Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
Új hozzászólás Aktív témák
-
fLeSs
nagyúr
Szép kép lett!!!

Kipróbáltam azt amit javasoltál.
A ház elején a felső venti alig tol be levegőt a házba, sőt, ha az alsóval együtt használom akkor vmi probléma/turbulencia lép fel, mert kis wc-papíros vizsgálatom
kimutatta, hogy a felső venti nemhogy befelé fúj, hanem szív, de inkább nincs semmilyen hatása, ott csak kering egyhelyben a levegő (a felső DVD-keret és az alsó HDD-keret között, miközben az alsó ventilátor szépen fújja be a levegőt (gondolom mert az van közelebb a ház alján lévő szellőző lyukhoz).A ház aljába rakott venti 0-1 fokot csökkentett a VGA-n, mert lassú a Nexus-ventim, és ott van alatta egy rács+porszűrő, ami teljesen megfojtja a ventit.
Ebbe a házba előre és alulra magas rpm-es ventiket kéne rakni pozitív nyomás kialakításához.
Namost látom, hogy az utóbbi időben már feltalálták, hogy van "high airflow" meg "static pressure" ventilátor. Érdekes régen volt a ventilátor és kész.

Szóval. HA a ház elején a ventilátor előtt ott egy porszűrő akkor melyik fajtát kéne ott használni? Mert ugye a high airflow-t megfojtja a porszűrő, ez a fajta elvileg csak akkor fejti ki hatását (Corsair szerint), ha nyílt környezetben mozgathat levegőt. A static pressure-t meg hűtőbordákra ajánlják, illetve Corsair szerint erre is jó (mármint porszűrő elé).
Akko most mivan?
-
Dany007
veterán
Szerk.:
Jó nyilván a VGA környékén lévő nyilak csak képletesek. A bordák szélein fog kifele és kissé fölfele irányulni a meleg levegő. De a lényeg tekintetében mindegy.
Amúgy én már régebben is kerestem valami komolyabb szimulációs programot, amivel levegőmozgást lehetne szimulálni, de semmit nem találtam... Esetleg valaki más?
-
fLeSs
nagyúr
Te most vmi(ke)t nagyon keversz.

A tápom alul van és nem felül.
Elöl csak az alsó HDD-keret van beszerelve, a felette lévőt kivettem, szal ott nincs akadálya a levegőnek az elülső venti felől. Vhogy ígyA VGA-m nem tolja semerre a levegőt, hanem csak keringeti maga körül, ez Twin Frozr.
Épp ezért jót tenne neki, ha a ház oldala felől egy venti friss levegőt nyomna ide. A ház elejében lévő ventik nem tudnak idáig friss levegőt juttatni/fújni, erre mondtam, hogy tök mindegy, hogy 1000 vagy 2000 rpm.Házakat csak olyat néztem, aminek az oldalsó ventije a VGA-ra fúj, nyilván.

"Én úgy tudnám elképzelni, hogy az elöl lévő venti lenne a legnagyobb fordulatszámon. Utána következne a hátsó kiszívó venti hasonlóan magas fordulaton. Közben persze a tápventi is szívna el levegőt a cpu felől...
Majd hozzájuk képest jóval alacsonyabb fordulaton menne a fentről befújó venti és hasonlóan alacsonyan az olallapi. Hogy ne zavarjanak bele nagyon a légáramlat menetébe, hanem csupán hozzátegyenek egy picit."Én ezt úgy tom elképzelni, hogy ez mind igaz lehet amit írsz, de csak terhelve gyorsulhat be az elülső befújó és a hátsó kifújó venti.
bár az elöl lévő venti feltekerése nem sokat segít, mert mint írtam ebben a házban alig kap levegőt. 
-
fLeSs
nagyúr
"Sokkal olcsóbb lenne pár erős ventit beépíteni egy jól kitalált rendszerbe és vezéreltetni, mint házat cserélni."
Sztem egy ilyen elrendezésű házban nem lennék előrébb azzal a VGA szempontjából, ha mondjuk az elöl lévő 1000 rpm-es ventimet 2000 rpm-esre cserélném, eleve a ház ajtaja meggátolja a levegő bejutását...
ezért néztem azokat a házakat, aminknek az oldalán van venti. -
proci985
MODERÁTOR
np, nagyon keves embernek van es elegge sok felreertes van ilyen rendszerek mukodesevel kapcsolatban. plusz par egy monitoron alapvetonek vett megallapitas nem all meg
. nekem meg volt ket es fel evem kitapasztalni 2fele monitor (eltero aspecttel), 3 videokari setuppal es ketfele felkonfiggal, hogy mi oke es mi lehet szuk.ha pl visszanezed amit a logouton irtam, nem veletlenul emeltem ki tobb helyen, hogy a hutes kritikus, mert a magasabb pixelszam olyan terhelest jelent, ami normal esetben nem tortenik meg.
-
proci985
MODERÁTOR
harom kijelzo furmark szinten terhel GPU szinten, csak egy CPUmag helyett tobb magon.
"Biztos ismerős a közhely, hogy nincs az a játék, ami annyira terhelje a gpu-t mint a furmark."
Ez multimonitornal NEM igaz. Pl Crysis3 olyan szep 99%os csikot huzott nalam, mint annak a rendje. Hofokok is furmark szinten voltak.Az utolso bekezdessel egyetertek.
-
proci985
MODERÁTOR
jo, de ez igy szokott lenni...

nalam az eyefinity volt ilyen: volt 2x19"em es egy 3870em, aztan lett 19"+21,5" (fHD ips 2011 elejen aranyarban ment en meg hosszu tavra terveztem), aztan bejott a 6950 2GB (legolcsobb ami a celnak mar okenak tunt 2011 vegen), aztan meg egy 21.5os 2011 vegen, aztan egy harmadik mivel kifutott az adott modell marciusban en meg egyformakat akartam es a 3840x1024 nem volt az igazi. meg 2012 februarban csereltem felkonfigot egy alkalmi vetellel.
aztan akkor a tap mar x ideje zavart (2012 nov talan), meg CFhez se lett volna eleg az 500as FSP GLN, CFet meg akartam kiprobalni
. aztan 2013 marciusaban rendeltem egy 6970et es elszurta a ceg, igy lett egy 7850em... aztan megegy. hm, akkor megis ket es fel eve van eyefinitym? repul az ido.de egyebkent tokjo, lassan masfel eve nem nyultam a gephez egy SSDfejlesztest leszamitva, gyors, csendes es az en felhasznalasi igenyeimre tokeletes.
fLeSs: szuper
. 25kert szerintem remek, elso tesztek alapjan eleg sokat nyertel. remelhetoleg igy mar a jatekelmeny is szuper lesz, utanna meg mar csak elvezni kell.meleg lehet, ha megint 35 fok van akkor a 800rpmes ventik lehet nem mozgatnak eleg levegot. tavaly nyaron itt is volt egy 30 fokos het amin vegig azon agyaltam, hogy hutest cserelek a videokartyakon. aztan jott az osz es csend lett.
-
fLeSs
nagyúr
Igazából nem akarok én már a tuninggal annyit foglalkozni, kinőttem belőle...
Az utóbbi 2 napban ezzel a procival többet foglalkoztam, mint az előző ~5 évben összesen. A Q9650-emmel is azt csináltam, hogy gyorsba megnéztem mit megy alapfeszen, 3@3,4 GHz, és így ment, feszemelés nélkül nem sokkal melegebb mint alapórajelen, és nem kell aggódnom a fagyás miatt sem (mivel ezen dolgozok is), mert ez a chip valszeg ennyit bír, amikor feszemelés van az már egy olyan határon túl van, ami nincs benne alapból a chipben, ha értitek mire gondolok.Egyébként is a gép az idő 98%-ában nulla terhelés alatt van, a maradék 2%-hoz meg elég a proci alapon is. Ilyen gyári vízhűtésre (Corsair és társai) meg Silver Arrowra nem fogok kiadni 20k-t, semmi értelme (számomra).
Az viszont felmerült bennem, hogy a VGA-t elcseréljem vkivel akinek refhűtős 780-a van, bár a refhűtő meg alapból rosszabbul hűt (a tesztek szerint), szóval lehet, hogy nem lennék vele előrébb.
szerk: a tesztek a VGA-kat szinte mindig házon kívül, asztalon tesztelik (ahogy én is anno), ezért érnek el ilyen jó eredményeket ezek a különféle gyártói megoldások. Zárt házban azok is csak keringetik a meleget.
-
proci985
MODERÁTOR
-
proci985
MODERÁTOR
2 threadet hasznal csak az is elosztja negyfele kulonbizo okok miatt. Cpulimites vagy.
fLeSs: fur+ prime 15 percet indits. Ha azt birja ok lesz, ha nem stabil meg szinte azonnal borul. Multimonitornal muszaj mindent stresszelni egyszerre mert par programnal eloall hasonlo terheles.
-
proci985
MODERÁTOR
nincs fethutes ->fazisonkent kb 25W meg ok (marmint elviseli, az hogy meddig az ugye egy jo kerdes)
van fethutes -> fazisonkent olyan 30W meg ok (par venti direkte raaplikalasaval ez meg javithato talan picit)
4pines csatival biztonsagi okok miatt 140W fole nem szabad menni, folotte osszeeghet a csati (forumon volt ra pelda)
hataron tolva megfelelo legmozgas nelkul egy ido utan a VRM meg szokott sulni, vizezett q6600akat 50W koruli idle es 180as load ertekekkel a 2x6fazisos P35-DQ6 (koranak egyik legjobb lapja sulyos rez bordakkal) olyen ket evig birta."Amúgy meg engem már párszor megszóltak, hogy fölösleges drágább alaplapot venni, mikor a 13 ezres is ugyanolyan jó, mint a 30-35 ezres deszka"
pontosan, es a GT610 is ugyanugy visz mindent fHDben, mint a GT660, mert van rajta 2 giga memoria. egy low cost AMDnel szinte mindegy, de I7nel tuning ala kell legalabb 6 fazis (reszben a drop, reszben a hosszu tavu hasznalat miatt), 8pines csati es nem disznek odarakott fethutes, az meg jellemzoen mar a 30k+os kategoria.extrem tuning... ja, legen 180Wot meg le lehet huteni, az nem tudom miota extrem tuning.
kieg: persze attol is fugg kinek a velemenye es mi a cel. nem szabad elfelejteni, hogy ez egy forum, az pedig hogy valaki hangosan mondja a velemenyet X ideje egy topikban meg nem jelenti, hogy ert is az adott temahoz. ha visszanezel szerintem latszik, hogy mennyi mindent irtam "nem feltetlenul igaz/ki kell probalni adott esetben" modban, pedig tobb, mint masfele eve van eyefinitym (egyebkent kb 8 eve multimonitorozok es ket kijelzovel ablakban softTHt is probalgattam olyan 2008tol), ket kulon felbontasban, harom kulonbozo GPU es ket kulonbozo CPU konfiguracioval, tetejeben par dolog melobol is visszakoszon. viszont multimonitornal meg mindig nagyon kevesen vagyunk, keves az informacio es addot esetben nagyon bonyolult megfeleloen pontos es relevans eredmenyeket kapni, ami eredmenyek viszont a "5760ban jatszom, mi miatt lassu?" kerdesre a valasz eleg bonyolult lehet. 1080pre meg lehet fallbackolni, csak akkor minek van ott a ket masik monitor?
. -
proof88
addikt
nem tudom mostanság hogy van, mert én nagyjából még mindig LGA775 világban élek, noha raktam már össze gépet magamnak első generációs i5-tel is, de abba már annyira nem mélyedtem bele ... azért Q9550-nél jó ha nem tizenezres lapod volt: 470x8.5-höz azért kellett egy P5Q-E, ami 30 körül volt és 1 fokkal jobb lap mint a P5Q-Pro. És a 470x8.5 egyáltalán nem tartozik az extrém tuning kategóriába, mégis kellett hozzá egy erősebb lap, ami stabilabb feszt tud biztositani mikor megrántod a Q9550-et. Úgy, hogy egyébként viszonylag alacsony feszeket állitottam BIOS-ban:
PCIE Freq.: 100
CPU fesz.: 1.25V
CPU PLL: 1.52
Ratio: 8.5
FSB freq.: 470
CPU GTL Voltage Reference(0/2): 0.675x
CPU GTL Voltage Reference(1/3): 0.680x
LLC: Disabled
CPU Spread Spectrum: Disabled
NB fesz.: 1.24V
FSB Term. fesz.: 1.24V
NB GTL Ref.: 0.660
SB fesz.: 1.2V
DRAM fesz.: 2.2V
DRAM Timings: Auto
DRAM Freq.: 1080 körül, amúgy 1150-es Reaper-ek (2x2)
DRAM Read Training: Disabled
DRAM Static Read Control: Disabled
MEM OC Charger: Disabled
AI Clock Twister: Lighter
AI Transaction Booster: Manual: 13
mindegyik Pull-In: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Clock Skew: 400 ps
NB Clock Skew: 400 ps
CPU Margin Enhancement: OptimizedPersze az igazsághoz hozzátartozik, hogy jó példányhoz jutottam hozzá prociból ...
-
Speed®
titán
Valóban, c2c kb. 10% az Ivy előnye. A "nem vennék 2400at" téma azért necces, mert az a kis i5 a limitált OCjával agyonveri a konkurenciát még mindig..évek múltán is. És ha azt a kérdést tesszük fel, elég-e az igényekhez a ~25k variáns vagy legyen inkább kihasználatlan erő 40+ért, azt gondolom el kell gondolkodni..ez a lépés hirtelen megmutatná nála, van-e értelme feljebb menni (hisz az alap 2400 is más dimenzió, OCval meg kiderülne, gyorsul-e tovább a rendszer), aztán mindennemű bukta nélkül mehetne feljebb, ha úgy tetszik..az i5-2400 idén nem hinném, hogy általánosan 25k alá menne árban..nincs miért. Persze ha azt kérdezed, én mit vennék, a best-buy a 2500K..nem hiába azzal kezdtem és nem hiába kong a piac ilyen téren..elkapkodják, ami felkerül.
Ha befutna a mantle/dx12 ilyen téren, az valóban jó lenne..bár nem gondolom, hogy a piaci érdekeltek ezt hagyni fogják..mert utána a játékpiacon kapáltak a csúcsprociknak..az meg nem tetszetős jövőkép Inteléknek..persze AMD oldalon ez lenne a kánaán, tekintve, hogy évek alatt nem tudtak érdemi fejlődést elérni CPU fronton..sajnos.
-
proci985
MODERÁTOR
annyira nem, rohogni fogsz, de a sajat rendszerem amikor epitettem egy celra -5760x1080- megfelelo, de egyebkent koltseghatekony megoldas volt. legalabbis a 6950el szerelt elso iteracio kb a kompromisszumokkal mar vallalhato minimum volt a celra es a jelenlegi 7850 CF sincs tulmeretezve.
jo, de Tirexinek az a business modellje, hogy youtubeozik, neki a nezettseg miatt kell a HW, plusz gondolom ez a hobbija is
. btw anno nordichardwaren neztek a webhallen 4gpus szornyet is, crysis3 alatt 5760ban se tudott avg 60 fpst. crysis 3 5760ban mediumon is maxon porgeti nalam mindket GPUt, szoval az ala a jatek ala kell az izom. mas kerdes, hogy mediumon is jobban nez ki, mint mondjuk a Bioshock maxon.fLeSs: well, that escalated quickly.
jatek alatt akkor nem gyorsult eleget?
-
fLeSs
nagyúr
Az a helyzet, hogy pont azon jár az eszem, amit el akartam kerülni.
Szal ha eladom a cuccaimat
proci - ~25-30
alaplap - ~5-10
RAM - ~20és veszek
3570k - ~40-45
alaplap - ~25
RAM - ~20különbség - 25-35
akkor ezzel elérném, hogy most lenne egy gyors gépem, nem kéne várnom, és ahogy írtátok a Broadwell/Skylake az elején úgyis drága lesz, szal jóval olcsóbban megúsznám, és ez is elég lenne nekem bőven mindenre. Most. Csak én nem akartam ezzel mostanában foglalkozni. ÉS úgy terveztem, hogy amikor kijön az új Intel cucc, szépen felújítok sokmindent, és akkor az tök jó érzés lesz, hogy egy szinte új gépet építek...
Ááááááá.....Tudnátok 1-2 lapot ajánlani a piacról egy 3570 alá? SLI/CF nem érdekel, Asrock ne legyen. Fogalmam sincs mi ez a sok chipset, régen nem volt ennyiféle.
-
proci985
MODERÁTOR
hosszu tavon van ra esely, hogy a CPU komolyabb terhelest kap, bar munkat nem szivesen hozok haza. plusz multiGPUm van, hangkartya nem fer el hova, mar most is 3 sata3 egysegem van (6nal alabb nem adnam), tetejeben 3-4 eves frissitesi ciklusaim vannak. 4670k eredmenyeket neztem, nekem az mar nem tunt cserere erdekesnek, egyszeruen nem tud annyival tobbet.
-
fLeSs
nagyúr
A 270x-ed olyan gyors, mint GTX 760-om, amivel nem látszott különbség, még szép, hogy GTX 780-nál jobban kijön ha CPU limit van (mert ugye ezt mondjátok, hogy az Unigine a VGA-t méri).
Szóval: a te 270X-eddel és az én GTX 760-ammal lefuttatott tesztből annyi derül ki, hogy ennyit bír a VGA.
A GTX 780-nal futtatott tesztből meg az derül ki, hogy ennyit bír a proci.
Semmi meglepő. -
proci985
MODERÁTOR
Leegyszerusitve igy van, de a gyakorlatban vegyes limites helyzetben nem feltetlenul, plusz par meglatasod nem minden esetben all meg (pl "Ha leveszed a grafikat akkor ott mar a cpun mulik a dolog").
Ha leveszed a grafikat lehet noni fog az atlag fps, de azokban az esetekben ahol a CPUlimites a helyzet low mellett is (siman lehet) nem lesz valtozas. Szoval az avg fps no, viszont adott ponton a jatek ugyanugy be fog szaggatni. Pl a Shift1 csinalt ilyet eyefinityvel az egyik palya egy adott pontjan, illetve a Dirt3 is tudott ilyet.
Pelda:
Ultra grafika, avg 30 fps 100secen, ebbol van egy 10seces helyzet ahol 15 fps van es 90 sec ahol ahol ~31.7.
Low grafikaval van avg 55,5 fps 100 secen, ebbol meg mindig ott a 10 seces helyzet 15 fpssel, viszont a maradek 90ben megy 60at.Szoval atlag lesz 55.5 fps, ami majdnem duplaja, csak eppen a 10 seces elfogadhatatlanul lassu helyzetben tovabbra is szaggat a jatek: Ilyen helyzet egy autoszimulatornal a rajt miatt elegge konnyen elkepzelheto, az autok szamanak novekedesevel a toredekere eshet vissza az fps.
Maskepp: A jatekok (elosztott) valosideju rendszerek, amiknel a valaszidok varianciajara is kriterium van (tehat nem csak korlatos idon belul kell reagalnia a rendszernek, hanem egymashoz kepest egy adott idointervallumon belul se lehet egy hatarnal nagyobb kilenges). A mozgokep amit mi latunk kepek sorozatabol all elo, amiknel a kirajzolasi idok (frametime) fontosak. Ld pl GTA4 es a mikroakadas. Pelda: jateknal periodikusan az elso framet kirajzolni az adott masodpercben tart 50msig, majd a kovetkezo 59 frame szinten 50ms. Az avg 60 fps lesz, csak eppen a jatek szemmel lathatoan es nagyon rondan akadni fog az 50mses frame miatt.
Ami miatt ez fontos: Lehet van szemelyes tapasztalatod, viszont a 48:9es keparanyra a jatekok egy resze kevesbe van felkeszitve (es optimalizalva), emiatt adott esetben teljesen mashol vannak a szuk keresztmetszetek, mint 16:9en: Adott esetben lattam mar hogy az egyik szalnak kb haromszorosara(!) ugrott az igenye, ami az adott vegrehajto magon eleg csunya dolgokat muvelt: Hiaba volt 35%on a negymagos proci (amikor ket magot hasznalt a progi, ebbol egyik ugye hataron 25%on ment, a masik 10% korul... hiaba lenne meg eroforrasa, nem tudja kihasznalni), hiaba volt 40%on a GPU, az egyik magon futo thread miatt 30ms koruli frametimeok voltak kb egy fel masodpercig. Nem sokaig, de addig pont eleg ideig, hogy a driftelo autoval az ember keresztbealljon.
Emiatt mondom, hogy amit leirsz, az valamennyire fedi a valosagot, de nem elegge. Ha erdekel, anno a 7950/7970 startja korul volt egy tobb honapos diszkusszio angol portalokon a temaban, AnandTechre, a TomsHWre es talan a HardOCPre emlekszem, hogy elegge utannajartak a "miert erzodik ugy, hogy nvidian simabban fut" temakornek, magyarul pedig ugy emlekszem itt a ph!n is volt a temaban cikk. Igazabol a vegeredmeny az lett, hogy otthoni korulmenyek kozott a frametime nem merheto rendesen (fraps csak kozelitoleg ok mert nem onnan veszi a mintat az idore ahonnan kene, rendes frametimeokhoz egy megfeleloen erzekeny kamera kell), viszont az lett a konszenzus, hogy a teljes kephez nem eleg az avg, es nem eleg a min fps, hanem gyakorlatilag grafikonokat es eloszlasokat kell nezni.
Shing: jo de nekem i5-760am van
. amire en hasznalom meg jellemzoen nem limitalo (kiveve bioshock 5760x1080, azt visszavettem 4800x900ra). -
Dany007
veterán
Azért én néznék egy frametime diagrammot mindenképpen.
Fraps-ben tök egyszerűen el lehet indítani. Csak kell hozzá egy viewer a végén hogy megtudd nézni amit a fraps mért...No a lényeg ha ilyet látsz: [link] akkor az Ok.
Ha viszont ilyet: [link] akkor az microlag és v.színűleg a cpu limit okozza. Ergo egy erősebb cpu-val ha nem is lenne lényegesen több fps-ed, érzetre sokkal simább / smoothabb lenne a játék.
Ugye, mindkét képen látszik az average fps ami 60-60 annak ellenére, hogy az egyik lagol mint az állat! Na ezért kevés az, hogy az ember csak nézi fraps-szel az épp aktuális fps értéket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Apple asztali gépek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- DJI topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- IFA 2025: Telepcsere kikapcsolás nélkül
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- E-book olvasók
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

kimutatta, hogy a felső venti nemhogy befelé fúj, hanem szív, de inkább nincs semmilyen hatása, ott csak kering egyhelyben a levegő (a felső DVD-keret és az alsó HDD-keret között, miközben az alsó ventilátor szépen fújja be a levegőt (gondolom mert az van közelebb a ház alján lévő szellőző lyukhoz).
bár az elöl lévő venti feltekerése nem sokat segít, mert mint írtam ebben a házban alig kap levegőt.
.
. 25kert szerintem remek, elso tesztek alapjan eleg sokat nyertel. remelhetoleg igy mar a jatekelmeny is szuper lesz, utanna meg mar csak elvezni kell.
Az utóbbi 2 napban ezzel a procival többet foglalkoztam, mint az előző ~5 évben összesen. A Q9650-emmel is azt csináltam, hogy gyorsba megnéztem mit megy alapfeszen, 3@3,4 GHz, és így ment, feszemelés nélkül nem sokkal melegebb mint alapórajelen, és nem kell aggódnom a fagyás miatt sem (mivel ezen dolgozok is), mert ez a chip valszeg ennyit bír, amikor feszemelés van az már egy olyan határon túl van, ami nincs benne alapból a chipben, ha értitek mire gondolok.