Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Öregszem
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Milyen mosógépet vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
csiga997
őstag
-
vati
senior tag
válasz oceanearth #1049 üzenetére
A 20 MP már a nagyon jó film + nagyon jó minőségű obi együttese, mint elméleti felső határ. Egy mezei olcsó analóg gép + kommersz film messze nem tudja ezt.
A low-end, low-mid kategóriában már egyértelműen a digitális a nyerő, ár/érték arányban különösen. Nem véletlenül terjed annyira a digitális, és van összeomlóban a filmes gépek piaca.Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."
-
zsiga667
addikt
válasz montressor #1047 üzenetére
Bővebben: link
Röviden összefoglalva, egy 6-8MP-es DSLR már jobb képet csinál mint a legjobb filmek. -
csiga997
őstag
válasz zsiga667 #1058 üzenetére
Nos, ez nem teljesen így van. A kommerciális fényképezésben azért van piaca az általad említett hátfalaknak mert kereskedelmileg kifizetődőbb az alkalmazásuk, mint a filmé. Ez természetesen nem jelent minőségi fokmérőt, ez pusztán a gazdasági racionalitáson alapszik. Amúgy a filmnek megvan az az előnye a digitálishoz képest, hogy a mérete (és így tkp a felbontás) viszonylag tetszés szerint növelhető, míg a digit érzékelőé nem. Pl 10.000$-ért már kapsz egy igen fain 8x10''-es kamerát, míg az általad említett 25.000$-os hátfalak nem érik el még a 645-ös méretet sem. Amiben a digitális utolérhetetlen, az a workflow és a kihozatal. Ha nem sikerül egy kép, akkor a digitálisnál letörlöd és csinálsz egy újat, majd pedig abból jó esetben akár egy óra múlva már méteres nyomatot rakhatsz a falra, míg az analógnál ennyi idő alatt még meg se szárad a negatív, arról nem is beszélve, hogy az elrontott képeket is ugye ki kell fizetni. Végülis ez az a döntő tényező ami meghatározza a ''high end kategória'' piaci sikerét és nem bármifajta minőségi különbség.
-
DVD_2_U
senior tag
Konkluzio: A legjobb gépek azok a Canon DSLR gépek, melyekben CMOS érzékelőlapka van.
you can CANON
-
zsiga667
addikt
válasz csiga997 #1059 üzenetére
Nem értek egyet. Minőségi szempontból is jobb egy digitális gép mint egy filmes.
Olvass el néhány tesztet ha nekem nem hiszel.
Középformátumban egyértelműen jobb a digitális, sőt, egy 1Ds MarkII is ad olyan képet mint egy filmes középformátumú gép. Az egyetlen terület ahol még van létjogosultsága a filmnek, a nagyformátum, és ott is csak azért mert a mai technológiákkal nem lehet olyan méretű érzékelőket készíteni. (Legalábbis gazdaságosan biztos nem.) A scanner hátfalak meg nagyon lassúak.
És hogy linkekkel is alátámasszam a véleményem:
1DsMarkII vs. 4x5 (film és digitális)
1Ds vs. 6x7 film
1DsMarkII vs. P25
1Ds MarkII vs. 4x5 film
Bővebben: link -
montressor
aktív tag
válasz oceanearth #1049 üzenetére
Tehat akkor nem 100as nagysagrend, hanem csak 10es...
A linkeket meg atfutom, koszi -
oceanearth
őstag
válasz montressor #1062 üzenetére
nem, de látod, ahogy más is írta, komapkt analógoknál ez jóval kevesebb. ez a 20MP, már jó obit és jó gépet feltételez
-
pacs
csendes tag
válasz zsiga667 #1046 üzenetére
Az lenne a kérdésem, hogy most kinéztem magamnak egy állványt Bővebben: link a gépemhez (Kodak CX7430), és egyrészt a magassága másrészt meg az ára Bővebben: link miatt találom egész jónak. A gyártó oldalán megadott leírás szerint 26.5 és 36 cm között lehet állítani a magasságát. A 36 cm max. nekem príma de a 26.5cm minimum az eléggé sok. Ez azt jelenti, hogy semmilyen módon nem lehet 26.5cm alá vinni a magasságát, vagy vmi más módon ezt be lehet állítani?(pl.mondjuk olyan 10-15cm minimum már egész jó volna) Esetleg vmi más hasonló árkategóriájú és magasságú állványt tud vki, kisebb minimum magassággal?
mindenki az emberiséget akarja megváltoztatni, senki se önmagát
-
lesaux
veterán
Valaki tudna nekem mesélni a vakukról? Mit jelent a vaku kulcsszáma? Melyik az a legolcsóbb vaku, amelynek a teteje elforgatható a plafon felé, és 1/200 másodpercnél rövidebb ideig ég? És ha tud 1/200-nál rövidebbet, akkor ugye a gépet is lehet majd ennél rövidebb időre állítani?
Mit jelent a TTL, az E-TTL és az E-TTL II?
Meg úgy általában mit érdemes tudni a vakukról, hogyha megveszem a legolcsóbbat, az miért lesz nekem rossz? -
zsiga667
addikt
''Mit jelent a vaku kulcsszáma?''
A vaku kulcsszámából lehet kiszámolni a hatótávolságát.
Itt találsz részletesebb leírást és képletet.
''Melyik az a legolcsóbb vaku, amelynek a teteje elforgatható a plafon felé, és 1/200 másodpercnél rövidebb ideig ég?''
Szerintem a 420EX. Van olcsóbb is pl. valami Soligor, de az csak felfelé forgatható, oldalra nem. A Sigma vakuja meg kicsit talán drágább.
''És ha tud 1/200-nál rövidebbet, akkor ugye a gépet is lehet majd ennél rövidebb időre állítani?''
Nem. A vakuszinkronidő nem a vaku tulajdonsága hanem a gép redőnyzáráé.
''Mit jelent a TTL, az E-TTL és az E-TTL II?''
A TTL a Through-The-Lens fénymérést jelenti, egyébként az automata rendszervakukat hívják ''TTL'' vakuknak.
Az E-TTL és társai pedig a különböző vakurendszerek marketinges nevei (ezek a feature-ökben és a támogatott gépvázakban különböznek). Pl. az E-TTL és E-TTL2 vakukkal lehet vezeték nélkül vezérelni slave vakukat, így használhatsz egyszerre több vakut.
''Meg úgy általában mit érdemes tudni a vakukról, hogyha megveszem a legolcsóbbat, az miért lesz nekem rossz?''
Ha megveszed a legolcsóbbat, az valószínűleg gyenge lesz (alacsony kulcsszám), nem lehet forgatni a fejét (sőt esetleg még dönteni se), és lassan tölt fel két villantás között. -
-
őstag
Vhol olvastam, h ha DVD-re akarom kiírni a képeket, azt Ulead DVD picture show -al csináljam. Eddig rendben is van, de 183 db. kép az 1 gigát foglal . És nem értem, h miért. a képátméretezést már próbáltam, nem talált. Vmi 5let?
"Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"
-
lesaux
veterán
Köszi mindkettőtöknek. A slave vaku az az, hogy lerakom az asztalra, és villan, amikor a fővaku?
Meg igazából az egész vakuzás nehezen emészthető számomra. Tegyük fel, hogy embert akarok fotózni. Mivel a gép csak 1/200-at enged, ezért le kell rekeszelni. Így nem mossa el a hátteret, viszont látni se lehet majd, az tuti, mert oda nem hord el a vaku. Hogy csinálják a profik? Megmondom őszintén, tegnap sokat gyakoroltam manuális beállításokkal, vakuval derítve, de alig lett használható képem. -
lesaux
veterán
válasz Seraph 16 #1069 üzenetére
Hogyhogy nem talált? Ha kisebb a kép, kisebb a mérete. Mivel töpöríted össze? Mindegy, lehet, hogy nem is kell zsugorítani, csak a tömörítésen variálni. Én az IrfanView-t ajánlanám, azt használom. 90-95%-os jpeg-tömörítésnél nem veszed észre a különbséget, de sokkal kisebb lesz a mérete, mint a Photoshop 12-es minőségű képének.
-
csiga997
őstag
A Canon rendszert túlzottan nem ismerem, de pusztán abból kiindulva, hogy a Nikon cca 1992 óta tudja a high-speed vakuzást, gondolom ez mára a canonnál se lehet másképp.
Ehhez természesen mind a vakunak mind pedig a váznak képesnek kell lennie a HS vakuzásra, de már csak ezért is érdemes elolvasni pl a használati útmutatót legalább 1x.
Csak dióhéjban: a high-speed vakuzásnál a zár nyitási ideje alatt a vaku tkp. nagy frekvenciával ''folyamatosan'' villant, így a x-sync idő alá lehet menni a záridőkkel. Természetesen ennek ára van, mégpedig, hogy ilyenkor töredékére esik a kulcsszám. -
pacs
csendes tag
válasz zsiga667 #1065 üzenetére
Az igazság az hogy nekem a 10 cm-s kis állványok nagyon kicsik lennének, pl.mondjuk egy portré készítéséhez, viszont a tájképhez sem az igaziak. A másik véglet számomra a másfélméteres nagy tripodok amik 1.5-2kg-t nyomnak és összenyomva 50cm-esek.
Egyébként mire nem elég ez a ~25cm? pl. mondjuk vmi macrohoz esetleg olyan portré készítéséhez ahol az alany teszem azt ráteszi a fejét az asztalra . Persze tudtommal meg lehet dönteni a fejét az állványnak, de akkor nem olyan szögből fog készűlni a kép mint szeretném, ezért lenne jó az alacsony minimum magasság.mindenki az emberiséget akarja megváltoztatni, senki se önmagát
-
zsiga667
addikt
Nos, hogy őszinte legyek, nem értem hogy mi a probléma.
Makrózáshoz tökéletesen megfelel minden olyan ''nagy'' állvány aminek meg lehet fordítani (vagy legalább vízszintesbe állítaniBővebben: link) a középoszlopát. Ha asztalon lévő tárgyat fotózol akkor az állványt az asztal mellé teszed, nem az asztalra. És az 50centi egyáltalán nem sok. -
csiga997
őstag
válasz DVD_2_U #1073 üzenetére
Kár ezen nyelveket öltögetni talán: emlékeim szerin az első Canon, ami (hivatalosan) tudta a high-speed sync-et az az EOS50 volt, de ez semmiképp nem 1990, inkább 95 körül volt. (Az 1N-t ugyan át lehetett valahogy programozni FP sync-re (szervizben), de az se volt sokkal előbb (~94 körül legkorábban))
-
lesaux
veterán
Camera Kft. -- meneküljön, ki merre lát!
http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=205604 -
morceaux
aktív tag
Erre valaki?
Bővebben: linkhttp://www.summitpost.org/object_list.php?object_type=3&contributor_id=30661
-
lesaux
veterán
Mi az a keresztbehívás? A Google-n nincs valami hű de sok információ.
-
Pompi
MODERÁTOR
válasz morceaux #1078 üzenetére
2003. március 18-ai az utolsó firmware ehhet a géphez.
Sajnos a link sem él már ami hírben van.
Viszont a dp fórumon azt írják, hogy megoldás lehet kivenni az elemeket pár napra, majd visszatenni.
Ezt próbáld meg mindenképp. Kiváncsian várom a fejleményeket.Feel Good Inc.
-
biggamer
veterán
Nem müxik egyik link sem.
Szerk.
Sztornó, most már jó, mire ezt leírtam.
[Szerkesztve]Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN
-
csiga997
őstag
Látom, nem vágod. Gyere, ülj a térdemre és elmagyarázom.
A pixelek előtti világban valának az negatívfilm és az pozitívfilm, úgyismint dia. A kettő különböző kidolgozó eljárást igényel. A negatív filmeket C41 jelű eljárással hívják elő negatív filmekké az arra szolgáló berendezésekkel, mígnem a diafilmeket pedig E6 eljárással hívják elő pozitív filmekké, szintén az arra szolgáló berendezésekkel. Bár a két eljárás különböző, de ez nem jelenti azt, hogy bizonyos tekintetben ne lennének felcserélhetőek egymással. Ekkor beszélünk keresztbehívásról (cross-process), vagyis, hogy diafilmet C41 vegyszerekben előhívva negatív filmet kapunk, valamint ehhez hasonlóan, negatív filmet E6 eljárással előhívva fordított pozitív filmet kapunk. Persze, ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor feltehetné máris a kérdést bárki, hogy akkor miért van két különböző film, ha csak a kidolgozási eljárástól függ, hogy negatív vagy pozitív képet kapunk-e a végén? Nos, ez nem ilyen egyszerű, mert a cross process végeredménye nem összevethető a nyersanyaghoz tartozó normál kidolgozási eljárás során kapott végeredménnyel. Ha negatívfilmet hívunk diaként, akkor a végeredmény egy pozitív kép lesz, viszont a negatív filmek sajátos narancs maszkjával egyetemben. Tehát színhelyesség zéró. Diát negatívként hívva negatív képet kapunk, viszont ezen - értelem szerint - nem lesz narancs maszk, ezért nagyításnál ezt szűrőzéssel 'emulálni' kell. Végeredményben a keresztbehívott diáról nagyított pozitívképek igen kontrasztosak lesznek, erősen felcsavart szinekkel. Klasszikus értelemben vett színhelyességről itt sem lehet beszélni.
Ma, a digitális világban persze minderre nem sok szükség van: fotosoppal két másodperc alatt oda lehet vágni a szineknek, mindenféle szofisztikált kémiai manipuláció nélkül.
de itt van néhány példa Bővebben: link
lesaux
veterán
válasz csiga997 #1084 üzenetére
Köszi a kimerítő választ. Ebből azt látom, hogy gyakorlatilag semmi értelme nincs.
Emiatt a kép miatt kérdeztem egyébként: Bővebben: link Bár szerintem ez nem a klasszikus példa, gondolom azok után, amikel elmondtál. -
zsiga667
addikt
Ugyan előttem már ketten is elmondták hogy azért nem olyan haszontalan dolog ez a keresztbehívás, de azért leírom én is. Szóval a keresztbehívás jó.
És kerestem neked néhány szép képet is.
Nimrod
addikt
A napokban elég sokat nyüstöltem a telóm kameráját és nagyon zavarnak a határai - nem tudja rendesen kezelni a fényforrásokat és szemetel is.
Ezért gondolkodtam el egy digitális fényképezőgépen és ezt néztem ki magamnak:
Érdemes erre beruházni vagy inkább feljebb keresgéljek? Nekem az tetszett meg benne, hogy időjárásállónak van feltüntetve, így vélhetően bírni fogja a strapát.
Mennyi idő kell ahhoz, hogy bemelegedjen? Szeretek spontán mogzó célpontokról képet csinálni és emiatt lenne fontos.
Milyen felbontásban érdemes csinálni a képeket? 4 Megapixel a max. a szóban forgó gépnél, gyártó adatai szerint így kb. 5 db kép fér el a memóriájában (ami nem zavarna, mert vennék hozzá egyből bővítőkártyát). Mekkora a különbség a 2 és a 4 Mpixel között?
Itt ugyan nem írják, de MMC-t is tud fogadni, nem csak SD kártyát. Melyiket érdemesebb megvenni? -
lesaux
veterán
válasz zsiga667 #1090 üzenetére
Nézd meg ezt: Bővebben: link. Ő hogy csinálta 10D-vel? Nyilván PS-sel, de hogy minek?
-
lesaux
veterán
HP-t ne! Nézd meg a tesztképeit: Bővebben: link
-
zsiga667
addikt
1. Van erre való topic: Bővebben: link
2. HP-t felejtsd el.
3. Az időjárásálló ház nagy eséllyel csak kamu marketingduma.
4. A 2 és 4 megapixel között nagyjából annyi a különbség, hogy 2MP-es képből nem igazán lehet 10*15-nél nagyobb képet nagyíttatni, a 4MP értelemszerűen nagyobb képméretet bír.
5. SD-t. -
Nimrod
addikt
Köszönöm a válaszokat!
Nemrég kaptam pár digigéppel csinált képet és elég nagyok voltak fileméretre. Megnyitottam, majd rámentettem és feleakkora lett a fileok mérete. Miért? Valami olyasmire kell gondolni, mint a wav->MP3 esetében? -
zsiga667
addikt
''Valami olyasmire kell gondolni, mint a wav->MP3 esetében?''
Igen, jól gondolod. (Bár inkább úgy lenne pontos a hasonlat, hogy 192kbps MP3 -> 128kbps MP3.) Ha megnyitod a képet, utána valószínűleg jpg formátumban mented, nagyobb tömörítéssel mint az eredeti, így kisebb lesz. -
zsiga667
addikt
Most nekem is lenne egy kérdésem az okosokhoz.
Milyen színhőmérsékleten használjátok a monitorotokat és miért?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen légkondit a lakásba?
- OLED TV topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Az USA is versenyellenesség miatt készül vizsgálni a Microsoft felhőjét
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Hobby elektronika
- Peugeot, Citroën topik