Hirdetés
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Öregszem
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Milyen mosógépet vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
D4rkm4n
őstag
Újabb kérdésem lenne:
Hogyan tudnám kiküszöbölni, hogy ha makrózni akarok a gépemmel, akkor ne a háttér legyen éles és az előtér homályos, hanem fordítva?
Sajnos csak AF van a gépemben. (HP Photosmart M407)"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."
-
Hydra SR
addikt
Végre rájöttem, hogy működik a ''clarify'' effekt: az élesebb területeket világosítja és kontrasztosítja, a homályosabbakat sötétíti. Legalábbis nekem úgy tűnik, ezt csinálja. Csak úgy beírtam, hátha valakit érdekel
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Bencom ™
őstag
én mikor a modellrepcsimet fotóztam (apró makett) akkor legalább egy olyan 30 cm-re kellett tartani a fényképezőt, különben fény ide vagy oda, nem bírt ráfókuszálni... ezzel az a gáz, hogy a gépre, mikor eladták, ha jól emlékszem, 4 cm van írva, ami nagyságrendekkel kisebb érték, mint amiről nmekem sikerült fókuszálnom, és akár volt elég fény akár nem, nem ment 30cm-nél közelebb...
ja és természetesen makro üzemmódban voltam, annyira láma nem vagyok
[Szerkesztve] -
Allien
veterán
válasz D4rkm4n #1704 üzenetére
Pedig Terapeuta jól mondja. Túl közeli témát nem ''látja'' a gép, de a távolira még rá tud állni (ez a zoomtól is függ). Ez akkor is így lehet, ha a céltárgy relative, de kevesebb fényben van. Ilyenkor, ha az a gond, hogy túl közel vagy, akkor hátrébb kell lépni, ha pedig kevés a fény a céltárgyon, meg kell világítani, illetve, a fénymérést esettleg spot-ra rakni (ha van ilyen lehetősség). Bár, ennek meg az a baja, hogy kiéghet a kép, ha a háttér sokkal világosabb. Tehát, első lépés, hogy a zoomot visszább veszed, lehet így befogja. Ha jobban akarsz zoomolni, lehet, már nem fogja be, hátrébb kell lépni, lehet, ugyan ott leszel, majdnem. Ha van supermacro funkció, és a téma nem elrohanós (pl virág, de erős szellőben bemozdulhat), akkor közel kell lépni, csak ilyenkor meg nem szabad kitakarni a fényt a tárgyról. Próbálkozni kell ilyen trükkökkel, de, olyan célpontal, amely nem rohan el, és mondjuk süti a napocska. Mondjuk egy kő, vagy szikla megteszi. Azon pedig le tudod tesztelni, hogy max zoommal milyen távol kell álni a célponttól, hogy még befogja (lehet trükközni, mondjuk egy fehér kavicsot rárakni, egy sötétebb kőre). EZ a távolság más alkalommal is így lesz (csak ha ezt előre tudod, akkor gyorsabban tudsz reagálni).
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz Bencom ™ #1709 üzenetére
Lehet, hogy az a supermakrora vonatkozott. A sima makrónál fél méter az elég jó. Egy (nagyobb) szitakötő belefér még, de egy kis pókot már alig találsz meg majd a képen, ennyi. A supermakro módnál viszont nincsen zoom funkció, tehát, ha közel viszed a tárgyhoz a gépet, akkor ezzel zoomolsz végül is. Kérdés, mennyire toleráns az alany, és nem rohan el, vagy támad rád. Ha a gépedre rakható előtét lencse, akkor érdemes esettleg makrós cuccal próbálkozni hozzá. Bár, akkor jó, ha vásárlás elött ki is tudod próbálni.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Borosz
őstag
Nem tudom milyen géped van, de ha 30cm-nél közelebb nem makrozik és úgy adták el, hogy de igen akkor ott nem a géppel van esetleg baj...?
Én Lumix FZ10-est használok és szó szerint bele tudok mászni a kisfiam arcába és megfelelő fényviszonyok mellett 10 centiről is tudok éles képet csinálni a szempillájáról.
Tudtommal super makro és makro között a beállításoknál nincs különbség. Egyedül akkor van gondom ha használni akarom a zoom-ot is. Ebben az esetben tényleg van úgy, hogy nem bír fókuszálni. -
Hydra SR
addikt
A közelpontot zoom objektíveknél mindig a nagylátó állásra adják meg, kivéve talán a DSLR macro objektíveknél.
A motoros zoomos kompaktok bekapcsoláskor nem teljes nagylátóra szokták beállítani a zoomot, hanem valami köztes értékre. Ilyenkor a közelpont is távolabb kerül. Hátha esetleg ez a baj.
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Boxiné
aktív tag
Nekünk is FZ10-esünk van. Iszonyatosan jó makrokat tudunk csinálni vele. Bár én is azt vettem észre, hogy a fényviszonyok nagyonis befolyásolják a minőséget. Vasárnap késő délután csináltam egy-két makrot természetesen virágokról (szvsz. a legjobb makro téma), és ha árnyékos területen próbáltam, elég homályosan sikerültek a képek. Naposabb helyeken viszont szuperek lettek.
"A mosoly a legrövidebb út az emberek között!"
-
oak
tag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani olyan magyar cikket, ami a kompakt géppel való fotózásról szól? Milyen hibákat ne kövessünk el stb., szóval néhány alap dolog.
-
TexT-BoY
addikt
Nemtudom hogy jó helyen járok-é de szeretnék a HDR cimü dolognak utána nézni és megtanulni hazsnálni.. Ebben tud valaki segiteni?
Amugy autofocus téma.. nekem a kit obimra rá van irva hogy 0.28m azaz 28cm a legköezelbbi tárgy amit makrozik és be is jön. közelebbrölc sak a hátteret tudom ellöni. Sőt az A530amra is rávolt irva.. deazon sokkal kisebb volt ez az érték?! már nemtudom mert nincs nálam.HAAAAAKUNA BATATA "Mert ha nekem szar, neked jó, tipikus ember morál..."
-
biggamer
veterán
Sziasztok.
ÁPRILIS 15.-én vasárnap fotóstalálkozó Budapesten !!!
( nem '' csak fotósoknak '' )
A Fűvészkertet és vonzáskörzetét ( + - 100 km ) fogjuk betámadni.
A Fűvészkert lerohanása után megtekinthetjük tehetséges fotós barátunk, ROBOTER első kiállítását : [link] ,
melyre szeretettel meghívott minket.
Eddigi biztos befutók ( nem elhalálozási sorrendben ) :
Jeannie
adik
Allien
BEE
Hydra SR
Predator... és né ( + a Predátor klán tagjai )
zsiga667
biggamer
Még labdába rúghatnak csoport szereplője :
( reméljük nem lesznek igazolatlanul távol - saját haláleset elfogadható indok - )
werttzui
Várjuk a további érdeklődők jelentkezését.
Jelentkezni lehet itt : [link]
biggamerHa az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN
-
Bencom ™
őstag
Akik rám válaszoltak: egy olcsó árkategóriás gépem van, aminek elég nagyképű volt a reklámja
Kodak EasyShare C330-as, 4megapixeles 28.000 HUF.-os vacak, nem vártam tőle csodát, csak zavar, mikor valamit úgy reklámoznak, ami nem valós...
felük van egy kis tekerő-gobja soksok funkcióval, azon között van egy makró, hogy az super e vagy sem, azt nem tudom, a zoomja elektromotoros és 3*os nagyításra hajlandó, a digitális az további hétszeresre, de ha van még értelmetlen dolog, akkor a digitális zoom az az.
kicsit ütöttkopott már, táskában hordom suliba is, szóval karcos meg minden, az elsütőgombja már nem az igazi, és lévé olcsó digitális fényképezőről szó, eleve lassú volt, most még jobban, a letöltőkábel csatlakozója törött... hmm... ahhoz képest amiken keresztülment két év alatt, jól bírja
szöcskét vagy valami álltalam beazonosítatlan bogarat nyáron nagyon jól meg tudtam vele örökíteni, majd mindjárt fel is nyomom azt a képet, ha meglelem, viszont mondom, ez a modellrepcsi sok fejfájást okozott, mire le tudtam fényképezni közelről, anélkül, hogy homályos lett volna...
különböző trükkökkel elértem a 10cm-et is, de úgy, h kb 30cm-ről élesítettem rá, majd szép lassan, az élesítés gombot folyamatosan nyomva közelítettem, és kűözben nem hogy felkapcsoltam, ahnem egyre jobban eltakartam a fényforrást (lámpa) majd makró funkció alatt vakuztam, és érdekes hatás jelentkezett, szinte nappali fényben látszottak a színek, amiket én lámpafénynél szabad szemmel sem láttma, és a kép is éles maradt, de sztem ezt nem nevezhetném rendeltetés szerű használatnak XD -
Bencom ™
őstag
válasz Bencom ™ #1720 üzenetére
wá a rohadt képtárba már vagy 2 éve nem léptem be, alig bírtam eligazodni, remélem jó a link.
[link]
A gépről is tudok képet mutatni, egy kedves lányismerősöm, midőn kölcsönkérte, csinálta vele ezt a képet: XD
[link]
ha nem jók a linkek, sikítsatok, ha jók, akkor lehet dícsérni a kiscsajt kb fél éves kép.
Amúgy tudja vki, hogy mien bogár az? vagy kettőt láttam egyik nyáron a kertünkben és annyi, se előtte, se utána nem találkoztam vele.
van még pár régebbi amatőr természetfotóm, ha vkit érdekel... tavaj tavasziak.
[Szerkesztve] -
pepepupu
csendes tag
nekem olyan kérdésem lenne, hogy mit jelent az h Blende??? már mindennt tudok h mit jelent, ezt az egyet nem tudom kideriteni. Kössz
-
Zozzant
addikt
válasz pepepupu #1722 üzenetére
elég gyenge a keresőalgoritmusod
BLENDE
Az objektíven található változtatható méretű nyílás, ami meghatározza az objektíven időegység alatt áthaladó és a fényérzékeny felületet megvilágító fénysugarak mennyiségét.
A kisebb szám tágabb nyílást jelent.https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
Bencom ™
őstag
válasz Zozzant #1723 üzenetére
ez határozza meg az ISO-t is.
hogy is van? minél sötétebb a szoba, annál alacsonyabbnak kell lennie, és minél nagyobb a fényerő, annál magasabb ISO-val kell nyomulni?
azt hiszem, hogy erős napfényben vmi 180-200-as ISO az idejális, sötét szobában meg ha nincs lehetőség vakuzásra, akkor olyan 50-60-70-es... (csak nagy a valószínűsége, hogy ilyenkor jól elmosódik a cuccos... -
Bencom ™
őstag
hmm... mikor a temetésen egy ezeréves manuális géppewl fotóztam, fater azt mondta, hgy bent állítsam az ISO-t (volt egy kapcsoló rajta) 60 körülire, kint pedig vegyem fel kb 200ra. akkor most hogy van? elcsesztem?
mert a képek relatíve jók lettek...
de a fényérzékenység az 100%, hogy függ az objektíven lévő nyílás nagyságától: nagyobb nyílás, több fény mászik be. nem?
vagy az csak a ''film'' (vagy a digitális cucc) világosságát/érzékenységét állítja, és nincs köze a kettőnek egymáshoz?
azt tudom, hogy az ISO befolyásolja a záridőt, de akkor msot minél kisebb, annál sötétebb terembe jó, vagy minél nagyobb?
belezavarodtam -
MUŁĐER
addikt
válasz Bencom ™ #1726 üzenetére
3 dolog van amivel játszani kell:
Blende
ISO
Záridő
ezek egymással szoros kapcsolatban vannak. Minél nagyobb a blende annál több fény jut be, de kisebb lesz az élességtartomány és az élesség , ha el akarod mosni a hátteret nagy blende kell. F8-körül a legélesebbek az objektívek, mondhatni középállásban (ha egy max F22-eset nézünk pl...)
ISO fényérzékenység, minél nagyobb annál érzékenyebb a fényre a szenzor, de zajosabb is.
Záridő egyértelmű, minél kisebb annál kevesebb fény jut be, de ha nagy a záridő, bemozdulhat a kép.
Menj el egy könyvtárba és hozz ki egy régi fotós könyvet, ne digitális fotózással foglalkozót.Abban szépen leírnak mindent. Digi fotózás és filmes ugyanaz a fotós teknikát nézve, csak az adathordozó más.
[Szerkesztve]Robotika törvényei: 3. A robot megvédi magát halálos fegyverzettel, mert egy robot rohadt drága.
-
biggamer
veterán
válasz Bencom ™ #1726 üzenetére
Nyugodt legyél, mindenki így kezdte.
Ezeket olvasd át , ettől már okosabb leszel egy fokkal.
És ne kapkodjál.
AlapfokonA fény, az ISO, a blende, a zársebesség, a gyújtótávolság : [link]
Alapfokon: Érzékenységek : [link]
Ötletek amatõr fényképészeknek : [link]
biggamerHa az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN
-
Bencom ™
őstag
igen, ezeket naggyából tudtam, csak úgy látszik, hogy fordítva
Szal azt jól tudtam, hogy összefügg, bár a Blende mértékegységét nem ismertem, és azt sem, hogy az ISO mitől függ konkrétan, vagy mit állít közvetlenül.
Amikor fotózok a digivel, akkor a zárideje alapon lassú (lévén szó digitálisról) de ha felveszem a fényerőt (ami bár nem így írja, de szerintem egy az egyben az ISO-t állítja) akkor drasztikusan megnő a záridő, és elmosódik minden. akkor ez stimm.
Akkor csak azt kevertem, hogy minél nagyobb, annál sötétebb térben képes fényképezni (egyelőre ennyit kevertem )
igazából még nem volt időm mélyenneb behatolni a témába, uh köszi a tippeket és segítségeket!
Biggamer: kezdek utánaolvasni, most úgyis szünet van (tavaszi) lesz rá időm, köszi neked is! -
Zozzant
addikt
válasz Bencom ™ #1729 üzenetére
''Amikor fotózok a digivel, akkor a zárideje alapon lassú (lévén szó digitálisról)''
ezt nagyon annyira nem értem ha nem tudsz semmit állítani a gépen az nem fényképezés, hanem kattintgatós városnézés ha ezzel foglalkozni akarsz kell egy manuális állításra képes digitális, a fogalmakat és a mi miért dolgokat is könnyebben megérted ha ki is tudod próbálni.https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
biggamer
veterán
-
Bencom ™
őstag
válasz Zozzant #1739 üzenetére
jó is lenne köszi a bíztatást... az az én bajom, hogy egyszerre rengeteg dologba kezdek bele, és ezért egyikben sem tudok elmélyülni igazán... most pl a tanulás mellett megy a gitár, a zongora, a hangfal és erősítő, és torzítzó és hasonló cuccok építése, a bringázás, a modellépítés, a MAGUS-kalandmesteri ''továbbképzésem'' ,mindenféle mérnöki tervrajzok gépekhez, autókhoz, vagy épület tervek, modellezés és még a fotózáshoz is vonzódom némiképp... nameg csajozni is kéne XD kicsit sok ez nekem egyszerre, de majd miután egy-két dolgot bebuktam, a többire majd jobban tudok koncentrálni, és próbálok optimista lenni
-
Bencom ™
őstag
na, felbuzdultam egy kicsit... mai termés (kb 10 perce)
[link]
[link]
[link]
[link]
próbálgattam pár dolgot, amiket mondtatok, hogy lehet állítani, de nem sok mindent enged a gép... és azok is eleve sablonok.
pl ISO az 80 és 400 között állítható kb 5 lépcsőben, blending nincs, csak ilyen hogy fényerő, ami vagy auto, vagy nappal vagy valami nem tudom, mien fokozat...
mást nem is engedett csinálni... -
-
Bencom ™
őstag
makrón volt, és eleinte 400-as ISO-n (de azokból nem raktam fel) aztán pedig automatán.
amúgy többnyire mindenre a portré fokozatot használom, az mindenre jó, kivéve mozgást, de a sport meg sötét (és tudom is miért, de nem tudok vele mit csinálni....)
a makró meg hol bejön, hol nem... -
Allien
veterán
válasz Bencom ™ #1746 üzenetére
A sport az nem a mi kategóriánk. Kivéve mondjuk a sakk. Habár, azért érdemes próbálkozni, ha a célpont relative közel van, és meg tudod villantani a vakuval. Már, ha szabad, ugye.
-
-
Bencom ™
őstag
értem... hát én kosarasakat akartam fotózni ,de nemigen jött össze... ment a vaku de hatása nem nagyon volt, messze volt a célpont...
alapon nem vakuzik, nem értem, miért pedig a makró és a táj kivételével minden fokozatra rápakolja az automata vakut, erre nem... érdekes... és ettől persze mindíg sötét lesz, főleg ha elbambulok, és nem állítom rá a vakut...
szóismétlés rulz
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Azonnali játékos kérdések órája
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Szólánc.
- Mini PC
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest