Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1572) hdsentinel válasza InfiniteReality (#1571) üzenetére


hdsentinel
őstag

Sajnos van ilyen.

Konkrétan a gépben, amiről írok PONTOSAN egy ilyen drive van "munka" célokra használatra, hogy a hosszú távú (=évek) működését, stabilitását vizsgáljam.
Ez egy másik gyártó laptop drive-ja, lassan 2 éve van használatban.

[link]

Látható, hogy a 3. blokk kicsit lassabb, nehezebben kezelhető.
A kondíciója 70%, a szöveges értékelés szerint "A merevlemez 149 alkalommal vizsgált meg gyanús adatszektorokat. A vizsgált terület hibátlannak minősült. "
Ugyanaz a helyzet.

Namost mivel volt leheőség az alapos tesztelésre, annyi történt, hogy a kérdéses blokkIG (azaz nem egész 1 GBájtig) a drive elejének használata kizárásra került, így az aktív partíció ez után kezdődik.

Gyakorlatilag teljesen tökéletesen működik így és az adatok minden tekintetben biztonságban vannak, az állapot (természetesen folyamatos felügyelet mellett, ezt mondani sem kell) nem változott, nem romlott.

Hogy miért írtam?
Mert bizony vannak nem teljesen tökéletes drive-ok, amiket megfelelő módon gond nélkül használhatunk akár évekig is. Nekem sem tetszett, amikor először megláttam, de mivel ez nem garanciális probléma (hiszen a teszt-programok szerint nincs hibás szektor) nem kérhettem garanciális cserét.
Nem véletlen az "Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken." felirat, mivel nem szeretnénk a gyártónak / szervíznek plusz munkát csinálni azzal, hogy a még amúgy stabil, jól működő HDD-kkel foglalkozzanak.

Viszont szeretném minden körülmények között biztonságban tartani a tárolt adatokat, pontosan tudni, hogy mi történt, mely szektor(ok) érintettek és ezeket kizárni a további használatból - és ha az állapot mégis romlana, akkor erre fel legyek készülve és meg tudjam tenni a szükséges lépéseket időben, mielőtt egyik pillanatról a másikra "FAIL"-ba esik át a státusz a gyártói teszt-programban.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.