Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
razor1010
tag
Sziasztok! Előre jelezném, hogy egyáltalán nem értek a témához ezért a segítségeteket szeretném kérni!
Adott egy elektromos rovarcsapda(mini, 0,36W, kb akkora mint egy elektromos szúnyogriasztó), na most ha bedugom az aljzatba akkor nem történik semmi, viszont ha bekapcsolom akkor a szobában található éjjeli lámpa villan egyet majdnem minden esetben, próbáltam a többi szobában is ott nem volt ilyen gond a lámpákkal, illetve a túlsó oldali szobában is, és ugyan úgy villant a saját szobámban a lámpa. Ilyenkor mi lehet a probléma? Esetleg rossz hatással lehet a többi drágább fogyasztóra? Előre is köszönöm a válaszokat! -
Sliderxy
senior tag
Festők szerencsésen kiszaggatták a Legrand Niloé csengőkapcsolót a falból, most meg pislogok, hogy vajon, hogy is kellene visszakötni. Ismét egy körültekintő vállalkozói csapattal sikerült találkoznom. Borzasztó.
-
korren
aktív tag
Írtam azt is, hogy nem szabvány a 16A-es, miért ragad ebbe bele az egész diskurzus?
Szabvány szerinti 10A-el kéne.
De elviszi a C16-ot is a másfeles rövid vezeték szakaszon.Azért ez nem egy olyan egzakt dolog, hogy húzok egy vonalat és a vonal egyik oldalán még elbírja a terhelèst a kábel és nem szólja el magát a hőkioldó, a másik oldalon meg rommá olvad a réz és kigyullad minden.
Biztosan nem egy helyen láttatok már másfelesen 16A-t. Vígan elmegy.
De nyilván mindenki tegyen 1.5 mm²-re C10-et és használja világítás körben, dugalj körben meg használjon 2.5 mm²-t C16-al biztosítva. És MT kábelt, pénz nem számít.
Plussz egy ívhiba-megszakító és hibalehetősèg kizárva. -
lappy
őstag
válasz
FIREBLADE78 #4740 üzenetére
bármelyik aktív vezető, nézd meg mindkettőt ha úgyis szét kell szedni
-
FIREBLADE78
addikt
Melyik kábel nem érintkezése produkálja a kezdeti villogást?
-
szabifotos
senior tag
Köszi a válaszokat. Kezdő szerelőként ezekből a szakmai "vitákból" jó tanulni.
-
korren
aktív tag
válasz
PROTRON #4732 üzenetére
Kissé már kezd személyeskedèsbe fordulni, így csak annyit írok, ismét, hogy 1.5 mm² -es vezetéket 16A névleges áram erősségű kismegszakítóval nem szabvány biztosítani.
Ezt nem tudom jobban konkretizálni, ne állítsd hogy nem mondtam!Illetve azt sem mondtam, hogy 10A, vagy 13A-el biztosítani rossz lenne.
Nem az, sőt.A tankönyvekről meg annyit, hogy látszólag mégse volt meg annyira, de akkor elnézést ha sértette az önèrzetèt bárkinek az a pár soros fejtegetès a jelgörbèkről.
-
hNp88
aktív tag
még ha a gipszelés lenne a legkisebb hiba
ez a doboz eleve egy filléres kotvány, kerülendő a használata. talán ha belecsavarozod a konnektort akkor még menthető bontás nélkül a dolog.
azt se egészen értem az MBCu-t minek rakta csőbe, ha a cső a doboz előtt véget ér
akkor inkább vakolta volna be az egész kábelt teljes hosszon, még az is elfogadható.
#4727 csemberlen: nemrég megörököltem egy pici apartman felújítását, ahonnan az előző "kollégát" elzavarták. na ott voltak ilyenek, doboz eleje kitörve (!) és a MüII-es cső (!!) belebszarintva. mindez még a falsíkból is kilógott vagy fél centit. hogy ott mi lehetett az elképzelés, és hogyan akarta felszerelvényezni a barom, azt már sose tudjuk meg
kár, hogy nem csináltam fényképeket, nem volt hozzá hangulatom akkor épp...
-
PROTRON
addikt
Nem kötelező indokolni, csak ha már a többséggel szembeni véleményt fogalmazol meg ("B"-t ne), akkor kíváncsi vagyok miért.
A tankönyvi definíciókat mindenki ismeri, ezen felül jön a szakma.
A Te indokaidra vagyok kíváncsi hogy miért mondod azt hogy "NE".A példát nem a 16 vs 25 miatt hoztam. Azért hoztam mert az hogy "elment eddig is" nagyon nem indoklás, mert az ilyenből lehetnek a tűzesetek.
Sok laikus is olvassa ezt a forumot, jó lenne ha Ők is látnák hogy olyan vezetékre amit mindenki más vagy C10-el, vagy B13-al védene, Te miért raknál C16-ot, a fent leírtakon túl. Mert az valójában nem szakmai alátámasztás, hanem érzelmek és tisztában kell lenni hogy melyik mit okoz.
-
korren
aktív tag
válasz
PROTRON #4724 üzenetére
Nem tudtam, hogy indokolni kell, annyit írtam, hogy nem igazán láttam új telepítésnèl.
A 1.5 -es hosszabbítós példa szuper, de hol biztattam én ilyenre bárkit?!
Arról nem beszélve, hogy 25A-es meg 16A-es kismegszakítók között van különbség azért...Leírtam hogy nem szabvány 16A-el biztosítani ezt a keresztmetszet.
Írtam, hogy amúgy működik. De nem szabvány...
Itt a karakterisztikáról megy a vita (?), de kábé egy panelben passz mindegy, max ha az említett légkondicionáló régebbi, nem inverteres típus okozhatna kioldást, de nem tudom mekkora teljesítményű.
Akkor a jelgörbèkről, vagy másnéven karakterisztikákról:
A „C” jelölésű, lassúbb kioldású kismegszakítók főként általános bekapcsolási áramfelvételű elektromos készülékek vezetékvédelmére alkalmazzák.
A "B" jelleggörbével rendelkező kismegszakítókat főként vezeték- és kábelvédelemre alkalmazzák lakóépületeknél (világítási és dugaszoló aljzat áramkörök).
Vagy: a "B" vezetékvédő, a "C" készülékvédő
Itt a különböző típusú gyorskioldóval szerelt kismegszakítók idő-áram jelleggöbéjét összevontan láthatjuk:
-
PROTRON
addikt
válasz
szabifotos #4726 üzenetére
Én is így vélekedek, annyi hogy én is jobb szeretek "C"-vel dolgozni mint "B"-vel.
A kollégára várok hogy attól mert pár helyen járva nem találkozott "B"-sel, mi egyéb miatt veti el a lehetőséget.Én azért szeretek "C"-t rakni, mert szabványok szerint annak is meg kell tudnia védeni a vészhelyzettől a felhasználót, ugyanakkor a nagyobb tartomány a hirtelen kiugrásokra jól jön a különféle kínai varázscsoda eszközök miatt akik induláskor azt se tudják melyik kontinensen vannak. Persze utána beáll a normál állapot, ami alatt nem fogja túlterhelni. Csak ha "B"-s van, akkor bosszúságot okozhat az mindennapi felhasználáshoz képesti "túl"-érzékenység.
-
_q
addikt
válasz
csemberlen #4727 üzenetére
A repedt dobozba rögzíthető szerelvény a karom/köröm, bele fog feszülni? Jelenleg eléggé mozog.
-
szabifotos
senior tag
válasz
PROTRON #4724 üzenetére
Egyetértek.
Sok kiégett kötést látni fórumokon C16-tal 1.5-ös vezetéken.Véleményem szerint elsősorban eszköz teljesítményére méretezünk vezetéket és a vezetéket pedig biztosítjuk a keresztmetszetnek megfelelően. Így mindenki nyugodtan alszik. Tehát, ha a mosógép leveri a B13-at 1.5-ös kábellel, akkor nem teszek neki semmilyen C-t, hanem húzok neki 2.5-öt B16-ra.Csak a példa kedvéért.
Egy konnektor pedig amibe bármit beledughat a laikus, egyértelmű, hogy vezetékre méretezem. 1.5-->B13; 2.5--> B16
Ha másfeles van neki a dugaljnál és vesz egy eszközt ami leveri, húzasson új kábelt, hisz a védelem működésbe lép, épp ez a lényege. -
-
PROTRON
addikt
A 2,5 alu-t Én a fotóra értettem amire reagáltál, meg a sejtésemre hogy mi rejtőzhet még a háttérben.
De továbbra sem indokoltad meg hogy miért ne alkalmazzon "B" karakterisztikájút. Én hoztam példákat az én javaslatom alátámasztására.
Az hogy elműködik nem érv.
A szomszédom se gyújtotta még magára a lakását amikor 1,5-ös sima bolti elosztós hosszabbítóról üzemeltetett minimum 25A-es hegesztő trafót, csak "rácsodálkozott" hogy amikor arrébb akarta tenni a hosszabbítót érinthetetlenül forró és lágy volt az anyaga...Igazad van, nem gyújtotta magára (eddig) és "elműködött", akkor Ő most örökre bebizonyította hogy szabad így használni?
Nem azzal van a baj amikor Te felelősen, a terhelésnek utána számolva, bőven melegedési határ alatt van.
Hanem ha eladod az ingatlant, jön egy gyanútlan laikus, aki semmit sem jegyez meg abból ami óvatosságra felhívod a figyelmét, rádug egy olyan hősugárzót ami tényleg megkéri a 16A, feltekeri csutkára maxra, ott hagyja 2 napra full télen, elfelejti a nyitott ablakot, aztán meggyullad a tapéta a dugalj körül...#4723 FIREBLADE78
A kolléga nem is feltételezte hogy a színek terén gond lenne.
Arra gondolt, hogy nem érintkezik tökéletesen...ez egy idő után a melegedés hatására abba tud maradni.
Sok esetben viszont annyira felgyorsul a villogás hogy szabad szemmel nem veszed észre, de pár hét- hónap alatt a teljes élettartamra szóló "fel-le"kapcsolás lezajlik és kiég a világítás.
Sokszor van ez izzó foglalatnál, amikor a belső rugós lap érintkező kicsit meghajlik az évtizedek során, aztán lakó panaszkodik hogy a LED körtéket 3 havonta kell cserélnie. -
lappy
őstag
válasz
FIREBLADE78 #4721 üzenetére
ez egy egyszerű mozgásérzékelő? esetleg vmi kötéshiba?
-
FIREBLADE78
addikt
Cseréltem mozgásérzékelőt,ami két led szalagot vezérel. Viszont ha bekapcsol a led,akkor villogva világít. Mitől van ez? Eddig nem csinálta. Visszaraktam a régi mozgást,most azzal is így világít.
-
garga01
őstag
Sziasztok!
Egy ilyen bim-bam-ot szeretnék hangosabb csengőre cserélni. Jól sejtem, hogy ennek a helyére be lehet tenni egy "sima" csengőt, csak arra kell figyelnem, hogy 230V-os legyen?
Pl. ilyesmi jó lehet helyette?
-
korren
aktív tag
válasz
PROTRON #4717 üzenetére
Nem szabvány a 1.5 mm² Cu kábelt 16 A-el biztosízani. Ebben igazad van. C10, esetleg C13.
A 2.5 mm² -t nem Al kábelre írtam. Az is Cu. Ott inkább MT-t (nem monolit, sodrott réz) írtam.
"B" karakterisztikájút én nem láttam lakóházban mostanában, én már nem is tennék, illetve pár hónapja újítottam fel a saját házrèszünk és ott le is cseréltem őket.
(C16-ra 1.5mm² MBCu mellett)Mindamellett a mai napig vígan működnek sok otthonban még ilyen "B"-s kismegszakítók. Szóval az se para véleményem szerint.
-
PROTRON
addikt
Nem értek egyet a "B" karakterisztikájút ne, ahogyan azzal se hogy C16-ot használjon 1,5 rézre, vagy 2,5 alura. Azokra max 13-ast kéne ráengedni, pláne hogy állítása szerint nincs olyan fogyasztó ami tényleg igényli a 3,5 kW állandó teljesítményt.
Értem én hogy ha mindent egyszerre bekapcsol egy adott áramkörön, a pillanatnyi hirtelen áramlöket felesleges leoldásokat okozhat "B" esetén, mert "túlterhelheti" 1-1 pillanatra.
De ahhoz pl 70 [m] led szalag kell 3 méterenként tápegységgel.
Tehát igen, én is találkoztam ilyen dologgal hogy 25 db kis 75W állandó teljesítményű tápegység hirtelen induláskor levágja a kismegszakítót, miközben a normál működés során valójában 2kW alatt van, valójában nincs veszélyben a 3x1,5 kiskábel.
De az hogy jelenleg mi van bekötve, nem jelenti azt hogy 2 év múlva valaki más nem fogja túlterhelni normál üzemben azokat a vezetékeket ha C16 kerül rá.Ugye ha valamire ráengedsz szakemberként 3,5kW-ot, egy laikus simán mondhatja hogy Te számoltál a tűrésmezővel és simmán odarak állandó 4,6-ot, hisz az első 2 percben nem vágta le, nem melegedett túl, akkor tuti bírni fogja hisz a szaki bebiztosította a rendszert...laikusként rád fogja.
Egyébként panel marás témában kicsit pontosítás terén épp tegnap futottam bele az Ő videójukba. Persze Ő is csak egy vélemény, de azért elég korrektnek tűnik a további videók alapján. [link]
-
korren
aktív tag
válasz
szabifotos #4714 üzenetére
Inkább C16 legyen, esetleg C13. A "B" karakterisztikájút ne.
Sajna az 1 guriga reális is lehet...
Valószínűleg az egy teljes újra vezetékelès, új dugaljak kiépítése és új szerelvényeket jelent.
Ahogy néztem a képet régebbi alu kábelek és MM fal kábelek. Azokat meg új horonyban, új réz kábelekkel lehet helyettesíteni.
Persze nem tudom tégla-e vagy panel vasbetonnal. Az utóbbi megint más tészta, ott nem marjuk a hornyot inkább. -
szabifotos
senior tag
Köszi a választ.
C16 helyett szerintem B13-at teszek majd fel Schneiderből a rezekre és nem lesznek dupla vezetékek egy csavar alatt, ahogy most. Na meg ÁVK is bekerül. Klíma van csak, de más nagyobb nincs az általad felsoroltak közül sem.
A tulaj laikus és egy kivitelező 1 milláért újra akarta neki dúrni az egész házat, pedig csak az elosztóba nézett bele. -
_q
addikt
válasz
PROTRON #4704 üzenetére
Akkor sajnos nekem kell most utólag a kicsi réseken betolni a gipszet vagy a vakolatot, bár ahogy írjátok az előbbi jobban fogja. Így se esik azért persze ki, de nincs körben kitöltve, így valamilyen "fedő" réteget muszáj leszek oda tenni, kőművest nem hívok a villanyszerelő utáni javításokra.
#4705hNp88
Jó lett volna telibe nyomni gipsszel, hogy ne nekem kelljen szívni a javítással, de sajnos nem így történt. A gégecső amit hozott, az jónak tűnik egyébként, csak tényleg nem tart annyira jól, mint a Mü cső. De hát megmondta ő se akar szívni, csak ezzel dolgozik vagy el se vállalja. -
Zolabol
tag
szia.
Itt láttam :
link
Arra gondolok, hogy 3-as 4-es konnektor, ami gyárilag sorba van kötve, nem nekem kell vezetékeznem... Egyszerűbb lenne 3 vezetéket bekötni és mint a 3-4 konnektorom használható.Lehet rosszul gondolom... akkor sorba kötözgetem én. Elvégre nagyobb a szabadságom akkor.
-
korren
aktív tag
válasz
szabifotos #4685 üzenetére
Szia!
A Prodax-al, mint kismegszakítóval még nem volt dolgom, bár tény, hogy nem mai darabok, ha jól tudom a lengyelek csinálták, őket meg talán a Schneider vette meg?
Bár nem szabvány, de rövidebb szakaszon, átlagos házban, lakásban nincs gond a 3x1.5 mm² kábellel.
Mehet dugaljnak is, világítás körnek is.
Elektromos vízmelegítő (bojler), elektromos tűzhely már más tészta, oda 2.5 mm², az se baj ha MT kábel.De várd meg amíg más is mond, talán okosabbat.
-
hNp88
aktív tag
válasz
PROTRON #4708 üzenetére
és akkor nem tárgyaltuk, hogy mennyivel könnyebben kezelhető mind tárolás, mind szállítás és főleg szerelés szempontjából.
főleg amilyen hitvány anyagú Mü csövek is vannak mostanában...
Mü cső előnye kb annyi, hogy hosszú, egyenes szakaszokon nem kell annyit szegelni, mint a gégét, hogy síkban legyen
-
hNp88
aktív tag
válasz
PROTRON #4706 üzenetére
jaja, kerekített, meg van benne valami fasza bevonat is, amitől tényleg nagyon jól fűzhető.
saját ingatlanban a 25-ös csőbe befűző nélkül toltam be az 5 szál 4-es MKH-t 3 kanyaron át
most nézem, 100m-es gurigán 7eFt a különbség a sima lépésállóhoz képest (az is Gewiss), szerintem igazán nem tétel egy felújításnál/építkezésnél.
-
PROTRON
addikt
Kössz a márka tippet, nekünk a legolcsóbb turbo van rakással a cégnél, annak meg ugye a belső bordázása problémás.
Jól látom hogy ennek rendesen le van kerekítve, így könnyen átmegy benne az 5 eres kiskábel behúzó nélkül is?
Azonos méretben alig 2x-es az anyag költség, de ez pont olyan alkatrész amiből azért nem olyan sok kell, mármint a vezetékekhez képest. -
hNp88
aktív tag
nem gipszeljük körbe a dobozt, wtf
hát eleve gipsz"ágyba" nyomjuk bele, de úgy, hogy orrán-száján jön mellette, meg a doboz perforációinál is.
egyedül a csövek bevezetésénél szoktam kivenni spaklival, ugye úgy könnyebb betenni a csövet
de utána ott is alá is dobok gipszet a cső berakásánál.
csövet teljes hosszon sosem gipszelünk, egyrészt pepecs, másrészt a gipsz rideg, szanaszét is repedne. arról nem szólva, hogy úgy kell elhúzni, hogy néhány mm vastagon a vakolóanyag (meg a glett) takarjon rá, hogy ne fordulhasson elő, hogy bizonyos színárnyalatoknál a visszajavított horonyban elütések, "megszívások" vannak.
ha már cső: jobbnál jobb gégecsövek állnak rendelkezésre, MüIII-al szívjon az, aki órabérben dolgozik...
nekem se időm se türelmem a Mü csövet babusgatni, minden szempontból jobb nekem a gége. egy ideje a Gewiss FKCO betonozható csöveit használom falba is, ez egy nagyon fain találmány
-
PROTRON
addikt
Az hogy a csövet nem gipszelik be, azt még meg lehet indokolni, hogy úgy is kelleni fog rendes kőműves hogy szép legyen a fal.
De a kötődobozt biztonsági okokból is teljesen körbe szokták gipszelni a mi villanyászaink, simán lehet hogy valami okból nem jól köt meg a gipsz pont az egyik saroknál, nem elég stabil, így ha csak azon 1 saroknál rögzítették, meghúzod a vezetéket és kimozdul az egész.De ez nem "manapság", továbbra is embere válogatja, csak internet nélkül az ilyen infók kevésbé terjedtek.
Meg ugye régebben nem volt pénz külön kőművest hívni, így valójában bele volt kalkulálva a kőművességi felár, csak ezt nem közölték.
Most hogy egyébként van ám pénz lóvéra egyeseknél, így a nem villanyász szakmai munkákkal miért töltsön időt a villanyász. Mert persze a 6 ezres órabért nem akarod kifizetni gipszelgetésért.
Mielőtt még sóhajtoztok, főnököm alvállalkozóként akarta a mi embereink mellé hívni egy régi haveri vállalkozót, az meg mondta hogy el van havazva, de haveri szívességből, ha tényleg ennyire sürgős a munka, akkor 6 ezer / fő / óráért tudna küldeni 3 embert, akik közül igazából csak 1 igazi villanyszerelő, 1 pedig teljesen segédmunkás...a 3. meg a kettő között van. -
_q
addikt
Manapság egyre több villanyszerelőt látni, hallani, olvasni, hogy a kötődobozok körül nem gipszeli be teljesen. Éppen csak annyira, hogy megfogja és megy is tovább. Sajnos nálunk is így történt. Azt tudom, hogy a vezetéket csak 0.5-1-2 méterenként gipszelik (cső hosszától függően), de a kötődobozokat jó lett volna körbe gipszelve átadni. Emellett előszeretettel csak gégecsövet használnak, mert azzal a legkönnyebb dolgozni.
Mit gondoltok erről, ez most a trend? Akitől ajánlatot kaptam 3-4 villanyszerelő hasonlót mondott még az elején, ebből akit választottunk be is bizonyította, hogy tényleg így van.
-
PROTRON
addikt
válasz
tototos #4700 üzenetére
Az én tippem hogy mivel nem villanyszerelők, így nem fogták fel hogy a fi reléről megy tovább a pen arra a nulla sínre. Tuti azt hitték hogy fordítva, tehát hogy a pen vezető a nulla sínre jön és onnan van lekötve a Fi relé.
Nyár van, fogjuk a melegre.
Szal a Fi relé előtt kéne ezt a potenciálrögzítést (amit ők is hiányoltak) elvégezni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Autós topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Hobby elektronika
- Milyen TV-t vegyek?
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Elfelejtettem a film címét
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest