- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
A Nexus 4 a Google 2012 novemberében kiadott fejlesztői telefonja. A fórumban lehetőleg kerüljük az iPhone-Android háborút, mert senki sem kíváncsi rá, valamint mindenféle Flame és Off témát, amennyire csak lehetséges.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szponzor
senior tag
-
sutom
csendes tag
Végleg megoldódott a wifi problémám ugyanis vettem egy két antennás TP-LINK routert amivel kiválóan működik a telefonom!! Push üzenetek is szempillantás alatt érkeznek kikapcsolt kijelző mellett és a net is stabil, villámgyors!
-
Cseri0058
őstag
Na megjött a kínai bumperem. Hát nem is tudom. Azt hittem körbe aluminium lesz...
Meg annyira csúszós a tok. Szóval ezt lehet nem használom... Valakinek tapasztalat ez ügyben? -
nzolo76
tag
Én nagyon jól eljátszom a romolgatással. Para, PAC, CM, most S4 rom van fenn. Minden nagyon szuper, és jó ezekben a romokban, egyik-másik talán kicsit bonyolult nekem, legalább is annyi beállítás van, és elveszek köztük, sokat nem is tudom mit jelentenek.
Viszont egy dolog mindegyiken jelentkezett: a háttérkép véletlenszerű megváltozása. Ez gondolom csak valamilyen beállítási dolog lehet, de kicsit zavar. Tudnátok segíteni, hol lehet ez a beállítás. Ez a S4 rom is CM10.1 alapú.Előre is köszi
-
SÖ
addikt
Nálam most frissült a market, de a szívbajt hozta rám. Pont egy letöltő link irányított át
Nagyon szép lett. -
Maxentius
addikt
Üdv! Mától én is csatlakozom a csapathoz!
-
Seth1
tag
Autós tartóra kérnék tippeket.
Lehetőleg magyarországon vennék. -
SÖ
addikt
Azt hiszem megtalálta a mail sync hiba okát, de még le kell tesztelnem. Nálam 4db cím van amit kombinált nézetben használok, és abban gomb sincs a syncre. Át teszem egy olyan címre fixen ahol napi szinten jönnek levelek. Ha így működik az elég gáz lesz, mert azt jelentené, hogy a több címet nem támogatja a rendszer.
-
assemble
addikt
+1, eppen a Nexusok azon nagyon keves modellek egyike, ahol a gyari ROM is eppenseggel hasznalhato
Nexus-nal ha az ember nem ROM-orult es csak hasznalni akarja a telefont, es egy stabil/gyors/szep/friss ROM-ot akar, a legkevesebbet valoszinuleg a gyari ROM-mal kockaztat. Nem olyan testreszabhato, mint a legtobb custom ROM, de sok embernek ez is boven eleg. Igy is 10-szer jobban testreszabhato, mint a konkurens mobil OS-ek, ahol pl meg a sima statikus hatterkepet sem lehetett lecserelni csak tobb foverzio frissites utan, aztan megis sorbaallnak erte hogy meregdragan megvegyek. Szoval vannak ilyen emberek is. Persze ha gonoszak akarunk lenni, azt mondhatnank hogy az ilyenek kezebe nem is valo okostelefonDe egy Android azert alapjaraton is eleg okos, akkor is ha gyari.
Szoval akar ROM-olgat az ember akar nem, szoftveresen a Nexus-okkal jar a legjobban, es mindket lehetosegnek van letjogosultsaga. Szerintem felesleges mast meggyozni az egyeni preferenciankrol, az Android kb pont a valasztas lehetosegerol szol, nincs senkire raeroltetve semmi, mindenki azt hasznalja ami tetszik neki. -
FearTomi
őstag
A gyári android mitől buta?
Telefonálni tudsz vele, üzenetet küldeni tudsz vele, appokat letölteni tudsz vele, játszani, tudsz rajta, böngészni tudsz rajta...bírja több mint 1 napig töltés nélkül...mi a fenét kell tudnia egy rendszernek ezen kívül?
Amúgy nekem még egyszer sem akadt egyetlen játék sem
-
Picco
addikt
válasz
Scooter74 #9873 üzenetére
a samunal nincs zarva a bootloader alapbol, ergo nyitni sem kell.
annyi h van egy szamlalo amit a custom romok telepiteset szamolja, persze nullazni nem tul nagy erofeszitesON: en egy honapig gyarival hasznaltam, tokeletesen meg voltam vele elegedve. kb 1 honapja paranoid-on vagyok, miert valtottam? mert epp marhara unatkoztam es kivancsi voltam miert sztarolja mindenki annyira...lenyeg h azota is azon vagyok, volt random 1 restart es ennyi. a plusz funkciok amiket kaptam nekem megernek ennyit.
-
SÖ
addikt
382h közeledek a 400-hoz. Patent
-
bidone
csendes tag
A romolgatásnak megvannak ez előnyei, ezt nem is próbálta senki kétségbe vonni, én csak azt mondtam, hogy szerintem a nexust semmivel sem alkalmasabb jobban romolgatásra, mint egy másik gyártó csúcstelefonja. Nagyon nagy közösség van a samsung és a htc mögött is, a nexus csak egy a több közül. Abban viszont egyedi, hogy a google és közted nincs egy gyártó.
Scooter: vissza lehet zárni nyommentesen.
-
RECSKA
veterán
Igen, csak nekem voltak bajaim a gyari 4.2.2vel.
Pl a kijelzo szinei. Mindig is ips-es telefonjaim voltak, de ez most valahogy "fakonak" hatott. Meg a navgombok eltuntetese miatt nagyobb kijelzo is dolog. Valamint jelenlegi rom+kernel beallitasommal 30-40%al tovabb birja. Arrol nem is beszelve, hogy a jatekom neha beakadt, laggolt. Most pedig meg az aa-t is ratehetem ultra highban
Persze gyari rommal is nagyon jo telefon, de minimalis energiaraforditassal sokkal jobba tettem.
Es amennyi az ara, az vicc...
-
Scooter74
őstag
Hát gyerekek mit ne mondjak. Kinek a pap kinek a papné.
Én nem romolom szét a telefonom mert nekem a gyári szűz droid jobban tetszik mint akár melyik átbuherált.
Az alap kamera is bőven jó mert ha profi képeket akarok akkor profi fényképezőt veszek.
Amúgy Samunál kimutatható a romolás hiába zárod vissza a telefont, szervízes ismerős mondta, hogy minden telefont megnéznek mikor szervízbe küldöd javításra. -
bidone
csendes tag
Teljesen egyetértek, sőt továbbvinném egy kicsit a gondolatod.
Végigjártam az elmúlt időszak androidos samsung telefonjait (s, s2, note, note 2) és éppen azért vettem nexust, mert NEM akarok romolni. A samsungokra még egyszerűbb romot pakolni és eltüntetni a nyomait, de számomra veszettül fárasztó tud lenni, hogy a gyártók átszabják (szerintem elrontják) a rendszerük kinézetét, és még egy szűk éves késésben is vannak a google-hoz képest. Még ha jobb lenne, és azért kéne várni egy évet, akkor elfogadnám, de így nem. A nexusból egyetlen dolgot hiányolok, a notification widgeteket, de a marketből le lehet ingyenesen szedni a widgetsoidot, és a probléma meg van oldva.
Szóval számomra a nexus pont a stabilitást jelenti, azt hogy tudom meg fogom kapni a közeljövő új verzióit időben, hogy nem kell majd a fórumokat bújnom, ha szeretnék egy új verziót. Ha elkezdek romolgatni, ugyan ott vagyok mint egy samsungal. Kicsit hasonlít egy iphone-ra nekem a nexus, mert megveszed, bekapcsolod, és működik. Ha valaki androidot akar, de nincs ideje romolgatni szerintem a nexus a megfelelő választás. Az áráról meg nem is beszélve...
-
RECSKA
veterán
Huh, mit vetettem...
Ez egy teljesen szuz android rendszert alkalmazo telefon. Nem az egyetlen, mert a sok csodas kinai telcsi is ilyen. Csak eppen itt a google all mogottunk.
A gyari szuz android nagyon buta. Rengeteget kell rajta alakitani. De ha ezek megtortentek, akkor fantasztikus rendszer lesz belole.
Barmelyik telefonon lehet romokat cserelni. Itt annyi az elony, hogy az egyik legnagyobb tabor van mogottunk.
Volt lg-m, samsung-om, htc-m, de kozelebe sem ernek ennek a tabornak.
Nem iget hirdetek. Isten ments...
De kerdem en, ha arra talaltak ki, hogy szenne legyen frissitgetve, folyamatosan probalgatva, akkor miert ne hasznaljuk ezt a funkciot?Ha egy 500 lovas autot vesz az ember, es varosban hasznalja, mi ertelme?
En sem romolgatok mar, mert megtalaltam a szamomra tokeletes osszeallitast. De amig nem lett meg, bizony minden nap cserelgettem. Minden telefonommal igy volt, de itt legalabb megtalaltam azt a romot, ami mindenben a leheto legtobbet nyujtja nekem.
Pac rom 22.1.0 + matrix v8.5 kernel + 20mbps fhd kamera mod + Camera zoom fx fotozashoz + pie a navigombok helyett.
Igy tokeletes
)
Szerk : az atlagfelhasznalo mit nez? Nezd ma, milyen szep ikonok, idojaras micsoda, pffuu, milyen csobogas van feloldasnal... Vagy a htc sense felulet. Gyonyoru mindegyik. Csicsa kell a nepnek.
A sok droid meg csak azt latja, hogy "fako" kijelzo, "csunya" alap ikonok alap launcherrel, nem igazan jo kamera, stb. Holott ezeken nagyon jol lehet segiteni. De aki ezeket megteszi, mar nem alap user...De az biztos, hogy a kinezetevel barkit megfog. Szerintem a htc one utan a piac legszebb telcsije! Imadom
-
twine
veterán
Nem szerettem volna "pálcát törni" egyik tábor fölött sem,,,
Miindenki azt tesz a telefonjával, amit akar,,,csak az "igehirdetést" tartom veszélyes dolognak mert lehet ,hogy az "egyszerű halandó" azért nem fogja megvenni a Nexust, mert
"fejlesztői telefon, amivel ROM-olni kell"
Holott a valóságban kap egy out of box patent telefont
Ennyi lettt volna az észrevételem,,,,
Sem flamekeltés, sem rosszindulat nem volt benne -
twine
veterán
A NEXUS mint "fejlesztői telefon" szvsz. azt jelenti, hogy azok a programozók, akik ANdroidra szeretnének alkalmazásokat fejleszteni, azt könnyedén megtehessék, és ne kelljen bajlódniuk az egyéb gyártók által belepakolt + felületekkel, applikációkkal,,,és egy stabil hátteret adjon az alkalmazásnak gyári ROM-al
Az, hogy van mögötte egy erős Rommer tábor, az épp a fenti vonal folyománya, hogy garanciavesztés nélkül,nyomtalanul lehet nyitni a bootloadert, épp az alkalmazás fejlesztők miatt...
De azt, hogy "erre találták ki",hogy egyfolytában ROM-oljunk vele, erős túlzásnak tartom,,,
Nem ezt jelenti a fejlesztői telefon...
Azért tartottam fontosnak megjegyezni, mert úgy látom ,épp az ellenkezője kezd kibontakozni mobilos körökben, és ha valakinek NExusa van, és gyári ROM-al használja, arra furcsán néznek,(b*zi e vagy)hogy
"miért, hogy-hogy,hiszen ez fejlesztői telefon,miért nem raksz rá másik ROM-ot"?
Félre értés ne essék, nem a ROM-olás ellen írtam,,,csak kezdem azt érezni a NEXUS vonal kezd egy kicsit félreértésbe csúszni,,,
HA nem muszáj, ne erőltessük ezt az "erre találták ki" dolgot,,,
A Samsungnál is el lehet tüntetni a nyitás nyomait, mégsem "erre találták ki"...
Lehet mindezt felesleges volt leírnom, és szélmalom harc,,,de kikívánkozott (csak mint egy sörözős beszélgetés közben)
Peace[ Módosította: Eagle16 ]
-
Sanya
nagyúr
válasz
korpicschess #9864 üzenetére
szerintem elromlott a szenzor, annak menni kéne végig, ha be van kapcsolva
Nekem meg úgy kapcsol ki mostanában, mint a régi képcsöves TV. Akkor engem átvertek, nem is lcd panel van benne, hanem katódsugárcső?
-
Sanya
nagyúr
válasz
adam.np #9857 üzenetére
Az enyémben meg ha jobbra elmegyek két képernyőnyit, olyan mintha megakadna és nem megy tovább. Eladtam és vettem egy nokia 1610-es telefont, abban legalább nincs ez a hiba.
Ja, meg ha felhívok valakit olyan, mintha hangok jönnének ki a hangszóróból, ami egyre rémísztőbb.
-
adam.np
csendes tag
Szerintem nagyon ronda, hogy pl. a pop up menüpontok, amiknek sötétszürkéknek kellene lenniük, azok elmosott sárgásszürkék. Nehezen hiszem el, hogy ez direkt ilyen.
-
-
adam.np
csendes tag
Az ugye nem normális, hogy a kijelző képe olyan, mintha alulról bevilágítaná egy sárgás fény? Ami fura, hogy míg ez jól látható például a Beállításokban vagy a Letöltésekben, addig az app drawer hátterén ez nem látszik, pedig mindkettő fekete hátterű. A kicseréltetésen gondolkodom.
-
waccamár
senior tag
válasz
TomPack #9825 üzenetére
Bocs, most értem haza. Konkrétan tesztelni nem volt időm, de most pl. 6perc kikapcsolt kijelző után (véletlen volt, whatsappot küldtem, onnan tudom mikor zártam le) hamarabb csipogott a telefon a facebook értesítésről, mint ahogy a megnyitott lapon lévő facebook kiírta volna, úgyhogy én elégedett vagyok ezzel, egyébként mióta elvégeztem a beállítást, az értesítések megjönnek, kb. fél órát neteztem este telefonon, és egyszer sem szakadt meg, ennek ellenére reggel pl. kellett kb. 3-4 wifi ki/bekapcs, hogy stabil legyen. De ez majdnem biztos hogy az én netem hibája, ebbe ne menjünk bele. A készülék maga jól fogja a jelet, gyors, problémamentes. Remélem így is marad.
Serial 302
-
RECSKA
veterán
válasz
Ferenczi Áko #9854 üzenetére
No meg azt is tedd hozza, hogy ezt erre talaltak ki. Romolgatasra
-
Ferenczi Áko
addikt
Olvasgattam a Nexus 4 tesztjét különböző oldalakon! Az nagyon szimpatikus,hogy nem teszik tele az alap UI-t felesleges szemét programokkal, mint más gyártók, amiket le kellett tiltani vagy rootolással lehetett törölni. Ezért piros pont! Majd feltelepítem én amit akarok!
-
Scooter74
őstag
Milyen rabláncra gondolsz?
Nem írtam alá plusz éveket ha netán erre gondoltál volna.
Kellet nekem ez a céges előfizu mert amíg simába voltam addig havi 20-30 ezer volt a számlám 2 telefon után, most pedig a 4 telefonszám után fizetek 12-17 ezer között és ebben a net is bent van. -
Takashi
aktív tag
Voltam ma bent egy telenor üzletben, ahol az mondták, hogy SZÁZ SZÁZALÉK, hogy függő a Nexus 4. Ti mit gondolatok róla? Mert én is hallottam, hogy sokan függetlennek mondják, de hátha lépett már az ügyben a telenor...
-
törölt tag
válasz
Scooter74 #9843 üzenetére
hát, nagyon jó árnak nem mondanám. az lenne a nagyon jó ár, hogy mondjuk ilyen 20-30 ezerért el lehetne vinni előfizetéssel, és függetlenül mondjuk 120-ért. azért ír alá az ember szolgáltatónál több évre, hogy kedvezményt kapjon. manapság sajnos már az ilyen akció is jónak mondható, pedig lényyegében kifizettetik veled a telefon független árát, és még hűséget is vállalsz mellé. ennyi erővel megvehetnéd függetlenül, plusz mellé egy azonos tarifacsomagot, és akkor váltasz, amikor akarsz.
-
törölt tag
-
m0rd0k
senior tag
Nem muszáj USAból rendelni,olyan országból kell ahol már elérhető a play store,pl Németország. Van egy cég ami csinál ilyeneket,kifizeted,ők megrendelik xy címre akármelyik országba és elküldik neked. Ennek a díja ahogy kiszámoltattam a kalkulátorral,16 ezer,adókkal mindennel együtt,tehát kb 100 000 lenne a teló. Viszont ha van kint rokon/ismerős akkor ez megúszható 85 ből is simán.
A garancia meg ott érvényes ahol vetted,szóval az gáz,akkor változna a helyzet ha az LG forgalmazná Magyarországon.
-
Seth1
tag
A routerem egy mezei Tp Link WR340-es, 8-as csatornán van és gond nélkül megjönnek az emailek (5 másodperc).
-
m0rd0k
senior tag
válasz
Scooter74 #9827 üzenetére
Jó lenne a gyártói garancia,de az a baj,hogy nem vagyok telenoros,nem is szeretnék lenni. Előfizetés nélkül pedig 143 ezer,annyit meg már nemér. Külföldről tudnék még szerezni,az 60-70 ezer,viszont gondolom annak a garanciája nem érvényes,vagyis igazából nem tudom hogy működik.
-
m0rd0k
senior tag
Sziasztok!
Nexus 4 vásárlása előtt állok,honnan érdemes beszerezni?
Köszi.
-
TomPack
őstag
-
waccamár
senior tag
látom vannak panaszok wifire. Múlt hét csütörtöki a készülékem, vasárnap már azon gondolkoztam, hogy küldöm vissza garival wifi hardware hibára hivatkozva.
Eleinte csatlakozott, de szakadt, lassú volt, később azonosítási hibával nem is csatlakozott fel. Próbáltam neten talált megoldásokat, root utáni fájlok átírása, új rom, új kernel, semmi nem segített.Ami segített:
- először a telefonon a wifi spec.beállításokban dhcp-ről fix ip-re állítottam (ezután már rögtön csatlakozott, nem volt azonosítási hiba, és a jel is jobb lett, de még mindig szakadt, és távolabb a routertől nem volt jó a kapcsolat)
- routeren a wifit olyan csatornára állítottam, amit más eszköz a közelben nem használ (wifimanager nevű progi szépen mutatja)
- B/G/N-ről, csak B/G-re váltottam
- illetve a sugárzott sávszélességet is átállítottam auto-ról 36ra...
(utolsó két pont nem tudom ténylegesen használt-e, az előző 3at egyszerre állítottam át)A modem CiscoEPC3925 .
Ezek után a beállítások után fixen működik a net. Router mellett 40megát mérek 5mega feltöltéssel, routertől távolabb egy emelettel feljebb a szobámban pedig 11/3.7 körül.
Gondoltam megosztom, hátha valakinek hasznos lesz.
Ha valakinek sikerült ezzel megoldani a problémát, akkor kérlek mindenképp jelezzetek. -
válasz
Scooter74 #9821 üzenetére
jellemzően, nem is megy át 54-es g szabványon 25 megabit/sec "mérhető" sebesség, már a 23-as érték is erősen jónak mondható.
a telefon többet is tud, csak n szabványos router kellene hozzá.
a linksys szépen is hangzott a cisco párosítással, de a belkin vette át, akik eddig hálózatban nem domborítottak, szóval kérdéses a folytatás... -
Scooter74
őstag
A router állítás az a tipustól is függ. Nekem otthon linksys wrt54gl-s routerem van és a telefonom jobban pörög vele mint a lapitopi.Hál istennek nekem ilyen problémám sincs vele.
Amúgy 25/1.5 megás Upc netem van és a speedtest szerint 23.26/1.53 megát tud a telefonom wifin, 3G pedig mértem márt 7.60/1.58 megát ami szerintem nem is olyan rossz.
Amúgy én nem vagyok D-link párti. Router-ben a linksyst szeretem meg az is ajánlom minden havernak. -
SÖ
addikt
válasz
TomPack #9796 üzenetére
Nem tudom, de nekem nagyon jó routerem van, dupla antennás 300mbps. Mindig fullon van a térerő.
Még az iPhone sem látott ennyi eszközt, mint bt-n, mint wifin. Kb annyira érzékeny a Nexus mint a Mac Book. Amíg az iPbone-nak kellett kb 15mp hogy csatlakozzon, ez 2-3mp alatt fent van.
Ja, most 8:45 kézzel szinkronizáltam egy 3:59-es levelet. Folyamatosan wifin van 5 perces ellenőrzéssel. -
petipetya
nagyúr
Nem tudom. De sheratan írta, hogy mit érdemes megnézni - én is ide lyukadtam ki.
Amúgy nekem autora van állítva a wifi csatorna (wpa2-psk titkosítással), és sosem volt baj egy androidos/wp/ios eszközzel sem. Igaz nem d-link, hanem asus.
Annak én is örülök, hogy nem a Nexus telóval van a gond.
-
törölt tag
-
sutom
csendes tag
Azt hiszem igazat kell adnom sokatoknak a kísértő wifi problémával kapcsolatban! A cégben minden flottul működik, egyszerre jönnek a g-mail üzenetek, kikapcsolt kijelző esetén is, és nem akadozik a kapcsolat! Gyors a net, tehát minden úgy funkcionál ahogy kell neki! Már csak azt kellene kiszűrni, hogy ténylegesen mi váltja ki a hibát az otthoni D-Link Router esetében (ami csak Nexusnál jelentkezik)
-
gery2123
őstag
válasz
korpicschess #9807 üzenetére
Na ez nagyon jó hír, akkor hamarosan kapcsolodok ehhez a topichoz. :-D remélem még a héten.
-
gery2123
őstag
No hali mindenki. Úgy néz ki hogy hamarosan én is nexus4 tulaj leszek, ha minden jól megy. Követem egy ideje a topicot, de azért csak felteszem a kérdést.
Milyen hibái lehetnek az N4-nek?mondjuk nem nagyon látok pixelhibarol panaszkodó embereket. Tényleg ilyen jók, és csak a wifi szinkron ami kísért néhány embert, vagy van még valami?
Előre is köszönöm. -
Cseri0058
őstag
Na megint elő jött, hogy töltés közben nem kapcsolt be a kijelző.
Észrevételem pedig az hogy, eddig mindig olyan 280-285. óra körül mondja be az unalmast.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- Újszerű Oppo Find X6 Pro 16/512 GB
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB független, szürke, Pitaka karbon tokkal és fóliával
- Samsung Galaxy Z Flip7 / Z Fold7 / S25 / S25+ / S25 Ultra új BONTATLAN 3év garancia
- Edzett üveg: iPhone ,Honor,Google Pixel,,Nothing Phone,Motorola, Samsung telefonokhoz 899 Ft
- Nagy tételben - Használt telefon felvásárlás
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Xbox Ultimate előfizetések
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben