- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
1: statisztikai alapon kell leteznie eletnek a Foldon kivul ugyanakkor arra is nagy az esely hogy sohasem talalkozunk veluk.
2: biztosan letezik. A kerdes h mire gondolsz. Olyan nem hiszem h van h 10 ember havonta osszeul egy kastelyban es leosztjak a lapokat, azonban minden politikai ero mogott kell lennie egy befolyasos csoportnak.
3: szerintem kihalni nem fog de a jelenlegi egyensulytalansag biztosan nem lesz fenntarthato hosszutavon. -
Chaser
legenda
válasz
Carlytoo #140 üzenetére
egy pár száz évvel ezelőőti emberiségből talán menne gond nélkül földanyának 15-20 mrd ember, a mai fogyasztói társadalommal a jelenlegi létszám is sokkkk, ezt úgy sokan szeretik kifelejteni a matekból
Hieronymus
és az akkuk sem akörnyezet megkíméléséről hírese, ha jól rémlikszerk:
Geri Bátyó
erre jó példa az x növény, aminek z magassága lehet, ugyanakkor érdekes volt látni, mikor nálunk a z magaság 2z-3z közötti tartományba esett ( : de ilyen esetről még csak említés sincs sehol, vagy olyan növényekről amik bokrok, viszont nálunk és elvétve 1-2 helyen láttam belőlük fát is, a kertészek meg kb hülyének néznek amikor mondom ( : -
Geri Bátyó
addikt
Voltak olyan tanáraim, akik nem fogadták el a standard elméleteket és többet tanultam tőlük, mit bárki mástól. Nem nézem le a tanárokat. Azokat nézem le, akik nem képesek elfogadni semmi újat és még akkor is ragaszkodnak egy idejétmúlt elmélethez, amikor az már régen nem igaz.
Sokszor azt érzem, hogy a "hivatalos álláspont" (amit jelenleg te is képviselsz) a mendemonda, csak több mögötte a hatalmi tényező. Nyilvánvaló dolgokat nem figyelembe venni nem igazán konstruktív. -
Carlytoo
senior tag
"(ami egyfajta nácizmus)"- Semmilyen fajta nácizmus. Ez kontraszelekció ellenesség.
"ez a hozzáállás nekem nem jön be, hogy kitalálja a nagy feladatot, de oldja meg más. találjon ki olyan feladatot, amit ő fog végrehajtani a cél érdekében."- Nem tisztem megoldani a problémát. Az sem tisztem, hogy én élelmezzem az afrikai kontinens elmaradottabb régióit.
Nem tévedtem. A jelenlegi pazarló, semmivel nem törődő emberiség vagy megoldja x időn belül a problémát, vagy komolyabb problémák lehetnek. A bolygónk eltartóképessége valóban 15-20 milliárdos embertömeget is elbírna, de nem ezen a fejlettségi fokon és nem ilyen életminőséggel.
Minden "birodalom" előbb vagy utóbb elbukik. Amelyik tovább élt, hódított. Ezért tartom szükségszerűnek és abszolút prioritásnak az idegen bolygók majdani kolonizációját.
-
A járművek mennyiségének növekedése egyre nagyobb szennyezést jelent.
Azt azért érdemes átgondolni, hogy az elektromos autók fékbetétei és gumijai ugyan úgy kopnak mint a belsőégésű társaiké. Mivel ezek az anyagok nem katapultálnak közvetlenül az enyészetbe, Első körben a levegőt szennyezik, Miután kiülepednek, mindent."....és sosem voltak olyan skizók a sötétzöldek, mint most."
Ez ügyben nincs mit tenni. Szélsőségesek mindig voltak és lesznek. -
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó #136 üzenetére
hmm. gyakran megyek haza, vidékre, és látom, mi történik.
azt is láttam, hogy az általad lenézett tanárok mind maszekoltak egyetem mellett, pontosan képben voltak mindennel, és valószínűleg azóta is képben vannak.
szerinted le fogom cserélni a véleményemet a mendemondáidra? hint: nem. -
Geri Bátyó
addikt
válasz
Hieronymus #134 üzenetére
Valóban van némi előrelépés, de az energiafehasználás gyorsabban növekszik, mint a megújuló energiaforrásokra való átállás. Trump pont most indítja be újra a szénerőműveket.
Az elektromos autók által felhasznált energia is többnyire fosszilis, vagy atomerőműből jön. -
Geri Bátyó
addikt
Én nem csak olvasok, hanem beszélek olyanokkal, akik vidéken élnek és gazdálkodnak. Amit tapasztalnak az szerintem többet ér az egyetemi főfaszok gyakorlatiatlan elméleteinél. Többek között méhész ismerőseim is vannak és ők mondják, hogy az elmúlt 2-3 éveben folyamatos a méhek pusztulása.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #134 üzenetére
"Az energiatermelés megújuló - zöld irányba tolják el.": aminek eredményeképp sosem volt olyan koszos a levegő, mint most. és sosem voltak olyan skizók a sötétzöldek, mint most.
-
válasz
Geri Bátyó #132 üzenetére
"....Egyrészt nagyon sok energiába kerül és amíg nem állunk át megújuló energiaforrásokra, addig ez probléma (Márpedig az olajvállalatoknak ez nagyon nem érdeke ..."
Sikerült feltenni a régi hanglemezt. Mára már egy kicsit elkopott, de 20 éve még aduász volt.
Időközben kiderült, hogy a járműgyártók járművet akarnak eladni. Nem csak belsőégésű motort.
Az európai államok támogatják az elektromos járművek terjedését. Az energiatermelés megújuló - zöld irányba tolják el. -
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó #130 üzenetére
"Egyre több a probléma a mezőgazdasággal, mert a kártevők és betegségek immunisak a permetezőszerekre, amiből túl sokat használtunk.": az ilyen kamu híreket honnan kapod?
-
Geri Bátyó
addikt
"Igazából ivóvizet nem egy túl nehéz dolog előállítani, ez nem igazán valós probléma."
Akkor szerinted miért nem csinálják? Elmondom. Egyrészt nagyon sok energiába kerül és amíg nem állunk át megújuló energiaforrásokra, addig ez probléma (Márpedig az olajvállalatoknak ez nagyon nem érdeke és itt máris belementünk a háttérhatalom témakörébe), másrészt a kiválasztott só tönkreteszi a berendezéseket és ezért is nagyon sokba kerül.A korábbira reagálva: "Az óceánok planktonjai jóval rosszabb körülmények közt termelték össze a földi légkört" Azok a planktonok nem a maiak megfelelői. A mai planktonok abban a környezetben nem élnének 5 percet sem.
Valamin azt sem szabad elfelejteni, hogy azok az ősi planktonok kb. 8% oxigént raktak a légkörbe. Ez tette lehetővé a szárazföldi életet, ami a többit létrehozta. Amúgy a légkör oxigéntartalma is egy érdekes téma, amit sokan nem tudnak, mert nem akarják a tudósok, hogy tudjuk. -
Sinesol
veterán
válasz
Geri Bátyó #130 üzenetére
Igazából ivóvizet nem egy túl nehéz dolog előállítani, ez nem igazán valós probléma.
Jelenleg divatos dolog pl. a smartwater, na ott desztillált vizhez adnak utólag beallitott arányban ásványokat, ugyanez bárhol megoldható, desztillált vizet akarmilyen vizforrásból elő tudnak állítani.A rohamosan fejlődő technológiákat figyelembe véve rengeteg probléma orvosolható, a kérdés az, hogy képesek vagyunk-e elfogadni, hogy tovább kell lépnünk.
-
Geri Bátyó
addikt
Például a Himalája gleccserei az elmúlt 40 évben 60%-al csökkentek. Ha és amikor eltűnnek, az ázsia vízkészletének a 70-80%-át jelentené. A föld lakosságának kb. fele maradna víz nélkül.
Egyre több a probléma a mezőgazdasággal, mert a kártevők és betegségek immunisak a permetezőszerekre, amiből túl sokat használtunk.
Van még jópár hasonló dolog, amit csak az nem lát, aki nem akar (Például Trump). -
Sinesol
veterán
válasz
Geri Bátyó #127 üzenetére
Az óceánok planktonjai jóval rosszabb körülmények közt termelték össze a földi légkört, igazából ha nem célzottan irtjuk őket, nem fognak eltűnni, az erdők jó része is hasznosithatatlan területen van, szóval sok megmaradna.
A méhek kihalása sem hiszem, hogy túlságosan valószínű lenne, de egyébként is vannak más beporzók, sőt elég sok növény szélbeporzású. Plusz sok növény van, ami nem is igényel beporzást a terméshozáshoz, pl partenokarpia, ez alapján génszerkesztéssel létrehozhatóak hasonló növények, amiknek ugyanugy nem kell beporzás. De pl. a krumplinak nem nagyon kell semmi, laborban pár növényt előállítanak, aztán a gumókkal szaporithatóak.
De pl már hust is növesztenek laborokban, a jövőben valószínűleg szinte minden szintetizálható lesz.
Plusz a jövőben lehetnek olyan mikroméretű robotok, amik elvégzik a méhek munkájátEgy ponton a távoli jövőben mindenképpen le kell majd mondanunk a Földről, mert simán jöhet valami olyan természeti katasztrófa, hogy el kell hagynunk a bolygót.
-
Chaser
legenda
válasz
Geri Bátyó #125 üzenetére
a történészek és "nagy tudományos emberek" is védik egymást, kb nettó hülye, aki olyat mer mondani mint ami ellentmond a szent gráljuknak
-
Geri Bátyó
addikt
"ha belátjuk, hogy a minket körülvevő környezet nagy részére lassan egyáltalán nincs szükség"
Végülis ez logikus. Mi szükségünk lenne arra sok fölösleges erdőre, meg az óceánok planktonjaira? Tulajdonképpen csak az oxigént termelik. Tanuljunk meg oxigénmentesen létezni és mindet ki lehet irtani."az erősebb, fejlettebb faj egyre magasabbra jut, miközben a többi lemorzsolódik"
Arra azért kíváncsi lenék, hogyan oldanád meg a gyenge méhek kihalását, amihez eléggé közel állunk jelenleg."az a nemzet, aki áldozatokat hoz, hosszu tavon hátrányba fog kerülni azokkal a nemzetekkel kapcsolatban, akik nem hoznak áldozatot."
Pont ezt a rövidlátást nehezményezem. -
Sinesol
veterán
válasz
Geri Bátyó #125 üzenetére
"Ettől függetlenül, szerintem sem kell lefelezni a népességet, mert ha így megy tovább elpusztul magától is"
Ezt továbbra sem értem mire alapozod, egyszerűen semmilyen jel nem mutat arra, hogy kihalás felé tartanánk.
-
Geri Bátyó
addikt
Sajnos a "mértékadó egyetemi tanárok" nagyjából annyira gyakorlatiasak, mint egy döglött hintaló. Van egy elméletük, amihez mereven tartják magukat és nem hagyják magukat befolyásolni a tények által. Sajnos ezek a tények. Ha nem így lenne, már a '70-es években beszüntették volna a freongázok használatát. Vagy, ami szakmámba vág, már rég nem így tanítanák a törzsfejlődést, különös tekintettel az emberi törzsfejlődésre. Viszont itt is az elfogadott elméletet támogatják és minden, ami ezzel ellentétes, azt az asztal alá söprik.
"komolyan elhiszi, hogy le kell felezni a népességet"
Még mindig egy elméleti vitáról beszélünk, ahol bármit fellehet vetni, mint elképzelés. Ettől függetlenül, szerintem sem kell lefelezni a népességet, mert ha így megy tovább elpusztul magától is."belátja, hogy tévedett"
Mivel 70-100 és távlatáról beszélünk, ezt nagyjából senki sem fogja megélni közülünk. És megint hangsúlyoznám, hogy ez egy teoretikus vita. -
Sinesol
veterán
Amúgy a károgásról jut eszembe, ha belegondol az ember, ez végigkísérte az elmult 4-5 ezer évet, bármi is volt a helyzet, mindig az volt az álláspont, hogy nagyon sz@r lesz mindenkinek a jövőben. Ilyen szempontból nézve nem is csoda, hogy a kereszténység ekkora vallás lett, hiszen erre a csapásirányra épül fel az egész, hogy az emberiség bűnös és mindenki bűnhődni fog, eljön a pokol.
Ott van pl. a vikingeknél a ragnarok, tipikus világvége, akkor ott vannak a Nostradamus dolgok, tipikus milyen szar lesz nekünk, emellett nem is olyan régen itt volt a maja világvége, azelőtt az atomháborútól való félelem, plusz ahogy emlékszem a középkorban is folyamat várták a világvégét ilyen vagy olyan okokból. Egyszerűen igény van rá gondolom az emberiségben, hogy valamitől tartani kelljen. Mivel a vallások már kicsit kezdenek elavulni, a vésztjósló tudomány veszi át a tömegek kiszolgálásának szerepét. Változó korok, változó megoldások, de a funkció ugyanaz.
-
válasz
Carlytoo #119 üzenetére
Jó. Ez mind szép eddig leírva.
Hogyan találjuk a népesség csökkentésének megoldását.A születésszabályozás nem jó, mert elöregszik az emberiség. Ha a nyugdíjas korúakat szántjuk be a barázdába, az sem jó, mert csak átmeneti csökkenést eredményez. A második VH csak eltolta a problémát.
Szóval nem elég bemondani a tutit. A megoldás javaslat nélkül csak kósza ötlet marad.
-
Sinesol
veterán
válasz
Carlytoo #119 üzenetére
Szerintem túlságosan sokat adsz a jelenlegi propagandákra, igazából a számítások szerint akár 10 milliárd embert is bőven képes lenne eltartani a Föld, plusz az sem mindegy, hogy meddig megy még ez a "mentsük meg ezt vagy azt" dolog, hiszen ha belátjuk, hogy a minket körülvevő környezet nagy részére lassan egyáltalán nincs szükség, akkor további erőforrásokhoz juthatunk.
Plusz a másik dolog, hogy ez a fajunk megmentése dolog is egy kicsit túl szentimentális dolog, pontosan miért érnek többet azok a jövőbeli életek a mostaniaknál? Egyáltalán mit számít az bárkinek, hogy mi lesz mondjuk 300 év mulva? Egyáltalán miért hiszi azt bárki, hogy meg kell menteni az emberiséget? Nagyon jól elvagyunk, folyamatos a fejlődés, általában mindig képesek vagyunk előbbre lépni, bármit is károgjanak a próféciák.
A kiválasztódás pedig nem állt meg, csak más szinten folyik, a jelenlegi kihalások is a részei, az erősebb, fejlettebb faj egyre magasabbra jut, miközben a többi lemorzsolódik.
Egyébként ez a Föld megmentése érdekében hozott áldozat is az kiválasztódás egy részének tekinthető, csak gondolj bele, az a nemzet, aki áldozatokat hoz, hosszu tavon hátrányba fog kerülni azokkal a nemzetekkel kapcsolatban, akik nem hoznak áldozatot. -
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó #120 üzenetére
én meg azt hallottam mértékadó egyetemi tanároktól, hogy a Föld el fogja tartani azt a lakosságot, amit a mostani előrejelzések reálisan előrejeleznek. Tehát azt nem, amit a mindenféle 15 perc hírnévre vágyó hisztéria és klikkgenerátorok mondanak, de azt, ami reálisan várható, azt igen.
következésképp szerintem két választási lehetősége van a kollégának:
1. komolyan elhiszi, hogy le kell felezni a népességet (ami egyfajta nácizmus), akkor járjon elöl jó példával, és saját magán mutassa meg, ne másra rója ezt a terhet.
2. belátja, hogy tévedett.ez a hozzáállás nekem nem jön be, hogy kitalálja a nagy feladatot, de oldja meg más. találjon ki olyan feladatot, amit ő fog végrehajtani a cél érdekében.
-
Geri Bátyó
addikt
Általánosságban beszélt egy felvetett problémáról.
Ugyanakkor a válaszát nézve ő is úgy van vele, mint én, hogy eljöhet az az idő, amikor a "léhűtőket" már nem lehet eltartani (politikusok, elméleti tudósok, programozók, fogyatékosok).
Én például egészségi állapotomnál fogva Taigetos pozitív vagyok és elsők között hagynának veszni, teljes joggal. -
Carlytoo
senior tag
Az én kedvemért? Ez nem az én kedvemről szól. Ez arról szól ,hogy talán addig ki kellene húzni, ameddig eljutunk egy olyan szintre, amikor már képesek leszünk kolonizálni más bolygókat. Ez nem szubjektív tényező, hanem objektív. Azzal, hogy te megpróbálsz végtelen szolidaritást mutatni nem oldottál meg elméleti síkon semmit. Hogy hajlandó lennék-e rá? Minden bizonnyal igen, ha tudom, hogy ezzel a fajunkat mentem meg.
A Föld nevű bolygó jelenlegi eltartóképességét már meghaladtuk a jelenlegi életszínvonal megtartása mellett. Lehet, hogy az emberiség a jelenlegi fejlődési tempójában még ellehet 70-80-100 évig, de lehet, hogy már addig sem. Kivettük a képletből a természetes kiválasztódást. Vagy mi helyettesítünk be valamit, vagy majd az anyatermészet.
-
Carlytoo
senior tag
válasz
Geri Bátyó #112 üzenetére
Ez akkora probléma lenne? Én úgy látom ,hogy itt elég erőteljesen szükség lenne egy népességcsökkentésre a fenntartható fejlődés miatt.
bkercso: Az emberiség legnagyobb ellensége jelenleg nem önmaga, vagy egy földönkívüli civilizáció. Sokkal zordabb körülményeket is el tudunk viselni, de ezt még nem tudjuk elképzelni. Külső kisbolygók, napszél, egy távoli naprendszerből érkező nagy erejű szupernova robbanás okozta sugárzás viszont pillanatok alatt eltörölhetne minket.
-
a jövőben függetlenedni fogunk a természettől
Ehhez az immunrendszer visszafejtése is szükséges, hogy az új baktériumokra és vírusokra gyors mesterséges válaszunk legyen, génszinten. A genomunk már ismert, az immunrendszert ezekben az években kezdték el visszafejteni. Izgalmas, főleg úgy, hogy a probléma, amit ezzel kezelni tudunk majd már a nyakunkon van!Ne feledjük, hogy az egysejtű élet bő 10x annyi ideig fejlődött, mint aztán a többsejtű, így a függetlenedéshez sejtszinten kell nagy ismeretekkel rendelkezni. Az életminőség javításához elég volt a magasabb szintű ismeret: pár rendszerparaméterből különböztettük meg a betegségeket sokáig.
-
válasz
Geri Bátyó #112 üzenetére
Szerintem az ezredelődés is kilátásban van, akár évtizedeken belül, ha összeomlik a globális emberiség a folyamataival együtt, valamint új betegségek jelennek meg. De ez nem gond az élet diverzitása szempontjából. A szegénységben élők - nagyon sokan - nem annyira specializáltak: erős az immunrendszerük. És továbbra is mindenevők vagyunk. A mezőgazdasághoz és így a létszámbeli robbanásunkhoz a tűz használata, a növénytermesztés ismerete és a közös hiedelemrendszer és nyelv kellett, hogy számunkra ismeretlenekkel is együtt tudjunk működni. 8 millió ember elég ehhez és ezeket aligha fogjuk már elfelejteni. Egy párezer évvel ezelőtti szinten vígan élhetünk. Ezen a szinten már az erkölcs, a törvények, társadalmi berendezkedés határozzák meg az életminőséget. És a mezőgazdasági forradalom elején az emberiség létszáma szintén 3-8 millió körülre becsült volt.
Ez a rosszabbik forgatókönyv. A kihalásunkat szerintem a globális éghajlatváltazás nem fenyegeti a jelen hírek és ismeretek alapján. (Illetve nyugodt lélekkel jobban megy a fejlődés is.)
-
Sinesol
veterán
Szerintem egyre inkabb afelé megyünk, hogy a jövőben függetlenedni fogunk a természettől, egyre több mindent szintetikusan tudunk majd előallitani, légköri gázbol, nyersanyagokbol. Nagyon nagy lepteket nezve amugyis elkerulhetetlen, hogy elobb vagy utobb jojjon egy jegkorszak, akkor amugyis kihal a jelenlegi fajok nagy resze, ahogy eddig mar rengetegszer megtortent, sz emberiseg viszont kepes lehet atveszelni.
El fog jonni egy pont a tavoli jovoben, amikor megallithatatlanul ki fog halni minden, ami nem eleg fejlett a tuleleshez, ez is resze az evolucionak. Igazabbol mar ma is ez zajlik, a gyengebb fajok elbuknak, miközben az emberi faj egyre magasabb fejlettseget er el. -
Geri Bátyó
addikt
Nyilván az élet nem tűnik el egyhamar, legfeljebb az emberi élet. Eléggé specializált életforma lettünk, ami nem nagyon képes már alkalmazkodni, hanem a környezetet próbálja a saját igényeihez igazítani és ez akár végzetes is lehet bizonyos körülmények között.
A pár fok melegedés viszont nagyon komoly lehet, például az ivóvíz és a kultúrnövények szempontjából. Nem lepődnék meg, ha az emberi populáció szó szerint megtizedelődne 100 éven belül emiatt.
-
válasz
Geri Bátyó #110 üzenetére
Jégkorszakokat is túléltünk, szóval élhetetlen csak nem lesz a bolygó pár fok melegedéstől még akkor sem, ha ez heves időjárással jár. Biztos maradnak az ember számára lakható területei.
Amúgy a földi élet 3,9 milliárd éves történetéből kb. 3,5 milliárd év a sejtszintű folyamatok kifejlesztésére ment el, ami viszont nem megy tönkre egykönnyen, hiszen mind 20km magasan, mind több kilométer mélyen van élet a földön, tehát nagyon extrém körülményekhez is alkalmazkodott és alkalmazkodik. A dinoszauruszok kihalása sem volt katasztrofális az élet és a diverzitás szempontjából, csak a legfejlettebb élőlények szintjén hozott egy nagy változást.
-
Geri Bátyó
addikt
1. Szerintem arra kisebb az esély, hogy egy ekkora világegyetemben nincs rajtunk kívül intelligens élet, mint hogy van. Ezt főként annak tükrében gondolom, hogy a mindenféle tudósok szerint a szén alapú élet kialakulására kisebb volt az esély, mint kén, vagy szilícium alapúra (kén alapú életformák a földön is vannak, bár elég egyszerűek). Már most rengeteg élhető bolygót ismerünk, pedig alig kapargatjuk a felszínt, de ezek csak azok, amik a mi felfogásunk szerint élhetőek, de egy szilícium alapú életforma teljesen más is lehet. Én is inkább a távolságot és az utazással eltöltött időt érzem korlátozó tényezőnek. Persze az sem kizárt, hogy egy jóval fejlettebb civilizáció már megtanulta, hogy nem érdemes belefolyni mások életébe.
2. A lobbitevékenységre én is gondoltam, mint egyfajta háttérhatalom. Ugyanakkor van olyan is, ami eléggé hasonlít a klasszikus elméletre. Például a Rockefellerek. Az ő kezükben van a bank és biztosítási szektor kb. 70%-a (A mai napig azt mondom, hogy a 2008-as válság egy mesterségesen generált kamu volt, amivel csak a bank és biztosítási szektor járt jól.). Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt ne használnák ki. Az ő esetükben egyet tudok érteni az összeesküvés-elmélet rajongókkal.
3. Azt azért nem mondanám, hogy semmi sem mutat a kihalás felé, mert olyan szintű természetkárosítást művelünk, miközben egyre nő a népesség, ami már nem tartható és ez csak rosszabb lesz. Más kérdés, hogy lesz-e teljes kihalás, mert élhetetlen lesz a bolygó, vagy csak egy erős egyedszámcsökkenés lesz. Inkább az utóbbit valószínűsítem. Persze, ha az erősen lecsökkent egyedszám és a megrendül gazdasági és politikai körülmények közepette beüt egy természeti katasztrófa, abból kihalás is lehet (Mondjuk 70 év múlva, mikor már a lecsökkent források miatt senki sem fog az égre nézni, jön egy aszteroida.).
Kiegészítés az 1. ponthoz: Jópofa dolog a földön kívüli intelligenciáról beszélni, miközben időnként abban sem vagyok biztos, hogy a földön van-e olyan. Amikor a hatalmon lévők nem néznek tovább az orruknál és csak a kicsinyes hatalmi és pénzügyi előnyeiket nézik és nincs hosszú távú koncepció, az ijesztő. Az pedig szintén, hogy ezeket az embereket megválasztják vezetőnek. Ez nem vall intelligenciára.
-
Sinesol
veterán
Véletlen dupla lett az előző, ezzel együtt meg már lassan szemetelés, de hogy a témához is hozzászóljak:
1. Igazából bármennyire is van rá esély a valószínűségszámítás miatt, még simán lehet az is, hogy mégsincs máshol élet, kicsit olyan ez, mint amikor nagy az esély a pirosra rulettben, mégis 30szor jön fekete. Ha pedig létezne is, ott megint iszonyatosan kicsi az esély arra, hogy egyáltalán értelmes élet fejlődik belőle, hogy nem pusztul el valami tömeges kihalásban, plusz, hogy elég magas szintre is jut, hogy elindulhasson. Ezentúl ott vannak a fizikai dolgok, rengeteg elmélet van, de simán lehet, hogy nagy részük megvalósíthatatlan, szóval nincs semmi használható féreglyuk és hasonló, maximum fejlettebb hajtóműveket lehetséges építeni.
A távolságok nagyok, az élet és azon belül az értelmes élet kialakulása nagyon alacsony, a lottóőtösre nagyobb esély van, mint hogy elérhető távolságban legyen két értelmes élettel rendelkező bolygó.
Mondjuk vannak nagyon régi csillagok, szóval lehetséges, hogy azon a környéken kialakult élet elér idáig, persze az is csak akkor, ha nem pusztul ki közben. Többszázezer év alatt az is lehet, hogy valami olyan formába fejlődnek, amit már egyáltalán nem érdekel semmi, bezárkóznak a kis világukba, lásd pl. a japánokat.2. Háttérhatalom a szó ismert értelmében véve szerintem nincs, viszont az igaz, hogy a világot a háttérből irányítják, pl. az USA-ban a lobbitevékenység elég erősen befolyásolja a politikát, ugyanez meg van szerintem mindenütt.
3. Igazából semmi nem mutat a kihalás felé, szóval szerintem kevéssé valószínű, hogy 100 év mulva kihalnánk, ha csak nem jön valami meteor, vagy hasonló természeti katasztrófa.
Akit érdekel, itt van egy elég érdekes videó, ami a jelenleg elérhető tudásanyag alapján készült, külön érdekesség, hogy egyetlen srác/csaj rakta össze. Nyilván vannak hibái, nem profi anyag, de van benne pár nagyon érdekes elmélet és adat.
-
Sinesol
veterán
MasterDeeJay #39 : Az a baj, hogy túlságosan idelizálsz, az is lehet, hogy az adott idegen fajt vajmi kevéssé érdeklik a különféle földi ideológiák és a kolletiv bűnösség fogalma is ismeretlen, idegen számukra. Lehet lenéznek és azt gondolják itt egy faj, ami épp a fejlődés x fázisában van, a többi fajjal meg nem nagyon törődnek, hiszen gyakorlatilag semmi érdekességet nem képviselnek számukra.
-
Sinesol
veterán
Az a baj, hogy túlságosan idelizálsz, az is lehet, hogy az adott idegen fajt vajmi kevéssé érdeklik a különféle földi ideológiák és a kolletiv bűnösség fogalma is ismeretlen, idegen számukra. Lehet lenéznek és azt gondolják itt egy faj, ami épp a fejlődés x fázisában van, a többi fajjal meg nem nagyon törődnek, hiszen gyakorlatilag semmi érdekességet nem képviselnek számukra.
-
Ha nem tudjuk elképzelni, hogy a kövek is élnek, akkor miből gondoljuk, hogy felismerünk egy földönkívüli élőlényt?
Már bocs...Az összemberiség átlagszintjén nem tudjuk elképzelni, de tudományos szinten értjük az anyagtudományt, idegtudományt, kémiai biológiát, és tudunk dekódolni is. Sztatisztikát is ismerünk, és robotokkal érzékeltetünk és számoltatunk, nem a szemünkkel.
-
"...határozottan állítod, miszerint 1 élet van az egész univerzumban."
Ezt csak te gondolod. én sohasem írtam ezt. Linkeld be az ideillő hozzászólásom, amiben kijelentettem az egyetlen életet. Köszönöm!"Hogy aránylik 60 fényév, 13 milliárd fényévhez?"
Szeretnélek megkérni, hogy értelmezd újra miért írtam 60 évet. Gyakorlatilag ez az intelligens jelértermezés felismerésének és válaszának időeltolódása. Hatvan fényéven belül nincs olyan civilizáció amely akar és képes kommunikálni velünk. Igen erős naivitás feltételezni, hogy a mai fejlettségünkkel 13 milliárd fényév távolságban képesek vagyunk kommunikálni.
"Ha tényleg csak pár tucat földönkívüli élet van – de még ha néhány millió is – akkor a távolságok miatt a kapcsolatfelvétel esélye közel nulla.."
Az értelmezés nagyjából sikerült, kérésem nélkül is." Fermi paradoxon"
Ez is "csak" filozófia megközelítés. Kevéssé tekinthető tudományosan megalapozott, mérhető és bizonyítható teóriának.Vallási szintű hitvita teljesen értelmetlen ez ügyben. Nem annak lesz igaza, akinek erősebb a hite. Ha mégis, az nem a hit erejének tudható be.
Élet a Földön kívül bizonyosan van/volt. Mennyi és milyen fejlettségű, az talán ki fog derülni valamikor. -
Arpee78
senior tag
válasz
Hieronymus #103 üzenetére
Pedig valamit kezdtél ezzel a formulával, határozottan állítod, miszerint 1 élet van az egész univerzumban. Kíváncsi lennék milyen értékekkel jött ki, és honnan tudod olyan biztosan őket.
Olyat feltételez, hogy a csillagok felének lesznek bolygói. És ezen csillagokon két bolygón fog élet kialakulni. Az említett óvatos becslés nem feltételez ilyet.
Hogy aránylik 60 fényév, 13 milliárd fényévhez? A te 60 fényéved és az univerzum túloldala.
Hogy aránylik 100 ezer fényév, 100 millió fényévhez? Egy éltesebb civilizáció kora és egy szomszédos civilizáció.Ha tényleg csak pár tucat földönkívüli élet van – de még ha néhány millió is – akkor a távolságok miatt a kapcsolatfelvétel esélye közel nulla, bár ez nem evidens. Mindenesetre nem zárja ki az idegenek létezését, hogy még nem találkoztunk velük. Bővebben: Fermi paradoxon
-
Mit kezdjek ezzel formulával?
Melyik értéke nem hasra ütéssel került meghatározásra?
Olyat feltételez, hogy a csillagok felének lesznek bolygói. És ezen csillagokon két bolygón fog élet kialakulni.
A Naprendszerben csak egy. Szóval mi vagyunk a kivételek?
A mai ismereteink szerint 12 fényéven belül nincs lakható bolygó. A legközelebb lévő Teegarden csillag körül kettő bolygó kering, amelyik elméletileg lakható. Távolabb alig találni esélyes bolygó párost.Nagyjából 1910 óta szennyezzük a környezetünket rádió hullámokkal. Már hamarabb is, bár ekkor kezdett elterjedni a használata. Nagyjából hatvan fényévre jutottak el olyan jeleink, amire reagálhattak volna értelmes lények. És a reakciójuk elérhettek volna földet.
Ezzel szemben a SETI programnak csak olyan értelmes jelet sikerült érzékelnie, ami a Földön készített eszközök sugároznak.A feltételezések halmazatára épülő teóriák nem tekinthetőek tudományosan megalapozottnak.
Ezt te is érzed, remélem. -
bambano
titán
válasz
Hieronymus #97 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy kettőtök hozzászólásait sem az élet, sem a neten olvasható források nem támasztják alá. Kb. pont az ellenkezőjét írják.
Gondolom az opelről is személyes tapasztalatok alapján írtál.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Hieronymus #100 üzenetére
Galaxisok száma 2 billió az ismert univerzumban
Itt ezen a képlettel számolva:
N = 1.5 × 10−5 × 10−9 × 0.2 × 304 = 9.1 × 10−11
az egyik legóvatosabb becslés eredményét kapjuk. Felszorozva a galaxisok számával kapunk eredményül 20-at, vagyis 20 fejlett civilizáció a jelen pillanatban csak az ismert univerzumban. -
-
Arpee78
senior tag
ha nem ismert, formula és számítás sem adható rá. Ez így nem igaz szerintem, pontos számítás nyilván nem lehet, de közvetett módszerekkel történő durva becslésnek nincs akadálya.
A kérdés nem olyan mint a jogban, bűnügyeknél, ahol célszerű egyik vagy másik állítást vélelmezni. Itt mindegyik állításnak azonos létjogosultsága van. Kijelented, hogy csak a Földi élet létezik? Ugyan mi alapján, miféle indokkal? Persze fordítva is így van. A sok bizonytalan tényező miatt a korrekt válasz a nem tudni biztosat, de valószínűleg van földönkívüli élet. Elegendő ismeret hiányában nem lehet kijelenteni sem azt hogy van, sem azt hogy nincs.
Aki azt állítja csak a Földi élet létezik, azzal közli a Drake egyenlet eredményét. Lenne szíves indokolni, hogy az egyenlet másik oldalára miért épp olyan értékeket vélelmez amilyeneket?
Az eddigi indokok:
Az ufók boszorkányok, boszorkányok pedig nincsenek.
Mivel nem ismert (az élet keletkezésének valószínűsége), formula és számítás sem adható rá, ezért legyen 0,00000000000000000000000000000000001 vagy még kevesebb, csak hogy kijöjjön az 1 élet/univerzum érték.A világegyetem(vagy univerzum) a világmindenség általunk belátható része, legalábbis így tanultam. Ki tudja, talán a világmindenségben végtelen számú világegyetem van. A Drake formula csak a mi galaxisunkban található életek számát próbálja számítani. Galaxisokból pedig van 2 billió, több csillag van az ismert világegyetemben mint homokszem a Földön. Csak egyetlen egy csillagnak jutott élettel teli bolygó, ugyan már.
-
Azért vegyük már két részre a dolgot.
Vannak a megalapozott indokkal tervezett kárcsökkentő megoldások. Ezeket jól szerelhető helyre rakják, hogy ne kelljen a teljes gépet szétszedni.
Vannak a tervezési és kivitelezési hibák. Ugye az Opel tekinthető mintapéldának. Szorgos munkával sikerült leépíteni a vásárlóbázisát. Mióta francia autó lett, talán javult a helyzet.
A tervezett elavulás helyett nekem ezt tanították.: Jó alapanyagból, jó technológiával és jó munkaerővel csak közepes minőséget lehet előállítani. Jót csak akkor ha mindenből kiváló minőséggel rendelkezünk. Ez esetben nagy odafigyeléssel kiváló terméket is elő lehet állítani.
Életem első munkahelyén óvodai, iskolai kelléket gyártottak. Kritikus pont a festőüzem volt. Gyakorlatilag semmiféle technológia előírást sem tartottak be. Az alapozó falfesték volt. A festék szárításának előírása csak akadályozta a termelést. Szóval volt ami már kiszállítás előtt elkezdett rozsdásodni.
Meg a vállalat is rozsdásodott, mivel elfogytak a vásárlók. -
Bogár mászik a fürdőszoba ablakán, olyan ronda százlábú. Lecsapod, mert mégis már. El tudod képzelni, hogy neki ez volt minden? Nyilván nem, mert ahogy ő sem tud belehelyezkedni a te világodba, úgy te sem tudsz az övébe. Pedig van. Mindkettőtöknek. Mindkettőtöké a mindenség.
Ha nem tudjuk elképzelni, hogy a kövek is élnek, akkor miből gondoljuk, hogy felismerünk egy földönkívüli élőlényt?
Ezt pont tegnap este írta az egyik kedvenc blogom - eszembe is jutott, hogy milyen különös egybeesés ezzel a beszélgetéssel... -
-
Alpi.
addikt
válasz
Hieronymus #88 üzenetére
Eddig tartott... Vége az érv, ellenérv, teóriák, gondolatok általi jó kis diskurzusnak. Nagyjábol ezért ódzkodok a forumoktol. Mi volt a gond ? Igyekeztem tisztelettel írni. Amit írtam, nem a szomszéd gyerek mesélte egy google találata után. Írtam, elég nagy mintából dolgozom, ezért mertem véleményt formálni, mert fedi a valóságot. Olyan témánál, ahol csak egy kis része ismert számomra, nem teszek kijelentéseket, mert benne van, hogy hülyeséget írnék. Inkább figyelek, esetleg kérdezek. Mások vagyunk, ahogy látom benned nincs meg ez saját tudásodban való kétkedés. Ok, gépgyártás tervezést tanultát, gratulálok, tényleg ! Nagyon érdekes irány !Nem is az az igazi gond, hogy bár nem láttál soha ilyen osztóművet, kételkedsz abban amit írtam. Tedd ! Még az sem, hogy ezután nem egy kérdést intézel hozzám : nem lehet, hogy védelmi szerepe van ? Az igazi baj az, hogy hülyeséget állítasz, tényként közölve mindahogy azt is, hogy nem értem a logikáját. Ne érts félre, nem haragszom vagy bármi csak nem értelek ember !
Először is, tönkre rakja az egész osztóművet ! Ahogy a kopás miatt kezd átugrálni egy-egy fognál, nem zár össze időben / elég erővel ezáltal szétégeti a lamellás kuplungot. Hullámosra hajlanak, olyan hőt kapnak. Olajban úszó kuplung, ezáltal az olaj is úgy megég, hogy olyant ritkán látni, ezután aztán minden kenést igénylő alkatrész károsodik. Szóval szerinted ez egy védelem ? Másrészt, amit Te említesz, az úgy nézne ki, hogy pl. a kihajtás előtt el lenne vékonyítva a tengely keresztmetszete, hogy ott törjön el, ha esetleg összeakadna bármely résznél, ne az élet döntsön mi jöjjön ki a váltóház oldalán. Az ilyen biztosítások általános tulajdonságuk, hogy üzemszerű működés esetén nem kopnak, nem öregszenek, stb. Ha valami katasztrófa beüt, akkor saját kis élete árán, megmenti a többi haverját. Az elektromos rendszerben is pont így működik. Milyen lenne, ha üzemórás biztosítékok lennének. 10 óránként elpattanna a lelkem, bármilyen áramerősség növekedés nélkül. Akkor szakítja a kört csak, ha átlép egy határt az áramerősség. Történjen ez bármilyen ritkán.
Elnézést kérek a többiektől, egy ideig megálltam, hogy ne írjak, de csak kijött. Hieronymus, kérlek ne hidd azt, hogy neheztelek, csupán a gondolataimat írtam le, így érzem. Ha szemtől szembe beszéltünk volna, végig nyugodtan beszélgettünk volna részemről. Azért mondom ezt, mert ez forumokban gyakran okoz galibát, mivel a hagvétel az olvasó fejében vizionálódik.
Jó éjszakát Mindenkinek, remélem még sikerül a ma délelőtti pezsgő beszélgetéshez hasonlót olvasni itt ! -
-
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #88 üzenetére
és neked azt tanították gépgyártástervezésből, hogy a fődarab csere az könnyen cserélhető/szerelhető kategória?
például az opel corsa műanyag váltókulisszája milyen alkatrészeket védett meg a váltóban, különös tekintettel arra, hogy végül visszahívás keretében fémre cserélték?
ezt csak az anyjukat 2 centért eladó managgák gondolhatták komolyan, mígnem oda nem ment egy mérnök és pofán nem verte őket a visszahívás költségvetésével.
-
Ezzel mit kellene kezdenem?
Nyilvánvalóan legalább egy értelmes civilizáció létezik.
Néhány száz éve a boszorkányokat üldözték. Ma az ufókat kkeresik. Amíg nincs kapcsolat felvétel, az egy - egy marad, az ufók pedig boszorkányok.
Humusz lehet százmillió földszerű bolygón. Egyik sem fog lázba hozni embert Legfeljebb gyarmatosítani akajuk majd a bolygót.. -
"Nem látod jól ezt most."
Gépgyártás tervezést tanultam. Az a műanyag alkatrész pontosan olyan szerepet tölt be, mint a biztosíték az elektromos rendszerben. Megvédi a többi alkatrészt.Ha nem érted meg a mögöttes logikát vagy félre éred, az nem az én gondom. A biztosítékot hibáztatni mert folyamatosan tönkre megy félre értelmezett dolog.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Hieronymus #84 üzenetére
Ha megnézed a formulát, az említett aggályaid benne foglaltatnak. Az eredmény a jelen pillanatban létező civilizációkat adja meg és csak a mi galaxisunkban.
Kicsit számolva a mostani becslésekkel, továbbá a galaxisok és csillagok számával is nálam ez jött ki:
Minimum 0,16
Átlag 100 millió
Max milliárdszor milliárdEnnyi db kommunikálni képes civilizáció van az egész világegyetemben éppen most.
-
Alpi.
addikt
válasz
Hieronymus #85 üzenetére
Nem látod jól ezt most. Ha így lenne szerinted 3x cseréltek volna osztóművet garanciában ?
Tény, hogy a vele érintkező fém részek teljesen újszerűek, szóval kíméletes velük az tény. -
"No, a következő történet egy az egybe valós, megtörtént, a jövőben is megtörténni fogó (hiszen mai napig így gyártják)..."
Azt ugye nem érted, hogy miért raknak műanyag fogaskereket a rendszerbe. Az védi meg a gép többi alkatrészét a károsodásoktól. Ezeket a biztonsági elemeket jól rendszeresen kell cserélni, baj nélkül is. Könnyen szerelhető helyre rakják, mert rendszeresen kell cserélni, meghibásodás nélkül is. Ha idő előtt megy tönkre, a hiba eredő okát is ki kell deríteni.
Az rendszeres kötelező szerviz magyar neve, tervszerű megelőző karbantartás. A jármű garancián túli időszakában is meg kell csináltatni, hogy ne érjen milliós összegű meglepetés senkit sem. -
"....500 milliárd galaxisban (melyekben egyenként cirka 100 milliárd bolygó van) csupán a földi életre futotta?"
Bizonyosan nem, a helyes válasz. DE!
Nincs semmi garancia arra, hogy minden élhető helyen sikeres az evolúció, nagony alacsony szinten is megrekedhet.. Nincs semmi garancia arra, hogy időben átfedéssel jelennek az egymást követő, nagyon intelligens civilizációk. Nincs garancia arra, hogy magasan fejlett civilizációk hosszú életűek. Előbb - utóbb abba a problémába ütköznek, mint most mi. Elkezdik felélni és tönkretenni a bolygójukat. Tovább terjeszkedni viszont képtelenek. -
Alpi.
addikt
No, a következő történet egy az egybe valós, megtörtént, a jövőben is megtörténni fogó (hiszen mai napig így gyártják), érdekes kis hibáról szól. Nem bélyegzem meg a tervezett jelzővel, pedig kilóg a lóláb. A gyártót nem nevezem meg, nem alkotok véleményt, egyáltalán nem ilyen céllal szánom. Bízom benne, hogy érdekesnek találjátok majd legalább páran.
Nos a szóban forgó típus óriási népszerüségnek örvend, vágyott dolog akár fiatalnak, akár idősebbnek és nem utolsó sorban egyértelműen prémiummárka, ehhez állított árakkal.
Az összkerekes modellek osztóművében van egy óriási baki. Baki ? Ki emlékszik, amikor gyerekként egyszercsak a lendkerekes kisautó lendkereke egyszercsak elvesztette a kapcsolatot a tengellyel. Ugyehogy ?Mi volt a hiba ? Bizony ! A fém lendkerék bordástengelye egy műanyag fogaskerékkel volt párosítva. A fém kiütéssel győzött. Az említett osztóműben az első kerekek hajtását kapcsoló kuplung zárásáért felelős villanymotor fém csigakerék tengelyére mit gondoltok milyen anyagú fogaskerék feszül ? Talált ! Műanyag. Ebből aztán gondolom már sejtitek, hogy ez nem egy élettartam hatékony megoldás, sőt... Ki gondolja, hogy ezt mérnökök kezén átívelő tervezés, tesztelés, előgyártás, mittoménmég minem után, nem teszi szóvá senki ? Ok, nem teszi, de az első év után se tartják módosításra érdemesnek ? Aztán az első 5 vagy mégtöbb év után ? Igen, évek óta így gyártódik több típusnak is az osztóműve. Az elmúlt pár hónapban kettő is volt nálunk ezzel a hibával. (20-25 milliós kategóriába gondolkodjatok). Öcsém munkatársa céges autónak pár éve a gyártó egyik kissebb típusának összkerekes verzióját konfigurálta bele a biztosított 12milliós keretbe. A gari ideje alatt (100.000 km) 3x (igen háromszor !!) volt cserélve az osztómű. Pontosan nem nem emlékszem, de olyan 800K körüli összeget mondtak anno. Persze nem kellett kifizetni, hiszen garanciáslis volt csak megemlítették Neki, hogy mennyi lenne ha.... ezt csak azért meséltem el, hogy értsétek, milyen "kis eséllyel" és gyakorisággal sújt le a fém és a műanyag fogak átka. No, mit gondoltok ? Ki az aki rádobna még 268 Ft-ot egy feláras fém fogaskerékért ?
-
Arpee78
senior tag
Jelenleg nem ismert olyan mechanizmus, ami magyarázza, hogyan halmozódhat fel az információ úgy, hogy önreprodukáló formációt hozzon létre. Ennek hiányában nehéz becslést adni, ugyanis ez a nagy kérdés manapság. Még ha nem is ismert, a Földi élet létezése bizonyítja, hogy van.
A Drake-formula nem a létezhető, hanem az egymással kommunikálni képes civilizációk számát becsüli (limit a fénysebesség ugye), vagyis elsőre szerintem nem ide tartozik. Szvsz nem csillagközi kommunikációra értik. Nagyon is idetartozik.
Tehát szerinted az élet kialakulásának valószínűsége annyira alacsony, hogy az 500 milliárd galaxisban (melyekben egyenként cirka 100 milliárd bolygó van) csupán a földi életre futotta?
-
Azt gondolom, hogy most értünk el minőségi ugrást a problémáinkban.
Eddig csak szeparált gondot jelentett az emberiség tűl élése. Egy város, terület vagy földrész elvesztése fájdalmas ám pótolható veszteséget jelentett. Mára több probléma globálissá vált. Minden embert egyformán érint. Olyan apróságokról elfelejtkezünk, mint a folyamatosan csökkenő oxigénszint. Nélkülünk is csökken, mi csak egy lapáttal többet tudunk rátenni a probléma tüzére. -
Alpi.
addikt
válasz
Hieronymus #77 üzenetére
Igen, kötelező feltüntetni a gumi tulajdonságait. Egyes tulajdonságait. A kopásnál a Michelin még mindig mutat egyértelmű előnyt a mezőnyhöz képest, azonos egyéb tulajdonságok mellett.
Megfizetni egy jobb típus felárát dologra azt szoktam mondani, hogy utólag mindenki bedobná azt a pár ezer Forintot guminként. A "prémium" márkák felára egy alsóbb kategóriás típushoz képestszerencsére csökkent az elmúlt pár évben. Legtöbb esetben tényleg 2-3,000 Ft és egy magasabb minőséget kapunk. -
Szerintem nem, mert mi nagyon sérülékenyek vagyunk, mert szoros együttműködéssel üzemeltetett technológia tart el minket. Ha mondjuk a 20%-unknak komoly egészségügyi problémája támad, abból olyan gazdasági válság kerekedhet, hogy megjósolhatatlan, és így visszaeshet az élelmiszer vagy gyógyszertermelés.
Egyébként kis eséllyel ugyan, de bármikor eltalálhat egy olyan napkitörés, ami hazavágja a műholdakat, amivel oda az internet és kész egy komoly válság. Szerintem ebben akár többen is meghalhatnak, mint a felmelegedés miatt..
A felmelegedés azért nagyobb kockázat, mert valószínűbb, de nem a legsúlyosabb dolog.
-
"Elég csak a mindennapi dolgokra gondolni. Mosógép, hűtő és mosogatógép miért nem bírják min. 10 évig? Meg úgy általában a műszaki cikkek. Miért nem tudsz pl. olyan minőségű gumit vagy akkumulátort venni, amit az autógyárak is kapnak?"
A válasz egy kicsit komplikált lesz.
Mindig van lehetőség mennyiségi és minőségi termékek között választani.
A termékek ára és minősége között nincs egyenesarányos összefüggés. Ha a fogyasztónak valamit vásárolnia kell és nem néz utána, akkor saját magával tol ki.
Maradjunk a guminál.
Évek óta információt kell adni a terméken, az autógumi tulajdonságairól. A nagyon kemény gumi tartós, ám rossz a fékezési tulajdonsága viszont alacsony a fogyasztása. Neked kell eldöntened, hogy a biztonságot vagy a tartósságot sorolod előrébb.
akkumulátor.
Van egy Ford Focus2 gázolajos autónk. Néhány éve a generátor hibája okán, az akkumulátor is beadta a kulcsot. Az akkumulátor pótlása nem volt egyszerű. Mivel okostöltést alkalmaz a Ford, csak egyetlen akkumulátor gyártó termékei használhatóak. A közeli kereskedőnél volt kompatibilis akkumulátor. De a generátort nagyobb kapacitásúval olcsóbban lehetett cserélni. Magyarul izmosabb akkumulátorral is elbír az autó. Az optimális méretű és kapacitású akkumulátort csak az Amazonon keresztül lehetett megvásárolni.Időközben kikerült a napi használatból az autó. A nagymama használja és sikeresen lemerítette az akkumulátort. A második akkumulátort sikerült életben tartani.A jármű gyártóknak más az érdeke, mint a jármű használóké. A gyártó hajlamos kikerülni a garanciális következményeket. Számomra a gumik tartósságánál többet ér a biztonságos használat. Ha egyetlen egy ütközést vagy csúszást el tudok kerülni a biztonságosabb gumikkal, megéri gyakrabban vásárolni az új szettet.
-
-
Amit a pénzzel és a kapitalizmussal művelünk az szerintem rímel a fejlődés többi aspektusára is. A fejlődés egyszerűen ilyen: elvesszük, amit lehet, mert szelekciós nyomás hat ránk.
És a fejlődés feszültségekkel teli is. Szerintem sose volt utópia. Nem hiszem, hogy az ősember jobban érezte magát. Pl. kegyetlen fájdalmai voltak.
Munden korban megvoltak a gondok. A városiasodással halálos járványok jártak stb.Én nem hiszem, hogy kihalunk (akkora baj nincs), de az lehet, hogy a létszámunk tizedelődik majd és a fejlettség visszazuhan 1-2 évszázadot.
-
Chaser
legenda
ezzel tisztában vagyok, de ehhez nem kell autóipar sem
ami különösen szomorú, vannak gépek amiket eleve "javíthatatlanra" terveznek, és ez is max némi pénzbüntetést generál védőszervezetek részéről, azt is max az utóbbi ékvekben
sajnos mindig oda lyukadunk ki, h minden rossz okozój a apénz és a "dübörgő gazdaságok", ez az első, minden más mögötte -
Alpi.
addikt
Persze, a fillérb@#s magasiskolája, el se hinnék sokan, miken spórolnak és mennyit...Egy-egy dolgot inkább én se akartam volna megtudni.
Én más kontextusból gondoltam, amit az előbb írtam. A vevő szemével nézve, avagy mit kapunk sok-sok millióért. Estefele leírom majd, mert az egy hosszabb hsz lesz. Meló mellett írok és nem annyira jó 5 percenként 15 sec -es sormintával komolyabb eszmefuttatásokat bevállalni, mert össze-visszaság lesz. Több előző témához is kapcsolódik majd.
-
bambano
titán
ne keverjük a drága terméket a magas bekerülési költségű termékkel.
az autóipar úgy működik, hogy pl. egy csatlakozóból tudsz rendelni háromfélét, az egyik x csatlakozást bír ki, a másik x+300-at, a harmadik x+800-at, és mindegyik drágább 30 centtel, mint az előző a sorban. és akkor azt mondja a gyárban az ócsító mérnökközgazdász, hogy el akarunk adni az autóból 1 millió darabot, akkor a 30 centnyi árdifferencia 300 ezer dollár profitvesztés, ezért nem kell.így kerül az autószalonba olyan autó, amelyiknek 9000 kilométert se bír ki a motorháztető zárjának érzékelője.
majd amikor a sok ócsítás miatt elkezd zuhanni a márka hírneve, majd az eladások is, akkor mindig jön egy olyan időszak, hogy kicsit visszaveszik a profitelvárásokat és terveznek egy olyan autót, amit rendesen megcsinálnak. és akkor egy darabig megint megy a szekér.
-
Alpi.
addikt
Most nézem, hogy Neked címeztem az előző hsz.-emet. Bocsi ! Az előző ár/minőség irányú hsz.-ekre válaszoltam volna...
Én is úgy látom, ahogy Te írtad kb. Jelen vásárlói, illetve gyártói gondolkodás mellett egyszerűen a jobb minőségért nem érdemes sem előállítási, sem végfelhasználói ár terén nagy áldozatokat hozni. Szinte napi szinten nézünk a neten árakat. Mit látunk ? Boltok egymás alatt a keresett termék aktuális árával. Erre lehet keresni. Minőségre, saccolt élettartamra, stb.-re sajna nem. Persze, hogy élet-halál ura, hogy hol jelenik meg a cégünk. -
Chaser
legenda
ez nem feltétlen állja meg a helyét, egyrészt azért gyártanak ipari hulladékot mert szabad, másrészt a drága termékek sem garancia semmire, kedvencem a soha el nem romló miele, ami azért el tud romlani mint bármi, ellentéteként a beko, aminél sok modellre 5 év teljes körű gar van, a mielére 2 v 3 év a gar, csak sokszor annyiba kerül
ott vannak a klmák is, azoknál jellemzően a minőségibbek és drágábbak tovább is bírják, nem csak egyéb paramétereikben jók, ugyanakkor van silány is, csecse' designnal, és sokan arra repülnek rá
nálunk pl "gagyi" háztartási gépek vannak, és lassan mindnél megvan a 10 év hiba mentes működés, mázlink volt ( : klímából viszont kifejezetten minőségit kerestem megint -
bambano
titán
-
benjaminn
csendes tag
válasz
MasterDeeJay #58 üzenetére
"Mint ahogy mi is célzottan tudunk mondjuk szúnyogot irtani."
Én úgy tudom, pont hogy nem tudunk.
Minden repülőt bogarat írtunk, szúnyoggal együtt. -
benjaminn
csendes tag
Háttérhatalom:
Szerintem nincs.
Maximum kisebb érdekcsoportok, amik csak a felső Xezer vagyonát és/vagy befolyását próbálják megőrizni.
Egy világszintű "háttérhatalom" ban túl sok az összetevő.
Kiszivárogna.
Kiterjedt működése miatt már túl sok ember tudna róla.
Feszültség, blabla, nem maradna meg sokáig.Földönkívüliek:
Nagyjából elolvastam az előttem szólókat, véleményem szerint is létezhetnek.
Viszont amit nem értek, hogy mégis mi a tökért akarnának idejönni?
Nézni a Valóvilágot?Túl sok a ha.
Azt sem tudhatjuk, hogy amit mi erőforrásnak hívunk, azt ők is tudják hasznosítani.
Simán lehet, hogy a víz nekik mérgező, a légkörünk tönkreteszi az eszközeiket stbstb
Tételezzük fel hogy tényleg intelligensek, megvan a eszközük/tudásuk, hogy pikkpakk ide-oda repkedjenek az űrben.
Minek jönnének ide?
Egy hozzájuk képest lemaradott, agresszív, önpusztító fajhoz?
Simán benne van, hogy amint látjuk hogy jön valami idegen jármű, egyből megpróbáljuk lelőni, "befogni", megvizsgálni, lenyúlni a technikát, tudjátok.... Gyanítom megvédenék magukat, és akkor nekünk annyi.
Én nem kockáztatnék a helyükben.
Kívülről nem festhetünk túl jó képet.
Vagy idejönnek, és kitudja mi lesz, vagy elkerülnek.
Én az utóbbit választanám.Mellesleg, ha már tényleg durván intelligensek, csak ők is kinyírták az "anyabolygójukat" a nagy "agyfejlődésük" közben, egész-biztos, hogy nem erőszakos módszerekkel keresnének új számukra lakható bolygót.
Emberiség kihal 100év múlva:
Benne van bőven, lehet sok is a száz év.
Ha száz éven belül kihalunk, akkor az szerintem a bolygónk megsemmisülés miatt lesz.
Kitör egy 3. világháború, valamelyik hülye elkezd atombombát dobálni, készen is vagyunk.
Vagy valami hasonló.
Viszont ha nem nyírjuk ki a Földet, akkor nem hiszem hogy olyan hamar vége lenne az emberiségnek.
Egy jelentős népességcsökkenésnek viszont már sokkal nagyobb esélyt adnék. -
Alpi.
addikt
Nem mondom, hogy nincsenek termékcsoportok, ahol úgy működik, ahogy leírtad. Sajnos nem vagyok sok dologban annyira otthon, hogy megítélhessem. Autókkal foglalkozom jó ideje, elég átfogó képem van, rengeteg dolgot láttam, tapasztaltam. Ebben ki merem jelenteni, hogy otthon vagyok. Autóknál az általad említett minőség / ár összefüggést nyomokban sem találod meg !! (Tisztelet egy-egy igen ritka kivételnek, de mára ez is hibahatáron mozog, ergo nincs) Biztos vagyok benne, hogy van itt még olyan, aki ugyan ezt ki merné jelenteni az általa ismert termék(ek)ről. A "Brand"-ek kialakulásának hajnalán kizárólag a minőségről szólt. Mára ez átalakult marketinggé. Egyszerűen divatos, vágyott tárggyá kell tenni a márkát az emberek fejében. Manapság ez a legjövedelmezőbb, legsikeresebb út ! Ha megvan, az se baj, ha a műszaki tartalom (nyílván műszaki cikkeknél, pl. cipőre nem merném kijelenteni.
) és / vagy a minőség középszar.
-
Jelenleg nem ismert olyan mechanizmus, ami magyarázza, hogyan halmozódhat fel az infornáció úgy, hogy önreprodukáló formációt hozzon létre. Ennek hiányában nehéz becslést adni, ugyanis ez a nagy kérdés manapság. A szerves anyagok keletkezésére pl. már fény derült, ez nem kérdés többé.
A Drake-formula nem a létezhető, hanem az egymással kommunikálni képes civilizáciok számát becsüli (limit a fénysebesség ugye), vagyis elsőre szerintem nem ide tartozik.
-
Beszélhetnénk arról is, miért véd valaki foggal-körömmel-személyeskedéssel valamit. Önigazolás, játszmázás stb. Ilyenkor nehéz rávenni valakit az érvek mérlegelésére.
Bár az említett témák elég semlegesek.
-
bambano
titán
"Mosógép, hűtő és mosogatógép miért nem bírják min. 10 évig": mert a kedves vásárló nem fizeti meg. Az utóbbi időben a cégek képessé váltak pontosan olyan terméket gyártani, amilyet terveztek. Tehát ha olyan cuccot akar, ami statisztikailag 5 évet bír, akkor le tudja gyártani. Mivel a tisztelt vásárló 20 forintért is másik terméket vesz, ezért a legolcsóbbat kell gyártani, ami még elég jó. Azután néha elrontják, és az olcsó nem lesz elég jó, akkor jönnek a konteók.
-
-
Carlytoo
senior tag
válasz
MasterDeeJay #58 üzenetére
Mi hasznuk lenne belőle? Ahogy Árpee kolléga is leírta sokkal jobban megéri és erőforrás igénytelenebb a vállalkozás, ha egy lakatlan világot kolonizálnak. Több milliárd életre alkalmas planéta lehet csak a mi galaxisunkban. Pont ennek az egy bolygónak az amúgy is fogyóban lévő erőforrásaira lenne szüksége egy csillagközi utazásra képes fajnak?
-
Háborúzás alatt nem mindegy mennyi erőforrásból érik el a célt. Embereknek elég egy komolyabb vírus ami könnyen terjed és nincs rá azonnal védelem. Akár célzottan csak az emberre ható vírus. Mint ahogy mi is célzottan tudunk mondjuk szúnyogot irtani.
Basszus minél jobban belemélyedek annál inkább az emberiség végét látom egy esetleges ingeden látogatás eredményeként. Hozzáteszem optimista vagyok az életben. -
Arpee78
senior tag
Földönkívüli élet nem bizonyítható, de valószínűbb, hogy van, minthogy nincs.
Előhúzom a Drake formulát, ami már megvolt említve itt. Optimista paraméterekkel cirka 15 millió fejlett civilizáció van a galaxisunkban, kevésbé optimistán szinte nekünk sem szabadna létezni, pedig itt vagyunk. Reális(?) középértékekkel pár ezer lehet.
Na most galaxisokból is milliárdnyi vagy akár billiónyi van. Továbbá ha nem "fejlett civilizációval" számolunk – hanem beérjük állati földönkívüliekkel – akkor nagyságrendekkel nagyobb számokat kapunk a földönkívüli életet illetően.
Galaxisok száma az ismert univerzumban: 500 Mrd
Fejlett civilizáció galaxisonként jelen pillanatban: 5000
Állati szintű földönkívüli élet: legyen 1000 / fejlett civilizációTehát az univerzumban kb 2,5 milliószor 1 milliárd fejlett civilizáció van. Állati szintű földönkívüli élet pedig még ezerszer több. Tehát melyik a valószínűbb, van földönkívüli élet, vagy nincs?
Viszont az idelátogató és agresszívan viselkedő földönkívüli szerintem nem valószínű.
Tegyük fel csak minden 100-ik fejlett civilizáció képes csillagközi űrutazásra. Mire talál egy fejlett civilizációt amely természeti erőforrásokban gazdag bolygón él, találni fog sok-sok élettel teli, de civilizáció mentes bolygót. Vélhetően nem érné meg neki háborúzni, tudományos-technikai ismereteket olcsóbban elveheti, ellophatja, elcserélheti. -
Alpi.
addikt
A versengés, erőfitogtatás fontos evolúciós tényező. Néha egészen hihetetlen, megdöbbentő színekhez, formákhoz vezet. Rengeteg ilyen faj van, néha már-már "földöntúli" szintet képviselnek.
Mindannyiunk életében is számos helyen jelen van. Az én kis tuningolósdi hobbimnak is fontos része az összemérhetőség. Hogy milyen hatással van ránk, ez talán önértékelés és önmagunk viszonylag reális elhelyezése a koordináta rendszerben, ami leginkább meghatározza. Lehet motiváló, szórakoztató versengés és ellentétje is. Nem egyszerű meglépni azt, hogy tükör előtt a szemedbe tudd mondani, nem vagy kimagaslóan jó, de ettől még jó vagy. Mi a gond ? Csináld, élvezd, törekedj a lehető legjobbra, örömöd leled majd benne ! Szerencsre nekem sikerült, egy pár hónapos szünet és egy amolyan "rage quit"után, afaxom' és tudodki szavak emlegetése mellett persze. Azóta is hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen pompás szabadidős időtöltést adott. Mai napig élvezem ! -
Chaser
legenda
tudom, h közétek tartozom testvir' ( : csak szégyenlem
sajnos nincs olyan nap, h ne látnék valami olyat ami ezen változtatna, ilyen szempontból azért vannak jó napok is, csak sajnos elvétve
ha külső szemlélőként nézzük a világot, és kicsit miniatürizálunk rajta, mondjuk egy piciny falu méretére, aminél nincs tovább, szimbolizálja az egész bolygót, ahol megtalálhatóak az éhezőkön át a pénzégetőkig minden kasztba tartozó emberek, a környezetvédőktől az ipari szennyezőkön át, akkor lehet igazán érezni, látni a környezetszennyzést, magamutogatást, társadalmi peremeket, nemtörődömséget, és azt, h ez bizony szánalmas, nem méltó egy intelligens lényhez -
Még. A mi időnk szerint. De ezt sem tudhatjuk hogy idegen fajnál mit jelent az idő.
Mondjuk 10 percel egy megbeszélt időpont előtt odaérek egy találkozóra hátha valami megakadályozza hogy odaérjek időben. Nekem az 10 perc nem sok de egy más fajnak lehet hogy sok vagy éppen szinte semmi.
Tehát mondjuk pl. én vagyok az idegen faj, aki él földi időszámítás szerint több ezer évet vagy éppen nem is hal meg mert hozzánk képest felfoghatatlanul más életforma. Fogom az ufó szememet és látom hogy jéé ezek az előbb (ami neki egy pillanat nekünk meg 50 év) fellőttek egy rakétát és eljutottak a holdra. (vagy nem ki miben hisz) Ki tudja mit fognak csinálni pár pillanat múlva, mehet a halálsugár maximum fokozaton.
-
-
Alpi.
addikt
Mert kimaxolta Armstrong az ott csinálható összes dolgot. Odament, szépet mondott, ott volt, gyűjtött semmire nem jó közetmintákat, visszajött.
Ha lenne valami célja, hogy, odamenjünk, már biztos, látnánk rá valami hatékonyabb megoldást.
A föld körüli pályán keringő Tesla-bol kiindulva, nem is kéne olyan óriási ok. -
válasz
MasterDeeJay #47 üzenetére
"... hogy hagynának a fenébe de nyilván a saját védelmük érdekében korlátoznák a mi terjedésünket."
Először körül kell nézni, és látható, hogy semmi szükség korlátozásra, mert az űrhajózás a saját csillagrendszeren belül sem mondható terjeszkedőnek – még a legjobb jóindulattal sem.
-
Való igaz, lehet az idegen faj is tönkretett másikakat.
De továbbviszem a dolgot, megelőző csapásként irtanának ki minket. Mert ugye mi a garancia arra hogy mi magunk nem tennék meg ezt velük ha lenne rá lehetőség? Mondjuk ha mi is képesek leszünk másokat meglátogatni. Mert amit ők elkövettek hibát hogy tönkretettek más fajokat azt legkevésbé sem szeretnék hogy más is megtegye.
Akár hogyan nézem több az indok arra hogy miért legyenek ellenségesek az emberi fajjal egy találkozáskor mint hogy miért nem.
A legoptimista gondolatom persze az hogy hagynának a fenébe de nyilván a saját védelmük érdekében korlátoznák a mi terjedésünket.
Vagy még inkább olyan formában élnek amit mi nem tudunk befolyásolni, olyan alakban amelyben nem tudnánk kárt tenni. Az lenne a legjobb. -
Chaser
legenda
belső szemlélőként érdemes külső szemmel nézni, és akkor meglássuk', mennyire egy hitvány fajhoz tartozunk, egyedekből vannak kiemelkedően emberiek, de az emberiség nagy részének semmi köze az emberhez...sajnos
nem tudom attila úrnak mi a véleménye, nekem ez, sokszor szégyenlem, h az emberiséghez tartozom -
DonElvis
aktív tag
válasz
MasterDeeJay #39 üzenetére
"Ha én idegen lennék és jó szándékú akkor egyből kiirtanám az emberi fajt és csak kevés példányt hagynék életben. Így jót tennék más fajnak"
Sok ezer fajnak.
-
DonElvis
aktív tag
Amit a centralizált irányítással kapcsolatos írásoddal teljesen egyetértek. Viszont ahogy azt láthattuk, olyan eset még nem fordúlt elő amikor egyetlen centralizált irányítás irányította volna a bolygót. Szerintem nem is fog a faktorok és vátozók miatt, mint azt írtam. Ezért nem hiszek a háttérhatalomban a világkormányban. Amit a tömegek irányításáról írtál az megkérdőjelezhetetlen tény.
Carlytoo:
Erre én is gondoltam. Valóban előfordulhat az az eset, hogy az idegenek jóindulattal telve látogatnak el hozzánk. De szerinted mi a valőszínűbb 1: Egy faj EQ-ja és IQ-ja olyan gyorsan fejlődik, hogy bolygólya erőforrásainak felélése előtt elérje ezt a szintet, vagy 2: Előbb érnek az erőforrásaik végére, és szükségből elérnek egy olyan szintet az úrhajózásban, ahol már el tuddnak érni egy másik lakott bolygót? Vagy vegyük a mi példánkat, és tegyük fel a kérdést máshogy: Vajon a technológiai fejlődésünkkel párhuzamosan ugyanolyan mértékben fejlődött az IQ-nk és EQ-nk? Szerintem inkább visszafelé fejlődtünk. Ezért gondolom, hogy a 2-es verzió lesz a befutó.
-
válasz
#90088192 #17 üzenetére
"Vagyis ezen oknál fogva biztos van értelmes élet csak meg nem találkoztunk vele sehol sem."
Ilyenkor mindig elő lehet húzni a Drake-formulát, ami azért nagyon izgalmas, mert csak ismeretlen és / vagy meghatározhatatlan tényezők szorzatából áll, ezért mindenki olyan eredményt tud belőle kihozni, amilyet szeretne...
-
Carlytoo
senior tag
válasz
MasterDeeJay #39 üzenetére
Ebben az esetben is ezt gondolták. Itt is érdekes a dolog. Honnan tudod ,hogy ők az intersztelláris fejlődésüket megelőző szakaszban nem cseszték-e szét a saját anyabolygójukat, mire eljutottak oda, hogy ezt nem így kellene csinálni.
Keanu Reeves-es sci-fi filmben is elmondja (mint földönkívüli), hogy az ő fajuknak is stratégiát kellett váltaniuk(mondjuk itt a csillaguk volt a ludas).
-
Chaser
legenda
ha pl ragadozók, és ízlik nekik az emberi hús, akkor nyami-nyami partikat csinálnának
külső szemmel nézve az emberiség sajnos nem értelmes, ön és környezetpusztító, ha az érdeke úgy kívánja saját fajtáját is pusztító és kihasználó, szóval sztem mindenki jobban jár, ha nem téved erre idegen civilizáció, akkor sem, ha vegák ( : -
Tegyük fel hogy minden fajjal megértőek és jó szándékúak.
Ez esetben lenéznek a földre az űrből és annyit látnak hogy van egy faj a cseszi szét az egész bolygót és túlnépesedik miközben más fajokat kiírt.
Logikusan az egy fajt (ember) kellene csak eltüntetni a bolygóról hogy a többi élhessen. Így jót tesznek a földel hiszen a többi faj amik mellesleg többen is vannak jobban élhetnek.
És ez jó szándékból, egyenrangúan kezelve. Vagy megváltoztatni az emberi fajt úgy hogy kevesebbet pusztítson (visszavetni az őskorba), és ne tudja jelentősen befolyásolni más faj életét.
Szóval nézőpont kérdése az egész.
Ha én idegen lennék és jó szándékú akkor egyből kiirtanám az emberi fajt és csak kevés példányt hagynék életben. Így jót tennék más fajnak.
Egy esetleges látogatásnál az lenne az első hogy az országok saját belátásuk szerint fogadnák az idegeneket, egy-egy megpróbálna kommunikálni a másik meg küldené az atomraktétát. -
Carlytoo
senior tag
Mi emberek vagyunk. Van egy általános viselkedésformánk. Nem biztos, hogy ők is "megpiszkálnak" minket. Egyenrangú félként tekintenek ránk? Az már közel sem biztos. Ellenben lehetnek megértőek és toleránsak egy hozzájuk képest jóval fejletlenebb fajjal.
Amennyiben az én elméletem állja majd meg a helyét a jövőben, akkor azon is sok fog múlni, hogy mi emberek hogyan fogunk reagálni. Nyilván agresszió agressziót fog szülni. Ráadásul én nem úgy képzelem el, ahogy az amcsi filmekben bemutatják. Kitörölnek minket a létezésből 1 óra alatt.
-
Alpi.
addikt
A dolgok általában pofonegyszerű elvek alapján történnek. Idegen civilizáció rábukkan a földre és izgő-mozgó lakóira = 4 évesen találtál egy hanygyaboly-t. Mit tettél ? egyenrangú félként közelítettél vagy megpiszkáltad bottal és élvezted, ahogy futkosnak ? Jó, ez most poén nyílván, de ha eljön valaki (vagy valami) a mi kis hajlékunkba egyszer, az nem hinném, hogy barátokat fog keresni, mert üresek a szombat délutánjai.
-
Carlytoo
senior tag
Ahogy előttem is írták: Nem szabad azt feltételeznünk, hogy úgy gondolkodnak, ahogy mi. Lehet akkora technikai fejlettségük, hogy nincs szükségük már a Föld bolygó erőforrásaira. Heccből, csupán felfedezési szándékkal is érkezhetnek. Az számomra érdekesebb lenne ,ha 2 háborúzó faj kereszttüzébe kerülnénk, úgy, hogy nem lenne egyiknek sem a célja az emberiség eltörlése. Vajon esendő fajunk, hogyan reagálna?
-
Alpi.
addikt
Nem is kell ekkora méretekben gondolkodni. Mondjatok egy dolgot, amit 5 vagy akárhány, teljesen egyenrangú egyén vitt véghez. Vállt vállnak vetve, egyöntetű döntéseket hozva. Nekem nem nagyon ugrik be ilyen. Tényleg kíváncsi vagyok hányat tudunk összeszedni. Alapbol az egyenrangúság, egyenjogúság. Semmi nem működik így és soha nem is működött. A legkissebb, egymást leginkább tisztelő, szerető (szerencsés esetben) egység a család sem. Apa dönt az autóval kapcsolatos dolgokról, Ő intézkedik amikor kell 2 köbméter beton a medence alapjához. Anyu választja ki, milyen öntet legyen a hétvégi salátához, és Ő veszi meg a pulóvert, sapkát a gyerkőcöknek télire. Apa a nyugodt, határozott viselkdésével és kijelentéseivel tartja fent Anya biztos ponthoz való vonzódását. Anyának vannak olyan ösztönei, amik segítik a gyereknevelésben. Apa ezeket nem tudná így véghez vinni. Gyűlöletes, eltörölni való, régről beégett káros dolgok ezek ?
Kűzdhetünk a változásért. Nevezhetjük ezt liberalizmusnak, holott ez nem igazán fedi a valóságot. Ha találunk társakat ebben és kitartóan csináljuk eljön a pillanat, amikor érezni fogjuk, hogy igen, megcsináltuk. Sikerlt. Fog gyereket szülni férfi, lesz új Csernobil, immáron színesbőrű szinészekkel. Jön majd valaki, aki nem ellenkező neműnek érzi magát, hanem vándorsólyomnak. Lesz vándorsólyom. (#South park, Mr. Garrison delfinné operáltatása. Óriási riszpekt !) Lesz ! Minden lesz csak egészség legyen. -
Az a bajom a "tartósabb" és "normál" gumi megkülönböztetéssel, hogy akkor gyakorlatilag egy másikat kell gyártani.
Ezt tárolni és logisztikázni kell, annyira sok extra befektetett munka és kapacitás, hogy nem hiszem, hogy megérné.
Mit nyernek vele?
Törpés nyomdát az autógyárnál, hogy "nektek küldtük a jobbat"? -
buherton
őstag
Mielet vettünk mosógépnek és szárítógépnek pont amiatt, mert nem akarok 5 évente új gépet venni. A mosógép 1,5 év után elkezdett kattogni és mint kiderült a dobot forgatókerék "küllői" repedtek meg. Szerencsénkre garanciális volt még.
Ismerős a Michelin gyárban dolgozott és hiába volt ugyanaz a fantázianevű gumi az autógyártóknak a tartósabbat küldték, míg a gumisoknak a gyengébb minőségűt. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lenne használható.
Persze biztosan fel lehet kajtatni aranyáron a gyári akkumulátort. Kollegám a Toyotájában 10 év után cserélt először akkumulátort.
-
Alpi.
addikt
"Maroknyi ember erre nem lenne képes, ha viszont ezt egy szervezet próbálná megtenni akkor annak akkorára kellene nőnie, hogy a saját mérete tenné működésképtelenné."
A világtörténelemben kizárólag centralizált irányítás alatt fordultak elő nagyhatalmak. Ekkora méretekben a demokrácia csak utópisztikus formában lenne képes ellátni az irányító feladatát. Ha képes lenne egyáltalán. Nézz csak körül a világban. Melyik nagyhatalom hozza meg a döntéseit a nép egyöntetű többsége által ? Hívhatják bárminek az államformát, lehetnek választások, de a közvéleményt annyira könnyű irányítani, hogy hihetetlen. Egyébként le a kalappal, elképesztően profin csinálják.rövid időn belül, saját szűk, akár családi körömön belül is ledöbbenek néha, hogy mik kerülnek be vagy épp tűnnek el a fejekből. Sajnos.
-
DonElvis
aktív tag
Az UFO-kkal kapcsoolatban Hieronymus-al értek egyet. Ha egy idegen faj az általuk birtokolt technológia segítségével el tuddna érni minket, akkor szerintem térdre imához. Biztos, hogy nem egy két közös szelfi kedvéért jönnének hozzánk, hanem elfoglalni, kihasználni minket. A világ sajnos így működik. Abban is biztos vagyok, hogy ha nekünk lenne olyan fejlett technológiánk, hogy belátható időn belűl el tuddjunk jutni egy lakható bolygóra, akkor habozás nélkűl
elfoglalnánkelvinnénk oda a demokráciát. Azt gondolom amit az égen látnak néha, azok egész egyszerűen tesztelés alatt álló földi haditechnológiai szerkezetek. Csak gondoljunk bele, az utóbbi száz évben milyen sebességgel fejlődött a technika. Kizárt, hogy a belsőégésű motor, vagy a jet hajtómű lenne a legkorszerűbb technológia. Szerintem amiről mi átlagpolgárok tudunk, az kb. 20 évvel le van maradva a valós szinttől.A háttérhatalom biztos, hogy létezik valamilyen szinten csak nem biztos, hogy úgy ahogy elő van addva. Ez a gyíkember, szabadkőművesség stb. szertem cska egy egyszerű emberek számára előkészített könnyen emészthető lányregény. Abban sem hiszek, hogy a valódi hatalom, ennek a bolygónak az irányítása egy maroknyi ember (vagy gyíkember) kezében lenne. Nem csak azért, mert maga a földi élet elképeztően válltozatos, hanem azért is mert ez a sokszínűség folyamatosan válltozik. Ez a sokfaktoros, sokválltozós egyenletet nem lehet kézbentartani, de még terelgetni sem. Maroknyi ember erre nem lenne képes, ha viszont ezt egy szervezet próbálná megtenni akkor annak akkorára kellene nőnie, hogy a saját mérete tenné működésképtelenné. Viszont az tény, hogy bizonyos csoportoknak erősebb az érdekérvényesítő képessége. Ez lehet, hogy atzért van mert ezeknél a csoportoknál van a hatalom, de nem vagyok abban biztos, hogy ez a hatalom a pénz vagy az olaj lenne, sokal inkább képességekre gondolok.
Hogy 100 éven belűl kihalunk, azt jelenleg nem tartom valószínűnek. De mint említettem túl sok a faktor és a válltozó. Egy elszabadúlt vírus pl okozhatna nagy károkat.
-
Alpi.
addikt
Persze, színház az egész világ !
Nyílván nem gondolják komolyan, hogy erre jogszabályt hajtogassanak, de tény, hogy jól hangzik. Megmelengeti a szívet. Kíváncsi lennék, miként tervezik a bizonyító eljárásokat. Ha nincs telefonbeszélgetés felvéve, neadjisten írásban történő utasítás, hogy "Te Björn, tervezz már bele egy gyenge pontot ! tudod, a tervezett elavulás miatt.", akkor kb. esélytelen bizonyítani a szándékosságot. Ez a nagy baj az EU-val sajnos. Tesznek Ők ezt-azt, jönnek, mennek, egyeztetnek csak semmi olyanról nem, ami tényleg fontos lenne. Nyílván ez saját vélemény, meglátás. A valósággal történő bármilyen egyezés kizárólag a véletlen műve.
-
buherton
őstag
válasz
Hieronymus #19 üzenetére
Elég csak a mindennapi dolgokra gondolni. Mosógép, hűtő és mosogatógép miért nem bírják min. 10 évig? Meg úgy általában a műszaki cikkek. Miért nem tudsz pl. olyan minőségű gumit vagy akkumulátort venni, amit az autógyárak is kapnak?
Hozzátenném, hogy az EU szorgalmazza - tudtommal még nincs meg rá a jogszabály - a gazdaságos javíthatóságot vagyis a tervezett elavulás ellen akar ebből a szemszögből fellépni.
A Honda tényleg relatíve kicsi autógyár.
-
petipetya
nagyúr
"Párszor tapasztaltam a fórumon, hogy valaki nagyon elborultan véd egy álláspontot a személyeskedést sem mellőzve. Jó lenne megmutatni, hogy akik ehhez a lapcsaládhoz tartoznak képesek erre."
képesek
-
lomposfarkas
tag
Milyen vita ez, szinte mindenki egyetért
Ifjabb koromban végigzabáltam a sfi-fi irodalmat (különös tekintettel az "amerikai aranykor" kiadványaira) így tudom, hogy a földönkívülieket távolról sem csak a tudományos kíváncsiság hajthatja. Ha itt a Földön is képesek vagyonokat költeni egzotikus, távoli, sznobizmussal felfújt ennivalókra (micsoda elmebetegek esznek élő állatokat) akkor egy számunkra elképzelhetetlen technikai fejlettségú fajnak csupán egy csettintésre lesz az emberekkel terített asztal.
Viszont az esetleges idegenekkel való távoli kommunikáció problémás, mármint a fénysebesség kérdésen túl. Van ugye a technológiai időablak, hogy mindketten képesek lehessünk hasonló műszaki lehetőségekre. És ez itt a Földön is pillanatok alatt elszáguld, egy 100 évvel ezelőtti műszaki ember a 4G-s tornyot valószínűleg leginkább kilátónak használná, 100 év múlva senki nem érti a mai eszközeinket. Kb. semmi esélye a technológiai kapcsolatfelvételnek egy idegen fajjal (+ a kulturális eltérés, ami kb. elképzelhetetlen). Talán most is egy galaxist behálózó kommunikációs hullámerdőben élünk, amit még 1000 év múlva sem ismerünk fel.A háttérhatalomról én is ezt mondom régóta: az elképzelt zsidó-gyíkember csoport érdeke kb. ugyanaz, mint a valós bankár dinasztiás csoporté: profit és befolyás szerzés. És mivel a gazdasági hatalom és a politikai hatalom konvertibilis, máris jó talaja az elméleteknek meg a gyakorlatoknak, lásd Usa, ahol elképesztő összegeket öntenek a lobbicsoportok a politikába.
A kihalást illetően az események felgyorsulása aggaszt.
-
Alpi.
addikt
Ha van köztünk földönkívüli, ez színvallásra fogja késztetni ! Okos trükk.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #19 üzenetére
a honda az egy kis autógyár.
-
Ne csináld már.
- tervezett elavulás
Az életciklus vagy tartam tervezéshez a japánok állnak a legközelebb. Talán ezért vált a Honda a legnagyobb autógyárrá. Nyilván nem azért, mert gyorsan romlanak el a termékei. Ellenkezőleg. Jó tudják ósszehangolni az alkatrészek élettartamát. A tervezett, egyébként hosszú életciklus alatt keveset kell javítani a járműveket.
Az emberek nem hülyék, a Nokiától is elbúcsúztak miután egyre rosszabb készülékeket kezdtek el, véletszenszerű és használhatatlan funkciókkal megspékelni. -
Szerintem Mészáros Lőrinc nem az évezred vállalkozó zsenije.
Elképzelhetőnek tartom, hogy lehet valamiféle összeesküvés a dologban. -
törölt tag
válasz
Hieronymus #16 üzenetére
Eddigi ismereteink szerint rengeteg bolygó felületén található folyékony víz persze indirekt következtetés de mivel a bolygó rendszerek nagyon hasonlítanak a Naprendszerhez így a fizika általános törvényszerűségek miatt így adja ki.
Az hogy mi az értelmes élet nehéz definiálni, mert nem sokan látták meg olyat.
Az értelmes élet egyensúlyra törekszik környezetével hiszen ekkor tartható fenn hosszútávon.
Ha ez nem történik meg akkor az élet önmaga ellensége ami nem vall értelemre SZVSZVagyis ezen oknál fogva biztos van értelmes élet csak meg nem találkoztunk vele sehol sem.
-
"Az állatvilágban is van rengeteg faj aminek még a tápláléka is közel azonos mégsem ölik egymást halomra csak azért, hogy ők legyenek a dominánsak"
A harlekinkatica felzabálja az őshonos katica bogár lárváit élelemhiányos időszakban.
A cápák fejlettebbek a halaknál. Még nem emlősök, de már az anya hordozza az ikrákat, két tartóban.
A cápák esetében nem létezik szellemileg vagy fizikailag mozgáskorlátozott utód. Ha valamelyik útódnak etikai gondot okoz a tesók felzabálása, a következő éhesen kifejlődő egyed megoldja problémát.
A cápák kannibál tömeggyilkosként születnek meg.
Az ebola túl agresszív ezért nem képes világméretű fertőzést okozni. Túl gyorsan teszik tönkre a gazdatesteket.Minden bolygón korlátozott mennyiségű erőforrások állnak rendelkezésre. Alapvetően hasonló megoldások biztosíthatják a túlélést. Egyszerűen nem működhet másként az élővilág.
"Tudtommal semmi olyan nincs (vagy legalábbis nem tudunk olyasmiről) a Földön ami ne lenne meg máshol az univerzumban."
Ha csak az alkotóelemeket nézed, akkor sok hasonló bolygó lehet.
A fejlettebb élet kialakulásához szükséges feltételek sokkal ritkábban teljesülhetnek.A Marson bizonyosan van/volt élet. Mi fertőztük az eszközeinkre tapadt baktériumokkal. Az, hogy mennyire voltak képesek allkalmazkodni a körülményekhez, ki fog derülni.
2.
A Római birodalom ma is él. Sőt virágzik. A fővárosát Vatikánnak nevezik. A háttérhatalom kifejezése erre a birodalomra nagyon ráillik. Nem kell ide gyíkember, Walter Mixa püspök egyedül is képes volt túlnőni a gyíkemberek legendáján. Fiatalkorúak szeszuális és fizikai zaklatása. A borospincéjét az árváknak gyűjtött pénzből töltötte fel, mert az árvák akarták így. Pénzcsempészet. ,,,, -
buherton
őstag
Csak olyanokat tudok mondani, amik nagyjából visszavezethetők és nem feltétlenül rosszak. Például:
- tervezett elavulás
- margarin a vaj helyett (olcsóbbak a növényi olajok)
- női emancipáció (több munkás kéz kellett)
- veganizmus (lásd a margarin esetét)
- női programozók (lásd az emancipációt)
- mee too
- Ukrajnai konfliktusok
- migráció (az emancipációhoz hasonlóan szintén gazdasági érdek)
- LMBTQ (a migráció jobb elfogadtatása végett)
- Hollywood-i filmek/sorozatok
- károsanyag kibocsátás körüli mizéria
- 2008-as válság, meg úgy a legtöbb válság (még ha csak közvetett szerepük is volt)
- stbEgyébként könnyű háttérhatalmozni, ha még azt sem tudjuk, hogy az aktuális kormány éppen mennyi mindent csinál gondolok itt a gázvezeték építésre, energia szektorra, egészségügy, vállalatokkal való tárgyalás, diplomácia, oktatás, EU-val való együttműkdés, stb...
-
bambano
titán
háttérhatalom: amiket eddig láttam, hogy mivel gyanúsítják a háttérhatalmat a konteósok, azokról azt láttam, hogy sima mezei egyszerű érdekek. és ha túlzásba akarjuk vinni az egyszerűsítést, mindig az a vége, hogy még több pénzt akarnak keresni.
ezért azt gondolom, hogy olyan háttérhatalom, amit valamiféle misztikummal kell körbeönteni és felfoghatatlan dolgokat művel, nincs. vannak érdekcsoportok, amikre rá lehetne fogni, hogy háttérhatalom, de ha normálisan megnézzük, a végén kiderül, hogy a ténykedésük sima közgazdaságtannal magyarázható.
-
nemlehet
őstag
válasz
Hieronymus #10 üzenetére
1. Miért feltételezzük, hogy egy földönkívüli az emberi pszichológia szerint viselkedik? Az állatvilágban is van rengeteg faj aminek még a tápláléka is közel azonos mégsem ölik egymást halomra csak azért, hogy ők legyenek a dominánsak. Továbbá az univerzum akkora, hogy egyáltalán nem biztos, hogy megéri nekik konfliktusba kerülni az emberekkel még abban az esetben sem ha amúgy biztos ők győznének. Tudtommal semmi olyan nincs (vagy legalábbis nem tudunk olyasmiről) a Földön ami ne lenne meg máshol az univerzumban.
Amúgy az emberek is elpazarolnak egy csomó energiát azért, hogy megnézzenek valamit a világ másik felén. A nyaralás koncepciója?Ok, mondjuk van ami tényleg nincs meg a saját országodban (pl magyaroknak tengerpart) de rengeteg olyan embert ismerek aki mondjuk elmegy túrázni Észak-Németországban. Vagy éppen Bulgáriában. Több havi fizetésnek megfelelő összeget elver arra, hogy 1 hétig azt csinálhassa máshol amit itthon is tud.
Egyelőre leküzdhetetlen feladatnak tűnik a csillagközi utazás, de nem biztos, hogy az űrlényeknek is akkora probléma. Ha nekik is egy tank benzin ára eljönni megnézni minket akkor ez miért tűnik olyan valószínűtlennek ha emberek milliói csinálják ugyan ezt napi szinten csak a bolygó szintjén?2. Ebben egyetértek veled, legalábbis ha jól értem amit mondani akarsz
Illuminati, gyíkemberek, szíriuszi fénylények nincsenek. Olyan háttéralkuk és ideiglenes érdekcsoportosulások amikről az átlagember nem tud vannak és mindig is voltak, de ezek szerintem nem igazán globálisak és nem valami világot gyökeresen felforgató mesterteven ügyködnek, hanem szimplán az éppen regnáló elit vagyonának és befolyásának megőrzésén.
Amúgy ebben nekem mindig vicces volt az az ellentmondás, hogy az emberek egy része retteg a Szabad Kőművesektől meg a gyíkemberektől, de közben meg hozsannázva adja a pénzét az egyháznak ami nyíltan és titkoltan is belenyúlkál a világpolitikába, évezredek óta kavarja a szart, hülyíti az embereket és mindenféle ködös érvek alapján hangoztatja önnön fontosságát... Kb minden stimmel a katolikus egyházra amivel a gyíkembereket vádolni szokták3. Ez már nem Hieronymus-nak válasz.
Nem fogunk kihalni még nagyon sokáig. Egy jelentős népességfogyást el tudok képzelni amikor a fejlettebb országok megunják a folyamatos guilt trippet és nem akarják majd folyton a megmentőt játszani. Ez most nagyon durván hangzik, de én úgy gondolom, hogy pont a fordítotja lesz igaz mint amit most a populisták hangoztatnak: Nem a migránsok fogják lerohanni a nyugati államokat, hanem a nyugat fogja a fegyvereket a szegények ellen fordítani. Akár azt is el tudom képzelni, hogy felüti a fejét valamilyen betegség amire nyugaton lesz gyógyszer de pl afrikába már nem jut el és erősen lecsökken a népesség. -
Carlytoo
senior tag
válasz
Hieronymus #10 üzenetére
Tetszik, tetszik, nagyon tetszik a gondolatmeneted.
-
Ha belegondoltok csak egyetlen kérdés van.
Mi lesz velünk?De a játék szabályát nem változtatom meg.
1. Lehetünk mi az elsők vagy az utolsók. Esetleg a távolság problémája nem kerülhető meg,
Ha mégis megoldható a hatalmas távolság problémája, nagy szarba kerülhetünk. Agresszivitás nélkül képtelenség domináns fajjá válni. A mosolygós látogatókat kolonizálóknak kell tekinteni. Skanzen látogatásért miért pazarolnának el többszáz fényév leküzdéséhez szükséges energiát:2. Háttérhatalom van, csak nem úgy ahogyan ezt sokan gondolják.
A politikai pártok, érdekcsoportosulások. A párt a tagjainak az érdekeit képviseli a párt. Elméletileg, mert a saját érdekeket korrekt módon kellene tudni, felismerni. Ezzel még nagy bajok vannak. De nem érdemes boncolgatni a problémát.
A háttérhatalmat vagyis a választó polgárokat el lehet szakítani az őket képviselő pártoktól. Ehhez elegendő tanulni az elmúlt évszázadból.
Tegye fel a kezét az, aki szerint az "America First" és a "Deutschland, Deutschland über alles" szlogenek között bármiféle eltérést lát. Az utóbbi esetben nem a himnusz szintű felhasználást értelmezzétek.
Ez a háttérhatalom mozgósítása.3. Nem határozható meg mennyi időnk van még. Amikor majd elfogynak vagy már nem tudjuk kitermelni a fosszilis energia készleteket, jelentősen csökkenteni fogjuk a környezet szennyezést. Az teljesen nyilvánvaló, kizárólag a Földön maradva képtelenek leszünk megoldani a problémáinkat. A népesség szabályozásának leghatékonyabb módja a terjeszkedés.
Nincs fix időpont, ilyen rövid táv HÜ szabvánnyal készült. (HŰ - Hasra Ütés félrészegen, saccolásként.) -
-
Carlytoo
senior tag
Ez a bejegyzés nem arról szól. Későbbiekben lehetséges, hogy feltámad az is.
lezso6 : Érvek?
MasterDeeJay: Én úgy gondolom ,hogy van olyan fejlett civilizáció, ami képes csillagközi utazásra. A probléma a képletben ott van, hogy akkorák a távolságok és annyi a bolygó, hogy ha ez a civilizáció csak pár száz éve létezik, lehet hogy kell majd még 10-20.000 év, mire ránk bukkannak, ha mi nem mozdulunk sehova.
-
A földönkívüli gyíkember-háttérhatalom miatt az emberiség 100 év múlva kipusztul.
Na, komolyra fordítva a szót...
1. Földönkívüliek statisztikai alapon ha léteznek is, olyan messze vagyunk tőlük, hogy soha nem fogunk velük találkozni.
2. A háttérhatalom létezik, csak nem abban az idióta zsidó-összeesküvéses formában ahogy szokták mondani. Ezért inkább befolyásos kis csoportoknak nevezném, és ugye fontos a többesszám.
3. A 100 évvel vitatkoznék max. Amúgy meg jó kérdés, talán nem halunk ki.
-
-
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
MasterDeeJay #3 üzenetére
"Földön kívüli életforma létezik igen nagy valószínűséggel de nem olyan formában mint amik meg is tudnak látogatni. Ha léteznének olyanok akik képesek kapcsolatot teremteni akkor már régen megtették volna olyan formában hogy mindenki tudjon róla. Szóval egyetértek."
+1
Két lehetőségre gondolok:
1. Vagy még nincsenen olyan szinten, hogy kommunikálni tudjanak velünk
vagy
2. Már rég kihaltak.
-
Földön kívüli életforma létezik igen nagy valószínűséggel de nem olyan formában mint amik meg is tudnak látogatni. Ha léteznének olyanok akik képesek kapcsolatot teremteni akkor már régen megtették volna olyan formában hogy mindenki tudjon róla. Szóval egyetértek.
Hátérhatalom szintén nem létezik. Mégpedig pont amiatt amiért a látogatós földönkívüliek sem, ha létezne tudnánk róla. Egyszerű a dolog, a mai világban ahol információ brutál gyorsan tud terjedni nem tudom elképzelni hogy akár mi is titokba maradjon.
Emberiség nem hinném hogy kihal max más minőségben fog létezni. Túl sokan vagyunk hogy mindenki megdögöljön 100 év alatt. Szóval a létszám szépen lecsökkenhet de akkora baromi nagy a föld hogy képtelenség lenne 100 év alatt teljesen annyira lepusztítani hogy valamilyen formában egy élhető rész se maradjon rajta. (bár azért próbálkozunk rendesen)
Szóval ebben is egyetértek. -
törölt tag
Hát legyen és ezt a legnagyobb tisztelettel mondom
A földönkívüli értelmes életben 100%ig biztos vagyok hiszen végtelen számú kombinációban létezhetnek naprendszerhez hasonlatos rendszerek.
Ez okozza azt, hogy permutacio valószínűsége 1 ha feltételezzük a végtelen elemu halmazt.
Az emberiség így vagy úgy de el fog tűnni lehet nem pont 100ev de tulspecializalodtunk.
Ez minden élőlény re igaz mert lehet képesek vagyunk alakítani a környezetünket ezzel megnövelve az egyedszamot, de ez pont fordítva sül majd el hiszen pont azért sok az egyed mert a szelekciós nyomást mimmagunk határozzuk meg.
Amint ez kikerül a kezünkből abban a pillanatban összeomlik a populáció. És amint látjuk egyre kisebb a befolyásunk az elemi tényezőkkel szemben.
-
alcsa
senior tag
Én inkább ügyfél kontra ügyintéző szösszenetet olvasnék!
Új hozzászólás Aktív témák
lo Az érvekhez kötött kulturális vitatkozás az emberiség egyik legfontosabb fejlődési motorja. Gondoltam vitatkozhatnánk....
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest