Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ketogén étrend
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
Aktív témák
-
-
válasz
üzenetére
Gphoto, vagy Shotwell nem működik vele? Én csak ezeket találtam. A manualjában meg csak a Pictbridge-ről van szó.
Manualban még ennyi volt :
Cannot transfer images to a computer.
It may be possible to solve the problem when the camera is connected to a computer via
cable by reducing the transfer speed.
• Press the Play button to enter Playback mode. Then press and hold the MENU button
and press the UP and Func/SET buttons together. In the screen that appears, press the <>
buttons to choose [B] and press the Func/SET button. -
-
-
válasz
rybank
üzenetére
Milyen módban próbáltad?
A legtöbb fényképezőgép meghajtóként mass storage device, mint egy pendrive. De az újabbakon amiket távvezérelni lehet USB-n (sok kompakt is főleg Panasonicok), már külön driver kell, ha vezérlős módban dugod rá.
Át kell nyomni tárolóeszközre a defaultot, vagy egyszerűen csak képnéző módban dugni be, és akkor a legtöbbet felismeri. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Akkor ez Ubi specialitás, hogy használja az, amelyik kitalálta... OK, anyámnál sincs, mert kiirtottam

Kinézet meg úgyis változtatható, az LTS nekem azért szimpi, mert nem nyafog állandóan, hogy van új.
@RBJ : Régebi gépekre azért nem ajánlanám
Debiant meg nem hiszem, hogy kapsz KDE-vel, de rá lehet rakni egyszerűen. -
válasz
vilmaboy
üzenetére
Használd azt, ami bejön

Mondjuk a Koffice fele olyan jó sincs, mint a Libre/Openofffice.ACDsee-t meg igazából nem váltja ki rendesen szerintem semmi. Gwenview képnézegetésre jó, meg átméretezni/stb (fel kell hozzá tenni a kipi-plugins csomagot, akkor lesz benne minden), de olyat nem lehet vele, mint az ACDsee-vel, hogy az aktuális kép színeit egy kattintással húzkodod, vagy vághatod a képet -> azaz végülis lehet, mert jobbkatt a képen, megnyitás mással -> Gimp, nyílik a Gimp, megcsinálod amit kell, mentés, Gimp bezár.
Mondjuk képkezelésre még ott a Darktable, amivel lehet képeket módosítani is, de az annyira katalogizálásra van kihegyezve, hogy elment tőle a kedvem.
-
Az nem másik disztró, csak egy másik ablakkezelő.
De a meglevő Ubidra is felrakhatod,a Unity mellé, és bejelentkezéskor választhatsz, mit akarsz éppen használni. Próbáld ki, megéri.@Cpt. Pirk : Azt hittem, ezen már túl vagy, azért nem mondtam
Én is szeretem ezeket a kikapcsolhatatlan dolgokat... -
válasz
Mtbsrác
üzenetére
Te nemtom, én Vmware-vel szórakozok, de azon csont nélkül megy az USB támogatás...
@viw : Általában ilyen öreg gépekben a winyó az, ami lassít, meg maga a rendszerbusz.
Anyám képe hasonló, de egymagos AthlonXP 2600+, amíg IDE winyó volt benne, addig rém tetű volt, satával már jobb, de a 200MHz-es rendszerbusszal nem lehet mit kezdeni.Hagyd el róla az Unityt, tegyél fel egy Lubuntut, és frankó lesz.
-
válasz
Kendek
üzenetére
Nekem kép se nagyon volt, nemtom, hogy hiányzott-e neki valami, vagy mi oka lehetett...
Lubuntu van az adott gépen, az LXDE tökéletes rajta, az Unity meg még a képet sem tudja rendesen kirajzolni rajta.
Jut eszembe, mondjuk lehet több videoramot kellene neki adni, ezt még kipróbálom...
Különben a 3D effekteket kapásból ki is lőném róla. -
-
válasz
róland
üzenetére
Hát, nekem is ment egy Mobility 9600-akármivel, csak a laptopwinyó miatt volt tetű lassú az Unity... VGA kártya részről nem volt gond. Mondjuk fogalmam nincs, milyen driver volt fent, mert az a laptop már elhalálozott.
@vilmaboy : Szerintem Intel integrált "VGA-nak látszó tárgy" esetén ne erőltesd az Unityt... LXDE jó.
-
-
-
válasz
neverDell
üzenetére
Egy Apache szerverrel magában nem is, de ahol már apache van, ott szokott lenni valamilyen file transzfer protokoll is, meg esetleg ssh, vagy vnc.
Az más kérdés, ki mennyire paranoid. Elég sok szolgáltatónál van sima FTP, meg mondjuk nálam is.Amúgy nemtom, én sosem foglalkoztam ilyesmivel, mármint rendszerekbe betöréssel, tehát annyira nem tudom, mit mivel lehet. Az biztos, hogy nem véletlenül emlegetik a biztonsági szakemberek, hogy minél kevesebb nyitott portod és szolgáltatásod legyen kifelé, mert minden ilyesmi sebezhetőség lehet.
@vilmaboy : Zenity fent van?
-
-
válasz
vicces
üzenetére
Mindenképpen erős jelszó kell, ha van az Internet felé nyitott port a tűzfaladon.
Nekem pl. van FTP szerverem, és pár egyéb dolog is, oda illene
Egy nyitott SSH-n ugyanazzal a userrel lehet bejelentkezni, mint a gépre, így minél nehezebb kitalálni, annál jobb.@RBJ : Ja, akkor az egy USB hangkártya, meg egy transmitter
Ebből a gép csak a hangkártyát látja gondolom, azokat meg általában ismeri a Linux. -
-
-
-
-
válasz
Boxi88
üzenetére
Khm, milyen sorrendben telepítetted?
Előbb a winnyóz, utána Linux.@Vilmaboy : Grafikus felületen kellene lennie egy Networkmanager nevű cuccnak. Ha nincs, telepítsd. Ha amúgy működik a wifi, akkor látnod kell vele.
Amúgy nézd meg, az
lspci -v|more
mit mond?
Ki kell írnia a gépben levő eszközöket, és közte kell lennie a Broadcom kártyának is, valamit ott kell lennie, hogy milyen kernelmodul van hozzá betöltve. Ha ez nincs, akkor nyilván ezért nem emgy a wifi.Meg mit mond az ifup wlan0 -ra?
-
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
A drivernek nincsenek exe file-jai
Linuxon nem a kiterjezstéstől futtatható valami, hanem attól, hogy engedélyezed, hogy futtatható legyen.Nya. A drivert kicsomagolod, filekezelővel jobb gomb azon, amit el akarsz indítani, és a tulajdonságoknál bepipálod, hogy futtatható.
Nyitsz egy terminált, és azt mondod neki a megfelelő helyen (ahol a futtatni akart file van), hogy ./filenév és Enter.Na akkor lefut.
Ablakkezelő telepítése : Nyitsz egy csomagkezelőt, és megkeresed a cuccot, telepítés.

Mondjuk arra a Dell-re inkább a LXDE való, mint más.Hogyan nem indul a gép, ha Openbox-on van?
@rybank : Ha nem lenne fent Gnome, nem tudná kiválasztani, ha minden igaz

@bobalazs : Khm, beállítottam, de csak nem megy :S
-
válasz
bobalazs
üzenetére
http://www.szabilinux.hu/linux_doksi/node1944.htm
Bootolás közben a fsck -F (a nagy F nem véletlen) lehet rákényszeríteni, hogy lefusson.
És csak lecsatolt filerendszerre szabad használni.Amúgy ja, jogosultság gond lesz, mert a root mindenhova tud írni.
Nekem is ez a bajom most anyám gépén (otthon hagytam a laptopom
) , hogy a saját usernevem alól nem látom a winnyózos partíciókat, de anyáméval igen. -
Legyetek jók, én leléptem

Boldog Karácsonyt mindenkinek!
(Képként nem viszi :S) -
válasz
vilmaboy
üzenetére
Nya.
Grafikus felületből is lehet több.
- Indíthatsz több X szervert, és akkor F8, F9...
- Több asztalos mód a grafikus felületen, ilyenkor a tálcán levő asztalváltóval tudsz váltani (alapértelmezetten 2 vagy 4 szokott lenni, változattól függően).Drivereknél csak a 32 v. 64 bit számít Linuxon, illetve néha kiírják, hogy adott kernel verzióhoz van másik változat. A kerneled verzióját terminálban tudod lekérdezni :
uname -rWinnyózos programok nem futnak Linuxon.
Van egy wine nevezetű emulátor, amivel egy részük megy, pl. a Total Commander pont ilyen, de igazából alternatívák vannak, amikkel jobban jársz, mondjuk a Gnome Commander.
DVD készítésre-rippelésre is van több progi Linuxra, amik nagyon frankón működnek. -
-
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
Tényleg, telepítés közben adtál nekik frissítéseket? Azaz kapott hálózatot? Lehetőleg vezetékest? Jól mondja bobalazs, nekem eszembe se jutott, annyira alap manapság

Amúgy tényleg nézd meg az xorg logot

El nem tudom képzelni, mitől mástól lehet, hogy egyik gépeden sincs kép.
-
-
válasz
rybank
üzenetére
Mekkora lett?
Nekem a Lubuntu telepítve + pár cucc (Gimp, képnézegető, VNC kliens, mc) 3,5Gb lett, így még lazán ráfér egy 4Gb pendrive-ra, 500Mb szórakozóhellyel
A boot után fekete képernyő (azaz el se indult) az akkor volt, amikor nem volt elég a hely, amire kiraktam az ISO-ból a rendszert. Bár az boot közben fagyott.
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
Ha bejön a desktop, akkor bedugod a pendrive-t, és felmásolod

Nya! A winxp meg ilyesmik nem látják az Ext prtíciókat, mert windózok. Total commanderre van EXt plugin, de az asszem csak olvassa.
Ha a Linux után teszel fel winnyózt, akkor mindenképp helyre kell rakni a bottoloadert, mert a windóz általában összetúrja -> Livecd-ről bebootol, onnan megold.
De az se hülyeség, amit tropico ír.
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
Írtam, hogy CTRL-ALT-F1 a szöveges terminál, és CTRL-ALT-F7 a grafikus felület

De terminált grafikus felületen si tudsz indítani, csak akkor ablakban fut, mint a winnyóz parancssora.A Mint driverezettsége nem tudom milyen, de mivel alapvetően ugyanarra a kernelre épül, nem sokban fog eltérni, de egy próbát megér.
A pendrive-t csak a grafikus felületen ismeri fel. Parancssorból mountolni kell.
De azt írtad, van grafikus felületed... -
-
-
-
válasz
tropico
üzenetére
"64 MB memória nem sok, de elvileg elég egy minimal ablakkezelő használatához"
A VGA RAM-nak ebben az esetben (mivel 3D nem kell) csak a felbontáshoz van köze. Számold ki a 32 bites, 1280*1024 vagy 1024*768-as kép méretét, bőven sok az a VGA RAM
Vilmaboy gépében meg van 1,5Gb RAM, amúgy én hasonló masinán (azonos proci) nyugodtan képszerkesztettem Lubuntun, szóval ebességgel nem azért van gondja, mert lassú a gép, hanem mert ótvar a VGA driver... :S
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
Intel chipseten azért jobb, az én Fujitsumban az van...
De amúgy Via-ra is tuti fel lehet tenni, mert sokan használják, csak mókolni kell.
Különben ha egyszer összeraktad, akkor már nem lesz vele gondod.(Az öreg (10 éves) HP laptopomban is S3 Savage IX kártya van, csak az még a VIA-s felvásárás előtti, azon csont nélkül megy az Lubuntu.)
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
Hát sajnos ez ilyen, hogy a VIA videokártyák támogatottsága úgy tűnik, az ATI meg a Nvidia-nál is rosszabb...
Egyébként nem egy Linux-specifikus dolog ez, a windóz is képes ugyanígy szétszívatni az agyad, ha kifogsz egy jobbféle cuccot...(Khm, és nem kellett (és nem is fog kelleni) telepíteni hangkártyadrivert, monitordrivert, procidrivert, bluetooth drivert, alaplapdrivert, anyámkínja drivert... OK, te megszívtad a VGA-val, de a legtöbb esetben semmi gond nem szokott lenni.)
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
Igen, ez tényleg egy S3 Via Unichrome VGA...
Ez hasznos lehet :
http://ubuntu.hu/node/3770Itt ugyanilyen gondjuk van, és a VIA-s driverre is vannak linkek, próbáld be azt... Igaz, régebbi Ubunturól van szó, de alapvetően akkora különbségek nincsenek.
-
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
@rybank : Hűtő volt már takarítva?

@vilmaboy : Amilo laptop, csak annyit írtál... pontosabban?
Az openchrome egy VIA chrome driver, gondolom VIA integrált VGA van a gépben, és az a baja... Csak én meg erre nem gondoltam, azt hittem, Intel.A konzolt azt elérheted a menüből (Menü-Kellékek-Terminál), vagy CTRL-ALT-F1 (és F2-F6 -ig van 6 konzolod, amire egyenként be tudsz lépkedni), és CTRL-ALT-F7 -tel tudsz a grafikus felületre váltani.
-
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
Az érdekes, mert elvileg abban a gépen is egy Itel GMA950 integrált VGA van, ugye?
Azzal meg mennie kéne.
Annak kéne utánanézni, hogy van-e megoldás erre...Addig azért nyomj el egy
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
-t, hogy lefrissüljön (ha telepítés közben nem mentek fel a frissítések...) -
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
Fejből nem tudom, hogy hívják a LXDE log file-ját, mert most nincs előttem olyan gép, amin az lenne. (Holnap de. meg tudom nézni.)
Az Xorg logokat nézd meg, meg gondolom a logfile nevében is szerepelni fog, hogy LXDM, vagy LXDE.
A dmesg.log -ban is lehetnek érdekességek.
Ez alapján, ha találunk valami hibaüzenetet, már lehet gúglizni.
Deénmostmentemaludni.@wiv : Ha a Linuxon meg van osztva valami (és ki van nyitva a tűzfalon a megfelelő port!), akkor próbáld meg, hogy a winnyózon a Linuxos gép IP címére hivatkozol.
Azaz a futtatásba \\xxx.xxx.xxx.xxx
Vagy parancssorba start \\xxx.xxx.xxx.xxx -
-
-
-
-
-
-
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
"De ez is mindíg kifagy telepítéskor. Mi az isten szerelme lehet a baja? Mivel deríthetném ki, h miért nem megy fel rá?"
Hogyan fagy ki?
Amúgy
-nyomj egy memtestet a telepítő CD menüjéből
-ellenőrizd a telepítő CD -t (ugyanonnan)
-Elindul-e Live Cd-ként?
-Winyó hibaellenőrzés (én erre HDD regeneratort használok)Ha ezek nem jeleznek hibát, akkor szedd le az Lubuntu alternatív telepítőjét, és azzal. Sima Ubuntu amúgy is sok annak a VGA kártyának, ami a gépben van.
Amúgy én kb. ugyanilyen gépen (Lifebook S7010) használok Lubuntut, megy mint a szél.
-
válasz
Nowhereman
üzenetére
Biztos lehet Win7-ből is ilyet csinálni, de az nem 50Mb lesz, mint az XP, hanem mondjuk 2Gb

-
Nemtom, a SE K800i-men volt ilyen, hogy távirányító, és gond nélkül mozgattam vele az egeret.
Most néztem a C5-ös Nokia-t (meg belőttem a brútuszt a 11.10-en, mert még nem használtam), azon nincs ilyen progi
@alfa20 : Nemtom, én egy 4Gb-os pendrive-ra feltoltam egy Lubuntu 32 bitest, megy a céges laptopomon 4Gb RAM-ban mint a szél, semmi gondja. Szerintem egy olyan cuccnak, ami alapból 300Mb-ot eszik, nem az lesz a baja, hogy 3,5Gb, vagy 4Gb RAM van alatta

-
válasz
Nowhereman
üzenetére
Annyiban más, hogy XP, de azt is lehet pendrive-ra tenni.
Nekem is van Hiren's Bootcd-m pendrive-on, vígan megy róla a Mini XP. -
válasz
Nowhereman
üzenetére
Szerintem telepítőre gondolt.
Amúgy létezik mini Windows XP is, ami egy live cucc
Ezt a 7-tel is meg lehet játszani, csak az egy mammut. -
-
-
-
-
-
-
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Minimál telepítő szokott ilyenkor segíteni.
@alfa20 : ACPI, egyszer kiirtom, az tuti, nekem is hányszor volt miatta szívás.

-
-
-
-
Kpresenter?
Nemtom, hogy ahhoz fel kell-e tenni az egész Koffice-t...Egyébként egyik tanárom anno konzolról, PDF-ből tartott prezentációt.
-
válasz
rybank
üzenetére
Elvileg a ventilátorvezérlés összefügg az energiagazdálkodással... Ez talán segíthet.
Sajnos ezzel én sem foglalkoztam még, eddig szerencsére minden laposomon jól működött
-
-
-
LXDE alatt hogyan nyomom ki a képernyővédőt/képernyőlekapcsolást?
Sürgős lenne, gúglival nem sok mindent találok. -
válasz
neverDell
üzenetére
Az adobe-s, alaptelepítésű flesspléjer nálam lazán megy. Youtube-t meg átnyomni HTML5-be.
"komplett telepítés valahogy 20GB körül volt a 10.04 esetében"
Mit pakoltál bele?
Az hatalmas. Amúgy nekem is egy 30Gb-os partíción van, de nincs kihasználva.Az utóbbi időben amúgy nekem még 3D ablakkezelő nem fagyott le. Igez, itt KDe alatt a kwin végzi ezt.
Az átleg Linuxosnak amúgy a 3D kb. csak az ablakkezelő miatt kell.
-
Nya. Azon a gépen bármelyik verzió elmegy, a sima Unity-s Ubuntu vagy a kubuntu ajánlott, de bármelyiket elbírja.
A windóznál mindenképp gyorsabb a rendszer, bootolás, és működésileg is. Az ablakok megjelenési sebessége meg álítható, ha nagyon sebesség kell, akkor meg lepusztítod róla a csicsát, és rakéta. (A tour-hoz meg, annyira azért tényleg nem gyors, max. SSD_vel
)64 bites ajánlott amúgy, a gép is megfelel hozzá.
A partícióméret attól füg, mit raksz fel hozzá. Nekem a Kubuntu full extrásan, mindennel (3gb levéllel) foglal 12Gb-ot, és ez már nagynak számít. Van egy 30Gb-os partíciója, csókolom.
Számolj mellé még (4Gb RAM esetén) egy 8Gb-os swap partíciót (elvileg a fizikai memória kétszerese illik), de igazából 4Gb is elég, meg nekem még amióta 4Gb RAM-om van, nem nagyon nyúlt a swaphez. (Most néztem, hogy a 11.10 -es KUbuntunak nagyobb a RAM fogyasztása... 1,25GB-ot eszik böngészővel
... a Win7 meg két gigát
)VGA driver, az videokártyától függ... valóban szoktak lenni anomáliák, de a legtöbb esetben azért át lehet hidalni. A 4250 meg nem egy vadiúj kártya, szerintem azt már vinni fogja az ATI driver.
-
-
-
-
-
válasz
BigManus
üzenetére
http://logout.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_42202-42202.html
Rybank az előbb, de nemtom erre gondolt-e Kendek. -
-
-
-
válasz
Nova96
üzenetére
Amit letöltesz ISO-t, azt egy egyszerű CD író programmal, képmásból (image-ből).
A Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu, az alapvetően ugyanaz, csak más felület dolgozik rajta. Az L és az X sokkal kisebb gépigényű.Amúgy nyomhatsz rajta egy ram tesztet is, az kidobja, ha van baja a memóriának. Amúgy ez minden Linux telepítő Cd-n van, és a telepített oprendszer indításakor is választható.
Formázást a telepítő megoldja magának.
@MacCaine : Látatlanban a franc se tudja, de előfordul. Párszor beszívtunk már ilyet, hogy a winnyóz aktuális verzsön nem ment fel, mert elhalt település közben... Régebbi... az felmegy... pár nap múlva elhal kék halállal... újrarak, az se... Winyó csere... még mindig nem jó... Ram csere... megjavul...
Ugyanez volt már bad sectoros winyóval is. -
válasz
Nova96
üzenetére
11.10 a stabil kiadás, de igazából egy 10.04 sokkal kiforrottabb dolog.
Az sem mindegy, milyen gépre akarod, ha winxp volt rajta, akkor az valami gyengébb vas lehet, arra Xubuntu vagy Lubuntu ajánlott.Amúgy ha kiválasztod a Linuxon, hogy elindíton, akkor nem ír ki semmit?
Az ilyen "egy oprendszer sem megy fel" hibák elég gyakran winyó, vagy ram.
-
-
-
-
-
válasz
Dead Zone
üzenetére
Virtuális gépről nem, mert SP nélküli WinXP van rajta, tegnap este meg már nem álltam neki SP2-t telepíteni rá, a Nokia proginak meg az kell.
Wine-re viszont simán felment, csak onantól kezdve, hogy kiült a tálcára, nem tudtam vele mit csinálni, kattintásra nem csinál semmit.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
üzenetére
Azt mondjuk nem tudom, hogy csinál hotspotot az Ubuntus progi, de az az alsó három valszeg kéne, méghozzá azok azok, hogy melyik MAC című kártyádon (a wifin) akarod a másik MAC című kártyádat (a vezetékest) láttatni. Igazából ez egy egyszerűbb megoldás, mint amit én mondtam, csak ugye működne.
DHCP szerver akkor kéne, ha a másik módszert alkalmazod
(wifi kártyának fix IP cím, DHCP csak ezen keresztül oszt IP-ket, és forward beállítása a két hálózati eszköz között). DNS meg még akkor sem.A telefonod látja azt a wifit, amit létrehoztál?
-
Aktív témák
Hirdetés
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- iPhone 16 Pro Max 156GB Fekete Titán - 27% ÁFA (0397)
- HP Thunderbolt 4 kábel
- iPhone 12 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4615, 100% AKKSI
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 8GB I 250GB I DVDRW I HDMI I 14" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest