Hirdetés
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #17856 üzenetére
Telefonon néztem csak. Egyszer.
Nekem a színek jónak tűntek - vagyis sehol nem tűnt ki furcsaság. Valószínűleg az egyszeri néző sem nagyítóval fogja nézni a kimerevített képet.Egyetlen dologra szoktam figyelni, h bőrtónusban ne legyen zöld. Hogy utána a fehér ruhán milyen color cast van, az szerintem mindegy.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #17816 üzenetére
Néha nem adta a szín:
- 0:20-túl sárgás, sápadt. több fehérséget, csillogást
- 0:27-lila és tompa
- 3:37-túlszturált, sötét, főleg a 3:39-hez képest
- az egészre jellemző, hogy az aktuális megvilágítás változása széttördeli az egységet. ez nem feltétlen baj, de legalább az eseményeken belül legyen egységes.
- túl sok a berázás és a ferde kompó
- az intro elég szocreál -
Kukcaman
senior tag
válasz
Tuninger #17828 üzenetére
A színekkel nem volt bajom
a kis kopott kijelzőmön
Így már minden érthető az igények szerint. A Dutch Angle az tetszetős, de akkor kicsit forgatni is kell. Úgy tudom ez a nézet a bizonytalanságot sugallja.
Igaz, itt nem a művészkedés a lényeg.
Elégedettek voltak a kész anyaggal? -
Teasüti
nagyúr
válasz
AWB meglepően jó eredményt produkált, tényleg csak ritkán jön zavarba. Érdekelne még, hogy mennyi időt spóroltál így post-ban?
Én általában el szoktam verni kb ugyanannyi időt a Color lapon, mint Edit-ben, bár igaz színezésen kívül más teendők is vannak (plugin, szűrő, maszk, keyframe, tracking, stb). -
Márton
nagyúr
válasz
Hát nem tudom, nekem a 15 év alatt mindig adódott még a rövid szertartások alatt is olyan pillanat, amikor tudtam csinálni legalább 3-4 snittet az ülő násznépről, gyerekről, rokonokról.
Vagy még a bejövetel előtt, úgy komponállva, hogy ne látszódjon, hogy ez nem a szertartás közben készült, vagy az anyakönyvi beszéd közben, 2-3 mondatra elsétálok a násznép felé.
Ha már ott vagyok, 1 snitt hátulról a párról is, majd vissza a helyemre. Gopro úgyis végig az asztalon, tehát a pár meglesz. Persze a tuti a másodoperatőr lenne, de főszezonban az áron kívül az is kérdés, egyáltalán szabad-e valamelyik kollega.
Te amúgy leadsz hosszú 1-2 órás verziót is, vagy csak a highlights?
(eskü. be akartam írni, hogy tényleg jók a színek, csak valahogy lemaradt) -
Kukcaman
senior tag
válasz
Jó ez
Szöveggel nincs gond, mert a későbbiekben is feltűnik a táblán hasonló betűtípussal. Kamera remegés nem vészes.
A drón ugyanarról a helyszínről/kicsit eltérő szögből több snitten keresztül, azt tartottam soknak, viszont szép egyenletes a mozgás.
Amikor töltik azt a "homokot"ott eléggé borított a kép, gondolom másként nem fértek volna bele, ez ami nem jött be. Utolsó tancnál háttérben a fény, buktatja a személyeket, el tudnám képzelni csak sziluettes verzióban
Néztem a tükröződő felületeket, hátha benne vagy, de nem láttalakSzerk: fehér ruha mutatása a fehér butorra akasztva, nem nagyon tudtam figyelni a ruhát. Nem volt sötétebb háttered?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #17823 üzenetére
de a videó 80%-a kézből lett véve.
És a videó nagy része be van rázva.Elég kevés a tényleg smooth jelenet. Ha csak a sétálós részeknél lenne gond, akkor nem írtam volna gimbalt.
Itt 40 percet kapott a fotós, zabos is volt kissé...
LOL, mi már annak is örülünk ha van egy 20 percünk mikor elkészült a menyasszony és van egy fél óránk vmikor délután a fogadáson. Az 1 óra az már luxus.
Az se ritka, hogy ceremónia előtt kb 10 percünk van csak, ha a sminkes elhúzza az időt.Viszont másodfotósként sokszor csináltam olyat, hogy kerestem egy másik nézőpontot és csak odaszóltam, hogy akkor most ide nézzen mindenki, vagy ismételje el megint a csókot, vagy na most lehet felemelni a menyasszonyt. E közben videósként azt hinném simán lehet keresni vmi érdekes szemszöget. Vagy konkrétan utánozni a fotós ötleteit, csak nyilván "mozgó fénykép" lenne belőle annyi kiegészítéssel, hogy mozogjanak is a feladathoz. Nem nagy dolgok, csak nézzen fel, fordítsa el a fejét, érintse meg, vegye a kezébe, stb. Közben meg mehet a 60 fps és máris van belőle 3-4 másodpercnyi anyag. És ezek tényleg rövid beavatkozások, még ha kétszer elismétli akkor se tartod igazán fel őket, ha már úgyis pózolnak. Addig a fotós meg kitalálhatja mi legyen a következő. Én még szeretem is, ha van egy pár másodperc szünetem gondolkodni mi is következzék azután. Elvégre ez csapatmunka szerintem és a videós is a csapat egyenlő része. A háttérben meghúzom magam féle megközelítéssel senki nem jut el az amerikai esküvő videósok szintjére.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Egyébként kreatív felvételeket nem szoktatok csinálni? Vhogy eddig mindig csak dokumentarista videókat láttam a témában. Semmi olyasmit, mint mondjuk amiket a fotósok művelnek a kreatív fotózásokon.
Tudom alig van idő a fotósra is sokszor, de azért pár percet biztos kisajátítanám a párt, hogy akkor most azt csinálják amit a videós koreografál össze. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Valamint még egy-két észrevétel.
1. Én nem szakítanám meg a zenét a végén. Bár ez inkább az én szokásom, hogy pár másodperc feketét ráhagyok a végén míg elnémul a zene.
2. Kell egy jó szöveg animáció az elejére, ideje összetákolni vmit Fusion-ben!
Mert ez a béna Paint-es beúszó szöveg és homályosítás nem illik az összképbe.
Pedig itt már sokkal jobb a stabilitás mint az a6300as videóimnál...
Hát nekem kb egy Hollywood üldöző jelenet jut eszembe, úgy berázod a képet néhol. Leginkább ahol run'n'gun volt, mint a tánc körbe sétálása. Azt szerintem semmivel nem lehet meglőni stabilra, csak gimballal. Vagy vmi brutál exoskeletonnal. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Egyetlen egy kritikám volna csak:
vegyél egy gimbalt!
Ez a kézben kitartós dolog nekem kb mobiltelefon kategóriára redukálja a hatást, hiába a jó minőség és vágás. Ezért én nem fizetnék, de ezt csak halkan merem mondani, mert itt mindenki a handheld + IBIS kombóra esküszik.Amúgy a WB mire volt állítva? Auto WB vagy kézi mérés minden helyszínen? Gondolom akkor a színhez egyáltalán nem nyúltál, in-camera az egész.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Tuninger #17815 üzenetére
Számomra a 8k olyan elhamarkodottnak tűnik minden home rendszeren. A mozik is csak pár éve léptek 4k-ra és nincsenek tömeges kritikák vele szemben, hogy ez még mindig kevés. Áruházi óriás tv-ken jól mutat a 8k promociós anyag, de normál ~100cm-es tv-n 2-3m-ről ugyan az 4k-ban, hát alig látni a különbséget. Eddig számomra a legnagyobb ilyen felbontás-élesség döbbenet az 1080p-volt 2000-es évek legelején mikor Kölnben először láttam photokina-n, 4k már csak az olyan jól néz ki kategória lett. A pixelpontos 4k, mint amilyen a Sonykban van szerintem minden igényt kielégít felbontás szempontjából.
-
-
theporcupine
tag
válasz
Tuninger #17796 üzenetére
Nem értem a Panasonic elképzeléseit, de szerintem más sem. Volt GH csúcsgép. Ennek eszméletlen árakat szabtak. Majd kezdik kivenni a fotós jóságokat belőle, de az ára marad. Közben a G sorozat meg kezdi megkapni a videós részt és olcsóbb is. GH6 meg még pletykákban sem szerepel. Kérdés, hogy ér-e még 150e pluszt a GH5.
GH5-re egyelőre egyik újdonság sem lelkesített be az új firmware-ben. Bár már nem is számítok nagy dolgokra már ehhez a géphez. Az új app is nagyon "jó", hogy lesz. Nekem ez lesz a harmadik program Panához és mindegyikhez van gépem. G9 tulajok lelkesebbek most, azt hiszem.
-
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #17767 üzenetére
Ezt a hsz-t remélem így ahogy van berakod majd az elsőbe, akár linkelve a teljes beszélgetést. Ez itt arany.
Engem még érdekelne egy ipari sztenderd rec709 színkorrekciózás, ami bemutatja hogyan kell 6 EV-re tömöríteni egy log felvételt, hogy a helyén legyen a bőr tónus és legyen szép HL és shadow rolloff.
Próbálkoztam agresszív curve-öt kihúzni, de valahogy sehogy sem adja.
Mármint kizárólag curve-ből megoldani a gammát, color wheel vagy egyéb control nélkül. Nem.tudom hogy készítenek 1D LUT-ot, de nekem sehogy se megy beállítani egy erős S-görbét és mellette lehúzni és kontrasztossá tenni a highlight-ot. Én amint lehúzom, úgy nyomja össze az S-görbe. Ha ezt megpróbálom kinyújtani, az sehogy se fog kinézni.Valamint köszi a HLG magyarázatért! :R
Nem is tudtam, hogy az egyszerre néz ki jól SDR és HDR megjelenítőn is. -
_q
addikt
válasz
Tuninger #17770 üzenetére
6k oversampling kimenetet nem bírná el a kamera melegedés nélkül vagy egy 6k oversampling kimenet rosszabb eredményt adna, mint az ebből nyert 4k? Mi miatt lesz a kiemenet max 4k?
Amúgy az ilyen részletes magyarázatok és mehetnének majd valami link vagy más formájában a topik összefoglalóba szerintem.
-
panoly
tag
válasz
Tuninger #17767 üzenetére
Köszönöm, elég jól leírtad. Még pár dolog van amit nem értek. Miért nem használják ki a szenzor tartalékot lineáris profilok esetén? Túl ritka lenne az alsó pár ev? Vagy amit írtál hogy tömörítik a highlightot, azt jelenti hogy a lineárisból kimaradt felső néhány ev-t is felhasználja és ebből rak össze ilyen szempontból egy kamu highlightot? Ezáltal mégis felhasználják?
Most már azon is elkezdtem gondolkozni, hogy mivel vettek rá engem a cinelike használatára. A videókban a használj flatet, correctionnel tedd konzisztenssé a videót, majd gradeld tippek áradnak, hogy cinematic legyen. Ha belegondolok,ez nekem max annyit segített, hogy ritkábban buktatom be menthetetlenre felvételnél a sötétet, cserébe mindig a shadow béka segge alá húzásával kezdem. Ha ezt nem teszem meg, és rárakom a kedvenc lutom, akkor meg helyből tiszta zaj lesz a midtone-tól lefele.
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #17756 üzenetére
Egy EV magyarázattal/példával még ki tudod egészíteni? Egyébként az irány nagyon jó és érthető. Köszi a munkáért
(#17758) MrChris
Szerintem az ár kategória teljesen jó. Nem konkrét árak vannak, hanem sávok, amiket lehet frissíteni ahogy Tuninger írja is akár negyedévente.Esetleg amit még hasznos lehet. Mire van szüksége egy kezdőnek, aki most akar elindulni és ami többször előkerült már, videó vágó gép, mert ugye nem mindegy ki mivel szeretne vágni. Semmi extra, csak a szoksásos 1050 4GB, 1060 6GB, vagy Ryzen 5, mondjuk egy minimum és egy haladó gép ajánlással általánosan.
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
Tuninger #17756 üzenetére
Na ez lenne szerintem jó irány! Akár idővel bővítve még további pár soros kifejtéssel. Magyarul úgy is olyan kevés az infó.
Szerintem a gép ajánlást, főképp pénzben megadva hanyagolni kéne, vagy az aljára tenni, mert folyamatosan változó, állandó karbantartást igényelne. Meg aztán a videókamerák és egyéb videó készítésre való eszközök szinte indokolatlanul maradnának ki. Esetleg a márkaspecifikusabb dolgokat, vagy egyedi különlegességeket lehetne helyette.Minden esetre a magam nevében is köszönöm, hogy felkarolod a szakmai topik témát!
-
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #17743 üzenetére
Szerintem sok kezdő videósnak jól jönnének olyan fogalom magyarázatok, amik magyar nyelven nem nagyon érhetők el, vagy nehezen fellelhetők, mert nincs rendes szakirodalma.
Például:
- Log
- LUT
- Gamma
- HLG
- IRE
- Scope
- Highlight rolloffÉs így tovább. A topikban már egyik-másik felhasználó kifejtette. Elég lenne ezeket a posztokat belinkelni, meg mutathat az itteniek által készített tutorial videókra is link ezek jobb megértéséhez.
Nem utolsósorban kattintást is hozhat a topiknak a Google felől érkező keresésekkel, talán látunk itt pár új arcot is.
-
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Tuninger #17732 üzenetére
Itt az AF-t nézi a pali, elég jó haladás, pedig ez V2,0. A másik videóban meg a munkatársa arcáról is le lehetett olvasni, hogy "mi a franc történt"
-
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #17724 üzenetére
(Anamorphic témától függetlenül) akárhányszor meglátom ezt a videót, beugrik, hogy nekem nem is A7III kell, hanem GH5.
Amúgy a múltkor ment itt ez a "8 bit nem is annyira szar" diskurzus. Most akkor ezzel hogyan is állunk? Csak azért kérdem, mert egyre jobban megy le a G90-ek ára. Még a végén megérné cserélni rá a G80-at, ha GH5-re nincs elég lóvé? V-logL ugye jön ingyen a vázzal, csak nincs mellé 10 bit. Vajon mennyit lehet így kisajtolni belőle? Mondjuk a 4K25p, meg a 4Kcrop, meg a visszafogott bitráták nem nagyon tetszenek, de a kezelőszervek pl. elég jól lettek átszabva, meg néha jól jönne a fej/fülhallgató kimenet is.
(#17718) Kukcaman: Na látod, mondtam én. Örülök, hogy gördülékenyebb lett a folyamat.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #17722 üzenetére
Ilyen ívelt képet én még (blockbuster) filmen soha nem láttam, persze kivéve ahol direkt ilyen pszichedelikus hatást akartak elérni.
Egyetlen egy mozifilmen se láttam még semmilyen torzítást, ami azt illeti. Még az ősrégi vadnyugati filmeken se tűnt fel soha, hogy hordótorzítás lenne rajtuk. Persze azokon a judder bökte ki a szemem mindig is, hogy nem tudtak használni ND szűrőt...Nem lehet, hogy a lencsetorzításokat egyszerűen korrigálják?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #17720 üzenetére
A lens flare-en kívül nem csak annyi a trükk, hogy a teljes függőleges felbontás rendelkezésre áll? Mert amúgy fogalmam sincs miben másban kellene még különböznie. Persze a pixelek már nem 1:1 arányúak, ami nem tudom a modern képernyőkön okoz-e problémát. De ha csak a Youtube videót nézem a Sirui interjúról , akkor szép szép... de számomra csak az extra függőleges felbontás miatt érdekes (több mozgástér post-ban) ha esetleg a jövőben nem akarnám használni a tévém alsó és felső szélét.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #17711 üzenetére
Fel lehet tenni 2x optikát is 16:9-es szenzorra, csak levágod a két szélén a feketét.
Nem tudom a budget look mennyire mérvadó a nézők részéről. Én csak amióta videózok tudok egyáltalán a létezéséről az ilyen lens flare-eknek, meg hasonló dologknak. Átlag nézőként érdekelt engem szerinted, hogy milyen a bokeh?
A vízszintes flare-nél meg azt hittem szar volt a kamera, amiért túlcsordultak a pixelek a szenzoron.
Régen ez még probléma volt, bár igaz az függőlegesen égett ki abban az oszlopban, ahol a túlcsordulás volt. -
-
narumon
őstag
válasz
Tuninger #17677 üzenetére
Elméletben így van, de azért 1.3-on nem nagyon lehetne használni, így praktikusan f2 körül szoktam használni ott még azért el lehet találni a fókuszt. Panán olyan 1600 ISO körül szokott lenni ilyen körülmények között (a max amire felmegyek 3200) viszont 1600 alá is ritkán megy. A Sony meg valóban 3200 körül 6400-et azért már hanyagolni szoktuk.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Tuninger #17618 üzenetére
Nálunk (fotó) úgy van, hogy az ár a készre kidolgozott végtermékre, vagyis a bárki által, bárhol megtekinthető, utómunkázott jpg-re vonatkozik (az étterembe sem úgy megy be gondolom, hogy elkéri külön az étel alkatrészeit, hátha otthon jobbat mixel belőle mint a mesterszakács). Ha a nyersanyag is kell, akkor azt külön megveheti, ha más szerkesztést szeretne (pl. az albumnál), akkor az első utánszerkesztés ingyenes, a másodiktól fizetős.
A helyedben azt csinálnám, amit az általunk ismert videós kollégák is: a vállalási ár a véglegesre vágott és fényelt, 20 másodperces highlightsra vonatkozik - ha 4 órát reszeled, akkor egy teljesen átlagos (nettó) 20k Ft-os óradíjjal az 80k Ft (ha emellett még a teljes, 2 órás nyersanyag is kell a megrendelőnek, akkor azért külön fizessen). Ha a megrendelő variál, akkor minden megkezdett munkaóra újabb 20k Ft.
Reális.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Tuninger #17619 üzenetére
Ez egy rejtély miért nem kezd fókuszálni. Ha videó közben csak 25-ször olvassa ki vizsgálathoz a képet, még akkor is fel kéne tűnnie, hogy nincsenek kontrasztos élek. Pláne hogy ilyenkor is jelzi, látja az arcot, szemet. Ráadásul gombnyomáskor egyből tudja mit kell csinálni. Nem is használom a követőt, hanem a gombot nyomom.
-
Márton
nagyúr
válasz
Tuninger #17605 üzenetére
Értem, tehát ha mondjuk van 4 osztály, akkor az utolsó vár úgy 15 percet és nézi, ahogy a többiek megkapják a szalagot
Szerintem meg nézik. Eleve alig várják, hogy megkapják és egy osztályfőnöki órán megnézzék, majd otthon, esetleg azokkal akik nem tudtak jelenlenni. És akkor nem beszéltem mi lesz 5-10 év múlva, vagy később egy osztálytalálkozón? Bárcsak a miénkről is készült volna 20 éve, de csak fotóról tudok, amit persze nem is találok -
-
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #17594 üzenetére
Gondolom akkor ez inkább külföldön megy jobban, mint sok más is. Itthon minden nehezebb. Amúgy nagyon sokan telefonnal készült videót meg képet osztanak meg egymással, ezért lehet az, hogy sokallják egy minőségibb anyag árát, hiszen a telefonoknak is szép a képe. 50k nagyon kevés egyébként szerintem is úgy, hogy nem 1 embert videózól, mint Teasüti, illetve a stylist meg ugyebár egy jó videóval sokkal több bevételt szerezhet és jobb esetben évente 1x kell csak kiadnia.
Aki hivatásból csinálja, ilyenekre nem ugrik, így ezek maradnak azoknak, akik hobbiból és/vagy szórakozásból megcsinálják, ahogy te is írod.
Egyébként ezt a vágott anyagot nem értettem az esküvői videónál se egészen. Felveszed az egész eseményt és mindenféle zenei aláfestés nélkül a környezeti hangokkal készül a videó, az egyes snitteket pedig csak sorrendbe egymás után pakolod. Tehát mondhatni egy tök alap vágást csinálsz, így képzeljem el?
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #17592 üzenetére
Erről jut eszembe. Nem gondolkoztál még teljes állásban valami videós munkakörrel
foglalkozni? Elég sok tudást felszedtél.
Ha meglesz a videó linkeld be, kíváncsi vagyok.(#17588) Stauffenberg
Elég profin indult pedig. Tetszik a szín és a megvalósítás, de az, hogy elég látványosan rosszul választotta meg az elején az fps és lassítás mértékét, kár érte. -
taranis
addikt
válasz
Tuninger #17542 üzenetére
Egyébként ezt a videót te milyennek látod? Szerintem referencia HDR real life grade egyszer majd szeretnék ezen a szinten lenni
Húzz bele, Red Monstro 8K-val készült, végülis bérbeveheted, de a napidíjából kijön egy MILC váz -
narumon
őstag
válasz
Tuninger #17542 üzenetére
szerk: Egyébként ezt a videót te milyennek látod? Szerintem referencia HDR real life grade egyszer majd szeretnék ezen a szinten lenni
Tehát még egyszer mert ezek szerint ez még mindig nem világos. Ez gyönyörű, simán el tudnám képzelni ahogy megy valamelyik national geographic-on, DE pont azért mert ez abszolút dokufilmes. Ha egy film vagy videoklipp menne így akkor az nálam "bukó" (oké nyilván továbbra is függ attól, hogy mi az alap), de pont ezért különböztetek meg műfajokat. Nagyon nem jó ha egy film vagy videoklipp úgy néz ki mint egy dokumentum vagy természetfilm. (Itt már volt egy korábbi vita a 24 vs 48fps-ről is, az utóbbi számomra nézhetetlen, kizárt, hogy én úgy végig nézzek egy filmet, olyan mint ha a barátok köztöt látnám) -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #17522 üzenetére
Köszi a tippet
A stabi részt kiegészíteném a sajàt tapasztalatommal. Két éve àtàlltam csukló szíjra nyakpàntról. Pana dual stabi mellett is érezni videónàl a nyakpàntos "tàmasz" hiànyàt. Szerintem visszatérek valamilyen módon. Befeszítve a nyakpàntot soha nem kellett post stabilizàlnom.
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #17531 üzenetére
Jaa, hogy touch screen tapicskolással ilyet lehet. Mondjuk raktam rá fóliát emiatt kevésbé érzékeny a kijelző, így nem is használom csak a legalapvetőbb beállításokat végignyomkodom, többnyire meg nem változtatok rajta. Te használsz fóliát? Gondolkoztam már rajta leszedem mert nagyon zavaró, hogy sokszor csak 5. tapicskolásra veszi be egyes funkciókat, de amúgy meg elég sérülékenynek tűnik.
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #17510 üzenetére
GoPro-val az EV compensation-el állítottad a expozíciót? Amúgy ez addig jó amíg ablak mellett videózol, de ha kell egy 180°-os fordulat, egyből sötét lesz. Tehát ez inkább képkészítés vagy folyamatos ablak előtti videózásnál segít, esetleg szobai fényekkel felhozva a belső fényeket, hogy ne legyen akkor gap. Vagy tévedek?
-
taranis
addikt
válasz
Tuninger #17522 üzenetére
"Egyébként digitális kameráknál a feldolgozás 14 bites A/D átalakítókkal működik, tehát az elméleti maximum ábrázolás 14 EV. Miért? mert 2^14 helyiértéket tudsz ábrázolni.
Fontos, hogy a MILCeknél videó esetén csak 12 bites a feldolgozás hogy bírják sávszéllel, így elvileg 12 EV lehet a max dinamika"Elférhet 12biten is a 14EV, ha az adatok egy részét nem lineárisan kódolják, pl. a Nikon 12bites raw fájljai ilyenek ha jól tudom, a teteje nem lineáris.
narumon: egyáltalán nincs túlszaturálva, de a kontraszt valóban nagy, én már máshogy csinálnám... ennek ellenére tetszik, belefér az "artistic choice"-ba
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #17508 üzenetére
Tegnap egész nap a monitor előtt ültem....nem tudom ér e ennyit az ami kijön a kezem alól...majd belinkelem, ha kész lett. Most ACES-ben csinálom az egész projekt színezést. Azért rossz/szokatlan ez a mód, mert elképesztő finom egérmozgásokkal kell operálni a csúszkákon, görbéken. Eddig is éreztem, hogy jó lenne egy dedikált panel, de ACES alatt nagyon kéne. Persze amennyit én foglalkozom vele, a büdös életben nem fogom megvenni a DR panelt.
-
válasz
Tuninger #17461 üzenetére
1001 hála, végre normális méretű monitor előtt vagyok, nagyon szép mind2, ISO50'000 felett(
) kezdődnek a problémák. Nehéz a részleteket összevetni, mert nem pont ugyanott van a fókuszsík, nagyjából SzVSz egy szinten van a két gép (az 1x hóttziher, hogy a gx80-am a közelükbe se érne).
A z6-ra már rábeszélt a fotós énem és a pénztárca, eléggé háttérbe szorítva a videós készségeket
. Mivel nem adom el a fotós-videós termést, saját célra úgy szórakozhatok a cuccal, ahogy kedvem tartja - aki nem fizet (család) nem p.fázik bele, miért lett lila az anyós feje
A filmszimulációkat mindigis ki akartam próbálni videón, nikonra ismerek kb 2százat
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #17474 üzenetére
Erről a highlight rolloff-ról készíthetnél vmi videót!
Én pl semmit se tudok róla. Főleg nem, hogy egyáltalán mi az elvárás, vagy milyen elképzelés szerint megy ez. Eddig én csak behúztam lineárisan, vagy logaritmikusan 100 IRE alá a tetejét és csókolom.
In-camera is általában csak annyira csavartam mindig a VND-t, hogy ne csíkozzon a zebra, csak a pontszerű fényforrásoknál (napkorong, utcai világítás, vagy beltéren csak az ablak) és a EV meter kb nulla közelében legyen. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #17481 üzenetére
Fogalmam sincs, hozzám mindig baráti társaságon belül eladott/elcserélt példányok jutottak, de most nekem sincs, viszont akarok venni.
A legjobb ha a állítható a válltámasz hossza, hogy kényelmes legyen, se a túl hosszú, se a túl rövid nem jó. Egy ilyesmi mondjuk nem rakétatudomány, Alin fogok körbenézni: [link]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #17478 üzenetére
Nem véletlenül linkeltem múltkor ezt a videót tőle:
My BMPCC4K Run and Gun RIG TOUR!Itt is vannak bevágva rohadt jó sample snittek.
Nem véletlenül képviselem a fórumon azt az álláspontot, hogy a gimbal nem minden, szerintem a gimbal túlhasználata sterillé teszi a videót. Monopod, válltámasz, glidecam, én ezeket preferálom inkább. Egy válltámasz megvan fillérekből, aztán lehet kimenni gyakorolni vele (de csináltam már azt is még az egyetemen, hogy leadandó anyaghoz már nem volt időm válltámaszt szerezni, így a tripod két lábát hajtottam ki egy-egy vállamra és magam előtt tartottam a kamerát (dönthető fej volt, így magam felé fordítottam hátsó LCD-t).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #17474 üzenetére
Egyszer-egyszer bejutok nagy produkciók utómunkálataira (nem melózni, csak bámészkodni, de nem mesélhetek többet, mert nem akarok senkit bajba keverni, ott idegen nem tartózkodhat) és félelmetes amit vissza tudnak rántani egy jobb kamera képéből. Persze a Youtube is tele ilyen előtte-utána Alexa vagy RED anyagokkal, szóval nincs itt semmi olyan történés, amit halandó ne látna, csak hát ugye ez az egész ott a boszorkánykonyhában személyesen tök más hangulat.
Btw a másik vesszőparipám, hogy az árnyékoktól sem kell félni. Ez nekem kifejezetten tetszik:Lost in Tuscany - Shot on BMPCC4K and Canon FD's
Csípem ahogy az árnyékokkal bánik (na meg a színekkel). Nekem még aránylag új terület a color grade, én sokáig csak kamerát kezeltem és ez másra volt bízva, most is csak önszorgalomból tanulgatom (bár több időm lenne rá). Egy fotót RAW-ből kigyurmázni nekem gyerekjáték, pillanatok alatt körbemegyek a görbéken és a HSL eszközön, de ugye egy 8-bit 4:2:2 anyag nem ad ekkora flexibilitást, mindennel sokkal óvatosabban kell bánni és sokkal jobban oda kell figyelni már in-camera az anyagra.
Ettől függetlenül határozott véleménnyel vagyok arról, hogy mit tartok jó color grade-nek és hova akarok eljutni én is.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #17468 üzenetére
Konkrétan az a gondom, hogy mikor már kész vagyok valamivel – az én igényeimnek megfelelő szinten egészen normálisan tudok vele "dolgozni" –, de két hónap múlva – mikor megint kellene – kezdhetek ismét rájönni, hogy működik ez az agyrém. Annyira nem intuitív (kretén szar az egész
), hogy már tényleg......
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #17466 üzenetére
A másik rule amit én követek ellenfényes szituációban hogy a téma legyen a zajhatár felett, a highlightnak meg kell adni egy szép roll-offot és nem is veszed észre a kiégést.
Ezt ki kéne tesztelnem hol van. Gondolom ez szépen látszik egy adott IRE-n. És ha tudom hol van a zajhatár, akkor onnantól hogyan tovább?
Mondjuk nagy kontrasztú jelenetnél a téma árnyékos. Ekkor hogyan helyezed el a témát éppen arra az IRE tartományra? Oké, külső monitor és false color nélkül.
In camera van egy hisztogram, meg van zebra. Ha a zebrát leveszem kicsire, akkor nem látok semmit a képből.
És mondjuk run'n'gun a műfaj. -
-
válasz
Tuninger #17453 üzenetére
Hurrá, egy klip, amiben nem vágják le folyamatosan az emberek feje tetejét
.
Nem vagyok egy kolorgréder (nem is leszek), de szvsz a csiganetünkön a youtube 720p-s autobutításán is idegesítő a sok "a zsiráf csak a nyaka feléig fért a képbe" klip.
#17459: a resolve post-TNR-je gáz?
-
válasz
Tuninger #17429 üzenetére
nna ezt a zaj dolgot nem tudom/tudtam értelmezni. Amire hivatkozni szoktak, az Mathieu Gasquet tesztje, ahol SzVSz (szigorúan, saját megérzés) az A7III-nál bekapcsolt valamiféle zajszűrés, uis a nikon képe a zaj ellenére éles maradt a sonyé szépen lassan mosódott - ezzel nem mellesleg szebb eredményt adva. A nikonon is be kell lőni egy pici zajszűrést és azonos lesz az eredmény. A dokumentáció szerint azonos szenzor azonos számú pixeléből számolják a képet, szval drasztikus eltérésekre max akkor számítok, ha az egyik gép alá betolunk egy gázrezsót a másikat meg kifagyasztjuk.
Az is tény, hogy belső log ugyan nincs a nikonban, de van active D-lighting, ami a gyakorlatban az amatőr felhasználó számára a log-hoz hasonlóan behúzza a sötét részeket a "0. bit alatti" részből + lenyomja a beégett részeket a 8. bit feletti részből, ráadásként a gradinget is elvégzi - a váz korlátozott lehetőségeihez mérten.
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #17453 üzenetére
Direkt nem ütemre vágták meg szerinted? Mindig 1-2 másodperccel vágják mellé. Itt sokkal kontrasztosabb.
Más téma
Nem nézek általában TV-t, de tegnap láttam este a híradót. Nem tudom mi ez az új stílus, de ez egy dokumentarista műfaj ha nem tévedek, nem annyira kéne DOF, legalább is nem akkora amit ott volt. Arról nem beszélve hogy ment az AF ugrálgatás a háttér és a téma között folyamatosan. Nagyon zavaró volt. Nem tudom más látta-e, egy reptéri csomag feladástól a repülőre kerüléséig volt bemutatva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple MacBook
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Gitáros topic
- Motoros topic
- Bluetooth-headsetekről általában
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest