- Mindent a StreamSharkról!
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke farmerzsebe
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- 1 Kis segítséget kérnék :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot I. (az alapok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ramirex
csendes tag
válasz Hieronymus #70 üzenetére
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10202504/ ezt találtam elhízott emberekre 1.5 szer jobban csökkentette mint a dash diéta
-
morcosharcos
őstag
Én asszem kiszállok ebből a diskurálásból. Utsó jótanács, ne egyetek zsírt zsírral.
Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
Ramirex
csendes tag
válasz Hieronymus #64 üzenetére
"When blood pressure is high for too long, it can damage the walls of blood vessels, causing them to develop tiny tears. To fix these damaged areas, the body sends special cells that stick to the site. Over time, substances such as cholesterol and fats may also build up at these damaged spots, forming plaque." American Heart Association
-
-
tlac
nagyúr
válasz Hieronymus #64 üzenetére
És a sport, ami jelentős vérnyomás emelkedéssel szokott járni az edzések idején, miért előnyös?
azt csak rövidebb időre okoz emelkedést, és ott is a sport része az, ami egészséges
-
-
morcosharcos
őstag
"akkor a vénákban miért nem alakul ki plakk?"
Ezt honnan vetted? Mélyvénás trombózisok durván fele spontán vérrög, másik fele periferiális keringési betegség (magyarán ugyanúgy plakkok miatti érszűkület) okozta elakadt vér- vagy zsírembólia.Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
Ramirex
csendes tag
válasz morcosharcos #61 üzenetére
Ha nem a magas vérnyomás a probléma akkor a vénákban miért nem alakul ki plakk??? Itt azon megy a vita, hogy mi az ok okozat! Plakk okozza a magas vérnyomást vagy magas vérnyomás miatt megsérül az érfal és azt javítja a koleszterin! Jelenleg ott tartunk, hogy a magas vérnyomás az elsődleges probléma.
-
morcosharcos
őstag
"plakkosodás fő okozója a magas vérnyomás"
Nem.Szerk: de itt van kiszedve is, mondjuk kapásból az első hármat ajánlom figyelmedbe.
"Risk factors include abnormal cholesterol levels, elevated levels of inflammatory biomarkers, genetic disorders......."Még erre: "Statint meg szedje az akinek hat anyja van, egy jót nem fogsz tudni sexelni a tesztoszteron csökkenéstő" Kollégám ~40 éve szedi, a szedés talán huszonötödik vagy huszonhatodik évében különösebb erőlködés nélkül sikerült gyermeket nemzenie, 61 évesen. Második feleségtől. Azóta is szeretkezik rendszeresen, illetve a gyermek is rendben született meg anno.
[ Szerkesztve ]
Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
Ramirex
csendes tag
válasz morcosharcos #59 üzenetére
Megint orvostudományi tényről beszélsz és ezer éve megdőlt dolgokról vitatkozol. A plakkosodás fő okozója a magas vérnyomás, az erek sérülését a magas vérnyomás okozza és azt javítani próbálja a koleszterin. Ha nincs magas vérnyomásod lehet bármekkora a koleszterined. Magas vérnyomás meg nagyon egyszerűen javítható, alacsony szénhidrát tartalmú diétával. Keto nagyobb mértékben csökkentette a magas vérnyomást mint a dash diéta amit konkrétan magas vérnyomásra találtak ki. Statint meg szedje az akinek hat anyja van, egy jót nem fogsz tudni sexelni a tesztoszteron csökkenéstől!
-
morcosharcos
őstag
Sose mondtam, hogy a (kórosan) alacsony vérzsírszint nem veszélyes. De azt még célirányos gyógyszerek (statin, ezetimib) is csak jelentős túlszedés esetén képesek okozni, inkább általában más, kezeletlen krónikus betegség kell hozzá, hogy kialakuljon.
Azzal pedig azért vitatkoznék, hogy létezik-e egy agyér- vagy koszorúérkatasztrófánál veszélyesebb dolog, mert szerintem kevés ilyen van. Magával az érfalak plakkosodásával, mint orvostudományi ténnyel nem hinném, hogy sok értelme van vitatkozni, ergo a magas koleszterin, ami ennek gyakorta okozója (főleg a genetikailag arra fogékonyaknál) teljesen nyilvánvalóan nagyon problémás. És gyógyszeresen kezelendő.
Egyébként a cikk jó, most nagyjából elolvasgattam. Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Ramirex
csendes tag
válasz morcosharcos #57 üzenetére
[link] https://www.nature.com/articles/s41598-018-38461-y
Pedig tévedésben vagy. Az alacsony koleszterin sokkal veszélyesebb. Az orvostudomány még nincs teljesen feltérképezve, ezért az nem állja meg a helyét, hogy 'alapvető orvostudomány'! Még csak a felszínt kapargatjuk!
[ Szerkesztve ]
-
morcosharcos
őstag
Semmilyet. Szénhidrát gyanánt krumplit sütök meg főzök, plusz pár éve rájöttem arra, hogy a krokettet meg lehet venni keményítővel elkészítve is, attól nincsen semmi bajom (nekem csak mezei IBS-em van, nem Crohn). Utoljára több mint 5 éve ettem szendvicset pl. Vagy pizzát, hamburgert.
Nagyon gyakran reggelizek viszont olyat, hogy egy nagyobb darab, előző nap elkészített héjában megsült burgonya, plusz magasabb keményítőtartalmú zöldségek (sima mexikói keverék) meg egy kis darab teavaj fűszerrel a tetejére.
Azt én se mondtam, hogy nálam van a kulcsa az örök élet rejtélyének, nyilván nem, én is csak okoskodom, mint bárki más. De nevetségessé azzal ne tegyük már magunkat, hogy 50 meg 100éves orvostudományi alapvetéseket nem fogadunk el a vérzsírról. Milliószám hosszabbítja meg a már keringési beteg emberek életét szerte a világban a statin pl, amit ugye koleszterincsökkentőként ismer a köznyelv. Szerk: ez az utsó offba rakott mondat amúgy nem Neked szólt, csak ezt látom itt több embernél is, sajnálatomra........[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz morcosharcos #55 üzenetére
De nem tudja senki, mert ellentmondásokkal lehet csak találkozni. Hanem milyen lisztet eszel?
-
morcosharcos
őstag
Én ugyan nem csinálok "időszakos böjtöt", de nagyon kevés cukrot fogyasztok jópár éve már, illetve nem eszem búzalisztet sem, és gyakorlatilag minden laboreredményem jobb lett tőle. Koleszterin is, bár engem sose diagnosztizáltak kórosan magas koleszterinnel.
"Azt írod hogy "nincs új a nap alatt" pedig már ebben a videóban is kiemelik hogy egyre inkább tolódik a fókusz a Triglicerid-HDL"
Tolódjon, ha abban a konkrét videóban azt emelik ki, hát akkor azt emelik ki. Evvan. Minden egyes sztáryoutuberrel nekem se szándékom, se tisztem nincs vitatkozni, amúgy sem vagyok orvos. Mindenki úgy óvja meg a saját egészségét, ahogy tudjaKennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
celeron
senior tag
válasz morcosharcos #45 üzenetére
Nálam is magas a koleszterin (34 éves vagyok, 73 kg, 183 cm, heti 10 óra sport dacára )
Én Dr. Robert Lustig munkásságába ástam bele magam ami nem kicsit volt megnyugtató, pl ez a videó elég jó összefoglaló: [link]
Azt írod hogy "nincs új a nap alatt" pedig már ebben a videóban is kiemelik hogy egyre inkább tolódik a fókusz a Triglicerid-HDL arány felé az összkoleszterin/LDL/HDL helyett.
Tehát annak ellenére hogy magas a koleszterinem, a triglicerid-HDL arány meg bőven bőven tökéletes.Egyébként azt is mondja hogy ha kevesebb cukrot eszik az ember akkor az meg fog látszani a koleszterin szintjén is. Ezt meg tudom erősíteni saját példából: ha éppen csinálok időszakos böjtöt nekem is be tud köszönni 5.0 alá.
-
morcosharcos
őstag
válasz Hieronymus #52 üzenetére
Semmit nem értettem félre, 50 évvel ezelőtt sem tartották a magas hdl-koleszterint kívánatosnak az orvosok. Legalábbis Magyarországon. Tudom, mert van kardiológus rokon a családban. Annyi, hogy akkoriban a laborodon nem ldl meg hdl, hanem "lipoprotein a, b," illetve "össz." szerepelt, nagy valószínűség szerint. Tényleg maradj annál az orvosnál, aki a hdl-edet is csökkenteni akarja.
-
válasz morcosharcos #50 üzenetére
Valamit félre értettél. De ez nem az én gondom. Vagy aktualizáld az információkat
Az enyém, a koleszterin probléma.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
totron
addikt
válasz morcosharcos #48 üzenetére
Azt a fajta sci-fit sajna nem ismerem.
-
morcosharcos
őstag
válasz Hieronymus #49 üzenetére
Akkor a mostani orvosod az, aki a szóban forgó 50 évvel ezelőtti elképzelések szellemében kezel. Maradj nála.
-
Mára a jó koleszterin is csak részben igaz.A túl magas HDL szint sem OK. Behatárolt a HDL visszahordó képessége. Ha eléri az egyéni hatékonysági maximumot, a többlet HDL azonos hatású mint az LDL.
Az első orvosom még örült a magas HDL-nek. A mostani már azt mondja, csökkenteni kellene.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
totron
addikt
válasz Hieronymus #44 üzenetére
Egyrészt mindenben, ami olajat tartalmaz, szinte kizárólag napraforgó olaj van.
Ha visszajönnél kicsit az országba és rápillantanál a termékleírásokra nagyon más jönne ki. Nagyon megy a kókusz-, meg pálma, no meg a repce.A hidegen préselt változatok lényege abban áll, hogy hidegen is fogyasztandók, hőhatásra pont elrombul az előny. Miért a főzéshez ajánlod és miért jó a kommersz a sütéshez? Mikben előnyösebb egyébként a repce?
Ha már demencia, az alu sörösdobozokkal mi a helyzet?
-
morcosharcos
őstag
válasz Hieronymus #44 üzenetére
"A koleszterin szint is izgalmas kérdés.
A koleszterin döntő többségét az emberi szervezet állítja elő. De az nem mindegy mennyit viszel be kívülről. Nem csökken a saját termelés. Genetikai szerencse játék. Van akinek nem kell törődnie a koleszterin bevitellel. Van aki a heti egy tojást sem engedheti meg magának. A kókusz/pálma olaj kiváló koleszterin forrás. Nem lehet általános jelleggel ajánlani."
Így van.Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
morcosharcos
őstag
" ldl meg hdl,"
Hagyjuk már, hogy 50 éve ezeket nem ismerték. Még a biológiai funkcióikat is, jellegadóan.
"The high density lipoprotein (HDL) was first isolated from horse serum in 1929 and the low density lipoprotein (LDL) in 1950."
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9478044/ [link]
Sajnos nekem van igazam, azzal a kijelentéssel, hogy tudományosan legalább 50 éve semmi nem változott koleszterinügyben, nincs új a nap alatt.
Ja, hogy a marketingkóklerek mindent újdonságnak próbálnak eladni....... nos, erről én nem tehetek.Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
Növényi olajokat hanyagolni kell (napraforgó, repce), mert demenciát okoznak, de a többitől nem lesz bajod (oliva, kókusz), .... .
Eddig egyetlen hiteles tanulmány sem erősítette meg a demencia okozást. Az Omega 3 és 6 aránya nem optimális. Ami egyes tanulmányok szerint gyulladás segítő hatású.
Az agyban keletkező gyulladások okai a demenciának. Ez nagyjából rendben van. De nincs közvetlen összefüggés a két olaj és a demencia között.
Abban igazad van, hogy a napraforgó olajat kerülni kellene.
Egyrészt mindenben, ami olajat tartalmaz, szinte kizárólag napraforgó olaj van. Helyette a repceolaj fogyasztása ajánlott otthon. Egy kicsit előnyösebbek a tulajdonságai. Sütéshez a szokásos kommersz (finomított) változatot. Főzéshez a hidegen préselt minőségi változatot.
Az összes olajfajtára igaz.A koleszterin szint is izgalmas kérdés.
A koleszterin döntő többségét az emberi szervezet állítja elő. De az nem mindegy mennyit viszel be kívülről. Nem csökken a saját termelés. Genetikai szerencse játék. Van akinek nem kell törődnie a koleszterin bevitellel. Van aki a heti egy tojást sem engedheti meg magának. A kókusz/pálma olaj kiváló koleszterin forrás. Nem lehet általános jelleggel ajánlani.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
bambano
titán
válasz morcosharcos #42 üzenetére
"Ergo a világon semmi nem változott a tudományos megítélésén": ja, leszámítva, hogy lett jó koleszterin meg rossz koleszterin, meg ldl meg hdl, meg vérre menő viták folynak arról, hogy a tojás vagy a margarin melyik, szóval tényleg "semmi".
a valóság ezzel szemben az, hogy kb. mindent kidobtak, amit a koleszterinről tudtunk 50 éve, és kezdték nulláról. mint oly sok más dologgal a táplálkozás terén.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
morcosharcos
őstag
"Aki hajlamos rá, annak x<egy év kizárólagos hús/állati zsírevéstől is koszorúérbetegsége lesz, még normál koleszterinszint mellett is megtörténhet ez sajnos. Másnak, aki nem hajlamos, meg nem. "
Ezért fogalmaztam így. A koleszterinszint (egybe) pusztán egy mérőszám, kell a genetikai vizsgálat is hozzá, hogy adott egyénnél okoz-e érdemi plakkosodást az erekben."Ez mai a koleszterin tévhit egy jó 50 éves történet, nagyon lassan változik, kell még 10-20 év, mire leszivárog a köztudatba, de az orvosok anno így tanulták, hát ezt adják tovább."
Nemtom, én nem vagyok orvos, meg 50 éves sem, de gyerekkorom óta ugyanazt jelenti a koleszterin, ezt: https://en.wikipedia.org/wiki/Cholesterol
Ergo a világon semmi nem változott a tudományos megítélésén, akinél hipercholesterolemiat diagnosztizálnak, annak, ha nem kezeli statinnal magát, gyakorlatilag időzített bombává válnak a koszorúerei, és meg fog halni, jó eséllyel amiatt.Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
ncc1701
veterán
válasz morcosharcos #28 üzenetére
Ezért írtam a fenti dokit. Ha akar megoldást, megkeresi.
Növényi olajokat hanyagolni kell (napraforgó, repce), mert demenciát okoznak, de a többitől nem lesz bajod (oliva, kókusz), és a zsírok is rendben vannak, érdemben koleszterin szintet nem befojásolják. A koleszterin szint pedig okozat, és nem az ok, ergo azt hiába próbálod csökkenteni, nem fog változni attól semmi. Ez mai a koleszterin tévhit egy jó 50 éves történet, nagyon lassan változik, kell még 10-20 év, mire leszivárog a köztudatba, de az orvosok anno így tanulták, hát ezt adják tovább. Olyan orvoshoz kell járni, aki tanul az új tanulmányokból, és képzi magát.
-
Jajj én utálom a zeros dolgokat
A cukorban hiszek, az a földből terem, teaba is cukor+mézEgyébként ha bármikor a bal oldalamon próbálok aludni / feküdni akkor tuti elkezd dolgozni a gyomrom, és az tuti gáz képződéssel jár vagy akár egy gyors wczéssel
Ez lehet kb bármilyen baloldalas fekvés
De néha elég egy hosszabban tartó guggolás is ahol a hasam össze van szorítva
Vagy úgy ülök hogy a bal lábam magasabban van mint a hasam akkor is (ezt mondjuk gép előtt pedig nagyon szeretem)[ Szerkesztve ]
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
Igen, tudom.
Nekem a háziorvosnál be van írva a crohn betegség, de nem tudom miért, bár tippem szerint mivel neki is elmondtam a tüneteket, ezért beírták, lehet hogy tök hibásan. Ez van az ambuláns lapon felül, mint ahogy a Gilbert kór is, csak azt legalább tudjuk hogy tényleg vanMajd a gasztros megállapította hogy ez ibs és beírta mint diagnózis, mivel nem vállaltam a tükrözést.
-
bambano
titán
válasz enginev3.0 #31 üzenetére
segít, ha előtte felrázod. nyilván óvatosan, hogy ne spricceld körbe a lakást
ja, még annyit, hogy az ilyen ótvaros cukorpótlókat ne edd többet.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
RobeeK
tag
válasz enginev3.0 #22 üzenetére
Szia!
Ennek - ahogy az előttem és utánam szólók is írták - nincs értelme. Mintha valami laikus ráguglizott volna a tüneteggyüttesre és beírt volna minden rövidítást amit talált
IBS (irritábilis bél szindróma) - nekem az orvos erre mondta, hogy ez kb az, mikor fennál a tüneteggyüttes és nem tudják szervi bajjal megmagyarázni. Ilyenkor jön a diéta, stresszcsökkentés, tapasztalás.
IBD (inflammatory bowel disease) - ez pedig a Crohn és colitis ulcerosa gyűjtőneve, gyulladásos krónikus (autoimmun) bélbetegségek. Előbbinél a fennálló tünetek a betegség, itt pedig a bélgyulladás, ami okozza a tüneteket. Ezek elég kellemetlen és kemény betegségek, ha ez van, akkor első sorban ezt kell kezelni és akkor javul a helyzet, plusz a kezeletlen állapotnak igen súlyos, életveszélyes kimenetei lehetnek. Akár egyéb komoly panaszokat is okozhat, mert a bél gyulladása miatt nem szívódnak fel a szükséges összetevők, ami ilyen-olyan hiányt okozhat stb. És tudtommal ezt sajnos csak egy tükrözés+szövetmintával tudják teljes bizonyossággal megállapítani. Sajnos maga a kezelése, remisszióba hozása is igen kellemetlen tud lenni.
Én a leírásod alapján, ha tippelni kellene azt mondanám, hogy IBS-ed van, mivel ahogy írtad pl elhagytad a szénsavas italokat és csak ettől gyorsan javult hónapokra az állapotod. Na az IBD nem ilyen, ott ha az okozza, akkor azt kell kezelni és azt hagysz el amit akarsz, nem javul. De mindenképp jobb megbizonyosodni.Nekem azt mondták túl sok zöldség/gyümölcsöt sem ajánlott, vagy párolva, mivel ha ilyen labilis az ember emésztése és hasmenésre hajlamos, a rostdús zöldségek épp csak jobban megmozgatják, ami ezesetben rontja a helyzetet. Nálam zöld tea szintén ilyen. Fekete tea meg a gyomorsav miatt rossz.
Szintén orvos mondta, hogy pl csoki, sütemény után egy nagy pohár víz annak aki érzékeny, mert ha a tömény kaja lejut a gyomorba, ahogy feloldódik a kevés ott lévő folyadékba az is intenzív és aki érzékeny az is meghajthatja.
Egyszer egy nap alatt (nem gyorsan, hirtelen) elfogyasztott 1,5l kólától másfél hétig görcsöltem, komoly vakbélgyanú volt, mert mint kiderült abban is van valami összetevő, amire aki érzékeny rá úgy reagál hogy bent marad és nem böfögi fel. Elég kellemetlen a 1,5l kólányi bubi bentragad
Neked sok sikert a felderítéshez. -
-
-
bambano
titán
Ha nagyon elszalad valakinek a gyomra, akkor:
- kicsit kevésbé hatékonyan, mint a második, a sprite segíthet
- nagyon hatékonyan a kinley tonic, mert abban eredeti kinin van, ami erős gyulladáscsökkentő.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
stefi76
tag
Saját példa, napi két-három nagyvécénél amikor ilyenem van - amit én nem preferálok annyira - amit tapasztaltam, amik nagyon képesek - engem - megfogni:
- banán 2-3 darab
- fekete tea (lidl-s 100-as tök olcsót iszom) kb napi fél liter környéki
- és ez most kissé talán abszurd, de sajtburger krumplival nekem mindig belassította egy napos kihagyásra a székletet, ehettem bármikor. Ebből nem tudom melyik hatott jobban, de ez a kettő együtt másnapra mindig megakasztotta a nagyvécét illetve a következő napon már nem volt vele gond, de ezt én ezt tapasztaltam kb a 25 éves mekizésem alatt.Ez a három a tapasztalataim szerint másnapra úgy veszem észre, kifejtik ez a megfogó hatást.
[ Szerkesztve ]
-
morcosharcos
őstag
Aki hajlamos rá, annak x<egy év kizárólagos hús/állati zsírevéstől is koszorúérbetegsége lesz, még normál koleszterinszint mellett is megtörténhet ez sajnos. Másnak, aki nem hajlamos, meg nem. Mondjuk vannak (igen borsos árú) genetikai vizsgálatok, hogy veszélyeztetett vagy-e e szempontból, de a nyakam rá, hogy a honi lakosság 101%-a nem végeztet magán ilyesmit.
Ja, és ha egyszer kialakult, onnantól gyógyszer életed végéig, meg ha leromlik annyira, akkor sztent/ ércsere műtét. Én biztos nem szórakoznék ilyesmivel. Bizonyos növényi zsiradékok is veszélyesek, a pálmaolajról például egyre perdöntőbb a bizonyíték, hogy igen rendesen károsítja az érfalakat.
-
ncc1701
veterán
válasz morcosharcos #17 üzenetére
Nem is nonstop kell csinálni, "csak" míg rendbejössz.
-
morcosharcos
őstag
válasz enginev3.0 #22 üzenetére
"IBD in obs"
És azt elmondták, hogy ez most Crohn's, vagy colitis ulcerosa? Mert ez sajnos a rosszabb diagnózis, nem mindegy ugye, hogy "s" vagy "d" van a végén, az előbbi jelenti az irritábilis bél szindrómát, az utóbbi jelenti az (autoimmun) gyulladásos bélbetegséget. Abból meg ugye ez a két nagy kategória, és máshogyan kezelik, ha jól emlékszem......Ja most látom, hogy mindkettő szerepel a leleteden, az úgy teljesen értelmetlen.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz enginev3.0 #23 üzenetére
Probiotikumokat legdirektebben és leghatásosabban fermentált elemekből tudsz kinyerni, zöldségek pl., savanyúságok. Lehetőleg eleve értelmezhető beltartalommal bíró alapanyagokból és nem gyorsított eljárásban elkészítve.
-
De rávettetek, elmegyek tükrözésre. Viszont altatásban, nem tudom hogy TB-re ezt lehet-e, ha nem akkor kifizetem magánba
-
A kajámmal nem érzem hogy gond lenne, 90%-ban soványhúst eszem, főleg csirkét, zsírosat ritkán, bár persze szoktam, sőt, lehet kicsit többet is kéne mint amennyit én eszem. Zöldség gyümölcs van.
Valaki írta a probiotikum kúrát, azt is próbáltam, normaflore-t, meg probium 6-ot
-
A ceglédi gasztron írták rá az ambulláns lapra az IBS-t, míg a háziorvosnál Crohn betegség van feltüntetve, legalábbis egyszer ezzel fogadott az asszisztense, még a gasztro előtt
IBD is rajta van az ambulláns lapon, de aki ezen kiizgazodik az előtt le a kalappalAnamnézis:
"Az ambulláns lapja szerint kiíró dg-ok: IBD in obs"A megállapított diagnózis pedig IBS
Egész pontosan így van
Bár azt hozzátenném hogy ott idén voltam januárban, addigra már elég sok tapasztalatom volt a tünetekkel kapcsolatban, amit részletesen el is mondtam, mindent, és nagyjából csak széttették a kezüket, abszolút nem tudtak vele mit kezdeni, pont úgy tűnt mintha az lett volna a gondjuk hogy nem azt mondtam hogy adják össze az 1+1et, hanem találjunk valami megoldást a problémámra.
Na ekkor elküldtek ultrahangra és CT-re, az megvolt, nem találtak semmit, visszamentem, és akkor mondták hogy legyen tükrözés, arra pedig mondtam hogy akkor azt inkább megoldanám majd kapszulás megoldással, de mivel közben jött az hogy tök sokat segített a szénsavas dolgok elhagyása, így az évek óta ide oda szaladgálást kicsit felváltotta a megkönnyebbülés és a csak létezés, szóval kicsit elengedtem a dolgot, na meg az a 300ezres ár is kicsit extrém volt.Egyébként voltam már tükrözésen, gyerekkoromban, kb 10-14 évesen, akkor is hasonló panaszokkal, altatásban csinálták, és nem találtak semmit.
Akkor voltam terheléses allergia(?) vizsgálaton is, mikor azt a brutál sűrű cuccot kellett meginni, és folyamatosan figyelték hogy halad végig a beleimen, de ezekről a papírokat sajnos már sehol nem találtuk megA sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
totron
addikt
Már van pirulában. Idehaza kb. nem is ismerik, így nem is ajánlják, de hát a tudatlanság, elutasítás ugye nem fedi le az egész kutatási terület eredményeit. Kérdőjelek ettől függetlenül vannak. Ki fogja egyénre szabni a reménysugárral kecsegtető terápiát így? Nagyon nem mindegy milyen szart
eszünkviszünk be domesztikált formában, -
fintacs
csendes tag
Mindent lehet célszerűtlenül csinálni, és van egy csomó hülye (Morgunov, Eva LaRoche) aki hülyeségeket terjeszt, de pont ettől vicces, izgi és életveszélyes az élet. Szösszenetemben: "magamnak kell főzni". Nyersen az osroszlánok és a tehenek táplálkoznak, mi meg emberek vagyunk, akik kb. hetvenezer éve főtt ételt eszünk, mert különben megdöglünk. Mint írtad: Aki manapság nyers húst eszik, bevihet a szervezetébe férgeket, lárvákat, mérgeket. Pontosan, nem csak manapság, szinte mindig így volt. Darvin díj, vagy főzés? Mitévő legyek???!
[ Szerkesztve ]
-
ncc1701
veterán
-
bambano
titán
[link] The Bear: "a marhahúst legfeljebb ritkán hőkezeld"
Newbold: "mérsékelten hőkezeld a húsokat"
Eva LaRoche nyers carnivore.
Morgunov: "a húsokat, halakat nyersen edd"Másoljak még, vagy elég ennyi?
szerk: most lazán mellőztem azt a tényt, hogy ez egy keto reklám oldal, amely diéta módszerről már bebizonyosodott, hogy veszélyes, időnként halálos is lehet.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
A Carnivore diétának van egy változata, talán a legelső, amit medve diétának hívnak, amely tiltja az állati eredetű élelmiszerek hőkezelését. Magyarul tilos megfőzni, megsütni. Aki manapság nyers húst eszik, bevihet a szervezetébe férgeket, lárvákat, mérgeket, stb. stb. az őrült.
Ez *BIZTOSAN* nem proper human diet. Az ember azzal emelkedett ki az állatvilágból, hogy elkezdte sütni a húst, azt könnyebb volt megrágni és megemészteni, ezért az arckoponyája kisebb lehetett, mely helynagyobbodást az agykoponyája használt ki, másrészt jobb "üzemanyagot" biztosított az agyának, amely így okosabbá vált. Ezt a folyamatot visszacsinálni biztosan nem humán, pláne nem proper human diéta, csak egy ilyen "ide nekem a 15 perc hírnevemet" marhaság.
Ezzel nem azt mondom, hogy akinek semmi más nem hozott megoldást, az ne kövesse ezt, de reklámozni erős tévedés.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
fintacs
csendes tag
Greetings! Nem tanácsadás a poszt, csak a saját tapasztalatom. Fél éves időszakokban kipróbáltam már legalább 10 féle diétát (tervezett étrend), az IBS motivált. Amíg azt néztem, hogy miről mondok le, mit nem ehetek (a croissant is növényi kaja), addig szenvedés volt mindegyik diéta, de a régi étrendem is szenvedés volt, úgyhogy végső soron tökmindegy. Nekem IBS "önkezelésre" bevált a ketogén Carnivor diéta - a többi nem igazán. Másfél éve tolom, tök jól vagyok. Most már nem puffadok, emésztésem és közérzetem normalizálódott, felesleg zsíromat ledobtam és nem élvezeti cikknek eszem a kajámat, hanem mert kétszer megéhezem egy nap és enni kell. Zsíros húsból, tojásból, vajból nem akarok túl sokat enni, csak a szükséges mennyiséget. Finom ételt eszek, de nem az ízek élvezete mozgat, hanem a szüksége. Az átállás 1-2 hónapig szívás, magamnak kell főzni - 3-4 napra előre lehet, így nem drágább, mint a többi. Csomó orvos ajánlja, csomó nem. Itt egy olyan, aki egész jól összefoglalja a koncepciót: https://www.youtube.com/watch?v=3GBtKO6LMu4, további források: Dr Ken Berry, Dr Eric Westman, Dr. Anthony Chaffee. Záró gondolatként, az elején kurv@ra szokatlan volt a Carnivor, aztán most már - némi fegyelemmel - teljesen élhető és kényelmes. Jobbulást!
-
totron
addikt
Cöliákia nem merült fel?
#1bambano, Elsőre nekifutásból az ivóvíz is szóba kerülhet, illetve a mosogatószerek.
Na ez az, amit nem szoktak elhinni: igenis komoly tényező a maradvány. Mikor az eredők szintjén - élelmiszeripari gépekre irányuló tanulmányok - próbálok érvelni, akkor meg az az alapérv, hogy az őket nem érinti. Mindenhol érint mindenkit, maradjunk ennyiben. Kell az alaposság, ilyen vegyszerek ilyen felületeken való sajnálatos felhasználása mellett meg főleg. Kellett beengedni a konyhába is, nyilván semmilyen más lehetőség nem volt és nincs. A fosika a legkisebb gond, a jéghegy csúcsa. Mindenhol és mindenkor követeljétek meg az alaposságot, bármekkora erővel is hárít a tudatlanság.Vízből, ha nem magam engedem, akkor mindig lassú engedéssel szoktam kérni és ez nem valami gourmet agymenés, hanem porlaszt a szűrő és puffadás/általános nemjóság simán keletkezik ebből. Meg nem is mindig csak szűrő az, hanem olyasmi, mint a női hajnak a tupír, nyomja bele a zokszigént, de minek... Simán indokolt az ultralassú engedés, majd ülepítés is - ezeket mondjuk nem jó kiszervezni másik személy kezébe, mert hamar népszerűtlen leszel, hehehe. Túra esetén meg nem zötykölődhet a víz, különben migrén. A PET-et mindig addig kell nyomni, amíg ivás után a maradék csurig be nem tölti. Ilyenek vannak. Ilyenek is.
Bátorítok mindenkit a gondolkodásra, összefüggés-keresésre, kísérletezésre, a többség tagad, hárít: nem akarja, hogy vele megtörténjen, legjobb, ha nem is létezik az ilyesmi. Ennek külső alanya mindig az, ki egy árnyalattal érzékenyebb vagy jobban figyel, az már bőven elég hozzá. Egyben távolít is magától; sérült gazellát hátrahagyjuk a oroszlánnak. Figyeljétek csak meg, ösztön. Ámde akkor miért az ellentmondás? Mert pont, hogy a precízebb figyelem, kihegyezettebb antenna kellene, hogy jelentse a falka érdekét, mint a kockázatvállaló egyén előre elrendelt Darwin-díja, a többinek nem kell már lepróbálnia ugyanazt, így életben marad.Vannak itt még kérdőjelek, anomáliák az emberi működésben. Fontos kitérni erre is, mert rengetegszer látom, hogy elnyomásban, kussban élnek és szenvednek emberek, élethosszig akár, pont a fenti, erősen hibás kommunikációs folyamatok miatt. Ha mindenki felkészült a slusszpoénra, akkor azt is elárulom: számos esetben az orvosok sem kivételek. Neked kell kilogikázni azt, amiért ők veszik fel a fizetést. Oly' szép áthallások labirintusok tudnak lenni pedig, felfedezésre várnak. Csak hát nem kell akkor minden megélhetésinek letennie az esküt, ha ennyire nem megy a dolog.
Mindig gondolkodjunk és ragaszkodjunk a tapasztalatainkhoz, elvégre is mi vagyunk 7/24-ben magunkkal! Emelkedjünk felül a legelcsépeltebb pattintó szövegen, az ön ezt csak képzeli-n is!
#6RobeeK, amit az embernek magának kell kitapasztalni
Amihez pont a legjobb terepen vagyunk, hülye szokása az embernek, hogy naponta eszik, van tehát paletta a tapasztaláshoz. Már csak az a kérdés, hogy ezek az élmények miért nem mennek át, miért kell számos alkalommal bizonygatni őket. Egyszerű nyilván: nem illenek a kiégett dolgozó sematikus gondolatába. Nem gondolom, hogy engine ezeket nem érné fel ésszel. Könnyű kifogyni a lelkierőből ilyen körítés és felhatványozott kilátástalanság mellett.utánajárni, konkrétan megállapítani mi a gond (...)
Marha jó csillagállás vagy kapcsolatok, milliók a bankkártyán. Ami komplexitást kifejtesz, az általában ezeket kívánja meg - és ez nem holmi házi pesszimizmus, hanem lepróbált valóság. Kívánom ettől függetlenül a legjobbakat.#4Hieronymus, kérdéses az alaposság. Milyen jó volna eleve be sem vetni!
-
ncc1701
veterán
Keresd meg: Dr. Mórik Gyula. Tud segíteni ezen gondjaidban.
-
morcosharcos
őstag
Így van, Crohn az autoimmun betegség (magyarán ha elég sokáig élsz vele, akkor elveszted a vastagbeled, lényegében idő kérdése, hogy attól/annak szövődményeitől halsz-e meg, vagy valami totál mástól időközben), e szempontból olyasmi, mint a colitis ulcerosa.
Az irritábilis bél szindróma meg szimplán kényelmetlen, belehalni nem szokás, azonban kezelni kell azt is, mivel a súlyosabb megjelenési formái drámaian tudják lerontani az életminőséget.
[ Szerkesztve ]
-
RobeeK
tag
Hali!
A Crohn/IBS végülis diagnosztizálva lett valahogy, vagy csak olvastál róla és akkor biztos az van a tünetek miatt? Csak mert sorolod, hogy milyen kivizsgálásokkal nem sikerült semmit sem kimutatni, a tükrözéstől meg tartottál. Az a probléma, hogy sok mindent csak tükrözéssel tudnak megnézni, mikor konkrétan látják kamerán a helyzetet és tudnak venni szövetmintát.
Nekem is hasonló tüneteim voltak, de én azzal kezdtem, hogy elmentem tükrözésre. Én is tartottam tőle, így altatással vállaltam, nekem colitis ulcerosa-t állapítottak meg, ami szintén ibs, a crohn testvére.
Amiket írsz javarészt jó, én mondjuk a degasin-t illetva hasfogót hanyagolnám, inkább a bevitelt/irritációt megfogni és akkor nincs rá szükség. Max hasfogó pl utazáskor tüneti kezelésre, ahogy bambano kolléga mondja, az csak késlelteti a vulkánkitörést. Az a probléma, hogy sok minden egyénfüggő, amit az embernek magának kell kitapasztalni, nekem sok javaslat közül van amit nem tudok fogyasztani mert érzem hogy nem jó, van amit meg probléma nélkül ami nem ajánlott. De ez az egész csak a plusz diéta, a helyzet rosszabbodását akadályozandó.
Ha nincs diagnosztizálva, mindenképp ajánlanám utánajárni, konkrétan megállapítani mi a gond, mert ha pl crohn az nem csak annyi, hogy nem eszik/iszik az ember olyat ami irritálja, hanem magát a betegséget is külön kezelni kell, plusz a diéta. Ez egy autoimmun betegség, a bél gyulladása, ami sok minden másra, izületekre is kihat, mivel bélgyulladás érinti a tápanyagok felszívódását, amit pótolni kell stb stb, csökkenteni a gyulladást stb, amivel gasztroenterológián foglalkoznak.
Ha meg nem az, akkor meg lehet örülni és akkor is gasztroenterológus/dietetikus és ki lehet találni a szükséges étel és italrendet amire szükséged van.
Robi -
-
bambano
titán
válasz Janika(1982) #2 üzenetére
Azok a mosogatószerek, amelyek foltmentesen száradnak, úgy működnek, hogy egy vékony réteg szer rajta marad az edényen és az pergeti le a vizet. Amely szer, ha nem öblítették le rendesen, a következő főzéskor, kajáláskor bekerül az ételbe és megeszed. Simán lehet tőle lakodalmas kutya módjára outputolni. Ha meg leöblítették rendesen, akkor nem foltmentesen szárad...
-
bambano
titán
A teával az a baj, hogy van benne csersav meg hasonlók. Azt érdemes kipróbálni, hogy csak forrázod, nem áztatod benne a filtert. Főleg, ha fekete vagy hagyományos tea.
Az immodiumot én hagynám, az gyakorlatilag arra jó, hogy eltolja a vulkánkitörést, tehát ha hirtelen muszáj valahova menni, akkor jó, hogy azalatt az idő alatt nincs gond, de utána bepótol mindent.
Ha elhagytad a szénsavat (mondjuk ez eléggé alapvető dolog, hogy gondot okoz, főleg a foszforsav) és ez segített, akkor próbáld ki a koplalós diétát. Ez arról szól, hogy 8 órában eszel, mint állat, 16 óra koplalás. Ennek az az értelme a gasztroenterológusok szerint, hogy van ideje a bélnyálkahártyának regenerálódni. A szénsav pont arról szól, hogy leoldja a védőréteget a bél belső faláról, és akkor jön a baj.
A tejjel és tejtermékekkel nem csak az a gond, hogy laktózérzékeny lehet valaki, hanem az is, hogy tejsavas erjedést csinál és már megint sav. A fogaidat is tönkreteheti, az ágyúcsövet meg huzagoltra f.shatod miatta.
Esetleg megpróbálhatsz egy probiotikum kúrát is, most a Protexin Balance-ot hájpolják. Ártani nem fog, hogy használ-e, kérdés.
Érdemes kísérletezni mindennel, amiből több kerül a szervezetedbe. Elsőre nekifutásból az ivóvíz is szóba kerülhet, illetve a mosogatószerek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciós! PC , i7 10700 , RTX 3060 Ti , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Samsung Galaxy S24 +512GB, fekete 2027/02/28-ig garanciális
- iPhone 16 Pro Max 256gb, független,bontatlan
- Apple iPad Mini 7, Blue, 128Gb., Wifi, új, 2 év garival + Pencil 2, karcmentes
- Lenovo ThinkPad P51,15.6",FHD,i7-7700HQ,24GB DDR4,512GB SSD,M12000 4GB VGA,WIN10