Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1851) _seth_


_seth_
veterán

Megoldandó feladat:

Kosármeccsen fotózás, vszeg neon fénnyel.

A gépem egy S5600-as fuji, milyen beállításokat használjak, hogy jó képeket tudjak csinálni?

+ Több helyen is olvastam ezt a fehér papírt lefotózni a fehéregyensúly beállításához, addig ok is, hogy lefotózom de onnan, hogyan lesz beállítva megfelelően a gép?

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#1852) Bencom ™ válasza _seth_ (#1851) üzenetére


Bencom ™
őstag

nem lefotózni kell csak ráfókuszáltatni.
De kosérmeccsen erre nem lesz időd. Ha van sport üzemmód a gépen (asszem van) akkor vaku fel, és kattingass, mint a bolod, és a képeknek legalább az 50%-a sztem jól fog iskerülni. Én egy annál sokkal rosszabb géppel fotóztam kosármeccset, és elég jól sikerültek... ellőttem vagy 50 képet, abból 10 naggyon fasza, vagy 30 elmegy, 10-et meg törölni kellett. (de nem töröltem, csak nem túl jók :DDD)

(#1853) Allien válasza _seth_ (#1851) üzenetére


Allien
veterán

Hát, elvileg felejtős ilyen téma! De, azért ha nem vársz tőle túl sokat, még lehet benne egy kis örömöd. A záridőt 1/250-re ajánlatos rakni, max a labda gyorsabb ennél, általában (de lehet próbálkozni egy kis megalkuvással, akár 1/100-ig, de akkor már bemozdulás tuti). A fehéregyensúlyt tényleg be kell lőni (gépednél nemtom, hogyan kell behozni az elmentett beállitásokat, keresd meg a használatiban), de ha raw-ban is tudsz fotózni, ez utólag könyebb megoldani. A legnagyobb probléma, hogy 1/250-nél relative sok fény kell, erre a neon nem megfelelő, az esetek nagy részében, ezért kellene a vaku. Csakhogy, a beépített max pár méterre visz el normálissan, mondjuk 5-6m. Ja, és az ISO-t sem érdemes ilyen gépeken babrálni, max 100, mert e felett zajos. Ergo, nem lenne rossz egy külső vaku, az erősebb is, meg nem a gép aksiját szivogattja, és persze, sorozatfelvétel, nem szabad takarékoskodni a memkártyával. Lehetősség szerint, minnél közelebb a pályához, figyelni kell a többi fényhatásra, tehát, mondjuk egy ablak, amelyen besüt a nap, az cinkes lehet, illetve, a parkettáról visszatükrözödő fényre is figyelni kell, már, ha lesznek ilyenek. Ha van merszed, akkor próbálkozz ''kollégákhoz'' csattlakozni, Ők elvielg segitőkészek, mégha ''kicsit'' esettleg magukban kinevetnek. De, az fontos, hogy semmi esettre se akadályozd a munkájukat, mert azt hamar szóvá teszik. :B Ha lassu az AF, akkor sajna, csak trükközéssel lehet elkapni a pillanatot, tehát, egy áldogáló játékosra fókuszálsz (félig lenyomozz expo), és vársz, amíg oda kerül a játék, ahova Te fókuszáltál, és reménykedsz, hogy az jó is lesz. Ha az MF-l gyorsan tudsz utánna állítani a dolgoknak, akkor az lenne a legjobb, de szvsz, ez kizárt a kompakt kategóriában. :B

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1854) _seth_


_seth_
veterán

Sport üzemmód nincs csak bemozdulás elleni mód van amikor annyit csinál, hogy az ISO-t feltekeri így rövidebb záridő is elég neki ergo gyorsabban tud egy képet elkészíteni de nem ez lesz szerintem a megfelelő beállítás.
WB beállítások vannak bőven csak ezt a fehér lapos dolgot nem értettem de akkor most már tiszta :)
Van benne custom WB is (még csak most fedeztem fel) asszem ez lesz a megoldás! Itt beállítja magának a wb-t pontosabban az adott viszonyokhoz.A vaku valóban nem túl erős sajnos (akkuval nincs gond... 4 elemmel akár 500 képet is tudok készíteni és 3x4 elemem van :) )
Ablakon besütő nap asszem nem lesz mert este szoktak lenni a meccsek.
Sorozatfelvétel: 1 gigás kártya van benne, sorozatfelvétel is megoldható több móddal és még van olyan beállítás is amikor gyorsabban dolgozik a gép csak több áramot fogyaszt ami nem probléma.
Pályához közel leszek ez biztos mert cask egy kis tornaterem az egész, pontosabban akkora amekkorán elfér egy kosár pálya + pár néző de azok is csak az egyik oldalon vannak.
Kollégák: lehet én leszek az egyetlen aki fotózni fog :D (akadályozás: autoshown nem örültek amikor én is fotóztam velük együtt de valahogy nem tudott érdekelni, hogy tetszik-e nekik vagy sem hiszen én fizettem a jegyért, 1500 huf durván 1,5 óráért úgy, hogy el sem hoztak 2 beharangozott autót azért nem kevés...)
AF: eddigi gépeimhez képpest nem lassú de nagy összehasonlítási alapom nincs, olyan átlagos :)
MF+ kosármeccs: szerintem felejtős mert nagyon lassú, az inkább csak fókuszálás utáni pontosabb beállításhoz jó.

Szerintem akkor vmi ilyesmi lesz:
WB-t beállítom a helyszínen a kb 3 perce felismert módszerrel ;]
ISO marad 100-on és ehhez a fényviszonyoknak megfelelő zársebesség lesz beállítva (esetleg ISO200 ha nagyon kevés fény lesz vmi rövidebb záridővel de ezt majd csak ott tudom eldönteni), vaku állandóra bekapcsolva még ha sorozatnál nem is fog tudni mindegyik képnél vakuzni, gyors képkészítési mód.

RAW-al is próbálkozom majd bár annak az a hátránya, hogy lassan menti el :(


Köszönöm a tanácsokat!

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#1855) cigam


cigam
félisten

Most kezdődött a Spektrumon egy ''Fotó suli'' nevü sorozat. Vki látta? Milyen?
Legközelebb 6.-án este vetítik az első 2 részt egymás után.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1856) miroka


miroka
csendes tag

A napsugarak fokozottabb eljövetelével a következő problémával szembesültem:
Portré fotózásnál pl.egy arc bizonyos része fényben másik része árnyékban.Vagy ugyanígy a testnél.Tudom a vaku ilyenkor segítene, de hogy lehet vaku nélkül megoldani valahogy a problémát? Gép egy Fuji S9600-os.
Gondoltam fölé kéne egy kicsit exponálni,meg a fényméréssel próbálkozni spot vagy átlagoló? Olvastam,hogy esetleg ilyen problémához szoktak szűrőt használni.
Melyik lenne a legkorrektebb megoldás ilyen esetekben? Vagy milyen beállításokkal lehet közelíteni az optimumhoz?

(#1857) Dare2Live válasza miroka (#1856) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

legkorrektebb talán egy derítőlap lenne.
A konkrét szitut nemismerem ''aláexpnálással'' lehet probálkozni csak akkor meg nehogy az alany másik odala legyen túlexponálva ''égjen ki''.

Majd vki máis fog remélhetőleg válaszolni....

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1858) Dare2Live válasza _seth_ (#1851) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

ájájáj s5600al ez hacsak nemvmi extra erős neon/nagy ablakok napos idő van nehéz lesz.

Milyen minőségben kellenek a képek? Mert amióta pl tőlem 1280*1024et kérnek gondolkodás nélkül feltekerem a D80at iso1600ra(vagyfölé). Ha tőled is ilyet akkor bár s5600ot nemismerem de egy iso400ig még vszeg elmehetsz.

Ezen felül kattingass sokat, probáld meg elkapni a ritmust amikor ''megáll a játék'' a picit bemozdult labda/láb még absz nembizztos, hogy baj sött vanhogy jó. Vészesetben ha kicsit alulexponáltak a képek azse baj ha nyersz vele még egy kisi zársebességet. ( otthon majd világosítasz rajta. (5600on van ugye raw?))

Fehéregyensúlyt azt mindenképp álíts ha nemváltoznak a fényviszonyok. (fehér lap)


Igazábol az egyik terület ahol a nagy érzékelős gépek egyértelmű előnyben vannnak az a beltéri fotózás ettöl függetlenül nem feltétlen impossible mission.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1859) adik válasza miroka (#1856) üzenetére


adik
őstag

Nem hinném, hogy egy polár segítene, ff fotózásnál érdemes egy kék szűrőt bevetni. Egyébként meg vaku - típikus esete, hogy ilyenkor kell használni.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1860) csiga997 válasza miroka (#1856) üzenetére


csiga997
őstag

Be kell menni az árnyékba. Vagy mint azt már mások is mondták, derítőlap ill. vaku. Ezekből az árnyék a legolcsóbb. ;) ''Szűrő'' erre nincs.

(#1861) Bencom ™ válasza csiga997 (#1860) üzenetére


Bencom ™
őstag

De amúgy a ''művészi'' fotóknál nem is baj, ha olyan az arc, amilyennek mikorka leírta :DDD Lehet próbálkozni.

És am tényleg árnyék ésvagy vaku ajánlott. Derítőlap meg azért jó a vakuhoz, hogy ha közelről fényképezel, ne égjen ki az áldozat szeme :DDD
Meg egyenletesebb is lesz tőle of korsz.

(#1862) _seth_ válasza Dare2Live (#1858) üzenetére


_seth_
veterán

Vszeg csak a neonok fénye lesz :(

Minőség: nincs elvárás :) Vszeg a képek 1024x768 vagy 1280x1024-es felbontással kerülnek ki tőlem az egyik játékoshoz (helyi egyetemi karok bajnoksága :) ). ISO400 még nem vészes ha kicsinyítem a képet. RAW van szerencsére :)
Fehér lap meg lesz.
Na igen néztem az MM-be, hogy milyen szépek a tükörrefflexes profibb gépek csak az áruk lehetne kevesebb egy számjeggyel :(
Így is az eddigi gépeimhez képpest az a fujitsu olyan mint trabihoz képpest egy 5-ös bmw... csak ugye vannak porschek, ferrarik is...

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#1863) #01758976


#01758976
törölt tag

Hello,remélem jó topikban járok.Van ez a a képem
[kép]
[link]
természetesen rawban.Hdr-t szeretnék belölle.A rawot alá majd fölé expózom eggyel majd neki megyek,de nem egyforma a méret és a Photomatix nem eszi így meg.
Azért nemtudtam 3 expós rawot lőni mert egy fért csak a kártyára.Légyszi segítsetek,ez lenne az első hdr-em.uff

(#1864) cigam


cigam
félisten

A dfm-ban olvastam a bridge gépek összehasonlító tesztjét, majd a Panasoni TZ3-as tesztet, és nem értem.
Valahol a kettő között elvesztettem a fonalat. A cikk alapján a TZ3 felveszi a versenyt (ha le nem körözi?!) pl. az FZ8-al. (Kár hogy nem voltak mérések hozzá!)
Mitől bridge a bridge?

[Szerkesztve]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1865) Szten Márs válasza cigam (#1864) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Hátööö... ha nem tévedek a bridge kifejezést az SLR like kompaktokra kezdték el alkalmazni, merthogy hidat képez az SLR-ek és a kompaktok között.
Attól bridge egy bridge, hogy kinézetre, funkciókra hasonlít egy SLR géphez, méretes objektív, manuális beállítások tömkelege, stb. Igen, képminőség nem feltétlen van mindig a toppon, azért a bridge gépekben is a DSLR-ekhez képest körömpiszoknyi CCD van, ebből következően csodákra nem képes, és ha sikerül elég rosszul összehozni, akkor akár egy ultrakompakt is felveheti vele a versenyt, persze. De azért ne felejtsük el, hogy hiába tud hasonló képminőséget produkálni egy mókusvillantó adott körülmények között, ha vannak olyan helyzetek, amiket nem lehet vele megoldani, teszem azt hosszabb záridős képek, vagy bármi amihez olyan manuális beállítási lehetőségek kellenek, ami a zsebkompaktban nincs meg.

Mostanság azért érdekes helyzet alakult ki, nem igazán tudom, hogy a Pana FZ8-at, Oly 550UZ-t, Kodak P880-at, meg ezeket minek is kéne mondani... mert ugye annyira nem SLR like, de nem is zsebkompakt, jójó, tudom ultrazoom meg superzoom meg anyámkínja, (P880-ra ez sem igaz) de valahogy ha nagyon kategórizáló kedvünk van szerintem lehet egy alsó, nem szigorúan SLR like bridge kategóriát venni, amikbe ezek tartoznak, és egy valódi bridge kategóriát, ahova FZ50, S9600 és hasonló gépeket lehet tenni... szerintem, de lehet az, hogy egy gépre milyen címkét akasztunk csak sz@rrágás, elvégre nem az a lényeg, hogy hova kategorizáljuk, hanem hogy mire képes.

Elnézést, szómenésem volt :D

[Szerkesztve]

(#1866) golyani


golyani
addikt

egy olyan kérdésem lenne, h egy kezdőnek milyen DSLR gépet ajánlanátok?
én Canon 350D-t néztem ki magamnak. vagy esetleg 400D :U

[Szerkesztve]

(#1867) BEE válasza #01758976 (#1863) üzenetére


BEE
addikt

Ezen a képen nincs miért alkalmazni a HDR módszert.
Azt arra találták ki, hogy ha egy képen egyes részek túl sötétek,
de nem világosíthatsz rajta, mert akkor más részek meg beégnek,
akkor összenyomhatod a dinamikát.
Ezt megteheted egyetlen RAW-ból is, de ezen a képen nincsenek
szélsőséges fényviszonyok.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1868) cigam válasza Szten Márs (#1865) üzenetére


cigam
félisten

Köszi a részletes választ.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1869) #01758976 válasza BEE (#1867) üzenetére


#01758976
törölt tag

Köszönöm BEE.Azért gondoltama hdr-re mert szerettem volna a gép tulajának egy meseszerü szép fotót. Kb.ebben a minőségben:[link] by polika
MIndezt próbáltam a 1075és az 1072 polika hsz alapján./dig fényképeim/

Örömmel olvastam az indexen,h feliratkoztál a gond nélküliekhez,itt meg olvasom a Camera Kft.topicba,h vmi baj van.Remélem nem a váz! ??

(#1870) BEE válasza #01758976 (#1869) üzenetére


BEE
addikt

Oda csak annyit írtam, hogy potenciális ügyfelük lettem,
mert a Pentaxot is ők javítják garanciában.
Más gond nincs.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1871) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

2 jó cimbim esküvőjét is fotóznom kell. Oké kell egy jó vaku idáig eljutottam ezen felül viszont semmit se tudok a témárol. Vmi jó könyv, link sokat segítene....

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1872) Zozzant válasza Dare2Live (#1871) üzenetére


Zozzant
addikt

[link]

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#1873) cigam


cigam
félisten

Sokat van emlegetve ez az aranymetszés, elég sok elsősorban matematika, ill. történelmi utalásokkal fűszerezett írásokat találtam.
Van vhol egy fényképpekkel ilusztrált leírás? Olyan kezőknek (nekem :) ) való. Ami lépekkel ilusztrálja, hogy miért jó. Miért nem jó ha a téma középpen van. Miért nem jó, ha szélén. Hogyan lehet könnyen(?) belőni azt a bizonyos 5/3-os arányt.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1874) lesaux


lesaux
veterán

nemide :)

[Szerkesztve]

(#1875) drkbl válasza Szten Márs (#1865) üzenetére


drkbl
őstag

Az a probléma, hogy a kategórianeveknek semmi közük ahhoz, ami mögötte van :(
A kompakt szó két jelentése: egybeszerelt, illetve (ennek köszönhetően) kisméretű. Tehát a bridge csak annyira compact, hogy egybe van szerelve - no de ha van rajta vakupapucs?
A nekem leginkább tetsző, SLR-től eltérő tulajdonságot megfogó kategorizálás:
kompakt - eltűnik a lencse használaton kívül
bridge - ismerőseid megpróbálták már szeparálni az optikát, hogy megnézzék, mi is az a ''váz'' :DDD
Ez a felosztás a Leicát is kiveszi a kompaktok sorából.

(#1876) drkbl válasza cigam (#1873) üzenetére


drkbl
őstag

Itt [link] van egy fotóssuli, ami rávezet a megoldásra: próbáld ki ;] és megtanulod, mikor jó és mikor nem jó...

(#1877) Jinxx válasza golyani (#1866) üzenetére


Jinxx
senior tag

Mind a kettő tökéletes választás. Én 350d-t vettem használtan, és bevált. Annyi baja van, de ezt már más topikokban szétrágtuk, hogy sz@r a fogása, szóval előtte valahol próbáld ki, szorongasd vagy fél órát, és döntsd el, hogy jó-e vagy nem. Ha nincs lapát kezed, akkor valszínű jó lesz. Képminőség remek, gyorsan dolgozik, szerintem könnyű használni is, mi kell még?

(#1878) csiga997 válasza Szten Márs (#1865) üzenetére


csiga997
őstag

Eredetileg bridge kamerának a nem cserélhető objektíves tükörreflexeseket hívták. Olympus találta ki anno, még a filmes érában. Manapság viszont már minden kompaktot ''bridge''-nek neveznek, ami elég nagy. :)

(#1879) csiga997 válasza cigam (#1873) üzenetére


csiga997
őstag

3 perc guglizással: [link][link] ;)

Amúgy legegyszerűbb, ha bekapcsolod a gépeden a grid display-t (CS#8)

[Szerkesztve]

(#1880) cigam válasza csiga997 (#1879) üzenetére


cigam
félisten

Örülök, hogy velem ellentétben tudsz idegen nyelven.

A gépemen nincs ilyen rács. (Nem is az a problémám, hogy a látott képet nemtudom 5 részre osztani és a témát a 3. részre teni. Bár ezt is gyakorolni kell, de arra vagyok kíváncsi miért jó, ha ott van és pl. nem a közepén)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1881) cigam válasza drkbl (#1876) üzenetére


cigam
félisten

Érdekes írás, ilyenre gondoltam. Köszi!

Te tényleg kimentél az utcára és csak lövöldöztél? Ugyértem végigcsináltad?
Modnjuk azt sem értem milyen fórumra utal.
''Mutasd meg a fórumon, és indokold meg a válsztásod! Azt is írd le milyen érzés volt lefényképezni ezeket. ''

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1882) csiga997 válasza cigam (#1880) üzenetére


csiga997
őstag

bocs, elnéztem az avatart... :B

(#1883) golyani válasza Jinxx (#1877) üzenetére


golyani
addikt

Köszi!
egyelőre csak nézelődöm majd nyáron nyaralás előt lesz esedékes vmi gépezet.

[Szerkesztve]

(#1884) miroka válasza csiga997 (#1860) üzenetére


miroka
csendes tag

Köszönöm a válaszokat a probléma felvetésemre.
Megkerestem azt a szűrőt amit a problémám megoldására hittem, hogy jó lesz.
De akkor én értettem félre a róla szoló leírást ?
pedig a mellékelt minta képen is kevesebb az árnyék.

Hoya Skylight 1B
''Csökkenti a szabadtéri felvételeknél, különösen derült kék ég esetén a nyílt árnyékban gyak-
ran jelentkező kék elszíneződést. Megóvja továbbá a bőrtónusokat a környezetei tárgyak, pl.
faárnyék okozta elszinezödéstől. ''

(#1885) Hydra SR válasza miroka (#1884) üzenetére


Hydra SR
addikt

Szebb lesz a bőrszín és az ég színe a skylighttól de a fényerőkülönbségeket nem befolyásolja. A gyártók és a kereskedők meg értelemszerűen sokkal szebb mintaképet tesznek fel annak bemutatására, hogy az ő szűrőjükkel milyen lesz a kép, mint amin azt mutatják, milyen lenne nélküle. Nyilván nem csak annyit változtatnak, hogy az egyik szűrővel készült a másik meg nélküle de ezt nem fogják megmondani. Szemernyivel sem őszintébbek a szűrőreklámok a mosóporreklámoknál :)
Derítőlap egyébként bármi lehet ami szórva és elszíneződésmentesen veri vissza a fényt, mondjuk egy fehér kartonlap. Vakus derítés is segíthet de a beépített vakunál nem tudod irányítani, honnan jöjjön a fény pedig nem ártana. Azért ha föntről jön a napfény és alulról fotózol (ebből következően alulról is vakuzol) akkor így is hasznos lehet. De szemből is jó lehet még valamennyire. Erős napfényben nincs vörösszem-veszély sem, és még diffúzorra sincs nagy szükség.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1886) D4rkm4n


D4rkm4n
őstag

A kis rekeszérték esetén éri több fény a szenzorokat?

Tehát ha pl. erősebb színeket akarok a képen látni, akkor kisebb ( f/8 ) rekeszértéket kell használnom? :F

[Szerkesztve]

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#1887) Zozzant válasza D4rkm4n (#1886) üzenetére


Zozzant
addikt

igen, kis rekeszértéknél jut több fény a szenzorra (egységnyi idő alatt), mivel a kisebb rekeszérték nyitottabb rekeszt jelent (f2.8)

pl: nem mindegy hogy a kulcslyukon jön be a fény vagy az ablakon:)

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#1888) D4rkm4n válasza Zozzant (#1887) üzenetére


D4rkm4n
őstag

Értem.

A záridőt és a rekeszértéket egymástól függetlenül is be lehet állítani? :U

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#1889) csiga997 válasza D4rkm4n (#1886) üzenetére


csiga997
őstag

A rekeszérték nincs befolyással a szinek erősségére. Legfeljebb sötétebb vagy világosabb lesz a kép. Amit te keresel az a szaturáció (színtelítettség). Ez nem minden gépen állítható, de utólag pl. fotosopban lehet módosítani.

(#1890) Szten Márs válasza D4rkm4n (#1888) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Elég nagy baj lenne, ha nem lehetne ;)

(#1891) csiga997 válasza Szten Márs (#1890) üzenetére


csiga997
őstag

Azért ezt gépe válogatja, tegyük hozzá. Nem minden gépen lehet egymástól függetlenül záridőt/rekeszt állítani. El kell olvasni a leírást, abban benne van. (A leírást mindig el kell olvasni. ;))

(#1892) Szten Márs válasza csiga997 (#1891) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Jogos :)

(#1893) D4rkm4n


D4rkm4n
őstag

Az ISO érték hogyan befolyásolja a záridőt? :F

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#1894) Jinxx válasza D4rkm4n (#1893) üzenetére


Jinxx
senior tag

Egy lépésnyi iso 2x rövidebb záritőt eredményez.

pl:
iso100 1/10s
iso200 1/20s
iso400 1/40s
iso800 1/80s
stb...

(#1895) Zozzant válasza D4rkm4n (#1893) üzenetére


Zozzant
addikt

filmes vonatkozásban: fényérzékenység, digitálisban kb ugyanez, csak nem filmre:) parasztossan: iso növeléssel érzékenyebb lesz a gép a fényre, rövidebb záridőket és csukottabb blendét lehet alkalmazni, de nő a képen a szemcsézettség, nyilván a zajt és hibákat is felerősödve látod viszont.

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#1896) csiga997 válasza miroka (#1884) üzenetére


csiga997
őstag

Ennek a filmes kameráknál volt értelme, mert a film érzékeny volt az UV fényre, ami csökkentette a kontrasztot. (A skylight tkp egy UV szűrő, enyhe lilás szinezéssel, az ég kékjének ellensúlyozására.) Digitális kameráknál az érzékelő előtti low-pass filter effektíve kiszűri az UV fényt, így sok értelme az objektív elé is tenni még egyet nincs.
De: amire te szeretnéd, arra se filmes se digitális kameránál nincs hatása.

(#1897) Szten Márs válasza Zozzant (#1887) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

''igen, kis rekeszértéknél jut több fény a szenzorra (egységnyi idő alatt), mivel a kisebb rekeszérték nyitottabb rekeszt jelent (f2.8)''

Sztem úgy értetted, hogy ha a nevező számértéke kisebb, akkor nyitottabb a blende, mert ugye egy törtről van szó, ahol a számláló mindig 1, így lesz 1/2,8-as és 1/4-es blendénk, ahol az 1/4 ugye kisebb rekeszérték, nagyobb nevezővel és szűkebb nyílással.
Más kérdés, hogy most már kezd egy olyan terminológia gyökeret verni, ahol szokás lehagyni a számlálót.

[Szerkesztve]

(#1898) D4rkm4n válasza Jinxx (#1894) üzenetére


D4rkm4n
őstag

Kipróbáltam a szobában. ISO 100, 200 és 400 van a gépemen. 100-nál tényleg fényesebb lett a kép. :U

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#1899) Jinxx válasza D4rkm4n (#1898) üzenetére


Jinxx
senior tag

:F :U
Pontosan mit is próbáltál ki? Milyen géped van?

(#1900) Zozzant válasza Szten Márs (#1897) üzenetére


Zozzant
addikt

ja manapság már ez a szokás hogy csak a nevezőt említjük

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.