Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-23 11:57:24

LOGOUT.hu

Vodafone (ex UPC Magyarország Kft.) (analóg / digitálisTV, internet, telefon)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#98001) Razor_alpha válasza anglergab (#97999) üzenetére


Razor_alpha
tag

Ha nem okoz nálad a tűzfal gondot akkor nem érdemes kikapcsolni.

Megeshetne olyan, hogy bekavar ha mondjuk egy házi szervert üzemeltetsz aminek a klienseit tévesen letiltogatja mondjuk, esetleg külön tűzfal boxod van vagy routered és mondjuk szeretnéd, ha az foglalkozna vele, az naplózná az eseményeket.

UPnP-t az előttem szóló jól leírta, hasznos dolog tud lenni, de ugyanúgy veszélyes is, mert egy kártékony program is kérhet magának nyitott portot esetleg, bár többnyire kifele azok úgyis tudni fognak kommunikálni, persze nem mindig ez a céljuk.
Viszont korábban egyes flash alkalmazások nem csak portot tudtak nyitni, de még az elsődleges DNS szervert is át tudták állítani, így mondjuk ha meg akartad nyitni a facebookot vagy a bankod egy kamu oldal töltődhetett be.
Vagy ha az eszköz szoftvere nem jól van megírva megteheti, hogy minden bejövő forgalmat egy külső címre irányít át.

Ha viszont egy adott modem/router nem enged kézzel portokat nyitni, zárni, továbbítani a géped felé vagy képtelen fix IP-ket társítani a gépekhez akkor néha ez az egyetlen esély, főleg ha mondjuk játékoknak, VoIP klienseknek kell állandóan nyitogatni egyszerre akár sokat is, néha úgy hogy le sem dokumentálják rendesen.
Hasznos tud akkor is lenni, ha mondjuk peer to peer klienst vagy más hasonlót minden indításkor véletlenszerű porttal szeretnél használni csökkentve a lebukást, akkor ezen keresztül az tud kérni.

Az egy hasznos alternatíva/kompromisszumos megoldás, ha listázza a router a kért portokat a kérő alkalmazással együtt, esetleg engedélyezni is kell őket külön, de kitalálni hogy melyik portokat igénylik a programok így már nem. Sajnos ilyenből nem sok példányt láttam eddig.

Tűzfalat így mindenképpen bekapcsolva hagynám, UPnP-t pedig a fentiek alapján igényeidhez mérve, ugyan nem gyakoriak az ilyen támadások, de létező problémaforrás.

(#98002) kabelmania27 válasza Razor_alpha (#97998) üzenetére


kabelmania27
Topikgazda

Előfordul, hogy pár percig történő áramtalanítás után stabilabb a modem.
vargalex: Tied lett a 98000-es hsz.

[ Szerkesztve ]

(#98003) akkerfeld


akkerfeld
csendes tag

Hello,
Van tapasztalata valakinek Vodafone hűség felbontásával költözés esetén? Ha nincs az új lakhelyen Vodafone szolgáltatás, ki fogják számlázni a kedvezményeket (nem új előfizetés csak megtartás)? Csak én érzem úgy, hogy a Voda sokkal nagyobb kedvezménnyel számol mint korábban az UPC? Ha jól számolom Internet 500, TV Premium és telefon esetében havi 26e a kedvezmény.

[ Szerkesztve ]

(#98004) mlinus válasza anglergab (#97999) üzenetére


mlinus
őstag

a tűzfalat hagyhatod. a ph-n mindenki nagyon fontos ember, így a upnp-t általában tanácsolt kikapcsolni, de ha nincsenek olyan emberek a hálódon akikben nem bízól, és nem államtitkokat cserélgetsz illetve nem mész mindenféle emberszervkereskedelmi deepwebes portálra, viszont mondjuk sok online játékkal játszol, akkor bekapcsolhatod. Nem kell portokat manuálisan nyitogatni, ami elég jó kényelmi dolog. Manapság már sokkal biztonságosabb mint régebben.

Mondjuk ha nem játszol nagyon akkor inkább hagyd kikapcsolva.

(#98005) vargalex válasza mlinus (#98004) üzenetére


vargalex
félisten

Szerintem az uPnP semmivel nem biztonságosabb, mint korábban. Bármilyen alkalmazás nyithat portot, elég egyetlen kártevő a hálózaton...

Alex

(#98006) anglergab


anglergab
addikt

vargalex, mlinus, Razor_alpha:

Köszönöm a részletes válaszokat!
Úgy tudom, UPnP kell a DLNA-hoz, ami néha jól jöhet - BubbleUPnP app-pal. Benne is van a nevében az UPnP :) Kérdés, a routeren ehhez bekapcsolva kell lennie?

(#98007) cof válasza anglergab (#98006) üzenetére


cof
veterán

Benne is van a nevében az UPnP :) Kérdés, a routeren ehhez bekapcsolva kell lennie?

Légy bátor, próbáld ki. :D

Sosincs jobb a saját tapasztalatnál.

Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok

(#98008) Razor_alpha válasza anglergab (#98006) üzenetére


Razor_alpha
tag

Normál esetben elég a gépen engedélyezni. Ha a te gépeden már ki tudja nyitni azt a portot amit mondjuk a TV-vel lebeszélt akkor mennie kell, ha nincs valami trükk a dologban. Trükknek számít ha mondjuk több router van mondjuk és különböző alhálózaton vannak, de ezek már önmagukban eléggé komplikálnák a dolgot.

(#98009) hbalu


hbalu
tag

Ma jött ki hozzánk is a technikus, hogy a 300-ról gigabites csomagra váltás mellé egy TG3442DE modemet is beüzemeljen. A korábbi modem mögött egy saját Asus routerünk volt, amihez USB3.0-n kötöttem egy HDD-t. Ezt szeretném megtartani, mert egészen használható így NAS-ként, a hálózaton lévő TV-ről, laptopról, bármiről elérem a tartalmát és saját download kliens is kínál, így egy film letöltéséhez ki sem kell nyitnom a laptopot. Most simán a modem mögé kötve a routeren is van netkapcsolat, de azért az összefoglalóban leírt port forwardingot is megcsináltam.

Ami a problémám az új rendszerben: az Asus router hálózatán egyszerűen nem tudom megközelíteni a szolgáltatói modem sávszélességét. Kábelen 300 megabitet sikerül elérni, wifi-n 80 körül van a maximum, beépített letöltő kliens 40-50 megabittel működik. Ehhez képest a voda modeméről kábelen letöltéskor 700-as csúcsértéket is mértem, átlagosan 400 megabittel jött a letöltés, wifin pedig 500 megabitet produkált.

A kérdésem: van egyáltalán értelme nálam a gigabites csomagnak, vagy mondjam le és térjek vissza a 300 megabitre? Így, hogy a letöltésekhez nem tudom felhasználni a nagyobb sávszélt, egyedül akkor tapasztalom meg, ha telefonon böngészéskor átlépek a szolgáltatói wifire, de ha a fájlokhoz akarok hozzáférni, értelemszerűen mehetek vissza a saját routeremre. Igazán panaszom a korábbi szolgáltatásra sem volt, de felhívtak, hogy ugyanannyiért kaphatok gigabitet is, ami persze csábító volt.. Ti, tapasztaltabbak mit gondoltok a helyzetemről? Alapvetően nem ragaszkodom se a gigabithez, se a routeremhez, de egy webes felületen elérhető HDD letöltéskezelővel továbbra is kellene, így a routernek szerintem maradnia kellene.

(#98010) kabelmania27 válasza akkerfeld (#98003) üzenetére


kabelmania27
Topikgazda

Üdv!
Elvileg ha az új lakhely nem szolgáltatási területen van felmondható a hűségidős előfizető szerződés, hívd fel a 1270-es számot vagy menjél be a legközelebbi ügyfélszolgálati irodába.

(#98012) pogi1 válasza hbalu (#98009) üzenetére


pogi1
tag

Ha az asus nem gigabites router akkor cseszheted.Nekem ugyan így van kötve a gigabites routerem és hasít.

(#98013) hbalu válasza #72445440 (#98011) üzenetére


hbalu
tag

Köszi a válaszokat! Asus RT N18U, elvileg gigabites LAN és WAN portokkal. Sajnos CAT6 kábelem nincs kéznél, de az eddig is, jelenleg is használt is CAT5e, elvileg annak nem kéne gondot okoznia. Az AP dolgot kipróbálom mindjárt, de egy valami elsőre nem világos: ha eddig a 192.168.1.1 címen konfiguráltam a saját routeremet, innentől a modemtől kapott 192.168.0.108-on fogom tudni megtenni? Illetve a download kliensem szintén a 192.168.1.1:8081-en volt elérhető, ez is kezelhető lesz egy másik címen, ha berakom AP-ként a routert a modem mögé?

(#98014) vargalex válasza hbalu (#98009) üzenetére


vargalex
félisten

Véletlenül nem azonos alhálózatot használ a LAN oldalon az Asus és az Arris HGW is?

Szerk.: Az RT-N18U csak 2,4 Ghz-es wifi-t tud, azon ne is nagyon várj nagyobb sebességet...

[ Szerkesztve ]

Alex

(#98016) cintula187


cintula187
addikt

Sziasztok!

Jelenleg még a UPC által 5+ éve adott két tuneres mediaboxom van.Jól működik még. Érdeklődnék, hogy érdemes e vodafone mediaboxra váltanom? Rögzítés működik nála? Pl. pendrivera?

Van chromecastom is tehát, youtube, netflix mindent ki tudok "castolni" a tévére.
Ezért kérdem, hogy így megéri -e a csere.
köszönöm :R

[ Szerkesztve ]

Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.

(#98018) peter303


peter303
tag

Lehet egyszer ez is a jovo egy jo megoldasa lesz.

Az 5G-vel tényleg irreleváns lesz a vezetékes net?

(#98019) mad823


mad823
őstag

Sziasztok! Most már szinte biztosra veszem, hogy valami szar a Connect Boxom (ch7465lg) wifi részével. Időnként pár pillanatra ledobálja a csatlakozott eszközöket, ami pl. egy Teams meeting közben elég bosszantó. Hónapok óta csinálja. Mit tudok vele tenni? Hibabejelentés? Cseréli a szolgáltató? Ugyanilyenre vagy valami másra (jobbra)?
Nyilván vehetnék egy normális routert is, de alapvetően elég lenne amit a CB wifi néven nyújt - ha normálisan működne. Kösz!

(#98020) pjen válasza mad823 (#98019) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem jelents hibát.A CB nek talán a legjobb része a WIFI.

(#98021) anglergab válasza #72445440 (#98017) üzenetére


anglergab
addikt

Így van, a lényeg hogy a Vodafone TV box olyan mint egy okostelefon (app).
Viszont nem Android alapú, és nem telepíthet az előfizető rá appokat.
Reméljük ezek lesznek az evolúció következő lépései.

(#98022) cintula187 válasza #72445440 (#98017) üzenetére


cintula187
addikt

köszi az infót :R

Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.

(#98023) anglergab válasza peter303 (#98018) üzenetére


anglergab
addikt

Igen, a mobilnet egyre több esetben tudja kiváltani/helyettesíteni a vezetékes netet.
De persze vezetékes net, PC-k mindig is lesznek, de nő a mobilnet, mobilok aránya.

(#98024) cigam válasza peter303 (#98018) üzenetére


cigam
félisten

Az a jövő még nagyon messzi van. A kábeles kapcsolatnál nincs jobb. Pl. egy lakótelepen hány cella kellene, hogy kiszolgálja az ott élőket?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#98025) anglergab válasza cigam (#98024) üzenetére


anglergab
addikt

Az 5G 5-10x-ezheti a 4G kapacitását, egy következő lépcsőfok/generáció.
Valahol kiválthat vezetékes kapcsolatokat, máshol nem.
A lényeg, hogy a kábeles kapcsolatot korlátozottan teheted kábel nélkülivé (wifi), viszont a mobilos kapcsolatot jobban "kábelessé" teheted, kapacitás értelemben (5G).
Mindkettőre (vezetékes, mobil) szükség van és mindig is szükség lesz, egyik sem megkerülhető, nem váltható ki teljesen a másikkal soha.
Nyilván szerver oldalon vezetékes a kapcsolat, kliens oldalon egyre inkább vezeték nélküli (wifi, mobil), azon belül is egyre inkább mobil (kapacitás vs. mobilitás).
De ugyanez igaz a PC/laptop vs. okostelefon értelemben is.

[ Szerkesztve ]

(#98026) cof válasza anglergab (#98021) üzenetére


cof
veterán

Ja... Szép kis jövő egy kiszolgáltatott világban. Mert már mindent tilos ma engedély nélkül csinálni. Hát ez eléggé elcseszett egy evolúciós irány.

Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok

(#98027) anglergab válasza cof (#98026) üzenetére


anglergab
addikt

A legjobb képminőséggel, extra szolgáltatásokkal együtt jár. A közös nevező az IP/felhő.
IPTV-nél mindenhol kötelező a mediabox, és az IPTV az irány mindenhol.
Hasonlóan mint VoIP-hoz is kellett külön doboz (HGW). Ott nincs is különösebb többlet szolgáltatása a telefon szempontból a HGW-nek és még áramot is fogyaszt, új kábelezés kell.

[ Szerkesztve ]

(#98028) peter303 válasza cigam (#98024) üzenetére


peter303
tag

Több, elsősorban a tengerentúlon működő piaci szereplő, beszállítók és elemzők egyetértenek abban, hogy a jövőben jelentős mértékben felértékelődhet a fixen bekötött, vezetékes interneteléréseket kiváltó, mobilos infrastruktúrára épülő vezeték nélküli hozzáférések (angolul fixed wireless access, azaz FWA) szerepe.

A kutatócég előrejelzése szerint idén év végére mintegy 60 millió háztartásban használhatnak majd FWA-elérést 4G és 5G alapokon, utóbbi technológia a hozzáférések hatodát szolgálja majd ki. A szegmens növekedési ütemére vonatkozó előrejelzés alapján 2025-re az FWA-elérések száma globálisan elérheti majd a 200 milliót - véli a kutatócég.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#98029) Mozaart


Mozaart
aktív tag

Szép Estét!
Van-e mód VTV app-pal másik lakásban TV-küldés funkcióra?

Bővebben:
Szüleimnek van TV előfizetése, nálunk egyelőre Internet 300-as szimpla csomag.

Bennt Vodafone-nál azt mondták akkor van mód VTV App-pal másik lakáson TV-re küldeni műsort mobilról ha Android rendszer van a TV-n.
Kerestem SelfCare alkalmazást (TV-nk: LINK), de nem találtam ilyet. Így az App azt írja nincs a hálózatomon Mediabox. Belépni bevan mivel a szüleim Mediaboxán beléptettem.

Mivel nincs Horizon Go-féle Internetes TV-zés van valami mód még a TV-re vagy csak előfizetés ami nem vészes összeg csak a páromnak kellene elsődlegesen TLC nekem esetleg NatGeo & Spektrum. Emiatt meg nem szeretnék feltétlen előfizetést.

Nagyon Köszönöm!

AT-AT: https://flic.kr/s/aHsmWKTBXH

(#98030) anglergab válasza Mozaart (#98029) üzenetére


anglergab
addikt

LAN-on belüli (azaz azonos helyi hálózaton belüli) VTV box-okra lehet küldeni az app-ból, ez egy LAN-os mediabox távirányító funkció (képet nem küld, csak vezérlő jeleket). Sok TV-re is van hasonló az adott TV funkcióihoz.

TV-n, más mediaboxon nem fut az app, hiába androidos. Csak telefonon és tableten. Viszont onnan nem lehet kitükrözni/cast-olni TV-re a TV műsort. Sajnos HDMI, Chromecast nem működik ezekről. Illetve webes lejátszó sincs.

[ Szerkesztve ]

(#98031) Mozaart


Mozaart
aktív tag

Tehát csak azonos LAN-on lévő mediabox-kszal kapcsolt TV-kre küldhető ki egy vezérlő jel. Ennyit tud az app.
Mindenképp kell hozzá Box tehát előfizetés.

Másik Kérdés:
Ha bővítek csomagot TV-re, akkor mivel van CI modulom elég a Médiakártya? Értem ezalatt, hogy nem kell-e plusz Ethernet kábel a Ruterből hogy működjön a TV jel.

AT-AT: https://flic.kr/s/aHsmWKTBXH

(#98032) cigam válasza peter303 (#98028) üzenetére


cigam
félisten

kutatócég, 2025,.... persze... :P Csak tippelnek hogy mire lehet jó az 5G, mert igazából olyan mint a 3D-s TV. Nem valós igényre ad választ.
Már most is N+1 helyen alkalmazható ez a technika, de ez inkább a közművektől távoli kiépítetlen területeken terjed(het).(1-2 előfizetőért pedig minek 5G tornyot beüzemelni?!) Amikor a szolgáltatók már eleve optikát húznak be a háztartásokba végpontként, vajon 2025-re mekkora sebességet fognak nyújtani? Plusz jelenleg a torrentbubusokon kívül nem jellemző a Gbites sávszélesség igény otthonra.
Aztán ott van még a lefedettség és az előfizetés árának kérdése. A kábeles mindég olcsóbb, jobb paraméterekkel.
5 490 Ft/hó az 500Mbites csomag
5 330 Ft/hó most 50+150GB úgy hogy papíron 150/37Mbit, de ez erősen függ attól hol használod (garantált sebessége: 0 Mbit)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#98033) pjen válasza Mozaart (#98031) üzenetére


pjen
félisten

A Tv be elég a kártya és a koax.Viszont az interaktiv funkciók nem fognak működni.

(#98034) viktorhu válasza cigam (#98032) üzenetére


viktorhu
veterán

"Csak tippelnek hogy mire lehet jó az 5G, mert igazából olyan mint a 3D-s TV. Nem valós igényre ad választ."

Sok helyen már most dugul be a mobilnet, ezért kell az 5G elsősorban. Szóval de, ha szeretnél még nlhány év múlva is mobilnetezni, akkor szükség lesz az 5G-re az erőforrások jobb hasznosításához.

(#98035) cigam válasza viktorhu (#98034) üzenetére


cigam
félisten

Vagy a WEBoldalak megrendszbályozására. Az információtartalmuk nem nő, viszont a méretük évről évre...

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#98036) cigam


cigam
félisten

A TV4 17 óra előtti műsorai másnál sem jelennek meg?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#98037) viktorhu válasza cigam (#98035) üzenetére


viktorhu
veterán

De a felhasználók száma és a használat mennyisége nagyon nő. Egyre több mindent intézünk neten, ott kommunikálunk, videotelefonálunk, youtube-ot nézünk stb. Nagyon gyorsan növekszik az adatfelhasználás. Emlékszem, amikor még stabilan elég volt az 500 megabyte egy hónapra, pedig jóval kevesebbet voltam itthon, mint most, a home office idejében.

(#98038) #75501312 válasza cigam (#98036) üzenetére


#75501312
törölt tag

Nálam ez random csatornáknál szokott előfordulni vagy mindnél Horiborzalom dobozzal. Ilyenkor van, hogy 2-3 újraindítás után áll helyre.

(#98039) cigam válasza viktorhu (#98037) üzenetére


cigam
félisten

Nem a mobilkapacitás növelésének szükségességét vonom kétségbe, hiszen a _mobil_klienseknek_ szüksége van rá. Hanem azt, hogy ez majd az otthoni kábeles kapcsolatot is ki/leváltja...

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#98040) cigam válasza #75501312 (#98038) üzenetére


cigam
félisten

Vajon ha ennyire megbízhatatlan az EPG, a felhőbe való felvétel mennyire megbízható?
A Voda box-al felvett sorozatokat rendben minden nap felveszi? Én pl. most a Sherlock és Wattson-t néztem volna vissza. Vajon holnap meg tudom nézni majd a mai epizódot?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#98041) Mozaart válasza pjen (#98033) üzenetére


Mozaart
aktív tag

Köszönöm, nem kell interaktív funkció, a dobozt se akarom látni.

AT-AT: https://flic.kr/s/aHsmWKTBXH

(#98042) anglergab válasza cigam (#98040) üzenetére


anglergab
addikt

Mindent felvesznek és amit megjelölsz, azt meg tudod nézni. Ez a része jól működik, visszanézéskor (amit valószínűleg sokan néznek egyszerre, a felvételek jellemzően nem ilyenek) lehet akadozás.

(#98043) peter303 válasza viktorhu (#98037) üzenetére


peter303
tag

A Cisco szerint 82% lesz a video stream a forgalom.

[ Szerkesztve ]

(#98044) cigam válasza anglergab (#98042) üzenetére


cigam
félisten

Gyorsan kopogd le! Az olvasottak alapján ez az első dolog ami jól működik ;]
A Voda box "felhős" felvételeibe is bele lehet tekerni?
Csak a Vodánál előfizetett Netflixel működik, vagy meg tudom adni a mostani fiókom adatait is?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#98045) viktorhu válasza cigam (#98039) üzenetére


viktorhu
veterán

Azt nem fogja kiváltani, de az 5G attól nem szükségtelen.

Maximum a last mile költséget lehet megspórolni, cserébe jóval alacsonyabb (mondjuk 30 megabit) sávszélesség egy felhasználóra.

(#98046) gduck válasza szabogabor10 (#97799) üzenetére


gduck
addikt

Megint akad a visszanézés :(

(#98047) pjen válasza anglergab (#98042) üzenetére


pjen
félisten

Nekem azt mondta az ügyfélszolga,hogy nem lehet mindent felvenni.

(#98048) anglergab válasza cigam (#98044) üzenetére


anglergab
addikt

Igen, bele lehet tekerni.
Önálló Youtube és Netflix app-ok vannak benne, be tudsz lépni a fiókoddal. Telefonos cast is támogatott ezen appokra, ahhoz nem kell belépni a mediaboxon.

(#98049) Livius válasza viktorhu (#98034) üzenetére


Livius
őstag

Az 5G az iparra és a mobilitásra vagyis az önvezető autók és azok közlekedési hálózatára lett kitalálva a viszonylag alacsony (50-100 ms alatti) késleltetés miatt és csak ezért van tolva orrba szájba, hogy még életben maradjon ez a soha meg nem valósítható utópisztikus önvezető autós koncepció. Szóval nem a sima youtubeozós és facebookzós usereknek találták ki. Ők csak a palimadarak lesznek, akiket a jó drága csomagokkal jól lehúznak majd a szolgáltatók.

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

(#98050) viktorhu válasza Livius (#98049) üzenetére


viktorhu
veterán

Nem lesznek tőle drágábbak a csomagok, ez csak a korai belépők csalija, de ők sem fizetnek többet, simán az early adoptereket a drágább csomagok felé terelik a szolgáltatók. Egy-két év és vége lesz ennek, mert elterjednek az 5G telefonok, és nagyon fontos lesz a szolgáltatóknak, hogy ráengedjék a youtube-ozókat, mert különben be fog halni a hálózat. Egyszerűen gazdaságosabb lesz az erőforrások kezelése 5G-vel, ahogy a 4G-nek is ez volt a fő szerepe. A rövid válaszidő nyilván szintén fontos lesz sok felhasználásnál, amit most még a mobilnet nagy késleltetése hátráltat még, de nem ez fogja kikényszeríteni az elterjedését, hanem az erőforrások szűkössége.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.