- Argos: Szeretem az ecetfát
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- #95904256: Socket370 / 3DMark2001
Új hozzászólás Aktív témák
-
S-Attila
senior tag
"Szerintem itt te siklottál el a téma fölött mégpedig nagyon csúnyán.
"
De lehet te is az enyém fölött.
Kis túlzással azt állítod, hogy az a 20-40 év közötti ember, aki nem képes megtanulni a számítógépet kezelni, az vagy nem is akarja, vagy szellemi fogyatékos. Én csupán ezzel nem értek egyet.
-
S-Attila
senior tag
"Nekem legalábbis 4. osztálytól kezdve volt."
Igen, neked volt. Hidd el, hogy ezzel te egy nagyon szerencsés ember vagy. Nekem pl. általános iskola 7. osztályától volt heti egy óra informatika, fél évig, 8.osztályban heti egy egész éven át. Pedig tippem szerint én pár évvel fiatalabb is vagyok, mint te. Egyszerűen olyan környezetben nőttél fel, ahol ez természetessé vált a számodra. Sokan meg nem olyan környezetben nőnek fel, és ha nincsen - vagy nem volt - otthon saját számítógépük, akkor nem tudtak mit tenni. Akit nem érdekelt a téma, annak úgyis mindegy volt, akit érdekelt volna, az meg meg volt lőve. Ennyi.
"Szerintem még itthon is alig van olyan fiatal akinek ne lenne otthon egy PC-je vagy laptopja, akár mindkettő."
Megint csak kérdezem: reprezentatív felmérés, saját tapasztalat, vagy...?
"De ha valaki össze tud spórolni 10 ezer forintot egy ilyen alap 5-10 éves konfigra,..."
Lehet, hogy össze tud, és itt ügyesen el is siklottál az időtényező felett.
Kel 5-kor, hazaér este 7-re, a munkahelyén nem számítógéppel dolgozik. Család, gyerekek. Kérdés: mikor van ideje számítógéppel foglalkozni? 40 éves nő saját maga kijelentette, hogy ha napi 3-4 órája lenne foglalkozni vele, ő is benne lenne a témában. De nincsen, mert a hétköznapjait elviszi a munka és a család.
"Tehát okés, hogy szar az oktatás és ez súlyos probléma, de legalább egy mai fiatalban lehetne annyi, hogy továbblát a facebook-nál."
Motiváció. Illetve annak hiánya. Meg amit a "fiatal" a környezetében tapasztal. Ez a probléma jóval túlmutat az oktatáson, meg annak minőségén. Szerintem.
-
S-Attila
senior tag
"Igen, de sz.gépet már látott...
Te láttál már mozdonyt menet közben? El tudnád vezetni elsőre hiba nélkül?
"A finom motoros funkciók pedig valamikor 3-4 éves kor környékén kezdenek kiforrni és 5-7 éves korban csiszolódnak tökéletesre. Ha valakinek ez nem sikerül akkor viszik orvoshoz. Mert nem fejlődik megfelelően."
Egy fityfenét. Jobb helyeken talán, de az átlag inkább az, hogy besorolják a szellemileg elmaradottak közé. Stb., stb. Arra próbáltam célozni, hogy ezeket a dolgokat nem fél óra megtanulni, hanem napok-hetek kérdése. Megszokni.
"Szerintem fölösleges a számítógép kezelésből ekkora ügyet csinálni. Egyszerűen vannak bénák, akik nem akarják megtanulni, meg van egy béna oktatási metódus, ami inkább bemagoltatja a diákkal a gombok helyét, mintsem egyszerű logika alapján megmutassa hogy mit hol hogyan és miért kell keresni."
Ez egy ennél sokkal összetettebb dolog. És hosszabb időt vesz igénybe. Gondolj csak bele: ahhoz, hogy valaki megértse, mi az a mappaszerkezet, tudni kell, mi az a mappa. Meg egy csomó fogalmat, amit az emberek többsége a való világban értelmez, nem absztrakt szinten. Értsd: pl. az "Asztal" számára nem az a képernyőn megjelenő, háttérrel rendelkező felület, hanem az az általában négylábú bútordarab, amire tárgyakat tesznek. Nem tudom, érted-e a ennek a jelentőségét.
"A 16 hónapos fiam egy ujjal elindítja a játékot a 4 colos telefonon és szépen pötyögteti a játékzongorát. (persze ehhez odaszoktam neki tartani)."
No, ez meg felvet egy újabb dolgot: az időtényezőt. A gyermeked naponta találkozik ezekkel a dolgokkal, az emberek sokasága viszont hetente legfeljebb néhány órát ülhet számítógép előtt. Egyszerűen nincsen rá ideje, és a munkáját sem számítógépen végzi.
"Ha valaki ilyen alapvető logikát sem képes egy komplexebb számítógépes rendszerre alkalmazni akkor annak tényleg szellemi problémái vannak - vagy alapvetően elsőre se lett rendesen elmondva / megtanítva neki."
Az utóbbi egy nagyon jellemző dolog, de ezen hogyan szeretnél segíteni?
-
S-Attila
senior tag
"Az okés, de én meg a bejegyzésben nem erről beszéltem."
Konkrétan a bejegyzésben egy olyan nőről írtál, aki még sohasem látott Outlook-ot.
"Plusz ehhez nincs szükség fizikai erőre, se fizikai rátermettségre.
Az autóvezetéshez nincsen szükség fizikai rátermettségre?
De még ha a számítógép-használatról beszélünk is: az egér használatához igenis kell egy jó adag finom motoros funkció.
Nem egy 20-40 közötti emberrel ültem egy padban nem olyan régen, és a többségüknek gondot okozott pl. egy mappaszerkezet elkészítése is. De ettől még a való életben nem voltak szellemi problémáik.
-
S-Attila
senior tag
"...Hogy ha egyszer valaki megtanult autót vezetni,..."
De éppen azt írtam, hogy egyszer sem tanul meg autót vezetni. Mert fél/hiányzik megfelelő koordinációja, hogy egyszerre kezelje a gázpedált és a kuplungot, nincs megfelelő térbeli koordinációja... lehetne sorolni okokat, de a lényege, hogy nagyon sok ember nem képes rá. Ez olyan, mint a jó szakács: csak keveseknek adatik meg hozzá a tehetség.
"Egyébként ami a számítógép használatot illeti azért a legtöbb mai fiatalnak ez nem okoz gondot."
Ezt reprezentatív felmérés, vagy saját tapasztalat, vagy...?
-
Az rendben, de ha fájlmegosztón keresztül küldöd, akkor nem mindegy? A kismillió közül egy talán megengedi a futtatható állományok küldését. Több lehetőség nekem sem jutott eszembe. Talán még a küldd el zip-ben (megint csak fájlmegosztón), és XP SP2-től felfelé már kezeli ezt. Sajnos ilyen szempontból kinőttük az email-t is. De az informatika oktatásról ne is beszéljünk...A célszemély nem ért ehhez, de gondolom a facebook és youtube megy neki...
-
callmeakos
veterán
De ez durva, ha nem túnik fel neki hogy van e net vagy sincs....
Amúgy ismerős a sztori. Egyszer próbáltam anyumat a gép elé ültetni. Katasztrófa lettAzóta semmi próbálkozás
Amúgy az a cikk ott bukott meg hogy az alternatívát a Linuxban látta az író. Az összes Linux fannak meg kéne értetni, hogy bármennyire is jó az Ubuntu meg a többi disztribúció, de úgy kompletten sosem lesz arra alkalmas hogy egy alap felhasználónál leváltsa a Windowst. Hiába ingyenes így meg úgy, tudjuk mind honnét szerválják a Windózt azok. Álszentnek meg nem kell lenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged