- petipetya: Nagy chili topic. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
rövid hír a magyar felsőoktatásról, oecd országokhoz viszonyítva.
Magyarországnak megéri pénzt fektetni a felsőoktatásba, mert az egyik legjobb megtérülési arányt mutatja az OECD-országok között, a listán az ötödik helyen áll. Magyarországon például egy férfi felsőfokú oktatása 14-szeresen térül meg az államnak - a későbbi diplomás dolgozó által befizetett adók miatt, és azért, mert kevesebb szociális juttatást kell neki adni.
(...)
A mutatók alapján a 28. helyen állunk a felsőoktatási végzettséggel rendelkező lakosok arányában. Az OECD-ben 2000 és 2010 között 15 százalékkal emelkedett a felsőoktatásban tanuló fiatalok aránya. Ez alól csak Magyarország, Finnország és Új- Zéland a kivétel, ahol éppenséggel visszaesett a továbbtanulók aránya.
-
Kassadin
addikt
válasz
Jhonny06 #149 üzenetére
Kereskedelmi multikról beszélek, másra nekem nincsen rálátásom.
"Az éhbérnek semmi köze a multikhoz, máshol is annyit kapsz, ha szar a végzettséged, vagy egyáltalán nincs."
Mi az, hogy sz@r a végzettséged?
Praktikerben egy csomó asztalost, festőt, burkolót lehet találni, és nem azért vannak ott, mert 80 ezerért olyan jó ott dolgozni vagy mindegyik szakbarbár lenne. Kicsit el vagy tévedve, látszik, hogy neked halvány gőzöd sincsen arról, hogy egyes emberek szakmával is miért kényszerülnek éhbérért dolgozni.
-
Jhonny06
veterán
válasz
Kassadin #112 üzenetére
Az éhbérnek semmi köze a multikhoz, máshol is annyit kapsz, ha szar a végzettséged, vagy egyáltalán nincs. Az ilyen helyeken legalább kevesebb az esélye, hogy egyik nap felállítanak, mert nincs elég projekt, elfogyott a munka, szevasz. A nemzetközi lehetőségekről nem is beszélve. Hiába sír mindenki, hogy de jó a kis, magyar cégeknél dolgozni, ott azért nincs sok lehetőség, ezért is zárnak be sorra.
Nincs semmi baj a multikkal.
-
Kassadin
addikt
Nagyon szép és jó, valamint igazad van. De neked is csak azt tudom mondani, mint fentebb. Tisztában vagyunk vele mindannyian, hogyan mennek itthon a dolgok munkavállalás területén. Simán elképzelhető, hogy nem vesznek fel, mert túlképzett vagy. Call centerekhez meg elvárás a nyelvtudás vagy nem?
-
tildy
nagyúr
válasz
Kassadin #126 üzenetére
Vannak olyan munkak, amiket igyis -ugys betanitanak. Pl. Call center ugyintezo, de meg a penztaros is. Ingyen, bermentve, az adott ceg.
Voltam mar penztaros, takarito, helpdeskes, programozo, de meg a foldeken is szedtem hagymat, nem kellett penzt kiadnom ertuk, hogy beletanuljak.
-
Azt lehet, mert 90 napnal nem regebbi igazolas kell, viszont ha kimesz valahova dolgozni/tanulni es kesobb ugy dontesz, hogy letelepedsz, vagy meghazasodtal, akkor ujra ki kell kerni ezt a papirt a konzulatuson keresztul es akkor mar rajt lesz a problema es azzal fuccsoltak is az egesznek, hiaba vagy ott mar x ideje.
Masreszt mekkora osszegek ezek? Milliok? Mert arra kiadhatnak mar nemzetkozi korozest es akkor lehetsz akarhol, minden orszag latni fogja es sec perc alatt hazavagnak. -
baluka26
veterán
válasz
Kassadin #134 üzenetére
Iparban dolgoztam egy nyarat robotkent, egy nyarat irodában gyakornok jellegű posztban.
A kereskedelmet megértem. Anyum is egészen jó pozícióban volt, mégis rengeteget dolgozott, keveset keresett, nagy volt a felelősség. Jobban érzi most magát operatorkent gyárban. 8 órát dolgozik, korrekt a hangulat, a pénz meg nem annyira siralmas.
Ha otthon leszek holnap leirhatom, hogy mi miatt vannak csak pozitív tapasztalataim
-
MrSealRD
veterán
válasz
Kassadin #126 üzenetére
Én nem is várok sokat az államtól: Legyen egy stabil gazdasági környezet amit nem piszkálnak meg 2 havonta, mert valakinek...éppen olyan kedve van.
Ha már csak ezt sikerülne megadni, akkor megindulna valami...
Nem adóztatnak meg 5-ször ugyanazért. Elég csak 2-szer....stb ilyesmi... -
Ringman
félisten
tandíjat tudnád fizetni, az arra elkülönített pénz rajta van a számládon, de nem ebból fizeted a tandíjat, hanem felveszed a diákhitelkettőt.
ekkor a pénzed megmarad, az kamatozik>2%-ot. egyetem/főiskola elvégzése után több pénzed lesz a bankban, mint amennyi hitelt vissza kell fizetned.
-
Kassadin
addikt
Azért ez eléggé behatárolja a lehetőségeket. Másrészt papírt se ad.
baluka26: A saját munkatapasztalataimra, kereskedelem területén.
#130: Úgy beszélnek veled, mint a kutyával. Nincsen jobb, mert maszek meg "másképp" használ ki.
#131: A töltelék tantárgyakat leszámítva szívesebben tanulnám egyetemen/felnőttképzésben xy szakmát, mint az internetről vagy könyvből. Valamit nem értek, ott a tanár. Mellesleg a korlátozott lehetőséget komolyan gondoltam. Nem mindent tudsz megtanulni könyvből vagy internetről. Másrészt ebben a papír orientált országban legtöbb esetben hajadra kenheted a tudásod. Persze kivételek mindig akadnak, de ilyet is csak it-s területen olvastam eddig, itt a ph-n.
-
Kassadin
addikt
"pl átképezték magukat?"
Oké, de miből vagy hogyan?
"most azért tartsunk fel egy rossz rendszert, mert jajjmilesz az ott dolgozókkal. felnőtt emberek, talán fel tudják magukat találni."
Nem, viszont úgy kellene ezt megoldani, hogy ők se szenvedjenek ebből hátrányt. Amúgy meg kb. úgy állítod be ezt a dolgot, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne itthon elhelyezkedni. Nem kell senkinek sem bemutatni ezt a rendszert, hogyan működik.
"lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, de szerintem új munkahely nem csak úgy jöhet létre, hogy támogatjuk, hanem úgy is, kedvező környezetet biztosítunk egy vállalkozásnak.
pl kiszámíthatóság, mindenkire érvényes egyszerű és egyértelmű szabályok, ügyfélközpontú hivatali ügyintézés. (ebből mennyi teljesült Magyarországon az utóbbi 20 évben? szerintem 0)"Ugyanezt gondolom én is.
sutszi: Egyet értünk. Csak talán
azegyes embereknek nem mindent az államtól kellene elvárnia. Oké, ez a rendszer így nem jó, de először próbálok tenni én saját magam a boldogulásomért.baluka26: Igen? És ezt te mire alapozod?
-
Иван
őstag
Ja, igen, 35. De lehet egy csomó haladékot kérni (35. életévedig). Meg a fizetésedhez igazodik, tehát ha kevesebbet keresek -> kevesebbet törlesztek -> több ideig tart visszafizetnem, ha sokat keresek, akkor ugye többet törlesztek, hamarabb visszafizetem. Am 4% a kamat, abból kettőt állambácsi elenged/átvállal.
SZERK
Ringman: azt akarod mondani, hogy a diákhitel összegét bankba teszed minden félévben, és nagyobb a lektötési kamat, mint amennyit majd vissza kell fizetned? Mert az bukta: abból a pénzből én nem látok semmit, a bank közvetlenül az egyetemnek utalja. Szóval az a pénz a te számládon nem jelenik meg.Ha jól vettem ki.
-
Ringman
félisten
mondjuk azt még akkor is érdemes felvenni, ha meg van rá a pénz (és marad a kamattámogatás:
Mennyi a Diákhitel2 kamata?
A kölcsönszerződés értelmében a folyósított kölcsön összege után ügyleti kamatot számítunk fel. A kamatszámítás az első folyósítás napjától kezdődik, a kamatot a kölcsön visszafizetéséig kell fizetnie.
A Diákhitel2 kamata változó. A kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozzuk meg.
A kötött felhasználású Diákhitel (Diákhitel2) állami kamattámogatással működik, az ügyfelek által fizetendő kamat évi 2%. A kamat fennmaradó részét az állam átvállalja.
Az aktuális kamat minden naptári félév első napjától érvényes. A kamatot a naptári félév előtt legalább hét nappal hirdetményként közzé tesszük két országos napilapban, a honlapunkon, valamint a felsőoktatási intézményekben.
ha pénz megvan, azt bankba betesz&leköt, ha (betéti kamat*0,84-hitelkamat)>0 akkor nyertél.
még a teljes hitelszerződést nem olvastam el, hogy van-e más buktató benne.
-
krizmo_
addikt
-
Иван
őstag
"Azért ne legyél nagyképű, mert a szüleid kitudják fizetni az egyetemet...."
Ha kitudnák, nem vettem volna fel hitelt. Amit azért megjegyeznék, hogy ez a diákhitel 2 konstrukció nem egy rossz dolog, szerintem teljesen korrekt, aki komolyan gondolja az egyetemet, annak jó befektetés lehet. Persze át kell gondolni, de alapvetően nem rossz dolog.
Másrészt elég elkezdenem 40 évesen törleszteni, szóval azért haladékom is van. (Mondjuk 40 évesen már lassan nyugdíjra készül az ember
).
Jaj, a 40 éves + egyetemről jut eszembe: csak hogy oldjam a hangulatot.
-
krizmo_
addikt
Na, igen de mi van akkor ha végez valaki az egyetemen, pl.: a diákhitelnél kb.: 6 hónapig nem történik semmi, ha nem fizetsz. Tehát végzett valaki kitölti a papírt, amit linkeltél, és megkapja a szükséges igazolásokat, és ennyi..... Aztán elmegy külföldre, és akkor nem fizeti tartozását az ország felé. Nem tudnak mit csinál, ez "kicsit" becsületbeli ügy. Ismerek olyan konkrét esetet, amikor valaki elment külföldre, és a szülőknél kopogtattak a tartozás miatt, (mert ott volt bejelentve) de mivel semmi nem volt az illető nevén, megette a fene az egészet...
Amúgy hiteltartozásról van szó... Ez a pont nincs benne...Иван: Azért ne legyél nagyképű, mert a szüleid kitudják fizetni az egyetemet....
Nem kell mosogatnod, ha mindenképp külföldre szeretnél menni ajánlom figyelmedbe, már most nem árt erre tudatosan készülni: -
Иван
őstag
Nem tudom benne leszek-e, de én most nem állambácsiról húzom le a bőrt, hanem eladtam a lelkem egy banknak. Majd visszafizetem, vagy Londonban mosogatok, vagy nem. Fasse tuggya szituáció.
"írd le magyarul....bakker..."
Nemmmm.
"Egyébként fentebb kérdezték, hogy mi a foglalkozása a szüleidnek."
Vállalkozók, de ha gondolod szívesen leírom privátban. Nem szeretem ezekt a dolgokat nagydobra verni.
"Ja majd egy kis takonygombóc parancsolgat nekem...haha...
Mellesleg ha nem szólsz rá a hülyére, hogy hülye akkor a végén okosnak hiszi magát.
"Nem parancsolgatok, csak eléggé ilyen öngerjesztésnek tűnsz. De én kitáram a lapjaimat, kíváncsi vagyok te mennyi idős vagy és mit dolgozol. Csak tényleg, hogy tudjam mennyire kell most téged komolyan vennem.
"Vedd úgy, hogy segítettem rajtad."
Vedd úgy, hogy úgy vettem.
Mindenesetre én szívesebben folytatnám privátban az eszmefuttatást, mert kezd személyes üggyé válni.
-
Elmondom mit tehetnek. Mondjuk melyik nem unios orszagra gondolsz? Usa, kanada, ausztralia? Ezek ahova erdemes menni igazan. Namost ezek mind kerik az ugynevezett kivonatot a bunugyi nyilvantartasbol, masneven adattovabbitasi kerelem. [link] Ezen be kell jelolnod az A1 B1 C1 D1 E1 F1 pontokat es csakis akkor tudsz barmifele iskolat, munkat, letelepedesi kerelmet elinidtani, ha ezekre mind NEM a valasz. Na most az intezkedes es/vagy a buntetoeljaras hatalya alatt allo resz mar akkor is IGEN lesz, ha van egy parkolasi birsagod, amit nem fizettel be, feljelentettek csendhaboritasert es a legaprobb dolgokert is, amiben barmilyen hivatalos eljaras folyik ellened. Hat ezert nem fogsz tudni elmenekulni elole.
-
krizmo_
addikt
Első féléves vagy az egyetemen, pár év múlva beszélünk, kíváncsi vagyok, vajon te benne leszel e abban a csoportban, akiknek sikerült....bár gazdasági elemző....na mindegy...
A lényeg látszik, hogy olykor innen-onnan összeollózod a dolgokat, lehet nem is érted, amit ide leírsz, na meg ez a nagyképű angol használat..... írd le magyarul....bakker...
És nem mellesleg, vannak itt páran (akiknek ellent mondasz), akikre érdemes figyelni, mert egyes emberek mögött tényleg tudás lapul meg. -
MrSealRD
veterán
(#105) Kassadin
"Mert valószínűleg más emberek fizetik az (állami) oktatásodat, talán illő lenne valamit vissza is adni a közösbe. "Hidd el, hogy a közösbe már raktak annyit a szüleim. Főleg amikor 40%-os SZJA-ba esetek mert egy vicc volt a sávhatár...Aha. Sőt lassan már én is lassan pakoltam bele annyit, amiből kijön az oktatásom.
"Nem demagóg duma, ez az igazság. A villogós audi minden országban jelen van, csak nem audi, hanem más autómárka. Ez presztízs kérdés igazából. A fizetések eléggé el vannak maradva, legalábbis ami a többséget illeti, ez tény. Buta főnökök kint is vannak, ez nem csak magyar sajátosság. Az urambátyám rendszer meg itthon nem újdonság, legalábbis nekem nem."
Tudod ezzel kapcsolatban én azt gondolom, ha az országnak kint van a segge a gatyából akkor ne legyen már rongyrázás...Mert érdekes, hogy az állami flotta lecserélése komoly napirendi kérdés, de a normális közlekedés a nép számára meg le van tojva, pedig a munkába való eljutáshoz elengedhetetlen.
Te is tudod mi megy az állami szférában."Nem lehet csak az egyik félre kenni a dolgokat. Fizessen mindenki adót mondjuk elsőnek. Ugye, már itt problémába ütközik a rendszer. Aztán a sok élősködő eltartása is elég nagy probléma.<->Csökkentsék az adóterheket, teremtsenek munkahelyeket, szüntessék meg a jelenlegi mindenkit eltartunk szociális rendszert, és emeljenek fizetéseket. Csak halkan jegyzem meg, hogy én egyik oldalon sem állok. Mert ugye az érmének két oldala van."
Igazad van. Két oldala van az éremnek...Az a probléma, hogy az egyensúly felborulni látszik. Egyfolytában hajszolják az embereket dolgozni...de többnyire nincs munkahely, meg aztán más is van itt...
Az állam egyszerűen nem akarja teljesíteni a ráeső részt. Ez egyre inkább így van.(#108) Иван :
"Ez nem trollkodás volt. Ez grammar naziskodás. Bár lehet a trollkodás egyik alfajának tekinteni."
"This sketch is getting silly"
WTFTS?
Értem?
"Amúgy meg kezdesz sokat lovagolni a dolgon, elmondtam a véleményemet, te is elmondtad a tiedet, elmondtad, hogy egy fajankó vagyok, nem adsz a szavamra, és ennyi. Fölösleges ezt tovább ragoznod.
Ez egy fórum, mindenki leírja amit gondol. Ezentúl nem olvasod el a HSZ-eimet, és mindenki mehet a dolgára."Ja majd egy kis
takonygombócparancsolgat nekem...haha...
Mellesleg ha nem szólsz rá a hülyére, hogy hülye akkor a végén okosnak hiszi magát.
Vedd úgy, hogy segítettem rajtad.Egyébként fentebb kérdezték, hogy mi a foglalkozása a szüleidnek. Erre én is kíváncsi lennék, mégis milyen "székből" sikerült ilyen komoly élettapasztalatot gyűjteni.
-
Ringman
félisten
válasz
Kassadin #112 üzenetére
Nem tudom, hogy Mancika hol helyezkedne el a lvl99-es fénymásolással meg az office ismeretével, de mindegy. Azt nem értem én sem, hogy miért kell fél napokat a hivatalban ülnie az embernek, amikor ennyien vannak. Meg ugye az a munkatempó.
Hogyan boldogultak azok a mások? Írj példát
pl átképezték magukat?
most azért tartsunk fel egy rossz rendszert, mert jajjmilesz az ott dolgozókkal. felnőtt emberek, talán fel tudják magukat találni.
Nem igazán olvasok olyanról, hogy itt mennyi új munkahely jön lére
lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, de szerintem új munkahely nem csak úgy jöhet létre, hogy támogatjuk, hanem úgy is, kedvező környezetet biztosítunk egy vállalkozásnak.
pl kiszámíthatóság, mindenkire érvényes egyszerű és egyértelmű szabályok, ügyfélközpontú hivatali ügyintézés. (ebből mennyi teljesült Magyarországon az utóbbi 20 évben? szerintem 0)
ha ezt is munkahelyteremtésnek vesszük, akkor valóban van szükség munkahelyteremtésre.
-
Kassadin
addikt
"szerintem hagyni kell, hogy új munkahelyek legyenek, nem pedig teremteni őket."
Nem igazán olvasok olyanról, hogy itt mennyi új munkahely jön lére, arról viszont egyre többet, hogy hány embert rúgnak vagy rúgtak ki. Valahogy nálunk a recesszió mindig sokkal mélyebb nyomot hagy, mint más országokban.
Adunk a multiknak 5 év adómentességet, meg elnézünk másfele, amikor megy a simliskedés, és az munkahely teremtésnek számít? Meg dolgoztathatnak éhbérért. Végül is...
"már az is elég lenne, ha nem hátráltatnák a jónépet mert az a baj, hogy ahelyett, hogy valaki dolgozna/vállalkozna ügyet kell intéznie, eközben meg nem tud értéket előállítani.
mások is tudtak már boldogulni, miután megszűnt a munkahelyük."
Nem tudom, hogy Mancika hol helyezkedne el a lvl99-es fénymásolással meg az office ismeretével, de mindegy. Azt nem értem én sem, hogy miért kell fél napokat a hivatalban ülnie az embernek, amikor ennyien vannak. Meg ugye az a munkatempó.
Hogyan boldogultak azok a mások? Írj példát.
-
Ringman
félisten
na kifutottam az időből:
Európa 2020 stratégia – uniós célok és nemzeti vállalások
(...)
az új stratégiát a lehető leggyorsabban, az Európai Tanács 2010. június 17-i ülésén fogadták el a tagállamok.
(...)
Prioritások és számszerűsített célok
új elemként pedig öt számszerűsített célt határoz meg
(...)
4. a képzettségi szint javítása, különösen törekedve arra, hogy kevesebb mint 10 százalékra mérséklődjön a korai iskolaelhagyás aránya és egyidejűleg legalább 40 százalékra nőjön a felsőfokú vagy annak megfelelő végzettséggel rendelkező 30-34 éves korúak aránya;
-
Ringman
félisten
válasz
Kassadin #107 üzenetére
Úgy látod, hogy a jelenlegi rendszer magához csalogatja a befektetőket? Remek feltételeket teremt ahhoz, hogy a munkahelyek megmaradjanak, és több embert foglalkoztassanak?
most munkahelyteremtésnek vesszük azt, hogy nem baszogatjuk a befektetőt, nem veszünk állami hatáskörbe ágazatokat és nem lesz visszamenő törvénykezés? Mert akkor valóban lehet állami munkahelyteremtésről beszélni.
szerintem hagyni kell, hogy új munkahelyek legyenek, nem pedig teremteni őket.
csak nem tudom, hogy ezek az emberek hova mennének dolgozni.
már az is elég lenne, ha nem hátráltatnák a jónépet
mert az a baj, hogy ahelyett, hogy valaki dolgozna/vállalkozna ügyet kell intéznie, eközben meg nem tud értéket előállítani.
mások is tudtak már boldogulni, miután megszűnt a munkahelyük.
szerk:
(#108) Иван"De nem csak a közgét/jogászokat lehetne csesztetni, a BME-re járok fele sohse végzi el az egyetemet. Akkor most velük is visszamenőleg ki kell fizettetni? Mert ilyen szempontból az is egy pénznyelő gép."
ha megnézed a fenti cikket, akkor ki kell.
Ha a képzési idő másfélszeresén a hallgató nem diplomázik le, annak az ösztöndíj vagy részösztöndíj 50 százalékát vissza kell fizetni.(#109) tildy
ja azt te is idézted, igazad van. -
Иван
őstag
válasz
MrSealRD #104 üzenetére
"gondoltam, hogy javítod"
Jól gondoltad.
"hogy a trollkodást kivédjem"
Ez nem trollkodás volt. Ez grammar naziskodás. Bár lehet a trollkodás egyik alfajának tekinteni.
" Ha valaki ellentmond az nem feltétlenül fogadod el, bár a te(mások) véleménye nem szent írás.(Ellentmondás)"
This sketch is getting silly.
" Minek töltsön el 1-2 félévet, ha amúgy sem odavaló?"
Minek töltsön el egy halálos beteg éveket kórházban, ha úgyis meghal? Meg majd fizessem én az adómból a veszett fejsze nyelét! (Persze, a hasonlat, mint minden hasonlat, sánta.)
Amúgy sok embernek már a középsulit is tök felesleges fizetnie az államnak, nekem volt 1-2 osztálytársam, aki tényleg csak melegedni járt be, az egész nem érdekelte. De olyan szinten nem, hogy több tárgyból is épphogy kettes volt. És ez a város egyik legjobb nevű gimijében.Amúgy Ausztriában így van a rendszer. Mindenki felvesznek gyakorlatilag, aztán majd úgyis kihullik a fele. Aztán akkor nem lehet sírni, hogy a szegények meg se kapták az esélyt.
De nem csak a közgét/jogászokat lehetne csesztetni, a BME-re járok fele sohse végzi el az egyetemet. Akkor most velük is visszamenőleg ki kell fizettetni? Mert ilyen szempontból az is egy pénznyelő gép.
SZERK
Amúgy meg kezdesz sokat lovagolni a dolgon, elmondtam a véleményemet, te is elmondtad a tiedet, elmondtad, hogy egy fajankó vagyok, nem adsz a szavamra, és ennyi. Fölösleges ezt tovább ragoznod.
Ez egy fórum, mindenki leírja amit gondol. Ezentúl nem olvasod el a HSZ-eimet, és mindenki mehet a dolgára. -
Kassadin
addikt
"az államnak meg nem feladata a munkahelyteremtés, csak annyi, hogy ne hátráltassák azt."
Úgy látod, hogy a jelenlegi rendszer magához csalogatja a befektetőket? Remek feltételeket teremt ahhoz, hogy a munkahelyek megmaradjanak, és több embert foglalkoztassanak?
Amúgy meg csökkenteni kellene ezt a hatalmas bürokráciát, csak nem tudom, hogy ezek az emberek hova mennének dolgozni.
-
Ringman
félisten
válasz
Kassadin #105 üzenetére
Ennek a korrupt országnak az EU amúgy fölösleges volt, részleteznem meg nem kell, hogy miért.
pont hogy nem, mi lenne, ha az eu sem korlátozna semmitaz államnak meg nem feladata a munkahelyteremtés, csak annyi, hogy ne hátráltassák azt.
ha ezen belül a bürokráciacsökkentést érted, akkor ok, egyébként meg piactorzító hatású.
-
Kassadin
addikt
válasz
MrSealRD #100 üzenetére
"Miért is menjek fizetősre ha el akarok menni?
Ha szűk értelembe veszem a külföldöt, akkor EU-nak az egyik alapelve, hogy a tőke, és az emberek SZABAD áramlása. Pont az olyan vezetők (meg egy népszavazás) vitték bele az országot az EU-ba akik közül sokan most azt mondják mindenki itt rohadjon meg, nem baj ha éppen rosszabb itt mint máshol. Akkor most miért megy a sírás, hogy élnek egy ilyen lehetőséggel? Ja, hogy más országokban ez a vándorlás dolog befelé is történik?"Mert valószínűleg más emberek fizetik az (állami) oktatásodat, talán illő lenne valamit vissza is adni a közösbe. Mellesleg, mielőtt még levágnád a fejemet, nem értek egyet ezzel a dilettáns intézkedéssel, mert nem hogy nem oldja meg a problémákat (vagy legalább enyhítené), hanem csak még inkább mélyíti. Mindenki odamegy, ahova akar, ez így van. Ennek a korrupt országnak az EU amúgy fölösleges volt, részleteznem meg nem kell, hogy miért.
"Ráadásul szerintem már jó régen kinőttünk a feudalizmusból is, szóval ha az egyén úgy dönt neki ez a "földesúr" sz@r, akkor had menjen már oda ahol jó neki..."
Jelenleg is feudalizmus van az országban. Többek között épp ezért mennek el az emberek.
"Ráadásul ez az egész "ingyen kitaníttatod maga aztán elmész" elég demagóg duma.
Maradjak itt azért, hogy az országhoz képest egy maroknyi ember kékvillogós A6-al A8-al rohangálhasson? Én meg csak egy gyereket ne tudjak normálisan bevállalni mert itt a fizetésemelés mint szó már lassan nem is létezik? Más helyekhez képest éhbérért kell dolgozni ráadásul sokszor buta emberek állnak a képzettek felett, mert itt még most is nagyon megy a protekció alapú "intézkedés"...."Nem demagóg duma, ez az igazság. A villogós audi minden országban jelen van, csak nem audi, hanem más autómárka. Ez presztízs kérdés igazából. A fizetések eléggé el vannak maradva, legalábbis ami a többséget illeti, ez tény. Buta főnökök kint is vannak, ez nem csak magyar sajátosság. Az urambátyám rendszer meg itthon nem újdonság, legalábbis nekem nem.
"Nem mondom, hogy nincsenek jó helyek, mert a mostani munkahelyem kifogástalan...De voltam már rossz helyen is...."
Voltam rossz, kevésbé rossz, és jó melóhelyen is. Ez is sok mindentől függ.
"Szóval messze nincs itt szó odakakkantársól, de tudnék írni még olyan tök alap dolgokat amit jelenleg nem teljesít az állam az emberek felé, pedig kellene. Így nem érzem, hogy jogosan követelhet rajtam bármit...Ha nem tudod mire gondolok szólj és leírom. (Komolyan)"
Nem lehet csak az egyik félre kenni a dolgokat. Fizessen mindenki adót mondjuk elsőnek. Ugye, már itt problémába ütközik a rendszer. Aztán a sok élősködő eltartása is elég nagy probléma.<->Csökkentsék az adóterheket, teremtsenek munkahelyeket, szüntessék meg a jelenlegi mindenkit eltartunk szociális rendszert, és emeljenek fizetéseket. Csak halkan jegyzem meg, hogy én egyik oldalon sem állok. Mert ugye az érmének két oldala van.
-
MrSealRD
veterán
Szálasi Ferencet* gondoltam, hogy javítod...de szerkesztési idő lejárta után csak ezért nem nyitok új hozzászólást, hogy a trollkodást kivédjem. Nyilván nem ez volt annak a mondatnak a lényege.
A végül a "te stílusoddal" együtt, az lett az eredménye a dolognak, hogy nyitott vagy mások véleményére amit elő is adsz. Ha valaki ellentmond az nem feltétlenül fogadod el, bár a te(mások) véleménye nem szent írás.(Ellentmondás)
Ergo végül mégis baromi szubjektíven ítélsz meg úgy dolgokat, hogy közvetett ismereteid vannak. Ez is egy érdekes módszer....De pont, hogy 1 percet se töltsön el egyetemen a hülye gyerek, mert fölösleges pénzkidobás az adóforintokból. Minek töltsön el 1-2 félévet, ha amúgy sem odavaló?
-
Ringman
félisten
egyetemre (kiv. osztatlan képzés) 2x kell felvételezni, az egyetem már az MA/MSC képzés.
--
@mindenki.statisztika:
A foglalkoztatási rátákban jelentős eltérések figyelhetők meg az iskolai végzettség szintje tekintetében: az erre vonatkozó statisztikákban a foglalkoztatási ráta a 15–64 éves korcsoport helyett a 25–64 éves korcsoporton alapul. A felsőfokú végzettséggel rendelkezőkre vonatkozó foglalkoztatási ráta 83,9 % volt az EU-27 tagállamainak körében 2010-ben, vagyis jóval magasabb, mint az [[Glossary:ISCED| általános iskolát vagy a középiskola alsó évfolyamait végzettek esetében (53,8 %). Az EU-27 foglalkoztatási rátája a középiskola felső évfolyamait vagy a középiskolát követő nem felsőfokú képzésben végzettek esetében 73,1 %. Az általános iskolát vagy a középiskola alsó évfolyamait végzettekre vonatkozó foglalkoztatási ráta 2010-ben már sorban a harmadik éve csökkenést mutatott, amelynek mértéke 3,4 százalékpont volt a 2007-ben rögzített 57,2 %-hoz képest. A középiskola felső évfolyamait vagy a középiskolát követő nem felsőfokú képzésben végzettekre vonatkozó foglalkoztatási ráta 2008 és 2010 között 1,8 százalékponttal esett vissza, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők rátája 1,4 százalékponttal csökkent ugyanezen időszakban. -
tildy
nagyúr
válasz
MrSealRD #100 üzenetére
Egyszerűen csak magasabb szinthez kellene kötni, az egyetemeket és nem odaengedni mindenféle hülye gyereket.
Ezzel epp egyetertek. Illetve ugy vagyok vele, csokkentsek a keretszamot , de azert legyen lehetoseg penzert is tanulni. Ugy vettem eszre, azert utobbi esetben az ember megnezi mire ad ki, nem dobaljak feleslegesen a szazezreket egy olyan kepzesert, amire nincs is szukseguk. Szoval fizetos oktatasban az egyennek is erdeke, hogy minnel hamarabb befejezze.
A tobbi resszel is egyetertek. Ez valahol ketoldalu "szerzodes" kene, hogy legyen. Es nem fair azokat leszolni( nem te tetted) , akik elhuznak az orszagbol, mikozben az allam sem teljesiti a raeso reszt. Sot.
-
Иван
őstag
" gond csak azzal van, hogy általános érvényűnek hiszed a véleményed"
Félig igaz ez, hiszen ha nem hiszem "általános érvényűnek" a véleményem (akármit is takar ez), akkor minek lenne? Hiszek a véleményemben, hiszen azért mondom azt. Vagy nem tudom mit akartál ezzel most mondani.
Ellentétben nyitott vagyok mások véleményére, és sok mindenben változik folyamatosan. Életkoromból kifolyólag nem nagyon tudok még saját tapasztalatokra hagyatkozni, ezért hagyatkozok másokéra, illetve megfigyelésekre. Na meg ilyen vitákra.sutszi:
"Egyáltalán nem szent írás..."
Nem is kezelem akként. Annyira azért én sem vagyok tuskó.
"Ha nem gond, akkor nem veszem a fáradtságot, hogy ide gyűjtögessek bármit is."
Most mondjam azt, hogy gond?
"Hány 18-19 éves ember ismersz, aki Szálasi Ferenc-et hozza fel poénnak??"
Szálasi Ferencet*
Sokat. Miért, nem szabad?
"Ez nem csak őket minősíti, hanem téged is. Kicsit erőltetett szaga van ennek stílusnak amit használsz."
Miért minősít engem? Erőltetett szaga van. Legyen. My style is the di bom digi bom di deng di deng digigi uu uuu .
"A kevésbé tehetősek de jobb képességűek meg csak nézzenek? Ez egy baromság."
Az. Senki sem mondta, hogy nem az.
"Egyszerűen csak magasabb szinthez kellene kötni, az egyetemeket és nem odaengedni mindenféle hülye gyereket."
Nincs azzal baj, ha a hülyegyerek egyetemre megy. Azzal van baj, ha még 2 félév után is bent marad.
SZERK
Krizmo:
"Folyton jössz az egészségüggyel..."Sajnos. Mert ott viszont van tapasztalatom. Egyszer majd talán leírom, miért.
-
MrSealRD
veterán
(#84) Иван :
"Igen, ez az én véleményem és a szűk környezetem véleménye, de nem feltételezem, hogy mondjuk az édesapám hazudna nekem."
Azt én sem mondtam...de a saját véleménye bőven lehet téves vagy rossz. Egyáltalán nem szent írás...
"Pontosan milyen hülyeséget akartam beadni? Az összes HSZ-em 90%-a személyes vélemény különböző dolgokról. De ha kiragadsz egy dolgot, amivel meg akartam bárki győzni akármiről, és idézed, akkor azt megköszönöm."
Ha nem gond, akkor nem veszem a fáradtságot, hogy ide gyűjtögessek bármit is. De a végignézed a legtöbb ilyen "véleményed" úgy kezdődik, hogy a te/apu/anyu/kiskutya...stb véleménye. A végén meg úgy jön ki az állás, hogy ez úgy van...
"Ez meg szerintem már a kötözködés határán van. Most őszintén, nem lehet elsütni egy poénos hasonlatot? Túlreagálod a dolgot szerintem."
Én reagálom túl....Hány 18-19 éves ember ismersz, aki Szálasi Ferenc-et hozza fel poénnak?? Ez nem csak őket minősíti, hanem téged is. Kicsit erőltetett szaga van ennek stílusnak amit használsz.
"A fiatalság meg hadd legyen már lendületes. Az öregekként úgyis két hét alatt kiveszik belőle."
Nem veszik ki csak átalakul. De mindenki nem a lendülettel van a gond, hanem az ész nélküliséggel...
Egyébként én sem vagyok öreg, csak változott a gondolkodásom..."Aki fiatalkorában nem volt radikális, nem lesz középkorúként jó liberális, és öregként satbil konzervatív"
Te jó ég....(#89) Иван
Nem a fizetős rész a lényeg...Ezzel csak a pénzes emberek jutnának lehetőséghez.
A kevésbé tehetősek de jobb képességűek meg csak nézzenek? Ez egy baromság.
Egyszerűen csak magasabb szinthez kellene kötni, az egyetemeket és nem odaengedni mindenféle hülye gyereket.(#87) Kassadin
Egy részletre reagálnék:
"En is azt mondom, hogy akinek van batorsaga, tokeje, nyelvtudasa, az probalja meg, csak a gondolkodasan nem artana valtoztatni, no es elsosorban menjen fizetos egyetemre, kozepiskolaba, aztan akkor mondhatja, hogy utana huzok is el innen, mert ez igy nem fer, hogy kitanittatja magat allami loven, aztan meg odakakkant"Miért is menjek fizetősre ha el akarok menni?
Ha szűk értelembe veszem a külföldöt, akkor EU-nak az egyik alapelve, hogy a tőke, és az emberek SZABAD áramlása. Pont az olyan vezetők (meg egy népszavazás) vitték bele az országot az EU-ba akik közül sokan most azt mondják mindenki itt rohadjon meg, nem baj ha éppen rosszabb itt mint máshol. Akkor most miért megy a sírás, hogy élnek egy ilyen lehetőséggel? Ja, hogy más országokban ez a vándorlás dolog befelé is történik?Ráadásul szerintem már jó régen kinőttünk a feudalizmusból is, szóval ha az egyén úgy dönt neki ez a "földesúr" sz@r, akkor had menjen már oda ahol jó neki...
Ráadásul ez az egész "ingyen kitaníttatod maga aztán elmész" elég demagóg duma.
Maradjak itt azért, hogy az országhoz képest egy maroknyi ember kékvillogós A6-al A8-al rohangálhasson? Én meg csak egy gyereket ne tudjak normálisan bevállalni mert itt a fizetésemelés mint szó már lassan nem is létezik? Más helyekhez képest éhbérért kell dolgozni ráadásul sokszor buta emberek állnak a képzettek felett, mert itt még most is nagyon megy a protekció alapú "intézkedés"....Nem mondom, hogy nincsenek jó helyek, mert a mostani munkahelyem kifogástalan...De voltam már rossz helyen is....
Szóval messze nincs itt szó odakakkantársól, de tudnék írni még olyan tök alap dolgokat amit jelenleg nem teljesít az állam az emberek felé, pedig kellene. Így nem érzem, hogy jogosan követelhet rajtam bármit...Ha nem tudod mire gondolok szólj és leírom. (Komolyan)
(#91) Kassadin
Van itt minden az biztos...Csak egyet árulj el. Miért van az, hogy szlovák, meg cseh tejet 140Ft-ért kapod meg, a magyar tejet meg jó esetben 250ért???
(Tudok olyan termelőről, aki furgonnal jár és árulja a házi tejet 160+falon áron.)
A "magyar fizetés" meg miért általában a minimumhoz konvergál?
Megmondom neked, az a baj, hogy nincs védve a hazai termék/szaktudás/emberek..stb. -
krizmo_
addikt
Nem becsülöm alá, csak ehhez nem elég a Magyar Alkotmányt átírni, az unios- t is átkellene.
Sok minden van, amit pont ezért nem tehet meg a kormány, mert benne vagyunk az unioban...
Eleve, hogy kötelezhetnek egy másik személyt arra, hogy helyettem fizessen? Ez elég kivitelezhetetlennek tűnik.Иван: Folyton jössz az egészségüggyel... már most is fizetsz, TB-nek hívják. És ha jobb ellátást szeretnél, akkor magánorvoshoz/klinikára mész, ahol fizetsz....
Amennyi adót itt levonnak az emberektől, furcsán venné ki, ha még ezen felül ezekért is fizetni kellene. Már a vizitdíj is komoly problémát jelentett anno, össze is dőlt a rendszer..... -
krizmo_
addikt
Nem gondolom, hogy hazudna neked apád, de amit elmond az az ő véleménye, és ahogy látom elég negatív sok esetben. Ilyenekkel tömni a gyerek fejét.... neki mi a foglalkozása? Amúgy (ne haragudj meg ezért), de ilyen észosztást akkor hallottam, amikor öregapám a kocsmában volt.... Ne feltétlenül vedd készpénznek, apád véleményét.... mert az is csak egy vélemény....
Engem nem érdekel ki mennyire fiatal, attól még lehet építő jellegű a véleménye.
Csak egy korodbeli fiútól furán hangzanak ezek a megnyilvánulások...
Igazad van lehet véleményed az oktatásüggyel kapcsolatban (is) a gond csak azzal van, hogy általános érvényűnek hiszed a véleményed (apád véleményét).A világot meg úgy kell látni ahogy van, sem nem túl optimistán sem pedig pesszimistán, a valóságban kell élni, mert akkor tudsz jó véleményt alkotni valamiről, ha tisztában vagy a helyzettel, és nem úgy ha javítasz vagy rontasz rajta.
Kassadin: Jogilag csak rajtad lehet behajtani a tartozást, csak azt veheti el az állam, ami a te neved van. A család vagyonához nem nyúlhatnak, mert az már egy másik szerződést feltételez.....
-
tildy
nagyúr
Magyarorszag csodalatos hely. Csodalatos termeszeti adottsagok, jo etelek. A baj nem itt van. A baj a fejekben van. Igen sok embernek.
Anelkul, hogy komolyabban panaszkodnek, es csak a rosszat mondanam, nos nezzuk meg, mit lathat egy turista, amikor Magyarorszagra erkezik. Venne a repteren bkv jegyet, de a jegyautomata kikopi a kartyat. Aztan jon Kobanya-Kispest, metro. Hala egnek mar atepittettek, modernebb lett, de az az eszmeletlen hulyeseg ami ott van. Mert leszall az ember a 200as buszrol, menne a metroba, mit lat? Nuku mozgolepcso (ott , ahol a 200as busz lerak), a lepcso tetejen nem mukodo jegyautomata, kozel es tavol egy bankautomata sincs es rogton ott vannak az ellenorok a lepcso tetejn. Nem lenn a metronal, nem. A lepcso tetejen. El lehet kepzelni mi megy ott, ha annyian jonnek, mint ahogy mi mentunk minap. PErsze jegyet venni nem tudnak az emberek, igy csomaggal le a lepcson, de ugye szembeforgalom is ott van. Ezt megoldani nem kerulne sokba, csak az atjaro tuloldalara, a metrobejarathoz kozvetlen kene rakni az ellenoroket. De nem. Ahhoz mar kicsit gondolkodni kene valakinek...
Es ez a fejetlenseg, nemtorodomseg, inkompetencia annyi helyen megvan, hogy az embernek elmegy az egesztol a kedve.
Persze be lehet menni taxival, nade hadd ne koltsek mar 2x4000 forintot betaxizasra, ha csak egy dolgot kell Budapesten elinteznem.
Ferihegy vasutmegallonal szinten nuku bkv automata.
Na inkabb nem is mondom, meg a vegen felmegy bennem a pumpa.
Mikozben egy csodalatos orszag le(het)ne.
-
Иван
őstag
Jó, persze, viszonyítás kérdése, de tök fölösleges most Csádhoz hasonlítani magunkat. Mert hát ugye mi a cél
Ha az élet lottóját nézzük (szeretem ezt a hasonlatot), akkor MO. egy háromtalálatos szelvény lenne. Az ember persze kerülhetett volna rosszabb helyre, de azért mégis úgy van vele, hogy a fenébe, a négyes is belefért volna.
-
Kassadin
addikt
Kérdezni akartam már, mi miért vagyunk "szegények"? Tudom, viszonyítás kérdése...
#92: Van termőföldünk vannak hozzá folyóink is. Belső fogyasztást ki lehetne elégíteni vele.
Rengeteg szép hely van ebben az országban, valamint termálvíz. Ez már így turistaparadicsom lehetne. Vannak jó szakembereink, miért nem mi gyártjuk a saját vonatainkat meg buszainkat? És még biztos lehetne hasonló dolgokat találni egy kis kutakodás során.A választ ott legbelül valószínűleg mindannyian tudjuk.
-
Иван
őstag
"Felsőoktatás nem állami alapszolgáltatás."
Egyetértek, de akkor korrektebb lenne kimondani (mondjuk nekem meggyőződésem, hogy a felsőoktatás és az egészségügy is 2-3 évtizeden belül totál fizetőssé válik).
Gazdagabb országok megtehetik, hogy az egyetemet fizetik közpénzből, de hát mi nem vagyunk azok.
SZERK
Ringman, #90: egyszerűbb, de hosszútávon mindenképp megtérül. Ez a tiltás csak egy gyors megoldás. Na és persze egy ijesztő jelző is, hogy az elvándorlás kezd tényleg probléma lenni, na meg azzal számolnak, hogy az is marad. -
Kassadin
addikt
Nem olvastam végig az összes hozzászólást (majd holnap), de azt már látom, hogy egyesek biztosra veszik azt, hogy majd jól be lesz hajtva itt minden. Ez a cikk más állít. Amiről a cikk nem tesz említést, én viszont gondolkodnék rajta, hogy esetleg nem hajtják-e be a családján az embernek...
Amúgy mondhatjuk, hogy ez a "tipikus" probléma megoldása a dolgoknak. Van megint bűnbak a proliknak (ha nem éppen a karvalytőke, bankok, multik, <tetszés helyett behelyettesíteni>), valamint még jól meg is cumiztatják (vagy próbálják) az értelmiséget. Munkahelyet senki alá sem adnak (mert az már nem kötelessége állambácsinak), de azért elvárják, hogy itt élj és dolgozz. Mellesleg nem értek egyet ezzel a jelenséggel, de a fiatalságot is meg lehet érteni. Talán Lauda fogalmazta meg ezt a dolgot legjobban még anno nálam:
"Engem megmondom oszinten kicsit zavar ez a minel gyorsabban el innen duma, amit a videoban mond pl a csaj. Eddig gyakorlatilag az orszagon, a szuleiken eloskodtek, meg sem tapasztaltak milyen itthon elni, tenni is azert, hogy neki jo legyen es mar menni is akar. Trendi lett nagyon ez a huzzunk el innen, mas kerdes, hogy az esetek nagy reszeben ez csak szoveg marad, mert a tettekig nem jutnak el. En is azt mondom, hogy akinek van batorsaga, tokeje, nyelvtudasa, az probalja meg, csak a gondolkodasan nem artana valtoztatni, no es elsosorban menjen fizetos egyetemre, kozepiskolaba, aztan akkor mondhatja, hogy utana huzok is el innen, mert ez igy nem fer, hogy kitanittatja magat allami loven, aztan meg odakakkant."
-
JColee
őstag
Maradjunk annyiban, hogy a te szüleid kifizetik a te oktatásodat.
Felsőoktatás nem állami alapszolgáltatás.Gőzöm nincs, hogy mit vagy milyen körlmények között tanulnak az orvostanhallgatók szóval passz. Azt viszont tudom, hogy a különböző tervező szoftercsodákhoz az egy-két napos képzést is ezer dolláros nagyságrendekben mérik.
-
Иван
őstag
Igen, ez az én véleményem és a szűk környezetem véleménye, de nem feltételezem, hogy mondjuk az édesapám hazudna nekem.
És igenm fiatal vagyok, nulla tapasztalattal, de gondolom ennek megfelelően is kezelitek a véleményem. Ettől függetlenül leírom. Már csak azért is, mert hát az ember hajt az őstag rangra
"Szóval azért ne akarj már tök hülyeségeket itt beadni"
Pontosan milyen hülyeséget akartam beadni?
Az összes HSZ-em 90%-a személyes vélemény különböző dolgokról. De ha kiragadsz egy dolgot, amivel meg akartam bárki győzni akármiről, és idézed, akkor azt megköszönöm.
".csak azért, hogy ilyen flancos hasonlatokat le tudj írni mint a "Szálasi, meg a népbíróság"..."
Ez meg szerintem már a kötözködés határán van. Most őszintén, nem lehet elsütni egy poénos hasonlatot? Túlreagálod a dolgot szerintem.
DeFranco: rendben, én is unom a sok gépelést már néha. ÉS szóban könnyebb is reagálni.
SZERK
"mert nagyon nem ilyen vadregényes az élet mint ahogy most az ő itt megfesti..."Ugyan milyennek festettem le? Pesszimistaként festettem le, de még mindig jobb, ha kdierül az életről, hogy szebb, mintha hopp, koppanok egy orbitálisat.
De itt is idézz már, hogy milyen "vadregény"-t írtam.A fiatalság meg hadd legyen már lendületes. Az öregekként úgyis két hét alatt kiveszik belőle.
Aki fiatalkorában nem volt radikális, nem lesz középkorúként jó liberális, és öregként satbil konzervatív
-
MrSealRD
veterán
Még szép, hogy nem jár el kint....ezért is tartom nevetségesnek ezt az egészet. Az EU-t meg letojom...amiket írtam egyik sem EU. Direkt nem az EU-s országokkal jöttem, mert ott a szoros kapcsolat miatt lehet akármi...na de mi a helyzet azokkal az országokkal amiket írtam. Mire a végére járnak egy ilyen ügynek és döntés születik a külföldi hatóságok részéről, addigra én már talán meg is öregedtem...Szóval baromira nem félek ettől.
-
tildy
nagyúr
Nekem az elso evem fizettek a szulok mikor az ELTE-re jartam. Az utana kovetkezo 4 eves "allami" kepzest kajaugyileg, koliugyileg, es egyeb esetekben is anyagilag en alltam.
Egy fel ev volt, amikor ex keresetebol eltunk ketten, igaz kesobb utana majd 1 ev viszont, amikor az en keresetembol ketten.Sutszi: ott nehogy azt hidd, hogy a NAV intezkedik, sot nem is jarhat el kinn. Viszont nemzetkozi egyezmenyek vannk. [link]. Nemzetkozi korozes siman megy ilyenert. Hogy mennyire igaz, nem tudom, nekem ilyen informaciom vannak. Termeszetesen vannak olyan orszagok, amellyel nincs ilyen megallapodas, az EU-val viszont van.
-
DeFranco
nagyúr
Külföldön egyrészt (ahogy írtad is) többnyire fizetős a felsőoktatás, másrészt pedig kimondatlanul, leíratlanul is működik egy társadalmi szerződés ami itthon nem. Ott lehet ilyen (egyébként hülye, de máshogy nem megy) szabályok nélkül játszani, itthon pedig nem. Ez van. Ezt hívják "piaci" kudarcnak.
-
JColee
őstag
Százezrekbe kifejezhető nagyságrend (se), amennyit nyújtanak és ez a többi szakra is igaz.
Erről mutathatnál valami forrást is, mert így eléggé légből kapott.
Másrészt felsőoktatás != közoktatás. Ezzel azt akarom mondani, hogy a közoktatással ellentétben a felsőoktatás nem olyan általános érvényű, nem lehet az eltartását mindenkire ráterhelni. Pl. az én adómból ne képezzenek olyan orvost, aki 1 mp-et nem dolgozik itthon. Ezt hol nem lehet érteni?
Én szüleim is fizetik az adót, miért nem használhatom ingyért az autópályát? -
MrSealRD
veterán
Valóban szubjektív. (Inkább költői kérdésnek szántam volna...)
Egy képzést ilyenformán megítélni nem egyszerű, hiszen egy élet függ tőle, hogy gyötrődés vagy kényelem...tehát akár azt is mondhatnám, hogy az én képzésem nekem minden pénzt megér..de mint tudjuk ennél jóval árnyaltabb a kép. -
tildy
nagyúr
Kulfoldon akkor unintelligens emberek elnek. Ilyen mas orszagokban nincs, igaz tobbnyire fizeos a felsooktatas.
krizmo_ : egyszeruen. Az adotartozas sajnos olyan dolog, amiert a kulfoldi hatosagok is megkereshetnek, es abszolut modon "kiadhatnak" a magyar hatosagoknak...
Jhonny06 : epeszu ember elolvassa mit ir ala. Akar hitelszerzodesrol, akar egyeb szerzodesrol van szo.
-
baluka26
veterán
Én tavaly, amikor albérletben voltam fizették a lakhatásom+adtak annyi pénzt, ami éppen elég ahhoz, hogy tudjunk minden nap főzni valami kaját
Minden mást az ösztöndíjamból fedeztem.
sutszi: Szubjektív, hogy ér-e annyit. Ugye maximum annyit költök valamire, amennyit várok tőle, ráadásul az sem baj, ha nem 15 év alatt térül meg csak a képzés.
-
MrSealRD
veterán
Na ez nagyon igaz...
Meg kérdés, hogy ér egyáltalán annyit amennyit elkérnek...(#65) DeFranco :
A mondat első része még igaz, de a második pont az ami miatt beszóltam neki...
Már máshol is láttam ilyen okoskodó agymenését( már elnézést) és szerintem jobb lenne visszavenni a fiatalkori lendületből, mert nagyon nem ilyen vadregényes az élet mint ahogy most az ő itt megfesti... -
Jhonny06
veterán
Dehogy kerül ennyibe.. ennyit kérnek el. Nagy különbség. Százezrekbe kifejezhető nagyságrend (se), amennyit nyújtanak és ez a többi szakra is igaz. Mint írtam, a szüleink bőven befizetnek ennyit, tehát nekem senki ne sírjon, ha valaki állami után elhúz az országból.
Ilyenkor mindenkinek nagy a pofája, hogy "de rosszul jár az állambácsi", de az évenkénti milliárdos sikkasztás bezzeg senkit nem izgat. Pártatlanság powa.
-
krizmo_
addikt
Gondoltam, hogy ilyen fiatal vagy még... látszik abból, ahogy írsz...
Még jó, hogy egy fenőt nő képes magát ellátni, minimum....Persze semmi gond, ha segítenek, mondtam már....
Mi is segítjük majd a gyerekeinket, pénzzel. De ha már albérletbe megy legalább a gatyáját/bugyiját mossa ki, na.... Azért ennyi önállóság elvárható.
Már ilyenkor bele kell szokni abba, hogy tudjon magáról gondoskodni, mert ekkor még nem élesbe megy.... kicsit kell az élere nevelés.... Amiatt nem is kell szégyenkezned, hogy gondoskodnak rólad (anyagai szempontból) , de ne kelljen már ezt minden hozzászólásban elmagyarázni... -
DeFranco
nagyúr
Legalább vállalja, hogy ez az ő véleménye, nem az ő szent sejhajából előrángatott egy és egyetemes igazság, mint ahogy teszik ezt sokan.
Mondom ezt annak ellenére, hogy nagyon nem értek vele egyet, de ezt majd egyszer elmondom neki egy sör mellett, mert lusta vagyok ennyit írni.
-
MrSealRD
veterán
Túl sok lesz már a:
"Szerintem.."
"Anyukám szerint..."
"Apukám szerint.."
...
"A kiskutyám szerint.."Elég egyértelműen látszik, hogy minimális tudásod és tapasztalatod van dolgokban amit a korod is alátámaszt. Ezen minimális tudás is a közvetlen szűk környezeted...hm.."véleménye"
Szóval azért ne akarj már tök hülyeségeket itt beadni...csak azért, hogy ilyen flancos hasonlatokat le tudj írni mint a "Szálasi, meg a népbíróság"...
-
Иван
őstag
Igen, gólya vagyok.
Nővérem is így volt, de azt gondolom nem hiszed, hogy Londonban kimossák a szennyest, meg adnak zsebpénzt. Kétnaponta skype és ennyi.
Én örülök, hogy segítenek nekem, én ezt fogom fel szerencsének. Nem fogok emiatt szégyenkezni vagy bűntudatot érezni. Persze, mondhatnám, ők is mondhatnák, hogy akkor most felmentem, majd karácsonykor hazavonatozol, de nem mondják. Inkább költik rám a pénzt, mint a hatvankettedik különadóra. Az életbe a lábam épphogy belelóg a nagy lábujjal, ezt aláírom.
Ha nekem lesz gyerekem, biztos vagyok benne, hogy én is megteszem ugyanezt érte. ÉS gondolom ha neked lesz rá lehetőséged, te is. -
krizmo_
addikt
Azt, hogy mi van a középsulikkal, már leírtam egyszer. Nem mindenhol "gázak".
Kevesebb a fiatal, és a mutatók szerint egyre kevesebb lesz, a kitolódott gyerekvállalás miatt, de ez már egy másik téma.....Rendben albérletbe laksz, anya főz kaját, azt viszed, fizeti az albérletet, kimossa a szennyest, ad zsebpénzt, amiből te kigazdálkodod a bulikat...értem.... Amúgy ez az első éved, most kezdtél nem?
Ez nem is baj, segítsen a szülő, ha tud, nem ítélem el. Csak ez még nem feltételez talpraesettséget ... A testvéred körülményeit nem ismerem....de ha annyi támogatást kapott, mint te nem nehéz boldogulni....Félre értés ne essék, én nem ítélem el azt akin segítenek, jó neki, ennyi, csak van egy véleményem.....
-
DeFranco
nagyúr
Csak szólok, hogy ez nagyon jó téma egy (négy-öt-hat) hideg korsó sör meg egy nagy csomag pisztácia mellé.
Csaxólok
-
Иван
őstag
válasz
Psychonaut #57 üzenetére
Pedig nem is volt jobb mód életerős fiatalokat elvinni bohóckodni egy évre. és pénz kidobásnak sem volt utolsó.
Ja, hogy nevelt? Édesapám szerint a legtöbben nagyobb tarparasztok lettek a katonaság után, mint előtte, de ha az férfias, legyen...
Amúgy meg akik visszasírják, simán lehet jelentkezni ma is.
-
Иван
őstag
Egyetemeken nem tudom süllyed-e, de a középsulikon biztos. A gimik szerintem egyre linkebbek, szakközépbe meg egyre kevesebben mennek, mert "gázak". Nálunk legalábbis így volt.
"és nincs idejük bulizni, mert mondjuk meló is van mellette."
Sok ilyent ismerek, oké, a szerdai party nap kimarad nekik, de péntek vagy szombat este nekik is simán belefér.
"Sokan vannak úgy, hogy anyuci mindent eléjük tesz, nekem nem volt ilyen szerencsém. Bár ez lehet nem is olyan nagy szerencse, mert legalább talpra esett vagyok..."
Mit takar a mindent eléjük tesz? Én albis vagyok, így elég sokmindent magamnak kell intéznem, de pénzt azt tényleg kapok otthonról. Nem sokat, csak élhetésre meg ha valamit intézni kell, de a bulikat már nekem kell kigazdálkodni, vagy ha valami luxuscikket akarok.
SZERK
Arra se kapok elég pénzt, hogy most minden nap kajáldában egyek. Valami hozok otthonról, meg magamnak kell csinálnom valamit. Van egy érzésem, hogy a főzési tudományom az elkövetkezendő hónapokban nagy ugrásokkal fog fejlődni.Nővérem is így volt, és ő most egyedül eltarja magát Londonban. Ami szerintem elég talpraesett dolog, mert belecsöppent a világ egyik legnagyobb káoszába.
Természetesen aláírom, ha az ember magát tartja el egyetem mellett, az nagyon nagy előrelépés az élet fele, de szerintem nem baj az se, ha a szülők még támogatják. Ettől még nem lesz kevesebb/több. Annyira jó helyzetben mi sem vagyunk, hogy most tandít fizessünk, és ha meglátok egy 50 ezres órát, megvegyük, de szerencsére annyira rosszban sem."Amúgy nem értem, ha neked ennyi degradáló itt tanulni, akkor miért nem mész el máshova tanulni."
Ez pénz kérdése. Ha lenne anyagi kerete az embernek, akkor hidd el elmennék, de kint az élhetés és a tandíj is jóval magasabb, mint itt. Vannak ismerőseim akik, elmentek Angliába/Dániába tanulni. Na őket tényleg felveti a pénz, vagy nagyon-nagyon jól tanultak, vagy felvettek szép summát hitelre. De ez nem az én asztalom.
" Annyira különben nem rossz az oktatás, csak te eleve mindent negatívan szemlész, ami ezzel kapcsolatos..."
Annyira nem rossz, de annyira nem is jó. És szerintem a legtöbb reform csak rosszat tesz neki, minden konzisztencia nélkül baszkurálják pár évente, ad hoc megoldások röpködnek. Sohse lehet tudni, 3 év múlva milyen agyament ötletet találnak ki. Indiában kijelölték pár évtizede, hogy akkor a matematika lesz a fő prioritásunk. Eredménye: matematikában és programozásban India ma nagyhatalom, és sok fiatal vissza is megy Indiába, hogy ott alapítson vállalkozást. Van lehetőség, van valami rendszer az egészben.
Mondjuk az egész hasonló, mint a magyar adórendszer: év közben változtatnak ÁFÁ-t volt eddig a csúcs.
"egy magyar asztalos, kőműves munkája igencsak szép tud lenni, ha jó helyen tanulta a mesterséget."
Természetesen, de ezek a szakmák is leértékelődtek az elmúlt 10-15 évben, és az állam semmit nem tett ellene.
Amúgy itt jegyezném meg, hogy nyugathoz képest a diplomások aránya siralmasan kevés. -
Vladi
nagyúr
Egyébként meg szerintem rendben van a szerződés. 5-10 évre is ki lehet menni végzés után, elég utána ledolgozni. Annyi tapasztalattal meg már nem minimálbéren kap állást az értelmiségi, ez fix. Vagy fordítva. 5 évet ledolgoz, aztán mehet külföldre, tapasztalattal egyből nagyobb fizuval kezd. stb.
Juteszembe! Tudjátok melyik szakon kéne megduplázni a létszámot? Logopédián.
(#51) Psychonaut:
Persze, mert neked nem szempont, hogy elvisznek -e katonának.
-
krizmo_
addikt
Szerinted, süllyed, ezt bizony jól mondod....szerinted....
Elárulom neked, hogy én komolyan vettem a tanulmányaim....bár nekem nem telt arra, hogy önköltséges legyek. Vannak olyanok, akiknek igen keményen megkell küzdeni azért, hogy tanulni tudjanak, és nincs idejük bulizni, mert mondjuk meló is van mellette.
Akinek van ideje bulira bulizza végig az egyetemet, nekem nem volt... de nem ítélem el azt, akinek van. Sokan vannak úgy, hogy anyuci mindent eléjük tesz, nekem nem volt ilyen szerencsém. Bár ez lehet nem is olyan nagy szerencse, mert legalább talpra esett vagyok...A pályaválasztási tanácsadásért nem kell fizetni, csak most már a munkaügyi központokba kell elmenni. Korábban iskolákba kimentek a szakemberek felvilágosítást nyújtani.
Amúgy nem értem, ha neked ennyi degradáló itt tanulni, akkor miért nem mész el máshova tanulni. Annyira különben nem rossz az oktatás, csak te eleve mindent negatívan szemlész, ami ezzel kapcsolatos....
Mondjuk az is lehet, hogy valaki tényleg azért jön ide külföldről, mert ez volt a terve... és nem azért mert lenézi az országot, és máshova nem vették fel.
Nincs a középiskolai oktatással semmi baj, csak az van, hogy egyre kevesebb a fiatal, és egyre többen választanak főiskolai tanulmányt, még akkor is, ha nem alkalmasak rá. Ebből kifolyólag szűnnek meg a szakképző intézmények. Csak azt ne mond, hogy ebből sincs színvonal, mert azért egy magyar asztalos, kőműves munkája igencsak szép tud lenni, ha jó helyen tanulta a mesterséget.
-
Иван
őstag
Pedig szerintem süllyed a színvonal összeségében, pl szomorú, hogy a szakközepek hogy vesztették el a presztízsüket.
"Pl.: Amerikában jellemző, hogy a fiatalt már akkor felkarolja egy cég, amikor még tanul, a cégnél lesz gyakornok, majd ott később munkaerő."
Persze, mondjuk ott megy a brain-drain meg ugye ott egy egyetemnek annyi a szemeszteri költségvetése, mint Pestnek. Mondjuk aláírom, ott drága az egyetem, na de azért akkor ott kapsz is érte valamit. Az tényleg egy befektetés a jövőbe, az tényleg ad valamit.
"Az országnak pl, szakmunkásokra is szükség lenne, de ma már az egyetem a cél, mert ott jók a bulik..."
Nem, csak a szakközepek elvesztették a presztízsüket. Amúgy meg az egyetemeken mindig jók voltak a bulik, már Churchill is bejárt Londonba tivornyázni
Minden egyetem egy liberális bástya (mondjuk ez így van rendjén), és nem is gond. Szerintem teljesen rendben van így.
"Ahogy mostanában látom, egyre több külföldi van legalábbis"
BCE-n is van, de szerintem azért jönnek ide, mert sok a csereprogram. Amúgy nem rossz ez, mert szerintem jó dolog nyitni mindenfelé. De vszeg azok jönnek ide hozzánk, akik az Oxfordi programba nem férnek be.
"Amúgy meg, persze aláírják a hallgatói szerződést, hiszen sokuknak nincs annyi eszük, hogy mérlegeljék a helyzetet."
Tévedés. A legtöbb család csak nem engedheti meg magának azt, hogy több százezres tandíjat fizesse, adósságba verni meg nem akarja magát, mert "lehet, hogy 6 év múlva jó melója lesz a gyereknek". Én is aláírtam a diákhitel kettőt (mondjuk még nem tudtam akkor pontosan mik is lesznek a feltételek, ez is megérne egy misét), nagy lutri az egész. Lehet, hogy majd fasza helyem lesz a JP Morgan Chase Bp-i házánál, de lehet majd Londoni mosogatásból perkálom vissza.
"Az ösztöndíjat sem sajnálták."
Jó neked. Mivel én önköltséges vagyok, nekem semmi se jár (kivéve a köztársasági ösztöndíj, de arra annyi az esélyem, mint Szálasinak a népbíróság előtt). Nehogy már ekkora burzsujként kapjak akár csak egy ingyen bkv bérletet vagy discountot a jegyzetekre.
SZERK
Mondjuk az ösztöndíjakat még senki se tudja, mert nem készült el teljesen a rájuk vonatkozó törvény. Azt se sietik el. -
Psychonaut
veterán
-
baluka26
veterán
válasz
Psychonaut #49 üzenetére
Szerintem se. De egy főképp pénzügyi kérdést elvek és érzelmek alapján eldönteni...hát finoman szólva is necces nekem.
Amúgy gratula
-
krizmo_
addikt
Azért az elég merész kijelentés, hogy süllyed a színvonal. Ha van eszed és igényed rá kaphatsz színvonalas oktatást. Személy szerint elégedett voltam az egyetemi oktatással.
Nekem jól volt felépítve a tematikám, és úgy érzem színvonalas oktatást kaptam. Az iskola küllemre is szép volt. Az ösztöndíjat sem sajnálták. Sőt, én még bérletet és jegyzetbont is kaptam, mondjuk csak az első évben, mert aztán megszűnt.
Amúgy rengeteg lehetőség van egy egyetemen, pl.: Erasmus. Csak jól kell tanulni, és keményen kell teljesíteni.Erővel kell itt tartani a fiatalságot, persze hiszen mindenki megy el, és ez a kormánynak is feltűnt.
Ismerőseim már alig vannak az országban, és mi sem tervezzük, hogy itt maradunk.
A legnagyobb baj az, hogy valóban nem mindenhol van színvonalas oktatás.
Számos országban kompetencia alapú oktatás folyik. Pl.: Amerikában jellemző, hogy a fiatalt már akkor felkarolja egy cég, amikor még tanul, a cégnél lesz gyakornok, majd ott később munkaerő. Számos külföldi egyetemen megvan a versenyszellem, minél jobban tanul valaki, annál jobban kapkodnak utána, ez itt nincs. Mert sokan ellébecolják, az egyetemet....
Az országnak pl, szakmunkásokra is szükség lenne, de ma már az egyetem a cél, mert ott jók a bulik... Pedig, ha felmérnék a kompetenciát, akkor lehet sok szakmunkás lenne az országban, a büfészak helyett.Ahogy mostanában látom, egyre több külföldi van legalábbis Pécsen. Mikor még egyetemre jártam (4 éve), annyira sok ázsiait nem láttam, mint most, meg négert. Rengeteg van a városban. Szóval nekik megéri itt tanulni, ezek szerint, ha jönnek.
Nem neked, csak általában:
Amúgy meg, persze aláírják a hallgatói szerződést, hiszen sokuknak nincs annyi eszük, hogy mérlegeljék a helyzetet. Ez is baj, a diákok nem kapnak megfelelő tájékoztatást, sőt sok helyen még pályaválasztási tanácsadó sincs. Pedig nem ártana néhány fiatalnak a segítség, ilyen téren.baluka26: PTE.
-
mexicanraven
senior tag
Tudod hiányszakma volt, aki tanult, nem hiányzott, nem balhézott (nyista fegyelmi tehát), annak az iparkamara rendezett ösztöndíjat. Nem balhéztam, nem hiányoztam, tanultam is, és kaptam is pénzt. Anyum csak a bérletem fizette, amit lehetett a pénzemből magamnak intéztem.
Az a véleményem, hogy valójában mindenki megérdemelné a támogatást, de ha nincs akkor csak magunk változtathatunk a sorsunkon! -
Alexios
veterán
mert a beiratkozáskor nem volt idő elolvasni. Azt mondták, hogy fent van a neten két hete.
Nem olvastam el a cikket, szóval nem tudom melyik egyetemről/főiskoláról van szó, de nekünk külön mondták a beiratkozáson, hogy olvassuk el, ne írjunk alá semmit ha nem értünk vele egyet, viszont akkor fizetős lesz.
-
Иван
őstag
Nyugi, én közgazdász leszek, mire elvégzem, én se fogom érteni.
-
baluka26
veterán
Egy féléves mik-mak tárgy pont elég arra, hogy az embernek fogalma ne legyen semmiről, de legalább összezavarodjon
Mondjuk egy vállgazd elég hasznos, vállpü sem jön rosszul, számvitelből sem baj, ha hozzá tud szólni az ember.
JColee: Menedzsment...az még nálunk is teljesen felesleges tantárgy GTK-n. Nem hogy rendes mérnöki karon..
-
hoffman_
nagyúr
Ez így igaz. Nem is kérdőjeleztem meg a létjogosultságát. Nem lesz pénzügyi szakember egy villanymérnök, tény, de szélesebb körben lesz képzett, az biztos. A probléma az nálunk, ahogy fentebb írtam, hogy ez buktató tárggyá avanzsált nálunk, és egyesek szerint fontosabb, mint az elektronika.
-
Иван
őstag
Huh, jó hogy valaki ezt előhoztam, mert én is úgy tudtam, hogy közgéből és jogászból is lenne piac, csak forrást nem tudtam. Anélkül meg nem akartam pufogtatni.
baluka26: én gazdelemzésen vagyok, állítólag a BCE legnehezebb szaka. Tavaly 50 valahányan indultak, abból 17-en indultak csak a harmadik félévre. Azt mondták amúgy, hogy a legtöbb csak szimplán átmegy AK-ra, szóval igazából nem kibukik. Meg hogy ez inkább ilyen gazdaság matematikus féle. Msc-re meg befektetési elemzőt néztem ki, de az még messze van azért. Az meg ilyen bankár-bróker képző. testvér msc szaka a biztosítási elemző, az azt hiszem egyértelmű, micsoda.
hoffman_: ha én gazdelemzéssel 5 év múlva elmegyek dolgozni egy bankba/pénzügyi házhoz, nekem maximum infó kell. Villanytan sohse kell, mert miért kéne? Az majd a rendszergazda/villanyszerelő/anyámtudja kinek a feladata lesz. Nem hiszem, hogy egy bankfiókban az alkalmazottak ellenállást számolnának.
Azonban ha te mondjuk egy osztály vagy nagy egység mérnöke leszel, alapvető pénzügyi ismeretek kellenek, hogy ne dobjanak át a palánkon. Jó esetben persze lesz egy erre szakosodott osztály, de nem baj, ha te is konyítasz hozzá.
-
mexicanraven
senior tag
*napirégész
Háth láttam rá élő példát, hogy valaki akart valamit, és itthoni fizetésből megvásárolva a kolbit és a répát jutott ki külföldre, ahol szintén szorgos munkával összejött az a bizonyos leves.
Nincs benne semmi érdekes, az az érettségi volt amire nem fektettem nagy hangsúlyt (bár így sem sikerült rosszul, sőt), ezután amiben kitartottam az a szakma volt.
Hegesztő vagyok, szeretem, akartam csinálni, készültem rá, versenyen is voltam ahol számomra jó eredménnyel zárult (írásbeli vizsgák alól felmentettek), egy év lemaradással kerültem egy jó gyakorlati műhelybe, ahol a végén az elméleti vizsgák mellett a gyakorlati részen is én végeztem a legjobban. Igaz ez is lehet semmi, de ma majd másfél év után otthagyva a munkahelyem 40-50 éves szakemberek mondták azt, hogy igen, értik miért megyek külföldre és a korom ellenére tényleg én voltam ott a legjobb. Mindent magamtól tanultam és ez a legértékesebb. Nehéz volt, nehéz lesz, de a kőlevesem már félig kész, úgy, hogy félárva vagyok és nincs a seggem alatt BMW. -
hoffman_
nagyúr
Villanykaron, emiatt tudtam erről nyilatkozni. Tiszta sor, a közgé kell, szerintem is, de 5 félév a mi karunkon, elég meredek. Mutasson már nekem valaki jogászt, vagy közgazdászt, akinek halovány lila fingja van róla, hogy mi az a digitech vagy villanytan, vagy automatika. Nincs. Ellenben nálunk van jog is, és közgáz is.
Ez alapvetően tök jó, tényleg. Csak szaktárgyak elé helyezni egy közgázt, 5 félévvel, és sz*patni, buktatni a diákot, mert én közgázt tanítok és király vagyok, kissé felháborító.
Inkább az ilyen kommunikáció, marketing, szocpol, bölcsész...
Nem csak szerinted. Kell, nagyon is kell, csak közel sem ilyen mennyiségben.
-
baluka26
veterán
válasz
Psychonaut #31 üzenetére
És miért nem írtad alá?
Mennyi a képzésed díja?
Hova vettek fel? -
Psychonaut
veterán
Külföld nem csak annak pálya, akinek a kocsit-lakást a feneke alá tolják. Legalábbis nagyon remélem. Én pontosan így döntöttem idén. Felvettek a legmagasabb ponthatárú szakok egyikére államira, de nem mentem el. Két okból: egyrészt külföldre szerettem volna ezelőtt is menni, másrészt ezt a papírt nem akartam aláírni.
-
baluka26
veterán
Tény, hogy ezek a piacok telítettek.
Igazából a felsőoktatással is az a gond, hogy vannak mindenféle szerencsétlenképzők, ahol iszonyat hülye emberek is szerezhetnek könnyen diplomát, lásd GDF, Edutus, stb.
És ezekre a papírokon is az lesz, ami a BME-s vagy BCE-s diplomán. Szégyen.Zsákutca még a kereskedelem+marketing, vendéglátó (az egyetemi, nem a szakközép), a közgazdászból csak az AK, ami még használható, esetleg NG, de az is neccesen.
-
Иван
őstag
+1
"Az, hogy nem kell annyi jogász és közgazdász nyilvánvaló."
Mondjuk az én ismertségi körömben akik ezeken végeztek, mind munkavállalók már és 90%-ban az adott szakmájukban.
Inkább az ilyen kommunikáció, marketing, szocpol, bölcsész, ezek amik zsákutcák. Szerintem.
De ez egy másik topik.SZERK
hoffman_: nem tudom milyen szakon vagy, de szerintem ma már a vécésnéninek is kell egy félév ilyen-olyan miko/makro, mert lassan sehol se tudsz elhelyezkedni minimális pénzügyi képesítés nélkül. Főleg ha lépni akarsz fölfelé a létrán. -
-
baluka26
veterán
Az egyetlen hiba az volt, hogy titeket megszopattak, és ezt két évvel előre kellett volna bejelenteni (mint minden érettségivel/továbtanulással kapcsolatos jogszabályt), az egész elve teljesen rendben van. Aki külföldön értéket fog teremteni a szakmájában nevetve fogja kifizetni, aki meg itthon marad annak mindegy.
Amiben igazad van, hogy 4 évig készülsz BCE-gazdmenre, megvan a tavalyi pontod, minden fasza, és egy héttel a jelentkezés előtt rájössz, hogy a fasz rossz végén állsz.
Egyébként az államnak nem ilyen csudaötletekkel kellene itthon marasztalni a fiatalokat, hanem jó körülményekkel. Szerintem egy államra úgy kell(ene) tekinteni (ebben a globalizált világban), mint egy akármilyen makroszereplőre, aki kvázi verseng a munkaerőért.
Az, hogy nem kell annyi jogász és közgazdász nyilvánvaló.
-
hoffman_
nagyúr
Tudod miért nem indul jog? Azért Cimbora, mert annyi jogász van, mint tengerben a csepp, a jogász ismerőseim 99%-a hétfőtől csütörtökig kocsmában van - és végzik a sulit mellette! Osszál, szorozzál, de hajunkra kenhetjük az ilyet.
Ha nem tetszik a szakma, amivel pénzt lehet keresni, hát, megszívtad. Nekem sem annyira, képzeld. Ha pedig mégis annyira elhivatott jogász lelked van, akkor megoldod, ne mondd, hogy nem, te is tudod, hogy ez csak szájhúzás.
Szar itthon? Ja. De ettől a kiváltság még kiváltság. A tanulás lehetősége nem magától értetődő. Nagyon nem szeretsz itt lenni, ahogy látom, ezt sok részről meg is lehet érteni, de attól még felesleges hőbörögni olyanon, ami nincs úgy*. Tény, nevetséges mennyiségű adót és pénzt húznak le az emberről, ezzel nem tudok, nem is akarok vitatkozni.
De abban, hogy igazam van, biztos vagyok. Legfeljebb nem fogadod el, ez nem gond, csak teljesen más életszemlélettel bírsz. Boldoguljon, ki hogy tud.
Nem véletlenül a közgáz és a jog lett megnyirbálva, lásd: 1. bekezdés. Villanykaron például ugyanannyi hely van most is, ráadásul az állami helyek száma egy grammal se csökkent.
* ezt baluka hsz-e után írom, ahogy látom ti tényleg kaptatok egy kiadós sz*patást, már nem követtem nyomon, hogy idén mi volt, ez tényleg ganyé, sajnálom. de ettől függetlenül minden áll, amit írtam.
Pihenőt btw bőven nem érdemel.
#22:
Teljesen jogos. De ha ki van mondva, ha nincs, le kell nyelni, nincs opció. És nem olyan szar a helyzet, fentebb ezt vázoltam. Képmutatás, hazudozás? Semmi új
-
Ringman
félisten
semmi bajom nem lenne a fizetős felsőoktatással, amennyiben
- kimondanák, hogy az
- nem a tervhivatal döntené el, hogy melyik intézmény kap állami helyeketszerk:
(#17) Jhonny06nem általom magam, valamint nem puffogni támadt kedvem, csak nem tartom jónak, hogy egy ált. >1MFt értékű szerződésnél a közvélekedés szerint nem baj, hogy nem ismertek a szerződés részletei.
-
Иван
őstag
Nincs igazad.
Az ember csak fizeti az adókat, lehúzzák róla a hatvankettedik bőrt, és akkor 5 nappal a papírok leadása előtt a fejemhez bassza, hogy képezzem át magam jogról villamosmérnökire.
Dildót a seggébe. Ezt mondom. És utána még elmondja nekem, hogy az elmém univerzális. Az lehet, de látom a tied nem.De várjatok csak, 2 év és beérnek a reformok. 1990 óta két év.
Mit mondanának nekem erre a szüleim? Maradjak? Nem. Azt mondják, fiam, ha beszélsz nyelveket, húzz innen a rossebbe, mert mi 45 évet végiggürcöltünk, nyugdíjunk nem lesz, a kórházért is fizetünk, a te taníttatásodért is most már fizetünk, az adó csekkek meg egyre vastagabb ceruzával vannak írva, a pofánkba hazudnak és ez 99,99%, hogy így marad.
Tényleg nem állt szándékomban elmenni, de minek maradjak? Mert tetszik a zászlónk? Vagy mert szívhez szóló a Szózat? Ettől nekem még szar az egész, ahogy van, ez van, de ki kell mondani...
Semmi bajom nem lett volna azzal, hogy ne képezzünk felesleges szakokon felesleges embereket állami pénzből. De a leadási határidő előtt bejelenteni, hogy jog gyak. nem indul, a közgázt meg 95%-kal megnyirbáljuk, szerintem elfogadhatatlan. Ez annyira elmebeteg húzás, hogy még a mi elitünktől is sok.
ui: remélem nem érdemlek pihenőt ezért a kis HSZ-ért, úgy érzem a határon van, de még belefér. Majd kiderül.
-
hoffman_
nagyúr
Én is nagyon örülök, hogy még azért megúsztam ezt a herce-hurcát, nem szívesen írtam volna alá. De aláírtam volna. Nem értem, mire föl ez a hőbörgés. Az állam kitaníttat, jobb esetben csak 200k/szemeszter, de van ahol 1.000.000/szemeszter, jársz oda 3-5 évig, aztán elhúzol a bús p*csába. Hol éri ez meg nekik?!
Beszéljünk feltételes módban. Ha adott esetben műszaki végzettsége van a delikvesnek, ha adott esetben egész jó mérnök lett belőle, ha ezek után kihívják Németbe, Svédbe, USA-ba(mert van ilyen, nem egy, nem kettő, hisz látom!), akkor nem nyamvadt havi nettó 150-250k lesz az, amit kapni fog. Emígyen vissza tudja fizetni gond nélkül a dolgot, és valljuk be, ez így fair is. Ha pedig nincs meg ez a lehetőség, tessék elhelyezkedni itthon, ha nem büfészakott végzett az ember, jó eséllyel lesz állása, nincs gond.
És akkor most vegyük ki az összes ha-t. Ami nálam is kib*szta a biztit, az ez volt:
felvételt nyert elsőévest itthoni munkavállalásra tudnak kötelezni
Kötelezni? Hát a jók***a****..***..., hát tolonganak, sorban állnak a friss diplomások munkáért, és nincs. Sokszor még értékelhető súlyú, tudást rejtő diplomával is.
Nagyon nem értek egyet a jelenlegi vezetéssel, ez a rendelet se érdemel örömódákat, de egy privilégiumért, egy lehetőségért, tudásért fizetni kell. Eddig nem kellett, fáj, ha ezt elveszik, de azért nem rabszolgatartást ír alá senki sem. Nem olyan szörnyű ez.
Mindenki rinyál, hogy jaj, nem lehet külföldre menni. Oké. Akkor most nézzük meg, hogy a rinyálók hány %-a lenne képes külföldre menni, érdemben munkát vállalni és letenni valamit az asztalra. Ja, hát, ez az.
Félre értés ne essék, van a hsz-k között rengeteg érdemi ellenpélda is, hogy miért nem jó, én sem azt mondtam, hogy jó. Nem is lehet az a válasz, hogy Mo-n vagyunk, mert sokan rávágnák. De aki amúgy is csak minimálbérért helyezkedne el itthon, az mire veri a mellét külfölddel, innentől pedig az előző bekezdésem lép érvénybe.
-
Jhonny06
veterán
Hiába áltatod azzal magad, hogy abszolút nem tudta, hogy mit ír alá, 100%, hogy ez nem így van. Legalább hallásból mindenki tudja (a szüleiről nem is beszélve), hogy nagyjából mit tartalmaz az új határozat. Ha ez neki nem lenne megfelelő, akkor nem ült volna ott, hanem ment volna költségtérítéses szakra.
Ahogy írták fentebb is, kiragadtak egy idézetet egy cikkből és most lehet ezen puffogni, mert enélkül egy nap se telhet el kicsiny hazánkban, ugye. Az, hogy pontosan nem tudta a részleteket, na bumm.. majd utánanéz, ha ki akar menni külföldre és esedékessé válik, most nincs nagy jelentősége, mert: ahogy írtam, alapvetően mindenki tudta, hogy mit ír alá, a részletek meg ilyen formában jelenleg nem számítanak.
-
Ringman
félisten
hol van benne az, hogy a lényeget tudta a srác?
annyit tudott a nyilatkozata alapján, hogy alá kell írni.
Az, hogy ez hogy van megfogalmazva kitudja hány oldalon keresztül, senkit nem érdekel.
felelős hozzáállás
-
Jhonny06
veterán
Így van. A lényeget tudta a srác, mert mindenki tudja. Ha nem vállalta volna, akkor más utat választ. Az, hogy ez hogy van megfogalmazva kitudja hány oldalon keresztül, senkit nem érdekel.
A bejegyzés írója nem tudom, hogy mit akart ezzel kinyilatkoztatni, de nem sok értelme van ilyen formában.
-
Иван
őstag
Tudom, de most úgy értettem, hogy duplán fizetni kell. Mert ebben az országban amúgy már megszokhattuk, hogy az adódért mit kapsz. Kordon a parlamented köré. Irony is a bitch.
krizmo_:
"Bután van ez az egész kitalálva"
Az egész oktatásügy MO-n egy nagy katasztrófa. Kezdve azzal, hogy 20 éve csak nyirbálják a sulik költségvetését. Minden épkézláb országban az oktatásnak (meg az egészségügynek) van prioritása minden szempontból. Elvégre azon múlik a jövő emberanyaga milyen lesz.
Na most nálunk pénz inkább megy mindenféle hülyeségekre, de nem a sulikhoz, a színvonal süllyed és ne felejtsük, hogy minden kormány első dolga egy nagyszabású reformot hajtani végre. Szegény nővérem, ő két-három reformba is beletenyerelt, nekem (még) csak egybe sikerült. Komikus."Arról nem is beszélve, hogy az UNIO miért engedte meg ezt a röghöz kötést mert az nem más."
Azt én sem értem. De remélem visszajönnek a feudális viszonyok, és akkor mindenki jobbágy lesz, rendes röghöz kötéssel. Ja igen, azért ez már eleve sokat elárul az országról, hogy erővel kell itt tartani a fiatalságot.
Löncsi:
"Gondolom kitiltják az országból."Na most aztán kibasznak vele. Lassan minden fiatal életcélja innen elhúzni a csíkot. Már nem csak dolgozni akarnak kint, de tanulni is. Na vajh' miért....
-
Ringman
félisten
Annak ellenére, hogy a Felvi.hu-n hetekkel előre mindenki megnézhette a saját ösztöndíjszerződését, a tapasztalat azt mutatta, hogy a beiratkozók nem tájékozódtak előre, és nem jártak utána alaposan, mit jelent ennek aláírása.
szóval lehet az építészhallgató nyilatkozata kiragadott, de a tendencia meg, hogy simán aláírták.
szerk:
(#10) krizmo_
A kérdésem már csak annyi , hogy ha mégis elmegy az a hallgató külföldre, aki aláírta a szerződést, akkor mi lesz? Ezt hogy szankcionálták?
pl eu-n belül simán végrehajthatják, talán idén könnyítettek az eu-tagok közötti bírságok behajtásán.
-
krizmo_
addikt
Üdv!
Az a baj a hallgatói szerződéssel (gondolom erre utaltál), hogy ismét a szegényebb rétegnek lesz nehéz sorsuk. Kénytelenek lesznek az országban elhelyezkedni, minimálbérért...Arról nem is beszélve, hogy az UNIO miért engedte meg ezt a röghöz kötést mert az nem más.
Pl.: orvos fizetés itt Magyarországon 100ezer külföldön, jobb helyeken 1millió....
A kérdésem már csak annyi , hogy ha mégis elmegy az a hallgató külföldre, aki aláírta a szerződést, akkor mi lesz? Ezt hogy szankcionálták?
Bután van ez az egész kitalálva, a sok büfé szakot kellene megszüntetni, vagy csökkenteni. -
Ringman
félisten
ő bele sem gondolt, magasról tett az egészre.
ha azt nyilatkozta volna, hogy mérlegelt és döntött, akkor ok.
(#6) Иван
Fizetni kell bizonyos oktatásokért
minden oktatásért fizetni kell.
---
érdekes a diákhitel2 is, mert lehet jobban jár valaki, ha akkor is felveszi, ha van pénze, a pénzt meg beteszi bankba és leköti. -
Иван
őstag
1. Fizetni kell bizonyos oktatásokért, mert az állam nem lát benne jót blablabla, aki közgazdász/jogász/bölcsész akar lenni, fizessen érte. Ha istenadta jogász tehetség akkor is vehet fel hitelt, ha meg burzsuj, fizessen!.
2. Vezessük be az iskolai köpenyt, hogy eltűnjenek az anyagi különbségek.Fuck logic.
SZERK
Azért azt sajnálom, hogy a pécsi jogtudományra/BCE-re nem Ms Hoffmannt küldték az évnyitóra. -
Löncsi
őstag
Igen, 4-5 év tanulás + 7-10 év kötelező munka, el kell dönteni. Szülők lesz@rják a dologot, csak a gyerek ne ugasson.
Házasság is ilyen, megházasodok, azt ha nem jön be, alkoholista leszek , körbe lehet nézni.
-
Vladi
nagyúr
Gazdasági? Hajaj. Még jó, hogy nem jogi.
Olyan nincs, hogy kényszer alatt gyorsan kell valamit aláírni.
Attól meg ne tekintsünk el, hogy adóban visszafizeti. Mert ez valójában mindig is így volt.
-
DeFranco
nagyúr
Intelligens ember nem pakolja ki a kamrát, aztán hagyja ott a helyszínt, mint eb a szaharát.
A többieknek pedig mostantól tilos.
-
Ringman
félisten
openup!
aztán majd megy a sírás, mikor le kell dolgozni azt az n évet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo most olvastam az alábbi cikket:Aki nem írja alá a szerződést, fizethet az egyetemérttekintsünk el attól, hogy ez gyak....
- Kerékpársportok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Politika
- Milyen autót vegyek?
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Wangine WPA-600 Pro végerősítő. Sanken tranzisztorok. 2x80W/2x120W.Extra: 2 bemenet/hangerőszabályó
- Apple AirPods Pro 2.Generációs
- Eladó Hecht 1233 tipusú új 2 év garanciás "0 km-es"elektromos fűnyiró + gyári új tartalék kés hozzá!
- Samsung S23 Ultra 512gb,Csere,beszámitás is
- 128GB KODAK memóriakártya MicroSDXC V30 U3 Class 10 új
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- Beszámítás! Lenovo Legion 5 gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650Ti 4GB W10
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest