- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
fLeSs
nagyúr
Sikerült grafikonokat készítenem!!!444!!!
-
fLeSs
nagyúr
Nemtom miért nem támogatja. Amúgysem 3 monitort akarok egyszerre felvenni, annak nem lenne sok értelme, mert pl. youtubera feltöltve egy vékony csíkot látnál középen.
dxtory-val megoldható, hogy csak a középső monitort vegye az ember, és ez kell nekem. Lehet felrakok majd egy versenyvideót hogy lássátok, mire fel volt ez az egész hacacáré...
(lol ez a szó)
-
fLeSs
nagyúr
Egész jó a gép.
Most 3 monitoron fixen 70 fps-re állítottam az iRacinget, mert 60 fps-nél a monitorom "tearing"-gel (akárhogy is mondják ezt magyarul). Ha iRacing alatt bekapcsolom a vsyncet, akkor nem szűnik meg, más ötlet?
Na mindegy, ezt a 70 fps-t elég lazán hozza, és így a VGA sem hajtja ki teljesen magát, szóval kevésbé melegszik ahogy megfigyeltem.
Ezen kívül most a gép ahhoz is elég gyors, hogy fix 70 fps mellett videót vegyek fel dxtory-val, és közben is stabil a 70 fps játékban. -
fLeSs
nagyúr
Akartam készíteni egy új blogbejegyzést a hőmérsékletcsökkenésről a gépemben szép színes grafikonokkal
, de nem fog összejönni, mert a GPU-Z log fájl beimportálása után minden második sor üres, én meg nemtok makrót írni, hogy kitörlődjenek.
Szóval az adatokrFactor 2, 5760x1080, 3 monitor
verseny AI ellen, 29 AI, 7 féle autómodell, 25 perces versenyelső futás: hátsó "exhaust" venti max 1000 rpm, gép orrában 2 venti (07.21-ei mérés)
CPU max: 72 fok
GPU max 80 fok
GPU throttle min órajel 980 MHz
VGA max venti: 66%második futás: hátsó "exhaust" venti max 1700 rpm, gép orrában 1 venti, előtt a HDD-kereten mégegy venti (mai mérés)
CPU max: 69 fok
GPU max 77 fok
GPU throttle min órajel 1045 MHz (végig ennyi volt)
VGA max venti: 54% (ez lepett meg a legjobban)Kb. ennyit lehet kihozni ebből a házból. Sztem ez jobban hűl negatív nyomásos ventirendszerrel, mert az "intake" ventik nem kapnak elég levegőt.
Sztem ezek játék alatt teljesen jó hőfokok, szóval innentől kezdve nem is érdekel a téma.Nem fogok új házat venni 2x ezerér, de ventiket sem újabb 6000-ért vagy mennyibe kerülnek.
-
fLeSs
nagyúr
Kipróbáltam a Deltát.
DELTA venti a ház aljában
CPU: ~86-87-ig melegszik, max 88
VGA max 79 (többnyire 78), venti 60%DELTA venti a ház elejében
CPU: ~88-89-ig melegszik, max 90
VGA max 78 (többnyire 77), venti 58%szóval ha alul van, akkor
- CPU-nál nem nyerek semmit
- VGA -1-2 fok, venti picit lassabb
- viszont a Delta 3000 rpm-en porszívóha elöl van, akkor
- CPU-nál 1-2 fokkal melegebb
- VGA -2 fok, GPU órajel +25 MHz, venti -5%
- viszont a Delta 3000 rpm-en porszívóSztem a negatív nyomással jól elleszek, a porszűrők végzik a dolgukat amennyire lehet, így is, úgy is megy be por.
-
fLeSs
nagyúr
Na lassan elmegyünk eléggé más irányokba. Tekintetbe véve, hogy elég csúscsgépem van (sokat fogyasztó), még ez a szar szellőzésű ház is elbírja, szóval nincs ilyen gond, csak lehetne hűvösebb, de amíg nyár van ez nem fog összejönni.
Találtam itthon egy ilyen ventit [link]
Na ezt hova tegyem kipróbálásra? A hsz-ekben azt írják, hogy nagyon erős a static pressure-je, szóval talán a ház elejére a felső helyre lehetne tenni. Vagy a ház aljába a VGA alá. Vagy hátulra tegyem kifújni a meleget?Ez a venti maxon 10,92 mm/h2o - 3400 rpm / 113 CFM
A Corsair SP120 Performance 3,1 mm/h2o - 2350 rpm / 62 CFMebből arra lehet elvileg következtetni, hogy a Delta 2350 rpm-en 7,54 mm/h2o - 78 CFM, előbbi több mint a duplája a Corsairnek, már ha így kell ezt számolni, fogalmam sincs...
-
fLeSs
nagyúr
Szép kép lett!!!
Kipróbáltam azt amit javasoltál.
A ház elején a felső venti alig tol be levegőt a házba, sőt, ha az alsóval együtt használom akkor vmi probléma/turbulencia lép fel, mert kis wc-papíros vizsgálatom
kimutatta, hogy a felső venti nemhogy befelé fúj, hanem szív, de inkább nincs semmilyen hatása, ott csak kering egyhelyben a levegő (a felső DVD-keret és az alsó HDD-keret között, miközben az alsó ventilátor szépen fújja be a levegőt (gondolom mert az van közelebb a ház alján lévő szellőző lyukhoz).
A ház aljába rakott venti 0-1 fokot csökkentett a VGA-n, mert lassú a Nexus-ventim, és ott van alatta egy rács+porszűrő, ami teljesen megfojtja a ventit.
Ebbe a házba előre és alulra magas rpm-es ventiket kéne rakni pozitív nyomás kialakításához.
Namost látom, hogy az utóbbi időben már feltalálták, hogy van "high airflow" meg "static pressure" ventilátor. Érdekes régen volt a ventilátor és kész.
Szóval. HA a ház elején a ventilátor előtt ott egy porszűrő akkor melyik fajtát kéne ott használni? Mert ugye a high airflow-t megfojtja a porszűrő, ez a fajta elvileg csak akkor fejti ki hatását (Corsair szerint), ha nyílt környezetben mozgathat levegőt. A static pressure-t meg hűtőbordákra ajánlják, illetve Corsair szerint erre is jó (mármint porszűrő elé).
Akko most mivan? -
fLeSs
nagyúr
180 fokkal elforgatott alaplaptálcás ház olcsóért [link]
-
fLeSs
nagyúr
válasz
proci985 #223 üzenetére
Typhoont nem kapni sehol
Grand flex [link] : "Despite or because of all its unusual design elements, the Grand Flex was disappointing. Its cooling proficiency was as lackluster as its sound quality. There are plenty of fans that sound terrible and perform well or vice versa, but the Grand Flex falls is closer to the negative side of the spectrum on both accounts."Speed(R): a VGA cserét lenne a legnehezebb megoldani
az a legdrágább alkatrész a gépben. Külön refhűtőt meg sztem nem ad el senki.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
proci985 #220 üzenetére
Vicces, hogy a legjobb eredményt összesen 2 db ventivel mértem le. Egyébként sztem így most negatív nyomás van a házban terhelés alatt, mert a hátsó venti jóval gyorsabb, mint az elöl lévő (1600 vs 1000 rpm ami elvileg 63 CFM vs 37 CFM).
Azt eltom képzelni, hogy ha elöl mondjuk terhelés alatt 2 db venti 1500 rpm-en menne (és a hátsó maradna így), akkor hűvösebb lenne pozitív nyomással. Csak ahhoz vennem kéne 2 db olyan ventit, ami ~800-1600 rpm között képes pörögni, és 800-1000 rpm-en totál kussol, szóval nem cicereg/kattog, én meg nem ismerek ilyet.
Btw érdekes volt lemérni, amikor a proci fölötti helyre ventit tettem. Amikor befújásra állítottam, a proci hűlt 2-3 fokot, viszont a VGA meg továbbmelegedett 2-3 fokkal és a VGA-venti 75%-ra gyorsult. Sztem a befújt hideg levegő miatt a VGA-nál egy ilyen meleg-gócpont alakult ki, nem tudott a meleg távozni.
-
fLeSs
nagyúr
Megvan a legjobb eredmény
1 db 12 cm venti ház elejében, alul, PWM
ház aljában nincs venti
ház hátuljában terhelve gyors venti
ház tetején nincs venti (próbáltam ki és be is, igaz befelé fújásra elég rossz ezen a házon az elhelyezkedése)
hangkártya VGA felett
VGA alatt két PCI-takaró kivéveígy
CPU ~85-86 fok, max 87
VGA többnyire 79 fok, max 80, 63% ventiNamost ezzel a kezdethez képest 14 fokot nyertem a CPU-n, és 5-6 fokot a VGA-n + ~17% ventit a VGA-n.
Delid nélkül a proci kb. ilyen meleg.
A VGA-t 5-10 fokkal csak egy ház oldalába szerelt venti hűthetné le. -
fLeSs
nagyúr
válasz
proci985 #217 üzenetére
Sokáig ott volt, de aztán rájöttem, hogy a porszűrő és a rácsozás miatt szinte nulla levegő jut be a jelenlegi ventijeimmell.
Amúgy lehet, hogy megtaláltam a titok nyitját. Kis wc-papír darabbal kísérleteztem a két első ventinél, és kiderült, hogy ott vmi turbulencia van, mert a felső bizonyos helyeken nem hogy befelé fúj, de szív...
viszont az alsó rendesen fúj. Szóval kikapcsoltam a felső ventit
felső venti leállítva
szűrővel
15 perc, small FFT, 1920x1080 furmark, no AA
CPU: ~86-87-ig melegszik, max 88
VGA max 80, többnyire 78-79, venti 63%tegnap ez 88-89/max 90, és 80/66% volt. Mondjuk lehet, hogy csak hűvösebb van.
Most még 2 dolgot kipróbálok.
Először a felső leállított ventit átrakom a ház aljába fordszámszabályzottan (bár ezt már többször próbáltam), aztán kipróbálom, hogy elől 1x12 helyett 1x14-es venti van. -
fLeSs
nagyúr
Készítettem képeket a gép belsejéről.
[link]
[link]
[link]Azt a ventit a HDD-keret tetejére a napokban tettem oda, és úgy tűnik nem ér semmit főleg mert ahogy érzem a kezemen a beáramló levegő nagyját csak az alsó befújó venti kapja meg (mivel a ház csak alulról lélegzik azon a kis lyukon), a felsőnél alig érezni vmit.
De az is tény, hogy a gépbe szinte be kell dugnom a fejem, hogy halljak vmit...
-
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
válasz
proci985 #211 üzenetére
Tegnap próbálgattam dolgokat
ajtó becsukva
szűrővel
VGA max 80, venti 66%ajtó becsukva
porszűrő nélkül
VGA max 80, venti 66%Kipróbáltam azt is, hogy leszedtem az ajtaját, csak nem jegyeztem fel a hőfokokat, de ha jól emléxem, akkor a CPU így 79-80-ra, a VGA meg 75-re csökkent. Szóval az ajtó a zajcsökkentőjével sokat számít, végülis nem néz ki rosszul ajtó nélkül sem, és a hangja sem volt olyan borzasztó.
Még annyit, hogy ezek a hőfokok 1600 rpm-en tekerő hátsó kifújó ventivel ilyenek, azzal az Enermaxszal amiről írtam vmelyik nap. Előtte egy max 1000-es Nexus volt ott, és úgy a CPU 100-ra melegedett, a VGA meg 85 fok/80%-ig pörgött, szóval ebből is jól látszik, hogy
1. a beáramló hideg levegő kevés
2. a bentrekedt meleg levegő sok -
fLeSs
nagyúr
Te most vmi(ke)t nagyon keversz.
A tápom alul van és nem felül.
Elöl csak az alsó HDD-keret van beszerelve, a felette lévőt kivettem, szal ott nincs akadálya a levegőnek az elülső venti felől. Vhogy ígyA VGA-m nem tolja semerre a levegőt, hanem csak keringeti maga körül, ez Twin Frozr.
Épp ezért jót tenne neki, ha a ház oldala felől egy venti friss levegőt nyomna ide. A ház elejében lévő ventik nem tudnak idáig friss levegőt juttatni/fújni, erre mondtam, hogy tök mindegy, hogy 1000 vagy 2000 rpm.
Házakat csak olyat néztem, aminek az oldalsó ventije a VGA-ra fúj, nyilván.
"Én úgy tudnám elképzelni, hogy az elöl lévő venti lenne a legnagyobb fordulatszámon. Utána következne a hátsó kiszívó venti hasonlóan magas fordulaton. Közben persze a tápventi is szívna el levegőt a cpu felől...
Majd hozzájuk képest jóval alacsonyabb fordulaton menne a fentről befújó venti és hasonlóan alacsonyan az olallapi. Hogy ne zavarjanak bele nagyon a légáramlat menetébe, hanem csupán hozzátegyenek egy picit."Én ezt úgy tom elképzelni, hogy ez mind igaz lehet amit írsz, de csak terhelve gyorsulhat be az elülső befújó és a hátsó kifújó venti.
bár az elöl lévő venti feltekerése nem sokat segít, mert mint írtam ebben a házban alig kap levegőt.
-
fLeSs
nagyúr
"Sokkal olcsóbb lenne pár erős ventit beépíteni egy jól kitalált rendszerbe és vezéreltetni, mint házat cserélni."
Sztem egy ilyen elrendezésű házban nem lennék előrébb azzal a VGA szempontjából, ha mondjuk az elöl lévő 1000 rpm-es ventimet 2000 rpm-esre cserélném, eleve a ház ajtaja meggátolja a levegő bejutását...
ezért néztem azokat a házakat, aminknek az oldalán van venti.
-
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
1. mi az az sflex?
2. van két eladó 800 rpm-es swif2-m ha érdekel vkit [link], akár tartalékba
3. ilyen Corsair-szerű gyártott vízhűtést nem veszek, mert az árukhoz képest iszonyat gyengék
4. R4-ben ki lehetne próbálni, hogy a proci felett csak az egyik venti megy és az is befelé fúj, az elvileg friss levegő a procinak, meg kéne nézni, hogy ez jobb hőfokot eredményez-e mintha az a két venti kifelé fúj
5. nincs alternatív oldala a házamnak
6. igazából rájöttem a napokban, hogy lehet venni nem hangszigetelt házat is (vagyis remélem), csak szabályozni kell a ventiket, szal üresjáratban alacsony rpm, játék alatt fejhallgatóval meg mehetnek gyorsan is, nem zavar
7. az R4 most 25000. A mostani házam ~20-25 között talán el tudom pattintani... -
fLeSs
nagyúr
Szóval akkor léghűtés esetén a jó szellőzés CPU és VGA részről egyaránt és a pozitív nyomás (vagy nemtom hogy mondják magyarul) úgy valósul meg egy mai ház esetében, hogy
1. levegő be a HDD-nél
2. levegő be oldalt a VGA-ra
3. levegő be a proci felett
4. levegő ki a ház hátulján felülA hétvégén 1 napot elqrtam arra, hogy házat nézzek, most elqrtam még1 napot
, csak nemtom hogy miért, mert egyelőre nemtom, hogy egyáltalán van-e értelme.
Hétvégén azt néztem minden ház esetében, hogy szuper hangszigetelt legyen és hogy az elülső venti légmozgatása kifogástalan legyen, de mostmár rájöttem ugye, hogy ez teljesen lényegtelen, szóval ma olyanokat nézegettem, amiknek van oldalsó ventilátora (vagy a helye), mert ez a fontos a VGA és vmennyire a CPU szellőztetése szempontjából. Szal eddig félre voltam vezetve...
Fractal Design R4
CM Silencio 652 (lehet, hogy túl magas)
Corsair 600T Mesh (lehet, hogy túl magas)
Corsair 500R (lehet, hogy túl magas)
Fractal Midi R2
Nanoxia DS 1 (nem kapni)
Gigabyte Luxo K10 (nem kapni)
Zalman Z9 Plus
Xigmatek Asgard Pro/Midgard IISzóval valszeg ha most vennék házat, akkor FD R4-et vagy Silencio 652-et választanék.
A legjobb az lenne, ha vhol meg tudnám moddolni a mostani házamat.
nem tudtok vkit aki vállal ilyet? Csak egy ventihely kéne az oldalába.
-
fLeSs
nagyúr
Tessék, ugyanarról az oldalról amit tegnap linkeltem, ugyanazokkal a házakkal oldalventi vs nincs oldalventi teszt: [link].
Egy ilyen teszt érdekelne két oldalventivel is, hogy kiderüljön a procinál ér-e vmit a plusz venti.Azért nézelődöm a témában, mert nekem a számítógépház a földön (parketta) van, tőlem _balra_, szóval az oldalventi csúnyasága és hangja nem zavarna egyáltalán. Ezért nem is érdekelnek az átlátszó oldalú házak...
-
fLeSs
nagyúr
válasz
proci985 #193 üzenetére
A felső vinyókeret volt az első, amit a ház megvételénél kivettem, és a napokban kiderült/kikísérleteztem, hogy sz@rt se érek vele...
<=1000 rpm-en, ugyanis
1. az elülső venti túl messzi van a VGA-tól, vagyis hát ez igazából minden ilyen elrendezésű házra igaz. Az elülső ventik nem érnek gyakorlatilag semmit direkt hűtés szempontjából.
2. a házamban a porszűrő+takarólemez+ajtón lévő hangszigetelés megfojtja a bemenő levegőt, az elöl lévő ventik csak a ház aljáról egy kis lukon keresztül lélegeznekitt látszik
ez csak azután derült ki, hogy az alsó vinyókeretemre kábelkötegelővel sikerült ráfogatnom egy ventit ami pont telibenyomja a VGA-t. Megnéztem egy szeletke wc-papírral a levegő útját és a levegő gyakorlatilag áll a ventikeret felett...
Ezért gondoltam, hogy két oldalventivel (láttam olyan házat is, amin 1x200 vagy 1x230 mm-es venti van lol
) sokkal többet ér az ember, elöl meg 1 menne a HDD miatt. Kb. a Corsair Obisidian 550D meg is felelne a célnak.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
proci985 #191 üzenetére
Egyébként hogyha léghűtés esetén semmi más nem számít, csak a bejövő levegő útjának hossza (és az akadályok), akkor azok a házak is jól hűtenek elvileg, amiknek az oldalán van venti, nem? Olyat kell keresni, amin két oldalventi van egymás alatt, szal 1-1 jut a procira és a VGA-ra. Így elől akár ki is kapcsolható a venti.
-
fLeSs
nagyúr
A házamat újan drágábban vettem...
De a Ravenek nem tetszenek, totál gagyi hatásuk van.
Arról amit az előbb írtam, itt egy jó példa: [link] Corsair Carbide Air 540, itt is a bejövő levegőt semmi nem gátolja, hűtésben brutáljó eredményeket ér el, pedig vízszintes elrendezésű.
Szóval találni kell egy ilyen kétfelé osztott midi-házat, létezik ilyen? -
fLeSs
nagyúr
Találtam egy qrvajó háztesztet: [link]
Ebből kiderül, hogy a Silverstone alaplapelforgatós házai nem azért hűtenek jól, mert a meleg levegő felfelé száll és hogy a Silverstone ezt jól kitalálta, hanem azért, mert a befújó ventik sokkal közelebb vannak a hűtendő alkatrészekhez (cpu, vga, chipset), mint a normál házakban, amikben ugye a levegőnek keresztül kell mennie a hdd-kereten ami +tizenx centi (pláne ha van benne hdd, vagy nem teljesen egyenes az út) és ez qrva sok, éppen elég ahhoz, hogy ekkora legyen a különbség.
És kész!!! ennyi a lényeg.
-
fLeSs
nagyúr
Most látom, hogy a #123-ban írtam, hogy a proci korábban 100 fokig, a VGA meg 85 fokig melegedett és 836 MHz-re visszavette az órajelet.
Most a proci max 90 fok volt, a VGA max 81 fok volt és 852 MHz, szóval elég sokat segített ez a kis semmiség. -
fLeSs
nagyúr
válasz
proci985 #177 üzenetére
Abból amit írtam gondoltam egyértelmű, hogy végül nem veszek házat...
mert egy f@szság lenne pár fokért kiadni 10-20e Ft-ot. A jelenlegi házammal tökéletesen elégedett vagyok. Egy baja van csak, hogy kezdem unni a kinézetét.
de emiatt nem adok ki egy csomó pénzt most.
Amúgy ha vennék, akkor vmi radikálisan más hűtésűt vennék, ami csak Silverstoneban van. Abból is csak a 90 fokkal elforgatottak jó, de kinézetre meg gagyik (vagy brutál drágák), szóval inkább kösz, de nem.
-
fLeSs
nagyúr
No.
Bevallom, picit idegesített a múltkori p95+furmark végkimenetele. Nem az, hogy a teszt után dobott kéket a gép, hanem a hőfokok és hogy a VGA throttlingol a meleg miatt. A proci alapfeszen 4,1 GHz-en stabil, viszont 4,2-n alapfeszen már el sem indul, szóval végül 4 GHz-re állítottam be, hogy tuti ne legyen gond, ez volt a cél amikor megvettem.
Szóval a meleg: elkezdtem nézelődni a házak tájékán... és hát ilyenkor jön az, hogy wow de fasza és hogy ilyen kell nekem is.Du. már ott tartottam, hogy meg akartam rendelni egy Phanteks Enthoo Prót
de aztán láttam, hogy nem férne be az asztal kereszttartója alá, szóval akkor ott az NZXT H440, Thermaltake , Fractal Define R4, Silverstone FT04, fasza Corsairek stb. Mind szép kis összegért. Aztán ilyenkor amikor nagyon belelovalom magamat vmibe a végén a tököm telilesz és nem veszek semmit.
Elővettem egy szatyrot, amiben ősrégi számtechcuccok vannak.
Találtam egy Enermax 12 cm-es fordszámszabályzós ventit, ami kb. 7-9 éves lehet, de még mindig nagyon jó és csendes, nincs motorhangja. Ez annyiban különbözik az előzőtől, hogy max 1000 helyett max 1600 a fordszám.
Ezt beraktam a régi helyére, rákötöttem az alaplapra és Fan Xpert+-szal beállítottam a sebességét.
Ezután kiszedtem a VGA alatti slottakarót a házból, hogy kipróbáljam, hátha kap onnan levegőt.
Kész.
A proci ugyanúgy felmelegszik 85-90 fokra, de ez az Intel sara és más házban sem változna. Delidelni kéne.
A VGA viszont 79-80 fok max és nem throttlingol. P95+furmarkról van szó.
Az új (régi) venti 1500 rpm-em brutálisan sok meleget "hány" ki a házból terhelés alatt.Namost azon gondolkodtam még, hogy vhogy le kéne tesztelni vizuálisan, hogy hogyan alakul a házban a szellőzés. Gondoltam felragasztok több helyre zsebkendődarabkákat, a ház oldalát leszedem és lefedem fóliával szal látni majd, hogy merre megy a levegő és hol akad el. Van értelme?
-
fLeSs
nagyúr
Egytől félnék, hogy a kupakot rosszul ragasztom vissza, vagy maga a ragasztó nem elég jó. Gondolom nem Technokol Rapiddal kell csinálni.
-
fLeSs
nagyúr
Elgondolkodtam a procim "delid"-elésén (mi az hogy delid?).
Satu van, kalapács van, csak ragasztót meg jóféle pasztát kell szereznem. -
fLeSs
nagyúr
Valójában éppen olyan Win7 Litet keresek, amiből szinte mindent kiszedtek, mert semmi winbe épített dolgot nem használok a Listeren/jegyzettömböm/számológépen kívül.
szóval gondolom a Win8-nak sem lenne sok értelme. Azt gondoltam, hogy attól talán gyorsabbak a játékok vagy ilyesmi
, de ha nem, akkor nem hiszem, hogy váltok.
-
fLeSs
nagyúr
Win7 vs Win8-ra tudtok vmi "okosat" mondani?
-
fLeSs
nagyúr
Köszi, de címlapra nem írok.
Amúgy sem lenne belőle jó "teszt", mert nincsenek normális mért teszteredmények, csak megfigyeléses alapon hasonlítottam össze a két konfigot.
Ezzel most elleszek egy darabig, bár azért elég vicces, hogy az rF2 ilyen sz@rul optimalizált (persze nem lepődtem meg rajta, mert ez köztudott szimversenyzők között). -
fLeSs
nagyúr
Sikerült elindítani az rF2-t, a licensszel volt vmi baja.
Szal
5760x1080, 2xAA, HDR
Sebring
29 AI, 6 féle autómodellQ9650+780-nal startnál 20 fps, 2. kanyarnál 20-25 fps, utána végig 20-30 fps
3570K+780-nal startnál 32 fps, 2. kanyarnál 40-45 fps, utána végig 40-50 fps
Ez így már legalább játszható, URD EGT mod mellé berakok néhány prototype-ot, aztán lehet nyomni egy 24h of Sebringet.
-
fLeSs
nagyúr
Procin spórolhattam volna ~10k-t ha 2400-et veszek vagy kifogok egy 3470-et. RAM-on meg ~2-3-et ha használt 1600-ast veszek, alaplapon nincs mit spórolni, így is ez az egyik legolcsóbb ATX+tuningos lap.
Csak ugye beszéltünk erről, hogy ha most cserélek, akkor kihagyom a következő (legalább) két gen Intelt, és akkor már legyek 3570K, hogy ne bizgerálja az agyamat a mi lett volna ha K-t veszek kérdés, meg mivel ez K ezt később könnyebb eladni.
a nem K-kat nem nagyon keresik ahogy néztem a piacon. Az a +10-12e nem igazán oszt ha az ember hosszabb távra tervez. A VGA cseréje sokkal drágább volt.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
proci985 #150 üzenetére
Majd akkor mondok véglegeset ha felhúztam egy új rendszert a gépre, mert az rF2 indította el a "lavinát", ugyanis az volt baromira lassú, de azt most nemtom elindítani sem...
De amúgy jónak tűnik, a proci lehetne hűvösebb is.Nem akarom elkiabálni, de elvileg pár napon belül megvették a régi rendszer összes elemét (ma adom postára a nagyját). Ha a vevők nem b@sznak át és átveszik a cuccot
, akkor 25K volt a váltás.
Még kérdés, hogy mit csinálok a GTX780-nal, csere vagy nem csere... arra a cserére biztos nem fizetek rá, sőt... sztem jobban járnék a refhűtővel, de előtte még tesztelek. Az is lehet, hogy csak a nyári meleg miatt van a para.
-
fLeSs
nagyúr
Jó-jó, elhiszem, de lépjünk túl ezen, OK?
egyszer már írtam, hogy erről nem fogtok meggyőzni, nem fogom lecserélni a tápomat.
Amúgy Conradban 4000 a legolcsóbb fogymérő, ennyit nem adok ki azért, hogy mérjek vele egyszer, aztán többé elő se vegyem. -
fLeSs
nagyúr
Na jó, az SSD sebességét ms-ban mérjük, a RAM-okét meg ns-ban, szal nemtom, hogy a CL9-es RAM miért is lenne pattogósabb. Az SSD semmiképpen nem tudná kiszolgálni a RAM-t ha arról lenne szó. De tudod mit? Hiszek neked!
Ettől függetlenül nem fogok ezzel foglalkozni.
A fogyasztás kb. 623784 tesztben kimérték a neten, benne is van a blogbejegyzésben: "A neten végignéztem szinte minden GTX 780 tesztet, és a fogyasztásmérős értékek a tesztek ~90%-ában 330-380 wattot mutattak GTX 780-nal és 4 magos CPU-val (többnyire jóval újabb procik, mint az enyém, i5-ök meg i7-ek), nem beszélve a PH tesztről, amiben 279 wattot mért Oliverda, szóval szerintem nem kéne gondnak lennie tekintve, hogy az ilyen tesztek értékeiből lejön még a táp fogyasztása (10-20% táptól és a hatásfoktól függően) ami végeredményben max ~350 wattot jelentene."
A tesztekben benne van a mobo, RAMok, HDD/SSD, USB cuccok (bill, egér). Nálam ami ezekhez képest plusz az a házventik, ez ~2W db-onként tehát +10W.
Tegnap a p95+furmark kb. az az eset volt amit a büdös életben többé nem fog tapasztalni a tápom, ennél csak kisebb terhelést fog kapni. -
fLeSs
nagyúr
Múltkor is linkeltem ezt a tesztet: [link], az órajel többet ér az időzítésnél (ami igazából lényegtelen).
A lényeg: "So, the rational approach to choosing system memory is in looking for the optimal frequency/price ratio. Modules up to DDR3-2133 SDRAM may be recommended for Ivy Bridge platforms, but not faster ones. Up to that frequency, the price remains reasonable while the performance in everyday applications grows up. Faster memory modules are considerably more expensive without providing tangible performance benefits, so they can only be recommended for enthusiasts who want maximum speed no matter what."
A konfigom/tápom nem jár semmilyen üvegen. A táp hangját még egyszer sem hallottam, ha fel is pörögne, a CPU vagy a VGA jóval hangosabb terhelés alatt. Ez Aurum belsejű táp. Ez a konfig MAX 350-et vesz fel a konnektorból játék alatt, az a 400-asnak 85% terhelés MAX, a tápok itt érzik jól magukat, SLI nem érdekel, szal felesleges nagyobbat vennem.
-
fLeSs
nagyúr
Lehet, hogy feladok majd egy hirdetést cserével kapcsolatban, de előtte még azért játszani is szeretnék a géppel
mármint hogy megnézzem mi az ábra játék alatt a hőfokokkal, mert nem p95+furmark nézéssel szoktam tölteni az időt...
-
fLeSs
nagyúr
RAM 1,5V-on megy, ez gyári 2133-as memó, 1900 ft-tal volt drágább az 1600-asnál, szal méne?
Ref kártya cserén még gondolkodok, kérdés ki akarna cserélni?
Oldalsó ventit nem tudok a házba tenni, mert gyárilag nincs neki hely, szétbarkácsolni meg nem fogom.A VGA alulról és oldalról (a ház elejéből) is kap levegőt elvileg.
Btw a refhűtő nekem tetszik is. -
fLeSs
nagyúr
válasz
proci985 #131 üzenetére
Elöl 2x Nexus real silent case fan van, a felső PWM-re kötve (VGA és venti között nincs HDD-rekesz), így a felső felgyorsul ha melegszik a proci, az alsó úgyis a HDD/SSD-ket hűti.
Hátul ugyanez.
Felül szintén Nexus RSCF csak 14 cm-es, de ennek van egy kis kattogó motorhangja, ezért már bánom, hogy beszereltem.
Alul meg egy Coolink Swif2-1200.
A 212EVO-n push-ban van a gyári venti, és pullban szintén PWM-re kötve egy Nexus RSCF
Ezeknek 3tűs csatija van, de az Asus lap képes őket szabályozni (vhogy). -
fLeSs
nagyúr
No, a p95+furmarkot azért futtattam 1 órán át, hogy tutira menjek.
meg a tápot is tesztelni akartam, mostmár 100%-ig megbízom benne.
A házam: elől van 2x12 cm befelé, alul 1x12 felfelé, hátul 1x12 kifelé, felül 1x14 felfelé/kifelé (ez most nem megy, mert a venti motorja amit idetettem hangos). Szóval elvben van szellőzés. A probléma azzal van, hogy a ház elején a 2x12 venti előtt van egy becsukható ajtó, jórészt ennek köszönhető a csend, mivel be van csukva, és így a 2x12 venti kevesebb levegőt juttat a házba, mint kéne.
Most elolvastam egy SB/IB tuning nooboknak
topikot egy fórumon, és kipróbáltam másképp a tuningot.
- Asus Multicore Enhancement: disable
- összes mag max órajele ugyanannyi
- pll overvoltage: disable
- összes power management opció enableÉs így most 4,1 GHz-en megy a proc +0,005v offset, iR és AC is megy 3 monitoron, max 70 fok.
Jelen pillanatban linpack fut de már max 85 fokegyelőre nincs hiba. 4,2 GHz-en be sem bootolt, szóval 4-4,1 GHz-en fogok megállapodni ha stabil, ennél több feszt nem akarok adni.
RAM-mal tuti nem bénázok, beállítottam 2133-ra oszt csók. VGA-val pláne. Úgyis visszaveszi az órajelet, ha túl meleg van...
-
fLeSs
nagyúr
Igazából nem akarok én már a tuninggal annyit foglalkozni, kinőttem belőle...
Az utóbbi 2 napban ezzel a procival többet foglalkoztam, mint az előző ~5 évben összesen. A Q9650-emmel is azt csináltam, hogy gyorsba megnéztem mit megy alapfeszen, 3@3,4 GHz, és így ment, feszemelés nélkül nem sokkal melegebb mint alapórajelen, és nem kell aggódnom a fagyás miatt sem (mivel ezen dolgozok is), mert ez a chip valszeg ennyit bír, amikor feszemelés van az már egy olyan határon túl van, ami nincs benne alapból a chipben, ha értitek mire gondolok.
Egyébként is a gép az idő 98%-ában nulla terhelés alatt van, a maradék 2%-hoz meg elég a proci alapon is. Ilyen gyári vízhűtésre (Corsair és társai) meg Silver Arrowra nem fogok kiadni 20k-t, semmi értelme (számomra).
Az viszont felmerült bennem, hogy a VGA-t elcseréljem vkivel akinek refhűtős 780-a van, bár a refhűtő meg alapból rosszabbul hűt (a tesztek szerint), szóval lehet, hogy nem lennék vele előrébb.
szerk: a tesztek a VGA-kat szinte mindig házon kívül, asztalon tesztelik (ahogy én is anno), ezért érnek el ilyen jó eredményeket ezek a különféle gyártói megoldások. Zárt házban azok is csak keringetik a meleget.
-
fLeSs
nagyúr
A Linx AVX-et futtattam tegnap 2 órán át max memóriával és nem volt semmi baja.
A VGA-nak nincs baja, csak ez a Twin Frozr nem ilyen házhoz lett tervezve, írtam már korábban is, hogy talán a refhűtő ide jobb lett volna, mert az kinyomja a meleget a házból, ez meg bent keringeti. Hátul van egy venti ami a házból kifújja a meleget, ekörül forrósodott fel maga a ház is.
Elöl (a vinyó/SSD előtt) van 2, alul meg 1 venti. Annyit észrevettem, hogy ha kinyitom a ház ajtaját (elől a két venti előtt), akkor elkezd hűlni a VGA, szóval valszeg nem jut be a házba elég friss levegő, legalábbis ilyen terheléshez ez már kevés.
Ez az átka a csendes működésre tervezett háznak. Gondolom egy ventivel teli, mindenhol rácsos, nem lezárt házban nem lenne ilyen meleg, csak az meg nem lenne ilyen csendes sem.
Alapórajelen kussol a gép és nincs ilyen meleg sem, egyelőre beérem ezzel, az az fps-duplázódás nekem bőven megfelel egyelőre, +10-20%-kal nem nyernék semmit csak meleget...de azért még kísérletezek.
-
fLeSs
nagyúr
Nos.
A gépemre ráeresztettem ezt a brutál p95+furmark rettenetet.1 órán át ment és nem volt gubanc.
A proci viszont 100 fokig emelkedett, a VGA 85-ig, de ez 836 MHz-ig visszavette az órajelet.A poén: 1 óra múltán leállítottam a progikat, majd ezt követően dobott egy kékhalált a gép.
ezután tuningos órajelen nem tért magához egy darabig, a win folyton resetelte a gépet. Sztem ez amiatt volt, hogy a PWM a reset után visszaszabályozta a házventiket, és a házban bentmaradt a forró levegő, bár lehet, hogy ez f@szság.
Kicsit később már ment a gép, viszont kiderült, hogy a tuningot kb. fél perc alatt letesztelhettem volna iRacinggel is, ugyanis tuningolva a gép három monitoron = kékhalál.
tanulság1: a tápom köszöni szépen jól van
tanulság2: a gép iszonyat felmelegszik tuningolva p95+furmark mellett, a hátsó házventi körül maga a ház tűzforró volt, okádta a forró levegőt és maga a ház is b@szottul felmelegedett. Nemtom ennek mi értelme volt, mivel a teszt gond nélkül futott... arra volt jó, hogy még jobban befűtsem a szobát ebben a melegben.
tanulság3: a procim nem éppen tűnik tuningos fajtának, legalábbis
a. ilyen melegben
b. ilyen szellőzésű házban, ilyen hűtéssel
c. alapfeszültségeniRacingen néztem két replayt, amiben emlékszem, hogy a pályák egyes részein a sebesség Q9650+780-nal 35-40 fps-re esett. i3570K (alapórajel)+780-nal ezeken a részeken megduplázódott az fps (80-90), szóval végülis igazatok volt.
Btw iRacing alatt 3 monitoron a proci max 70 fokig melegedett.
AC-t néztem még, ez Q9650+780-nal azt csinálta 23 AI-val, hogy folyamatosan figyelmeztetett a magas CPU-terhelésre (CPU occupancy >95% vagy vmi ilyesmit ír ki ilyenkor), és jórészt 30 fps-sel futott, mintha ott lett volna vmi limit.
3570+780-nal eltűnt a figyelmeztetés és jóval kevesebbet fut 30 fps környékén, talán simább is a játék, bár ezzel nem foglalkoztam sokat, mert alig játszok vele, a lényeg az iRacing.Az rF2 egyelőre nem akar elindulni, vmi gubanc van az installjával mióta új cucc van az oprendszer alatt, sztem ehhez új Win7 kell majd. Ez lesz majd igazából érdekes, mert van egy replayem, ami a régi gépen ~20 fps-sel futott.
ha ez is megduplázódna az már elég szép lenne.
-
fLeSs
nagyúr
A proci órajelben teljesíti amit vártam, 4,2-4,2-4,1-4 GHz-et +0,05V hozzáadásával (+0,00-t nem lehet beállítani). Majd próbálgatom alulfeszelni. Az energiagazdálkodás megy, én így akarok tuningolni.
És a három monitor külső akksijának a "ciripelését" jobban hallom, mint a gépet.
-
fLeSs
nagyúr
A probléma, hogy a Win7 újrarakása nem = win7 install.
Van vagy gazillion programom, mindegyiknek a beállítása, +registry buhera, elmegy vele 1 egész nap. Ha csak win7 installról lenne szó, akkor nem halogatnám évek óta.Amúgy proci üresjáratban 0,92-0,94 között, terhelve 1,08-1,088 prime95 alatt. De ez most alap órajel, és minden energigagazdálkosá be van kapcsolva.
-
fLeSs
nagyúr
Ment fél órát a prime95, nem fagyott és a hőmétséklet is stabilizálódott 60-65 között, szóval most jöhet a valley.
-
fLeSs
nagyúr
Na végre sikerült.
Qrva sokáig b@szakodtam a takarítással, mindent kiszedtem a házból izgalmamban, aztán 2 órával később már elegem volt, alig vártam, hogy végezzek.
Kicsit átalakítottam a dolgokat, most halkabb és elvileg jobban szellőzik a ház. Most a CPU hőmérsékletnék függvényében változik 3 db venti fordulatszáma automatice.
Az LGA775-ös oprendszeren vagyok jelenleg...csináltam már ilyet régebben is. Ettől függetlenül valszeg telepítek majd egy újat ha rámjön, már kb. 4 éve halogatom.
Na aztán nem akart menni a hang meg a hálókártya, kb. 1 óra volt mire rájöttem, hogy a hangnál rossz eszköz volt beállítva alapértelmezettként
, hálónál meg a modememet kellett újraindítani, lol.
Szóval most megy.Egyelőre alapon van minden. Proci most üresjáratban 35-40 fok, prime 95-tel terhelve 60-65 között van. Nemtom ez sok-e, nekem annak tűnik a Core 2 után.
-
fLeSs
nagyúr
Asszem elkezdem a cserét.
A lényeg, ami miatt az egész csere időszerűrFactor 2, 3 monitor, 5760x1080, saját beállítások, Sebring, 29 AI, ~20 fps...
Assetto Corsa, 3 monitor, 5760x1080, saját beállítások, Nurburgring, 23 AI, ~30 fps...
iRacing alatt stabil 60+ fps kéne, jelenleg 40-re is le szokott esni.Nekem ez a lényeg.
Nem lesz gyors a csere, mert egyúttal akkor már nagytakarítást is csinálok a gépben.Lássuk.
-
fLeSs
nagyúr
Itt a cucc: 3570K + Z77A + Vengeance 2133.
Néhány tesztet futtathatok, érdekel vmi? még mielőtt szétszedem a QX9650-est. -
fLeSs
nagyúr
Sztem veszek egy Asus Z77-A-t. Tetszik külsőre, puritán és arra a tuningra amire nekem kell, elég.
Vannak bordák a VRM-en. A jelenlegi Gigám is egy olcsóbb fajta, és már 7 éves. Előtte is többnyire olcsóbb lapokat vettem, mert sosem érdekel a sok flinc-flanc.
A legjobban a Giga Z77X-D3H tetszik, csak ennyit nem akarok kiadni rá, meg amúgyis külső miatt nem kéne alaplapot venni.Egyébként ismét egy kis irónia...
Nemtom emlékeztek-e anno az i875P/865PE lapokra, pl. Abit IC7, Asus P4P800. Ezeknek az alaplapoknak Prescott procikkal kellett megbirkóznia miközben 3-4 fázisos feszellátásuk volt ráadásul hűtőbordák nélkül...igaz, melegedtek rendesen, de nem voltak leszarozva csak emiatt, anno ezek számítottak a csúcsnak.
-
fLeSs
nagyúr
Leszűkítettem a keresést. Kinéztem 3 ramot, mindegyik a legolcsóbb adott sebességen
Crucial 1600 - 21k
HyperX Fury 1866 - 24k
Vengeance 2133 - 24k
Emiatt a teszt miatt nézelődtem magasabb órajelt is: [link]szerk: mondjuk egyelőre azt sem tom, hogy ez természetes-e, hogy a RAM-ot ezen a platformon aszinkron feljebb lehet emelni, vagy kell hozzá vmi spéci lap.
-
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
Illetve RAM-ból sem tom melyik legyen, 2x4 GB-os kit kell, 1600-as, a legolcsóbbak.
CORSAIR 8GB 1600 DDR3 VENGEANCE CL9 KIT 2X4GB LP
KINGSTON DDR3 1600 8GB HYPERX BLU BLACK SERIES CL9 (KIT OF 2) XMP
RAM CORSAIR DDR3 1600 8GB VENGEANCE CL9 KIT 2X4GB - RED
RAM CORSAIR DDR3 1600 8GB XMS3 CL11 KIT2X4GB
RAM CORSAIR DDR3 1600 8GB XMS3 CL9 KIT 2X4GBIgazából itt mi döntsön? Hogy nekem melyik tetszik külsőre?
-
fLeSs
nagyúr
Kéne egy kis help.
i5-3570K alá melyiket vennétek? A procit csak alapfeszen fogom tuningolni.Asus Z77-A
Asus P8Z77-V LXMSI Z77A-G41/G43
Gigabyte Z77-DS3Hezek megérnek +3000-et az Asusokhoz képest?
-
fLeSs
nagyúr
Az a helyzet, hogy pont azon jár az eszem, amit el akartam kerülni.
Szal ha eladom a cuccaimat
proci - ~25-30
alaplap - ~5-10
RAM - ~20és veszek
3570k - ~40-45
alaplap - ~25
RAM - ~20különbség - 25-35
akkor ezzel elérném, hogy most lenne egy gyors gépem, nem kéne várnom, és ahogy írtátok a Broadwell/Skylake az elején úgyis drága lesz, szal jóval olcsóbban megúsznám, és ez is elég lenne nekem bőven mindenre. Most. Csak én nem akartam ezzel mostanában foglalkozni. ÉS úgy terveztem, hogy amikor kijön az új Intel cucc, szépen felújítok sokmindent, és akkor az tök jó érzés lesz, hogy egy szinte új gépet építek...
Ááááááá.....
Tudnátok 1-2 lapot ajánlani a piacról egy 3570 alá? SLI/CF nem érdekel, Asrock ne legyen. Fogalmam sincs mi ez a sok chipset, régen nem volt ennyiféle.
-
fLeSs
nagyúr
Szemezek a 3470-nel.
Két kérdésem lenne.
1. hogy ha tuningolom ezt a procit, akkor bekapcsolva maradhatnak az energiagazdálkodási funkciók? Úgy nem akarok tuningolni, hogy a proci egyfolytában 4 GHz-en jár.
2. pontosan milyen chipset/alaplap kell ahhoz, hogy ez menjen? -
fLeSs
nagyúr
Az elmúlt két órában a hőfokok miatt itt b@szakodtam a géppel (végig Valley meg Furmark ment), aztán végülis az utóbbi percekben rájöttem, hogy felesleges volt.
- annyiból nem, hogy a tápomat+új VGA-t jól leteszteltem. Utánaolvastam, hogy GPU-Z-nél mit jelentenek ezek a Perfcap Reason dolgok, és kiderült, hogy nincs gond.
A házam olyan, hogy csendességre lett tervezve, szóval nem éppen a legjobb szellőzésű, de emiatt nem kell aggódnom. Az a TDP érték nyitott háznál 15 fokkal hűvösebb GPU-val is lecsökken szépen lassan, szal nem a hőmérséklet miatt van. A kártyám max terhelésen 85 fokon fog menni (egyelőre még azt sem tudom, hogy ez játékokkal is így lesz-e, vagy csak a Furmark melegíti be ennyire), ez van, egy GPU-nak ezt a hőmérsékletet simán bírnia kell. Majd télen fellélegezhet.
Van elől két venti, alul egy (befelé fújnak), hátul is egy (kifelé), szóval ennél többet nem tehetek. Ref kártyával talán jobb lett volna, mert az kifújja a levegőt a házból.Nem kell offba tenni az írást. Ezek az emberek mind vidéken laknak és egyik sem nagyon hajlik a postázásra, meg én sem nagyon vagyok a híve. De majd nézelődöm. Amúgy vmi olyasmi rémlik nekem, hogy ezeknek a sandy meg ivy prociknak vmi különleges alaplap kell, hogy tuningolni lehessen. Ez a 13e-es lap bírja a dolgot?
Dany007: nem fogok most 40+ért procit venni, mert akkor amellé már járna egy jó lap+RAM páros, és akkor már egy elég sokba kerülő cserénél tartunk, viszont mint írtam én várni akarok a következő generációig.
-
fLeSs
nagyúr
A 270x-ed olyan gyors, mint GTX 760-om, amivel nem látszott különbség, még szép, hogy GTX 780-nál jobban kijön ha CPU limit van (mert ugye ezt mondjátok, hogy az Unigine a VGA-t méri).
Szóval: a te 270X-eddel és az én GTX 760-ammal lefuttatott tesztből annyi derül ki, hogy ennyit bír a VGA.
A GTX 780-nal futtatott tesztből meg az derül ki, hogy ennyit bír a proci.
Semmi meglepő. -
fLeSs
nagyúr
Btw gondoltam már az i5-750/i8-870-re is, azok is olcsók.
és lehet kapni őket. Csak nemtom mennyivel lennék előrébb.
-
fLeSs
nagyúr
A Furmark ~5 percig 100% TDP-n hajtotta a VGA-t, aztán 80 fok felett elkezdett csökkenni, 86 fokig emelkedett, ahol 90% TDP-t írt a VGA-ra.
Hiába próbáljátok megmagyarázni, hogy 812314 wattos táp kell, mert nem kell.
A procicserén elgondolkodom. Kezdhetnénk azzal, hogy mutatsz nekem egy eladó i5-2500K-t 30e környékén, ugyanis sehol sem látni.- csak mert ugye arról volt szó, hogy erre lenne érdemes cserélni, mert olcsón megúsznám.
-
fLeSs
nagyúr
Na, itt van a gépben a VGA.
Ahogy azt sejteni lehetett a procim nem hajtja ki teljesen.
Az itteni eredményekkel [link] összehasonlítva az én gépem
Heaven alatt 58 fps
Valley alatt 55 fps
Szóval végülis az előrelátott ~20% lemaradás.De hogy az eredeti témánál maradjunk, a gép megy, nem kapcsolt le egyik játék/Unigine alatt sem.
Az imént ráeresztettem a gépre a Furmarkot 10 percre az itt leírt beállításokkal [link], a tápból hüvös levegő jön kifelé és még mindig hangtalan, szóval nem pörgött fel túlságosan a ventije.Be Quiet Straight Power E9 400 Watt
-
fLeSs
nagyúr
Annyit azért elárulok, hogy iRacing alatt nem szaggat a játék akármekkora is a grid. Amikor figyelgettem ezt, minimum 40 fps mindig megvolt, általában 50-70 között van. Jó lenne, ha minimum 60 lenne, és általában 80-100 között lenne.
rF2-ben 15+-nál kezd sz@rrá válni a helyzet, AC-ben meg még nem kisérletezgettem, tegnap 23 AI-val eléggé gyengus volt.Az elején ki is írta, hogy a proci 95%-on van vagy vmi ilyesmi.
Számomra az iR a lényeg, mivel azzal játszok 80%-ban.Elvileg ma du. hozzák az MSI 780 Twin Frozr-t.
-
fLeSs
nagyúr
Ránéztem már most.
iRacing (replay)
4800x900-ban GPU 60-99% között, CPU max 50%...(gondolom mert csak két magot használ a játék)
5760x1080-ban GPU 70-99% között, CPU max 50%...rFactor 2 (29 AI-s verseny)
5670x1080 GPU 80-100% között, CPU max 50%AC (23 AI-s verseny)
5670x1080 GPU 50-90% között (többnyire 50-60%), CPU max 80%Na akkor ez mit jelent?
iRacing alatt 5760-ban magasabb a GPU usage, de alacsonyabb az fps.Pedig ez csak replay.
-
fLeSs
nagyúr
Nem gondoltam volna, hogy elalszok a Godzilla alatt...
Naszal, ezeket az eredményeket azért tettem be, mert nekem nincs sok fogalmam arról, hogy mostanában mivel mérnek. Benchmark kb. 2005-ben volt utoljára a gépemen. Ezt az Uniginet láttam youtube-on, megtaláltam a tesztet, GTX 760 van benne, más procival, szóval megnéztem a saját gépemet is. Ennyi.
Ha sz@r, akkor sz@r.Majd azt fogom megnézni, hogy Afterburner alatt a GPU terhelés mennyi, ez elvileg megmutatja, mennyire használjuk a VGA-t.
-
fLeSs
nagyúr
Na most kiderült, hogy milyen gyenge az én procim ehhez a GTX 760-hoz....
Teszt: [link] - proci i7-4770K
teszt drivere: 320.39
saját driver: 320.49Unigine (Valley 1.0)
Quality = Ultra
AA = 8XSaját gépem: 38,7 fps
Unigine (Heaven 4.0)
Tessellation = Extreme
AA = 4X
AF = 16X
Quality = Ultrasaját gépem: 35,5 fps
...
majd ugyanezt megnézem GTX 780-nal is. Btw a háttérben itt van a böngésző, plusz áll egy film.
szerk: csak ide teszem a linket, hogy könnyű legyen megtalálni [link]
-
fLeSs
nagyúr
Gondoltam a várakozásra, nézelődtem, hogy mikor jön a következő csúcs-NV, és október-novembert írnak, de nem várok, mert
1. addig is játszani akarok
2. a 780 nekem bőven elég lesz mindenre ha a 3 játékomat viszi 3 monitoron, akár 3 évig is
3. az NV szeret csúszni, ez a megjelenési időpont amúgyis csak pletyka
4. ha nem is csúszik, karácsony előtt jönnek ki, amikor a hardverek ára emelkedik
5. mire eljut magyarországra az +1 hónap
6. az emberek akkor sem fogják csak úgy utánunk dobálni a 780-atKb. ennyi az ellenérvem.
A három játékból kettő amivel játszok DX9-es (lol), a harmadik amivel a legkevesebbet játszok DX11-es, de azzal most sincs nagy gondom.
Ha kijön a Broadwell vagy a Skylake és váltok, akkor készítek erről egy tesztet. Még az is lehet, hogy mégiscsak beruházok egy i5-2500K rendszerre, de ahogy elnéztem azonnal elkapkodják őket amikor vki meghirdeti, szóval csak 30e+-ért találnék procit. -
fLeSs
nagyúr
Jobban utánanéztem, és sztem a Fire Strike eredmények elég jól tükrözik a helyzetet, de ebből továbbgondolva abszolút nem lesz gondom a GTX 780-nal.
Itt ugye az jött ki, hogy az i5-tel ~20%-kal lenne gyorsabb 1920x1080-ban.Itt ez a CPU-teszt [link], amiben 7970 GHz Edition-nel teszteltek.
Itt az összevetés alapján a GTX 780 13%-kal gyorsabb, mint a 7970 GHz Edition: [link]. Az Anandtech megerősíti: [link]
A fenti CPU tesztben az én procimnak az X4 980 felel meg, ami 1920x1200 erős beállítások mellett minden játék alatt ~10%-kal maradt el a legerősebb procitól (4770K). Itt ugye arról beszélünk, hogy 36 vs 39 fps, 55 vs 59 fps és 79 vs 89 fps.
szóval eléggé elhanyagolható.
Szóval
1920x1080/1200 alatt
VGA: 780 vs 7970 GE: +13%
CPU: 4770K vs X4 980 (Q9650): +10%Csakhogy én abszolút VGA-limitben fogok játszani 5760x1080-ban, szóval a CPU talán még kevesebbet számít, a VGA +13%-át meg kibírom a Skylake-ig. A lényeg a VGA, és a teszt alapján ~50%-kal gyorsabb a 780 [link]. Ezért gondoltam először a VGA cserére és nem a CPU-ra.
Ez most így eléggé kuszának tűnik, de én meggyőztem magamat, úgyhogy ezt a témát le is zárhatjuk.
Anno én írtam ezeket a cikkeket szóval elég sokat foglalkoztam ezzel a témával: [link] és [link]. Közöttük készült vagy 6-7 rész ebből a témából. -
fLeSs
nagyúr
Fire strike
i5 + 760 - 6590
9650 + 760 - 6012i5 + 780 - 12255
9650 + 780 - 9877Mondjuk i5 + 780-nél a proci meglehet, hogy 4,5 GHz-en ment, a max turbo clock nem értem mit jelent, mert hasonló pontszámoknál tök más értékek vannak.
Mondjuk ebből az látszik, hogy a GTX 760-ban benne van 10%, a GTX 780-ban meg benne lesz 20% amit nem használok ki. 1920x1080-ban.
-
fLeSs
nagyúr
Rákerestem 3DMark 11 Extreme eredményekre és ezt találtam (legjobb eredmények)
i5-2500K + GTX 760 - 3395 pont
i5-2500K + GTX 780 - 5731 pontQ9650 + GTX760 - 2811 pont
Q9650 + GTX780 - 5004 pontNemtom mennyire reális ez, hiszen a GTX780 játékok alatt tudtommal ~50%-kal gyorsabb, itt meg 70+%-kal. Összevetésnek azért jó. Btw ez is csak 1920x1080-ban tesztel.
-
fLeSs
nagyúr
Amúgy hogyhogy még mindig nem lehet a fórumon youtube videót belinkelni? 2014 van for god's sake...
-
fLeSs
nagyúr
Kicsit elkanyarodtunk a témától.
Ezt a VGA-t mindenképpen megveszem.
Utána: garantálja nekem vki, hogy ha lecserélem a cuccom (i5+lap+RAM), akkor gyorsabb lesz az én beállításaimmal az én játékaimban? Hogy akkor a VGA húdecsúcsszuperül gyorsabb lesz, mint a jelenlegi géppel? Kifizeti a különbséget ha mégsem?
Csak mert kicsit úgy érzem magamat, mintha vmi reklámdömpingbe csöppentem volna bele, mint fél évvel ezelőtt, vegyél nagyobb ezt, vegyél gyorsabb azt (behelyettesíthető ide autó, lakás, egy tábla csoki, plazmaTV, ...)
-
fLeSs
nagyúr
Én is kiszámoltam, és kb. 20-30 000-et kéne költenem, ha lap+cpu+ramot cserélnék. Annyira nem vészes, csak az eladogatás meg a "veszegetés"
az amihez nincs semmi kedvem, és én nem vagyok biztos benne, hogy lenne belőle előnyöm. Ettől függetlenül lehet, hogy meglépem, még meglátom.
A 760 köszöni jól van a gépemben. Amúgy nekem egyáltalán nem fáj a dolog, már fél évvel ezelőtt is felvetődött ez a téma itt a blogomban, engem az érdekel amit látok, és sztem a procim elég ezekben a felbontásokban a GTX 760-hoz, nem 1024x768-ban játszok, de nem is 1920x1080-ban.
Az AMD-n épp ma gondolkodtam, egy R9 290-en, mert olcsóbb mint a 780, viszont jóval melegebb és még többet fogyaszt (terhelve min +50w), azt már nem akarom megkockáztatni. Mondjuk ebből is az jött ki, hogy a 780vsR9290 árkülönbségből fejleszthetném a tápomat.De akkor ennyi erővel már lecserélhetném majdnem az egész gépet a picsbe.
Zoli0726: azon az oldalon ne a QX6700-hoz hasonlítsd a procimat, hanem az X4 980 adatait nézd, az én procim azt a szintet hozza (Yorkfieldem van).
-
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
Speed(R): amúgy ez a 2500K elgondolkodtatott. Ahogy elnézem a proci nagyon kelendő, szóval ki kell fogni. És nekem akkor már az alaplapon kívül RAM-ot is cserélnem kéne, szóval nem jönnék ki olyan olcsón.
-
fLeSs
nagyúr
Speed(R): nem akarok ráfizetni, szimplán nem és kész.
Így is sokba kerül ez a kis szimes hobby. Lenne rá pénz, de "tiltja a vallásom".
Ráadásul nem tervezek hosszútávra a proci+alaplap+RAM kérdésében. Akkor fogok cserélni, ha kijött a Broadwell vagy a Skylake, addig nem költök rá.
Btw itt egy teszt: [link]. A procim az X4 980-nal van kb. egy szinten...Ha nyernék is vmit a gyors procival 5760x1080-ban akkor az minimális lenne (<10%)
mrbig25: ez már érdekesebb kérdés. Már majdnem megijesztettél.
Ha nem fog menni a cucc, akkor kénytelen leszek cserélni.
Amúgy ha jóltom, akkor az MSI Afterburnerrel lehet figyelni a GPU terhelését, és ha játékok alatt 100%-on megy, akkor minden rendben, vagyis a proci nem kevés a GPU alá, illetve a GPU sem limitálja magát a (gondolom) kevés táp miatt (???) - ha erre gondoltál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Bluetooth hangszórók
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- iPhone topik
- 3DMark (2013) eredmények
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Tőzsde és gazdaság
- Hálózati / IP kamera
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Hibátlan Apple iPhone 15 Pro - Kártyafüggetlen - 128GB Fekete Titán (87% Akku)
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Probook 640 G2 (14/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest