Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
Telepítettem a 22.04-et, és telepítéskor volt egy lehetőség valami Active Directory telepítésére. Ez mire jó, hogy kell beállítani, és telepítés után, ha telepítéskor nem állítottam be, hol lehet?
-
gyulank
addikt
Valaki mondja már el, hogy lehet Windows telepítő pendrive-ot csinálni, mert egész nap ezzel kínlódtam, és sose bootol be, csak elsötétedik, és visszaugrik az F11-es boot menühöz. Viszont még mielőtt töröltem, Ubuntu volt rajta, és az bebootolt.
-
gyulank
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Nem. Szövegszerkesztő üzenete, hogy egy csak olvasható lemezre próbáltam írni. A Windowsos SSD-m meppusztút, szóval azzal nem tudok csinálni semmit. De mikor a Win csinál vele valamit olvasni se tudom, és lakatok vannak a mappákon is. Most nincs ilyen, de a beillesztés nem opció. De van közben egy új kérdésem is, miért nem választhatom ki az elsőt, és hogy választhatnám ki mégis? Vagy hogy szabhatom testre? Észrevettem, hogy valamikor kihúzódott a prociventi, lehet emiatt van. De már bedugtam, és most látom ezt mert most kell itt lennem az SSD halála miatt, és 5 percenként elsötétedett, így láttam ezt meg.
-
gyulank
addikt
Inkscape-el, ha megnyitok valamit egy NTFS partícióról, nem tudja menteni a változásokat. Hogy lehetne elérni, hogy működjön?
-
gyulank
addikt
Amióta frissítettem W11-re, se a grub, se a gparted nem látja azt az SSD-t, amin van. Pedig azon van egy nem rendszerpartíció ami kéne, és csak Windowsról érem el, ami elindul ha indításkor F11-el kiválasztom a Windows Boot Managert. Illetve elindul így ahogy most van, hogy kikapcsoltam az Intel valami trust security-t, így először volt grub, csak nem volt benne a Windows, de ha van, gyorsabban indul, mert amúgy sokat gondolkozik. Ha be volt kapcsolva, meg bekacsoltam a másik dolgot is hozzá a kulcsokkal, akkor is elindult, akkor is F11-el, és akkor se látta se a grub, se a gparted, és akkor el se indult a grub, de a grub customizerben próbáltam frissíteni. Meg volt az a verzió, mikor a trust akármi be volt kapcsolva, a kulcsos meg standardon volt, akkor még F11-el is csak visszaugrott a választási képre, és úgy se indult el a Windows Boot Manager.
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem vagyok oda érte, meg többet kell nyomkodni, mert az F11-et is többször nyomom, hogy biztos legyen, meg még abban a menüben is többet kell lépkedni. Meg grubban meg lehet csinálni, hogy a legutóbbi induljon. Így meg a biosban fixen beállítom, mondjuk a linuxot, és minden alkalommal az indul, kivéve, mikor F11-el kiválasztom a másikat ideiglenesen.
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez az után történt, hogy jött egy frissítés, ha a BIOS boot menüjénen kiválasztom a szokásos Windows Boot Managert vagy mit akkor az indul. Ha a Linuxot akkor meg az. A Linux egy egész SSD-t kapott. EFI.
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Így semmi. Kéri a jelszót, beírom, aztán üres sor, mintha végzett volna, vagy mintha most nyitottam volna a terminált. Jó, nem olyan, mert ott maradt előtte, a sudo os-prober, meg a jelszókérés.
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
unshare failed: Operation not permitted
mkdir: nem lehet a következő könyvtárat létrehozni: ”/var/lib/os-prober/mount”: Engedély megtagadva
mkdir: nem lehet a következő könyvtárat létrehozni: ”/var/lib/os-prober/mount”: Engedély megtagadva -
gyulank
addikt
Nem ismeri fel a grub a Windowst mióta frissült 11-re. A grub customizerben is hiába frissítem a listát. És nem is jön be a grub, csak elindul a linux. Be lehet írni valahogy manuálisan?
-
gyulank
addikt
Meg lehet valahogy oldani, hogy a sztereó hangok 2.1-ben menjenek ki? Mondjuk akármin, pl. youtube-on. Én már beírtam, hogy 3, meg, hozzátettem, hogy lfe, még azt a valami enable mix yes-t is beraktam, de nem változik semmit.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly
üzenetére
Hát az Ubuntu igényelte az EFI partíciót, szóval az úgy indult elvileg. De én szoktam frissíteni, és pl. pár napja frissítettem, azóta időnként lefagy egy darabig, de nem volt grub baj. És ma se volt semmi telepíteni való. Az indult volna alapból, de mindegy mi indult volna alapból, mert alapból a grub menü indulna el, ami most ezt csinálja helyette. Tehát nem az van, hogy nem találja a partíciót, mert amúgy akkor azt írná ki, meg előtte lenne menü.
-
gyulank
addikt
A lemezképeknél melyik mi a current, és a pending közül?
-
gyulank
addikt
válasz
üzenetére
Én azért nem vagyok tele pendrive-okkal, úgyhogy én örülök, ha valami van, van egy telepítőm javítani. Amit lehet használni is, mert ha nem lehet rajta telepíteni, akkor nem lehet javító programokat sem telepíteni. Ha lehet telepíteni, akkor meg nem tudom mit nem lehet vele csinálni. De én akkor használnám csak, ha muszáj, tehát, ha a rendes rossz.
-
gyulank
addikt
válasz
growler
üzenetére
Ezt írtam én is, hogy úgy rémlik így hívták, és hogy úgy rémlik ezt nevezték át usb creatornak, és az meg csak átmásolja az iso-t, és azt írja ki, hogy fájlrendszer iso9666 vagy ilyesmi. És csak annyit lehet, hogy kiválasztod a lemezképet, és elindítod. Fejlődik mint minden...
-
gyulank
addikt
válasz
üzenetére
Nem. A rendes Ubuntuban volt, szerintem alapból telepített program, nem olyan rég, pár éve. Rákattintottam, egy ablakban be lehetett állítani mindent. Most nem tudom, hogy egyről beszélünk-e. Én azt neveztem live rendszernek, hogy a rendes telepítőt elindítom, és kiválasztom, hogy próba, és akkor ugye lehet használni is telepítés közben. Na, az ilyen live rendszerekbe nem lehet telepíteni semmit, mert a lemezképet írja a pendrive-ra, szóval nem ír rá, ahogy a lemezre se írna. De volt az a program, amivel beállítottam neki mondjuk 4 gigát, akkor ha pl. 4giga a lemezkép, ezzel együtt 8 gigát foglal, és akkor már 4 gigát tud írni a live rendszer, de a maradék 8 gigát, ha mondjuk 16 gigás a pendrive, ugyanúgy pendrive-ként lehetett használni. És mindehhez annyit kellett csinálni, hogy rákattintottam, kiválasztottam a lemezképet, beállítottam a plusz tárhely méretét, és elindítottam.
-
gyulank
addikt
válasz
growler
üzenetére
Én konkrétan emlékszem, hogy volt egy alap beépített alkalmazás, talán startup disc creator, amiben be lehetett állítani, hogy mennyi helyet használhat fel az live rendszernek, és miután megcsinálta, a maradékot is lehetett használni, ha bedugtam. Most meg minden azt csinálja, hogy átmásolja a lemezképet, és 0 bájt szabad hely van, ha bedugom, meg a live rendszeren sincs. Szóval mégegyszer, hogy biztos érthető legyen, tegyük fel, van egy 16GB pendrive, kijelöltem a lemezképet, beállítottam, ha akartam egy méretet a rendszernek, amit használhat telepítésre, beállításokra, meg akármire amire a rendes telepített is használja, szóval ez nem külön partíció, amit beállítgatni kell, hanem ha nem így van csinálva egyszerűen azt írja, hogy nincs hely telepíteni dolgokat. És még ezen kívül a maradékot nem tudom, hogy külön partícióra tette-e, vagy csak simán lehetett használni a szabad helyet. Most csináltam az usb-creatorral, 16GB-os pendrive, bedugom, és 0 bájt szabad hely. Értem én, hogy kínlódhatnék egyedien, a képfájlhoz, partícionálhatnám, de azzal nem kellett, plusz ettől még a live rendszer nem tudná használni, ugyanúgy, mintha az egészre írom. Attól tartok, hogy ha jól rémlik, olvastam olyat, hogy azt nevezték át erre, szóval lehet, hogy mint minden, ez is olyan fejlett lett, hogy nem tud csinálni semmit.
-
gyulank
addikt
Mivel lehet olyan boot pendrive-ot csinálni, ami olyan, hogy mondjuk Linux esetében beállítható a szabad hely amit használhat a kipróbálás alatt mint /, meg /home, meg felhasználható a maradék hely is, és lehet vele Windowst is csinálni?
-
gyulank
addikt
Jobb lett volna, ha kiírja, de egyenként megnézegettem, és a /var/log 32GB. Továbbra sem tudom, mit csináljak vele, de amúgy nincs olyan fájlkezelő amiben látom alapból, hogy mi mekkora?
-
gyulank
addikt
Miért van egyre kevesebb hely a gyökérpartíción? Alig van telepítve valami. 412M van 44G-ból. Külön van a home és az opt, és a boot. Nem lehet ennyi egyik program se.
-
gyulank
addikt
Háát, formázott /home-al nagyjából jó, de pl. ugyanúgy nincs CUDA, meg telepítettem a thunerbirdet, mégsincs, de van, de a menüben meg a keresésben nincs. De még Terminálból is nincsvan.
$ thunderbird„thunderbird” parancs nem található, de telepíthető így:
sudo apt install thunderbird
$ sudo apt install thunderbird
[sudo] jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
thunderbird már a legújabb verzió (1:68.7.0+build1-0ubuntu2).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
$ -
gyulank
addikt
Mi ez, miért ezt, miért jobb ez mint amit én akartam?
-
gyulank
addikt
válasz
I02S3F
üzenetére
Nem vált be, az még nem támogatta, meg abban nem frissülnek a programok. Én már nem tudom mi van amúgy, tegnap óta telepítettem 18.04-től kezdve mindent, és minden problémás. Érdekes, hogy a Windows nem, meg a telepítő sem. Pl. 20.04-ig a telepítő is hülye, és z az y, de 20.04-en már y az y, de telepítés után nem tudom beállítani a magyart, és megint z az y. Meg nem tudtam alkalmazni a sötét témát se. Félreértések elkerülése végett, az elterjedt kifejezéssel élve nem engedi. Nem működik, rákattintok, és semmi. Meg már a terminál is fehér volt. Pedig megpróbáltam minden felesleges dolgot törölni a /home-ból ha esetleg ott volt valami beállítás, a többit meg formáztam. Nem tudom, minimális telepítéseket választottam, most feltelepítettem normált, még a telepítőből írok, remélem megoldja, de kétlem. Amúgy miért nem lehet youtube-on kívül más videót nézni a telepítőből? A flashplugin-installer meg nem található telepítő.
H't nem oldotta meg, a linux nem magzar miut'n elindul <gz sem. H't 'tm'solom ami kell, ;s form'yom a /home/ot is, h'tha j= lesy.
-
gyulank
addikt
válasz
I02S3F
üzenetére
Az lehet, csak azt mondják, hogy hanyagolni kéne a snap verziókat, mikor más már vagy nincs is, vagy még annyira se működik. Mikor az Ubuntu Stúdióban nem működött a CUDA, azt írták, telepítsem a rendes Ubuntut, mert abban olyan a Kernel ami működik, és működött is. Most a 2020-asra már az sem olyan?
-
gyulank
addikt
Amúgy tiszta hülye a 20.04, és a 20.10 is. Pl. telepítve van a thunderbird, és mégsincs sehol. És pont a rendes nincs sehol. Ha telepíteném a snap verziót az megjelenne, most beírom, hogy thunder aztán thunderboltot ajánl. A Blender sem működik rendesen, plusz eddig az integrált, és a PCI-E videókártyát is kiírta CUDA hardvernek, most meg nincs olyan hardver. Most, hogy beállítottam az efin mindkettő zászlót, azzal nem problémázott, de ha rámentem a módosításra, és leokéztam módosítás nélkül, ugyanúgy kiírta az átméretezős hülyeségét.
-
gyulank
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
A pkexec nem működött se classic-al se nélküle, a sudo classic után se működött, a gksu-nak nincs telepítésre jelölt változata, a connect megoldotta.
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
De úgy mondod, mintha lenne nem snap csomag, és mással is fel lehetne tenni... Plusz tényleg egyszerűbb beírni azt mondjuk, hogy snap install p7zip-desktop, sudo p7zip-desktop, mint amit te írtál. És általában nem kis szövegeket ír ki a terminál, ha grafikus programot indítunk belőle.
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az alapból települt, jobb híján keresgéltem is, próbálkoztam is, és végül sikerült kitömörítenem amit akartam, de az nem a desktop. És nekem mint mondtam, az a problémám, hogy vannak amik nem látják az ntfs partíciókat, volt már ilyen több program is, és nem indulnak sudo-val, mert GUI-k. Szóval megoldást keresek arra, hogy hogy lehet úgy elindítani bármelyik hasonló gonddal kűzdő alkalmazást.
-
gyulank
addikt
Nem. Én egyszer bíztam a telepítést a Linuxra, az meg törölt mindent, azóta nem játszok ilyet. De akár EFI volt, akár UEFI, akár efi, mindig nyavalygott. Tegnap meg először kipróbáltam volna a csak azt írja újra amit muszáj, mert ugye ha rendesen csinálom, nem írja ki, hogy melyik partíció mi volt, így meg magától felismerte mindet, (boot, home, opt, /) továbblépésnél azonban most se volt jó, visszarakott a partícionálóba, de abban inkább nem csináltam semmit, mert mikor töröltem az 50-52MB-os túlméretezett partíciót(mert amúgy, ha formázom(kipipálom, hogy formázza), kiírja, hogy nagyobbra méreteztem át mint lehet...), na mindegy, töröltem, erre ahelyett, hogy létrehozhattam volna újra, csak olyan lehetőség volt, hogy partíciós tábla létrehozása... De a lényeg, hogy ha én állítgatom be, akkor is ki szokta írni, hiába hoztam létre.
De lehet. Mondjuk igazából nem is tudom, mert miután rendesen telepítettem, formázással a Linuxot, és elindítottam, az benne volt a menüben, de nincs ikonnal, és tán nem is indult el, és a szoftverekből telepítettem, és utána ment, de azóta is olyan ikonja van (szövegfájl körvonalban ablak, benne felkiáltójel).De nem az a lényeg, hanem, hogy más programmal is jártam így, tán a vine-os zenelejátszóval az ufóssal. Szóval a 3TB-os NTFS-es lemezen lévő dolgok nem nyílnak meg. Illetve semmi, üresnek mutatja a /mediát. És a sudo-ra problémát írt, rákerestem, helyette mit írjak be, de mindre problémát írt. -
gyulank
addikt
1. Hogy kell olyan EFI partíciót csinálni, hogy felismerje a telepítő?
2. Hogy kell elindítani pl. a p7zip-desktopot úgy, hogy lássa a /media/akármit is? -
gyulank
addikt
Én külön keresőre gondoltam. Amin szűkíthetek amit csak tudok. Dolphinban lehet valahogy a fehér hátteret feketére cserélni? Sötét témám van, és ezen meg fehér a háttér, meg a fájlnevek is, úgyhogy csak akkor látszanak, ha felettük a kurzor. Ja, a Dolphin se jeleníti meg mindet.
-
gyulank
addikt
Nautilus talán megjeleníti 4 gigáig, de hogy állíthatom be, hogy típus szerint legyen sorba? MINDENHOL, és nem minden mappában egyenként beállítva. Bár úgy látom, ha egy mappába beállítom, ott se úgy van.
-
gyulank
addikt
Milyen fájlkezelőben lehet látni a miniatűröket? Nagyon sokszor keresek képeket a gépen, de miniatűrök nélkül NEM LEHET... Látni akarom, haladni akarok, nem egyenként megnyitni, meg még ha egyenként megnyitnám, ezen a képnézegetők is olyanok, hogy nem is olyan sorrendben vannak, mint a fájlkezelőben. De ez másodlagos probléma.
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
válasz
growler
üzenetére
Hát az utolsó lépésnél azt írja ki, hogy qt5ct: using qt5ct plugin
qt5ct: D-Bus system tray: yes, és így marad. Ha bezárom a terminált kilép, és eltűnik az ikon meg nem találja a menüben sem. Ha nem, így marad, meg villog, ha frissítek egy oldalt. Ubuntu Stúdió felületet használok. És van olyan, hogy offset, ha leviszem, akkor kiírja, hogy kevés a fény, mondjuk 29%, de pár másodperc múlva akkor is világos, hiába ír keveset. Azóta bővült. qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 4388, resource id: 9742995, major code: 40 (TranslateCoords), minor code: 0 Gondolom ez az előbb leírt dolgot írja le. Mindenesetre nekem olyan kéne amit nem kell mindig külön indítgatni. -
gyulank
addikt
Van olyan program, amivel lehet szabályozni a fényerőt? Vagy automatikusan szabályozza? És kompatibilis a redshifttel, vagy azt is helyettesíti?
-
gyulank
addikt
Két dolgot kéne megoldani. Egyik az, hogy ha elaltatom a gépet (mert olyan billentyűzetem van, amivel lehet), aztán felébresztem, kétszer kell beírnom a jelszót. Telepítettem Synaptic-ból a stúdiót. A másik, hogy bekapcsolásnál HDMI kimeneten van alapból, és felébresztésnél is azon van, pedig én vonalkimenetet használok.
-
gyulank
addikt
válasz
growler
üzenetére
Én nem tudom, tény, hogy az említett programból annyi van ott, mint amennyi a menüben, de pl. a Kritából meg 21. Mondjuk azt sem értem, hogy hogy lehet ugyanaz a fájl ugyanazon a néven egy mappában többször. De a Kritával nem csináltam semmit, meg abból egy van a menüben.
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hiába írom be. Meg ez nem sima xfce menü. Synapticból telepítettem én is a stúdiót. Van benne egy ubuntu stúdió menü. Ha jobb gombbal rákattintok, és kiválasztom a tulajdonságokat, a címe Whisker menü. És ott van a Parancsok fül, de abban is pl. csak annyi van, hogy menulibre. Ha rákattintok az egyéni parancs kiválasztása fájlböngészővel, akkor az usr/bin nyílik meg, és abban olyan nincs. Régebben kerestem máshol, de semmibe nem találtam, hogy annyiszor lenne benne ahányszor benne van a program, így nem tudtam eltávolítani a felesleget.
-
gyulank
addikt
Ubuntu Stúdióban hogy lehet szerkeszteni a menüt? Valamit újra kellett telepítenem többször, és már 8 van belőle a listában, és nem tudom törölni őket.
-
gyulank
addikt
Csoportos átnevezést lehet valahogy csinálni mondjuk izémizé 1. azizémizé 2. izémizé micsoda helyett izémizé0102-re?
-
gyulank
addikt
Nem. Mindegy neki, hogy mekkora, hogy 20 megás hang, vagy 1 gigás videó, és mindegy neki, hogy meddig tartom lenyomva a gombot. Itt ugye úgy kell, hogy megfogom, ráhúzom a panelen az MKVTN-re, hogy az jöjjön előtérbe, aztán húzom tovább, bele, ott vagy rögtön, vagy később elengedem a gombot, és mindegy, hogy mikor, és mit húzok be, vagy bennmarad, vagy visszamegy. Szóval alapból mondjuk van 2 könyvtár, egyikből behúznám a videót, de be kell húznom vagy négyszer, aztán a másikból a hangot is be kell húznom vagy négyszer. Rosszabb esetben.
-
gyulank
addikt
Az mitől van, hogy Ubuntu Studio-s felületen mikor behúzok Thunarból valamit MKVToolNix-be, akkor sokszor visszamegy? Mármint nem történik semmi, de van egy animáció, mintha visszamenne a fájl. Aztán többszöri próbálkozásra bekerül. Van, hogy elsőre. Változó.
-
gyulank
addikt
Hogy tehetek egy 16GB-os pendrive-ra Linux telepítőt úgy, hogy a maradék helyre tudjak tenni filmet amit lejátszik a TV? Az indítólemez készítő az egészet felhasználja, és úgy, hogy gparted azt írja, nincs csatlakoztatva. Az unetbootin-t nem lehet telepíteni, a régebben letöltöttek sem indulnak sehogy 608/494, és amit most töltöttem le 661
az bin, az meg azt írja először csatoljam, pedig csatolva van. Ez akkor is ezt írja, ha külön partíciót hozok rajta létre. Meg retyván néz ki. A betűk is alig olvashatók. Mondjuk valamivel régebben olyan telepítőt lehetett csinálni, amin megmaradtak a live rendszeren végzett módosítások. Ebben az indítólemez készítő nevűben nem marad meg semmi. -
gyulank
addikt
A sorrend ugye, hogy általában a grub felismer mást is, a Windows meg nem, ezért, miután telepítettem az SSD-re a Windowst, telepítettem a HDD-re a Linuxot, és az valamit csinált az SSD-vel (mert az SSD-ről bootolt), amitől nem indult, mivel előtte telepítettem a Windowst, ahhoz meg be kell bootolni, előtte be tudott. A helyreállító nem oldotta meg, újratelepítettem a Windowst, és utána akartam megint újratelepíteni a Linuxot a HDD-n, de akkor már nem látta.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly
üzenetére
De partícionálás után is olvasta a Linux, meg azóta is olvassa a Windows. Miután töröltem a Linuxot az SSD-ről, és telepítettem rá a Windowst, sőt, ugye utána még tudtam a HDD-re telepíteni a Linuxot, és utána nem bootolt be, és utána telepítettem újra az SSD-n clean-el a Windowst megint, és utána nem látta a HDD-t a Linux telepítő. És helyem sincs lementeni, plusz a home partíciót is le kéne menteni. Na meg miért vágta volna tönkre? Megnézte, hogy mennyi fájlt kell áthelyezni, áthelyezte, átméretezte és kész.
-
gyulank
addikt
válasz
lev258
üzenetére
sudo parted -l
Error: Invalid argument during seek for read on /dev/sdb
Retry/Ignore/Cancel? c
Model: ATA TOSHIBA HDWD130 (scsi)
Disk /dev/sdb: 3001GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: unknown
Disk Flags:
Warning: The driver descriptor says the physical block size is 2048 bytes, but
Linux says it is 512 bytes.
Ignore/Cancel? c
sudo fdisk -l
Disk /dev/sdb: 2,7 TiB, 3000591900160 bytes, 5860531055 sectors
Disk model: TOSHIBA HDWD130
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xba095505
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 1 4294967295 4294967295 2T ee GPT
Partition 1 does not start on physical sector boundary. -
gyulank
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Azt én nem tudom, hogy tavaly Windowssal csináltam-e a partíciós táblát, de akkor még a Linux, és a Windows is az SSD-n volt. Aztán a Windows sose tudott frissülni, szerintem a szabad hely miatt, ezért az egész SSD-re Linuxot tettem. Szóval a Linux már akkor is látta, mikor mindkettő az SSD-n volt, meg azóta is.
Tegnap volt az, hogy de mégis vannak dolgok, amikhez Windows kell, hát fel kéne tenni valahova, így még a működő Linuxban GPARTED-el kissebbre vettem a 3TB ntfs-t, hogy legyen mögötte 150GiB, mert 3TB-ot arrébb rakni 150GiB-al tovább tartott volna. Aztán megcsináltam a partíciókat, átmásoltam a home-ot, már amit engedett, majd ezután töröltem az SSD partícióit, és tettem rá Windowst, majd ez után telepítettem a Linuxot a HDD-re. Azután indítottam újra, és akkor nem talált rendszert. Az után húztam ki a HDD-t, és telepítettem cleaneléssel a Windowst az SSD-re, ami azóta elindul, és azóta akár hogy állítom le a gépet, a Linux telepítő nem látja a HDD adatait. Van értelme a sudo-nak bootpenmdrive-on? De lényeg, hogy a Windows telepítésnek semmi köze a HDD-hez, mert az az SSD-n van. -
gyulank
addikt
Sikerült kikapcsolnom, azóta megpróbáltam leállítással is, és újraindítással is, és ugyanaz van. gparted-el megnéztem, ez gyorsabb, mint a telepítés lépésein a partícionálásig elérni, Libgparted Error:Invalid argument during seek for read on /dev/sdb. > Cancel > unallocated 2,73TiB Partition: unallocated File System: unallocated Size: 2,73TiB a többi vonal, az egész meghajtó szürke.
-
gyulank
addikt
Nem tudom, mit jelent a sima fagyás, mindig fagyott a HDD-nél. Nem tudom, hogy kell kikapcsolni. Mi nem ismeri a partíciós táblámat a BIOS? Azzal kezdtem, hogy először a HDD-re telepítettem, meg előtte linux volt az SSD-n és akkor is látta a meghajtót, meg az ntfs partíciót, hisz linux alól grubbal méreteztem át, hogy létrehozzam a partíciókat, meg átmásoljam a /home-ot. Szóval annak ott kell lennie, csak a boottal volt gondja mindkét rendszernek, és a grub helyreállítása nekem sokszor nem sikerült a leírások alapján, ezért inkább újraraknám a /-t. Az meg a másik, hogy a /home partícióm tartalmát sem szeretném, hogy elvesszen. Szóval telepítettem a windowst, telepítettem utána a linuxot, aztán nem indult egyik sem, ezért újratelepítettem a windowst, hogy legalább az magától bebootoljon, ez megtörtént, és azóta tűnt el a linux telepítő számára a HDD partíciós tábla.
-
gyulank
addikt
Az egész 120GiB-os SSD-re Windowst tettem, a 3TB-os HDD egyetlen partícióját lekicsinyítettem 150GiB-al, ezután létrehoztam a partíciókat Linuxhoz, csak elsődlegest engedett a gparted, feltelepítettem, aztán újraindítottam, és nem bootolt be, valami hosszas szöveget írt, nem a szokásosat, helyreállítás is volt a szövegben, meg talán grub is, de a szöveg eleje nem látszott, alapból az SSD volt az elsődleges meghajtó, de megpróbáltam a HDD-ről is, annál pedig csak simán megállt a DMI POOL DATA szövegnél. Ekkor kihúztam minden mást, csak az SSD-t hagytam benne, telepítettem a Windowst diskpart clean-el, be is bootolt, megy is. De azóta akárhányszor próbáltam újratelepíteni a Linuxot, a 3TB-os meghajtón semmilyen partíciót nem lát, semmi méret, ott van az új partíciós tábla létrehozása gomb, de mivel Windows alatt még látszik, és szerencsére nem tűntek el a fájlaim, nem mentem rá. Próbáltam úgy, hogy leállítom a Windowst. Próbáltam úgy, hogy újraindítom, de mindkét esetben ez van. Ezelőtt a Linux volt az SSD-n, és először a Windowst akartam a HDD-re, de nem lehetett telepíteni, mert GPT, és régi gépem van. Szóval a kérdés, hogy mit tudok csinálni, hogy lássa, hogy telepíthessem, hogy utána elinduljon, és tehetem-e az MBR-t a HDD-re mivel a Linux azon lenne, a Windows pedig elindul az SSD-ről. Szóval, hogy a HDD-ről bootolva mindkettő indítható legyen a grubbal, de az SSD-ről grub nélkül is elinduljon a Windows. Vagy a GPT miatt válasszam ki az SSD-t?
-
gyulank
addikt
Hálózaton keresztül miért nem látja a Linux a nyomtató szkennerét? Van hozzá deb telepítő, de akkor se.
-
gyulank
addikt
Azért kérdezem, mert még múltkor próbálkoztam egy RX570-el, most egy nvidia K420-al, és egyik se csinált mást a kijelzésen kívül. Valaki mondta, hogy biztos a kernel miatt, én meg nem értek hozzá, nem tudom, hogy ez a hír jelenti-e azt, hogy ami Ubuntun működik, az Studion is. Mert amúgy kiírta itt is, hogy van hozzá x.org, meg 2 nvidia driver, de hiába van akármelyiken, mert nem működik semmi, amihez kell.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly
üzenetére
Nem én bonyolítom túl, hanem az Ubuntu. Én azt írtam, hogy a normális Ubuntu a rossz, mert abban nem lehet megoldani azokat, amiket Ubuntu Studio-ban simán meg lehet. Pl. fájlok húzgálása mint Windowsban egyik mappából, vagy programból a másikba, normális ablakmegjelenítés. A GNOME is, még mikor megismertem a legjobban tetszett, aztán azt is elbaszták, a Nautilus is a legjobb volt mikor megismertem, meg lehetett nyitni másik lapot, menüből át lehetett helyezni, vagy másolni a másik lapra, de át is lehetett húzni, azt is elbaszták. Ahogy fejlődik, egyre rosszabb. Én történelmi térképeket akartam, és a Stúdióban úgy van, hogy nyomok egy Print Screent oszt csá.Ha akarok, nyomok huszat, és húsz kép készül. Nem kell ugrabugrálni, meg időzítgetni. Viszont nem használhatok alatta videókártyákat. Vagyis kép van, de mondjuk az OpenGL-jét nem tudom használni, és az alaplapié régi, tehát ebből látszik, hogy ha nem fut a google earth, vagy a blender, akkor az integráltat használja. Miért is működne pont a Stúdióban?
A rendes Ubuntu pedig ki tudja használni. Ennyi az összes minden amiben jobb a sima. -
gyulank
addikt
válasz
Frawly
üzenetére
Leírtam, hogy Chrome-ban működik, és a képek mappába csinál képeket. Azt is írtam, hogy Firefoxban teljes képernyős módban volt, és úgy, hogy nem jött ki semmi a jobb gombra, és nem csinált képeket a képek mappába, meg azt is, hogy a vágólapon se volt semmi, mert semmibe se lehetett beilleszteni, meg azt is, hogy nem szenvedni akarok vele, hogy hatszáz helyre kelljen menni mire elkészül egy kép. Arról nem beszélve, hogy tiszta kínlódás ablakok közt váltani, meg áthúzni dolgokat. Stúdióba ráhúzok valamit a másik panel ikonjára, megnyílik és elengedem és kész. Ott mondjuk a Gimpben arrébb tudom húzni a kis ablakot amivel állítok a képen, hogy lássam, ebben olyat nem lehet. De ugyanez van a Nautilussal is, telepítenem kellett egy Thunart, mert nem lehet benne se fájlt létrehozni, se új lapot nyitni. Az alkalmazásokról nem lehet tudni, hogy mik, mert nem lehet elolvasni, mert nem fér ki a szöveg, ha rámegyek akkor se írja ki.
-
gyulank
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Most nem stúdióm van, hanem Ubuntu 18.04, és Firefoxban teljes képernyős módban akartam csinálni. És azon amiről képet akartam, nem jön ki semmi se a jobb gombra. De chrome-ban működött a PS. Azért ha nálam nem működik firefox teljes képernyős módjában, szerintem másnál sem. Vagy valamiért a firefox azt nem tudja, és azért nem jön ki menü sem a jobb gombra?
-
gyulank
addikt
válasz
s1999xx
üzenetére
A PS gomb lenyomásakor felvillan, de nincs sehol, annyira, hogy a Gimp se találja a vágólapon, meg beilleszteni se lehet. De a kombinációktól sem változott semmi. De lehetőleg egymásután többet is akarok, nem kínlódni megnyitással beillesztéssel, elmentéssel egyenként.
-
gyulank
addikt
Képernyőképet hogy lehetne egyszerűen készíteni teljesképernyős weboldalról? Szóval egyszerűnek tartom mondjuk, hogy benyomok egy gombot, és el is menti úgy hogy átneveznem sem kell. Bonyolult, hogy elindítok valamit, azon beállítok egy késleltetést, aztán megkeresem amit akarok, aztán teljes képernyőre megyek, aztán várok, és ha elég időm volt, akkor még utána elmentem a képet valamilyen néven.
-
gyulank
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Olyankor olvasni se tudja, vagy lakatokat tesz minden ikonra. Most nem ez a helyzet. De az is igaz, hogy legutóbb egyszerűen nem lehetett mást csinálni, minthogy gombbal nyomom ki, mert ha rámegyek a kikapcsolásra, visszalép a belépésre, és soha nem kapcsol ki. Szóval valami más megoldás kéne.
-
gyulank
addikt
Ubuntu 18.10-ben az NTFS meghajtómon nem tudok új mappát létrehozni, se beilleszteni. Azt írja az áthelyezés ide-ben, hogy a cél írásvédett.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- E-roller topik
- OLED TV topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen házat vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mindenkinél több és erősebb AI gyorsítót ígér Elon Musk
- Diablo IV
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 M.2 SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3943, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001, 100% Akkumulátor
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- Garancia!: 2027.03.24 MSI Katana GF76! I7 11800H / 3060 / 16GB DDR4 17Colos kijelző!
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

A rendes Ubuntu pedig ki tudja használni. Ennyi az összes minden amiben jobb a sima.