Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
p_adam
addikt
válasz
Tuninger #21882 üzenetére
Igen, azzal egyetértek, hogy nagyjából ekvivalens, de amiket én láttam eddig, az alapján messze nem ugyanaz.
Talán ha lenne mondjuk egy 100mm-es Leica fix optika és lenne mellé egy teljesen ugyanilyen karakterű 50mm Leica fix optika (ugyanolyan torzítás, háttérmosás, fókuszvonal görbület stb. stb.) és az lenne FF m43 összevetésen (mondjuk egyik sem teljesen nyitva) akkor már lehet jobban hasonlítana.
De a valóságban még az egy adott kínálaton belül is eltérnek az objektívek, ha meg más gyártókról beszélünk, akkor végképp.Nem nagyon értem, hogy mi olyan különleges azokban a méregdrága mozis objektívekben, de annyi biztos hogy a hátteret gyönyörűen képesek mosni vagy az arcot kiemelni, nyilván utóbbi egy része a világítás, de mindegy, hogy s16mm vagy s35mm filmhez gyártották őket, jól néznek ki.
Ezek az anamorfikus adapterek stb. jó hogy vannak, de igazából nem hasonlítanak arra, ahogy azok kinéznek (nyilván más budget-el dolgoznak, csak nem értem, hogy a modern technológiával az 'alsóházban' mért nem lehet valami hasonlót alkotni, mért csak sima "állóképes" objektívek vannak más házakba betéve) -
p_adam
addikt
válasz
Tuninger #21880 üzenetére
Már miért ne lehetne lerekeszelve használni videóra? Mi jelentősége van annak, hogy bizonyos GM optikákban 11 lamellás a blende, ha nincs használva. Meg sokkal homogénebb lesz az egész háttér, mint teljesen nyitva, ND szűrő is lehet gyengébb, vagy esetleg meg lehet úszni nélküle.
Állóképre tök jó a vignettálás meg ha épp egy kép erejéig sikerül mindkét szemet fókuszba tenni, de video esetén nem feltétlen néz ki jól egyik sem, ha folyamatosan be- és kimozdul az élességből, vagy állandóan egy sötét keretben van az egész (nyilván lehet korrigálni utólag, vagy a kamerában attól függően, hogy ez mennyi képzajt okoz, de a Log érzékenyebb, mint a RAW)
Nyilván mindentől függ az egész (pl. távolság), de ha az embernek több rugalmassága van abban a tekintetben, hogy milyen fényben / mekkora háttérmosással tud filmezni, vagy lassú, vagy gyors objektíveket tesz rá, stb. ez nem rossz dolog.
De nyilván nem lesz olyan, mint az m43, azokból a tesztekből, amiket láttam, nem csak arról van szó, hogy a FF f/5.6 = m43 f/2.8 és kész, egyszerűen más a kinézetük (rekeszelés), vagy a mélységélességük az eltérő gyújtótávolságuk meg egyéb optikai különbségek miatt. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #21878 üzenetére
Na de pont azt mondom, hogy nem kell f1.8 (amúgy natív lencse hívő vagyok, ha aftermarket és manuál akkor már vmi Sirui anamorph), meglövöd ugyanazt f4-en egy kit obival. Persze DOF nem lesz annyi, de az ízlés kérdése csak. (Én apsc-n amúgy se tudom milyen az az ff papír dof. Videózni f4 alatt amúgy se szoktam ha nem muszáj, sweet spot meg minden...)
És nem tekerészed az ISO-t 6k-12k közt, hanem lerekeszeled a fényerős obidat a francba, felrakod 16k-ra és jobb képed lesz, mint alatta ahol már nem elég a base iso. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #21863 üzenetére
Azt figyelted, hogy Gerald tesztje szerint dual iso és 16000-nél van a natívja? Gyakorlatilag teljesen clean ISO 16000-en.
Ezzel és a bazi nagy pixelmérettel minden szirszar olcsó üveggel crisp és jól expózott képet várnék. Nem jön zavarba egy f4-es lencsétől, kvázi felesleges fényerős obit venni ha csak a lowlight a fontos.
Egy ilyennel már elhiszem, ha ki meri jelenteni a videós, hogy nem kell világítás a fogadáson.(Mondjuk én ezután se tartanám sokra azt az esküvideóst, aki szerint nem kell bevilágítani semmit. Dokufilmes max, de nem művész az ilyen.)
Asszem ez a masina bevert egy szöget a Fuji koporsójába nálam. Ha nem mentem volna el fénykép felé, akkor most nagyon elgondolkodnék egy rendszerváltáson. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Tuninger #21858 üzenetére
Nos, hajnal 5 fele kiszivárgott a B&H "unlisted" státuszú A7S3 review-ja (hogy jutnak emberek ilyen linkekhez?!), ami már fel is került az A7S3 facebook groupba.
Úgy néz ki minden info valid. Van újragondolt menü, rendes touch vezérlés már a menüben is.
Van All-I codec, van external RAW. A stabiról állítólag nem esik szó = maradt ugyanolyan mint eddig, csak ugye menti a gyro adatokat utólagos stabilizáláshoz.
Állítólag van Venice color science és 4K 60-ban a tűző napon egy órát hajtva sem melegedett túl.
Na ezt melóra találták ki.Kezdődhet a sírás hogy nincs GPU gyorsítás a 10 bit 422-höz
-
p_adam
addikt
válasz
Tuninger #21858 üzenetére
Az A7SIII leginkább B-cam célokra lehet jó egy FX9 mellé, nem pedig helyette.
Nem csak az árcédulát kell nézni, hanem azokat a dolgokat, amiket cserébe kap az ember, a kezelés, a beépített ND, nomeg maga a megítélése, bizony egy profi kamerára adott esetben több pénzt is el lehet kérni, mint egy mindennel felszerelt S3-ra (ami szintén nincs ingyen).
Szóval az előzetes információk alapján az FX6-ot én egy érdekesebb, különlegesebb kamerának tartom, a Canon hasonló kameráiban ugyanis crop szenzor van EF-bajonettel (és az ND sem elektronikus).
Lehet, hogy ez az A7SIII ideális lesz sokak számára, de a nagy egészet nézve már nem olyan forradalmi, mint az A7S/A7SII volt az 5D II után, csak egy meglévő formula legújabb továbbfejlesztése (szvsz). -
kovsol
titán
válasz
Tuninger #21854 üzenetére
4k 120fps azért lesz majd gondolom internal, csak 8 bit.
Azt nem értem, hogy az ilyen brutál EVF -t, miét nem az R4-ben lőtték el. Videósok egy szuper kijelzőnek szerintem jobban örülnek.
Én az apró betüs részre leszek inkább kíváncsi, hogy a menüben milyen finomságokat raktak be. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #21823 üzenetére
Jahhh, ezeken már túl vagyok, köszi!
Sok videót megnéztem.
De ezek szerint mégsem tanultam meg mindent belőlük.Talán ez még elfér itt a topikban.
Én is hozzád hasonlóan állítottam be. A smoothness 200-on van, a mozgás követést, sebességet is eléggé finomra állítottam, a deadzone is 10-en van jelenleg, de volt amikor magasabbon is használtam. Talán az lehetett a probléma, hogy a motorerőt is levettem low-ra. Lehet, hogy mediumon jobb lett volna. Jobban oda kell figyelnem ezekre a jövőben. Nem baj, biztosan kialakul majd.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Tuninger #21787 üzenetére
Az a 'baj', hogy a Canonnál már eleve jók, meg jó arányokban vannak a színek. Ha megküldöm a szaturációt egyenletesen jó erős színeket kapok, míg a másiknál nem, főképp a zöld kiugrik. Ebből a Sony zöldjéből piszkálom ki továbbra is a sárgát, de nagyon könnyen UV-zik (fűcsomók), meg megdöglik (előtérben lévő bokor), tiednél is ezt látom. A szaturáció emelésével nem kompenzálódik.
Remélem nem érted félre, nem fikázásból írom, meg kis különbségről van szó. De ha az lenne a kérdés melyiket köpje ki magából a kamerám akkor a Canonra szavaznék,szerintem e miatt is sokan venni fogják, meg ahogy korábban írtad bár nem pont emiatt, De akkor minden sonys megy vissza canonra. Meg a Panások is.
-
törölt tag
-
taranis
addikt
válasz
Tuninger #21766 üzenetére
Asszem amúgy a Fuji 10bit HEVC is azért 4:2:0 mert arra van leginkább hardveres gyorsítás, valami ilyesmit olvastam, de aztán nem 100%.
OFF: lányom összetörte az S7E-t, lett S10, ezen most olyan gördülékeny a fórum mint az S7E-n volt az elején. Persze a Samsung nem lassít...
-
aznem
tag
válasz
Tuninger #21755 üzenetére
Fotoplus[link]
Érdekes kitétel, de lehet csak eddig nem tűnt fel és minden bemutatónál ilyen megkötések vannak:
R5
"Kézbe fogható, de saját kártyával nem használható és a képek sem vihetőek el"R6
"Tesztelhető saját kártyával is"Persze maga a lehetőség jobb mintha nem lenne
Esetleg valahol említik, hogy mount adapter-t adnak a gépekhez?
(úgy teszten-bemutatón, mint vételnél) -
Kukcaman
senior tag
válasz
Persze, hogy régi technikákat emlegetek, ezek lennének "kéz közelben" 1080p/120fps is elég
csak legyen éles, persze a késöbbiekben meg megint feljebb megy az igényem aztán már legyen 4K is meg minden.
(#21757) _q A rendes használatot úgy értem, hogy rendesen fogni/mozgatni, jó szögeket befogni, meg ilyen gyakorlati dolgok, amit egy téglával is begyakorolhatnék
Francot csinálod ugyanúgy, csak többet gyakoroltálHa csinálsz valami újat, azért mutasd meg
Lehet igazatok van, hogy a váltás hozná magával az eredményeket is.
-
kovsol
titán
válasz
Ha az irodából melóznék akkor tuti elmennék, mert a Móriczon van az iroda, de a 6. kerületből itthonról kicsit necces lenne kiszökni oda egy órácskára
Majd ha lesz S3 taperolás oda elmegyek. Ahhoz legalább van már objektívem ha véletlen elcsábulnék, bár most rendeltem új kocsit, szóval vissza kell fogjam magam. -
kovsol
titán
válasz
Tuninger #21745 üzenetére
Ha meglenne a 15MP akkor szerintem még fotóra se lenne olyan rossz. Most APS-C módban az A7III 10Mpixel az 3936x2624. Feltöltve netre senki meg nem mondja, hogy az nem 30Mpixellel volt lőve.
Egy 15MP kb 4800x3200 azért már teljesen használható, főleg, hogy a többség 2Mpixeles fullhd monitorokon nézi a képeket, vagy tenyérnyi telefonokon az instára feltöltve. -
p_adam
addikt
válasz
Tuninger #21745 üzenetére
Annak viszont van, ha sehol nincs semmilyen crop.
Én speciel nem bánnám a 4K szenzort, a Canon profi videokamerája, a C300 Mark III is ilyet kapott, csak APS-C méretben.
A Sigma fp és Z6 tudnak RAW felvételt, de romlik a képminőség, el kell dobálni a pixeleket, akkor meg csak jobb, ha eleve kevesebb pixeles a szenzor, a rolling shutter is így lesz a legjobb.
A Quad Bayer még messzebb lehet, talán a következő generáció valamelyik másik darabja lehet, nem az "S" modell, ha sokkal nagyobb felbontást tud.
A Sony nyilván tudja, hány A7sII kering a videós körökben, ez a kamera teljesen arra a formulára megy rá, csak sokkal jobb változatban.
Persze sokan már a 20MP-t is kevesellték az R6-ban, a Sony továbbra is azt szeretné, hogy másik modellt is megvegyék hozzá állóképekre. -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #21725 üzenetére
A 8K-hoz már durván hatalmas kijelzők kellenek, hogy legyen érezhető előnye. 55 col 4K-n 1,5-2 méterről nézve sem látok gappet. Akkor meg tényleg mi a búbánatnak? A 8K matricán kívül honnan fogja tudni a user, hogy mit néz?
Felvevő eszköznél még csak-csak látom értelmét, mert ezzel nő a jel. Érdemes lenne csinálni egy tesztet (lehet, hogy már van), hogy miből lehet szebbet gyurmázni. Gondolok itt cropra, zajszűrésre, bandingra. fHD 400 mbps vagy 8K 400 mbps? -
p_adam
addikt
válasz
Tuninger #21721 üzenetére
Már régóta fejlesztik a 10-bit 4:2:2 XEVC kódolást, ami az XAVC utódja lenne és 8K kompatibilis, szerintem ez lesz majd a következő generációs kameráikban.
Ezt a dual gain dolgot meg az ARRI már nagyon régóta tudja (ALEV sensor), sőt jobb verzióban, mert a Canon megoldása sajnos a rolling shuttert is a duplájára növeli, persze még ezzel együtt így is jónak mondható, de nem véletlen, hogy csak 4K maradt a szenzor felbontása. Persze az ARRI alapból más kategória és AF sincs benne... -
syC
addikt
válasz
Tuninger #21714 üzenetére
Úgysem fogok ilyet venni, ennyiért. Az R6 nem hoz semmi egetrengetőt. Az R5 a 4k 120p 422 10bit elég ütősen hangzik, de azért az 1700Mbit (212MB/s magyarul 5s 1GB ) es sávszél kicsit erős. Nem tudom hányszor használnám ki, lehet elég lenne a 60p is kb mindenre. Ami érdekelne (vs A7iii) az az AF és a lowlight képeségek összemérése.
Az R6 akkor most kb az S1H van van versenyben?
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #21701 üzenetére
Én a DPReview tesztfotói néztem anno. Mindent standard profillal lőttek. Az újabb gépeké szerintem sokkal természetesebb, kevésbé plasztik. Emögött lehet, hogy csak a WB jobb hangolása van, de nem számít. A lényeg, hogy az ooc jpg-k standard módban nekem tetszetősek voltak.
-
kovsol
titán
válasz
Tuninger #21681 üzenetére
Canon EOS-R5 8k video
• 512GB CFExpress card will fit about 21 min of 8K RAW video footage.
• NO CROP in 8K30 OR 4K120 verified ✅.
• No Dual recording video to both cards.
• Running the 8KRAW video for 20 min straight NO HEATING issues whatsoever. -
-
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #21500 üzenetére
440-ert nem láttam az elmúlt fél évben. 460 volt a legolcsóbb, az is csak azért mert nem volt magyar nyelv benne einfinity vásárlás miatt és így sokaknak kevesebbet ér. Továbbá nem volt garancia se rá. Átlagban 520-480 között mentek az utóbbi időben attól függően mennyi exposzam, garancia volt rá és itthoni vagy kinti vásárlás volt. Tamron meg elég hiánycikk itthon használt piacon, amúgy megy 10-el drágábban einfinityn megvehető ahogy látom. Bennem is érik a gondolat hogy kellene egy a kitörni helyett.
Vond
Tök jó motivációs és kedvcsináló írás. Ezért tetszik nekem is az egész fenykepezogepes téma legyen fotózás vagy videózás, kreativitást és megelest segíti. Sajnos a hétköznapok monotonitasaban nem vesszük észre az apró dolgokat és csak elrepül az idő.Kukcaman
Ez a videó elég tetszetős.Fényképezőgép - Webkamera téma
Múltkor szóba került lehet-e fenykepezogepet webkamerának használni. Elvileg valami elkezdődött sok gyártónál kisebb nagyobb sikerrel, hogy egy darab usb kábellel megoldható legyen a jelatvitel külső eszköz nélkül. Valaki próbálta Panasonic, Fuji, Canon vonalon? [link] -
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #21500 üzenetére
Már megyek is a bótba.
(#21499) _q: Nem-nem, az már van, kettő is.
Amúgy Brandon Li is sokszor nyomja gimballal, ráadásul pont Weebill-lel, ahogy látom.
______________________Nemrég értünk haza egy egész napos forgatásról. Tájegység, régió, falvak, látványosságok, nevezetességek, mesterségek, élmények, vidéki életérzés, stb. a téma. Egy elég nagy projekt lesz, ha egyszer elkészül. Ez volt az első forgatós nap. Majd még megyünk párszor (oda már remélem a gimbalt is tudom vinni). Van már sok ötletünk. Elvileg a teljes arculat megalkotása is rám vár. Igyekszem majd ott is helytállni.
Hát, mit mondjak a mai napról? Finoman szólva elfáradtam.
De olyan kellemes, élményekkel, tapasztalatokkal teli fáradtság ez. Ha egy darab snitt sem lenne felhasználva, akkor is megérte volna elmenni. Jól is éreztem magam, és sokkal okosabb is lettem egy csomó dolgot illetően.
Csak pár példa:
1.) Nem kell tutujgatni a felszerelést, főleg ha pörgés van. Csak úgy dobáltam be a 150-200 ezres lencséket a táskába, és így sem lett semmi bajuk. Itthon meg szűrő, kupak, szütyő, minden.
2.) Kell vennem egy nagyobb (főleg szélesebb) táskát, amibe könnyebben csusszannak be a dolgok, ha hirtelenjében kell cserélgetni.
3.) Neki kell állni a melónak, ha van egy szemernyi esélyed is megcsinálni. Elmentünk reggel a szemerkélő esőben, mondván a beltéri helyszíneket letudjuk. Nem a legideálisabb, de legalább annyival is kevesebb. Aztán kora délutánra már olyan szép idő lett, hogy nagyon sok külső forgatást is meg tudtunk oldani.
4.) Nagyon sokat számít már egy darab helyszíni bejárás is. Voltak olyan helyek, ahova egyelőre csak "tervezni" mentünk, de nagyon jól tettük, mert már beindult az agytevékenység, jöttek az ötletek, így már előre tudni fogjuk, hogy mit és hogyan akarunk majd az éles bevetésen megoldani.
5.) A lassított felvételekkel sokszor meg voltam lőve. 100-180 fps-nél ugye nincs AF, és az MF melletti egyszeri AF sem használható, így a focus gyűrűre és a kis 3 inches kijelzőre kell hagyatkoznom (mindezt full világosban). Peaking ide, vagy oda, sokszor elment a fókusz. Ez vonatkozik az MF UWA-ra is, bár ott ugye kicsit rekeszelve már fél métertől minden éles. De pár közeli felvétel így is kuka lett. Erre ki kell találnom valamit. Talán az majd némileg segít, ha a 6 inches telefont használom monitornak.
6.) Panasonic IBIS / Dual IS még mindig büntet. Nagyon sok fahrtot, svenket meg tudtam oldani szépen "testből" is. De azért nyilván más állványról, vagy gimballal, egyéb külső stabilizáló szerkezettel.
7.) Imádom a speedboosteres Sigma 10-20 látószögét. Az alja ugye ekv. 14-nek felel meg. Ebbe aztán befértek a dolgok rendesen. Meg sok képnek, történésnek ad egy érdekes look-ot. Plusz pont, hogy az ellenfényes becsillanás is nagyon szép a lencséken. Jó ránézni a képekre.Kár, hogy sokszor kellett lecserélni, mivel kellettek a kistelés, néhol nagytelés felvételek is. Szívem szerint ezzel nyomtam volna le az egész napot. Ilyen szempontból érdekes lehet a Leica 10-25 (20-50), mert ugye egész széles az elején, a végével meg már félig-meddig közelizni is lehet. Radásul végig brutál fényerős. Kár, hogy a két vesém se lenne elég, hogy megvehessem.
Mi van még? Ja, igen. Újfent megállapíthatom, hogy milyen jó érzés új helyeken járni, emberekkel megismerkedni, kedvesnek lenni, kiszakadni a hétköznapok monotonitásából, plusz egy kicsit elengedni magad. Betolni egy fél szál kalácsot házi lekvárral, ámulni a múzeumban és hallgatni a régi történeteket a helyiektől, legurítani két pohár bort a fafaragó mesternél, 30 centire a kovács kalapácsától az 50 fokban a szikrák közt izzadni, majd lefutni a dombról egy csapat gyerekkel, kamerával a kezedben, aztán elterülni a réten.
Többet és jobban kéne élnem...
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #21490 üzenetére
Hehe, ismerős már ez az érzés.
Jó előre elköltöm azt is, ami nincs.
Mondjuk Sigma 18-35-öt biztos, hogy nem veszek (legalábbis egy jó darabig), mivel épp most vett a munkatársam. Tőle kb. bármikor elkérhetem.
Az S1 meg egy teljesen új rendszer, amiben egyelőre nagyon kevés objektív van, de ami még fontosabb, brutálisan drága is minden.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #21485 üzenetére
Jajjj, ne szivass már, légyszíves.
Magamtól is tudom, hogy milyen rossz és gyenge vagyok.
De egyszerűen annyira rácsüngtem az elmúlt napokban ezekre a sima kameramozgásokra, hogy csak na. Meg igazából rájöttem, hogy ezzel tudnék sokat dobni a videók minőségén. Ja, és persze az is sokat lökött az ügyön, hogy tényleg lesz pár (fizetős) forgatás, ahol nagyon jól fog jönni.
A Transmission Pro Kit-et rendeltem meg 12*17 ezerért. A focus/zoom motor is jól fog jönni, de ami méginkább, az a kis jeladó, amivel mobilra (plusz később egy vevő egységgel, monitorra, laptopra) is ki tudom bökni a képet, és tudom is irányítani a cuccot, akár 100 méter távolságból. Sőt, még akár live stream-et is lehet vele tolni (ez utóbbinak sehol nem tudtam 100%-osan utánajárni, úgyhogy én leszek a tesztalany
). És így elvileg lesz egy 6"-es IPS-es monitorom is a váz 3"-ese helyett/mellett.
Ezeket a plusz funkciókat akár komolyabb melóknál is tudnám kamatoztatni. Szeretnék majd ezzel "házalni", hátha így is hoz valamit a cucc.
Eladom a G80-at, meg még pár apróságot, és akkor már nagy része vissza is jön. Sőt, mivel részletre veszem, így most egy kicsit könnyebb is lesz.
U.I.: Van igazság abban, amit írsz, de a G9-et én találtam, nem ti beszéltetek rá.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Tuninger #21475 üzenetére
Adná az esőredei hangulatot amit írsz
Ezt még tavaly lőttem. Kánikula, aztán zápor.(#21474) _q : Használom a peaking-et, de kicsit nagyobb távolságból már könnyen átver(6méter után ha számszerüsítenem kellene). Valamikor meg nem is látom az élesség jelzést (pár pont mutatja, hogy ott frankó, pl.: egy vízcsepp csillogásában.). Szóval a Manuál PiP is elég sokszor játszik.
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #21464 üzenetére
Érdekes a videó. mondjuk kb 90%-át értettem, van amihez még nincs meg a kellő technikai tudásom, de jól elmondja a lényeget.
Tehát T/F 2-2.8 amit érdemes használni ami F4-5.6 körüli érték FF-en. Viszont azt is említi, hogy minden lencsének a kezdő és záró F értékénél sok optikai hiba előjöhet, mint a flaring, élesség, kontraszt vesztés. Tehát egy F4-el kezdődő objektív mint pl a sony FE 16-35 F4 hiába lenne már jó papíron, ezt is érdemes 2 értékkel rekeszelni F8-ra, ha tökéletes kontrasztot és élességet szeretnénk?
Azaz mindig figyelembe kell venni, hogy mi a cél fényerő amit használni szeretnénk és annál 1, de inkább 2 értékkel fényerősebb objektívet kellene használni? -
_q
addikt
válasz
Tuninger #21460 üzenetére
Amikor közelítenek feléd a polgárinál, ott szűkebb a rekesz annyira, hogy ott se kellett fókuszált állítani (2:31-2:38 körül) ? A videó azon része, hogy közel kerül hozzád nincs benne a klippben. Vagy az elején mikor az anyukára átfókuszálsz, a feje előre hátra mozog nevetés közben, ott se nagyon látszik a fókusz vesztés. Ezeknél milyen rekeszt használtál?
F1.4-et videón hanyagoltam, F2-2.8-al próbálkoztam eddig, ma mentem fel F4-re és ott éreztem, hogy talán már könnyebben tartható. Persze lehet csak nekem nagyok az igényeim, és olyat szeretnék mint AF-al, tehát pontosan mindig ráállni a témára, ami statikus esetben lehetséges csak, kisebb kimozdulás már viszi is az egészet. Vagy sok sok gyakorlás, meg még több.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #21450 üzenetére
Köszi az infót!
(#21452) Kukcaman : köszi az ajánlást! 200 ezret soha nem költenék el világításra, de kéne valami az Fl36r vaku mellé.
Itthon nem tesztelgettem kukkolva a Pana vs Oly anyagokat, de a YT-on látott videók alapján abszolút ez az érzésem. Valahogy az Olympus kodek gyenge. Gondolom gyengébb benne a proci. A színkezelés meg szubjektív. Nekem jobban tetszik ez a meleg tónus amivel mindent "nyakon önt" az Oly. Még az Eternánál is jobban tetszik nekem az Oly neutral/standard. Tetszik, hogy bátrabban hagyja kiégni és így "fényes" lesz minden. Persze ez téma függő. Nyilván soha nem veszek Olympust videózni. Amúgy az új Sony A7RIV is hasonló gyári színvilágot kapott. Csak ott nem ég ki minden csúcsfény -
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #21454 üzenetére
Ja, a futós hibára gondolsz? Ott szerintem is el volt valami állítva, mert más videókban meg teljesen sima, főleg a Pana IBIS-szel együtt. Én az első két snittől dobtam el az agyam. Meg itt is, ahogy pörgeti, forgatja, meg sétál vele a Daniel Schiffer haverja.
Ráadásul neki is pont 12-35 II van. Megy vele az elektronikus fókusz, meg nincs szükség újrakalibrálásra, akármilyen gyújtótávon is csinálod meg. Sőt, szerintem még a 14-140-et is bevenné, mivel pár gramm és pár milliméter eltéréssel ugyanakkora a két lencse. Mondjuk ezt ki is kéne próbálni.
Huhhh, nagyon csábító.
Főleg, hogy elvileg a nyáron lenne is pár olyan forgatás, ahol nagyon-nagyon jó szolgálatot tenne. Augusztusban meg két esküvő, meg októberben is lehet még egy. És azért Dual IS ide, IS Lock oda, az ilyen felvételekkel jó sokat lehetne dobni a videók minőségén. Szóval ja...
Kétkezes fogáshoz meg egy ilyet becsavarsz az aljára, aztán csók. 1500 pénz.
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #21430 üzenetére
A manuál objektív az F1.4-es kezdő rekesszel és az azzal járó kezdeti élmény, hogy "mindent el akarok mostni" miatt sokszor volt out of focus ahogy MrChris már jelezte, pedig igyekeztem F2-2.8-at tartani, lehet emelhettem volna még rajta kicsit. Amikor nézem youtube-on milyen b roll-ok vannak, azokat csak ilyenkor tudom igazán átérezni milyen nehéz lehet megvalósítani.
A HLG része egyszerűsített sokat az utómunkán, hogy szinte semmit se kellett bele nyúlni színezés terén, max expo korrekcióra volt szükség.
A hangokat nagyon szívás összevadásznak. Epidemicsound lenne jó forrás a tiszta és pontos effektek miatt, de helyette marad a free youtube és amiket itt a topikban ajánlottak páran már. Ebből kifolyólag az alap effekt hangok kissé zajosak, néha későn kezdődnek és hamar érnek véget stb.
A kamera berántás a tojás felverés résznél nem lett pontos, azt in camera oldottam meg, amikor a tálba esik, ott meg utólagosan DR-ban.Néha a felvételi szögekek éreztem hiányosnak az out of focus mellett, illetve még lehetett volna pár látványosabb elem, a közepe felé talán már monotonná kezdett volna válni.
Ezen kívül van esetleg tanács, észrevétel, hogy mi az amire figyelhetnék, javíthatnék a jövőben?
Jelenleg nem tudom hova sikerülhet még fejleszteni magam, most úgy érzem ez a maxAz autós alatt melyikre gondolsz, mert linkeltem 3-at az elmúlt 2 hétben
(#21431) vond
Köszi, a közepénél érzem én is a monotonitást, ott kicsit elfáradtam szerintem. a 20 perces műveletből lett 3 óra, aminek a végeredménye bő 2 perc -
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #21420 üzenetére
Köszi! Most se sokkal több, ahogy nézem. Meg van ez a Pro csomag is kicsivel 200 felett. Az se hülyeség, olcsóbb így, mint külön vásárolva, és még egy csomó helyzetben hasznát is venném.
Tubus kitolós zoom obik esetén mennyire úszható meg az újrakalibrálás? Nem böszme nagy lencsékre gondolok, hanem ilyen kisebbekre, könnyebbekre, mint például a Pana 12-35 II. Vagy az újrakalibrálás sem egy nagy dolog, megvan pár másodperc alatt?
Nagyon elindult a vezéhangya.
_q: Ez tényleg tök jó lett, gratula.
Egy kicsit lassúnak tartom itt-ott, de ez csak szőrszálhasogatás.
-
kovsol
titán
válasz
Tuninger #21426 üzenetére
"hiszen a gép a szenzor által látott kép átlagos világossága alapján számolja az expót."
Metering mód függvénye, bár default ez így van a legtöbb gépen. (igaz a multi az nem teljesen csak az átlagot veszi, hanem területek átlagát külön méregeti.)Én mondjuk be szoktam kapcsolni multi metering esetén is a face priority -t. Ez mondjuk lehet csak fotóban működik, nem teszteltem videóra van-e hatása.
Spot meteringnél, meg be lehet állítani, hogy a fókusz pont helyére mérje. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #21415 üzenetére
Ja, tudom, hogy rizikós.
Sőt, már így kipróbálás nélkül, csak teszteket nézegetve is remeg a kezem, hogy vegyek egyet részletre/kölcsönre.
Neked is köszi a felajánlást!
Mennyiért vetted a Weebill S-t? Sok kis apróság miatt az szimpatikusabb, mint a Ronin S, vagy SC.
(#21418) Kukcaman: Ja, tudom, hogy van benne rántás bőven. Sajnos sokszor kellett egymást kerülgetnünk a kollégákkal. Meg mondom, kicsit ki is jöttem a gyakorlatból.
-
syC
addikt
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #21390 üzenetére
Ha pedig csak ráteszem a 100 fps snittet a 25 fps timeline-ra akkor a DR magától eldobálja a köztes frame-eket és így lesz a 100 fps-ből 25 fps?
Maradok PAL-nál a hálózati vibrálás miatt is, így egyszerűbb. De amúgy NTSC esetén mi változna? 120/60->30-ra gond nélkül mehet az előbbi logika szerint, a 24-nél kellene trükközni és megtalálni a megfelelő lassítás %-os értékét, hogy ne legyen észrevehető a rossz frame drop?
(#21391) kovsol
A clip attribute-on belül lassítva miért jobb, mint a timeline->snitt jobb klikk->lassítás? Csak kényelmesebb neked vagy más az oka? -
_q
addikt
válasz
Tuninger #21385 üzenetére
Sajnos nincs már meg a projekt fájl, hogy megnézzem mit csináltam ott a végén.
A lényeg akkor mehet 60fps felvétel 24 fps timline-ra, csak a lassítás ne random legyen, hanem 24 fps-re történjen, így a természetes hatás megmarad. Ha mondjuk 40%-tól eltérő értékre lassítom akkor tapasztalhatok darabosságot, ami már a zavaró kategóriába tartozik?
Ha meg 50/100 fps-el veszek fel, akkor vagy marad 100%-on a "lassítás" és eldobálja DR a köztes kockákat vagy lassítom, de csak is a timeline sebességére tehát 24/25fps-re a darabosság elkerülése érdekében?
Egyébként gimbalnál tud segíteni ha a gimbalt víszintesen mozgatom, emelett a függőleges mozgást (nem emlékszek mi a beállítás neve a Zhiyun-nál) lockolom? Úgy emlékszek ilyenkor egy vízszintes ponton tartja a kamerát hiába mozgatom le vagy fel. Vagy itt maga a gimbal által okozott fel-le stabilizálásból eredő hibára gondolsz, amit nem tud kikompenzálni látványos bemozdulás nélkül?
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Tuninger #21355 üzenetére
A 135mm-s csak kölcsönbe volt
Pedig ő már szétszedte az egyik obiját, arról meg csak annyit tudok, hogy szépen letisztogatta. Még az a finom film réteg is lejött róla.
110K nem tűnik soknak egy ilyen obiért.
A fotga ND szűrőhöz képest meg szép(#21359) _q : Jha, monopod, vagy ahogy a rally-s kamerásoknál láttam [link]
(vagy puskatus, nem tudom mi a hivatalos neve)
Ki fog rajta, de gondolj bele kikapcsolva milyen lenne. (Richter Skála szerinti 7,2)
VOND-nak néztem egy-két képét a 12-60 és a 14-140-ról nagyon nem láttam különbséget, de még jobban megfigyelem. Az utóbbi elég nagy átfogás már, és nem kellene cserélgetnem sem. -
MrChris
nagyúr
válasz
Tuninger #21342 üzenetére
Szépek és élesek a fények, a színek, pont olyan mint a valóságban ahogy kitisztult a levegő. Emberemlékezet óta nem volt ilyen, ez nekem nagyon átjön. Képi blokk hibák, főképp az égen gondolom a youtube áldása. Mint igényes próba munkát nézem látszik a rutinod. Ami valóban igényes az az ajtónyitogatás és amit már láttam szeretsz a belsőre közelítés, valamint az autózás közbeni pár felvétel. Ahogy írod csakugyan inkább egy összejött kísérlet, rögtönzött jellege van, a luxus nem igazán jön. A nagytotál a városról és a ronda szabadságszoborról szerintem kevés egy ilyen hosszú reklám videóhoz.
A logó és a körbe maszkolása, hát olyan mosolygós. -
_q
addikt
válasz
Tuninger #21360 üzenetére
Az a jó a mozgó képekben, hogy a legtöbben nem is veszik észre, mert elvonja a figyelmet a történés. Mondjuk sokan még fotónál se. Így hogy felhívtad a figyelmet rá és kimondottan ilyen hibákat keresek akkor tényleg észrevehető. Nem tudom az "átlag" megrendelők vajon ezeket észre veszik, akik nem a milliós csapatokat kérik fel?
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #21351 üzenetére
Ahhoz, hogy az ég ne égjen ki, vissza lehessen húzni ahhoz szükséges akkor a cine profil, ezért nem tudtam a rally videónál visszahúzni pro gamut felvétel miatt? Ami érdekes, hogy a gopro felvétel meg elég jó dinamikát mutat meglepő módon, pedig csak egy 3-as volt.
Akkor a távoli asztal arra jó, ha olyan helyen vagy ahol nem tudsz erősebb konfiggal vágni, de a végeredményhez mindenképpen kelleni fog a direkt kapcsolat a monitor és a gép között. Akkor ez nem opció egyelőre még sajnos.
Biztos azért van, mert nem vagyok elég érzékeny rá, de én nem mondtam volna meg, hogy egy egyszerű fotga ND szűrőt használtál.
Egyébként azon nem gondolkoztál, hogy megvágod saját ízlésedre a videót, mint egy későbbi referencia anyag? Vagy van bármi féle "szerzői jog" féle?
Kukcaman
Nekem canon manual objektív fókusza szépen jár, ahogy Tuninger írja egy kisebb felújítás kellhet neki. Én is gondolkodtam a napokban egy telén, főleg a 135-ös méret f2.8 vagy f3.5 körül. Mondjuk az nálad már igen csak szép átfogás ekv. 270 mm-elEzek szerint ez már a pana stabin is ki tud fogni. Esetleg egy monopod még jól tud ilyenkor jönni.
-
kovsol
titán
válasz
Tuninger #21357 üzenetére
Nekem az a bajom vele, hogy simán bejelzi, hogy fókuszban van, de akár egy sétáló embert nem bír lekövetni, folyamatosan kullog késve a fókusz, és nem az arcok voltak fókuszban még teljes alakos képnél se.
Videóra elég az élesség, de fotóra jóval élesebb alternatívák vannak. Persze nem ennyi pénzért. Meg azért ez egy 1999-es objektív amit azóta változatlanul gyártanak, az AF technológia azóta hiperugráson ment át. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Az autóból kiszállós snitt 1 percnél vérprofi, magasan ver minden más beállítást. Azt akár egy komoly reklámfilmbe is be lehetne tenni. A többi jelenet nem annyira jön be. A vágás szerintem elég gyenge, és valóban nem túl jó a zeneválasztás sem. Haverodnak meg mondd meg, hogy ezt a logót felejtse el. Ez minden, csak nem luxus, meg professönel.
Meg azt is, hogy legközelebb fizessenek meg.
-
kovsol
titán
válasz
Tudod jól nem sokat konyítok a dologhoz ezért csak úgy mint mondjuk esetleges célközönség kommentelem
A színek nekem tetszenek, és a kamera mozgás is szép stabil. AF-t használtál, vagy manuális fókusz volt?
Nálam a luxus érzés az egészen a 10. másodpercig tartott ahol az járt az eszembe, hogy milyen gazosak ezek a macskakövek.
00:36-nál tetszik a jelenet, abban van élet. Talán annyit változtattam volna, hogy a kamera egy irányba nézzen a távolba a srác mutatásával.
00:41-nél a Szabadság-szobor szerintem szemből jobb lett volna, ez így hátulról nézve nekem annyira nem adja. Meg a másik szobros helyett is inkább a várról, vagy a parlamentről vágtam volna be, mert azt ismeri mindenki, ellenben a Gellért-hegyet szerintem max látképben ismerik fel a turisták, így közelről a szobrok nem sokat mondanak.
A kuncsaft srác meg szerintem alul volt öltözve. Valami sportzakót még szívesen láttam volna rajta, ha már a sofőr/idegenvezető is jobban fel volt öltözve.
Történet szempontjából meg fura nekem, hogy 00:10 és 00:33 nál is ugyan az a helyszín, ugyan azok az autók szerepelnek, miközben már úton van a pár.
Szerintem kicsit gyorsabb vágás mellett azonos hosszúsággal belefért volna extrában pár másik helyszín. Ha google képkeresőbe beírod Budapest, na a turisták pont ilyen képekről ismerik fel a várost.
Itt ott lehet kicsit máshogy komponáltam volna én, de van ahol meg szerintem te jobban csináltad, mint ami nekem eszembe jutott volna. -
_q
addikt
válasz
Nekem tetszik, a szín is jól eltalált. Pár technikai kérdésem lenne.
Végig AF-t használtál? Egy esetben volt MF érzésem (0:40). ND szűrőt használtál? Jól értem, hogy nem kaptál egyáltalán szabad kezet, a kezedbe adták mit vegyél fel?
Távoli asztalon keresztül milyen nehézséget tapasztaltál? Még a kezdetekben bennem is felmerült, hogy így kellene megoldanom a vágást, de végül nem is próbálkoztam vele. Érdekelne mennyire macerás és szenvedés, hang késtleltés mennyire van, egyéb észrevétel, ha esetleg ilyenben gondolkodnék a közeljövőben nagyon kicsesznék-e magammal?
Az SLOG2 profilt tesztelésből használtad a HLG helyett?
-
syC
addikt
válasz
Tuninger #21319 üzenetére
Nincs egy darab natív FE obim se, mind apsc-s, szóval amiatt nem érte volna meg megvenni a FF vázat és még hozzá az obi(ka)t. Ha FF-re váltanék, akkor annak tudnia kellene a 4k-t 50p-ben, ez alatt nem látom értelmét.
Persze , most fog jönni valami "A7Sii successor", lehet pont beszopom, de ha így lenne, a 2 hetes visszaküldésbe még beleesnék, szóval bukó nélkül visszaadhatom a 6600-at. Mondjuk akkor még mindig kellene obit venni, de nem tudnám, hogy milyet, mert az f2.8 néha kevés, és prime-ot sem akarnék. Simán van, hogy nem tudok annyit mozogni és kell a zoom. Ja és tekintve, hogy a canon R5 4k euro lesz, gondolom a sony is kb. ennyibe fog kerülni.
Az is lehet, hogy 6600 marad másodkamerának, 6300-at nyugdíjazzuk, vagy dedikáljuk gimbalra.
(#21321) kovsol: aha, hát biztos tuti lesz, 6300-masban is szerettük az AF-et nagyon. Bár a bökködéssel kapcs. olvastam valahol, hogy menü navigálásra nem lehethasználni, csak AF-re , ez mennyire igaz?
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #21299 üzenetére
Nincs kedvem letölteni és értelmezni a szabványt így csak a neten olvasottak szerint nincs és nem is lesz semmi közelebbi meghatározás HLG workflow-ra. Ez is a színezéshez használt aktuális kimeneten tud tökéletes lenni. Annyi az előnye, hogy az eltérő szabványú megjelenítőn is értelmezhető képi világot ad. Annyira kevés még a Rec2020 tartalmat megjeleníteni képes eszköz, hogy nem is igazán értem mi ennek a HLG-nek az értelme. Sokára lesz még akciós az OLED a teszkóban.
Nem használja innen senki a HLG-t párhuzamos Rec 709-2020-ban? Igazából, ha a HDR 1000 plecsnis tv Rec709-et kap nem lesz tőle semmi gond a képpel tudtommal. Átáll más gammára a tv és kész. Fordítva lehet bajos. Szerintem arra van ez a HLG mint kényszermegoldás. Ez a műsorszóróknak lesz mankószabvány. Rögzíteni nem sok értelme van benne, ha utána nem Rec 2020 szabványú kijelzőn editálod. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #21270 üzenetére
Te HLG-ben videózol úgy általában?
Régebben érdekelt a dolog, de nagy volt a misztérium a formátum körül. DR facebook csoportban is sok volt a homály, h hogy is működik és mit kell vele csinálni. Aztán monitor vásárlásnál elengedtem a dolgot.
Azóta tisztázódtak ezek a kérdések, h h lehet egy seggel megülni két lovat (sdr és hdr)? Hogy néz ki tehát egy HLG workflow, ahol egyetlen grade és egyetlen export van, ami elfogadható eredményt ad mindkét típusú megjelenítőn?
Legalábbis ez volna a cél a hibrid formátummal és úgy tudom broadcast körülmények közt ezt használják is vhogy. -
_q
addikt
válasz
Tuninger #21273 üzenetére
Úgy érted a felesleges SLOG2 Pro és a HLG-hez ACES-t használni, hogy ha hagyom alap beállításon, tehát Davinci YRGB-n meg a többi beállításhoz se nyúlok elvileg nem fog túlzottan eltérő eredményt adni mintha a (#21274) _q hozzászolásba linkelt beállítást használnám? Kb. hasonló mértékben lehet a dinamikából észrevenni a pluszt amit az SLOG2 ad és a színekhez se tudok sokkal jobban nyúlni? Mert ez esetben nem nyúlok hozzá, hagyom alap beállításon és csak Sgamut-nál használom, ha esetleg ilyenre adnám a fejem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest