Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz laskr99 #25949 üzenetére
Ezt a kérdést nem feltétlen itt kellett volna feltenni, pláne hogy a host rendszer nem is Linux és nem arra keresel programot! Na meg maga a kérdés is inkább a kezdő topikba való, vagy eleve a megfelelő OS topikjában kellett volna érdeklődni. A népszerű VirtualBox és VMware szoftvereknek pedig szintén vannak külön topikjai, ahol meg lehet tárgyalni a speciális beállításokat.
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Systemd unit file-lal kéne segítség. Van egy oracle meg egy alkalmazás. És hiába adom meg az unit fileokban, hogy before, meg after, az alkalmazást elindítja még azelőtt, hogy az oracle fogadó képes lenne, és az alkalmazás lehal. Sőt, ha beírom, hogy systemctl start oracle.service, rögtön visszakapom a promptot, pedig még indulóban van az oracle...
Érdekes módon induláskor nem várja meg, míg elindul, leálláskor viszont igen:
time systemctl start oracle.service
real 0m0.016s
user 0m0.003s
sys 0m0.006s
time systemctl stop oracle.service
real 0m15.375s
user 0m0.009s
sys 0m0.007s[ Szerkesztve ]
-=- There's no place like /home -=-
-
kovaax
őstag
válasz bambano #25954 üzenetére
Tudná, ha akarná. A unit file-ba berakott indító script ha lefut, akkor már él az oracle, ezt meg tudnia kéne, hogy mikor futott le. De mint a mérés mutatja, nem várja meg. Ennyit indul a script magában:
time /app/init.bin/start_ora.sh
The Oracle base remains unchanged with value /u01/app/oracle
real 0m6.845s
user 0m0.090s
sys 0m0.154s-=- There's no place like /home -=-
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnék btrfs-t használni az itthoni mikroszerveren. Oprendszernek vagy ubuntu server 17.04-et gondoltam, vagy core os-t, még nem dőlt el, az utóbbinak még utána kéne néznem, vagy van e bármi előnye. Nyilván docker menne rajta. Igazából a kérdésem inkább btrfs-el kapcsolatos. A rendszernek raid1-ben szeretnék használni két ssd-t, az adatoknak szintén raid1-ben 2 hdd-t. Van ennek bármi buktatója, amire érdemes figyelni hosszú távon? Ha már az egyik hdd-n van adat, akkor azt raid-be tudom rakni a másikkal úgy, hogy ne vesszen el?
Buliban hasznos! =]
-
-
törölt tag
Telefonomon nincs Play Store. Forrasbol tudok csinalni egy sajat .apk-t? Le lehet tolteni mindenfele helyekrol az .apk-t, de en ezt nem szeretnem. Ez mennyire bonyolult, idoigenyes, illetve hogyan fogjak hozza?
[ Szerkesztve ]
-
Orionhilles
senior tag
válasz #59070464 #25961 üzenetére
Kell Android SDK is hozzá, meg azon belül bizonyos csomagok is.
Ha még nem csináltál ilyet, akkor géptől függően, letöltéssel, mindennel együtt 1-2 óra alatt megoldható.
– Yet, thou serves with thine eyes clouded in chaos. Thou, bound in the cage of madness. I am he who commands those chains – Fate/Zero Berserker Mad Enchantment
-
xabolcs
őstag
válasz xabolcs #25850 üzenetére
A kerulomegoldas az lett, hogy az alabbi postinst szkripttel folmasolom a kerneleket az EFI particiora amit folismer a refind. Es persze egy refind_linux.conf is jo ha van.
/etc/kernel/postinst.d/zz-update-efistub
TARGETPATH=/boot/efi/EFI/debian/
if [ -d "$TARGETPATH" ]; then
rm -f $TARGETPATH/vmlinuz* $TARGETPATH/initrd.img*
cp -p /boot/vmlinuz* /boot/initrd.img* $TARGETPATH
else
echo Target directory $TARGETPATH does not exists ...
exit 1
fi
exit 0Az igazi megoldas egyelore varat magara, de valoszinuleg a btrfs drivert kellene okositani egy kicsit.
[ Szerkesztve ]
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
törölt tag
Kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Ubuntu 16.04 alapú szerverem amit többek között média lejátszásra is használok. Kodit futtatok rajta. Abban kellene segítség, hogy hogyan tudnék egy olyan script-et írni, ami mondjuk 20 másodpercenként ellenörzi, hogy fut-e a kodi (kodi-standalone) és ha esetleg nem, akkor elindítja.
Valaki tudna egy mintát összedobni erre? Aztán kibogarásznám már, hogy mi mit csinál, hogy legközelebb amikor hasonló kell, akkor meg tudjam csinálni. -
Rimuru
veterán
-
bucihost
senior tag
Sziasztok!
Adott egy IP kamera, amit egy ubuntu szerver recordol, ffmpeggel.
Itt a record scrip:#!/bin/bash
# recordCam.sh
dir="`date +%Y-%m-%d`"
name="`date +%Y-%m-%d_%H.%M`"
BASEpath='/mnt/adat/sindy'
RECpath=$BASEpath'/felvett/'$dir
LOGpath=$BASEpath'/camlog/'
if [ ! -d $RECpath ]; then
mkdir $RECpath
fi
ffmpeg -y -rtsp_transport tcp -i XXXXX -acodec mp3 -ab 96k -strict -1 -vcodec copy -t 900 $RECpath/$name.mp4 </dev/null >/dev/null 2>$LOGpath/$name.log &és ez van crontabban, hog 15 percenként lefusson
*/15 * * * * /mnt/adat/sindy/sindycam.sh
Szépen rögzít is, viszont néha gondol egyet és és nem 15 percet rogzít csak 1-3 percet. Erről itt van 2 log.
15 perces felvétel logja:
[mp4 @ 0x7f4d95d687e0] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27000, current: 4500; changing to 27001. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f4d95d687e0] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27001, current: 9000; changing to 27002. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f4d95d687e0] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27002, current: 13500; changing to 27003. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f4d95d687e0] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27003, current: 18000; changing to 27004. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f4d95d687e0] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27004, current: 22500; changing to 27005. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f4d95d687e0] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27005, current: 27000; changing to 27006. This may result in incorrect timestamps in the output file.
frame= 39 fps=0.0 q=-1.0 size= 117kB time=00:00:01.90 bitrate= 504.5kbits/s speed=2.56x
.
.
.
.
.
Mframe=17509 fps= 19 q=-1.0 Lsize= 41684kB time=00:15:00.00 bitrate= 379.4kbits/s speed=0.992x
video:34358kB audio:7032kB subtitle:0kB other streams:0kB global headers:0kB muxing overhead: 0.709055%~1 perces felvétel logja:
[mp4 @ 0x7f3548119680] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27000, current: 4500; changing to 27001. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f3548119680] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27001, current: 9000; changing to 27002. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f3548119680] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27002, current: 13500; changing to 27003. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f3548119680] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27003, current: 18000; changing to 27004. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f3548119680] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27004, current: 22500; changing to 27005. This may result in incorrect timestamps in the output file.
[mp4 @ 0x7f3548119680] Non-monotonous DTS in output stream 0:0; previous: 27005, current: 27000; changing to 27006. This may result in incorrect timestamps in the output file.
frame= 17 fps=0.0 q=-1.0 Lsize= 152kB time=00:00:00.94 bitrate=1326.4kbits/s speed= 136x
video:143kB audio:8kB subtitle:0kB other streams:0kB global headers:0kB muxing overhead: 0.996650%mi lehet a nyűge?
-
törölt tag
...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A következő problémát próbálom megoldani, egyelőre sikertelenül.
Van egy Ubuntu 16.04 x64 alapú gépem, amin Software Raid 1-ben van két HDD.
UEFI-vel szeretném boot-oltatni őket, de telepítés közben a Pendrive-ra kerül rá az UEFI rész és csak akkor indul el a gép, ha benne van az USB Pendrive és az azon lévő Ubuntu-t választom a boot menüben.
Hogyan tudnám létrehozni ezt az UEFI loader-t a két HDD-n?
Gondolom azért a pendrive-on csinálja meg alapban, mert telepítéskor az a root, igaz? -
válasz #68216320 #25970 üzenetére
A raid-re kell létrehozni még a raid előtt egy /boot és egy /boot/efi -t akkor nem szokott máshova kerülni.
Valamint gyakori ubuntu hiba, hogy a grub csak az egyik disk-re telepedik ezert kezzel fel kell tenni mindegyikre...
grub-install /dev/sdb
grub-install /dev/sdc
grub-install /dev/sddA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
megema
őstag
Van egy kis gondom a Sambával. macOS/Ubuntu klienssel ~40MB/s-nél nem tudok nagyobb olvasási/írási sebességet elérni, Windowsossal viszont 100MB/s is megy. AFP-vel WiFi-n megy 60MB/s is, kábelen most nem mértem (pár hete 117MB/s-t tudott).
Hol keressem a problémát?
-
inf3rno
nagyúr
válasz megema #25972 üzenetére
Hogyan van mountolva? Nekem volt olyanom még régebben, hogyha nem cifs mountolva volt, akkor töredék sebességel jött csak. Azt hiszem a buffer size volt túl kicsi és nem állítható a default-nál, de már alig emlékszem. Én mindenesetre ilyen irányba tapogatóznék.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz megema #25975 üzenetére
Nem tudok róla, jeleztem annak idején bug report-ban mindenhol, ahol lehetett, mindenki lesz*rja, mert állítólag működik, az nem érdekli őket, hogy tetű lassan. Egyébként ha bug report-ot tervezel, akkor a nautilus-nál nem jársz sikerrel, mert ők gvfs-el mountolnak default, tehát szerintük azt a projektet kell cseszegetni. A gvfs-nél azt mondják, hogy ők libsmb-t használnak smb kliensnek, szóval azt a projektet cseszegesd. A libsmb-nél azt hiszem nem működik a bugreport oldal, vagy csak szimplán nem érdekli őket, már nem tudom, mindenesetre ott elakadt az ügy, és ahogy látom azóta sincs változás. Egyébként nálam gigabites nettel ~10MB/s vs 90MB/s is volt, úgyhogy neked még istenes. Én fstab-ba írtam be, hogy mivel mountoljon, az egyedüli baj csak az vele, hogy fixen meg kellett adnom az smb jelszót vagy passphrase-t vagymit hozzá titkosítatlan szövegfájlban, mert a nautilus-nál nem ugrik fel ablak, hogy bekérje. Szóval ilyen téren is kuka ez a fájlrendszer kezelő. Azt hiszem a végén olyasmi irányba mentem el, hogy le kéne cserélni másik kezelőre a nautilust, de odáig már nem jutottam, mert többnyire win-es kliensekkel tolom most, és csak a szerver ami Linux. Ha esetleg találsz valami megoldást, akkor légyszi oszd meg valamilyen formában, esetleg dobj egy pü-t, mert nem követem annyira a topicot, később viszont a tabletemen jó eséllyel menesztem majd a win8-at a hülyeségeivel együtt.
Itt van összeszedve a sztori: [link], itt a bug report, amivel azóta sem foglalkoznak, esetleg írj be, hátha megélénkül: [link].
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
bambano
titán
válasz inf3rno #25978 üzenetére
de nincs akadálya annak, hogy a linux szervert minden kliens a saját protokolljával érje el. ha a w7 smb-vel gyors, akkor használj smb-t a w7-en. ha a linux nem gyors smb-vel (miért is lenne az, egy hulladék protokoll), akkor a linux meg használjon nfs-t.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
inf3rno
nagyúr
válasz bambano #25979 üzenetére
Persze, lehet így is, de egyrészt én jobban szeretem az egyszerűséget, így nem szívesen használok két eltérő eszközt ugyanarra a célra. Másrészt meg a protokollnak semmi baja, cifs-el mountolva simán hozza a gigabittől elvárható sebességet, szemben a gvfs mounttal, ami csak a töredékét. Tehát a hiba a gvfs-nek a kódjában van már évek óta...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Ablakos
őstag
Nem tudom mitől lehet, hogy a samba duplán készít logot. Ezt írtam a smb.conf-ba log file = /var/log/samba/log.%m
A gépek netbios nevével és ip címmel is megy a log[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sziasztok!
Ha a /var/log mappát átteszem tmpfs-re, akkor azzal a tartalommal, ami addig a lemezen volt, mi lesz? Egyáltalán hogyan törlöm? Vagy törli a rendszer? Ez utóbbit nem hiszem.
Köszi!
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
-
válasz Jim Tonic #25994 üzenetére
Ha LVM-et használsz akkor az LVM particiót később fel tudod csatolni és akkor tudsz onnan törölni, v az egész lvm particiót is tudod törölni.
Illetve ha megszerkesztetted az fstab-ot utána 'mount -a' val újra tudod csatolni az ott definiáltakat.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
törölt tag
Szeretnek egy Arch(?) szervert (no DE, no WM), amirol egyelore csak a kovetkezo dolgok mennenek:
- mopidy (stream FLAC, GMP)
- minidlna (max 1080p)
- nextcloud (rss, contacts, calendar)
- rtorrent 1xHDD
- encrypted software RAID1 (2xHDD)Milyen eszkozt javasoltok? Keveset szanok ra, ezert Raspberry Pi-re gondoltam vagy valami hasonlora. Egyaltalan jo topicba irtam?
Mivel az utobbi idoben foglalkoztat a ThinkPad X200 csereje X220-ra, megfordult a fejemben, hogy az X200 latna el a fenti feladatot. De en szeretnek valami kisebbet, ami barhova eldughato, valami nemat, ha megoldhato.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz #59070464 #25996 üzenetére
az rpi-nak van saját topicja.
ha összeszámolod az rpi valódi kivezetéseit, egy darab usb interfésze van, minden más azon lóg.
én nem használom ilyen feladatokra, három hdd-hez olyan cuccot keresnék, ami legalább három natív sata portot, plusz natív ethernetet tartalmaz.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest