- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bambano: Bambanő háza tája
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszlaci
addikt
savanyúbb joghurtokat szeretem
Akkor tartani kellene a hőmérsékletet a 12 óra alatt 42 – 45 fok között. Minél alacsonyabb, annál kevésbé savanyú, krémesebb, aludttej jellegű lesz. Másrészt lehet jobb, ha a 12 óra inkább 24. Utána még 24 (– 48) órát állni hagyni a hűtőben, attól is savanyúbb lesz.50u = 500 liter tejhez elég.
-
tlala
addikt
Na, akkor megírom a tesztem eredményét.
1. Tej: Zöld Farm Bio, 3,5%
2. Tej: Mizo Bio, 2,8%
3. Tej: Sissy UHT, 2,8% (életemben nem láttam még, asszem Penny-ből hozta/kapta az asszony)Oltó joghurt: Zöld Farm Bio joghurt
Technológia: Lidl joghurtkészítő gép (most 5e Ft), 12 óra bekapcsolt állapot, majd kb. 10 óra hűtőben pihi.Eredmény:
Érdekes, nem volt markáns, nagyon jelentős különbség a három versenyző között. A 3. versenyző édeskésebb és hígabb volt egy picit, de atomul az is fejre fordítható volt az üvegben. Ha nagyon kifinomultan teszünk különbséget, akkor a sorrend 1-2-3. Az 1-es termék picit sűrűbb lett, ezzel nyert - ez nyilván a magasabb zsírtartalom miatt van.
Összességében mindhárom joghurt finom volt, bár az én ízlésemnek nem elég karakteres, mert én a balkániasabb, savanyúbb joghurtokat szeretem, ez meg így édeskés, krémes végeredményt ad.
Megvan a fejlődés további iránya - összességében tök jó játék, és a családom is élvezi. -
tlala
addikt
válasz
Crystalheart #77 üzenetére
Köszi, és a linket is.
Azt meg tudod mondani, hogy mi a kiszerelésnél az "50u"? -
Crystalheart
őstag
Emberek, ha rám hallgattok, nem pazaroljátok a pénzetek kész joghurtokra, ha alapkultúra kell. Egyrészt ezek - amennyiben nem élőflórásak - utólagosan pasztörizáltak, és csak kevés erjesztő baktérium marad bennük életben (A jele ennek, hogy a dobozban nem keletkezik erős nyomás a baktériumok által termelt szén-dioxidtól, és a tejsavbaktériumok sem erjesztik tovább az anyagot 40-45 fokban.) Másrészt hosszú távon drága. Ami nektek kell: A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet webboltja, ahol olyan joghurtkultúrát vehettek, amilyet akartok. (Vagy kefirkultúrát, vajkultúrát sajthoz, túróhoz és tejfölhöz, vagy amit akartok.) Aztán azt ki lehet tölteni sterilizált műanyag pálinkásflakonba vagy hasonlóba, mélyhűtőben eltartható hosszú évekig, az enyém már vagy 5 éves és működne. 8-10 bogyó a 10 lityi pasztörizált vagy forralt, majd gyorsan visszahűtött tejbe és 42-45 fok a termosztátban 6-12 órán keresztül. (Én 43,2 °C-on érlelem a kedvenc alapjoghurtomat.) Eztán érdemes hűtőben tartani, 10 fok körül egy fél napig, ekkor még alakul az íze és állaga, egyre jobb lesz. Ennyi a történet. Tehéntejnél általában és magasabb víztartalmú korai laktációs kecsketej esetén érdemes lehet elpárologtatni valamennyi vizet (mint a lekvárból) vagy tejport adagolni hozzá, hogy kellő sűrűségű legyen, de ez ízlés dolga. Egyébként az adott kultúrához minden esetben mellékelik a részletes technológiai leírást, ami nem túl bő, ellenben idődiagramokkal támogatott, úgyhogy sokra lehet következtetni.
Ui.: Tíz éven keresztül készítettem szinte minden nap joghurtot, általában 2×4,25 literes befőttes üvegnyit, néha többet. (Nem adtuk el. Pro joghurtevők voltunk.
3-4 ember adagja, és vissza kellett fogni magunkat.)
-
szaszlaci
addikt
válasz
#65675776 #72 üzenetére
tipikus UHT tejről beszéltem, azaz az 1,5-ösről
A hőkezelés és a zsírtartalom mióta függ össze? Meg aztán a "tipikus bolti" az 2.8-as vagy 3.5-ös. Az 1.5-öst nem is tudom, minek árulják. Norbi töltött káposzta mellé, fogyásról álmodozóknak?ki fognak a fölözőben válni a zsírral együtt.
Részben igaz. Táblázat A Technológia hatása a tej- és tejtermékek összetételére tankönyvből:A zsír teljes egészében ki van szedve – ahogy azt már a legelején írtam – de még ebben a nullás tejben is 5,8 – 7,9 % a "tartalom". Mínusz az általad írt kötött víz.
A tejcukor hőkezelés közben óhatatlanul karamellizálódik. Ez az UHT esetén olyan mértékben, hogy már érezni az ízét, ez alól én még nem találkoztam kivétellel. Tény, hogy ez nem a "természetes", savanykás tej íz, ízlés kérdése, kinek tetszik.
Azt, hogy a korábban karamellizálódott és a gépre ráégett tej oldódna fel és "ízesítené" a tejet, nem tartom valószínűnek, hiszen ahhoz túl sok tej halad át rajta és túl egyforma a késztermék íze.A 223 °C, vagy még több elérését szintén nem hiszem, mert igen szűk határok között kell maradnia ez az eljárás közben. Az UHT 135 – 150 °C között készül.
Itt van erről két diagram, mert látványosabbá teszi a hozzászólást:A vicc, hogy tényleg nem mondunk nagyon mást.
Egyébként azt próbálta valaki, hogy a tejbe beletesz öt vagy tíz százalék tejszínt, és abból csinál joghurtot? Elvileg jóval krémesebbnek kellene lennie.
-
tlala
addikt
válasz
Feruendios #73 üzenetére
Igen, megvettem én is az 5e Ft-os Lidl masinát.
Nem ciciztem, rögtön 3 féle tejből próbálkoztam (Zöld Farm bio, Mizo bio, és 2,8-as Sissy Penny UHT, hogy legyen benne minden kategória).
Az "egyszerre csak egyet változtatunk" kísérleti elvet követve mindegyik tejbe ugyanazt a Zöld Farm bio joghurtot kevertem.
Holnapra megvan az eredmény. -
Feruendios
tag
Megvettem a joghurt készítő gépet pár óra és kiderül mit tudd a technológia vs. technika.
-
törölt tag
válasz
szaszlaci #69 üzenetére
A tipikus UHT tejről beszéltem, azaz az 1,5-ösről. De a 98% valóban túlzás volt. A 3,6-os tejjel azért sem lehet összevetni, mert a táblázatban szereplő dolgok többsége a fölözés során szinték távozik a tejből, mert a tejzsírhoz kötődnek. A sűrűségük emiatt hiába nagyobb a víztől, ki fognak a fölözőben válni a zsírral együtt.
Igen, de a karamellizálódás annyira nem komoly jelenség. A laktóz csak kis mennyiségben karamellizálódik a pasztőrben. Eleve 223 °C az olvadáspontja normál nyomáson. A pasztőrben viszont jóval magasabb a nyomás ennél (azaz az olvadáspontja is magasabb lesz). Ha meg ténylegesen beindul a karamellizálódás, akkor azt a terméket lehet kidobni. A karamellizálódott laktóz nagy része lerakódik a hőcserélőben normál üzem közben. A termékben akkor marad benne, ha a töltőgép hosszú ideig áll, és emiatt a pasztőrben forog a termék. Ilyenkor viszont kismértékű karamellizálódás esetén is már megjelennek a tejben a karamellszemcsék. Rossz esetben az egész árú durván elszíneződik. A narancssárga tejet meg kissé nehéz lenne eladni, ahogy a koromfekete kakaót is.
Indirekt pasztőrben alig karamellizálódik a laktóz, mégis az abban pasztőrözött tej lesz édesebb és krémesebb. A mikrocsövesben pedig a legkevésbé.
-
szaszlaci
addikt
válasz
#65675776 #66 üzenetére
98 % vízről beszélsz. 2 - vagy 12 gramm "tartalom", ez +500 % tévedés a részedről. Vagy talán az 5 gramm laktózban van 10 gramm víz? Hjajj...
Miután kinyitod a dobozt, azután kerül bele a levegőből a fertőzés. Ezért romlik meg pár nap után. Ismét csak hjajj...
Vaktesztre. A karamellizálódástól lesz érdemben más ízű a tej, ami az UHT jellemzője. Illetve a zsírtól, de attól nagyon. Plusz a fogyasztási hőmérséklettől.
Ha pedig nem lehet megállapítani, melyik a bolti, újabb pont mellette. -
radi8tor
MODERÁTOR
Grat az első blogbejegyzésedhez, barátom!
-
törölt tag
válasz
szaszlaci #46 üzenetére
A táblázat le felejti figyelembe venni a cukrokban oldott kristályvizet például. Emiatt is szeret pl a karamellaital szétválni, mert a hozzáadott emulgeálószer mennyiségénél csak a hozzáadott vizet veszik figyelembe, a karamellben maradó kristályvizet nem. Emiatt pedig felborul az egyensúly. Karamell esetén egyetlen beszállító sem vállal garanciát víztartalomra, de mégcsak meg sem szokták adni. Így meg számolni sem lehet vele.
UHT tejeknél semmi rossz nem kerül a levegőből a dobozba, mert az a levegő a dobozba sterilizálás után kerül. Azaz magát a levegőt sterilizálják.
Cathfaern: Márcsak azért sem menne szinte senkinek sem a vakteszt, mert pasztőrkonstrukciónként eltér, hogy milyen íze lesz a tejnek. Más íze lesz a sima triplafalú csöves hőcserélőn átkergetett tejnek, mint a mikrocsövesen, és megint más íze van a közvetlen pasztőrözöttnek.
-
Cheesy
őstag
Enyhén elhavaztam a héten, most tudtam csak nekikezdeni elolvasni a kommenteket.
Nem is hittem volna, hogy a 10 kommentnél többre érdemes ez az egyszerű írás, köszönöm az érdeklődéstA félreértések elkerülése végett:
Látom többen tudományosan, szakértően közelítitek meg a témát. Szerintem az írás hangvétele és tartalma senkiben nem keltette azt érzetet, hogy itt egy tejipari szakember által írt cikk készültPusztán szerettem volna Veletek megosztani ezt az egyszerű technikát, ami annyira kezdetleges, hogy kb. az általános iskolás gyerekeket lehet a biológia alapjaira tanítani egy kis házi-kísérletezéssel
Miért nem házi tej? Miért nem UHT tej?
Házi tejjel még nem próbáltam, UHT tejjel nem lett ilyen az eredmény.Kb. 1,5 éve használom ezt a technikát, eredménnyel. Próbáltam többféle joghurtkultúrát, érdemes kísérletezni, nekem a cikkben szereplő márkák váltak be leginkább, ezekből tudom hogy mit kapok.
Ha valaki szakirodalomra vágyik,, nekem ez hozta meg a kedvemet:
Elisabeth Mayer-Reithofer - Házi készitésű tejtermékek -
Essejó
veterán
Zsenge ifjú koromban
úgy 50 évvel ezelőtt még csak kannás tejet lehetett itt Pesten venni. Nyaranta főleg mielőtt lett jégszekrényünk, gyakran összement a boltból frissen hozott tej a reggeli kakaó főzése közben. Olyankor ment egy tüll zacskóba és túró lett belőle. Ha eleve kiderült hogy savanykás íze van akkor meg ment bögrében a kamra polcára és másnapra ott volt a finom aludttej. A fél literes üveg korsó alján ott volt egy két ujjnyi savó és felette a megalvadt tej. Ha most megpróbálom ezt az UHT homogénezettet megalvasztani akkor
lesz kb fél krigli savó és felette egy büdös keserű kidobni való alvadék.
Számomra érdekes kérdés, hogy mitől hajlamosabb a homogénezett UHT tej a rohadásra, mint a tehénből származó hőkezeletlen tej. -
d@vee
őstag
Én is túl vagyok életem első házi joghurtján. Tegnap este csináltam meg. És UHT!!!! tejből, csak azért is mert láttam hogy sokan nem azt javasolják
Ééééés...láss csodát, pontosan ugyan olyan ízű lett a joghurt mikor ma megkóstoltam, mint amelyiket beletettem. Tej felforralva, vártam míg hűl, aztán belekavartam az élőflórás joghurtot, beleöntöttem befőttes üvegbe, szárazdunsztba bele, majd beraktam a kandalló mellé, amiben addigra már csak a parázs volt, így jó hőmegtartónak bizonyult. Ezt megcsináltam este 7-kor, majd reggel 7 körül még enyhén kézmeleg volt a joghurt. És finom lett, szerencsére.
Én a gyümölccsel való ízesítéshez kiolvasztottam málnát, persze azt amit még a málnaszezonban elraktam, majd raktam hozzá mézet és egy kanál joghurtot is. Botmixerrel összekevertem, majd a végeredményt hozzáadtam a natúr joghurthoz. Alig bírtam leállni az evésselupdate: Mostmár tudom hogy felesleges volt felforralni. Minden nap tanul valamit az ember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP 15da0000nh Intel Silver N5000 / 8gb ddr4. / UHD 620 / 1TB Hdd / 70% akku / Olcsó DDR4-es laptop
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- AM4-es félkonfig, 5800X, 32gb Ram, B450, BeQuiet TF, FractalDesign Meshify C, Seasonic 650W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged