pl. Aponogeton, Anubias, meg van egy másik is, de annak nem tudom a nevét. meg Vaillsnéria (ez szereti a hideget, de itt jól elél)
Szal nem tudom mi lehet -
sasa311
veterán
válasz
zsborbas #605 üzenetére
A szűrő elég pici, de ha nincs más rendszeres, heti tisztítással elég lehet (az akváriumból leszívott vízben mosd ki a szivacsot!)
A heti rendszerességű kb 20%-os vízcsere nagyon fontos nálad, mivel amiket írsz nagytestű halak és főleg az anci sokat ürít. Így ez elengedhetetlen!
Növényeket nyugodtan telepíts gyorsan növő szálasokat. Lehetőleg mellőzd az alacsony növényeket, mert azok erős megvilágítást igényelnek és drágák is. A sózást felejtsd el! Csak speciális esetben indokolt, a boltosok meg még a 80'-as években élnek.
Ja és soha ne használj ilyen vízkezelő hum-buk szereket, tele vannak rézzel meg más egyéb nehézfémekkel, amik hosszú távon sokkal károsabbak a halakra nézva, mint a klór (ami 2-3 óra szellőztetés után magától távozik a vízből!)
Szóval még ma csinálj 50% vízcserét, szépen ültetgess be jó sok növényt, szerezz nekik kaját (anci imádja répa, sütőtök, alga-tabletta, saláta is). Meg valami fagyasztottat (szunyoglárva, sóféreg, stb...)
Ja és persze sok sikert!
kis segítség +ba: www.akvarista.hu Na a kiállításra meg eljönni
szerk: ja az ancinak tegyél be egy kisebb vasfát vagy szőlőtőkét, hogy tudja rágni, kell neki
[Szerkesztve] -
ActionMan
tag
Üdv!
Gondoltam érdekli a helyi akvaristákat az alábbi program.
Akvarista Napok 2005 - ''Akvarisztika Ma'' Kiállítás
2005. szeptember 16-25
Bővebben: link - akvarista.hu
[Szerkesztve] -
zsborbas
aktív tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok akvárium terén. Lenne pár kérdésem.
Egy ismerős meg akart szabadulni 2 pár harcsától (le akarta őket húzni a wc-n), én meg megsajnáltam őket, hazahoztam. 1 pár anci, meg ha minden igaz egy pár thoracatum. Szép kifejlett példányok mind. Most csináltattam egy 30x60x30-as akváriumot. ebbe fognak átkerülni a harcsák, meg melléjük 1 pár cápamárna, 2 pár Xifo (1 piros és 1 zöld), meg 1 pár zebra dánió. Ja és 2 db almacsiga. Gondolom ennyi halat még bőven elbír ekkora aki. Amiket kaptam a halakkal együtt az előző tulajtól: egy AquaEl (remélem jól írom) mini (260L/h) vízszűrő, levegőztető, és egy 40 w-os nem automata fűtő. Kérdésem, hogy ezek a cuccok elegek lesznek ehhez az 54L-es akihoz vagy számíthatok újabb beruházásra majd? A világítást a következőképpen gondoltam: lehet kapni számítógéphez elég jó fajta kis neonokat. Van fehér és sárga is. Azon töröm a fejem, hogy egy ilyen párost beleszerkesztek egy 12V-os trafó társaságában egy műanyagból ragasztott lámpatestbe, aminek a belsejét valami fényvisszaverő anyaggal fogom bevonni, legrosszabb esetben alufólia. Nincs most lehetőségem sok pénzt költeni akváriumhoz való dolgokra. A kavicsot már szépen átmostam, még ázik most éjszaka, holnap fogom az akváriumba belerakni egy pár díszítőelemmel egyetemben. Az akváriumot már feltöltöttem vízzel, előtte raktam alá ilyen laminált padló alá való nagyon vékony szivacsból 3 réteget. A vízbe beleöntöttem Klórantiból az 50L-hez írt mennyiséget. És most állni fog a víz keddig, akkor kerülnek át a harcsák, rakok bele növényeket is, illetve rá 1-2 napra a többi hal amiket írtam. Apropó növények. Milyen növényeket javasoltok? A thoracatum ha jól tudom szeret a növényen csücsülni.
A díszállat kereskedésben mondta az eladó hogy érdemes sózni a vizet ha olyan fajta halak vannak benne amik bírják, ment nem tud alga meg sok baci fejlődni benne. Viszont félő hogy a levegőztető tengelyét ami fém nagyon hamar hazavágná a sós víz. Másikra (kerámiatengelyesre) meg nincs most pénz. Szerintetek érdemes a sózással foglalkozni vagy elég lesz a 2 anci meg az almacsigák az algák ellen?
Egyelőre ennyi, ha valami gondom lesz, majd jelentkezem, de addig is olvasgatni fogom a fórumot, örülök hogy ilyen is van a PH-n
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Woom Up 5 szuperkönnyű elektromos mountain bike
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest