Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows XP (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

Windows XP kérdések és válaszok

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45451) Piftuka válasza StSanya (#45433) üzenetére


Piftuka
veterán

Szia! :-)

"Remélem tudtam segíteni..."

Köszönöm szépen! Nagyon sokat segítettél. :R Különösen az RST kapcsán. (Most már végre tudom, hogy a "Matrix Storage Manager" és az "RST" ugyanaz.)

Egy-két dolog azért még mindig nem teljesen érthető...

Például:

"Nos, Win7-nél nincs probléma, az *.iso-t vagy a telepítő CD-t kiírod egy USB-re, van erre egy csomó tool, pl: MS Windows 7 USB/DVD download tool, Rufus vagy OStoGO stb...[..]"

Miért szükséges mindez? Mivel Win7 alá utólag is telepíthető az AHCI driver, így a "sima", általános, CD-ről történő telepítés teljesen megfelelő, nemde?
(Igazából a Win7 esetében nem a "hogyan", hanem a "mit" volt a kérdéses.)

A WinXP esetében viszont marad az általad említett 2., vagy 3. lehetőség. Bár őszintén szólva a második nem túl szimpatikus. Nem vagyok híve az "integrált" telepítő lemeznek. Amellett soha nem dolgoztam egyik integráló szoftverrel sem, igaz... a fentebb valaki által linkelt leírás alapján nagy valószínűséggel el tudnám készíteni.

Viszont, ha az USB-s telepítő nem működik (ez majd install közben kiderül), akkor marad ez:

"Tehát, ha nincs floppy meghajtó a gépben, marad a integrált CD készítése, vagy BIOS-ban visszaváltasz IDE-re. Később is telepítheted XP-re az AHCI drivert, nem hiszem, hogy emiatt lenne instabil:"

Azt kell tudnom, hogy ez garantáltan működik-e!? (Ugyanis valahol itt a fórumon azt olvastam, hogy WinXP esetében az AHCI driver utólagos telepítése rendszeres kékhalált okoz.)

Persze nem katasztrófa, mert ha már a Win7 is fent van a WinXP mellett (után), akkor ha az XP "elhasal" is, nem maradok oprendszer nélkül.

De azért ha egy mód van rá, megúsznám az XP újratelepítgetést, és az ideális állapot az ugyebár, ha első telepítést követően flottul működik minden. ;)

Szóval ha azt mondod, azt mondjátok, hogy WinXP alatt megbízható az AHCI utólagos telepítése, akkor maradok annál a megoldásnál.

Viszont az általad idézett "SSD tesztes" leírásban olvasható módszer nem világos. Nem egyértelmű, hogy a registry-ben mit kell módosítani, hogyan, illetve hogy egyáltalán kell-e, ha az ominózus .sys állományt az ember a [..]win32/drivers mappába bemásolja. :F

Avagy XP alatt, Intel chipset esetén is megfelelő-e a HWSW fórumról, az AMD chipset-hez javasolt registry módosítás!?

"Aquila non captat muscas."

(#45452) Pikaa válasza akaido (#45446) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Jelenleg még nincs semmi víusírtóm. Igen,újból lett formázva a merevlemez.

(#45453) Pikaa válasza Dell XPS (#45448) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Én arra gyanakszom,de nem tudom,ezért kérem a segítségeteket(összeomlanak a böngészőim,néha kék halál is közrejátszik). Én sem tudtam eldönteni..

Kipróbálom akkor ezt a memória felcserélést,kivevést,hátha...

(#45454) akaido válasza Pikaa (#45453) üzenetére


akaido
addikt

Teljesen megfelelő amit Dell XPS javasolt, hiszen (minő meglepi) vagy szoftveres vagy hardveres lehet a probléma.
Ő hardver gondra gyanaxik, én meg első körben a szoftver oldalról közelítettem meg, aztán majd segítünk tovább, ha nem oldódna meg.

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#45455) Pikaa válasza akaido (#45454) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Értem. És a Live Linuxot ,hogy kell,hogy érdemes használni? Egy rövidebbecske leírást kaphatok,ha megkérlek szépen?

(#45456) akaido válasza Pikaa (#45455) üzenetére


akaido
addikt

Személy szerint a Hiren's Boot CD-t preferálom, amit le kell tölteni .zip fájlként a netről. Kicsomagolás után egy .iso fájlt kell kiírni lemezre, és onnan indítva a rendszert kapsz egy ú.n. Mini Windows XP-s felületet, de valójában ez egy Linux, tele tesztelő, diagnosztikai szoftverekkel, tehát van pl. memtest is benne, hiszen DellXPS utalt esetleges RAM hibára.[képernyőképek a progiról].
A merevlemezedet pl. a partition/boot/mbr menüben a Partiton wizard Home-mal lehet ellenőriztetni: jobb klikk a partíción, majd Check file system, ergo chkdsk parancs az XP-ben.

[ Szerkesztve ]

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#45457) Pikaa válasza akaido (#45456) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Köszi!

És itt a sok opció közül melyiket kell megnézzem,teszteljem,hogy okés-e? Amelyikre te gondolsz,nem teljesen vagyok tisztába.

(#45458) akaido válasza Pikaa (#45457) üzenetére


akaido
addikt

A merevlemezedet pl. a partition/boot/mbr menüben a Partiton Wizard Home programmal lehet ellenőriztetni: A program indulása után grafikus partíciós tábla képen az XP-s partíciódon jobb klikk, majd Check file system.[link]
Memtest:

[ Szerkesztve ]

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#45459) akaido válasza akaido (#45458) üzenetére


akaido
addikt

Rossz képet tettem be az előbb, ez a Memória tesztelés indítása.

[ Szerkesztve ]

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#45460) Pikaa válasza akaido (#45459) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Adathordozóra ha felrakom úgy is okés? Csak mert CD írás közbe újra indul ez a sz@rházi,akkor kezdhetem előről,új CD-vel..

(#45461) StSanya válasza Piftuka (#45451) üzenetére


StSanya
őstag

Az USB-ről telepítés azért lett kiemelve, mert én elértettem, az "USB telepítő" készítését. S a válaszomban így gyakorlatilag két probléma keveredett. Az egyik a Win telepítése, ha nincs CD/DVD meghajtó, a másik az IDE vs AHCI...

A telepítés kapcsán viszont azt kifelejtettem, hogy XP-nél elég zavaros az USB-s telepítés, én nem is szoktam vele kínlódni. Win7-nél viszont sokan akkor is USB-ről telepítenek, ha van optikai meghajtó, mivel gyorsabb, de persze nem kötelező.

A gond az, hogy pl. léteznek olyan laptopok, amelyekben nem lehet IDE vs AHCI beállítást változtatni, fixen AHCI-n van. Erre XP-t hogy telepítesz, csak ezért veszel egy USB-s külső floppyt? Lehet, hogy InfiniteReality által írt USB-n beadott driver dolog működik, no de mi van, ha nem? Erre a legésszerűbb megoldás az integrált CD. Amit integrálsz az lehet az itt írt DriverPack-os készlet, vagy csak az adott alaplap konkrét merevlemez vezérlőjéhez tartozó AHCI driver. Én ezt a megoldást preferálom. (Itt még arra figyelj, hogy Intel ICH8-as alaplaphoz korábbi driver kell.)

XP-nél az IDE->AHCI utólagos váltást néhányszor megcsináltam, Intel-es chipsetnél. Mivel nem volt plusz teljesítmény hozadéka, így nem erőltetem a dolgot, bár hátrányt sem tapasztaltam. De ez nem jelenti azt sajnos, hogy bármilyen rendszernél ez így is van. Tehát garancia semmire sincs, ezt már megszokhattad volna számítástechnikában... :DDD Ezért a beidézett eljárásokért sem tudok felelősséget vállalni, ha írsz a szerzőknek, szerintem ők sem... Tovább bonyolítja a helyzetet, ha jól értem, hogy duál bootos a géped...

Szerintem, ha kritikus a rendszered, ne kísérletezz. Teljes újratelepítésnél, vagy egy teszt rendszernél próbáld meg mindkét megoldást, tesztelj.

"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."

(#45462) akaido válasza Pikaa (#45460) üzenetére


akaido
addikt

USB-re is telepíthető a Hiren's, de az kissé macerás: [angol nyelvű leírás]

[ Szerkesztve ]

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#45463) Pikaa válasza akaido (#45462) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Nem lehet kicsomagolni,99%-nál vége. Adsz egy más linket,ahonnan letölthetem?

(#45464) Visormail válasza Pikaa (#45463) üzenetére


Visormail
addikt

Nem kell másik link az a hivatalos amit írt és semmi baja. A crc hiba is nálad keletkezett ami szintén elsősorban hardver hibára utal nem a windowsra. Crc hiba Szóval kezd azzal hogy a memóriákat kiszeded és egyszerre csak 1 legyen benne, ha azzal is gond van (pl törlöd a hiren-t és letöltöd újra majd megint megpróbálod kicsomagolni) akkor kiveszed és csak a másikat teszed bele.

Ryzen 7 5700G, 32 GB, RX6600XT, Windows 11

(#45465) Pikaa válasza Visormail (#45464) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Aha.. Mivel 4 db. volt benne kivettem mind,egyet visszaraktam,letöröltem a zip fájlt,újra letöltöttem és okés. Akkor lehet ,hogy az újraindulás,kék halálnak is ez volt oka?

(#45466) Visormail válasza Pikaa (#45465) üzenetére


Visormail
addikt

Persze hogy lehet, akkor most írd ki a hirent cd-re vagy usb-re és egyenként teszteld a memóriákat, egyszerre 1 modul legyen benne és ha nem talál hibát az első körben akkor menjen még párat, persze ha valamelyiknél már egyből talál akkor annál nem kell tovább futtatni.

Ryzen 7 5700G, 32 GB, RX6600XT, Windows 11

(#45467) Pikaa válasza Visormail (#45466) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Rendben.

(#45468) Pikaa válasza Visormail (#45466) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Min. hany Passot futassak le?

(#45469) Dell XPS válasza Pikaa (#45468) üzenetére


Dell XPS
veterán

Szia,

Többet is, de mivel elég hamar jelentkezik az újraindulás, ezért fizikailag is tesztelheted, azaz felváltva próbálod egyesével a modulokat, ahogy a kolléga jelezte Neked. Így ki tudod szűrni, hiszen a hibás memóriával azonnal fog jelentkezni a probléma, ami túlélte, azt lehet még tesztelgetni a biztonság kedvéért a programmal. Mivel elég radikálisan jelentkezett, így nem lesz nehéz megtalálni a hibás modult!

Üdv, Dell XPS

(#45470) Pikaa válasza Dell XPS (#45469) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Egyesevel atfutattam mind a 4 ramot, de érdekes módon egyiknel se indult ujra, se nem irt ki errort a futtatas kozben. Akkor most mi van?

(#45471) Dell XPS válasza Pikaa (#45470) üzenetére


Dell XPS
veterán

És most tökéletesen működik, nincs újraindulás?

Üdv, Dell XPS

(#45472) Pikaa válasza Dell XPS (#45471) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Eddig egyenkent probaltam, es ugy nem volt. Most megprobalom akkoe kettessevel, harmassaval, majd negyessevel. Hatha..

(#45473) Dell XPS válasza Pikaa (#45472) üzenetére


Dell XPS
veterán

Ha valamelyiknél elakadást észlelsz, akkor abban a slot-ban próbálj egy másik modult is!

Üdv, Dell XPS

(#45474) Pikaa válasza Dell XPS (#45473) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Hibát se így,se úgy nem kapott. Most fut az xp,kíváncsi vagyok,hogy újra fog-e indulni. Böngésző még most is omlik össze,de még újra nem indult eddig a gép.

(#45475) Pikaa válasza Pikaa (#45474) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Na,megint újraindult,valakinek még valami ötlete maradt,hogy mi lehet? :W

(#45476) Visormail válasza Pikaa (#45475) üzenetére


Visormail
addikt

Ha mindegyik ram jó, akkor lehet hogy az alaplapon valamelyik foglalat nem jó, tegyél be egy memóriát ha nincs hiba tedd át a következő foglalatba amíg végig nem érsz.

Ryzen 7 5700G, 32 GB, RX6600XT, Windows 11

(#45477) Dell XPS válasza Pikaa (#45474) üzenetére


Dell XPS
veterán

Ha nem indulna újra, akkor egy merevlemez ellenőrzést is be lehetne vetni (HD Sentinel & HBCD kolléga leírása alapján..).

[ Szerkesztve ]

Üdv, Dell XPS

(#45478) Pikaa válasza Visormail (#45476) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Megpróbálom úgy is.

Köszönöm a kitartó segítségeteket! :R

(#45479) Pikaa


Pikaa
aktív tag

Még nem volt időm kipróbálni minden foglalatot,de később megteszem. Ma bekapcsoltam a gépet és így fagyott meg,ez is lehet,hogy ugyancsak attól van?

(#45480) queBra


queBra
csendes tag

Sziasztok!

Ma újra szeretném tenni a gépet windows7ről win xp-re...
Indok: A gép teljesítményéhez képest a Win7 túl sokat kér!

Az lenne a kérdésem, hogy melyik xp-t rakjam fel?:D Az újra telepítés pendriveról menne!

Előre is köszi!:D

(#45481) Dell XPS válasza Pikaa (#45479) üzenetére


Dell XPS
veterán

Ez simán lehet alaplap probléma is meg VGA is, úgyhogy légy szíves használd a gépet a mini XP felületéről és úgy jelezzél vissza nekünk. Igazából ez lett volna jó az első alkalommal is, hogy kizárhassuk végleg az egyik lehetőséget (XP OS).

Üdv, Dell XPS

(#45482) Pikaa válasza Dell XPS (#45481) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Csak siman nezelodjek, netezzek, stb. vagy vegezzek valami tesztet a HBCD menube?

[ Szerkesztve ]

(#45483) Dell XPS válasza Pikaa (#45482) üzenetére


Dell XPS
veterán

Simán használd, "netezzél" vagy nézelődj a programok között (igen hasznos tud lenni..), a lényege az volna, hogyha itt is megfagy, akkor nem kell tovább foglalkozni az XP kérdésével. Szóval kettő OS alatt nem lehet (ne) ugyanaz a probléma, ill. igen, de akkor tudunk tovább lépni a hardverek irányába.

Üdv, Dell XPS

(#45484) Pikaa válasza Dell XPS (#45483) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Mini xp-nel, ha nezelodok, vagy bármi, nem indul ujra, nem fagy meg. De ha mar rendesen fut az xp, akkor mar igen. :@ minden foglalatba, minden ramot kiprobaltam, de semmi.

[ Szerkesztve ]

(#45485) Dell XPS válasza Pikaa (#45484) üzenetére


Dell XPS
veterán

Csökkentett mód, próbáltad már?

Üdv, Dell XPS

(#45486) queBra


queBra
csendes tag

Valaki tudna linket privátba gyorsan egy carlosca xp-t?:DD Nagyon sűrgős!!:D

(#45487) Pikaa válasza Dell XPS (#45485) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Ugyan az a helyzet, megfagy, s olyan kockas lesz :-(

[ Szerkesztve ]

(#45488) Dell XPS válasza Pikaa (#45487) üzenetére


Dell XPS
veterán

Nem semmi..nekem ez továbbra is hardver problémának tűnik (majd a többiek megcáfolnak és kijavítanak..), bár HBCD alatt teszteltük. Várd meg a topic-lakók véleményét is!

Üdv, Dell XPS

(#45489) akaido válasza Pikaa (#45487) üzenetére


akaido
addikt

1. Nézd meg az alplapon a Processzor hűtő melletti kicsi kondenzátorok tetejét nem púposak-e!
[link]
[link]
[link]

2. Ha tudsz cserélj monitorvezérlő kártyát, és azzal is figyeld meg, lesz-e kockásodás!

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#45490) akaido válasza queBra (#45486) üzenetére


akaido
addikt

no warez in this phorum "romanum"...

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#45491) Pikaa válasza akaido (#45489) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Igen,a ram mellett nekem van 3 ilyen kondenzátor,aminek a teteje fel van púposodva!

(#45492) Pikaa válasza akaido (#45489) üzenetére


Pikaa
aktív tag

1. Itt a kép:

2. Nem tudok,mivel alaplapi vidikártya van.

(#45493) queBra


queBra
csendes tag

Az lenne a problémám, hogy amikor raknám újra a gépet azt írja, hogy a D meghajtó sérült és ezért nem tudok tovább haladni... és ha formázni akarom a D meghajtót akkor is azt írja, hogy a Formázást nem sikerült befejezni?:( VAlaki tudja a megoldást?

(#45494) Pikaa válasza queBra (#45493) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Egy szerelo azt mondta, hogy lehet, hogy megcsinalja a most hibas kondenzátorokat, de lehet egy kis ido mulva kieg a tobbi. A regi gep miatt..

Az OFFert bocs.

(#45495) quailstorm válasza Pikaa (#45494) üzenetére


quailstorm
nagyúr

baromság a kiég... nekem van 20 éves gépem is eredeti kondikkal, sőt saját gépembe még púpos se volt, pedig eddig csak Mercury, HKC, meg Vargáné kategóriás tápjaim voltak, az osztrák AT cuccot leszámítva.

Azokat a kondenzátorokat cserélni kell, nem is lehetetlen összeg.

[ Szerkesztve ]

(#45496) Pikaa válasza quailstorm (#45495) üzenetére


Pikaa
aktív tag

Én is ezt mondtam... Amúgy is egy próbát megér :-)

[ Szerkesztve ]

(#45497) akaido válasza Pikaa (#45496) üzenetére


akaido
addikt

Ennyivel is előrébb haladt a dolog. Remélhetőleg javul majd a kondi forrasztás után a dolog.

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#45498) w.miki


w.miki
veterán

Szerintetek, egy régi gépen az XPSP3 esetén a HOME gyorsabb, mint a PRO?
Megéri HOME-ot felrakni?

[ Szerkesztve ]

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#45499) w.miki


w.miki
veterán

...vagy melyik a leggyorsabb XP a világon? :(

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#45500) akaido válasza w.miki (#45499) üzenetére


akaido
addikt

Vicces válaszként: Az az XP a leggyorsabb, amelyiket ledobod a szakadékba, csak úgy suhan...lefelé... :)
Szerintem nincs értelme ezen lamentálni melyik a gyorsabb a profi v. a Home. Élő példa: Melóhelyi gép XP Profi SP3 reinst, mert főnök szerint lassú mint a csiga és nincs más +oldás mint az újratelepítés. :F
Nekem mind1 mit melózok, így régi xp profiról minden fontos lement, majd leradíroz és xp reinstall. Minden driver fel, SP3 fel, és lőn csoda lassabb mint az eredeti több napnyi használat után is..."korrekt"? (lemértem, csak a betöltés is lassabb 6 mp-cel mint volt.)
Na de hogy valamit mondjak is ontotyik: Egyazon a gépen sztem a Home hangyányival gyorsabb lehet, elsősorban a Profi jobb biztonsági beállításai miatt, de majd gondolom itt megcáfolnak, amivel nincs is semmi gond.

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows XP (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.