Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#951) hódmaci válasza macikos (#949) üzenetére


hódmaci
senior tag

Szia!
Mindenképpen hívj szakembert.
Akár null szakadás is lehet, ami nem csak életveszélyes de még a 3 fázis miatt akár 400v is juthat a készülékekre.
Vagyis sok mindent ki tud nyírni.
Na és a hurka kolbásszal sütve? Azt próbáltad már?
Valami isteni.
;]

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#952) Teaway válasza macikos (#946) üzenetére


Teaway
veterán

Próbálj hagymát tenni a krumpli mellé, hogy vele együtt süljön! :K

Nincs itthon csokid??

(#953) PainKiller13


PainKiller13
őstag

Sziasztok!

Van itt olyan villanyszerelő aki meg tud erősíteni abban, hogy ytongba (homlokzati fal belül) beszokták vésni a kábelcsatornát?

(#954) Exian


Exian
őstag

Kolléganőmnél jártam kint, mert megkért, hogy nézzem meg a felújítás alatt álló garzonjában az elektromos hálózatot. Régi panel épület, így sok jót nem reméltem. Én ugyan nem vagyok vézett villanyszerelő (műszerész végzettségem van, magamnak azért megcsinálok ezt-azt), de csak egy alap átnézést kért, mert a villanyszerelő, akit kihívott, nagyon könnyelmű volt és bele sem nézett a megszakítótáblába, úgy mondott véleményt és javaslatokat.

Ránéztem a kábelezésre, konnektorokra, a konyhában minden kábel csupaszon lógott, mivel felújítást végeznek, így könnyen látható volt minden.

Örültem, mert meglepetésemre minden kábel réz, illetve minden konnektorban van földelés is. Mondom akkor ezzel nincs nagy teendő, nem kell újrahúzni mindent talán.

Ámde a meglepetés a megszakítótáblában volt. Kiderült, hogy a lakáson belül ugyan minden kábel réz, de a fő bejövő betáp kábel a villanyórától az bizony alumínium. Az óránál 25 amperes megszakító van.

A kérdés az, hogy ez mennyire gáz? Hogy a bejövő kábel alu, a lakáson belül meg réz minden. A megszakítótáblában persze közvetlenül nem találkozik a réz az aluval, úgy van átkábelezve egy csatiról.

A másik, hogy a földelés is csak amolyan látszólagos, mert az órától bizony nem jön földkábel, hanem egész egyszerűen a megszakító táblábában van összekötve a nulla és föld sín. De kifele a lakásból egy árva földkábel nem megy. Gondolom ez nem olyan szuper helyzet, ugye?

A fő kérdés, hogy vajon ez az alu betáp kábel el fogja e bírni a beépítendő sütőt és főzőlapot? Plusz a többi elektromos kütyüt. A 25 amper még okésnak is tűnik a villanyóránál, de kérdés, hogy az a vékonyka alu kábel el is bír e annyit? Sajnos a pontos keresztmetszetét nem tudom, de nem tűnt olyan vaskosnak.

Az EON-tól lehet kérni olyat, hogy húzzanak ki új réz kábelezést a lépcsőházi villanyórától?

[ Szerkesztve ]

(#955) szabifotos válasza Exian (#954) üzenetére


szabifotos
senior tag

Panelnél nem tudom, hogy van, de én most húzattam újra 30 méter bejövő fővezetéket és az is alu volt. Ha megfelelően vastag akkor nem gond, szerintem, de én sem vagyok (még) villanyszerelő.

(#956) Exian válasza szabifotos (#955) üzenetére


Exian
őstag

Mennyibe került kb a 30 méter kábelezés?

(#957) csemberlen válasza PainKiller13 (#953) üzenetére


csemberlen
őstag

Védőcsőre gondolsz, ugye? Persze be szokás vésni legalábbis a 10cm-es ytongba simán.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#958) csemberlen válasza Exian (#954) üzenetére


csemberlen
őstag

Nem gond, legtöbbször régi épitésnél alu volt a bejövő. Lehet nem is olyan vékony mint gondolnád, legalább 6mm2 szokott lenni. Eon nem végez órátol munkát. Regisztrált szerelő kell oda.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#959) PainKiller13 válasza csemberlen (#957) üzenetére


PainKiller13
őstag

Köszi szépen, igen arra.

(#960) Kommy


Kommy
veterán

Napelemet szeretnék tetetni a tetőre és gondolom szabványosítani kell a villanyóra szekrényt.
Jelenleg a következőképpen néz ki: [kép] .
Jelenleg a nappali órán 1x16A van, a vezérelten pedig 3x25A.
Meg szeretném szüntetni a vezérelt órát mivel nem lesz rá szükség. A ház betápja 4x25mm2, ez van kettéosztva egy elosztóban, majd jön a szomszéddal együtt 4x4mm2-es kábel (ezt nemrég cseréltette ki a szomszéd).
A kérdésem legfőképpen az lenne, hogy a fa villanyóra szekrénybe berakható e a műanyag doboz. A vezérelten levő teljesítmény átrakatható e a nappalira minden gond nélkül, és ehhez mi kell. Vagy ez is teljesítmény bővítésnek minősül.
És ami még érdekelne, hogy a vezérelt leszerelése és a nappali óra áthelyezése a műanyag dobozba lehetséges e egyidőben. Az óra áthelyezést csinálhatja e egy regisztrált villanyszerelő vagy az EON-nak kell azt is csinálnia.

(#961) hódmaci válasza Kommy (#960) üzenetére


hódmaci
senior tag

"Meg szeretném szüntetni a vezérelt órát mivel nem lesz rá szükség"
Szerintem hagyd meg. ki tudja mi lesz még. :U

"fa villanyóra szekrénybe berakható e a műanyag doboz."
Amennyiben belefér fizikailag, igen.

"óra áthelyezést csinálhatja e egy regisztrált villanyszerelő"
Mindenképpen regisztrált villanyszerelőt keress.

Egyébként ő tud minden kérdésedre választ adni. :)

[ Szerkesztve ]

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#962) csemberlen válasza Kommy (#960) üzenetére


csemberlen
őstag

Mit szeretnél kiváltani a napelemmel. Mert a nappali 1*16A fogyasztásának megoldása gazdaságilag zsákutca.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#963) csemberlen válasza hódmaci (#961) üzenetére


csemberlen
őstag

Közben elolvastam a napelemesben, és értem, hogy mit szeretnél. Gondolom olvasod azt is, hogy a szaldós elszámolás felborulhat . ennek fényében én a következőket tanácsolnám.
Szabványositsd a mérőhelyet, a hőszivattyú részére kérj H tarifát. Vagyis 2 db háromfázisú órát kérj, 3*25A-rel. Hálózatfejlesztést nem kell fizetned, viszont a H óra csak akkor kerülhet fel ha már megvan a hőszivattyú.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#964) Exian


Exian
őstag

Van egy kétlapos indukciós főzőlap. Másfeles réz kábelen kapja az áramot. Fogyasztásmerővel nézve, ~14 ampert eszik, ha mindkét lap max. teljesítménnyel megy, watt-ra ~3400-at mutatott a műszer. Az, hogy a kettő egyszerre megy, már az is ritka, az meg, hogy mindkettő egyszerre max teljesítménnyel, az meg szinte soha sincs.

Jobb lenne vastagabb, 2.5-ös kábel vagy elegendő a másfeles? Elvileg 16 amperig mehet szabvány szerint, ha jól tudom, de ez eléggé határesetnek tűnik nekem.

Vélemény?

(#965) szabifotos válasza Exian (#956) üzenetére


szabifotos
senior tag

Fővezeték elvágás volt az eset. Felhívtam egy regszerelőt, NKM területen, és azt mondta, hogy ráfogjuk, hogy nem alkalmas a 32A bővítésre és így a szolgáltató állja a teljes cserét.

Így lett új tetőtartó, új fővezeték. 15 ezer Ft-ot fizettem az ügyintézésért, a többit a szolgáltató állta.

(#966) Mintcar válasza Exian (#954) üzenetére


Mintcar
tag

Na kérem, itt van néhány fogalomzavar :R

„Kiderült, hogy a lakáson belül ugyan minden kábel réz, de a fő bejövő betáp kábel a villanyórától az bizony alumínium.”

Nincs azzal semmi gond. Az esetek túlnyomó többségében a felszállók 35mm2-es alumínium vezetékek. Az arról leágazó méretlen és mért fővezeték 6mm2-es. Ha jól emlékszem 1976-tól már 10mm2-est használtak. Amennyiben szabványosít/csatlakozási teljesítményt bővít a kolléganő, akkor 10mm2 Mkh-ra fogják cserélni még a 10-es alut is. A 25A-s kismegszakítóval névleges csatlakozási teljesítményt korlátozzák. Ha villanytűzhelyhez lesz azért az elég necces. Legalább kéne a 3x16A. A 6mm2 alumínium el fogja bírni, mert 25A-ra van korlátozva. Inkább itt az a kérdés, ha megy a sütés főzés mit fog szólni a kismegszakító bimetall-ja, ha elindul mellette egy mosás vagy egy mosogatás is, vagy valami egyéb fogyasztó.

Amúgy a kérdésed teljesen jogos. Mert a tűzhely igazán megtudja megterheli rendszert, és hát lehetnek vicces dolgok a régi társas házakban ha itt ott van egy kis átmeneti ellenállás. Rossz vagy „okosított” csatlakozási teljesítményt korlátozó kismegszakító is megtréfálhat és akkor biztosan a csirkével fog együtt sülni a 6mm2-es fővezeték.

„A másik, hogy a földelés is csak amolyan látszólagos, …..”

Na itt álljunk meg picit. A panellakásban nincs földelés, sőt egyetlen társas házi lakásban sem, sőt a családi házaknál sem. Magyarországon a rendszerek minimum 90%-a nullázott azaz TN rendszerű és nem TT. A TN rendszer nagyszerűsége, hogy mi nem földelünk semmit az ég adta egy világon. A tápláló transzformátor kivezetett csillagpontja van földelve (és a PEN viszonylag sűrűn, hogy a potenciálja ne másszon el)! Például sokan vannak abban tévhitben, amikor a családi háznál leütnek egy földelő szondát, hogy akkor „csinálják a földelést” (nem megyek bele mélyebben legyen annyi elég, hogy a PEN vezető potenciál rögzítése történik meg).

„A másik, hogy a földelés is csak amolyan látszólagos, mert az órától bizony nem jön földkábel, hanem egész egyszerűen a megszakító táblábában van összekötve a nulla és föld sín.”

Két dolog lehetséges:
1. A szintleágazóból jön be a védővezető (földelés) egy dobozba, és onnan van szétosztva a védővezető. Ebben az esetben a felszálló TN-C-S a rendszerben épült ki.

2. A társasház felszállója TN-C rendszerben épült ki (szerintem ez van a te esetedben). Vagyis a PEN vezetőt a panel főelosztójában nem választották szét. Ebben az esetben a PEN-t a biztosítéktábla PE sínjére kell kapcsolni, és onnan van leágaztatva az N sínre.

„villanyszerelő, akit kihívott, nagyon könnyelmű volt és bele sem nézett a megszakítótáblába, úgy mondott véleményt és javaslatokat”

Kérdés, hogy mi volt a célja az átnézésnek miért hívta oda a villanyszerelőt? Ha a lakás felújítás alatt áll, a villanyt most kell felújítani. Hiába használtak rézvezetéket, a rendszer nem a mai igények kiszolgálása készült abban biztos lehetsz, igazából nincs mit megnéznie a szerelőnek. Pláne ha villanytűzhely is lesz. Az egészet fel kell újítani egy kosz alatt, és a tűzhely miatt át kell három fázisra mert botrányos lesz az egyidejűség.

w123 200D 1.1millió km+

(#967) demars válasza Mintcar (#966) üzenetére


demars
addikt

Szia.
Ha a bejövő PEN én szétválaszthatom azt a lakás elosztóban ugye? Ha nincs külön földelöszonda (panel lakásnál hogyan is lenne) FI relé megfelelően működik?

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#968) Exian válasza Mintcar (#966) üzenetére


Exian
őstag

Értem, köszi!

Ahol most lakunk, szintén panel, de sokkal újabb építésű. Itt már az órától bejövő kábel is réz és jön be földkábel is.

demars: ezt neked is írom, panel, de van földkábel a villanyórától. Hogy szonda hogyan meg van e egyáltalán, azt nem tudom, lehetséges, hogy itt is csak annyi van, hogy az óránál van már szétválasztva. Ez az első ilyen panel, amiben lakunk, mindenhol úgy volt korábban minden panelben, ahogyan nálad, hogy nem jött be földkábel az órától és alumínium volt minden, lakáson belül is.

Ez a ház viszont a 90-es évek elején épült (az utolsó panelek egyike), itt már ilyen szempontból "korszerű" a hálózat.

Ahogy írtam a korábbi hozzászólásomban, a kolléganőm szóban forgó lakásában is lakáson belül van szétválasztva, nem jön be földkábel.

[ Szerkesztve ]

(#969) Mintcar válasza demars (#967) üzenetére


Mintcar
tag

A PEN vezetőt minden képen szét kell választani, legkésőbb a lakáselosztóban. Tehát ha a társasház főelosztójában nem történt meg, akkor azt a lakáselosztóban kell. Ez a földelés és a földelőszonda nagyon csúnyán beégett a köztudatba…. :)

Persze, fog működni a fi-relé. Egy dologra kell nagyon figyelni, hogy a fi-relé előtt legyen a PEN vezető szétválasztva. Ha PEN vezetőt átvezeted a fi-relén meggátolód annak működését.

[link] Az oldal alján van példa a fi-relé előtti PEN szétválasztásról.

w123 200D 1.1millió km+

(#970) Exian válasza Mintcar (#969) üzenetére


Exian
őstag

Akkor nálam annyi lehet, hogy már a lépcsőházban az óránál van szétválasztva és ennyi?

(#971) Mintcar válasza Exian (#968) üzenetére


Mintcar
tag

Igen, az utolsó panelek építésekor (rendszerváltás után) már sokkal könnyebben elérhető volt a réz vezeték, és szerencsére alkalmazták is. Amúgy a felszállókat kb.: a 70-es évek közepétől viszonylag jó minőségben csinálták meg a panelokban. 35-ös Alu még mai szemmel sem mondatható éppen vékony vezetéknek, könnyedén lehet bővítést kérni rá. Sőt a leges legutolsó paneleknél a lakáselosztó süllyesztésével is kísérleteztek. Ha valakinek a panellakásában gyárilag süllyesztett a lakáselosztó van, igazi kis kísérleti technikai kuriózumot birtokol :) .

w123 200D 1.1millió km+

(#972) Mintcar válasza Exian (#970) üzenetére


Mintcar
tag

Igen. De nem az óránál történt meg a szétválasztás, hanem a társasház főelosztójában.

Ha a mérő alatt a szintleágazó dobozba belenézel (ha nincs plombálva) látni fogod az 5 vezetékes (L1-L2-L3-N-PE) TN-C-S rendszert.

w123 200D 1.1millió km+

(#973) Exian válasza Mintcar (#971) üzenetére


Exian
őstag

Értem, köszi, látom te eléggé képben vagy :)

Akkor valószínűleg nálunk már így készült a rendszer. Legalábbis én amikor ledobtam a régi megszakító táblát (nem, még nem süllyesztett :D, de legalább már nem is betekerős olvadó biztosítós volt, mint az ezelőtti lakásunkban...), akkor nem láttam dobozon belüli átkötést vagy szétválasztást, hanem kintről az órától jött a fázis, nulla, föld kábel. És minden konnektorhoz megy már lakáson belül is földkábel, ellenben az összes korábbi panellakásunkkal, ahol mindenhol csak a fördőszobában és a konyhában volt földkábel, a szobákban sehol.

(#972) Mintcar
Na, ezt megnézem, nyitható a szekrény, bár amennyire néztem óraleolvasásokkor a szekrényt, a kábelezés nem nagyon látható.

[ Szerkesztve ]

(#974) demars válasza Mintcar (#969) üzenetére


demars
addikt

Köszi.
Csak az zavart meg, hogy itt nem lesz szonda (családi házaknál mindig ütünk le, mérőhely szabványosításnál ). Első panel újra húzásom lesz jövő héten. Elosztó tábla alá még nem néztem, komplett csere lesz, új elosztóval.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#975) Mintcar válasza demars (#974) üzenetére


Mintcar
tag

Igen, a családi házaknál (is) új létesítés vagy szabványosítás esetén a PEN vezetőt földelni kell (rögzíteni kell a potenciálját).

MSZ HD 60364-4-41 411.4.2.
2. MEGJEGYZÉS: A védővezetőket (PE vagy PEN) ajánlatos ott földelni, ahol azok az épületekbe vagy a helyiségekbe belépnek, figyelembe véve bármilyen földön át záródó nullavezető-áramot.

Meevet magyarázat:
PEN vezető földelése 2: Egyszerűbb épületcsatlakozások esetében az épület
becsatlakozási pontjánál létesíteni kell egy önállóan is számottevő földelést , amelyet az épületbe csatlakozó PEN vezetőhöz kell csatlakoztatni.

Többek között a két legfontosabb célja amiért a PEN-nek szondát kell leütni.

1. Egy esetleges PEN vezető szakadás miatt ne tudjon megemelkedni a feszültségszint.
2. Az elosztó hálózat PEN vezetőjének a potenciál javítása.

w123 200D 1.1millió km+

(#976) Babetta-X


Babetta-X
senior tag

Sziasztok! Adott egy 15 lámpát magában foglaló lámpaegység, 12V izzók vannak benne és 12V akkumulátorról működne, 3 féle ábrát kellene tudnia villogva megjeleníteni (X , jobbra nyíl, balra nyíl). Milyen megoldással lehet ezt a legegyszerűbben megoldani? Vannak esetleg kész lámpavezérlők elérhető áron 12V-re? Előre is köszönöm a segítséget.

(#977) Teaway válasza Babetta-X (#976) üzenetére


Teaway
veterán

Már be van huzalozva a 3 féle ábrához a lámpacsoport?
Bármilyen gépkocsi index-relé nem lenne jó ütemadónak?

Nincs itthon csokid??

(#978) lajosx


lajosx
őstag

Sziasztok! Igaz nem ide illő kérdés,de azért tennék egy próbát mert olyan sokszor kaptam már hasznos infót itt a csoportokban :) Az lenne a lényeg van nekem egy eszköz amihez 12v 500ma adapter kellene. Ugye olyan sok van 2eft már kapni. Viszont a csatlakozó az csavaros menetes kellene hogy legyen. Csatolok egy képet. Van ennek a csatinak valami hivatalos neve? Vagy ez egyedi? Esetleg hol kaphatnék ilyet? A gyári adapter egy 17eft és gondoltam ha tudnék ilyen csatlakozót szerezni akkor az eredeti ár töredékéért pótoltam az adaptert. Nagyon szépen köszönöm. :R

(#979) Babetta-X válasza Teaway (#977) üzenetére


Babetta-X
senior tag

Sajnos nem, vagy hát egy rakás diódával talán. Ez egy régi forgalomterelő lámpa, egy nagyobb elektronika volt benne egy kondenzátorral és ez biztosította egy távirányítóval a 3 lehetőséget. Az index reléhez 3X annyi vezeték kellene és egy rakás dióda ha jól gondolom. Jelen pillanatban minden lámpából csak két vezeték jön ki és megy be a vezérlő dobozba.

(#980) Vertigo18


Vertigo18
addikt

Abszolút hobbistaként (tudom, ezesetben ez minimum életveszélyes...) kérdeznék pár dolgot:

- a szobámban kettő konnektor van, elég sok rajtuk a fogyasztó, mind-mind gordiuszi csomószerűen hosszabbítókkal. Ráadásként kb. 40 éves az egész már... A napokban éreztem valami nagyon büdöset, nem tudtam behatárolni, ezért szimat alapján mentem, meg le-le kapcsoltam egyes fogyasztókat tesztjelleggel, hátha megszűnik a szag, de nem az volt a hiba. Tegnap hallottam valami sercegést, lekapcsoltam mindent, füleltem, majd elkezdtem szétszaggatni a szekrénysort, mert éreztem, hogy itt baj lesz. Lett is, mire elhúzgáltam a szekrényt, a konnektor már füstölt, kisebb lángnyelveket is látni véltem addigra. Mint kiderült, összeégett a konnektor, meg a dugó. Erről a "szálról" elég sok fogyasztó ment, pl. alapból 3 db. nem kis teljesítményű számítógép. A dugaljt, ami egy hármas hosszabbító, kb. 30 éve dugták be ebbe a konnektorba, aztán rá lett tolva a szekrény és ámen.

Ezek után a másik konnektorba csatlakoztatott hosszabbítóra dugtam az összes, első "szálon" lévő fogyasztót, viszont a másikon is elég sok a fogyasztó, pl. alapból ebbe a hosszabbítóba van dugva egy 3.5Kw-os légkondi, egy tv., stb., stb... Azóta, ha bekapcsolom a légkondit, akkor a tv hangszórója (Genius 1250b) és az egyik számítógép hangszórója (ugyanolyan) elkezdenek a légkoncival együtt, magas frekvencián búgni. Ez amiatt van, mert ugyanazon a szálon már nagyon sok a fogyasztó?

Azért érdekelnek ezek, mert este jön a villanyszerelő és addigra kész ötletekkel szeretnék elé állni. Gondoltam a két konnektort kicsit upgradeljük, legyen a két konnektor alapból 3-3 aljzatos, illetve csináljon már nekem valami kábelcsatornás megoldásként (vésetni nem akarok) még 2 konnektort, 3-3 dugaljjal.

Pluszként mondjuk ráköthetné közvetlenül a hálózatra a légkondit is...

Ez így kivitelezhető vajon?

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#981) Exian válasza Vertigo18 (#980) üzenetére


Exian
őstag

Tyűha. Nem erőltetném arról a konnektorról azt a klímát, az tuti. De egy ilyen hálózatról már nagyon semmit sem járatnék jó szívvel. A klímának mindenképp huzass ki szerintem saját kábelt, saját megszakítóval. Csoda, hogy eddig nem lett nagyobb baj belőle, a hosszabbítók nagyrészt eleve 10 amperre (2300 W) vannak hitelesítve, a normálisabbak 16 A-ra. Nézd meg, hogy a hosszabbítódra mi van írva, de ennyi sok fogyasztót egészbiztos, hogy nem erőltetnék rá egyetlen konnektorra. Pláne, ha több hosszabbító van dugva egymásba (ami eleve tilos), akkor még nagyobb a baj.

Mekkora kismegyszakító van egyáltalán ahhoz a konnektorhoz?

Földelés van a konnektorokban?

A villanyszerelő amúgy tudni fogja, hogy mit kell és célszerű csinálni, bízd rá nyugodtan. Főleg, ha normális, korrekt szerelőről van szó.

FI relét mindenképp rakass, ha még nincs.

[ Szerkesztve ]

(#982) Vertigo18 válasza Exian (#981) üzenetére


Vertigo18
addikt

Jóbarátom a szerelő, akkor Ő bizonyára tudni fogja... Meg át se fog b@cni, ez is egy szempont.

Van valami hátránya az esztétikumon kívül annak, ha kábelcsatornában, falon kívül vezettetem el vele a vezetéket a leendő, új konnektorokba? Nem akarok vésetni...

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#983) Exian válasza Vertigo18 (#982) üzenetére


Exian
őstag

Semmi hátránya nincs. Én is így oldottam meg az új lakásban, ahová költöztünk és kellett néhány dolognak új, vaskosabb vezeték. Megy szépen kábelcsatornában a plafonmagasságban. Teljesen jó az, ha téged nem zavar a látványa. Nekem is így megy a konyhába 2 külön vezeték (külön a főzőlapnak, külön a sütőnek), plusz külön kábel a hűtőnek (annak nem kellett volna persze tök külön kábel, nem eszik annyit, csak nem volt ott konnektor, ahová rakva lett), illetve még egy külön ág megy a kis műhelyem felé. Mindenhová kábelcsatornában.

Annyi, hogy megfelelő vastagságú, vagy inkább túlméretezett legyen a kábel, de ezt tudni fogja a villanyszerelőd. Szóval, ne legyen kihegyezve a teljesítmény, ne a kábelen múljon.

(#984) Vertigo18 válasza Exian (#983) üzenetére


Vertigo18
addikt

:R

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#985) Vertigo18


Vertigo18
addikt

Mi történik, ha egy ilyen hosszabbítóra, ami mondjuk 3500W-ot bír el, rádugok mondjuk 5000 W-ot? Lecsap a biztosíték?

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#986) Sub-ZeRo válasza Vertigo18 (#985) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Vagy elolvad a vezeték, vagy az elosztó.

[ Szerkesztve ]

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#987) Exian válasza Vertigo18 (#985) üzenetére


Exian
őstag

"Lecsap a biztosíték?"

Ha kellően nagy megszakító van, akkor le sem csap, hanem ahogy előttem írták: szépen elolvad minden. Hiszen a kismegszakító még bírja, ha elég nagy, de a vezeték vagy bármi az elosztóban már nem fogja bírni. Mindenesetre semmiképp se járass 5 kW-nyi fogyasztót egy 3.5 kW-ra hitelesített elosztóról. Sőt, mivel írtad, hogy vagy 40 éves a rendszer, könnyen lehet, hogy a falban lévő vezetékek sem bírnak annyit. Én még a 3.5 kW-t sem erőltetném rajta.

[ Szerkesztve ]

(#988) Sub-ZeRo válasza Exian (#987) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Oh, ha olyan régi a falban a kábel (alu) akkor meg se próbálja. Nekünk 4x-er füstölt el a falban az ágazásban vagy minek mondják. Azért az annyira nem volt vicces hpgy füstölt a fal...

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#989) Vertigo18 válasza Vertigo18 (#980) üzenetére


Vertigo18
addikt

No, volt itt a szerelő, pikk-pakk kicserélte a konnektort, meg gyors szemrevételezéssel, mérésekkel csekkolta a rendszert ebben a szobában, minden rendben van szerencsére.

Szeptemberben csináltatok vele még két konnektort a szobába. Viszont azt mondta, hogy nem feltétlenül szükséges a klímát a hálózatra kötni, ha jó minőségű a hosszabbító, akkor mehet simán abba is.

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#990) Exian válasza Vertigo18 (#989) üzenetére


Exian
őstag

Ha normálisabb inverteres a cucc, akkor igen, az nem húzza meg annyira minden egyes kapcsoláskor a rendszert és el van 6-8 amperrel. Azt bírhatja, ha nincs mellette egy utcányi fogyasztó.

(#991) cOxeR


cOxeR
Ármester

Sziasztok!
Mágnesszelepekhez keresnék hálózati adaptert, valami javaslat rá? Hol keressek, illetve pontosan milyet? (külföldi forrás is jó ebay, amazon...)
Szolenoid: 24 V váltóáramú 50 Hz Behúzó áram: 0,43 A tartóáram: 0,25 A
230V-os wifi vezérlővel indíthatnám az adapteres mágnesszelep szálakat.
Köszi!

(#992) cOxeR válasza cOxeR (#991) üzenetére


cOxeR
Ármester

Valami ilyen megoldás esetleg?

Link

Vezérlő: Sonoff 4ch PRO R2 (tud szárazrelé kapcsolást)
Mágnesszelep: K-Rain Pro100 vagy Hunter PGV-101 mindegyik 24 VAC / 50Hz

[ Szerkesztve ]

(#993) BB9000


BB9000
senior tag

Segítségeteket kérem.
Műhelyembe felszereltem a falra egy ipari csatlakozó dobozt három aljzattal. Két egyfázisú, és egy háromfázisú aljzat van benne. Ilyen: szerelt 3317-es doboz 1x 5p 32A-ip44 beép.dugalj 2x 2p f házt.dugalj
Védőcsőben odavittem az áramot 5x 2,5mm2 kábellel. Bekötöttem. Az egy fázisú dugaljakat le is teszteltem. Jók. A háromfázisú dugalj tesztelése következne, de nincs fázissorend teszterem és csak emiatt nem is szeretnék venni, mert máskor egész biztos, hogy nem lesz rá szükségem az életben.
Milyen könnyen kivitelezhető módszerrel tudnám megállapítani, hogy a jó sorrendet sikerült-e megtalálni a bekötéskor?
3x16 A van a házban. A villanyóraszekrény 2004-ben, az akkori szabványoknak megfelelően lett kialakítva. Fi relé is van természetesen. Ötlet: az ELMÜ mérőóráját tartalmazó szekrényben lévő bejövő fázisok kismegszakítóinak helyzetét alapul véve a fázisokat fázisceruzával ki tudom mérni, hogy hová sikerült bekötni őket az aljzatba. Ha kell, könnyedén meg tudom cserélni a bekötésüket is. Segítene ez, vagy a kismegszakítók fizikai helyzetére nem lehet alapozni.
Más egyszerű módszert tudtok ajánlani, amihez nem kell műszer?

[ Szerkesztve ]

(#994) Teaway válasza BB9000 (#993) üzenetére


Teaway
veterán

„a kismegszakítók fizikai helyzetére nem lehet alapozni.”

Milyen az óra? Ha digitális, akkor mutat a kismegszakítókhoz tartozó L1, L2 és L3 szimbólumokat.

Nincs itthon csokid??

(#995) BB9000 válasza Teaway (#994) üzenetére


BB9000
senior tag

Sajnos az óra még nem digitális. Analóg pörgős. Még nem volt cserélve 2004 óta.

(#996) csemberlen válasza Teaway (#994) üzenetére


csemberlen
őstag

Attól az még nem R S T.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#997) csemberlen válasza BB9000 (#993) üzenetére


csemberlen
őstag

Ne foglalkozz vele, a legtöbb 3 fázisú gép dugvillája sincs fázissorendbe kötve. A szolgáltató nem foglalkozik sorrend bekötéssel.

[ Szerkesztve ]

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#998) douggutaby


douggutaby
tag

Sziasztok,

Létezik, olyan doboz, kiemelőkeret, akármi, amivel EU süllyesztett dobozba/dobozra UK kapcsolót tudnék rárakni? Mindezt 86x86-os méretben :)

Köszi

(#999) Teaway válasza douggutaby (#998) üzenetére


Teaway
veterán

kiemelő keret 86x86
találatoknál nem találsz megfelelőt?

Nincs itthon csokid??

(#1000) douggutaby válasza Teaway (#999) üzenetére


douggutaby
tag

Az nem látszik a képeken, hogy a keretben lévő meneten végigtudom e tekerni a csavart a süllyesztett dobozig, így egy helyen rögzítve a kapcsolót és keretet is.
Pl ennél: [link]
Ugyanott van a doboz a keret és a kapcsoló rögzítésének a helye is.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.