2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • otp kalandjaim 2 - lakáshitel törlesztési biztosítás kálváriám

    Hi!

    Itt elsőre is elnézést kérek, hogy hosszú lesz az írás, de a végére ti is rájöttök, hogy a modern kor gengszterei azok maguk a bankok (ha eddig nem tudtátok volna). Ez a cikk mint oly sok más is az információ megosztás jegyében született. Lehet egyesek szemében reklám lesz mások szemében pedig antireklám, de Én a tájékoztatást tűztem ki célul, és igyekeztem ezt minél objektívebben megtenni, de nem volt könnyű. A másik fontos dolog, hogy a pénzügyi szektorban ahol mindenki úgy gondolja, hogy csupa vérprofi szaki dolgozik akikre bátran rá lehet bízni a nehezen megkeresett pénzünket, hát az bizony mennyire nincs így. Szóval az otp-nek (szándékosan írtam kicsivel) van egy ilyen törlesztési biztosítása a náluk lakáshitellel rendelkezők részére (gondolom több más banknak is), aminek havi összege a hitel fix százaléka. Bár úgy tűnik a hitelt felvevőknek nyújt biztosítást, de valljuk be őszintés ezzel valójában inkább a bank biztosítja be magát az ügyfél költségére, és egy újabb bőrt húznak le a delikvensről. A választott csomag függvényében fizet(het)nek ha: nincs munkád, keresőképtelenség / baleset esetében, ELMÉLETILEG, a gyakorlatot lásd lejjebb.

    Folytatás...

    caprine 2 éve

  • Otyépé és a határidők

    Ezt az szösszenetet még márciusban kezdtem el írni, de nem raktam fel, most pótlom. Úgy 2021. február közepén a postaládámban nagy meglepetésemre egy OTP-s levelet találtam. Ez azért érdekes mert jó két éve már nem volt semmilyen kapcsolatom a céggel és érdekeltségeivel, biztosítástól kezdve mindent felmondtam náluk. A levél a szokásos zöldes perforált papír volt oldalán letéphető tudjátok mint az egyenlegközlő x alkalommal újrahasznosított legolcsóbb papírból készült vacak.

    Előzményként azt kell tudni, hogy nekem volt 2 lakás hitelem és a lakáshitelekkel kapcsolatban a bankok minden évben az aktuális évet követő év elején január-februárjában küldenek egy ilyen egyenlegközlőt, gyakorlatilag, hogy mennyit sikerült a tisztelt, illetve mit is írok a nem tisztelt ügyfélen bevasalniuk. Ez gyakorlatilag annyit jelent hogy volt benne egy full összeg, hogy a 12 hónap alatt pontosan mennyit fizettél be, illetve az új havi törlesztő részlet ha változott volna (mindig változott). Na most nekem volt egy kedvezményes lakáshitelem és azon volt egy állami támogatás is aminek az összegét (nem Én hanem az állambácsi fizetett be) szintén minden évben megkaptam, de valami miatt azt mindig külön egy ugyan olyen levélben.

    Folytatás...

    caprine 3 éve

  • (update) Hogyan parkoljunk kulturáltan patakban….

    Előre leírom az autó nem az enyém és nem Én parkoltam vele, ott és úgy, csak éppen arra jártam és elsütöttem néhány fotót:) Szóval szokásos hétvégi túra, közbeejtve egy forrással, ahonnan mindig vizet viszek haza (jobban szeretem a forrás vizet inni mint a csapi/palackos vizet). Lassan adóznom kellene annyit vittem már haza:) Rögtön a túra elején majdnem ráléptem egy [Salamander]-re, kár lett volna érte. De amikor már a 2. példány került elém, akkor tényleg elővettem a telot és lőttem róla néhány képet.

    Ez már a Kaán Károly forrás után volt, lefelé baktatva, és néhány 100 méterrel később egy a zöldben jól kirívó nagy pirosságot vettem észre. A dózerutat (mert így hívjuk az ilyen erdei utakat) vagy 3-4 helyen keresztezi a patak, és ez a falu felől nézve a 2. volt. Először azt hittem nem jól látok, de tényleg a jelenleg is gyártásban lévő piros Citroën C4-es állt a patakban. Mint jól látni a képen (W 15116 G) osztrák a rendszáma, és abban a „W” azaz Wien vagy bécsi ha így jobban tetszik.

    Folytatás...

    caprine 7 éve 5

  • Találtam egy iPhone 6-ost:)

    Nem akarom túlragozni, szóval a történet röviden. Néhány hete szombati napon kora délután ideális idő volt tekerni egyet, semmi extrára nem vágytam csak egy kis mozgásra, néhány kisebb emelkedő megmászása volt a cél. A miskolciak tudják hol van a Szent Ferenc kórház a Csabai kapuban, előtte a széles járda ketté van választva gyalogos és kerékpáros részre. Szóval ott gurultam kényelmes tempóban, nagyon jó volt az idő, egyszer csak mintha egy telefon mellett mentem volna el. Gondolkoztam vissza menjek-e érte, de csak visszamentem és felvettem a fehér színű szilikon tokos készüléket. Nem volt még iphone-om (és amig ilyen rossz az ár/érték arányuk addig nem is lesz), de a nagy ID gombról rögtön tudtam, hogy egy almát tartok a kezemben, azt már nem tudtam melyik sorozat, de 6-osra tippeltem. Lenyomtam a gombot, a fő képernyő bejött, azt láttam, hogy xy 52 perce sikertelenül hívta ezt a számot, magyarán már durván 1 órája ott feküdhetett az aszfalton, nagyon nagy mák hogy nem gurult rá senki. Magamból kiindulva a bringával együtt több mint 100kg-al nem biztos, hogy jót tett volna neki ha rágurulok, bár nem láttam ilyet teszt videót sehol.

    Folytatás...

    caprine 7 éve 32

  • ASUS Zenfone 2 (ZE551ML) kijelzőcsere

    Jelen leírás annak jegyében született, hogyha valaki abba a szerencsétlen helyzetbe kerülne mint Én, hogy a kedvenc Asus Zenfone telefonjának kijelzője összetörik, akkor ne essen rögtön pánikba, némi kézügyességgel akár saját maga is megoldhatja a feladatot röpke 30 perc alatt, ráadásul elég költséghatékonyan. Egyetlen egy macerás része van a szerelésnek, a törött elem kibányászása a keretből, a többi majdnem gyerekjáték. A leírás a sok Zenfone változat közül a jelenlegi 2-es sorozat ZE551ML verziójához készült, és abból is a Z3560-as Intel procis változatához, de garantálhatóan a Z3580-as is ugyan ez, sőt nagy valószínűséggel a 2-es sorozat többi (a legkisebb 2GB-os, selfie, max) kiviteléhez is jó. A telefonról röviden némi saját vélemény: IMÁDOM! Minőségi érzetű készülék, jól néz ki, jó a szoftver körítés, full magyar, zavarba ejtően jó, tényleg nem tudok rá rosszat mondani. Jó, ha mellé rakom az öcsém Samsung S6-osát akkor látszik a kontraszt a két készülék között, de ácsi, én a készüléket szállítással együtt 64 ezresért vettem újonnan egy német webshopból, az öcsém meg 235-ért vette akciósan, tehát majdnem 4x annyiba került, és valljuk be 2x talán jobb nála, de 4x biztosan nem.

    Folytatás...

    caprine 8 éve

  • THL W200s smart telcsi vásárlása, tapasztalatok

    THL gyári reklám fotó

    Előzmények

    Tudom, hogy kissé megkéstem ezzel az írással, hiszen a fent emlitett készüléket már nem is gyártják, de legalább mondhatjuk, hogy ha volt / lett volna hibája a készüléknek akkor az az elmult 1 év alatt amióta nálam van kijött volna és tudnák is írni róla, de ilyen nem volt.

    Jó 15 éve van mobilom, amióta a Vodafone bejött kis hazánkban (illetve előtte rövid ideig volt egy nagyon aranyos Alcatel 301), érdekes módon azóta ugyan azt a SIM-et nyúzom, bár a céges kártyák változnak. Tavaly vettem egy Lenovo A800-at, mivel egyrészt érdekelt ez az okostelefon mizéria, illetve ami jobban számított, hogy meguntam a 2 telefon (privát + céges) cipelését és töltését. Úgy gondoltam a technika mára már csak beérett és csak elérte a számomra használhatónak minősíthető szintet. 1-2 évente cserélgetem a telefonomat, de furcsa módon az X éve vásárolt Sony Ericsson W100i Spiro-tól nem tudok, és nem is akarok megszabadulni. Nagyon hozzám nőt, tartaléknak mindig jól jön, legutóbb az öcsémnek kellett odaadnom 2013 decemberében amikor a néhány hónapos Samsung S4-ese beadta az unalmast és gariba került. Ehelyett vettem a A800-at.

    Folytatás...

    caprine 8 éve

  • Endomondo challenge, 1 hónapos napi gyalogtúra

    Ez a leírás annak reményében készült, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben mások is kedvet kapnak egy hasonló túra teljesítéséhez. Olvastam egy cikket amiben egy srác aki (némi túlsúllyal) küzdött Endomondo challenge keretében legyalogolt 1 hónap alatt 666 kilométert, úgy döntöttem ezt kipróbálom én is. Önmagában első hallásara picit talán soknak tűnik a 666 km, pláne ha leosztjuk 1 napra, hiszen az 21-22km (31-30 nappal számolva). Mivel futni nem nagyon tudok a lábam különböző ínszalag sérülései miatt, ezért maradt a séta, ami viszont 5,5-6 kilométeres tempóval számolva napi 4 órás elfoglaltságot jelentett, és ez a tény már ijesztő volt, nem tudtam lesz-e ennyi időm a hónap minden napján. Nem árulok el titkot, gyakorlatilag 23 nap alatt átléptem a 666-ot, egészen pontosan 680-nál álltam meg. Gyakorlatilag ha minden jól jött volna össze, akkor a maradék 7 napot szorozva a 22-vel a 800 felett is lehetett volna a vége, de ez van. Az össz ráfordított idő kicsivel több mint 5 nap lett. Egy kis history hozzá, ha valakit érdekel mivel kell/lehet egy ilyen feladatnál szembenézni.

    Folytatás...

    caprine 9 éve

  • Egy felújított új forgószék esete

    Lehet furcsáljátok a címet, de ilyen is van, sajna. A történet még karácsony előtt kezdődött, amikor is az öcsémnek akartunk venni egy az ő 195cm magasságához passzoló nagy forgószéket. A méretéből adódóan jelentősen beszűkült a választék, több helyen is voltunk, végül a fater tiltakozása ellenére elmentünk a helyi Jysk-be is. Ott is volt néhány ami méretben jó volt, és végül az egyiknek nagyon tetszett a kialakítása, jól a testhez simult, ráadásul a felirat szerint extrém le volt értékelve, 50-ről 20-ra. Hogy egészen konkrétak legyünk a sporup fantázia névre hallgatott. Persze nem volt raktáron, de következő hétre rendelhettünk. Igazából én magamnak nem is akartam venni forgószéket, de a munkahelyen lévő annyira sz@r volt és hát napi 8-9 órát ültem benne tehát nagyon nem volt mindegy min töltöd el ezt az időt, így úgy döntöttem én is veszek egyet magamnak otthonra, az otthonit meg beviszem a céghez. Mire én odakerültem, hogy az ötletet végre tett is kövesse akkor már 25 ezrest kértek el érte, de már nagyon beleéltem magam a cserébe, és nem számított ez a felár.

    Folytatás...

    caprine 9 éve

  • Filmkritika, a film amit minden F1 örültnek meg kell néznie: Rush - Hajsza a győzelemért

    Nagyon vártam ezt a filmet és nagy elvárásokkal ültem le elé, ugyan úgy mint a Senna film elé is, amiről írtam is egy bő lére eresztett blog bejegyzést korábban. Mivel szeretem a Forma-1-et és mérnöki vénám van (de nem vagyok technofóbiás), ezért nem csodálkoztam a felfokozott várakozásomon.

    A zeneszerző Hans Zimmer, ez már önmagában is egy nivo a számomra, mivel őt (meg még néhány másik zeneszerzőt) nagyon kedvelem, vacak filmekhez nem szokta adni a nevét.

    Chris Hemsworth (nem bírom megjegyezni a nevét) játszotta James Hunt szerepét. Öt már láttam 1-2 filmben, (Thor, Hófehérke és a vadász) szerintem nagyon jó választás volt fizimiskáját (nagyon hasonlít az igazi Hunt-ra), stílusát tekintve erre a szerepre, sőt tökéletes, bár picit aggódtam, hogy egy ekkora ember, hogy fog beleférni az autóba:) A régi korok F1-es autói, akkor még nem voltak annyira grammra kiméricskélve az autók mint most, és nem 1 régi versenyzőnek még pocakja is volt:)

    A gondolom nem csak számomra ismeretlen Daniel Brühl aki Niki Lauda szerepét kapta, viszont még Chris Hemsworth-nál is zseniálisabb választás volt. Nem tudom, hogy az ő személyisége, stílusa milyen lehet alapból, és mennyire kellett megjátszania a szerepét, de nagyon passzolt ehhez a karakterhez.

    Folytatás...

    caprine 9 éve

  • Egy kerékpáros kulcscsonttörés memoárja (tapasztalatok, hibák, ötletek)

    Előzmények
    Szóval a történetem egy bukással, - illetve úgy szebb - egy kerékpáros balesettel kezdődik. Időpont 2014. július 7. hétfő, helyszín Miskolc. Szokás szerint meló, ahonnan némi túlóra után úgy 17 óra magasságában szabadultam. Aznap iszonyú volt a meleg, ebédidőben elmentem a tiszai pályaudvaron lévő postára egy csomagomért, és hát a villamosmegállóban az árnyékban lévő hőmérő 40 fokot mutatott, ami nonszensznek tűnt, a Korvinon lévő hőmérő pedig 35-öt, ami azért sokkal közelebb lehetett a valósághoz. Meló után még elugrottam egy fogászati röntgenre a Déryné utcába, ahol összefutottam egy régi ismerőssel, így a 20 perc amit vártam az előhívásra gyorsan eltelt. Utána még elmentem vásárolni, de végre 18 körül csak hazaértem. Kaja, megnéztem a leveleimet, bekukkantottam néhány internetes oldalra, majd miután megláttam, hogy 19 elmúlt sietve kikapcsoltam a gépet. Átöltözés, sisak, kesztyű, szemüveg, minden ami kellhet (akkor még nem is sejtettem mennyire kellhet) és a bringát felkapva lementem az utcára.

    Folytatás...

    caprine 9 éve

  • Bükki gyalogtúra 73 km (2014.06.14. szombat)

    A 2 héttel korábbi túra után eldöntöttem, hogy megpróbálom átlépni a 70 km távot, hiszen ha már a 60 megvolt, akkor ez sem lehetetlen. Az időjárás előrejelzés alapján a 2014.06.14 szombati nap tökéletesnek ígérkezett hozzá. A nappali 27 és hajnali 9 fokot jósoltak 17 km/h széllel és 0 mm esővel, ennek megfelelően kellett előkészülnöm. A hőmérséklet aggasztott, mert 2 héttel korábban 22/13 fok tartományt adtak meg, és a 22 tökély volt, de este mire végeztem már dideregtem, ezért beraktam a kedvenc cipzáros, hosszú nyakú polár felsőmet, imádom annyira jó viselni. Nem szoktam ruha terén elszállni, de ez a Decathlonban vásárolt egyébként Quechua márkájú cucc nagyon zseni, a színéről ne is beszéljünk, ez a piros fantasztikus. Egyébként rövid nadrág (nagy zseb az elején, oda raktam be a telot) és túraing. Az igazi túraing olyan, hogy bár hülyén néz ki, de elszívja a testről az izzadságot, és utána elpárologtatja. Mint egy jó bringás felső jól szellőzik, kifelé légáteresztő, de ennek ellenére valamennyire véd a széltől. Beraktam egy tartalék lábbelit, a meleg miatt egy Quechua túra szandált, egy 1,5 literes üres flakont hátha lesz kedvem forrás vizet hazacipelni, erősebb lámpát mert tuti sötétedni fog, térképet, mert lehet olyan átvágást kell csinálnom amin még nem jártam, rövid vízálló ponchot, mert az időjósoknak nem hiszünk el mindent, és némi innivalót, telefont feltöltve .

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • 2014.05.31 62 km gyalogtúra

    A két héttel korábbi 46 kilométeres túránál felvetődött bennem, hogy a 60-at is meg lehetne csinálni, nem egy olyan nagy különbség az a 14 km. Előtte kalkuláltam egy kicsit. Ha 6 km/h átlaggal számolunk akkor az kerek 10 óra folyamatos haladás. Este 20.25 napnyugta, 20-kor már erősen sötétedik, a fák között meg ez még jobban érvényesül, ha nem akarok lámpát vinni akkor legyen 19.30 a befejezés, a fenti 10 órával számolva ez azt jelenti, 9.30-kor legkésőbb startot kell vennem. Ehhez jön, hogy a 6 km/h azért húzós, folyamatosan lassul az ember, sár, eső, kaja, szerelvény igazítás és még az emelkedőkkel, kidőlt fákkal, lejtőkön lefelé araszolgatással nem is számoltam. Tervezni kellett volna valamilyen konkrét útvonalat időpontokkal, de nem akaródzott, a szokásos útvonal szakaszait úgy is tudom fejből, minek nekem térkép ehhez? A telefon GPS-e majd összeadja a távot, nekem ennyi segítség elég, nem fogom körzővel papíron számolgatnom. Eredetileg a Tatárdomb lett volna start, de valahogy megint nem az lett belőle.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • Vezetőkhajcsárok

    Ez egy hozzám nem méltó nyúlfarknyi rövid írás lesz. Az elmúlt 1 hónapban elég sok laptopot hoztak hozzám, voltak közöttük 10 éves technikai amortizáción túli gépek, és vaci új 17 colos SSD + 1TB vinyos 350 ezres példányok is, így már lassan kezdem megunni őket. A hab a tortán, hogy eladtam a 4-5 éves de makulátlan T61-es Lenovo-mat is, amit szerettem, nagyon jó állapotban volt, meg igazából szükségem se volt ennél komolyabb gépre, de tudjátok, az a fránya emberi tulajdonság, az elégedetlenség bennem is csak ott motoszkál időnként. Szóval lecseréltem egy i5-s konfigra, egy viszonylag ritka Asus U36G laptopra: Nagyon pöpec kis gép, 13.3”, ultrabook jellegű, de annyira nem lapos, ODD már nincs benne, viszont van benne 2 db videokártya, és az aksija határ esetben 10 óra feletti értékeket is képes produkálni. A lúd legyen kövér alapon amit lehetett abból nagyobbat tettem bele, 4GB helyett 8GB RAM (szerintem felesleges, annyira mint civic-re DTM szerű hátsó szárnyat rakni), és az 500GB HDD helyett egy 256GB SSD. A RAM-al kicsi porul jártam, mert gyárilag rossz volt, pontosabban ment a gép vele, csak amikor több memória kellett volna akkor dobot mindig hátast, és fél óra alatt 4 kék halál az kicsit sok volt a jóból. De garis volt, így csere, csak hát az is idő. Mondjuk megnéztem a memtes86+ programmal, és hát a hibás blokkok száma alapján eléggé csodálkoztam rajta, hogy egyáltalán be tudott vele hiba nélkül tölteni a gép.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • RoboCop - a propaganda rendszer működése egy akciófilmen keresztül

    Ez az írás itt most talán első blikkre úgy tűnik, hogy filmkritika lesz, de nem igazán ezért fogtam bele a megírásába. A film maga szinte tökéletes adaptációja az 1987-es első résznek, bár az olyan magasra tette a mércét (az akkori technikai szinvonalon), hogy nehéz átugorni, és ennek sem sikerül. A város, a történet, egyes nevek részben vagy egészében megegyeznek. Jó a szereplőválasztás, a zene, a forgatókönyv, a rendezés, a hangok, tényleg elsőosztályú film lett belőle ebben a lövöldözős kategóriában. Aki ezt a stílust szereti az mindenképpen nézze meg, aki meg látta a régi részeket, annak kötelező darab, bár a többség szerint rosszabb annál, tehát lehet, hogy jobb ha nem hasonlítjuk össze őket. De ha mégis?

    Mibe lehetne picit, de tényleg csak picit mégis belerúgni? Talán a síró robot az már túlzás, ráadásul nekem úgy tűnt, csak frissen vágott hagymát tettek az orra alá és azért sírt, a mimika rész pont ezért elmaradt, illetve csak minimálisan látható. Meg kell nézni néhány nagy férfi színészt amikor sírnak, akár Samuel L. Jackson, vagy éppen Bruce Willis az profi kivitelezés, sok gyakorlás van benne. A családdal való első találkozást is talán picit jobban ki kellett volna dolgozni érzelmi vonatkozásban, mert kissé steril lett.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • 2014.05.18 vasárnap - 46 km gyalogtúra és előzményei

    Szombat
    Az első részt nyugodtan átugorhatjátok, mert csak a szombati előzményeket tárgyalom benne, ez inkább csak nekem memoár. Picit rosszul ment az egész hetem, valahogy állandóan időzavarban szenvedtem. Úgy éreztem magam mint egy nyugdíjas, alig kell valamit csinálni, de valahogy még sincs semmire se idő. Csütörtökön voltam anyáméknál, távozáskor megjegyezték, hogy péntek szombat vagy vasárnap (nem tudják melyik nap) hoznak nekik 10 köbméter fát, a kapuba fogják (tudják) lerakni, szóval fel kellene vágni és elrakni, úgy rendezzem a hétvégémet. Szóval a hétvégi fitneszprogramom rögtön meglett:) A legesélyesebbnek a szombat tűnt, de szombat reggelre lebeszéltem egy találkozott, egy srác bejött Miskolcra az eladó GTX 670 videokártyámért, és mivel nem volt bennszülött, ezért nem akartam, hogy eltévedjen, így inkább lementem hozzá a buszpályaudvarra. Miközben vártam rá, anyám rám csörgött, hogy jövő hét szombatra tolódott a favágó program. Ez így jobb is, mert nem éreztem most magam elég erősnek hozzá, ráadásul a láncfűrészhez a vateráról rendelt élező szerszám se érkezett meg, mégis csak jobb lesz a jövő héten kifent fűrésszel dolgozni mint most életlennel. Megjött a srác, odaadtam a VGA dobozát, bele se nézet, kérdeztem miért, azt mondta megbízhatónak tűnök, engedtem az árból neki és elköszöntünk.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • I must never give up!

    I must never give up!, szabad fordításban Soha sem adom fel! A cím sokat elmond arról amiről írni szeretnék, pontosabban egy képről, és az azon lévő fáról lenne szó (nem tudom milyen fajta, de ez a „paraméter” az írás szempontjából teljesen lényegtelen).


    a képet, amiről szó lesz

    Elnézést kérek a minőségéért, nem egy kiállításra szánt darab, de nem a saját gépemmel készítettem, hanem direkt ezért az egy képért kölcsönkértem egy ismerősét, azzal fotóztam. Mint látható a képet 2012 októberében készítettem, ezt az írást is már lassan 1 éve megírtam, csak elfelejtettem felrakni:) Szóval egy turista csoporttal voltam a Mátrában, engem kifejezetten a csillagvizsgáló érdekelt, mert oda civilként nem lehet csak úgy besétálni, protekció kell hozzá, de a csoport 1-2 tagjának ez megvolt. Utána voltunk a Parádi kocsimúzeumban a Cifra istállóban ([link]), gyerekkoromban voltam ott utoljára és végül Eger mellett a Szépasszonyvölgyben ([link]) kötöttünk ki, ahol megannyi borospince várja a szomjas látogatókat.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • DriverMax a drivermágus programocska (update 2014.08)

    Szóval az egész úgy kezdődött, hogy hozzám került az egyik CHIP DVD melléklet, amit érdeklődve kezdtem tanulmányozni, elég rég volt már az utolsó a kezemben. Kicsit kiakasztó ez a saját felületük, minek erre a feladatra programot írni, miért nem jó mondjuk egy szimpla HTML-ben? És miért nem lehet teljes képernyőre tenni? Elég hülyén néz ki full HD monitornál. Na mindegy, tartalmát tekintve sajna szinte semmi nekem valót nem találtam. Volt rajta valami weboldal lépésről lépésre című alig 5 perces videó, és hát a többi videót megnézve igazából annyira alap, általános ismereteket adott vissza, hogy nem érdemes vele foglalkozni, de legalább megtelt velük a korong. Egyedül csak a kész weboldalak több böngészős tesztje volt érdekes, és hasznos, mármint persze csak annak aki foglalkozik WEB lapokkal. A driver részt, én így az internet korában teljesen feleslegesnek tartom. Anno amikor még a betárcsázós internet volt és olyan lassú volt az egész, hogy egy 80kbytos kép letöltésén is elgondolkodtam kell-e ez nekem, akkor driver hiányában (elveszett CD, vagy újabb VGA driver) miatt kifejezetten jó volt, és sokszor nagyon jól jött. De most amikor a legkisebb diginet csomag 20Mbit/sec, akkor már kissé idejét múlt. Volt rajta több teljes program, persze szinte mindegyiket regisztrálni kellett a használathoz, illetve volt ami mellett ott fityegett az árcetli is. Ez engem miért zavart? Hát mert olyan aprócska programokért kértek 4400 forintokat, hogy köpedelem.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • Filmkritika - Felhőatlasz

    Ez egy hosszú és unalmas leírás lesz, ezért csak 2 Red Bull-al szabad elé leülni:) Tudom, picit most negatív leszek ezzel az szösszenettel, de ez van, én se örülök neki. Ha nagyon jó lett volna a film arról nem írnák egy sort se, nem vagyok egy ömlengős típus. Szóval megnéztem a Cloud Atlas, nálunk Felhőatlasz néven bemutatott nagy költségvetésű hollywoodi filmecskét. Őszintén szólva nagyon nagy csalódás volt a számomra, komolyan mondom vétek érte 1 petákot is kiadni, a rá pazarolt majdnem 3 órát (2 óra és 48 perc hosszú) meg pláne sajnálom! Mivel nem moziban ültem végig hanem otthon, ezért megtehettem magamnak azt a luxust, hogy nem egyszerre mentem rajta végig, hanem részletekben, és hát kellett hozzá gyomor, legalább 5x nekiugrottam de így is bő 1 hónap lett mire végeztem vele, és erre még nem volt példa. A jó filmnél az ember teljesen kikapcsol, teljesen rákoncentrál, és (ha tehetitek próbáljátok meg ilyenkor kicsit magatokra figyelni mert akkor észrevehetitek, hogy) alig vannak az embernek gondolatai, agyilag majdnem teljes a kikapcsolás. Ha rossz a film, akkor az ember fejben nem ott jár, hanem azon gondolkodik, hogy mi lesz a vacsi, holnap reggel melyik inget veszi fel, fog-e esni, befizette-e a gázszámlát, stb. Ilyen egyszerűen el lehet dönteni, hogy egy film jó-e vagy sem.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • Recuva File Recovery, a program amire előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz

    Nem tudom ki mennyire ismeri, de ez annyira jó program, hogy kénytelen de írok róla néhány sort. Aki mégse hallott volna róla, ezt az apró program törölt állományok visszaállítására szolgál, és erre a célra talán nincs is jobb nála.

    Néhány hónapja tettem fel, már nem emlékszem pontosan mire is kellett, de az undelete360-al együtt valamit próbálgattam, és végül a recuva jobbnak tűnt, az maradt fent. Elég óvatosan szoktam törölgetni, nagyon nagy rutinom van benne, de tegnap mégis csak szükségem volt rá. Volt némi időm a melóban, és rendezgettem a pendrive-on lévő állományokat, majd otthon átmentettem őket a végleges helyükre, mivel nem szeretem ha valami több helyen is megvan, mert akkor nem tudom melyik a legutolsó változat. Szóval minden ami kellett átmásoltam, majd töröltem a pendrive-ról a mappát. Igen ám, csak utána vagy 5 perccel jutott eszembe, hogy volt 3 GIMP kép állományom ami az egyik alkönyvtárban csücsült, az is kellett volna. O mondom, de jó hogy a pendrive-on nincs kuka, most használhattam volna. Már majdnem lemondtam róluk, aztán eszembe jutott a már korábban felrakott recuva.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • Jogszabályok vagy inkább az alkotóik rejtelmei egy rugós késsel kapcsolatban

    Kicsit távolról indul ez a blog, de kell a megértéséhez. Szóval megnéztem Sylvester Stallone legújabb filmjét aminek a címe Fejlövés Bullet to the Head. Mondjuk nem tudom a fordítók miért variálnak állandóan a címekkel, a Fejlövés az én leíratomban Headshot, az eredeti cím a Bullet to the Head pedig golyó a fejbe lenne, de ne legyünk ennyire kicsinyesek, pláne annak tükrében, hogy a fő gonoszt nem is fejbe lövik hanem nyakba szúrják a legvégén.

    Kis kitérőt írnák magáról Stallone-ról. Őszintén szólva elég nagy csalódás, hogy így közel 60 évesen is még mindig ezt a ki a fasza gyerek vonalat nyomja. Sajnos eléggé beskatulyázták az ilyen vérgőzös filmek kategóriájába, de ez elsősorban az ő hibája. Megpróbálja osztani a tutit ebben a filmben is, mintha valami guru lenne, de nem sikerül neki, csak az erőszak jön a szájából. Próbált anno vígjátékokat, az Oscar egész jó is lett szerintem, bár ez a jegyeladásokon nem tükröződött, de mint komikus ha ez alapján nézzük akkor megbukott. A Feláldozhatókban lévő beszólások is időnként siralmasan erőltetettek, pedig lehet jókat csinálni ebben a kategóriában is, elég csak Bruce Willis-re gondolni mondjuk a Die Hard sorozat, vagy legutóbb a Red kapcsán, lehet egy akciófilm szórakoztató is egyben.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • 2013.09.29 kerákpártúra újra

    Mivel a múlt héten nem sikerült a 80-as teljesítmény túrát abszolválni, sőt ez volt az a táv amit eddig egészében még sose nyomtam le, ezért úgy döntöttem, hogy most a hétvégén megpróbálom. Kedden visszakaptam a bringámat, alig vártam, hogy kipróbálhassam. A hidraulikus féket cseréltettem ki rajta, mivel egy bukás következtében eltörtem a főfékhenger kivezető csonkját amire a fékcső rögzítve van. Mivel ezt az alumíniumból készült testet önmagában venni nem lehet, így kénytelen vettem használtan egy ugyan olyan Avid Juicy Ultimate komplett első + hátsó kitet. Új ára egy ilyen csomagnak 80-100e forint, ennek feléért most vettem egyet, igaz nem fehér hanem fekete. A szervizben a csere után azt mondták, mivel sokat állt a csőben az olaj így ne csodálkozzak ha gyenge lesz, vagy levegősnek tűnik majd a fékhatás. Hazafelé éreztem is, hogy a hátsó nagyon lent fog, az általam sűrűn használt első meg erősen nyikorog, a fékhatás meg törtrésze a korábbinak, persze ha majd hozzákopik a betét a féktárcsához akkor ezek a gondok megszűnnek.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • 2013. szeptember 21. kerékpáros teljesítmény túra a Bükk-hegységben

    A kollégám szolt, hogy hétvégén lesz a szokásosnak mondható évente egy alkalommal megrendezésre kerülő kerékpáros teljesítmény túra a Bükkben. Elég sokszor voltam már rajta, tavaly viszont kihagytam mert nem volt jó az idő, idén viszont ha esni fog akkor is elindulok rajta.

    Beszélgettünk róla melyik távon kellene elindulni és hát felvetődött egy érdekes ötlet. Mi lenne ha a kiinduló ponttól ami Király asztalon volt az első ellenőrző pontig nem a leírásban szereplő útvonalon mennénk? Végül is az útvonal amúgy sem számít, csak el kell jutni egyik ellenőrző pontból (továbbiakban EP) a másikba, onnan meg tovább. Szóval volt egy ötlete a kollégámnak a táv első szakaszára. Az útvonal eleje eredetileg: Király asztal - Vadasparknál le - Chinoin - Alsóhámor - Felsőhámor - Hámori tó - Savós völgy - Savós völgyi szerpentin - Létrás tető - Jávorkút. Ezt majdnem teljes egészében lecserélnénk a következőre: A Vadasparkig stim, de ott nem gurulnánk le a Chinoin felé, hanem letérnénk az aszfaltról, a Vadaspark kerítése mellett a dózerúton mennénk tovább a fák között bent az erdőben a zöld jelzésen. Elérnénk az Ortástető v. m. elágazást, innen a sárga jelzésen lemennénk a Varbói rétre (amit nem igazán szeretek mert teheneket legeltetnek rajta, gyalog is hepehupás hát még keréken) és onnan fel az erdőbe Andókúthoz, ott lehetne vizet tankolni.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • A „fal”

    Ebben az írásban nem egy konkrét falról mint a lerombolt berlini fal, vagy a nála kétszer nagyobb és jelenleg is izraelben építés alatt álló „védelmi” falról (ami több nemzetközi egyezményt is sért) szól, hanem egy virtuális a fejben lévő falról lenne szó. Elfogadott tény, hogy az ember felnőttkori beidegződéseit, ízlését, viszonyát a környezetéhez, a társadalomhoz, az élővilág egészéhez meghatározó benyomások nagy része még 7 éves kora előtt éri az embert. Sok kutatás szerint ez a fejlődés, információ gyűjtés ami az embert egész életében elkíséri már a megszületés előtt még a magzatvízben elkezdődik. Érdekes például, hogy a terhes anya által elszívott cigaretta 10 perc után kimutatható a magzatvízben. Beszívódik az anya tüdejében, bekerül a véráramába, a köldökzsinóron át a magzatba és ki is ürül mindössze 10 perc alatt, szinte hihetetlen. Innentől kezdve nincs min csodálkozni ha a megszületendő gyerek idővel maga is dohányos lesz, sőt mivel már nagyon korán megkapta az első dózisait, így valószínűleg már gyerekkorában rá fog kapni, nem fogja a felnőttkort megvárni. Saját életemben is megfigyeltem rengeteg szokást ami még a gyerekkoromra gyökeredzik, kezdve a kerékpározástól a zene ízlésemen át sok területen. Úgy érzem pontosan emiatt nagyon fontos a megfelelő gyermeknevelés, amit szerintem elég sokan nem kapnak meg, és ennek terhét nyögi a mai társadalom.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • Esős gyalogtúra 2013.06.29 szombat, 2013.07.01 hétfő

    2013.06.29 szombat
    Miskolcon jó volt az idő, de ez nem mérvadó, amúgy is esőt rebesgettek, ez viszont a múltkori esős beavatás után már annyira nem izgatott, így lesz ami lesz kimentem Lillafüredre. Már a buszon ülve láttam, hogy elkezdett szemelni, és mire leszálltam a buszról ez átment folyamatos esőbe. A megálló fedezékében elővettem egy csomag 'Jó reggelt' és miközben ezt ettem azon gondolkodtam most mi legyen. Forduljak vissza, a busz még itt áll a megállóban, vagy induljak el, és ha igen akkor merre? Végül úgy döntöttem, hogy ha a Jávorkúti kört nem is, de legalább egy kisebb kört csak kellene trappolnom. Busz, villamos majd megint busz, nem azért utaztam bő 1 órát, hogy most innen visszaforduljak, az nem az én stílusom. Felvettem a ponchót, elővettem a túrabotot és a régi laktanya főkapujával majdnem szemben elindultam a zöld jelzésen felfelé a szerpentinen Fehérkőlápa felé. Egyre jobban esett, sőt már zuhogott úgy tűnik ma se fogok sok turistával találkozni:) Nem mintha hiányzottak volna, szeretem a csendet. Volt egy rész ahol 2 levágós ösvény is jött lefelé a partoldalban, és mindkettő közvetlenül egy-egy fa mellett jött el aminek a gyökerei kilógtak a földből. Eddig sose értettem, hogy egyes fák gyökerei miért állnak úgy ki a földből, de most világosan látszott a megoldás. Az ösvényeken összegyűlt víz ugyanis egyenesen a fa gyökereire ömlött rá, és ez mosta ki őket.

    Folytatás...

    caprine 11 éve

  • A parlagfű a „botanikai rasszizmus” céltábláján

    A parlagfű a „botanikai rasszizmus” céltábláján

    Nem akarok tudományos eszmefuttatásba kezdeni a témában, nem igazán érdekel, meg nem is vagyok kompetens a területen inkább csak leírnám az érdekességeket amiket olvastam, hallottam egyesektől, illetve a saját rokoni, haveri köröm tapasztalatait is beleszőném a leírásba a parlagfűről hátha érdekel „valakit”.

    Kezdjük talán a legérdekesebb résszel. Maga a növény ha jól tudom észak-amerikából származik. Az ottani indiánok rengeteg gyógykészítményükbe beletették, mert (ami sajna nincs benne a köztudatban) az egyik legerősebb antioxidáns növény. Pont ezért nem hogy irtani, hanem termelni, sőt nemesíteni kellene és felhasználni az emberiség érdekében, beépíteni a táplálkozási szokásainkba. Gyógyteákat, táplálék kiegészítőket lenne jó belőle készíteni, egyébként többen készítenek is, méghozzá nem is olcsón ami annak tükrében hogy az út mellett nő és ingyen leszedhető elég érdekes. Van ismerősöm aki eszi, levest csinál belőle, teába belerakja tehát ilyen szempontból is hasznosítható növény, pláne, hogy ingyen van csak le kell szedni, és megszárítani. Maga a növény kicsit olyan nekem mint a csalán, amit (szerintem az átlag városi ember a jellemző formája ellenére fel se ismer már) gyomnövénynek tartanak, mégis különböző dolgok gyógyítására használható, és ehető is. Az egyik haverom kedvence a banán turmix csalánnal, imádja, és egyébként nem is rossz az íze.

    Folytatás...

    caprine 11 éve

  • PC upgrade 2013

    Jó néhány számítógépet építettem már át életemben, sajátomat, öcsémét, haverok, kollégák gépeit de még sose írtam róluk, ezt most pótolom, legalábbis 1 leírás elejéig. Nem csak magáról az átépítésről írnák, hanem a körülményekről is, az elképzelésekről, a piacról, a beszerzésről, egy kisebb esettanulmány amelyben leírom töviről-hegyire a kiválasztástól, a vásárláson és az összeszerelésen át a végeredményig az átépítést, kicsit hosszú lesz de tanulságos is egyben.

    Első kérdés, ki miért kéri az átépítést:
    - van olyan ismerősöm aki vállalkozó és leírja mindig az adójából a gépet, így neki mindig számla kell, bár neki gyakorlatilag régebbi nettes gép is elég lenne
    - van aki nem bízik a régiben, félti a cuccait, nincs gond a teljesítménnyel mert nincsenek akkora igényei, de tart az elromlástól, az adatainak elvesztésétől és az újban - érthetően - jobban megbízik mint a régiben ezért 2-3 évente (többnyire egyben) lecseréli az alkatrészeket

    Folytatás...

    caprine 11 éve

  • Üzletszabályzat, privi írás és általános normatívák a kapcsolatfelvételnél

    Ez egy általános leírás lenne arra vonatkozóan, hogy mit tekintek, mi a szükséges feltétel / etikett a privátok írásánál, illetve az üzletelésnél a részemről a PH és a hardverapro esetében. A leírtakat a részemről elfogadottnak tartom, saját magam be is tartom, és szerintem ennek tartalmával részben vagy egészében sokan mások is egyet értenek.

    Privi írása:
    -A privát gyakorlatilag egy levél, és ahogy tanították általánosban, kell az elejére egy köszönés, utána jöhet a téma, a végére meg egy aláírás, elköszönés, valami lezáró illik. Aki lehagyja a köszönést az alapvetően bunkónak tekintem, ez olyan alapvető dolog mint például, hogy nem megyek be kopogás nélkül másnak a szobájába, irodájába.
    - Ha csupa kisbetűvel írsz egy levelet azzal szintén önmagadat minősíted, kb. általános iskola 3 osztályának szintjére rakod vissza magad vele. Kezdő nagybetű, mondat tagolás, vessző, ne legyen 5 soros a mondat, néhány helyesírási hiba belefér, én elgépelésnek tekintem, nem zavaró. Ha már nincs stilusa az embernek akkor a szokásos sablont - amit iskolában tanítottak tehát mindenkinek ismernie kellene - nem árt betartani.

    Folytatás...

    caprine 11 éve 1

  • Dishonored

    Nem akarok magáról a játékról ömlengeni, azt már megtették helyettem elegen, rengeteg díjat kapott, sőt az eladási TOP lista tetejére is felkerült, no comment. Ez a játék arra remek példa, hogy a fejlesztők és a játékosok azon sírálmai, hogy már nincs új a nap alatt, már minden ötletet elsütött valaki, nos ez az elv mégsem igaz. Szerintem jó néhány fejlesztőnek leesett az álla, hogy ezt miért nem ők találták ki. Ezen leírásban csak a játékban fellelhető rejtett festmények és a páncél szekrények helyét, valamint a mackókhoz való kódokat tárgyalom ki (szokás szerint). A lista kronológia sorrendben készült, sorban ahogy jönnek egymás után a küldetések és a tárgyak. A safe kódoknál van néhány ami véletlenszerűen változik, ezt a megfelelő helyen jelzem, a többi fix. Szóval a leírás ITT található meg.

    caprine 11 éve

  • HITMAN Sniper Challenge (Hitman 5 - ABSOLUTION demó)

    A HITMAN Sniper Challenge (Hitman 5 - ABSOLUTION demó) - hoz írtam egy jó kis leírást a spec feladatokról és a pályán elérhető pontszámok maximalizálásáról. Ez ITT olvasható el. Már megírtam egy ideje, de csak most tettem fel.

    Ezen kívül nagy mértékben módosítottam a Stalker 2 leírásomat is.

    caprine 11 éve 1

  • egy kripli ASUS X53KE laptop

    Ez egy érdekes sztori, több tanulsággal, buktatóval, ezért gondoltam leírom. Informatikus létemre viszonylag ritkán szoktam mondjuk úgy fusizni, a céges meló meg a rokonok, haverok gépei nekem pont elég. Egyik nagyon régi kolléganőm megkért, hogy az unokahúga laptopját nézzem már meg mert kilépeget a böngészőből, ja és mellesleg tegyek már rá víruskeresőt is mert most nincs rajta. Jó mondom hozzák be, ha lesz időm akkor megnézem idebent. Erre azt mondják nem lehet. Mondom miért? Laptop, becsukják, behozzák és kész. A válasz: nem lehet becsukni. Na itt kezdet érdekes lenni a dolog. Behozták, és tényleg nyitott állapotban kaptam meg. Megnéztem, a bal oldali sarokpántja beállt nyitott állapotban, nem lehetett (lásd kép) emiatt lezárni, de valaki ennek ellenére megpróbálta izomból letudni a feladatot aminek a laptop műanyag kerete látta a kárát, konkrétan darabjaira tört a hátsó rész. Láttam már padlót fogott, sarka törött gépeket, de ilyet még nem. Ezzel ugye nem lehet mit csinálni, csak cserélni a sérült elemeket, de nem emiatt hozták be a gépet, így nem is törődtem vele. Egyedül annyit variáltam a dolgon, hogy a sarokpánt felett lévő íves műanyag takaró elemet levettem, így már össze lehetett csukni a készüléket (az esztétikai hatásról ne beszéljünk).

    Folytatás...

    caprine 11 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.