Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1301) pitman válasza lesaux (#1271) üzenetére


pitman
őstag

''Photoshopban én még nem találtam meg a fehéregyensúly menüpontot, félek, nincs is, de a Levelsszel lehet szórakozni, főleg a Blue értékkel. Persze szebb nem lesz tőle...''

Vagy a Levels, vagy a Curves parancsnál ott vannak a pipetták (fehér, középszürke, fekete), amikkel a fehéregyensúlyt helyre lehet rakni, természetesen csak bizonyos határok között, ahogy írtad.

(#1302) Terapeuta


Terapeuta
őstag

Sziasztok!

Kaptam egy analóg Zenit 11-et :) A fénymérője már nem a régi. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a digi géppel mérek fényt, a kapott értékeket használhatom a Zeniten (persz egyező fókusz, blende és ISO mellett) ?

Köszönettel: Tp

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#1303) zsiga667 válasza Terapeuta (#1302) üzenetére


zsiga667
addikt

Igen, de előbb ki kell tapasztalni bizonyos dolgokat. A filmek valódi ISO értéke pl. nem mindig az ami rá van írva, és a CCD-k se mindig pontosak. Pl. az 50-es Velvia dia emlékeim szerint ISO40 körül van valójában. Emellett a fénymérő is lehet pontatlan. De szerencsére ezek a pontatlanságok jól reprodukálhatóak, így ha egyszer kitapasztalod hogy pl. ha 100-as Provia van a Zenitben akkor 0,3-as alulexpó kell a digihez képest (csak hasraütöttem), akkor ez máskor is működni fog.

(#1304) Terapeuta válasza zsiga667 (#1303) üzenetére


Terapeuta
őstag

Köszönöm. Esetleg ezzel kapcsolatban van tapasztalatod ? [link]

Köszönettel: Tp

[Szerkesztve]

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#1305) zsiga667 válasza Terapeuta (#1304) üzenetére


zsiga667
addikt

A scannerekhez sajnos nem igazán értek, de mindenképp olyat vegyél ami egyszerre minél több negatívot tud scannelni. A kész papírképek scannelését felejtsd el, már ha egyáltalán gondoltál rá (nekem ez jött le a linkelt hsz-ből).
Ismerősömnek valami Nikon filmscannere van, de az 200k volt, nemtom van-e ilyesmi olcsóbban.

(#1306) Terapeuta válasza zsiga667 (#1305) üzenetére


Terapeuta
őstag

Arra gondoltam valóban. Köszönöm ez nekem most fontos info volt...esetleg ha valakinek van szkenneléssel kapcsolatos tapasztalata, a belinkelt kérdéssel kapcsolatban, nagyon megköszönném.

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#1307) rlazol válasza Terapeuta (#1302) üzenetére


rlazol
addikt

és tegyük hozzá, hogy a CCD hőre melegszik, így sűrű használat, aktív AS mellett változik a valódi ISO érzékenység a használthoz képest, matematikailag korrekt exp. mellett lesz alul vagy túlexpós a kép. ki kell tapasztani, de szerintem jobban jársz, ha vsezl egy fénymérőt

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#1308) Terapeuta válasza rlazol (#1307) üzenetére


Terapeuta
őstag

Akkor inkább visszaadom a gépet a gazdájának... :DDD Köszi a reflektációt. Amit mondasz megfontolandó a digifényképezés közben...nálam az IS teljes töltésel megy...bár...ha majd a Zenittel nyomom...ott lesz állvány is :U

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#1309) gbravo


gbravo
csendes tag

Üdv All...
Hogyan lehet megoldani azt, hogy a mini usb-n keresztül tudjam vezérelni a kamerát a pc-ről? Létezik ilyen? Kamerának kéne tudnia ezt? Vagy kéne lennie benne webcam funkciónak legalább? thx ha valaki tud segíteni.

(#1310) róland válasza gbravo (#1309) üzenetére


róland
veterán

Milyen kamerád is van?

Nem minden kamerához mellékelnek olyan szoftvert, amivel azt lehetne PC-ről vezérelni és így fotót készíteni. Canon PSA510-hez pl. mellékelik.

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#1311) csiga997 válasza Terapeuta (#1302) üzenetére


csiga997
őstag

Vegyél egy fénymérőt. Egy olcsóbbat már 15k körül megkapsz, (pl ez: [link]) ez 5 tekercs film ára, de mindenképpen olcsóbb, mint bármelyik digitgép. Használtan meg még ennél is olcsóbb lehet. (Fotóbörzén szerintem ~5k-ért kapsz analógot (cirillbetűset meg 3k-ért :D))

(#1312) lajo


lajo
senior tag

Tud valaki nekem abba segíteni akinek Kodak gépe van és van rajta dioptria korrekció hogy milyen állásban van 0-án?(lehet hogy már az én szemem se jó? :) )
mondjuk ha az lcd felőli részét látom akkor teljese magam felé vagy ellentétesen magmtól el tekerjem vagy a felénél van? :F
Köszi

(#1313) róland válasza lajo (#1312) üzenetére


róland
veterán

Szvsz a logikusan a felénél kellene 0 (nulla) állásban lennie, mert mindkét irányban szükség lehet korrekcióra.

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#1314) lajo válasza róland (#1313) üzenetére


lajo
senior tag

Áhh logika ! Kösz :))

(#1315) BEE válasza Terapeuta (#1308) üzenetére


BEE
addikt

Nehogy visszaadd !

Most van hozzá akciós tükörobjektív !
500mm 900 Ft
1000mm 900 Ft

Többi objektívet meg Praktica géphez valót keress,
mert szerintem a ruszki objektívek rondák, nehezek és
a képek színe kicsit furcsa néha.

Vegyél valami olcsó fénymérőt és van egy használható géped.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1316) BEE válasza Terapeuta (#1308) üzenetére


BEE
addikt

Itt időnként felbukkannak dolgok
[link]

Itt az Újdonságok-ra menj, és legalul
[link]

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1317) Smogus válasza Terapeuta (#1308) üzenetére


Smogus
őstag

Tényleg nehogy visszaadd :D
ha egyszer megtapasztalod a filmes fényképezést nem ereszt a dolog :D
Vegyél börzén egy használt fénymérőt potom pénzért kapsz is
és remekül lehet használni

Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --

(#1318) zsiga667 válasza Smogus (#1317) üzenetére


zsiga667
addikt

Ez valóban így van, több mint egy éve már csak digitálissal fényképeztem, de minden héten elgondolkodom hogy eladom a fenébe az egészet és veszek egy régi kisfilmes távmérőst 2-3 nagy fényerejű fix üveggel, vagy egy 645-ös középformátumú szettet, stb. :)

(#1319) Terapeuta


Terapeuta
őstag

Köszönöm....

Csak sikerüljön vele legalább egy kép és én boldog leszek ;] (lelki szegény szindróma :DDD )...megmondom őszintén, az asszonykámat akarom majd fényképezgetni (helios 42 van rajta). Nagyon kiváncsi vagyok, milyen lehet f2.0, és ugye fullframe-ben a DOF.

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#1320) gbravo válasza róland (#1310) üzenetére


gbravo
csendes tag

Kyocera Finecam L30 , egyszerű kis gép, de nem lenne rossz ha tudná ezt. [link]

[Szerkesztve]

(#1321) lajo


lajo
senior tag

Lenne 1 kérdésem : hogy tudok olyan képet csinálni, hogy mondjuk egy ember áll tőlem 3 méterre ésa felső testét akarom keretbe foglalni magyarul az tegye ki a képet de a háttér elmosódott legyen?(remélem érthető) Nem makro képet mert olyat sikerült egész jót ! Szóval mit mekkorára állítsak már ha lehet a gépemen (mondjátok mit mekkorára azt tudom mit lehet vele)
A tele az azt jelenti hogy max zoomot csinálok mondjuk ha a max. 4 szeres akkor 4szeresen rázúmolok vmire akkor csinálom telével?(kompakt géppel)
KÖSSZ

[Szerkesztve]

(#1322) lajo


lajo
senior tag

ISO - kisebb akkor ?1.
nagyobb akkor?2.
és a rekesz :F ami ilyen 2.8 meg ilyenek az ha kisebb(3.) nagyobb?(4.)
persze kereshetnék csak még eléggé kezdő vagyok meg egy ilyen topikba ezek a szavak gondolom nem azért szerepelnek hogy leírjátok amire kíváncsi vagyok

(#1323) sszever válasza lajo (#1321) üzenetére


sszever
őstag

Legnagyobb optikai zoomal, legnagyobb blendenyílással szerintem elég jó eredményt kell, hogy tudj elérni.
Erre perse még rásegíthetsz azzal is, ha a modell közeléből semmi nem erül a képre. Tehát a háttér és a model között ajánlott azért pár métert hagyni. Mondjuk te a modeltől 1/3-ad távolságra vagy, a háttér pedig 2/3-ad távolságra...

Csak egy ember hiányzik, és máris üres a világ!

(#1324) sszever válasza lajo (#1322) üzenetére


sszever
őstag

Ezt a kérdést nem egészen értem! Mi 1, mi 2? Mi kisebb, mi nagyobb?

Csak egy ember hiányzik, és máris üres a világ!

(#1325) lajo


lajo
senior tag

Arra gondoltam hogy te mondjuk úgy segítesz nekem hogy 1 ha kiseb ez meg az akkor (most ez lehet baromság lesz) nem lesz részletes a kép pl vágod? :)

(#1326) sszever válasza lajo (#1325) üzenetére


sszever
őstag

Vágom!

1-2,
ha kisebb az ISO kevesebb zaj vehető észre a képen (képzaj, olyan mintha szemcsés lenne a kép). Nagyobb ISO mellett tudsz rosszabb fényviszonyok közt is ényképezni kézből (tehát rövidebb expo idővel, mert az érzékelő fényérzékenyebb üzemmódba áll), de nagyobb a valószínűsége a zajnak.
Érdemes ezzel eljátszanod, mondjuk félhomyályban, hogy minden ISO módban lősz egy képet, és visszanézed a képek közti különbséget.

3-4
Ha a rekesz 2,8, akkor nagyobb blendenyílásról beszélünk. Ilyenkor több fény jut az érzékelőre, rövidebb az expo idő, kisebb a mélység élesség.
Nagyobb rekesznél szűkebb a blendenyílásod, tehát kevesebb fény jut az érzékelőre. Ahhoz, hogy egy ugyan olyan képet csinálj, mint kisebb rekesznél, hosszabb expo idő kell. (Kisebb lukon több idő kell, hogy ugyan annyi fény eljusson az érzékelőre)
Itt nagyobb a mélység élességed, de mivel hosszabb expo idővel is kell számolni, nagyobb az eélye, hogy bemozdul a kép (életlen lesz, körvonalasak lesznek az alakok). Thát ha azt vesszük alapul, hogy egy ugyan olyan világos képet szeretnél készíteni, akkor mondhatjuk, hogy a rekesz nyílás és az exo idő fordítottan arányos (minál kisebb a rekesz, annál hosszabb az expo).

Csak egy ember hiányzik, és máris üres a világ!

(#1327) róland válasza gbravo (#1320) üzenetére


róland
veterán

Sajnos nem ismerem a gépet és egy gyors keresés után sem találtam semmit a neten. Szoftver CD-t gondolom adtak hozzá. Telepítsd fel a gépedre, kösd össze a fényképezőgépet a szgéppel, és keress valami olyan szoftvert, ami Remote Shootre-hez hasonló névre hallgat. Sajnos csak azt tudom tanácsolni, hogy próbálkoznod kell.

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#1328) lajo válasza sszever (#1326) üzenetére


lajo
senior tag

Ezt nagyon szépen köszönöm biztos sokszor vissza fogom olvasni!!!! :)
De komolyan köszi! :R :R

(#1329) Smogus válasza zsiga667 (#1318) üzenetére


Smogus
őstag

A középformátum nagyon állat nekem most csorog a nyálam egy középformátumú gépért :D
Egy pentacon six be is van tervezve a közeljövőbe és ha lesz rá keret akkor egy használható kétaknás gép is jól mutatna polcon mert szeritnem szépek is ezek a gépek nem csak olyan képet csinálnak hogy A3-as méretben lejön a falról hanem tényleg esztétikai élményt is nyújtanak nekem a gépek és perzse a képek ;]

Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --

(#1330) zsiga667 válasza Smogus (#1329) üzenetére


zsiga667
addikt

Bizony, épp ma volt a heti filmes-napom, kinéztem magamnak egy Mamiya RB67Pro-t pár obival, bár a nagy álmom egy Rollei 6008 AF. :)

''tényleg esztétikai élményt is nyújtanak nekem a gépek ''
Ezt örömmel hallom, már azt hittem hogy én vagyok itt az egyetlen fotófetisiszta. :D De most mit tudok tenni, egy Playboy centerfold láttán az első gondolatom az hogy milyen üveggel lőhették... :DDD

(#1331) Smogus válasza zsiga667 (#1330) üzenetére


Smogus
őstag

A Mamiya RB67Pro kicsit magas nekem árban is meg nem használnám ki
de egy jó öreg jó állapotban lévő PSix az tetszene
Amikor megláttam a Yashica 635-t beleszerettem
[kép]
csak az a baj hogy nagyon nehéz hozzá lencsepárt találni :D
na mindegy egyszer majdcsak beaprítunk valamit ;]

Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --

(#1332) biggamer


biggamer
veterán

Nesze nektek MAMIYA :
[link]

Ja , azt elfelejtettem, hogy 4-28 MB-os képek. :D

[Szerkesztve]

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1333) zsiga667 válasza Smogus (#1331) üzenetére


zsiga667
addikt

''A Mamiya RB67Pro kicsit magas nekem árban is meg nem használnám ki ''
Na igen, ezzel én is így vagyok, csak attól félek ha vásárlásra adom a fejem a szobizmusom megint legyőz. :) Lehet inkább egy Hasselblad kéne... :DDD
Bár végülis ez [link] pl. kijönne a 70-200-am árából meg a maradék karácsonyi lóvémból, a 300D árából meg vennék hozzá egy telét portrézni, meg egy állványt. :)

(#1334) lesaux válasza zsiga667 (#1333) üzenetére


lesaux
veterán

Azért majd szóljál, ha eladod a 70-200-at. ;)

(#1335) zsiga667 válasza lesaux (#1334) üzenetére


zsiga667
addikt

OK. :) Bár igazából csak játszom a gondolattal, de lehet hogy tényleg veszek Nikont tavasszal. :)

(#1336) gbravo válasza róland (#1327) üzenetére


gbravo
csendes tag

thx

(#1337) nanii


nanii
csendes tag

Sziasztok! Új vagyok most szándékszom vásárolni egy HP Photosmart M22-t. Szeretnék sokat fózni. Ha a természetfótózás felé kacsingatok, szerintetek erre a célra jó-e a HP? Vagy szerezzek be mást?

nanii :)

(#1338) Terapeuta válasza Smogus (#1331) üzenetére


Terapeuta
őstag

Ezek mennyiben mások ??? [link] Csak érdeklődési szinten....:)))

Ja, mewgrendeltem az általad javasolt gépet...kösz a tippet...

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#1339) Terapeuta válasza nanii (#1337) üzenetére


Terapeuta
őstag

Én két dolgot szeretnék mondani Neked ezzel kapcsolatban.

Egyfelől ha a természetet járod, nagyon sajátos fényviszonyokkal fogsz találkozni. Ez számodra azért gond egy ilyen géppel, mert a gép automata rendszere nem fog megbírkózni ezekkel a körülményekkel, emiatt a képek élvezhetetlenek lesznek. Amit tanácsolnék, hogy olyan gépet válassz, amin kézileg be tudod állítani a dolgokat. Nem ördöngős dolog, pár dologra kell figyelni.

A másik, hogy elég zajosak (értsd: zavaróan, még jó fényviszonyok között is...ezt most úgy tudnám neked szemléltetni, hogy fényképezel egy egyszínű felületet, ami egyen világoskék. No, a képen ez sajna nem ilyen szép egyenszinű lesz, hanem szemcsészetten előjönnek más színek is...ha nem érthető, keresek képet) a HP képei. Hidd el, még verőfényben is előfordulhat, hogy olyan sötét az erdő, hogy ...szintén az automatika olyan érzékenységet fog választani, amitől a kép annyira szemcsés lesz, hogy szvsz a kép élvezhetetlenné válik.

Látom, hogy költségvetésileg nagyon szűkös a keret, de próbálkozz meg legalább egy canon a510-el, ami ugyan dupla ennyi, de fényévekkel jobb képeket csinál, nem fog számodra bosszúságot okozni, sok örömöd lehet benne.

[Szerkesztve]

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#1340) nanii válasza Terapeuta (#1339) üzenetére


nanii
csendes tag

Köszönöm a válaszod:) Megfogadom :)

(#1341) Terapeuta válasza nanii (#1340) üzenetére


Terapeuta
őstag

Azt elfelejtettem megemlíteni, mert nem is gondoltam, hogy van ennyiért ilyen...hogy nincs rajta optikai zoom...mert digit nem használunk, az van a Windows paintjába is...

Szal mivel kevés a zsozsó min háromszoros optikai zoom legyen a gépben...

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#1342) csiga997 válasza Terapeuta (#1338) üzenetére


csiga997
őstag

Ezek nagyformátumú gépek, síkfilmre dolgoznak. Főleg épitészeti-, műszaki tárgyfotózásban használatos (pl. ételfotók 99.9%-a ilyennel készül).

(#1343) Smogus válasza Terapeuta (#1338) üzenetére


Smogus
őstag

Hát igazából minden fényképezőgép egyformán működik tehát müködésben ez és a nagyformátum között nem sok különbség van igazából csak a nyersanyag mérete itt 40x40cm az általam linkelt gépnél 6x6cm míg a kisfilmesnél a jólismert 35mm-es film ja és az általad mutatott gépnél nincsen tekercses nyersanyag tehát egy kép aztán csere ;]
Amit én mutattam annyiban tér el a többi géptől hogy kétaknás ami azt jelenti hogy ha belenézel felülről akkor látsz egy képet a mattüvegen amit a felső lencsén bejövő fény alkot és ha exponálsz akkor felcsapódik a zár és a filmre kerül az alsó lencse álltal vetített kép közben te ugyan úgy látod a felső lencsén keresztül a képet tehát nincsen a sötétség
Ennek a kétlencsés dolognak a hátulötője ha az ember közelre akar fényképezni mert akkor nem teljesen látod ugyanazt mint ami majd a filmre kerűl mert kicsi a tárgytávolság :D és a lencsék távolsága elég nagy a kicsi tárgytávolsághoz képest

Röviden ennyi, bár még kismillió dologban különböznek ezek a gépek az álltalad linklet gép meg egy más világ de hasonló elven működik

[Szerkesztve]

Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --

(#1344) csiga997 válasza Smogus (#1343) üzenetére


csiga997
őstag

ezen az alapon minden autó azonos elven működik: kerekek segítségével forgó mozgást alakítanak át egyenes vonalú mozgássá. És ezzel máris alapjaiban rengettük meg az autós újságírás létjogosultságát, hisz most, hogy ezt tisztáztuk innentől már nincs miről beszélni...
:DD

(#1345) Smogus válasza csiga997 (#1344) üzenetére


Smogus
őstag

Teljes mértékben igazad van :D

Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --

(#1346) DVD_2_U válasza csiga997 (#1344) üzenetére


DVD_2_U
senior tag

annyira tudtok észt osztani... :R :)) :DD

you can CANON

(#1347) csiga997 válasza DVD_2_U (#1346) üzenetére


csiga997
őstag

Ne már! Ezt pont te mondod?? ;]:U:C

(#1348) Ja no válasza zsiga667 (#1335) üzenetére


Ja no
aktív tag

csak nem FM2-t?

(#1349) armithis


armithis
csendes tag

Sziasztok!

Valaki feltudna világosítani gyorsan, hogy a különböző szűrőknek mi a feladata? Hallottam valamit, hogy a főszineknek van saját szűrője és egy nem 3ccd-s kamerához ajánlatos megvásárolni.

Nos?

[Szerkesztve]

(#1350) csiga997 válasza armithis (#1349) üzenetére


csiga997
őstag

A különböző szűrőknek különböző feladatuk van. Vannak szűrők amelyek szűrnek, vannak melyek csak szitálnak. Elsődleges feladatuk a szűrőknek a remekművek szűrése, amint azt Zsdanov elvtárs is megmondta: ''Szűrők, szűrjetek remekműveket!'' Ezért is lehet elmondani, hogy minden remekmű szűrőkkel készül. Ezek között is vannak piros, kék és zöld remekműszűrők (természetesen csak 3ccd-s kamerákhoz). Az 1 ccd-s kamerákhoz kombinált remekműszűrő szükséges, mely egyszere tartalmazza mindhárom alapszínt.
Spagetti fényképezésekor pedig tésztaszűrőt használunk.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.