- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
- [Re:] Deezer - A francia Spotify?
- GAI: Poor Volta...
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hurkafej
aktív tag
Szia! A képek a szoláltató miatt eltűntek, ha lesz időd és ki tudod cserélni a linket, az jó lenne!
-
antikomcsi
veterán
De jó, hogy ráakadtam erre a bejegyzésre!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk ez a művet! Csak gratulálni tudok! Nagyon ötletes, és kreatív kivitelezés, kívánom, hogy legalább olyan öröm legyen vele dolgozni, mint amilyen örömmel én olvastam az írást!
-
Ribi
nagyúr
válasz
norbert1998 #46 üzenetére
FHD képnél nagyobbat felesleges felrakni. Konvertáld át és mindenkinek jobb lesz.
-
Ribi
nagyúr
válasz
norbert1998 #44 üzenetére
Ahh, most néztem, hogy a képfeltöltést megfogja a tűzfalunk...
Szerintem akkor is érdemes PHra felraknia képeket, mert ha nem is ilyen gyorsan, de eltűnnek máshonnan a képek. -
Ribi
nagyúr
Nem ártana feltenni a képeket PH-ra, mert kepfeltöltés már be is darálta őket. Így meg nem sok értelmezhető az egész cikkből.
-
BatchMan
senior tag
Most, hogy van cnc-d, tudsz vele csinálni egy komolyabbat
-
hege8888
aktív tag
Csak ismételni tudom az előttem szólót. Respect!
-
nalaca000
tag
Minden elismerésem. Gratula.
-
MongolZ
addikt
válasz
tothmaxy182 #36 üzenetére
Alumínium és keményfa között nincs óriási különbség, anyagminőségtől, stb függően ~2 (max 3) szoros forgácsolóerő különbség szokott lenni. Innen az acél egy újabb ugrás az alumíniumhoz képest 4-5x-től a csillagos égig. Öntött vas 3x-tól indul aluhoz viszonyítva.
De ezekhez már olyan vázszerkezet is kell, ami bírja.De egy nagyon gyenge géppel is lehet acélt forgácsolni, nagyon alacsony előtolással és fogásmélységgel, persze lehet, hogy a szerszám élettartamára nincs éppen pozitív hatással egy ilyen beállítás
-
norbert1998
nagyúr
válasz
tothmaxy182 #36 üzenetére
Ha nem lotyogne a teteje, simán mehetne ezzel is alura, rézre szerintem. Mármint a motor, orsók, biztos elég erősek hozzá. 4-es menetemelkedessel nem bírom kézzel megállítani az x tengelyt, pedig az viszonylag szoros is.
Mivel viszont fából van, nem elég masszív, így nem mernék vele olyan nagyon alumíniumot.
Viszont toltam már véletlen butorlapba 8-as ujjmarót 15000-es fordulattal és 6m/perc-es sebességgel. A marót hajtó motor kicsit megfulladt, de maga a Z tengely minden gond nélkül be lenyomta. Én meg csak néztem hogy mi a fenét műveltem
-
tothmaxy182
őstag
Persze, de ilyen alapon minden CNC gép felépítése sokmindentől függ... Ha a cikkben szereplő géppel is belerongyolsz valami nagyon durva előtolással egy darab fába, akkor ez is tönkre fog menni.
Én ésszerű keretekre gondoltam, mondjuk egy 100x100x100-as alutömb felső síkjára marni egy 10mm mély hornyot. Nem kell gyorsan, szép lazán, lassú előtolással, apró fogásmélységgel. A lényeg, hogy képes legyen rá, mert azért ha a hobby cnc-d képes monjuk aluminiumot is marni, akkor már 1000 dologgal többre használható, mintha csak fát és műanyagot...
-
MongolZ
addikt
Szép munka, le a kalappal! Különösen tetszenek a házi megoldások, még ha annyira nem is strapabíró a szerkezet
Gratulálok!!!
Csak nekem nem jönnek be a képek?
(#33) tothmaxy182: Ez nagyon, nagyon sokmindentől függ. Előtolás, fogásmélység, szerszám, stb.
-
Grat! Ez nekem is nagy álmom, irogykedek, hogy neked van
Szép munka!
-
tothmaxy182
őstag
Akinek itt a topicban nagyobb tapasztalata van e téren, attól kérdezném, hogy egy olyan géphez, amivel már esetleg puhább fémeket (alu, réz, stb) is lehetne marni, mennyivel kellenének erősebb motorok (pl Nema34 - 8,5 Nm?), erősebb lineáris csapágyak, orsók (átm. 20?), stb. Természetesen magának a gépnek a felépítésénél ezesetben már csakis vas jöhetne szóba, de vajon mennyivel dobná meg a büdzsét, ha ilyesmire is szeretném használni?
Az a baj, hogy így fejben nem nagyon tudom belőni, hogy mekkora különbség van a marószárra (és ezáltal az egész konstrukcióra) ható erők között mondjuk egy keményfa (pl akác, tölgy), vagy egy kisebb aluminium kocka marása között...
-
válasz
norbert1998 #31 üzenetére
Valóban, köszi. Szuper, a méretek is jók
-
HoaryFox
őstag
Wow
Nem semmi, további sok sikert a finomításokhoz, fejlesztésekhez!
-
sarkanyolo2
őstag
Ez igen, szép munka!
-
válasz
norbert1998 #26 üzenetére
Nagyon szép munka. mekkora méretben tudsz vele dolgozni? Mik a határok?
-
Praston
tag
Le a kalappal.
-
KisTücsök
addikt
-
toeki
senior tag
válasz
norbert1998 #21 üzenetére
simán lehet, de az tuti hogy olvastam már
-
aram01
nagyúr
Érdekes
-
Destructo
senior tag
Ügyes, gratulálok! Én is tervezek építeni, de még várat magára a project sajnos.
-
toeki
senior tag
esküszöm dejavum van, olyan mintha már olvastam volna ezt a cikket pár hónappal ezelőtt
-
XuChi
addikt
Minden tiszteletem, nagyon komoly munka
-
DonElvis
aktív tag
+1,
Respect.
-
devbence
tag
Ez nagyon popec lett.
Koszi a share! -
ZolkoW
őstag
lehet, hogy csak átsiklottam felette, de mekkora a megmunkálható nettó méret?
-
copass
veterán
művvvészet! gratula!
-
Loresz
tag
....a találékonyság!
-
Mester, le a kalappal!
-
norbert1998
nagyúr
Köszönöm szépen
-
gordonfreemN
addikt
Nagy vagy, pöpec lett, elismerés
-
kelly416
veterán
Le a kalappal. Gratulálok!
Nem semmi teljesítmény.
-
ncc1701
veterán
Ez nagyon állat lett! És ez a régi belinea monitor, régi emlékek.
-
ZolkoW
őstag
kemény, gratula!
-
catalano
tag
Ez kemény... Nekem is régi álmom egy ilyen masina!
-
tothmaxy182
őstag
Évek óta gondolkodom én is házi CNC gép építésében, de egyelőre ez csak terv maradt! Mivel sajnos még néhány évig albérletbe kényszerülök, így egy rendes műhely híján még továbbra is tologatni fogom a dolgot.
Amúgy nagyon szép munka, tényleg a semmiből. -
A címet olvasva azt hittem, hogy egy sima kézi vezérlésű marógépet változtatott valaki CNC géppé. Erre kiderült, hogy teljesen nulláról épült. Hát izé, fejet hajtok, nagyon szép munka!!!
-
dyj
csendes tag
De régi vágyam nekem is egy házi CNC építése!
Új hozzászólás Aktív témák
- Részletfizetés. Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Eladó Full White PC, Montech, 850W Gold, Z590 Vision, 11600KF, 32Gb, 1Tb, RTX3070 Gaming X
- Sound Blaster GC7
- UFF! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- HP 15-ac130nh (V2H61EA) Red FD, 15.6", i3-5005U, 4GB RAM, 1TB HDD, 2GB dGPU, Win10 Pro
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- 20.000 ft tól elvihető ELITRO részletfizetés. Lenovo Legion 5 Gaming kompromisszumok nélkül!
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest