- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovgab
tag
Grat, és várom a képeket
-
válasz
norbert1998 #9 üzenetére
Ezügyben írtam neked egy privit
-
Maximusz
aktív tag
válasz
norbert1998 #51 üzenetére
hiányoznak nekem is a képek
-
norbert1998
nagyúr
Sajna már nincsenek meg a képek
-
Hurkafej
aktív tag
Szia! A képek a szoláltató miatt eltűntek, ha lesz időd és ki tudod cserélni a linket, az jó lenne!
-
antikomcsi
veterán
De jó, hogy ráakadtam erre a bejegyzésre!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk ez a művet! Csak gratulálni tudok! Nagyon ötletes, és kreatív kivitelezés, kívánom, hogy legalább olyan öröm legyen vele dolgozni, mint amilyen örömmel én olvastam az írást!
-
Ribi
nagyúr
válasz
norbert1998 #46 üzenetére
FHD képnél nagyobbat felesleges felrakni. Konvertáld át és mindenkinek jobb lesz.
-
Ribi
nagyúr
válasz
norbert1998 #44 üzenetére
Ahh, most néztem, hogy a képfeltöltést megfogja a tűzfalunk...
Szerintem akkor is érdemes PHra felraknia képeket, mert ha nem is ilyen gyorsan, de eltűnnek máshonnan a képek. -
Ribi
nagyúr
Nem ártana feltenni a képeket PH-ra, mert kepfeltöltés már be is darálta őket. Így meg nem sok értelmezhető az egész cikkből.
-
BatchMan
senior tag
Most, hogy van cnc-d, tudsz vele csinálni egy komolyabbat
-
hege8888
aktív tag
Csak ismételni tudom az előttem szólót. Respect!
-
nalaca000
tag
Minden elismerésem. Gratula.
-
MongolZ
addikt
válasz
tothmaxy182 #36 üzenetére
Alumínium és keményfa között nincs óriási különbség, anyagminőségtől, stb függően ~2 (max 3) szoros forgácsolóerő különbség szokott lenni. Innen az acél egy újabb ugrás az alumíniumhoz képest 4-5x-től a csillagos égig. Öntött vas 3x-tól indul aluhoz viszonyítva.
De ezekhez már olyan vázszerkezet is kell, ami bírja.De egy nagyon gyenge géppel is lehet acélt forgácsolni, nagyon alacsony előtolással és fogásmélységgel, persze lehet, hogy a szerszám élettartamára nincs éppen pozitív hatással egy ilyen beállítás
-
norbert1998
nagyúr
válasz
tothmaxy182 #36 üzenetére
Ha nem lotyogne a teteje, simán mehetne ezzel is alura, rézre szerintem. Mármint a motor, orsók, biztos elég erősek hozzá. 4-es menetemelkedessel nem bírom kézzel megállítani az x tengelyt, pedig az viszonylag szoros is.
Mivel viszont fából van, nem elég masszív, így nem mernék vele olyan nagyon alumíniumot.
Viszont toltam már véletlen butorlapba 8-as ujjmarót 15000-es fordulattal és 6m/perc-es sebességgel. A marót hajtó motor kicsit megfulladt, de maga a Z tengely minden gond nélkül be lenyomta. Én meg csak néztem hogy mi a fenét műveltem
-
tothmaxy182
őstag
Persze, de ilyen alapon minden CNC gép felépítése sokmindentől függ... Ha a cikkben szereplő géppel is belerongyolsz valami nagyon durva előtolással egy darab fába, akkor ez is tönkre fog menni.
Én ésszerű keretekre gondoltam, mondjuk egy 100x100x100-as alutömb felső síkjára marni egy 10mm mély hornyot. Nem kell gyorsan, szép lazán, lassú előtolással, apró fogásmélységgel. A lényeg, hogy képes legyen rá, mert azért ha a hobby cnc-d képes monjuk aluminiumot is marni, akkor már 1000 dologgal többre használható, mintha csak fát és műanyagot...
-
MongolZ
addikt
Szép munka, le a kalappal! Különösen tetszenek a házi megoldások, még ha annyira nem is strapabíró a szerkezet
Gratulálok!!!
Csak nekem nem jönnek be a képek?
(#33) tothmaxy182: Ez nagyon, nagyon sokmindentől függ. Előtolás, fogásmélység, szerszám, stb.
-
Grat! Ez nekem is nagy álmom, irogykedek, hogy neked van
Szép munka!
-
tothmaxy182
őstag
Akinek itt a topicban nagyobb tapasztalata van e téren, attól kérdezném, hogy egy olyan géphez, amivel már esetleg puhább fémeket (alu, réz, stb) is lehetne marni, mennyivel kellenének erősebb motorok (pl Nema34 - 8,5 Nm?), erősebb lineáris csapágyak, orsók (átm. 20?), stb. Természetesen magának a gépnek a felépítésénél ezesetben már csakis vas jöhetne szóba, de vajon mennyivel dobná meg a büdzsét, ha ilyesmire is szeretném használni?
Az a baj, hogy így fejben nem nagyon tudom belőni, hogy mekkora különbség van a marószárra (és ezáltal az egész konstrukcióra) ható erők között mondjuk egy keményfa (pl akác, tölgy), vagy egy kisebb aluminium kocka marása között...
-
válasz
norbert1998 #31 üzenetére
Valóban, köszi. Szuper, a méretek is jók
-
HoaryFox
őstag
Wow
Nem semmi, további sok sikert a finomításokhoz, fejlesztésekhez!
-
sarkanyolo2
őstag
Ez igen, szép munka!
-
válasz
norbert1998 #26 üzenetére
Nagyon szép munka. mekkora méretben tudsz vele dolgozni? Mik a határok?
-
Praston
tag
Le a kalappal.
-
KisTücsök
addikt
-
toeki
senior tag
válasz
norbert1998 #21 üzenetére
simán lehet, de az tuti hogy olvastam már
-
aram01
nagyúr
Érdekes
-
Destructo
senior tag
Ügyes, gratulálok! Én is tervezek építeni, de még várat magára a project sajnos.
-
toeki
senior tag
esküszöm dejavum van, olyan mintha már olvastam volna ezt a cikket pár hónappal ezelőtt
-
XuChi
addikt
Minden tiszteletem, nagyon komoly munka
-
DonElvis
aktív tag
+1,
Respect.
-
devbence
tag
Ez nagyon popec lett.
Koszi a share! -
ZolkoW
őstag
lehet, hogy csak átsiklottam felette, de mekkora a megmunkálható nettó méret?
-
copass
veterán
művvvészet! gratula!
-
Loresz
tag
....a találékonyság!
-
Mester, le a kalappal!
-
norbert1998
nagyúr
Köszönöm szépen
-
gordonfreemN
addikt
Nagy vagy, pöpec lett, elismerés
-
kelly416
veterán
Le a kalappal. Gratulálok!
Nem semmi teljesítmény.
-
ncc1701
veterán
Ez nagyon állat lett! És ez a régi belinea monitor, régi emlékek.
-
ZolkoW
őstag
kemény, gratula!
-
catalano
tag
Ez kemény... Nekem is régi álmom egy ilyen masina!
-
tothmaxy182
őstag
Évek óta gondolkodom én is házi CNC gép építésében, de egyelőre ez csak terv maradt! Mivel sajnos még néhány évig albérletbe kényszerülök, így egy rendes műhely híján még továbbra is tologatni fogom a dolgot.
Amúgy nagyon szép munka, tényleg a semmiből. -
A címet olvasva azt hittem, hogy egy sima kézi vezérlésű marógépet változtatott valaki CNC géppé. Erre kiderült, hogy teljesen nulláról épült. Hát izé, fejet hajtok, nagyon szép munka!!!
-
dyj
csendes tag
De régi vágyam nekem is egy házi CNC építése!
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Formula-1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- iPhone-t használók OFF topikja
- Nintendo Switch 2
- Xbox Series X|S
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Autós topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +GTX 1660 SUPER +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Asus TUF 16 FA607PI - 16" 2,5K 165Hz - Ryzen 9 7845HX - 32GB - 1TB - RTX 4070 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó Logitech G735 gyári dobozban, kiváló állapotban!
- Eladó RODE NT-USB Mini gyári dobozban, megkímélt állapotban!
- Eladó ASUS ROG FUSION II 500 + ASUS ROG THRONE QI gyári dobozban, kifogástalan állapotban!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest