- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3999 üzenetére
A válaszomat itt olvashatod.
(A topicot egyik Moderátor javasolta, és ezt a témát ezen a topicon részemről befejeztem.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3970 üzenetére
"Ha pedig áramgenerátorként modellezed és azt zárod rövidre, akkor abban -ideális áramgenerátort feltételezve- végtelen nagy áram folyik."
Szerintem hagyjuk... Te és az elektrotechnika egy földrésznyi távolság, és úgy érzem, hogy a hátralévő életem kevés ahhoz, hogy ezen változtassak. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3961 üzenetére
(I)"Egyik egyenesen vezet a másikba."(/I)
Egyáltalán nem. Az izzólámpa túláram hatására megszakad. Az ellenállás is. A félvezető vagy szakad, vagy zárlatba megy. Stb. Fordítva pedig ha áramgenerátorral hajtod a fogyasztót, akkor zárlat esetén nem változik az áram. Stb."Tisztában vagyok vele mi van, vagy éppen mi nincs a hajszárítókban, villanyborotvákban, elektromos habverőkben és minden ilyen sz.rban, eleget hordanak belőle a nyakamra..."
Motoros cuccban a (bimetálos vagy elektronikus) túláramvédelem kötelező, a hőtermelő berendezésekben pedig a hőkapcsolós védelem.
Olyan kínai csempészett izékkel pedig ne példálózz, amelyek forgalmazását azonnal betiltaná bármelyik minőségvizsgáló intézet."Hoppá, tényleg... na és ebben? Esetleg ebben?"
Az elsőnek a címkéjén fel van tüntetve egy 115°C-os hővédelem.
A második pedig jól láthatóan nem az EU területére készült.
És egyik sem dróttal csatlakozik a villanyhálózathoz, ezért korábban nem is állítottam róluk semmit. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3952 üzenetére
"Mire elkezdene felfújódni, a telóban lévő elektronika már megállítja a töltést."
A zárlat és a túltöltés nem ugyanaz.
[link]"Tessék, a "kötelező" cucc... helyett:"
Hajszárítóban hőkapcsoló van: [link]"Nem tudom feltűnik-e de ebben egy darab nem sok, annyi biztosíték nincsen! Hogy miért? Azért, mert tele van az egész áramkör FET-es védelemmel."
Hozz más példát, van benne 12 A-es olvadóbiztosíték. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3948 üzenetére
Ha zárlatos lesz a LiPO akku, akkor felfúvódik és letolja a készőlék hátlapját, illetve felforrósodik, amitől elolvadhat a műanyag. (Óccó kínai akkunak nincs tűzgátló zacsija, az ki is gyulladhat.) Ezek után lényegtelen mellékkörülmény, hogy a töltésvezérlő működőképes marad-e.
"évek óta nincs a PC tápokban sem..."
Zsinóros holmiban kötelező a bizti, méghozzá a vezeték terhelhetősége alatti értékű. Ezért a PCtápokban biztosan van. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3945 üzenetére
"Én pedig azt mondtam, hogy az akku érintkezőit zárd össze, miközben bedugva van a töltő. "
Ezt biztosan nem fogom megtenni, mert:
- Alapvető szabály, hogy Li akksikat nem szabad rövidrezárni, mert tűzet okozhat.
- Személyes véleményem, hogy a telóm akksijában semmiféle áramkorlátozás sincs, ezért tűz és elolvadt teló lenne a kísérlet eredménye. (Az akksi 5 vezetékes. 2-n folyik a töltés-kisütés, a maradék 3-on pedig az akksielektronika kommunikál a töltésvezérlővel.)
- A teló akksija nem cserélhető, ezért sok munka lenne a kísérlethez szétbontani
- A töltésvezérlő üzem közben nem találkozhat 2,5V alatti akksival, ezért nem kell felkészíteni rövidzár lekezelésére."Apró technikai gond... nincs trafó ebben a töltőben..."
Van benne:[link]
Forrás:[link]"Ha lenne és leégne a szekunder köri tekercs szigetelése, akkor abban menetzárlat alakul ki, nulla V-os lesz a kimenet,a primer oldal feszültsége pedig soha sem jut át, mivel elektronikusan nem kapcsolódnak össze."
Ez a kicsi trafó zárlatban nem biztos, hogy a ház biztosítékát kivágja. A trafó tekercselése pedig hiába van szigeteléssel elválasztva, a tűzben kiéghet. Az adapter üvegbiztije pedig csak az egyik vezetéket szakítja meg, ami 50% eséllyel lehet a fázis vagy a nulla. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3943 üzenetére
"Tehát a töltő nem bírja ki a 3-4, 10... sok amperes terhelést, de a teló komplett elektronikája simán. Hát nekem kétségeim vannak..."
"Ez eddig oké, de hogy jön ez ahhoz, hogy a töltő, illetve a töltésvezérlő kibírja-e védeni a rövidzárat?"
OTG nélkül rövidzárnál sem a telóba nem folyik áram, sem abból kifelé, ezért a töltésvezérlő tudomást sem vesz az egész helyzetről. OTG kábellel a teló USB-jén 5V van, ami szintén áthajtana áramot a rövidzáron, de ezt a teló USB-s áramkorlátozása 0,5A-ben maximálná. És ilyenkor a töltésvezérlő eleve nem aktív, tehát szintén nem vesz tudomást az egészről.
A töltő pedig ha rövidzárvédett, akkor a rövidrezárás után újraindul, és tölti tovább a telót."Olyan, hogy "nagyfeszültségű áram" az én fizikai ismeretem szerint nincsen."
A fizikai ismereteid frissítésre szorulnak. (Nem csak ebben a kérdésben.)"A töltő leégésekor a primer kör megszakad, így a feszültség leesik 5V-ről nullára... tehát ha a töltő ég le előbb,a telóval nem történik semmi...."
Ez csak egy lehetséges forgatókönyv. Ha a trafó ég le, akkor a hálózati 230V fázisa megjelenhet a trafó kimenetén. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3940 üzenetére
"Bizonyítván, hogy van szoftveres védelem: valaki zárja össze USB-re dugva,akár egy árammérővel az akku érintkezőket... Szerintem kiengedi a cucc a füstöt"
Nem történik semmi.
Elvileg sem történhet. Töltés közben nem OTG kábel van a telóba dugva, ami azt jelenti, hogy az USB-jén csak befele mehet áram, kifelé nem. Ha a töltőben nincs rendes rövidzárvédelem, akkor az elfüstül, de a telónak nem lesz baja. Feltéve, hogy a rövidzárt nem szakítjuk meg, tehát az folyamatosan védi a telót a szétégett adapterből esetleg kifolyó nagyfeszültségű áram ellen. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3930 üzenetére
"Ehhez képest a címsorban 3 cella van..."
1 sorral alatta pedig 2 cella. De a 7,4V-os névleges feszültségből is 2 cella következik. A címsor el van gépelve, ennyi..."tulajdonképpen ez egy csak Kínában gyártott zsebben hordható atomreaktor...a maga ~1000W-jával..."
Mindegy, a lényeg hogy működik."Ehhez képet pont te linkelted: "2c fast charging (with v-balance recommended) "."
A kb. 20C-vel terhelhető cellák esetén a 2C töltés csak csekély mértékben gyorsítja az öregedést, de a fele töltési idő akkora előnyt jelent, hogy emiatt be szokták vállalni.
A mobiltelókban nincs ilyen gyorstölthető cella, ezért az infó itt a topicon irreleváns. (pillanatnyilag...) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3928 üzenetére
"De bizony, ezt pont az akku saját védelme szabályozza."
Te magad írtad, hogy a telóakkuk elektronikája 2C értékre van beállítva. A Haier esetén ez 3520mA áramot jelent. Viszont a telóm a gyakorlatban 440mA árammal töltődik. Ezt hogyan is állítja be az az elektronika, ami 3.5A-rel szeretne tölteni?"Hadd idézzek ide neked egy cikket:"
A cikkben le van írva, hogy ha csak 4,1V-ig töltünk, akkor az akku élettartama megnő, míg a kapacitása lecsökken (másik töltési mód). Kobaltos LIion-nál 3,92V estén duplázódik az élettartam. (3. töltési mód) Mobiltelókat 1C-vel töltik (4.mód), laptop akkukat 0,8C-vel(5.mód), az akksikat 0,5C körül ajánlott tölteni(az ábra is ezt mutatja, tehát ez az 1.mód). Gyorstöltés 70%-ig, majd töltés leáll (6.mód, "csodatöltők")
(A cikkben 1C-t írnak a mobilakkukhoz, te viszont 2C-t írtál az akkuelektronikához. Miért 2C, ha csak 1C-vel töltik, és tudomásom szerint nem is ajánlott 1C-nél gyorsabban tölteni, mert károsítja az akkut?)"Szoftveresen korlátozni/mérni lehet, viszont növelni NEM az áramfelvételt."
Ki állított ilyet? Én csak azt írtam, hogy másik ROMmal a gyári 440mA-es töltés helyett kerülhet a Haierbe például 700mA-es, ami még mindig nem ütközik az akku 2C(1C) védelmi korlátjába. Viszont az élettartam lecsökken a gyári töltési módhoz képest."Valamit nagyon félre olvastál: maga lítium cella, legyen az bármelyik változat nem megy 20 mOhm alá... soha, semmiben. A technológiai korlátainak az az alja..."
Szerencsére Kínában nem tudtak róla, hogy ez lehetetlen, ezért megvalósították: [link]
Ennek például 5,25mOhm a belső ellenállása, és mivel 2 cella van sorba kötve, 1 cellának 2,63mOhm. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Keeperv85 #3909 üzenetére
"Minden mobilos verzió 2C-s, védőáramkörös."
A 2C azt jelenti, hogy az 1760mAh-s akkut 3,5 A-rel lehet tölteni. Vagy a 2600mAh-sat 5,2A-rel.
Viszont a töltőáramok a telókban ezt az értéket meg sem közelítik. A telóm 4 óra alatt töltődik fel, ami átlagosan 440mA-es töltőáramot jelent. Ezt biztosan nem az akku saját védelme szabályozza."Ezt történik töltés közben:"
Ez csak egyfajta töltési mód, intelligens töltőáramkörrel megvalósítva.A stage1-ben állandó árammal tölt, aztán amikor a cellafesz elér egy bizonyos értéket, átáll állandó feszültségű módra. Ezt alkalmazza, míg a töltőarám a kezdeti érték 3%-ára esik, aztán teljesen kikapcsolja a töltést.
A robbanásveszély miatt LiPO cellát csak töltőáramkörrel szabad tölteni, ezért a cella saját áramkorlátja (a készüléken kívülről vizsgálva) nem befolyásolhat semmit."A legjobb, tehát a legkisebb belső ellenállású 20-30mOhm, nem pedig 2-6!"
Én a modellezésben használt cellákból indultam ki. Ott a 20-30 mohm a már elhasználódott cellákat jellemzi. -
7Sony7
addikt
válasz
Keeperv85 #3850 üzenetére
Háát. Ez ennyi. Már akartam csinálni egy rom újrarakást, de mivel a többiek is hasonlókat írtak, (és mivel 3 napja tettem fel a mostanit, és kb mostanra laktam be) így ez elmarad. Mindegy, nem akarok bizonygatni semmit, csak kiváncsi voltam. Ahogy írtam nekem szinte mindig be van kapcsolva az adatkapcsolat, ezért az úgyis rásegít.
-
madrac
senior tag
válasz
Keeperv85 #3850 üzenetére
Ha csak nincs leárnyékolva, sosem lesz 1 percnél több a fix még elsőre sem. Pár romot kipróbáltam már, és akkor csinál az ember amúgy is factory reset-et, de nem emlékszem, hogy ilyen brutál sokat kellett volna várni a fixre valaha is...
Lehet kevered az MTK szintidejével ahol 10-15 perc elfogadott. És azokban még plusz EPO rásegítés is van. -
7Sony7
addikt
válasz
Keeperv85 #2438 üzenetére
Nem semmi! Fél óráig kerestem, Te meg fejből nyomod! Megtaláltam, így már lehet szinezni. Köszi.
Gondoltam, hogy aláírás baja van, olvastam a cikkedet.Ez alapján csináltam:
java -Xmx1024m -jar signapk.jar -w platform.x509.pem platform.pk8 nemszignált.apk szignált, de valami mégsem jó. -
Lovi24
senior tag
válasz
Keeperv85 #400 üzenetére
Előre is elnézést,hogy off a téma, ami miatt írok.
Habár remélem lassan megjön a Haier-em (pénteken postázták),de az előző telóm elég érdekesen "elhalálozott". Itt látható a probléma.
Keeperv85 fórumtárs: téged ajánlottak,hátha tudnál segíteni,talán némi használhatóságot lehelni még a telómba.
Előre is köszi,bocs még egyszer az off-ért -
Maximum1
őstag
válasz
Keeperv85 #453 üzenetére
Bocs, de itt javítottam.
Tudod a szabályok, szerkesztés stb... -
-
Maximum1
őstag
válasz
Keeperv85 #341 üzenetére
Igen, legközelebb akkor fog ébreszteni, azt jelzi.
A képpel csak mutatni akartam a képernyőn a nem tudom hogy hívják kiírást.
Most amit látsz azt ez integrálta oda be magát. hu de szakszerűen eltudom magyarázni(#340) 7Sony7 kipróbáltam, nem magyar, de van belőle magyarított változat is, nem tetszet, már nem tudom mi.
Ezt használom(#344) 7Sony7 neked nem csinálta? Külsővel ébreszt, de még egy app fut feleselgessen memoria stb.
Így is csak kb. 675MB ram van amin még a rendszer is terpeszkedik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Egy kifejezetten jó készüléket kaphatunk a pénzünkért: erős hardver, jó kijelző, részben víz- és porálló.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- OLED monitor topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gumi és felni topik
- Milyen processzort vegyek?
- Óra topik
- Gaming notebook topik
- Villanyszerelés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Nagyszerű állapotú, dobozos ASUS Prime Z270-P
- ASUS ROG Strix G16/i9-13980HX/1920x1200/165Hz/32GB/1TB/Geforce RTX 4070 8GB
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Új! OnePlus 13R Dual SIM 5G 12GB RAM 256GB - minden szín 212 000Ft
- RTX 4060 LAPTOPOT VESZEK
- Új! Samsung S921B/DS Galaxy S24 5G 128GB 8GB RAM Dual SIM - minden szín 194 000Ft
- Samsung Galaxy Tab S9 FE / S10 FE / S9 / S9+ / S9 Ultra / S10+ / S10 Ultra tablet új BONTATLAN
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest