Hirdetés

2024. június 15., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#80308) lev258 válasza Sokimm (#80306) üzenetére


lev258
veterán

Akkor, hogy te is tisztán láss.
Linux rendszereken a driverek többsége része a kernelnek, nincs mit telepíteni. Amennyiben olyan speciális célhardvered van, amihez külön driver szükséges, akkor vagy van hozzá olyan telepítő, amivel fel tudod varázsolni (ha egyáltalán írnak hozzá Linux-os drivert), vagy egész egyszerűen kernelt kell cserélni (vagy frissebb rendszert feltenni). Utóbbit nem tudod előre előkészíteni, hiszen először meg kell nézned, hogy melyik verzióba került be. A szoftverek pedig szintén rendelkeznek telepítőkkel, ilyen vagy olyan formában. Terminálos telepítés néha kényelmesebb, egyszerűbb számunkra, más esetben meg akkor kell, ha magadnak kell fordítanod valamit forráskódból.
Az az XP dolog akármilyen vasba egy illúzió egyébként. Sok esetben a telepítő már ott megakadt, hogy kell egy SATA driver a merevlemezhez. Másrészt ott van az a helyzet is, hogy x év után már nem lesz használható XP-s driver új hardverhez, frissebb rendszert kell feltenni, ha bírja a gép.
A netről való leválás, mint olyan, viszont teljes mértékben megoldható. Ha egy másik gépen le tudod vadászni, ami neked kell és átviszed pl. pendrive-on (még a kernel csere is kivitelezhető így).

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.