- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
allein #80527 üzenetére
D620slim annyit tud mint egy DS218+. Megy 6db SSDvel is, nincs különbség a slotok között.
Szerk.: esetleg nézd meg Seagate 2.5 4TBos vagy 5TBos HDDkkel, nekem így ment kettő SSD és négy HDD kombinációban, nagyon csendes volt. Annyi hogy SMR ez a kettő, szóval lassan épít tömböt és ha sokat kell folyamatosan írni akkor kb 25MB/S tud lemezenként, de média tárolásra tökéletes.
-
Multibit
nagyúr
válasz
allein #79975 üzenetére
szeretnék mindent áramtalanítani
Ha valóban ezt szeretnéd, akkor ez konnektorból való kihúzást jelent, nem pedig szoftveres "kikapcsolást". Arról nem is beszélve, hogy szoftveres szolgáltatás után érdeklődsz, de a routered típusát nem árulod el. De mindegy is, konnektorból ki, ez jelenti az áramtalanítást. -
Borisz76
nagyúr
válasz
allein #76784 üzenetére
Ne kavard meg HDD / SSD....ilyen szempontból lényegtelen.
A lényeg, hogy kevesebb fiókosból tudsz költözni azonos vagy több fiókos modellbe.
Az angol tudásom....nos az sosem voltde itt van némi infó :
How do I choose the right method for migrating data between Synology NAS (for DSM 6.0 and later)? -
Dzsekó
addikt
válasz
allein #76745 üzenetére
Ha 4TB kell, akkor a HP (Samsung), egyébként jó az Intel is. Ha hajlandó vagy többet rááldozni, akkor 4TB Samsung 883-as szériát venném, fejlettebb, újabb, Intelnél hűvösebb és kevesebb áramot vesz fel (USB keretben elindul, Intel nem). A hűvösebb annyira előnyös lehet, hogy csendes üzemmódban a NAS ventilátor be sem kapcsol, azaz abszolút hangtalan a NAS.
-
dkess
őstag
válasz
allein #69857 üzenetére
Sokkal halkabbak - igaz DX517 -ből lettek lecserélve.
Egyébként seek -ben ahogy írtam is meglepően halkak. Amennyiben az alaphangjuk mondjuk 8 TB EFZX környékén mozognának, akkor kb. "tökéletes" lenne. Amire esetleg érdemes odafigyelni ez a kifutó típus. A 101EFAX -ok hangosabbak - főleg seek -ben (ha pl. később ilyennel bővítenél) ...
-
dkess
őstag
válasz
allein #69852 üzenetére
Ezek valójában 7200 RPM -esek ... Igen, korábban "5400 RPM class" -ként szerepeltek a specifikációban - egészen addig amíg valaki mikrofon végre nem kapta ezen HDD típust (is) és fény derült a "turpisságra" ...
Ezt követően a WD frissítette is a spec -et és immáron "7200 RPM" szerepel. Nagyjából ebből levezethető is pár dolog. Pont előtted írta valaki, hogy hangja, mint a 8 TB -os Red -é. Nekem véletlenül vannak 8 TB -os Red -ek (EFZX) is. Hát a hangja - nos az teljesen más. Az "valódi" 5400 RPM -es - ilyenformán a rotor hangja halkabb. Viszont a seek hangja jóval hangosabb - majdhogynem egy kereplő. Kb. ugyanolyan jellegű, mint az ugyanekkora IronWolf -oknál (azok talán még inkább "kereplősöbbek").
A 100EFAX -nak az alaphangja meg olyan "7200 RPM -es" de a seek zaj meg meglepően halk. Gyakorlatilag alig hallatszik ki. Az Írás/olvasási sebességek is ezt támasztják alá és nem csak a katalógus adatok tekintetében, hanem bizony a gyakorlati tapasztalatok alapján is ...
Gyakorlatilag minden hang "normális" - egy dolgot kivéve (a ventiket is hagyjuk). Amennyiben arra a "floppy hang" -ra gondolsz, akkor az nem normális. Én legalábbis kétszer (azért kétszer, mert: külön idle és külön terhelés alatt is) 4-5 percet tapasztottam a fülemet és nem hallottam ilyet. SMART mutat valami szokatlant esetleg? Milyen régiek ezek a HDD -k? Mindig volt ilyen hangja vagy csak mostanában vetted észre? Azt sem merem mondani, hogy nem normális - mindössze azt, hogy én nem hallottam ilyet.
A DSM -ből kinéztem a pontos típust illetve firmware verziót - mind a 3 említett HDD -nél ez:
Típus: WDC WD100EFAX-68LHPN0
Firmware verzió: 83.H0A83 -
dkess
őstag
válasz
allein #69845 üzenetére
Igen, a seek zaj az normális és halk. A rotor hang aránylag hangos(abb, mint pl. egy kisebb 5400 RPM -es), de ez ilyen.
Viszont az azok a rövid hangok amire gondolsz az nem a felpörgés hangja. Ez utóbbi hosszabb és jellegzetesen tök más hangja van (nulláról erősödve eléri az üzemi alaphangját) és másfelől pl. csak hibernációból visszatérve van. Most melléfeküdtem pár percre és nincs ilyen hangja. Kb. a floppy óta nem hallottam ilyesmit. 3 db 100EFAX mellett (idle és terhelés alatt is külön-külön hallgattam) ...
A ventiknek viszont meg van a szokott "idegesítő" hangja. Nálam nem véletlenül repült a 2 db Noctua bele. Engem kifejezetten irritált ...
-
Essejó
veterán
válasz
allein #69581 üzenetére
A FileStationban nyomsz egy jobb gombot azon a mappán amibe a filmeket tetted . A feljövő menüben a Megosztásra kattintasz, új ablak nyílik amiben ott egy megosztás link, amit elküldesz azoknak akinek szánod. Abban az ablakban tudsz még jelszót meg link érvényesség időtartamot beállítani. A link birtokában simán le tudják tölteni a filmeket, egyesével vagy egyben mind.
-
Magnat
veterán
-
Multibit
nagyúr
-
Lasersailing
senior tag
válasz
allein #67961 üzenetére
Szintén switch-en van amivel csatlakozni próbálkozol? Mert azt hiszem wifi is el van szeparálva, de digi fórumán érdemes utánaolvasni:
https://prohardver.hu/tema/digi_lan_pppoe/hsz_1-200.html -
Lasersailing
senior tag
-
dkess
őstag
válasz
allein #67955 üzenetére
Az ONT mögött van egy switch és arra csatlakozik minden vezetékes eszköz? Amennyiben nem, akkor próbáld meg így is.
Szerk.: az "az ugyanaz a fix ip" az ugyanazon tartományon belül van, mint amit az ONT is szór DHCP -n?
@Magnat, #67953
Hatalmas köszönet a megosztásért.
Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy mondjuk egy DSM frissítést követően, ha az érinti az értesítések ezen részét is (pl. a mails file -t lecserélik ahogy van), akkor az nyakon tudná ezt csapni. Persze kézzel akkor vissza lehet írni avagy az érintett scripteknek érdemes lenne azzal kezdeni, hogy ellenőrzik, hogy megvan-e a mails file -ban ezen bejegyzés és amennyiben nincs akkor felviszi?
-
dkess
őstag
válasz
allein #67750 üzenetére
A NAS ilyenkor állítja elő a thumbnail/miniatűröket. A videó része az offline átkódolás (transcode) kapcsolatos.
Utóbbival kapcsolatosan - ezt érdemes kikapcsolva tartani (Video Station -ben tudod állítani). Gyakorlatilag csak a helyet zabálja fel - ritka az amikor ez hasznos. Az átkódolást kerüljük - avagy éppen lehet HW transcode -ra is támaszkodni, ha nagyon kellene - ez Celeron -os NAS -nál lehetőség ...
A thumbnail/miniatűr kérdés. A borítóképek (lehet videó vagy zene esetén is) jellemzően különböző formátumban vannak (az internetről automatikusan letöltötteké is), eltérő felbontással és ebből kifolyólag mérettel. Ezekkel tudja a szoftver egységesíteni ezen paramétereket illetve a méretükön optimalizálni. Miért fontos ez? Azért, mert amennyiben böngészőben, mobilapp -ban vagy éppen DLNA -n a tartalmakat böngészed, akkor kell ezt menetközben csinálnia a NAS -nak. Mivel egyszerre elég sok kép is lehet a képernyőn (+ scrollozás) - így elég megterhelő lehet ez + lassít. Amennyiben thumbnail/miniatűrök állnak rendelkezésre, akkor "pattogósabb" lesz minden - javul a felhasználói élmény.
Ez igazából első alkalommal jelent hosszabb időt. Aztán amikor csak új tartalmat adsz hozzá, akkor pikk-pakk kész van. Érdemes kivárni. Egyébként több minőségi szintet is be lehet állítani - attól függően mennyire vagyunk igényesek illetve milyen eszközön fogyasztunk médiát ...
Apró megjegyzés: pl. Emby a chapter (fejezet) info -kkal kapcsolatban is gyárt thumbnail/miniatűröket. Mármint, ha az adott video file -ban van, akkor a szerint - egyébként 5 percenként (ha engedélyezve van). Még azt is be lehet állítani, hogy ezeket indexeléskor tegye vagy pl. csoportosan mondjuk hajnal 2 órára időzítve (addig pl. nincs thumbnail az adott filmről illetve a fejezet képek nem jelennek meg).
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
allein #67426 üzenetére
Amire én gondoltam:
Ha NAS címe 192.168.0.10 / 255.255.255.0 volt, akkor a PC-nek 192.168.0.9 / 255.255.255.0-át adnék és közvetlenül összekötném a kettőt. Esetleg ez mehet switchen keresztül is (ami nem DHCP képes)
És így el kellene érni PC-ről a 192.168.0.10: (DSM portot) -
dkess
őstag
válasz
allein #67426 üzenetére
Igen, a WD 6TB EFRX mellé szó nélkül mehet a Ironwolf ST6000VN001.
Egyébként hogy tervezed a HDD -ket? Értem ez alatt, ha jól emlékszem, akkor DS1819+ lesz/van. Ebbe eddig van 4x6TB Red EFRX. Ugye jönnek majd az Ironwolf -ok.
Hosszú távon egy nagy kötet (8 HDD -vel) lesz a nóta vége avagy több (pl. kettő) kötettel tervezel?
Most csak hangosan gondolkodom ... 8 HDD mondjuk RAID5 -ben (avagy SHR 1 HDD -s adatvédelemmel) egy picit "csücskös". Egy pici veszély van abban a tekintetben, hogy mennyi idő alatt hozza létre avagy HDD hiba esetén mennyi idő alatt állítja helyre a kötetet. OK, nem vészes a HDD méret (10 TB felett RAID5 esetén simán mondanám, hogy leginkább csak két kötetben gondolkodjál, de azért a 8*6 TB se lenne semmi).
Akusztikai szempont. Gondolj bele - szeretnél egy kis zenét hallgatni és egy 8 HDD -s kötet röffen be ...
(OK, aránylag halk 5400 RPM -esek, de)
Én lehet valami ilyesmiben gondolkodnék - 2 kötet:
- mondjuk egy 3 HDD -vel (RAID5 vagy SHR1 HDD -s adatvédelemmel) a rendszernek (ez mondjuk mind a kettőn rajta lenne), alkalmazásoknak, adatoknak és a zenének. Amennyiben vannak kamerák, akkor azt is ide állítanám be (vagy egy külön egy HDD -s Purple -re méginkább)
- mondjuk egy másik 5 HDD -vel (RAID5 vagy SHR1 HDD -s adatvédelemmel). Pl. ebben lehetnének a WD Red -ek együtt + 1 IronWolf. Ez filmeknek meg a kötet1 -ről a fontosabb adatok illetve zenék biztonsági mentése (lehet akár szinkronizáció+snapshot -al is).Ugye a kötet2 2X akkora hasznos tárhely mérettel rendelkezne, mint a kötet1. HDD hibernáció (pl. továbbá pl. kötet2 -re legalább éjszaka ne legyen snapshot és/vagy backup stb.) "okosan" beállítva ... Ekkor a kötet1 ami kvázi állandóan aktív lenne ilyenformán, ha zenét hallgatsz, akkor azért nem zavaró, mert:
- mégiscsak 3 HDD és nem 8 db,
- az a 3 HDD amúgyis kvázi mindig pörögne - így nem lenne több a zenehallgatás miatt.Persze filmnézéskor felpörögne a nagyobbik kötet2 is, de hát ez van - "nincs ingyenebéd".
-
Essejó
veterán
válasz
allein #67277 üzenetére
Egy dologra figyelj oda. Ha esetleg ISP-t váltasz, előtte tedd át manuálisról dhcp-re, mert szolgáltató váltástól megváltozik a belső hálózati IP-d pl 192.168.0.1 ről 192.165.10.1 re, vagy valami hasonlóra. Viszont a nas a régi fixet akarja lekérni, ami már nincs, és elérhetetlenné válik. Ezért jobb megoldás a Routerben Mac cím alapján reserválni egy fix IP-t a nasnak. Mert aztán lehet SSH-n túrkálni a konzolban hogy átírd.
-
allein
addikt
válasz
allein #67263 üzenetére
Publikus IP címem van.
67269kulu22 A NAS közvetlenül egy hálózati kábellal csatlakozik a routerbe.
67270hotkar - eddig is a routeren belül adtam a fix ip címet(halózati lejátszó, BD lejátszó esetében is a routeren belül adtam fix ip címet), nem értem a kérdésed.
A többit amit írtam éppen olvasom, és próbálom értelmezni
-
hotkar
senior tag
válasz
allein #67263 üzenetére
Ha egyébként is fix címet adnál neki (jogosan), akkor miért kell DHCP-vel vacakolni?
Ha eléred a böngészőből, akkor állítsd át a NAS-on az IP címet (DHCP helyett válaszd ki a kézi beállítást).
A routeren meg a DHCP-vel kiosztható címtartományból vedd ki azt a címet, amelyet beállítottál a NAS-on (hogy más ne kaphassa meg), aztán hajrá!
Én is így "vészeltem át" egy NAS cserét, teljesen zökkenőmentesen ment.
-
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
allein #67065 üzenetére
Én most csatoltam egy dx517-et ds218+ -hoz. Az a pár nap igen zajos volt, míg nem volt venti csere.
Amit ajánlanék: alza-ba vedd a dx517-et, lehet van olcsóbb, de itt 5 év garival adják.
Mondjuk a rendelés nem volt egyszerű: azt írja a honlapjuk, hogy rendelés esetén 4 napon belül megrendelik. Megrendeltem december 30-án, 1 hét után rákérdeztem, írták, hogy folyamatban törlöm-e a rendelést, mondtam tudok várni akár 10 napot is. Majd január 12-én törölték a megrendelést, hogy nem tudják beszerezni. Ránéztem honlapra, itt még a 4 napos szöveg volt, rákérdeztem, hogy akkor mi van. Aztán végül január 18-án átvettem az egységet. -
dkess
őstag
válasz
allein #67062 üzenetére
Ahogy nézem nagyjából tavaly áprilisban jártál hasonló cipőben (mármint HDD kérdés ügyben). Akkor kifejezett szempont volt Nálad, hogy a 4 HDD aránylag halk legyen. Sőt még SSD is felmerült akkor benned, mint alternatíva ...
Namost, ha egy 5 férőhelyes DX517 -et tervezel megtölteni plusszban és ráadásul 7200 RPM -es HDD -kkel, akkor az "idilli csend" könnyen lehet, hogy a múlt ködébe fog veszni ... Úgyhogy alapvetően két út van (mármint, ha fontos a hang):
- eladod azt az egyszem PRO -t és rámész a 5400 RPM -es alternatívákra ...
- vagy ugyanolyan PRO -kat veszel a vele egy kötetbe tervezett HDD -k terén.Mondjuk nekem is 7200 RPM -es HDD -k (10 TB -os EFAX -ok) vannak a DX517 -ben. Az alaphangjuk némileg nagyobb a 5400 RPM -es 8 TB -os EFZX -eknél (ezek a NAS -ban vannak). Seek -ben érdekes módon jobbak (halkabbak) a 10 TB -osak pedig többen vannak ...
Ami érdekes lehet hang témakörben. A DX517 esetében ki lehet fogni "kereplő" típusú ventiket. Nálam az a két venti jócskán elnyomta a NAS venti illetve a NAS+DX517 -ben levő HDD -k zaját. Nem vagyok egyedül, akik NF-A9 FLX -re cseréltek a DX517 -ben ...
-
dkess
őstag
válasz
allein #67060 üzenetére
Lehet ugyanolyan EFRX is. Ezek mind CMR -esek.
A WD Red Pro 6 TB meg 7200 RPM -es. Ezeket sem keverném, mert pont nem lesz sem halkabb sem gyorsabb az érintett kötet. Amennyiben szeretnél nagyobb teljesítményű különálló kötetet, akkor persze mehetnek a Red Pro -k avagy éppen akár a 8 TB -nál nagyobb "sima" EFAX ok (ezek is 7200 RPM -esek és bitang gyorsak) is ...
-
dkess
őstag
válasz
allein #60273 üzenetére
Érdekes, hogy amilyen rejtélyesen érkezett ez a jelenség - ugyanolyan rejtélyesen távozott is ... Egészen biztos nem volt semmilyen változás - pl. plussz eszköz a hálózaton avagy éppen valami nincs, ami volt? Avagy éppen beállításváltozás egyebek?
Azért nem gondoltam, hogy a CXUHD lesz a 'udhcp 0.9.9-pre' , mert a CXUHD -t a Médiaszerver ismerte korábban a 192.168.1.243 IP címmel - míg ez az IP cím nem szerepelt a router DHCP listájában, mint aktív eszköz valamint a 'udhcp 0.9.9-pre' -nek a DHCP listában 192.168.1.242 IP címe volt, ami meg a Médiaszerver IP listájában egyáltalán nem szerepelt ...
Egyébként:
- a router DHCP listájában - a net -es 'hostname' szerepel, mint érték,
- a Médiaszerver klienslistájában pedig - a DLNA 'Manufacturer' & " " & DLNA 'Friendly Name' (és nem a 'Model name' vagy 'Model number' number attribútomok valamelyike)A Windows -ban pedig csak a hálózati eszközöknél látod a 'hostname' -t - a 'Médiaeszközök' (DLNA eszközök) rovatban meg csak a 'Friendly Name' -t. Itt jobbklikk és Tulajdonságok -ra látod a többi DLNA -n az eszköz által közzétett attribútom -ot - pl.: 'Manufacturer'=Gyártó ; 'Model name'=Típus ; 'Model number'=Típusszám ; 'Model url'=Eszköz weblapja ; 'Serial number'=Sorozatszám . Érdekes, de a Windows pl. a 'Model description' attribútomot nem jeleníti meg valamint a net -es 'hostname' -t sem (legalábbis itt) - csak a IP & MAC címet.
Pl. a N-50A -m web -es konfig felületén a 'Friendly Name' -t tudom állítani, de a net -es 'hostname' -t (vagy bármi más DLNA attribútomot) nem. Ez valószínűleg Nálad is így van. Az eszközeid 'Friendly Name' -jei pl.: [LG] WebOS TV ; 851N ; CXUHD ; CXN ; LUMIN D2 . Ahol az adott eszköz nem teszi közzé a 'Manufacturer' és/vagy 'Friendly Name' -t, akkor látjuk a Médiaszerver listájában az "Általános" dolgokat ...
Te is valószínűleg csak a 'Friendly Name' -t tudod állítani az audio ill. BD lejátszód menüjében.
-
allein
addikt
válasz
allein #60272 üzenetére
(#60269) gyugyo79 - a 115 és a 186 ugyanazon eszköz volt, csak nem volt fix ip, időközben már adtam fix ip címet mindkét eszköznek.
(#60270) dkess - Ami nem látszik a router -es képeden az a CXUHD (a 192.168.1.243 -al kellene szerepelnie, de hiányzik) meg a Lumin D2 (192.168.1.207 lenne). Ezen eszközök nem működtek ekkor éppen? A CXN egész biztosan továbbra sincs a laptop hálózati eszközök listájában?
Lumin azóta már nem üzemel, eladó sorba került.
Egyébként még DS214+ -od van? Nem: 918+
A router DHCP kliens listájában a 'udhcp 0.9.9-pre' micsoda? Ez egy Linux -os gép? Kliens módban fut? VLAN van esetleg beállítva?
Ez fura számomra is, ez lesz a CXUHD, nem tudom miért ilyen néven jeleníti meg a router
DHCP reservation-on belül a hostname részen csak CXN látható, más eszközök nevét nem mutatja. Fura mert a CXUHD menüjében meg van adva mint név a CXUHD.
-
-
dkess
őstag
válasz
allein #60268 üzenetére
Ez ugye azt jelenti, hogy az adott eszköz valamikor a megjelölt IP -vel már csatlakozott a NAS Médiaszerver -hez. Itt láthatjuk pl. hogy a CA CXN több IP címmel is csatlakozott. Ezért is érdemes beállítani esetleg majd annak is fix DHCP Address reservation -t, mert akkor mindig egy IP -je lesz és nem fog több bejegyzést foglalni ...
Ami nem látszik a router -es képeden az a CXUHD (a 192.168.1.243 -al kellene szerepelnie, de hiányzik) meg a Lumin D2 (192.168.1.207 lenne). Ezen eszközök nem működtek ekkor éppen? A CXN egész biztosan továbbra sincs a laptop hálózati eszközök listájában?
Elméletileg ez is lehet gond, ha az eszköz új IP -t kapna és az alábbi jelölőnégyzet be van pipálva (de most nem ez a gond - a CXN jó IP -vel van fenn a router listájában is):
Egyébként még DS214+ -od van? Annak második LAN portja nincs bedugva sehova?
A router DHCP kliens listájában a 'udhcp 0.9.9-pre' micsoda? Ez egy Linux -os gép? Kliens módban fut? VLAN van esetleg beállítva?
A 'Csomagkezelő' -ben a Médiaszerver státusza 'Fut' ? Nincs fenn semmi más DLNA szerver alkalmazás (kíváncsi lennék, hogy azok sem látszódnak)? A NAS tűzfal kikapcsolásával sem látjuk akkor a DLNA eszközöket (a TV kivételével) továbbra sem?
Érdekes probléma mindenesetre, hogy sem a DLNA szerver - sem a lejátszó eszközök nem látszanak.
Egyébként a NAS Médiaszerver -nél a 192.168.1.243 - CXUHD sorában a 'Profil' oszlopban érdemes kiválasztani az 'Oppo Player' opciót. Ez nem sürgős - nem ez a konkrét probléma oka ...
-
gyugyo79
addikt
válasz
allein #60268 üzenetére
Ebben a listában minden ott van amit valaha látott a hálón a media szerver. Tehát ha éppen most nem okés valami akkor is ott lesz...
Ha már kifogytál az ötletekből akkor CXN áramtalanít (elég kikapcsolni ha biztosra tudod, hogy kikapcsolt állapotban lekapcsolja a hálózat részét is )-> itt fent rányomsz a visszaállít gombra -> CXN visszakapcsol -> Ha megjelenik a listában frissítésre akkor még engedélyezed ha kell és megnézed működik e.Azt tudd, hogy ez a lista ürülni fog, ha külön engedélyezted és profilt állítottál be eszközöknek azt újra meg kell csinálni akár megoldja a problémát akár nem!
Azt nem tudom ami látható az 2 külön eszköz 115 és 186 ip véggel vagy ugyan az csak a DHCP szervertől éppen más ip -n de ha az utóbbi akkor esetleg az ilyen eszközöknél hasznos, ha fix ipt osztatsz nekik.
-
dkess
őstag
válasz
allein #60245 üzenetére
Ahogy írtam is a #60239 -ben DLNA a protokol neve amin a CA CXN látta a NAS -t. A CXUHD -ról most van szó először, ha jól látom, de a szituáció hasonló - az is DLNA -n keresztül tolta a filmeket.
Kicsit mellékes, de azonos a márka (Cambridge Audio) - a CA 752BD -nek pl. borzalmas volt a DLNA része (baromi lassú, akadt meg mindenféle bug -ok stb.) és CFW -vel megoldott volt az SMB. Upsz lassan kapcsolok és most olvasom még egyszer - a CXUHD is látja SMB -n a NAS -t. E mellett lehetne a DLNA is, de a CXUHD -nál kétfajta megoldásunk is lehet:
- megy az élet tovább SMB -n, ha ez megfelelő Nekled. A CA -k SMB -n stabilabbak,
- DLNA -t is szeretnénk. Ekkor ugyanaz a gond, mint a CA CXN esetén (ez csak DLNA -t tud) is, melyet meg kell oldanunk.Viszont, ha jól értem, akkor a CXUHD -t sem látod a laptop -on? Akkor elképzelhető, hogy ugyanazon a másik alhálózaton vannak, mint a CA CXN is ... TErmészetesen mindkettő eszköznél legyen bekapcsolva a DHCP, ha ez nem volt megtéve.
Menj be a router web -es felületére és ott a csatlakoztatott eszközöket nézzük meg. Az IP címeiket írd is ide be. Ami a lényeg, hogy alapértelmezés szerint a yyy.xxx.ccc.vvv IP címből mindegyik LAN -on levő eszköznek az első 3 számának ugyanannak kellene lennie. Amennyiben ez rendben lenne és látnád is az eszközöket, akkor már a laptop -on is meg kellene jelenniük a lejátszóknak. Esetleg nézd meg, hogy a router -ben nem tiltottad-e le az UPnP -t.
A NAS oldalon szerintem tűzfal kérdés lesz. Annál is inkább, mert még régebben írtad is, hogy használsz NAS oldalon tűzfalat és ilyen a "lejátszó nem látja a NAS -t" jellegű problémába sem most futsz bele e miatt ... Itt tegyük meg azt amit írtam - kapcsoljuk ki úgy ahogy van a NAS tűzfalat egy gyors teszt erejéig. Ekkor a laptop -on a NAS médiaszervernek is meg kell jelennie. Amennyiben ez a helyzet, akkor két lehetőség előtt állunk:
- nem használunk NAS tűzfalat (és máshogy oldunk meg dolgokat, ha kellene),
- a tűzfal beállításait ellenőrizzük és aktív megengedő szabályként benn kell lennie a leírt szolgáltatásoknak/portoknak.Még egy apróság a most megemlített CXUHD -hez, mely ehhez a problémához nem kapcsolódik szorosan, de DLNA -hoz nagy segítség - sokkal gördülékenyebb lesz, felirat kezelés is javul és egyéb kompabilitás is:
Médiaszerver/DMA kompabilitás - itt legalul: 'Eszközlista' . Keresd meg a CXUHD sorát és állítsd át erre: 'OPPO player' (azaz ne az 'LG Player' -t, mint ami az alábbi képen látható):
-
dkess
őstag
válasz
allein #60240 üzenetére
Nálam az N-50A még standby módban is látszódik. Egy alhálózaton vannak az eszközök? Router -ben rá tudnál nézni, hogy kapnak-e IP -t és amennyiben igen, akkor mit?
A NAS valószínűleg igen, mert SMB csatolás a laptop -on működik - így ott valószínűleg a NAS tűzfal a ludas. A médialejátszó pedig nem kap IP -t vagy másik subnet -be kap. Ez utóbbin legyen a DHCP bekapcsolva - router -ben pedig az address reservation -nél kaphat külön IP -t MAC alapján (ez utóbbi nem kötelező).
-
dkess
őstag
válasz
allein #60236 üzenetére
Ez kb. biztos, hogy nem a lejátszó lesz. Egyébként CA CXN -nél csak a DLNA lesz az érintett. Egy Windows -os gépen a 'Hálózat' alatt a 'Médiaeszközök' rovatban (és nem máshol - ez itt a DLNA eszközök) látod a CA CXN -t és azt a DLNA szervert is, amit használsz, mint az alábbi képen például (direkt kikapcsoltam/leállítottam minden mást, hogy ne zavarjon)?
A sorban az utolsó a Synologys 'Médiaszerver', melynek a címkéje megegyezik a NAS nevével ...
Amennyire jól látom NAS -on használsz tűzfalat illetve amennyire jól látom már régebben is volt hasonló problémád. Első körben - akár csak egy gyors teszt erejéig - csinálhatnánk egy olyat, hogy a NAS tűzfalat kikapcsolod és újra megnézed, hogy mi újság. Amennyiben ez segít, akkor a tűzfal szabályokat kell átnézned illetve javítanod. Esetleg be lett kapcsolva (pipálva) egy olyan szabály, aminek nem kellene vagy valami hasonló. A DLNA alkalmazásokat (portokat) mindenképpen engedni kellene: UPNP IGD, DLNA/UPnP médiakiszolgáló (TCP - 50001, 50002, 55001, 55002 ; UDP - 1900) és még a WS-Discovery (5357) és WS-Discovery (3702) .
Mondjuk én NAS -on nem használok tűzfalat - hanem csak a Router -en van összelőve jól a dolog ...
Nézd meg még esetleg - 'Vezérlőpult/Információs központ - Szolgáltatások fül - Csomagok szekción belül', hogy a 'Médiaszerver' engedélyezve van-e (be van-e pipálva) illetve a 'Kapcsolat állapota'='LAN hozzáférhető'.
Első körben ennyi, aztán lehet továbbmenni, ha még így sem lenne jó ...
Szerk.: A factory reset után ellenőrizted, hogy a CA CXN -en a DHCP be van-e kapcsolva?
@felho001
A garancia nem azzal van összefüggésben, hogy a HDD éppen jó-e avagy sem, hanem attól, hogy milyen forrásból és mennyi ideje vásároltad ...
-
dkess
őstag
válasz
allein #58731 üzenetére
Ez a NAS halkítás témakör igen érdekes és összetett dolog.
Előljáróban: az erkély semmiképpen nem jó megoldás, mert amennyiben bever az eső vagy beköltöznek bogarak (netalán egy darázsfészek), akkor nem leszünk maradéktalanul boldogok. A hőmérséklet ingadozásról nem is beszélve.
Valamint igen, az "ultimate" megoldás az SSD -re váltás lenne - annak minden anyagi vonzatával ...
Ami macerásabb és adott esetben nem megoldható (az említett garzont feltételezve) - az például WC -be vagy előszobába helyezés. Igen, a kábelezés miatt macerás vagy nem megoldható a dolog esetleg ... Konyhába és fürdőszobába értelemszerűen semmiképpen. Előszobában is a fürdő ajtajának környékét illetve egyéb nem jól szellőző helyeket lehetőleg kerüljük ("szegény pára"
).
A HDD hibernációval játszás értelemszerűen nem megoldás folyamatos torrent mellett. Az esti torrent korlátozás/kikapcsolás segíthet ezen esetleg. Akkor sem megoldás, ha pl. gyakori snapshot (vagy egyéb) fut le rendszeresen - akkor pl. amennyiben 20 perces hibárnáció állítás mellett félóránként kapnánk 10 perc csendet (ha más nem piszkálja a köteteket).
Két lemezes NAS -nál (Nálad 4 lemezes lenne) még többé kevésbé elegendő lehet a NAS alá rezgéselnyelő anyag pakolása (esetleg mögé egy kis hangelnyelő/szóró szivacs) és a megfelelő hely megtalálása a szobában. A ventillátor sem szokott gond lenni általában - mivel aránylag halkabb 8 cm -es van a NAS -ban. Persze, ha kerreg vagy alapból hangos, akkor lehet cserélni, de ezeknél nem szokott gond lenni.
Az "izgalmasabb" dolgok 4 HDD körül kezdődnek. Itt is alapvetően háromfelé szükséges bontani a lehetőségek házát:
Ventillátor:
Ez 4 lemezes NAS -nál azért lehet érdekesebb (mint mondjuk a 2 lemezeseknél), mert kettő is van belőle. Amennyiben alapból hangos lenne vagy idővel hangosodna be (ezt célirányos hallgatózással lehet eldönteni), akkor lehet gondolkodni a cserén. Amire ügyeljünk, hogy nagy vonalakban hasonló paraméterekkel tervezzük járatni az újakat (persze kivéve a hang
) - pl. ne gondolkodjunk 300 RPM -re leszabályzott 8 cm -es ventikben (azt narancs LED -el meg e-mail tengerrel honorálhatja a NAS -unk).
Amire figyelni kell, hogy amennyiben a NAS/bővítőegységünk 'Locked Rotor Alarm' -osak, akkor a csere venti is olyan legyen (különben akkor is jöhet a narancs LED -el meg e-mail tenger valamint a NAS a ventit hol felpörgeti - hol leállítja vagy akár újra se indítja). Ezekből nehezebb találni - különösen olyan, mely releváns módon halkabbak az eredetieknél ... A jó hír, hogy általában (nem minden esetben) a mostani NAS -okban RPM -es ventik vannak. Bővítőegységeknél talán egy fokkal izgalmasabb ez a dolog - pl. a DX513 'Locked Rotor Alarm' -os, míg a DX517 RPM -es ...
HDD alap rotor hang és abból eredő rezonancia
Talán ez a legizgalmasabb dolog. Itt a több HDD már interferálhat is illetve a bútorral (amin van) is "összedolgozhat". Továbbá amennyiben a NAS elhelyezése illetve a szobaaskusztika lehetővé teszi, akkor "frankó" állóhullámok is kialakulhatnak. Azaz a helyiség egyes pontjaiban olyan búgó hang jelenik meg, melyet kb. nem lehet elviselni, míg 20 cm -el a NAS előtt (vagy a helyiség más helyein) csak nagyon halk működési hangot lehet hallani.
Egyfelől lehet próbálkozni a HDD helyek alján öntapadós filc (ez ne legyen túl vastag!) vagy tépőzár puha oldalával. A jó hír, hogy tudsz olyat venni, mely pontosan befér (nem kell vagdalkozni). A rossz hír, hogy csak önmagában azért sokat nem ér. Kettő vagy egy lemezes NAS -ban abszolút nincs értelme.
NAS alá rezgéselnyelő anyagok. Ennek bármilyen NAS alá van értelme berakni. Ami biztosan nem használ - ezekkel ne is próbálkozzunk: parafa, egy-két réteg törülköző/rongy ilyesmi. Pihe-puha (és új - lehetőleg fekete) törülköző esetén is legalább 8 részbe hajtott verzióban gondolkozz és akkor is kellhet még valami ... Ami ideális: rezgéselnyelő gumi alátét és/vagy megfelelő vastagságú hangszigetelő szivacs.
Környezet: A NAS mögé (mondjuk 10 cm) hangszigetelő szivacs. Ez a ventik hangjáán is segíthet valamint a hang jelentős része is erre távozik - és egy sima fal vagy bútorfelületről vissza is verődik. Továbbá lehet még oldalra is a "hallgatóság" irányában. Amennyiben mindezen előzőek (fentebbieket is ideértve) nem segít, akkor lehet a minden irányban hangszigetelt dobozzal folytatni a projektet (erről volt is Borisznak fényképekkel illusztrált pH -s blog -ja).
HDD seek hang
Namost ezzel a legnehezebb kezdeni valamit. Amennyiben alapból halk a HDD seek hang, akkor a fentebbiekkel együtt már megfelelő lehet az eredmény. Ugyanakkor, ha hangos e tekintetben a HDD -nk és az előbbiek sem segítenek, akkor a cserén kívül nem nagyon van más megoldás. Továbbá felhasználás függő a dolog. Többezer folyamatos torent mellett, amit írtál az lehet nem ideális e tekintetben. Amennyiben ezt lehetne estére jelentős mértékben leszabályozni (akár torrentek száma, max párhuzamosan futó aktív torrentek száma, max peer -ek száma stb.), akkor már kielégíthető lehet az eredmény.
@Magnat
Akkor leírom a véleményemet, mint otthoni felhasználással kapcsolatosan röviden-tömören. A file-verziózás inkább "kényelmi" funkció - míg a Snapshot -ok inkább szolgálnak adatbiztonsági szempontokat szerintem.
A verziózás ideális pl. ha véletlenül rámentettem egy excel -re valami "hülyeséget" (felhasználó saját maga is vissza tudja állítani gyorsan az előző állapotot) vagy éppen megnézni, hogy egy adott file -on (lehet pl. excel) mikor hajtottak végre módosításokat. És igen egy Inteliversioning -et is jó alaposan "tökön tud rúgni" egy ransomware. Tudom, használom (mármint ramsorware -t nem kaptem még szerencsére). Majd kérj meg egy felhasználót, hogy mondjuk egy meghajtót állítson helyre saját erőből verziózásból (akár csak a saját dolgait) ...
A snaphot -nál pedig a felhasználó intuitívan saját erőből nagyon kényelmesen böngészve a korábbi verziók között böngészve tudja a megfelelő állapotot megkeresni és akár csak néhány file -t vagy mappát egy gombnyomásra visszaállítani - vagy akár az összes dolgát egyben. Saját erőből, gyakorlatilag egy pillanat alatt - se én nem kellek hozzá, se NAS elérés. Ransomware SMB -n nem tudja bántani a snapshot -okat - hiszen azokat módosítani/törölni még az a felhasználó sem tudja, akinek minden jogosultsága (akár a tulajdonosa is lehet) megvan a mappákra illetve file -okra ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- The First Berserker: Khazan
- Motoros topic
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- 126 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged