- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
-
LOGOUT
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
general #27308 üzenetére
„Sosem bírtam rájönni, miért, de egyszer látom, egyszer nem a klónozó ecset forráspontját jelölő kis keresztet. Most megint eltűnt és rohadtul idegesít. Mitől függ ez, hogyan, lehet láthatóvá tenni?”
Ha benyomva marad a Caps Lock, akkor az ecset hajszálkeresztre vált. Kapcsold ki a CL-t.
-
-
spanyoll
addikt
válasz
general #27289 üzenetére
Ugyanazért: ha valami beszarik és tutorialt kell keresnem, hogy mit honnan töröljek registryből, melyik beállítást hogyan kell a winfosban áttúrni, akkor angolul találok rá 57657 leírást, magyarul a töredékét.
Meg mondjuk én alapvetően mindent jobban szeretek "eredeti" nyelven, de ez megint más tészta. -
spanyoll
addikt
válasz
general #27282 üzenetére
Mondjuk (és nem kell megkövezni ez egy nagyon szubjektív vélemény) én azt sem értem, aki magyarul használja. Az, hogy gaussian blur és társai, azok olyan dolgok, amiket amúgy sem kell lefordítani, réteg helyett meg megtanulni azt, hogy layer nem nagy kunszt. Ellenben minden tutorial angolul van a neten ami ér is valamit.
Egyik ügyfelem német, néha ők mondják, hogy ezt meg azt kéne máshogy variálni retusban, és a német kifejezéseket mondják. Na akkor is szokott ám hullani a hajam -
spanyoll
addikt
válasz
general #27143 üzenetére
Logi hub miatt írtam. Mondom: próbáltam LGS-sel, és nem ismerte fel. HUB igen, de az meg szar volt.
@Ropi: nem, legfrissebb LGS-t szedtem le, az nem ismerte fel. X próbálkozás és legalább 2-3 óra befektetett próbálkozás és fórumbújás után felidegesítettem magam, aztán kértem a refundot -
spanyoll
addikt
válasz
general #27137 üzenetére
Ha retusálok az 90%ban termékfotókon történik, akkor meg a porszemek kattintgatásán és pen toolozáson kívül nem sok mindent csinálok, ritka amikor bármit gradiensen kéne felvinnem. A maradék kevés bőrretusnál persze jó lenne, de nekem most a 90%-ra kéne valami. Logiból amúgy g504 volt asszem és az már nem ment a LGS-el...
-
hito
nagyúr
válasz
general #27091 üzenetére
Elfogadom, amiket írsz, de a lényeg a végeredmény
CR-t azért használom, mert jóval egyszerűbb a csúszkákon dolgozni, mint jobb oldalon a korrekcióban (illetve ott nincs is zajszűrés és élesítés, külön kéne babrálni szűrőkkel), CR-ban minden egy helyen van. Lehet, hogy szakmailag baklövés, vagy hülyeség, nem értek PS-hoz annyira, a tudásszintem 5% körül lehet, egyszerűbb feladatokat elvégzek benne.
Xn szerkesztésre nagyon fapad a PS-hoz képest, ezért csinálom ott ezt a részét. Azzal tisztában vagyok, hogy a raw képek alapból milyenek (nagyon régóta szerkesztgetek saját szórakoztatásomra), de a jpegeket nem tudom elviselni. Nagyon ritka, amikor 1-1 gépből olyan jpeg pottyan ki, amihez nem akarok hozzányúlni (pl. NX1, NX500, D5500, X-T20). Hülyét kapok a jpeg motor miatti részletvesztéstől és a fals színektől, ezért inkább babrálok a raw fájlokkal. Csoportképet készítettem vasárnap (kb. 60 fő), a jpeghez biztos nem adtam volna a nevem, rawból meg olyat hoztam ki, hogy öröm volt nézni.
"a Sony nem a legszebb színeket produkálja, ez köztudott. lehet pl, hogy az Xn raw konvertere szebb színeket csinál Sony raw-ból, mint az Adobe..."
Na, elérkeztünk ide, ezzel indítottam
Kérdés, hogy van-e lehetőség arra (és ha igen, akkor hogyan), hogy azt a raw minőséget lássam viszont PS-ban, Xn vargabetű nélkül.
-
hito
nagyúr
válasz
general #27072 üzenetére
"de a PS tuti, h színhelyes!"
Tisztelettel én nem így tapasztaltam. Adobe RGB színtérre van állítva. A bőrtónusnál pl. ég és föld a különbség. Hozzáteszem ezt eddig csak RX100 Mark IV géppel készített raw fájlok esetén tapasztaltam. Direkt csináltam egy kontroll ellenőrzést Samsung NX500-zal készített raw fájlokkal és ott nem hozott jobb eredményt az Xn-es trükk. Ez abban merül ki, hogy a raw fájlt XnView-ban nyitom meg (előtte át kell állítani a programban a raw fájlok megjelenítését fullra, mert előtte csak butítottan jeleníti meg), mentem jpegbe (itt már eleve a fájlméret akkora lesz, mint az eredeti jpeg), majd ezt nyitom meg PS-ban. Ott lencsekorrekciót megcsinálom, majd Camera RAW szűrőt ráengedem (kis igazítás, főleg ami a fehéreket illeti) és mentem jpegbe. Ha kihagyom az XnView lépést és simán csak PS-ban szerkesztem a raw fájlt, hulladék lesz a minőség az előbbihez képest. Ezt a kimentett fájlméret is alátámasztja, ami kb. a fele az Xn-es eljáráshoz képest, pedig a csúszkát maximum minőségre állítom mentés előtt mindkét esetben. Majd hozok 1-2 példát és látni fogod a saját szemeddel. Nem tudom mitől és miért csinálja ezt, ez volt az eredeti kérdésem egyébként. Tök véletlenül jöttem rá, amikor megelégeltem, hogy XnView csak butítottan jeleníti meg a raw fájlokat.
Majd megnézem, hogy másik gépeimmel (GX8, D5500, stb.) készült képekkel mi a helyzet, de RX100-nál vitathatatlan a dolog.
-
Vesa
veterán
válasz
general #27073 üzenetére
??? Sehol nem állítottam, hogy nem valók grafikai munkára! Én azt írtam, hogy elmúltak azok az idők, ráadásul jó régen, amikor egyértelműen az Apple gépek voltak inkább ajánlhatók ilyen munkákhoz. Illetve az All-in-One kialakítás sem kedvez a sikerének, céges környezetben.
Az iMac kijelzője egy jobb féle LG panel, mindenféle marketing maszlag és "retina" fantázianév ellenére. A kulcs annyi, hogy rendes monitort kell venni a PC-hez is (ezt is leírtam), erre megvannak a profi gyártók (EIZO, Dell, NEC). Ráadásul PC-nél már 8k-nál tartunk (nem mintha sok értelme lenne)!
Ha ragaszkodsz az Apple-hez, természetesen az is használható lesz, de _jobb nem_!
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #27073 üzenetére
"Bocsáss meg, de jó nagy marhaság, hogy az Apple gépei nem valók grafikai, fotós munkákra. A 2017-es iMac kijelzője már igen komoly, emlékeim szerint majdnem 100% Adobe rgb."
A monitora valóban nem rossz, csak az OSX, ami a legtöbb, normális minőséget adó színprofillal hadilábon áll: 2013 óta az összes OSX rosszul kezeli a modernebb, LUT alapú színprofilokat. Onnantól pedig lehet akármilyen jó a hardver, ha az oprendszer nem szolgálja ki...
"Az meg hogy abból az árból mi jön ki, ha te rakod össze...
Ha valakinek az kell, akkor hajrá, szopjon a vírusokkal...
"
Lehet meglepetés lesz, de OSX-re is van vírus: találkoztam vele (szerencsére nem saját oprendszeren).
-
*Ropi*
félisten
-
Vesa
veterán
válasz
general #24680 üzenetére
Rosszat írtam, nem IPCBlocker, hanem IPCBroker. :-)
Ez egy olyan process, ami kommunikációt biztosít a különböző összetevők között. Legalább is, ez a hivatalos süketelés róla. Az persze nem világos, hogy ha mást nem csinál, akkor miért nem lehet egyszerűen leállítani a task managerben, amikor semmiféle adobe szoftver nem fut, tehát _elvileg_, nem is kommunikál semmi, semmivel.Az "adobe desktop service" probléma esetén itt van egy megoldási javaslat (a kolléga előttem már említette, reinstall...szerintem nem segít, de egy próbát megér).
Van a hozzászólások között, lejjebb egy másik javaslat is, step by step jelleggel, de ahogy olvasom, azt csak saját felelősségre érdemes megpróbálni!Adobe 2017...sajnos.
-
Grafirka
őstag
válasz
general #24678 üzenetére
Nem mai problema, sajnos semmi celravezeto megoldasrol nem lehet olvasni esl az adobenak is egy reakcioja van amit ismetelget mint egy autista , " uninstall all adobe software , than reinstall...._
Egyebbkent jopar felhasznalonal akkor is jelentkezik az egyik mag 100% terhelese , hogy semmilyen egyeb adobe alkalmazas nem fut -
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #23603 üzenetére
Kell egy makrós billentyűzet (nemrég vettem egy második Logitech G15-öt, hogy legyen tartalék
) és rögtön minden csak 1 gombnyomás lesz.
-
BonFire
veterán
válasz
general #23597 üzenetére
Én a sötét foltok eltüntetésére először a blur+ history brush kombót használom lighten módban. Így rengeteg sötét bőrhibától meg lehet szabadulni. Azután ugyanezt eljátszom a világos foltokkal darken módban. Utána jöhet a frekvencia szétválasztás, ha van még rá szükség.
Jó retusnál minden módszert be kell vetni, amit csak ismersz.
-
Grafirka
őstag
válasz
general #23597 üzenetére
Mint barmilyen mas megoldas a FS sem jobb a tobbinel ha esz nelkul hasznaljak mert izlestelensegbe torkolhat.Ez amugy mindenre ervenyes, a dodge&blur megoldasokkal ugyanugy haza lehet vagni egy kepet. Minosegi munkanal tobb lepcsos megoldasban erdemes gondolkozni , soha nem "csodamodszerekben".
Pont azert valhat giccsesse egy amugy jol hasznalhato tehnika mert sok esetben mar nem eszkoz , hanem cel . -
BonFire
veterán
válasz
general #23064 üzenetére
Valószínűleg a fordító vakon dolgozott. Mintha megkapnád egy film szövegét kép és szkript nélkül. Sok esetben nem derül ki képi vagy egyéb infó híján, hogy egy-egy kifejezést mi szerint kell értelmezni. Így fordulhatnak elő ilyen anomáliák.
Amúgy én már rég észrevettem, hogy a szoftverfordítók kínosan ügyelnek, hogy a programok cizelláltan és kulturáltan kommunikáljanak, mert ne már, hogy bunkónak tűnjön az egyszerű kifejezések használatával a fordító. Nálam ilyen kifejezések közé tartozi a "többszörözés" is, mert bár szép magyar szó, nekem azért a "sokszorosítás" jobban a számra jön. Nem beszélve róla, amikor valamiért nem hangzik túl jól az eredeti elnevezés lefordítva (path, anchor), ezért jönnek a szépirodalommal, és lesz belőle görbe, ami ugye teljes félreértésekhez is vezethet, miután a path az állhat csupa egyenes szegmensekből is.
A transzformáció is érthető, fölösleges azt átalakításnak nevezni.
Néha szoktam javító céllal javaslatokat küldeni, de valami belterjes cenzúra rendre nem vesz tudomást a dolgokról. Így az utóbbi időben erről is leszoktam. Leginkább az Audacityben csípi a szemem, amikor hülyeséget fordítanak. Most nézem éppen (mert alapértelmezetten angolul használom), hogy az új magyar fordításban a Transportot (ami ebben a szövegkörnyzetben kifejezetten lejátszást és az azzal kapcsolatos műveleteket jelenti – stop, előre- visszatekerés stb.) sikerült valahogy Átvitelnek fordítani. A Find Clippinget pedig Levágás keresésének, ami nem jó, mert hangtechnikában a kilpelés az klipelés, és a 0 dB-es túlvezérlést jelenti. Soha nem találnám meg ezt a műveletet, ha csak a magyar menüre, illetve a fordításra hagyatkozhatnék.
Részemről maradok az angol nyelvű kezelőfelületeknél továbbra is. Amíg a fordítók Kazinczyt meg Kosztolányit játszanak, addig nekem megfelel a Save is.
-
BonFire
veterán
válasz
general #22706 üzenetére
„nem titkolom, hogy nem vagyok 100%-ig tisztában a színprofilokkal, beállításokkal, egy jó ideje próbálom ezeket innen-onnan megtanulni, nem könnyű.”
Semmi bonyolult nincsen benne, ugyanis a Ps gyári beállításait nem kell baszogatni, és akkor pont azokat a színeket fogod látni, mint amilyenek megjelennek mondjuk a már fent említett IrfanView alapbeállításain is!
Az Adobe-nál sem hülyék programoznak. A Ps elsősorban képernyőre szánt tartalmak készítésére van kitalálva mint pixeles képszerkesztő, ezért nem is kell a default beállításaihoz piszkálni. Egy IrfanView eléggé színhű, száz éve használom a Ps-sel együtt, soha nincs a két program színei között semmilyen eltérés.
Ha meg nyomdára dolgozol, akkor Illustratort kell használj, vagy InDesignt, ott már számítanak a színprofilok, de a Ps-ben pont nem. Csak azért csodálkozom ezen, mert a Ps-topikban minden hónapban beesik valaki, akinek problémái vannak a színekkel, holott defaulton nem kellene, hogy legyenek.
-
Lassú Víz
addikt
-
BonFire
veterán
válasz
general #22452 üzenetére
„BonFire esetleg?”
Nincs ötletem ilyenre, esetleg annyi, hogy az actiont mindig szerkesztés közben rögzítjük, és ha kiválasztasz egy alul lévő réteget, akkor azt fogja az action is keresni. Ebben az esetben törekedni kell rá, hogy maradjanak a program saját elnevezései, mert a réteg nevét fogja keresni és nem a számát (ami nincs is neki). Nem lehet rétegre csak névvel hivatkozni, ha jól tudom. Sok action azért nem működik, mert nem megfelelően vannak elnevezve a rétegek a képen.
-
BonFire
veterán
válasz
general #22013 üzenetére
Több maszkot készítesz és mentesz el. Mindegyik egy-egy új színcsatorna lesz.
• Ha már van egy maszk a képen, átkattintasz a Channels tabra, majd CTRL-t lenyomva a kívánt csatorna (maszk) bélyegképére. Ekkor betöltődik kijelölésként.
• Most katt vissza az RGB channelra, majd vissza a Layers tabra, katt a maszk bélyegképére. Ezzel újra ez lesz aktív. Ezek után a kitöltéssel kvázi ráfesthetsz a már meglévő maszkra. Alt+Backspace az előtérszínnel, CTRL+Backspace a háttérszínnel tölti ki. Kísérletezni kell, mert nem vágja az ember fejből, hogy mi van éppen kijelölve és mi nincs, tehát hogy feketével, vagy fehérrel kell-e éppen kitölteni.
• Aztán lehet azt is, hogy Layernek elkészíted előre a két (vagy több maszk képét), aztán felhasználástól függően Multiply vagy Screen módban összekevered őket, majd egy Merge paranccsal kapsz egy kombinált maszk képet, amit a Channels tabra egy üres színcsatornába másolva már ismét fel tudsz használni. -
Yahhher
aktív tag
válasz
general #21995 üzenetére
Szia.
Signal néven fut. Pontosan azt hiszem Signal-c, Signal-k, Signal-s. Betüszámtól függően alkalmazzák keskeny, normál ill. széles kivitelben. Nem igazán adják csak úgy oda, de talán nem lehetetlen beszerezni. Van egy elég nagy szabványkönyv, amiben egyébként benn van a nagyon pontos méretezett "grafikája" az összes betünek. Ebben a könyvben az összes kresz táblára vonatkozó tudnivaló is megtalálható. Az autópályákra ha jól emlékszem, akkor 280-as betümagasságot kell alkalmazni.
ÜDv B.
-
general
addikt
válasz
general #21771 üzenetére
közben kipróbáltam, ha nem pipálom ki az "Alpha channels"-t, akkor nincs ez a fura dolog, ha kipipálom tiffbe mentéskor, akkor a fenti látvány van.
meg tudjátok mondani, mi ez pontosan? (már csak azért is, mert van amelyik képnél automatikusan kipipálja, van amelyiknél nem, én nem változtattam a felugró ablak beállításain) -
BonFire
veterán
-
berzerker83
csendes tag
válasz
general #21093 üzenetére
"csak fullos gépen hajlandóak dolgozni"
amíg otthon rajzolgattam/tanulgattam, addig elég volt a core2duo a CS3 alá, de mikor rendszeresen napi 1000+ képet kell batch-elni, meg többtucat layert kell egyszerre mozgatni, nem mindegy mi van a gépházban. A CS6 már rendesen zabálja a vasat, és ha a rajztábla laggol retus közben, várni kell egy filterre, meg a határidő is rövid, akkor igenis kell az erőgép, mert csak idegeskedés lesz a vége. És ez nem sznobság. De ez persze nagyban felhasználásfüggő, otthon alap bannereket gyártani bőven elég egy gyengébb gép is.
Egyébként nálam a ramnál fontosabb (persze a 8gb alap) a dedikált vga nyújtotta érzésre folyamatosabb működés.@duni84
hálistennek nagyon ritkán kell mozgatnom a gépemet, és otthonra feleslegesnek éreztem a thinkpadeket, így nálam sajnos az IPS még csak opció sem volt. A Tn panelekre értettem a legendásan szar jelzőt. Bár ez szinte bármék consumer gépbe tolt Tn-re is igaz.De ahogy felvetetted, én is elgondolkoznék TurpiUrfi2 helyében egy 1-2 éves i7 és legalább gef540-630 kombós valamilyen üzleti gépen, mert ezek még tuti éveket szolgálnának biztonságosan.
-
ViZion
félisten
válasz
general #21093 üzenetére
"vannak, akik csak fullos gépen hajlandóak dolgozni"
...esetleg vannak, akik nem webes 200 pixeles képekkel dolgoznak
Volt olyan molinó, aminél az enyémre is várni kellett, mivel az idő pénz, rohadtul nem mindegysokunknak, hogy mennyi idő egy batch vagy egy filter. Persze lehet olcsóbb, szerényebb vassal is indulni, majd kitermeli az árát. -
ViZion
félisten
-
BonFire
veterán
válasz
general #20965 üzenetére
„a témát befejeztem, nem pazarlom rád az időmet.”
Nagyon helyes. Tudod mit? Igazad van. Már csak egy kérdésem maradt a végére.
Sikerült az útmutatás alapján átszínezni a csoportban lévő dolgokat? (Csak azért kérdezem, mert fontos lenne tudni, és akkor talán a sok mellékes minőségjelző közé egy szimpla apróbetűs köszönömöt is megérdemelnék. Nem?)
-
BonFire
veterán
válasz
general #20963 üzenetére
„Minden tisztelettel, ki vagy te, hogy így kiossz?”
Én vagyok az az ember, aki elmagyarázza a funkcionális analfabétáknak videókban, hogy mit kell csinálni!
ViZion írta (#20951): „Kijelölöd a layert a rétegpalettán és ott egy színes négyzet mutatja a színt...”
pikszel írta (#20953): „duplaklikk a layer palettán a szöveg réteg ikonjára ( T )”
ViZion írta (#20956): „PNG veszélyes, ott color overlay-t lehet”Az ilyen behányásokat meg a továbbiakban nyugodtan lehet privátba írni, mert OFF.
-
BonFire
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ajka és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Synology NAS
- SSD kibeszélő
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Autós topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Asustor NAS
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest