- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- bitpork: Ingatlan eladás
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Adott egy Fedora Server-t futtató dedikált vas. Bár a hoszting adna IPv6-ot, egyelőre az általuk adott IPv6 cím egyáltalán nincs belőve, így a szerver csak IPv4-en csatlakozik. Egyelőre nem volt rá szükség.
Viszont most jól jönne egy nagyobb IPv6 blokk, mivel beüzemeltem egy proxyt rajta és azt vettem észre, hogy ha minden kérés egyetlen IP címről hagyja el a vasat, akkor a google meg az összes nagyobb oldal egy idő után captchával kezdi el bombázni a usereket. Tehát az a terv, hogy hozzáadok a proxyhoz egy nagyobb IPv6 blokkot és minden proxy user kap majd egy dedikált címet, vagy az egész round robin lesz (még nem döntöttem el). Mivel a hoszting csupán egyetlen IPv6 címet ad, így a tunnelbroker felé kezdtem el kacsintgatni. Annyit érdemes tudni a szolgáltatásról, hogy ingyen adnak egy /48 IPv6 blokkot kérésre egy sit tunnellel. Egy /48 valószínűleg bőven elég lenne számomra, így ez tökéletesnek tűnik. Szeretném felrakni, viszont az általuk javasolt parancsok nem megfelőek számomra:
modprobe ipv6
ip tunnel add he-ipv6 mode sit remote 216.66.66.66 local <szerveremipv4cime> ttl 255
ip link set he-ipv6 up
ip addr add 2001:470:1f08:412a::2/64 dev he-ipv6
ip route add ::/0 dev he-ipv6
ip -f inet6 addr
Ugyanis itt egyrészt a /64 blokkot rendeli az interfészhez, nekem pedig a /48 kellene. Így egyszerűen az "ip addr add" sorban a /48-at adtam meg helyette. És ez így működik is szépen. Futtattam még egy
sysctl -w net.ipv6.ip_nonlocal_bind=1
ésip -6 route replace local <48asipv6blokkom> dev lo
parancsokat és a proxy már tudja is használni a teljes range-t. Igen ám, viszont a default route miatt a teljes rendszer ipv6-os forgalma a tunnelen keresztül fog zajlani, amit nem szeretnék, mivel a tunnel jóval lassabb, mint a fizikai interfészem, illetve csak a proxyn belül van szükségem az IPv6-ra, más programokkal felesleges.Gondolkoztam, hogy a default route helyett hogyan tudnám megoldani, hogy csak bizonyos programok számára legyen a sit tunnel elérhető. Van egy megoldásom, amit a VPN-ek esetében szoktam használni, hogy csinálok egy felhasználót és annak a forgalmát irányítom egy adott interfészre. Valahogy így néz ki a parancssorom hozzá:
adduser ipv6
id ipv6 # uid: 1004, gid: 1005 az esetemben
modprobe ipv6
ip tunnel add he-ipv6 mode sit remote 216.66.66.66 local <szerveremipv4cime> ttl 255
ip link set he-ipv6 up
ip addr add 2001:470:1f08::2/48 dev he-ipv6
ip -6 rule add uidrange 1004-1004 table he-ipv6
ip -6 rule add default dev he-ipv6 table he-ipv6
Ennek mennie kellene és az ipv6 user forgalmának elviekben a tunnelt kéne preferálnia, de a gyakorlatban, mintha az uidrange feltétel nem működne ipv6-tal. Ugyanez a módszer ipv4-gyel remekül működik.
Mit tudok tenni? Gondolkoztam VM-men, de az nagyon béna megoldás, illetve network namespace-n/vrf-en, de azt nem sikerült összehozni...
Illetve van egy wireguard VPN kliensem. Meg tudom csinálni, hogy a sit forgalmat VPN-nen keresztül bonyolítom le? Vagy a wireguard L3-on működik, a sit pedig "lentebb van"?
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- E-book olvasók
- Gumi és felni topik
- Bluetooth hangszórók
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Elemlámpa, zseblámpa
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gitáros topic
- Diablo IV
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest