Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tserrof77

őstag

Kicsit ON-ba rakom a topikot....

Kollégám ismerőse szombaton behozta a lánya laptopját (8th gen Dell i5) "némi" kijelző sérüléssel. Bekapcsoltuk, BIOS-ban annyi látszott, hogy fullhd-s kell bele. Volt is polcon, hétfőre ígértem neki, hogy kicserélem. Ügyfél el, én meg nekiálltam szétkapni a gépet. Ha már kijelző csere, gari úgyis ugrik, akkor takarít/pasztáz és némi zsanér könnyítés, preventív jelleggel (ne szakadjon szét már 1 év múlva, csak mondjuk 3 múlva, ha "kikeményedik" újra).

OK, akku lehúz (belső akkus, peerszeeee) géprobbantás, új kijelző betesz. Alja kivételével összerakom szépen. Bekapcs. Néma csend... venti felpörög, majd... semmi... WTF??? :U :U Csatlakozók átnéz, papíron minden oké. Zsír új kijelző ment bele. Újrapróba.... Venti indul, majd továbbra is semmi, külső kijelzőn SE.... :W :W :W

Újrarobbantás ripityre, régi kijelző vissza. Bekapcs. Venti felpörög, majd semmi... SKSH... :W :W :W

Ez most zanzásítva kb 4 óra kékbálnáétkeresztbebevevős hajtépősféldobozcigitelszívós időtöltés volt. Szombati egyéb programjaim miatt átmenetileg itt be is fejeztem a dolgot, hosszú volt a hét, mondom, majd hétfőn, tiszta fejjel újra nekiugok.

Hétfőn korábban be is jöttem (9-kor nyitunk) és nekiültem újra. Átnéztem mindent, indítom a defektes kijelzővel. Kép nincs. DE! egy kb fél perc múlva nekiáll villogni a visszajelző panelrész. Szép ütemesen ismételve a hibakódot. :Y :Y Ez új, ez eddig nem volt! Most vagy szombaton félzombi állapotban nem vártam meg, hogy villogjon, de emlékeim szerint vártam én fél percnél többet, de akkor semmit se csinált! Sebaj. lletve de. Ha egy Dell villog, az vetőkártya szerint nem jó. Nagy levegő, barátunk a kereső. Hát, az első pár találat, hogy lapcsere, dobdkivegyélmásikat után lassan sírásra görbült a szám (NE feledjük, ismerős gépe és ráadásul kipróbáltuk, mikor behozta, ergo nehéz lett volna neki elmagyarázni, hogy nem én tettem végleg a nem egészen 2 éves gépet gallyra...) és sejtettem, hogy ez nekem sokba fog fájni, de tovább olvastam. Hát, érdemes volt! Egy fórum bejegyzésben elcsíptem egy sort, miszerint CMOS elem hiba. :Y :Y :Y Hogymi?? Hmm.. multiméter van, ennyit megér. Elem 0,3V. Ehh, hülye a műszer, 3V az... újra... 0.29V. Vazze... sima CR2032, cseréljük ki. Műszer szerint az új 3,25V. Elem be. Bekapcs... ...fingerkrosszing... DELL logo!!!! Nem szoktam káromkodni, csak csúnyán beszélni. Hát, itt kb 2 percig szóismétlés nélkül szidtam mindent IS... Innentől már bő fél óra múlva eredeti, működőképes állapotában pihent a laptop.

Szóval, a topik címéhez híven, kiborultam, de csak sikerült egy végül tanulságos, de jól végződő memoárrá válnia ennek a "csakegykijelzőcsere" típusú esetnek.

Köszönöm, hogy végigolvastátok. :B

Új hozzászólás Aktív témák