Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
taranis
addikt
válasz MrChris #13631 üzenetére
Az elmúlt fél évben biztosan nem használtam, igazából agyaltam az eladásán csak nem visz rá a lélek. Nálam főleg családi, utazós dolgokról van szó, ahol sokszor kell fotózni is, egyszerűen túl macera a gimbal. Azért tartottam meg, mert hátha lesz időm saját ötletekre a későbbiekben.
colorizer.net
-
Kukcaman
senior tag
válasz MrChris #13641 üzenetére
Mondanám, hogy sikerült frankón kisúlyozni, dehát az nem lenne igaz. Megcsináltam kis súllyal, majd az alapértelmezett dupla súlyokkal, de még a maxot nem raktam rá. Kipróbálom a módszeredet. Most már itt van a könnyű obi, aztán szórakozhatok ezzel is portré markolatot meg rajta hagytam.
Ezt a fajtát néztem, mert a másik márkából nem volt 46mm-s. Még utána nézek, mert még csak az obival szórakozom.
Ez az AF lock nagyon jó találmány, tetszik.[ Szerkesztve ]
-
Kukcaman
senior tag
válasz MrChris #13675 üzenetére
Ráraktam a döglött macskát, lemérem mennyi az annyi, aztán hozzá téglázom az alját. Majd jelentkezem a fejleménnyel, mert így a felvétel úgy tűnik mint a matróz a szárazföldön.
Narumon: Rendben, ha megérkezik, akkor úgy is azzal fogok futkározni míg le nem megy a nap a megfelelő helyre
vond: kijelzőn nyomkodós módszerrel csináltam a kijelzőn, statikus környezetben. Ami először feltűnt, hogy a kis sárga kocka méretét csökkentve, pontosabb lett a zoom. MF-ben használva az AF gombot, meg egy nagyon jó kombó , ahogy írtad.
-
Kukcaman
senior tag
válasz MrChris #13675 üzenetére
Lemértem a gép súlyát jelenlegi felszereltséggel: gép, 25mm obi, miki a macskával együtt, markolat, +2akku. (még pontosabban meg +lencsevédő kupak )
Súlya pedig 1010g.narumon: Jókat hallok erről a pocket gépről Majd írd meg, hogyan viselkedett templomi környezetben.
[ Szerkesztve ]
-
taranis
addikt
válasz MrChris #13714 üzenetére
Najó, kezd ez az egész teljesen hihetetlen lenni. Kovsol adott Sony A73 footaget, ahol BT.709-re volt tagelve a klip, de az ugyanolyan beállításokkal készített JPG színeit akkor hozta, ha BT.601-es mátrixszal dekódoltam. Aztán a MrChris Panasonic klipjével pontosan ugyanez a helyzet.
MrChris: próbáld meg, hogy leszeded a Fuji fixemet innen: [link]
Majd tedd rá az MP4-re az editorodnak megfelelő fixet, és utána nézd meg a különbséget újra.colorizer.net
-
Kukcaman
senior tag
válasz MrChris #13769 üzenetére
Köszi, megnézem másikkal. Remélhetőleg megszűnik a problematika.
_q: Nem olcsóbb, csak máshova használatos. Telefon, akciókamera, stb stb.
Ez a LUT-s téma elég ködös nekem. Néztem pár tutorialt mikor használják, de valaki elöbb rakta rá egy adjustment layerre az egész videóra kihúzva, majd utána használta a színhelyességet. Valaki meg fordítva.
Következő pacák meg nem is használt LUT-t. Meg milyet érdemes használni, CineD? Vagy van valami "bevált" a G80-hoz?
Írtátok még, hogy youtube-ra 4K-ra kell konvertálni az 1080-s videót, mert akkor lesz normális minőségű a végleges feltöltés. Én 1080p/24fps/VBR/H-264-be szoktam. Érdemes módosítanom valamit? -
-
kovsol
titán
válasz MrChris #13894 üzenetére
Én csak ilyen kis amatőr hobbista vagyok, de számomra a megfelelő rekesz sokkal fontosabb, mint hogy 1/50 helyett 1/200 -al veszek. Ha én úgy álmodtam meg azt a témát, hogy f1.8 on akarom felvenni, és szép elmosott háttérrel, akkor nem fogok f4 -t használni, hogy 1/50 legyen.
Na meg a szenzor kosznál nincs utáltabb dolog, így f8 fölé nem nagyon megyek semmilyen videó esetén, mert jönnek elő a nem várt ici pici porszemek amit szabad szemmel kb észre se venni a szenzoron. Egy tájfotónál nem izgat, mert két kattintás kb eltüntetni, de nálam agyvérzés ha szenzor kosz van a videón.
May the Force be with you!
-
hibavissza
veterán
válasz MrChris #14001 üzenetére
Ezzel az a gond, hogy a Gx80-ban nincs ilyen erős proci. Nem hiszem, hogy szoftveresen ez még befér a kódolás mellé. Sok gyártó még a 8 bit 420-ba kódolást sem tudja megoldani túlhevülés nélkül. Nem hiszem, hogy a közeljövőben ilyet kapnánk. Hogy a GoPro megoldotta?! Még megoldja a picit nagyobb dinamikát egy nem túl ótvar mű bokeh filtert és lehet eldobálni az ilyen Gx80-a6300 szintű gépeket.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz MrChris #14137 üzenetére
Azért érezni a generációs különbséget a Fuji javára. És mivel ez a szenzor volt a 2016os a6300ban, biztos hogy új szenzor jön. Főleg hogy 2019ben ez a rolling shutter már nem megengedhető egy flagship APSC-től.
Én már a Fuji szenzorával is elégedett lennék, de valszeg annál jobb lesz az új sonyban.
-
vond
MODERÁTOR
válasz MrChris #14226 üzenetére
Tud, FullHD-ben. De van mellette még AVCHD 50i is.
UHD-ben értelemszerűen csak a 24/25/30p érhető el.
________________Jövő szombaton megyek esküvőzni egy kollégával. Az első komolyabb ilyen irányú melóm lesz. Eddig csak pár havernak dokumentáltam a nagy napot. Kíváncsi leszek, mi hogyan sikerül.
Az biztos, hogy elég húzós történet lesz. Fullos esküvő, mármint nem annyira pénzügyileg, hanem hogy minden lesz benne. Reggel 9-kor kezdünk, éjfél után végzünk, és sok szünet nem nagyon lesz közte. Ráadásul innen 140 km-re lesz minden, a Balatonparton, szóval indulás hajnalban, érkezés hajnalban.
Leginkább általános plusz látószögnek, meg lassításnak (a szép 1080p50 miatt), meg állvány nélküli melósnak (a jó Dual IS miatt) megyek.
Nálam lesz a G80 plusz 4 lencse. A kollégánál meg egy 5DmIII pár obival, meg Ronin M, meg Mavic 2 Pro.
Próbálgattam is a lassítást, és hát ugye a felezős alapból okés, mert megvan a kétszer annyi képkocka. De egy kis optical flow-val még a negyed sebesség is egész jó (még ilyen részletes témánál is, egyszerűnél meg aztán főleg).
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
válasz MrChris #14229 üzenetére
Meccsen kívül nem videóztam mostanában sehol, de kiugrottam gyorsan az udvarra. Egy ilyen legelésző méhecskét tudok prezentálni. 1/100s, f/5.6, ISO200, MF, napocska WB, a kiégéssel nem foglalkoztam
Ha direkt negyedére lassítást akarok, akkor lehet, hogy 1/200-os záridővel kéne vennem? Tudom, hogy elvileg nem, de mégis talán jobb lenne, ha kevésbé lennének mosottak a mozgások. Franc se tudja.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
_q
addikt
válasz MrChris #14267 üzenetére
Ez az állandó tápos megoldás a dummy aksival jó ötlet, eddig nem gondoltam rá. Viszont elsősorban hálózati csatlakozótól messzebb kell a gép, ahova pótaksi kell akkor. Mennyivel bírja kevesebb ideig egy utángyártott aksi? Mindenképpen kell hozzá töltő külön vagy tudja tölteni a panasonic gyári töltője is?
(#14268) vakablak93
Igen az ára visszatart tőle, de köszi.[ Szerkesztve ]
-
-
Tuninger
Topikgazda
válasz MrChris #14408 üzenetére
h265 4K, szóval ha nincs gyorsításod garantált a szaggatás. Kivéve ha böngészőből nézed.
Bőrszín: a gopro HDR funkciója néha elég idiótán tömöríti a középtartományt, vagyis pont az arcbőrt. Azért nem értem itt miért kellett ,mert nem is nagy dinamikájú a felvétel. Legtöbbször egyébként jól működik, sőt szikrázó napsütésben kifejezetten parádés.
vond: ezt már _q is megkérdezte kicsit máshogy, itt is ugyan az a válasz
Röviden: akciókameránál pont 4K a szenzorod felbontása 16:9-ben, de egy MILCtől elvárod hogy 20Mp+ felbontású legyen. És ott valamilyen kompromisszumot kell kötnöd a képminőség - melegedés - fogyasztás tekintetében.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz MrChris #14417 üzenetére
Azért azt ne felejtsd el, hogy mindegy hány stoppos és hány tengelyes stabi van a kamerában, meg mindegy milyen a szoftveres stabi - nincs az az algoritmus, amit kitalálja merre és hogyan szeretnél mozogni a kamerával. Egy gimbalon te irányítasz, nem csak követő módban, de akár full manuálisan is joystick-kal. Egy algoritmusnak csak durva becslése lehet arról realtime, hogy neked mik a szándékaid. Merre induljon és mekkora gyorsulással...
Ezért jitterelnek a szoftveres stabik is, amik a holtjátékon belül próbálják fixen tartani a képet, aztán ahogy eléri a képkivágás a szenzor szélét, úgy rántásszerűen indul meg abba az irányba a kép.
Igaz sok gimbalon is elég buta az algoritmus, de ott legalább testreszabható a stabilizáció. A váz saját stabiját nem lehet finomhangolni. -
Teasüti
nagyúr
válasz MrChris #14431 üzenetére
Te miről beszélsz? Az első 15 másodpercben tisztán látom, hogy rángat a kép ide-oda, ahogy kimozdul a stabilizált képkivágás a szenzor területéről.
Majd ha ezek a rántások finom vaj sima megszakítás nélküli egyenletes követéssé alakulnak, mely folyamatos mint a vízfolyás, akkor beszélhetünk róla.
Addig meg maradjunk annyiban, hogy fogalma sincs az algoritmusnak, hogy mit akarsz csinálni. Szerencsétlen csak próbálja fixen tartani a képet egy pozícióban, majd kapkodva követ ahogy kimozdítod onnan. Ha majd tudnak írni olyan algoritmust, ami megjósolja merre felé fog mozogni a kamera (vagy a jövőbe lát) és kapkodás nélkül egy egyenletes gyorsulással fogja tudni lekövetni az én finom svenkelésem, na akkor lehet rámondani szerintem, hogy irányítható.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz MrChris #14433 üzenetére
Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy se a gimbal, se az ibis nem "adja" nekem, ha ennyire mozgásban van a kamera, mivel egyik sem nyújtja önmagában a sima repülős élményt. Pici mozgás itt-ott mindig lesz. Ezek a mozgások rendszerint természetellenes rángatásban eszkalálódnak. Ha már van mozgás akkor az legyen természetesebb. Valami olyasmi amit az agyam összhangban képes értelmezni a kamera mozgással, még az sem baj, ha picit több. Egy jó steadi+optikai vagy optikai+szoftveres természetesebbnek hat nekem.
Persze értő kézben, szuper ninja képességekkel mindegyik tud jó lenni.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz MrChris #14433 üzenetére
Hát nem...
De tartom, hogy egyenletes mozgáshoz csak motorizált megoldás adhat jó eredményt.
A jerk* és gyorsulás a Ronin-on is szar. Vagy rosszul van beállítva, nem tudom. Zhiyun gimbalomon lehet állítani követési sebességet és simaságot, tuti lehet a Ronin-on is ilyet.
Nekem ilyen nulla jerk* és minimális gyorsulás kellene.
Főleg a megindulás pillanatában legyen nagyon finom a mozgása!
De a lényeg, hogy a gimbal-on ezek finomhangolhatók. Míg a váz stabija meg olyan, amilyen. Ahhoz nem tudsz hozzányúlni. Max kikapcsolni, ha nem tetszik.(#14434) hibavissza
Én is ezt a "repül a kamera a súlytalanságban" hatást keresem mindenben.Ha természetességről van szó, akkor sokak inkább a glidecam-re esküsznek. De ha egy gimbalt nehéz tartani, akkor egy több kilós glidecam-et nem?
*"Jerk" az az azonnali sebesség változás, ha vki nem tudná. Hirtelen rántás gyakorlatilag.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MrChris #14431 üzenetére
Mint Crane 2 tulaj úgy látom, hogy más szemszögből ítélitek meg ugyanazt a kérdést.
A gimbal mindig macera. Kb. dupla akkora koffert kell cipelni, mint a kamera + objektívek, minden használatkor tökölni kell az egyensúlyozással és a legkisebb súly eltérésnél (pl. szűrő, objektív sapka, usb kábel) újra kell egyensúlyozni az egészet. Azaz a gimbal semmiképpen sem run and gun műfaj.
Se nyaraláshoz, se családi programokhoz nem ajánlott, mert még ha végig a gimbalon tartod a kamerát sem tudsz időben reagálni a spontán eseményekre.
A gimbal shotokat tervezni kell, még akkor is, ha mondjuk utazós videókat csinálsz. Bejárod a helyszínt, kitalálod a kameramozgást, összeszereled a cuccot és csinálsz két-három-négy-sok próbát, mire összejön az, ami a vágásba kerül. Persze minél többet csinálod annál könnyebb, de a rutin is csak a rontott felvételek számát csökkenti és nem a folyamatot teszi egyszerűbbé.Ugyanakkor a szoftveres megoldások mindig artifactokkal járnak, legyen az szoftveres lassítás, motion blur levétel/felrakás, denoise vagy stabilizálás.
Ezek az artifactiok egyrész abból adódnak, amit Teasüti is említett, hogy a széleken egyszerűen nem áll rendelkezésre elég információ, így gyakran a kép jó egynegyedét cropolni kell, hogy egyáltalán használható legyen az eredmény és néha még ez sem elég.
A másik, hogy ezek az algoritmusok pixel mozgás követésre épülnek, azaz a program igyekszik minél több hasonló képpontot találni a frameken és azokat elemezve kitalálni, hogy hogyan mozog a kamera vagy az adott tárgy. Emiatt minden, ami akár a legkisebb mértékben is módosítja két frame között a pixeleket, az radikálisan rontja az algoritmus hatékonyságát. Ilyenek pl. a motion blur, dof, zaj, de még az olyan képjavító funkciók is, mint pl. a sharpen, mert az is pixel szinten módosítja a képet.
Ami viszont a legnagyobb ellensége ezeknek a technikáknak, az az átlátszóság.
Mozgó átlátszó felületekkel egyszerűen nem tud mit kezdeni a rendszer, mert ha az átlátszó objektum másként mozog, mint a háttér, akkor a pixelek több mozgó objektum információját tartalmazzák egyszerre, így az algoritmus nem tudja eldönteni, hogy az adott pixel mihez is tartozik. Klasszikus eset, amikor valaki integet, a háttérben meg elhalad egy busz. Ilyenkor a szereplő karja és a busz is "átlátszó" a motion blur miatt. Azokon a pontokon tehát, amikor a kar és a busz motion blurje átfedésben van, az algoritmus garantáltan megfekszik, mert nem tudja eldönteni, hogy az adott pixel most melyik mozgó objektumhoz tartozik.
Na ilyenkor szoktak az ocsmány artifactok megjelenni.
Ez még a CG műfajban is így van, ezért renderelik ki inkább a 3d motionblurt (amir ráadásul igencsak számításigényes), mint hogy 2d effektet használjanak, pedig CG-ben sokkal könnyebb garantálni az egyenletes képminőséget.Tehát valóban, tökéletes rendszer nincs, a szoftveres megoldások néha segítenek, néha egyenesen rontanak a helyzeten, a gimbal meg alkalmatlan a spontán események követésére.
Ezért nincs is értelme youtube-os példákkal dobálózni, mert szituáció kérdése, hogy az adott shot miért sikerül vagy nem. A gimbalos jelenetekről nem tudjuk, hogy mennyi időt szántak az előkészítésre és hány próbálkozásból jött össze, vagy hány órányi forgatott anyagból válogatták ki azt a pár percet, ami vágásba került.
A szoftveres megoldásokról pedig nem tudjuk, hogy ugyanaz a felvétel hogy viselkedne, ha csak 3%-al módosítanánk a sebességén, vagy ha bármilyen gyorsan mozgó és átlátszó felület kerülne a képbe, esetleg kisebb lenne a dof, nagyobb a képzaj vagy valaki kívülről besétálna a képbe, stb. -
narumon
őstag
válasz MrChris #14480 üzenetére
Akkor elmondom az eddigi legűberebb videós - válós tapasztalatunkat. 2 éve egy pár asszem júliusban kameráztunk, szeptember végén adom át a kért anyagot és kiderült, hogy már válnak.... (nem tudom, hogy lehet belemenni így egy esküvőbe vagy minek kell történnie ahhoz, hogy 2 hónap házasság legyen belőle).
https://www.facebook.com/Naruvideo
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- DIGI kábel TV
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest