- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Szóval én is prizmás szemüveget kaptam. Minimális prizmám van, de a szemüveg hordásának első hete feledhetetlen volt. Állandóan azt láttam, hogy gödörben sétálok, és mindig kiakartam jönni belőle, de egyszerűen lehetetlen volt. Mintha meggörbítettem volna magam körül a teret. A házak összességében szélesebbek, teltebbek voltak, mint szemüveg nélkül. Természetesen szédülés és hányinger követte ezeket. Sokszor a lélegzetvétel is nehéz volt, de csak akkor ha a gödröt láttam. Amikor levettem a szemüveget a gödörből domb lett. Bizonyos feliratok szinte kiugrottak a helyükről (bár ez így 1 év után is megvan). A gödör szépen "felszívódott" kb 1,5 - 2 hét után.
Most egy évre rá úgy érzem, hogy ha leveszem vagy felveszem a szemüveget, nincs különbség.Ami megmaradt: Ha több, mint 2 napig hordom, majd leveszem vagy 2 napig nem hordom, majd felveszem, akkor rám tör a hányinger és szédülés.
-
-
-
-
bambano
titán
amennyiben a zöldhályog tényleg túlnyomástól van, akkor azt nem észre kell venni, hanem szűrni kell. rendes szemész minden vizsgálaton mér nyomást.
egyébként nem tudom, hogy milyen az a szembetegség, amitől nem látod a rendszerórát
(#32) mraco "Olvastam róla hogy BRIT tudósok megtalálták a megoldást, de azóta se látom hogy elterjedt volna.": ja, brit tudósok, meg nem terjedt el... francokat. 1975-ben ilyen kezelést kaptam Miskolcon, a szentpéter kapui kórházban.
-
Snowy_owl
őstag
Én úgy tudom nekem van, és nálam ki is alakult a tompa látás. Nem tudom megmondani milyen fokú. Egyébként látok mind a kettővel, csak ha letakarom az egyiket azért érzem, hogy a rosszabbik szemem nem annyira lát mint a bal. Olvastam róla hogy BRIT tudósok megtalálták a megoldást, de azóta se látom hogy elterjedt volna. A dolog lényege az volt, hogy a szemed elé két képet vetítenek, az orrodnál elválasztva, hogy az egyik szem se lásson át a másikra. A két kép abban különbözött, ha minden igaz, hogy mondjuk az egyiken ott az autóút, a másikon meg csak az autó, ami megy, és ha a két képet egymásra rakod, akkor egy autó megy az úton. Na ez a tréning elméletileg az agyban feléleszti a kancsal szemet is.
-
A kancsalok szemüveg nélkül tudják élvezni a 3d-t? (erre már régóta kiváncsi vagyok) Amúgy ez a szembetegség elég rosszul hangzik, eddig még nem is hallottam róla.
-
Speeedfire
félisten
Elég sokáig próbálkoztam vele, közben volt egy lencse csere is. De a végén egy napra elment a látásom a bal szememre, majd visszajött. Utána meg rosszabb volt szemüveggel. Illetve inkább csak olvasásra volt jó, a távoli dolgok elég homályosak voltak már vele. Kb monitorig f*sza volt, de távolabb már nem.
-
Valószínűleg a szem alakjával van probléma, mivel műtétnél a szemmozgató izmokat vágják meg, bár az nem mindig segít. Az a lényeg, hogy a fókuszpont nem előre vagy hátra csúszik (amit a dioptria korrigál), hanem oldalra.
A csarnokvíz a glaukóma / zöldhályog esetén nem túl elfolyni, ezért nagy a szemnyomás, ami nyomja az idegeket, ezért nekiállnak a szokásosnál jobban pusztulni, meg mindenféle fura tünet lesz. A megoldás szemcsepp vagy duguláselhárítás műtéti úton, de utóbbi nem permanens.
-
Kb így néz ki, mint ez, csak nem ilyen batár vastag.
Kb a fele, mert az enyém nem 20 (omg), hanem "csak" 12 prizmás.
A dolgok tisztázása végett: a rejtett kancsal ezért kap prizmás szemüveget, hogy a szeme egyenesen nézzen, mert a szemében rosszul törik a fény, prizma nélkül kancsalítania kell. Ez azért gond, mivel az agy a szemmozgató izmokat egyenesen akarja tartani (úgy viszont nem látsz), ez pedig extra terhelés neki. A prizmás szemüveg ezt úgy oldja meg, hogy kikorrigálja a szemeden belüli rossz fénytörést, így egyenesen néznek a szemeid a szemüveg mögött. Tehát szemüvegen keresztül kancsal vagy (így törik jól a fény), mögötte viszont nem (így jó az agynak). Persze ezt meg is kell szokni, mert az agyad rá van állva a folyamatos korrekcióra, ezért az elején alig látsz.
Mondjuk nekem amikor a második fázisnál (6 => 10 prizma) nagyon durva élményem volt: túl jól láttam, a nagyon felgyorsult az "autófókuszom".
-
A "nem lehet mit kezdeni vele" választ nem szabad elfogadni, meg kell kérdezni mást. A prizmát egyébként sokan ellenzik is, valószínűleg mert új dolog, régen a cilinder volt ilyen. Annyi biztos, hogy türelmesnek kell lenni, prizmával az elején durván romlani szoktak a tünetek, de hosszú távon jó.
-
Ja, nem vagyok orvos.
Még ami "érdekes" lehet, az a glaukóma (zöldhályog), ami a szemben lévő túlnyomástól van. Könnyen kezelhető, csak időben észre kell venni, s sajnos nehezen észrevehető, mert nem egyértelműek a tünetei. Az ember azt hinné, hogy csak a 80 éveseknek van ilyen, de nem feltétlenül. Egy hete, amikor voltam vizsgálaton, egyik barátomat (26 éves) is elrángattam magammal, s kiderült, hogy neki ez a baja, továbbküldték szemorvoshoz. A fő tünetei fényérzékenység meg migrén volt, de utóbbi csak az utóbbi pár hónapban / évben.
-
válasz
Speeedfire #14 üzenetére
Szemüveghez hozzá kell szokni, meg direkt olyat kell adniuk, ami kényszeríti a rossz szemed, hogy azzal nézz. Ez egy elég hosszú folyamat, de ha rágyúrsz a szemmozgató izmokra meg agyra, elvileg visszafordítható a romlás, csak hát valószínűleg kínkeserves dolog.
-
Persze, simán, pár hónapja van, rá is kérdeztem még az alkalmasságin, hogy ez para-e, s nem az. Amúgy térlátásommal nem volt baj prizma nélkül sem, nem mentem neki soha falnak, nem vagyok diszlexiás, stb. Anno először 3D filmet még prizma nélkül néztem, s láttam a 3D-t, nem voltak vele bajaim. Annyi, hogy bizonyos véralkohol szint mellett kettőt láttam, prizmával viszont nem tudom hol a határ.
-
anorche1
őstag
Valami kötelező 14-éves vizsgálaton vették ezt észre először (vasgyári korház), az orvos le is bszta anyát, hogy ezt miért nem lett még kiskorban észre véve, ezzel már nem tudnak mit kezdeni. Születésem óta oda jártam, ugyanahhoz a szemészhez.
Most meg egy fél éve (19 vagyok) voltam máshol (Máv rendelő), hogy legyen erről friss papíro ma suliba, is itt is azt mondták, hogy ezzel már nem lehet mit kezdeni.
Ennyire szarok lennének a miskolci orvosok?
A homályos látással nem igazán van bajom, térlátásom van, reakció időm jó (taekwondozok), nem szeretném ha ezek a "képességek" gyors ütemben romlanának.Szerk.: Most jut eszembe, a máv rendelőben ilyennel nem is találkoztak, ott csodálkozott mindenki, hogy van térlátásom.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Drótszamár #16 üzenetére
Látok vele, de lényegesen rosszabban, mint a másikkal, illetve lényegesen nehezebben tudom irányítani. Ha valamit el kell olvasni, inkább a papírt forgatom addig még nem "optimális" a látószög, a szemem nem szívesen. Ugyan így inkább arrébb húzom, ha kiértem a sorokon...
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Speeedfire #14 üzenetére
Nekem is le volt, de semmi értelme. Ahigy megszűnt a kényszer, rögtön újra hanyagolni kezdte az agyam a bal szemem. Nem akar vele látni...
-
Speeedfire
félisten
Én próbálkoztam már 2 igen jó látszerésznél is 3-4 évvel ezelőtt, de nem igazán javított a szemüveg. Nekem is prizmás volt, meg cilinderes.
A jobb szememre egyre gyengébben látok már, 3D filmeket se tudok velük nézni.Ami furcsa, hogy nekem gyerek koromban tényleg le volt takarva az egyik szemem. Kb 10-12 éves koromig hordtam is, de utána valami miatt már nem.
-
Eastman
addikt
Jogsid lehet?
-
zarayg
aktív tag
félvak vagyok már kb 10 éve. Most mentem vissza szemészetre mivel árpás lett a szemem, majd megdöbbenve szólt rám a dokiné, hogy milyen rég nem voltam, majd megvizsgált. 20%-os látásom volt 2002-2004 között (papíron) és ez nekem leromlott. Hordtam szemüveget, tapasztották a szemem mint a gyerekeknek, de nem javított. Most ott vagyok, hogy mehetek a kh-ba, mert beutalt a fődokiné, hogy kivizsgáltasson.
Most, hogy elolvastam, hogy mi ez a "heterofória", azon gondolkozok, hogy lehet, hogy nekem is hasonló tünetem van... nekem is "kikapcsolt" a bal szemem, ahogy írtad..
Tudom, nem vagy orvos, de szerinted ez előfordul?
btw: 24/F
-
Szerintem keressetek meg több vagy egy normálisabb optikust, mert nehezen hiszem el, hogy nem lehet csinálni semmit.
Egyik ismerősömnek szintén az a problémája, hogy az egyik szemére már kb vak, de kapott szemüveget, ami elvileg segít. Szóval nem kéne hamar feladni, a látás nem játék.
-
Keeperv85
nagyúr
Így kezdődik, aztán konvegens vagy divergens strabizmussá vállik. Nekem a bal szemem kezelték kiskoromban időben, de hiába. Az agyam elhagyja már teljesen. Térlátás vesztés egy szemmel sincs, csak a korrekció hiánya és a durván megnőtt reakció idő mutatkozik. Ezért szerették tesiórán azt a "jó mókát", hogy engem milyen faszán pofánver a labda, mire elkapnám...
-
Nekem is hasonlókat mondott az optikus, de alapból is kancsal vagyok.
Viszont nekem is fenn áll annak a veszélye hogy a végén teljesen megvakulok a jobb szememre.A bal fokozatosan javul, a jobb meg romlik.
-
anorche1
őstag
Én is ilyenben "szenvedek", de nekem a szemész azt mondta, h ezzel nem lehet mit kezdeni, még gyerekkorban kellett volna a leragasztani az egyik szemem.
-
válasz
Drótszamár #5 üzenetére
Cilinder nekem is van. De az a prizmához képest kb semmi. A 20 percnyi hazagyaloglás alatt eléggé elfáradtam, pedig most csak +2 prizma volt. Az első 6 prizmám meg még sokkal durvább volt.
-
Ugyanúgy, mint bármelyik másik, csak a prizma vastagít lencsén, mondjuk nekem az átlaghoz képest sok van rajta, na meg dioptria is van, -4.5 és -3.75. A prizma a két szem között megoszlik, tehát 6-6 van a lencséken, ez ~7mm-es vastagságot eredményez (csak a külső szélein), ennyi ami látszik, de amúgy egyáltalán nem feltűnő. Nem szódásszifon.
-
törölt tag
A címből azt hittem, hogy ez valami újkeletű szoftveres defekt politikailag korrekt neve. Hát, ma is tanultam valamit. Érdemben sajnos nem tudok hozzászólni.
-
futo001
senior tag
Hogy néz ki egy ilyen szemüveg?
-
ELSŐŐŐ!!444!!négy!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Mai nap megkaptam a jó kis 12 prizmás szemüvegem. Hogy mit? Heterofóriám van. Nem, az nem B hanem egy R betű. Magyarul...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- 230 WATTOS GIGABYTE AORUS 15P KD TÖLTŐT KERESEK!
- ASRock B550M-ITX/ac
- Huawei AF23 4G USB modem / stick megosztó 300 Mbps WiFi router - Új, dobozos, hibátlan
- Shin Megami Tensei V dobozos Nintendo Switch játék - Új, bontatlan, fóliás
- Garmin nüvi 55LM GPS navigáció - Közép-Európa 22 országa térkép élettartam frissítéssel
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB RAM 256GB SSD Intel Graphics W11
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest