Hirdetés

2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Gergosz2


Gergosz2
(PH! kedvence)

Hát igen én is a magyartól voltam befosva nagyon.

Kb 5 tételt tudtam tűrhető szinten a többit meg elolvasgattam.Nyelvtanra meg abszulót nem jutott időm(ha lett volna sem szántam volna rá ;] )

Töri sem volt para , angolból nem kellett érettségiznem mert nyelvvizsgám már meg volt.
De a matek meg a fizika szóbeli annál jobb volt.

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#2) .noxwill válasza Gergosz2 (#1) üzenetére


.noxwill
(PH! kedvence)

fizika szóbeli? Az fincsi ;]

All→M8

(#3) Gergosz2 válasza .noxwill (#2) üzenetére


Gergosz2
(PH! kedvence)

kinek hogy.

inkább 5 fizika érettségi mint egy irodalom.

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#4) Samus


Samus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Röviden elmesélem az irodalom részét az érettségimnek. Nagyon reméltem, hogy nem József Attilát fogom húzni, mert konkrétan semmit sem tudtam sem róla, sem a költészetéről. Természetesen egy művét húztam, nevezetesen "A Dunánál" című művét. Elkezdtem rizsázni, aztán segítséggel előjött, hogy a folyó motívumról kellene beszélni. Megkérdezte a tanárom, hogy: "mit csinál a folyó?" Válaszolom: "folyik". Kisebb kuncogás, persze elmondta a lényeget (épít és rombol is egyszerre). Fontos tudni, hogy az irodalomtanárom az érettségi elnök mellett ült. A következő tárgy a történelem volt. Az elnökkel szemben ültem. Rámnéz, és megszólal: "a folyó folyik, ugye?" Na itt hallható nevetés és mosoly mindenki részéről, én pedig azt hittem, itt végem. Aztán hármas magyarral és négyes történelemmel zártam az érettségit. Az angolom nagyon jól sikerült, az infó pedig sajnos nem lett a legjobb, olyan tételt húztam, ami a legkevésbé sem érdekelt (listák készítése - MS Excel, Access), persze előtte a háttértárakat húzta egyik osztálytársam, szinte meg sem tudott szólalni, na arról a tételtől órákig tudtam volna beszélni. A matekom hármas lett, ahhoz képest, hogy végig stabil kettes voltam, és jóindulattal kaptam hármast negyedik végén, örültem neki. A matek mindig úgy ment, hogy volt egy téma, amit nagyon tudtam, és volt, amit pedig semennyire sem. A logikával nem volt gond, csak mindig sikerült elszámolnom magam (főleg mértékegység átváltásnál). Szerencsére érettségin a részeredményeket is pontozzák, így nem lett akkora baj.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#5) Sub-ZeRo


Sub-ZeRo
(PH! nagyúr)

Hát nekem nem volt stresszes az érettségi szóbeli. Beültünk hogy kezdünk és szakadtam a röhögéstől. Ofi rámszol hogy vissza kellene venni, erre én, most mit csináljak sírjak?! És akkor még rajtam kívül négyen voltak bent és ők is nevettek. Amúgy meg beleszartam az egészbe és az ofi megdicsért hogy milyen jól tudtam az irodalom tételt. Mondtam neki, hogy ne akarja tudni mennyit tanultam rá. :DDD
A töri is jó volt, az angol is. Nyelvtant is tudtam úgy ahogy.
Én államvizsgán is röhögtem, igaz a könyvtár igazgatótól ki is kaptam, hogy vörös diplomát is kaphattam volna, ha nem szarok bele az egészbe. Ja meg majdnem agyon is ütött. ;] :DD Jók voltak ezek a dolgok.

Neked sok sikert a javításhoz! :K

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."| Track IR 5.| Honor 8

(#6) Gergosz2 válasza Samus (#4) üzenetére


Gergosz2
(PH! kedvence)

Azért nálam az az osztályfőnököm aki egyben az irodalom és nyelvtan tanárom és egyben az igazgató is volt(jó párosítás mi ;) föleg hogy rühelltem az egész irodalom témát , de amúgy nagyon rendes volt velünk mindíg)
rutinos volt mert olyanokat kérdezett amire tudta hogy valamit ki tudok nyögni.

Amúgy elég jó lett a szóbelim 77%-os , és Csokonai Vitéz Mihály A tihanyi ekhóhoz versét húztam.
Az én kidolgozott tételem ebből 5 soros volt :D .De lehetett könyvet haasználni amibe a vers volt és nem hittem el amit láttam.A lábjegyzet teli volt hasznos infókkal.Egész 4 év alatt nem nyitotttam ki a könyvet akkor láttam , hogy ilyen is van benne :D Így sikerült valamit összehozni.

Nyelvtanból meg a nyelvemlékeket húztam , amit könnyen kitaláltam hogy mi is az.

Hát ja , nagyon nem szerettem a irodalmat , de most azért visszaülnék egy nosztalgia órára.

De te ne keseredj el , egy év nem a világ.

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#7) fu89


fu89
(lelkes újonc)

Érdekesek ezek a szóbeli vizsgák. A legfontosabb szabály, hogy ha nem is tudsz semmit, beszélj... Rizsázz vmit. Nekem is pont az irodalom érettségim volt para, mert abból a tárgyból húztam bele a tételbe. Aztán jött a rizsa, színezés, körítés. És lám, fölhúztam az írásbelimet a szóbelivel :DD

Fizikából is szopattak kicsit, de inkább fizikából szóbeliztem volna minden helyett :P

Sok sikert!!

(#8) Misi1979


Misi1979
(PH! addikt)

Irodalom (és nyelvtan) szóbelit józan paraszti ésszel is abszolválni lehet akkor, ha az ember a tanórák felén azért némi figyelmet fordít a tananyagra. Persze ennek még az is az előfeltétele, hogy rendelkezzen valaki józan paraszti ésszel.. "anno" nálunk ebből a tárgyból bukni kifejezetten "ciki" volt, nem hogy érettségin..

A kismókusok kenyérre is kenhetik.

(#9) jerry311


jerry311
(PH! nagyúr)

Én az esélytelenek nyugalmával indultam. :DDD
Tudtam 1 irodalom tételt, 2 nyelvtant, 2 történelmet, meg angolul folyékonyan beszélni.
Nem lettem kitűnő, de nem is ez volt a cél. A legrosszabbul a történelem sikerült, 3-as. Ehhez természetesen az kellett, hogy a megfelelő tételeket húzzam. Ha egybevesszük, hogy az előttem vizsgázók még nem húzták ki a tételeket, amiket tudtam és a tételek nem voltak megjelölve, sem sorba rakva, azt kell hogy mondjam talán életem legszerencsésebb napja volt. :DDD

https://www.facebook.com/RailwayRelay/ - League of Legends: spambox

(#10) Samus válasza Gergosz2 (#6) üzenetére


Samus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nem is keseredtem el, ahhoz képest, hogy egy tételt sem dolgoztam ki, nem volt füzetem sem, szóval csak bent voltam az órákon, szerintem elég jó eredmény, amit elértem, nem volt kettesem az érettségin...

Nyelvtanból a "a szöveg" tételt húztam. Volt egy kínai történet, rövid részlet négy mondat. Tegyem őket sorrendbe, és mondjam meg, hogy mi alapján állítottam fel a sorrendet.

Rühelled az irodalom témát...nem vagy egyedül. Nem vagyok egy agyonművelt ember, de amolyan bukósbot sem, mégsem tudom felfogni, hogy mi értelme volt az irodalomnak. Amit én hasznos tárgynak tartottam, az a matek volt (hiszitek vagy sem), bár sok olyan dolog volt, amit biztos nem fogok hasznosítani soha, azért mégis ez volt az a tárgy, amiben a legtöbb, a gyakorlatban is használható dolgot tanult az ember.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#11) Misi1979 válasza Samus (#10) üzenetére


Misi1979
(PH! addikt)

Az szerintem elég ok, hogy a logout oldalán normális stílusban/helyesírással tudj írni és kommentelni:)

Az írás mindig elárulja, hogy milyen ember a gazdája, ezt sose felejtsd el.

A kismókusok kenyérre is kenhetik.

(#12) ]Phobos[


]Phobos[
(senior tag)

Nem tudom, most hogy áll az oktatás, de amikor én érettségiztem, akkor vezették be a 2 szintűt. Az alap egy vicc.

#10: mi értelme az irodalomnak? Tanulságos és nevelő értékű. Biztosítja az alapértékeket, hogy ne legyél mondjuk elfajzott ...... .Ezen kívül, a történelmet a győztesek írják. Az irodalomra viszont kevésbé van hatással a világ aktuális erőegyensúlya.

[ Szerkesztve ]

Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!

(#13) LordVader80 válasza Samus (#4) üzenetére


LordVader80
(senior tag)

József Attiláról egy szót sem tudni? Ha soha nem tanították volna, még akkor is tud az ember róla beszélni.... :U sztem.
Én úgy mentem be, hogy semmilyen tantárgyból nem volt olyan tétel, amiből nulla volt a tudásom. Választott az informatika volt, nyelv pedig angol. Matek 4es lett, többi 5ös.

de a legfontosabb részemről is: Sok sikert az októberi pótérettségihez!

[ Szerkesztve ]

May The Force Be With You!

(#14) hagerci


hagerci
(újonc)

Nekem két rossz emlékem van a napról, egyik a magyarhoz, másik az informatikához kapcsolódik:
- A magyar részével voltam nagyobb bajban, mert a kihúzott két tétel közül az irodalmat annyira nem tudtam, hogy póttételt kellett húznom. (Szerencsére azokkal már nem volt gondom.)
- A másik rossz emlék: informatika írásbeli. Olyan tételt húztam, amit alap esetben jól tudtam, viszont felelésnél annyira leblokkoltam, hogy csak a felét tudtam elmondani. (Szerencsére a gyakorlati része simám ment, így javítottam az írásbelihez képest.)

Sok sikert az októberi pótérettségihez!

(#15) 426os


426os
(őstag)

Ismerős érzés. Én is izgultam kicsit, mivel az egész érettségire egy lepfefingnyit nem készültem (na jó az info tételeket kicsit átolvasgattam, mert annak jól kellett sikerülni). Azért mertem így nekimenni a vizsgáknak, mert nekem csak a matek és az info számított, a többiből az volt a lényeg, hogy ne bukjak. Irodalomból olyan költőt sikerült kihúznom, akiről azt sem tudtam, hogy melyik évben tanultuk, de volt ott egy verseskötete, abból meg az irodalomtörténeti atlaszból sikerült pár infót és dátumot kiollóznom. Történelemből sem tudtam semmit, egyedül a forrás alapján beszéltem. Gyakorlatilag semmit nem tudtam az anyagból, de sikerült úgy forgatnom a szavakat, hogy végül a magyar 51%, a történelem 70% lett. Mondjuk lehet segített az is, hogy előtte megnéztem, hallgattam párszor a Kiss Ádám féle biológia érettségit és a Markos féle irodalom érettségit:D
És igen. Az középszintű érettségi egy vicc, főleg az írásbeli részek. Ugyan nekem ez kedvezett nagy mértékben, mégis azt mondom, hogy nem így kellene, hogy működjön ez a rendszer, hogy minden hülye ilyen jó eredményt érjen el. Lehet az egyetemen lesznek problémáim ebből, mert ezidáig szinte soha nem ültem le komolyabban tanulni és nem tudom, hogy fogok tudni átállni erre.

.

(#16) bmakszim


bmakszim
(senior tag)

Ez érdekes, én anno magyarból nem hogy 5 percet, de még egyet se tudtam beszélni, mármint az irodalmi részéről, a nyelvtant tudtam úgy ahogy. De így is csak annyit történt, hogy a 4-es írásbelimet 3-asra rontottam. Nem is tom mi lett volna, ha megbukok, akkor lőttek az egyetemnek.

(#17) Alexios


Alexios
(PH! kedvence)

Még jó hogy nem mentél egyetemre, nem tudom mit csinálnál egy vizsgaidőszakban :D

(#18) Day 'n' Nite


Day 'n' Nite
(fanatikus tag)

Nekem anno csak a fizika volt necces. Valamennyire tudtam a dolgokat, vagyis kb 3-5 db volt olyan amit nagyon nem szerettem volna húzni...
Szerencsére jót húztam, bár már akkor gáz volt, hogy a bemutatandó kísérletnél az eszközt pl nem tudtam hol kell megfoni sem (eléggé ergya színvonalú volt a fizika oktatás nálunk, kb 3-4 kísérletet csináltunk meg fakton, az is szánalmasan sikeredett). No aztán majdnem összevitatkoztam egy egyszerű és logikus dolgon a tanárral, de szerencsére volt bent egy másik fizikatanár is, (aki nem volt félig süket, és valamivel több intelligenciával volt megáldva, mint az előbbi), azzal utólag beszéltem, hogy mi és hogyan, megnyugtatott, hogy nem lesz semmi gond. Frászt nem, 55%... Az csak amolyan érdekesség, hogy egy osztálytársam egyetemi érettségi felkészítőre, meg minden egyéb ilyesmire eljárt, emelett tényleg jó mat/fiz-os, és ugyanennyit kapott :W Felvételik nem sikerültek, bár lehet így jobban jártam. Az egyetem meg majd ha jön, úgy is bebizonyítja, hogy sokkal nagyobb szívások is vannk, és jó ideig ez így is lesz. (Csak pozitívan :DDD)

Szerk: Remélem másodjára sikerül a magyarod. :K

[ Szerkesztve ]

“Nem akkor alkottál tökéleteset, ha már nem tudsz mit hozzátenni, hanem ha már nem tudsz mit elvenni belőle.” /Antoine de Saint-Exupéry/

(#19) enginev3.0


enginev3.0
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nálam az angol volt szörnyű, kihúztam, a 4-est ami könnyű tétel, de 2. felelő voltam, első tétel angol, attól féltem alapból a legjobban, nem is értettem hogy mit akar a tanár, pedig annyit kérdezett hogy milyen a jellemem? megkérdezte 2× csak ültem, aztán kérdezte hogy értem? mondom nem, elmondta magyarul, aztán beugrott az egész tétel és onnantól ment simán.

Irodalomból is 4-es tétel, egyáltalán nem tudtam, még csak véletlen sem néztem át azt, annyi szerencsém volt hogy volt forrás, amit olvastam, már mint a költeményt és közben írtam amit én megértettem belőle, azt elmondtam és kész, az íróról egy szót sem mondtam, de fel sem tűnt nekik :D
Nyelvtan nem volt rossz, "gyakorlati" résznek, meg kellett győznöm a tanárt, hogy miért érdemes életünk végéig tanulni.

Infóból oklevelet kaptam a szóbeliért :D nyomtatók és monitorok működése, típusai, és mindent róluk...

Töri is ment, nácizmus németo.-ban, ott viszont szomorú vagyok, és nem is értem, hogy miért nem kaptam oklevelet a szóbeliért. de hát na...

Sok sikert a javításhoz.

by
2011-es érettségiző

Szerk.: Nálunk még a vizsgabiztos is segített néha néha, ha úgy látta hogy kicsit elakadtunk, szerencsére nagyon normális volt.
Visszagondolva minden oszttársam azt mondja így utólag, hogy egész jó móka volt :)
Az a baj, hogy előtte 4 évig azzal ijesztgetnek, hogy "érettségire tanultok, tanuljatok tisztességesen, mert nem lesz meg, szörnyű lesz, rémes lesz, blabla", stb stb, mintha a kivégzésedre mennél, közben pedig, aki 4 évet végig csinálta kisebb nagyobb gondokkal annak már nincs mitől félnie

[ Szerkesztve ]

És anyagilag úgy megvagyunk viselve, hogy még lábazatot se tuttunk csináni, mer nincs mibül ll Logitech <3 ll Xiaomi Mi 8

(#20) Archer


Archer
(őstag)

Én anno mindegyik tételhez hozzá tudtam szólni, így nem is izgultam, sikerült is, 4-5 lett minden. Szerintem az a lényeg, hogy mindenhez hozzá tudj szólni valamit és ha ezt tudod is magadról akkor már eleve nem izgulsz annyira de ha tárgyanként van akár csak 1-2 amit semennyire nem tudsz, már eleve ott lesz a félelem, hogy hátha azt húzod. Infóból mondjuk még a tételeket sem tudtam (sz@rt bele a tanár az egészbe), de attól nem is paráztam, az is lett egy 4-es.
Sok sikert a javításhoz, azért valljuk be, 20 tételt nem lesz annyira nagy ügy megtanulni, főleg ha a nagyját tudod is. Tudj mindegyikről mondani valamit, akkor nagy gond már nem lehet és ennek fényében izgulnod sem kell. Közhely de minden fejben dől el.

Beszélni már gyerekkorában megtanul az ember. Hallgatni csak sokkal később.

(#21) Pukkancs


Pukkancs
(fanatikus tag)

Nálunk a magyar érettségi tétel Arany János Szondi két apródja és az Ágnes asszony volt, így lett lediktálva, így szereztem meg a tételt, egész osztály így tanulta meg, ezzel szemben amikor kihúztam a tételt, az Ágnes asszony volt és a Walesi bárdok, amit kb általános iskola hatodik osztálya óta nem is láttam...
Egy hármast kihúztam az egészből, mert a másikat jól tudtam, de abban a pillanatban kb úgy éreztem, mintha a két kötél közül, amin lógok, az egyiket elvágták volna.

(#22) Gergosz2 válasza Samus (#10) üzenetére


Gergosz2
(PH! kedvence)

Én nekem az irodalommal volt a bajom.
Nem értettem , hogy minek kell megtanulni egy verselemzést.Mindenki úgy értelmez egy verset ahogy akar , ahelyett egy előre megírt elemzést kellett megtanulni.

A nyelvtannal semmi bajom sem volt , hasznosnak találtam.Legalább az ember tudjon helyesen írni.

Amúgy középiskolában mi úgy voltunk, ha semmit sem tanultunk akkor is legalább egy kettest összekapartunk, leírtuk azt ami megmaradt az órákról.

(#21) Pukkancs

Ja nálunk is volt ilyen . Az osztály két robotja megírta a töri tételeket azt kiderült hogy pár nincs befejezve.Én ezt érettségi előtt 20 percel tudtam meg.Akkor káromkodtam egy rendeset , aztán végül is nem lett belőle semmi.De az egyik cimbim már nem járt szerencsével(azóta is szidaj a töritanárt:D)

Amúgy én az irodalom tételsorunkat a mai napig nem tudom pontosan.Kb a felét tudtam a többinek még a címét se.

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#23) Youri


Youri
(PH! kedvence)

Nekem valahogy ez jut eszembe ennyi év után :)

No para, magyarból én is buktam, és persze, az akkori sokkomon ma már csak nevetek :D

[ Szerkesztve ]

RTX ON

(#24) icecave


icecave
(PH! nagyúr)

Valószinűleg nem leszek népszerű a mostani hozzászólásommal, de akkor is leirom. Azért brutális túlzásnak tartom egy szóbeli érettségit úgy beállitani, mint a világ legstesszesebb meg legfrusztrálóbb dolgát. Ennél csak szarabb dolgok fognak jönni az életedben, hidd csak el.. amikor szénné szivatnak majd egy szigorlaton, államvizsgán, mikor nem tudod miből fizeted a számláid és attól fosol, hogy kivágnak az utcára, vagy ha valami baja lesz a gyerekednek, és még hosszasan sorolhatnám...
Sajnos azt kell mondanom, hogy ha már egy ilyen szintű dolog miatt leblokkolsz, akkor még lesznek problémáid az életben...
Nem azt mondom, hogy nem para, csak messze nem annyira, mint ahogy beállitod.

Embereld meg magad, simán meg tudod csinálni hidd el, és gondolj arra, amit az elején irtam. :K

(#25) enginev3.0 válasza icecave (#24) üzenetére


enginev3.0
(PH! félisten)
LOGOUT blog

erre most nyomnék egy "Tetszik"-et :)

És anyagilag úgy megvagyunk viselve, hogy még lábazatot se tuttunk csináni, mer nincs mibül ll Logitech <3 ll Xiaomi Mi 8

(#26) Jhonny06


Jhonny06
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nekem az emelt infóm volt olyan, hogy a programozás részénél olyan szinten leblokkoltam, hogy mindent elfelejtettem. Kb. azzal szöszöltem 1 órát, hogy beolvassam az adatokat egy vektorba és kiirassam, hogy működik-e, brutális volt. Még egyszer ilyet nem kérek.

[ Szerkesztve ]

Niche parfümök szórófejes üvegben, különböző kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. http://bit.ly/2EIOAOx

(#27) Gergosz2 válasza icecave (#24) üzenetére


Gergosz2
(PH! kedvence)

Jó azért erre az is rájátszik hogy középiskolában azt nyomatják végig , hogy jön az értettségi, milyen nehész lesz, itt dől el az életed.

Szerintem nem ember az aki nem izgul előtte valamennyit , de utána nyílván már máshogy látja a dolgot.

De az is igaz hogy tényleg vannak olyan emberek akik nem tudják kezelni ezeket a helyzeteket.

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#28) Youri válasza icecave (#24) üzenetére


Youri
(PH! kedvence)

Alapvetően a röhejes középiskolai évekhez viszonyítva az érettségi egy elég nagy ugrás. Persze utána a felsőoktatás meg még inkább

RTX ON

(#29) Tomaaasz


Tomaaasz
(fanatikus tag)

Másnaposan bemenni szóbelizni még fincsibb, mert előző este az "úgysem megyek át" felindulásból elmentem sörözni osztálytársammal...

4-es lett minden, az info emelt meg 5-ös. :)

Oda mentem, ahol vagyok!

(#30) icecave válasza Youri (#28) üzenetére


icecave
(PH! nagyúr)

Ez nagyban attól függ, milyen szintű középiskolába/gimnáziumba járt valaki. Van atomlaza, van szigorú, stb. Persze nem emlitek neveket, nem is kell, nem ez a lényeg a mondanivaló szempontjából.

(#31) Youri válasza icecave (#30) üzenetére


Youri
(PH! kedvence)

Megnézve a legszigorúbb iskolát is, szerintem - nem biztos, mert nem olyanba jártam :D - nem sok olyan esemény merült fel, amikor akkora anyagrészt átölelve kellett számot adni a tudásról.

[ Szerkesztve ]

RTX ON

(#32) icecave válasza Youri (#31) üzenetére


icecave
(PH! nagyúr)

Ez igy van, de nem mindegy, hogy valaki mihez van hozzászokva, a lazázáshoz, vagy a rendszeres tanuláshoz.

(#33) Youri válasza icecave (#32) üzenetére


Youri
(PH! kedvence)

Az érettségivel az is a baj, hogy nem készít fel semmire. Nem annak hála fogsz megtanulni élni, és nem is nagyon készít fel a felsőoktatásra

RTX ON

(#34) No-kia válasza icecave (#24) üzenetére


No-kia
(őstag)

"Embereld meg magad, simán meg tudod csinálni hidd el, és gondolj arra, amit az elején irtam."

Az érettségi tényleg semmi, én is elég jó hírű suliba jártam, nem tanultam szinte semmit, órákra bejártam természetesen és néha még figyletem is :DD ha koncentrálsz érettségin, simán felidézel annyit hogy elég legyen egy négyeshez(sőt, nekem szerncsés szóbeli tételekkel, bőven meglett az ötös is), szóval ennél tényleg csak nehezebb dolgok lesznek az életben, bár így utólag könnyen beszélek én is :D

Nokia 500 | Ford Sierra 2.0i | Dell N5010

(#35) dnelb


dnelb
(PH! addikt)

Én töriből 20 ból 1et nem tudtam és kihúztam. De szerencsére az atlasz+a lapon lévő leírás megmentett , még le se rontottam az írásbeli % ot . :)

(#36) D.Orion


D.Orion
(PH! kedvence)

Ooo az a jó kis érettségi. Szintén magyar volt a mumus... Móricz Zsigmond egyik dzsentriregényét kellett elemeznem. Sajnálatos módon akkor hallottam eme alkotás címét először. :DDD Anno hiányoztam suliból és persze basztam pótolni. No mind1, kihúztam a tételt, tudomásul vettem. Felkaptam a könyvet és mivel voltak előttem kilencen! így gyorsan elolvastam. :)) Na jó, határozottan csak átfutottam a sorokon. Rámkerült a sor, elmondta mamit tudtam majd csend. Tanár úr megszólal: Hát nekem nincs több kérdésem, ha jó lesz egy négyes. :Y JÓ hát! :D

Döp Döp Döp Dödödöpdöpdöp Dö Döp Döp Döp Dödödöpdöpdöp

(#37) pschio


pschio
(őstag)

az egész arról szól, hogy el tudod-e magad adni. ha kicsit is hozzá tudsz szólni a dolgokhoz, ha van véleményed dolgokról és nem vagy néma, akkor sima ügy.

''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''

(#38) JetiRulez


JetiRulez
(őstag)

Én még nem tartok az érettséginél. Addig még van 2 évem (1 év a számtech érettségiig). Ellenben túl vagyok már 2 szakvizsgán. Blokkolni, nem blokkoltam le, viszont mindkét alkalommal rámtört a szapora és rettentően fájt a hasam felelés közben. Felelés után futás volt ki a WC-re emberfeletti sebességgel.
Felelés közben pedig az összes beszédhiba jelentkezett, ami egyébként nem is jellemző rám. Tehát egyszerre kevertem a betűket a szavakban, dadogtam, raccsoltam és selypítettem. Néztek is a tanárok és a vizsgabiztosék. Ettől függetlenül mindkét szakvizsga 5-ös lett. Egyedül az adatbázis kezelés lett 4-es.

"Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."

(#39) Wictor


Wictor
(senior tag)

Huhh, részvétem és sok sikert októberben!

Akkor az én történetem: világ életben jó(nak mondható) tanuló voltam, de annyira még sosem lazsáltam, mint 12. évfolyamban. Mindent az utolsó utáni pillanatra hagytam - ebbe beleesik az érettségire való felkészülés is. Konkrétan a 140 tételt 4 nappal előtte kezdtem el tanulni. Persze onnantól éjjel-nappal nyomtam, napi 4 órányi alvással. Az utolsó napon délben még 40 tételt abszolúte nem tudtam. Kb. én néztem ki mindenki közül a legszarabbul, olyan szinten ideges voltam, hogy több tavat is tudtam volna táplálni az elvesztett vízmennyiségemmel, minden tanár azt hitte, hogy engem kell elsőként felmosni. És innentől az érdemi rész: bemegyek, bent van 3 (!) tanár, ebből az egyik éppen táplálkozik, a másik az irodalomtanár, a harmadik pedig az ofő. Se igazgató, se vizsgabiztos... Itt megnyugodtam kicsit. Irodalommal nyitottam, húzom a tételt: József Attila. 'szameg, az egyetlen, amit biztosra tudtam, még az irodalomtanár is sikoltott egyet (együttérzett). Elég jól sikerült, mint a nyelvtan, töri, gazdaságtan és marketing is. De a német... Itt jött a cikkíró által említett blokk, kombinálva azzal, hogy alapból nem vágtam a tételeket, a nyelvtudásom pedig 12 év után annyiban merült ki, hogy tudtam mesélni 5 mondatot a családomról. Tetézte, hogy német szakos volt a vizsgabiztos... Aztán kezdődött 2-3 percnyi kínos nyögdécselés, majd a tanár elkezdett kérdezgetni. 5-ből 1 kérdésre választ is tudtam adni... A végén azért megkérdezte, hogy esetleg szeretnék-e még valamit hozzáfűzni... Mondom Isten ments... De nem buktam meg, sőt, a jó írásbeli miatt 4-es lett a végeredmény.

Szóval, nem kell tőle rettegni, de akinek félnivalója van (me' nem tanult), az tutira leblokkol, ha olyat húz... Basszus, bocsánat, hogy hosszú lett.

[ Szerkesztve ]

(#40) szkorhetz


szkorhetz
(őstag)

Én törire gyúrtam, mert az kellet. Ez nálam abból állt, hogy mindent tételt kétszer elolvastam, de nem féltem annyira, töri mindig is érdekelt, alapvetően jó érzékem van hozzá. 100%-os lett (az egyetlen az osztályban). Gondolom mondanom sem kell, hogy így sem lett meg a felvételi pontszámom.
Irodalmakat egyszer elolvastam, nyelvtannál össz-vissz 3 tételem volt meg... 90%
Angol tagozatos vagyok, ettől sem volt nagy para, 90%.
Összességében nem kell stesszelni, mert attól semmi nem lesz jobb. Csak lazán, el kell játszani, hogy te vagy a faszagyerek és nem kell megijedni, ha kérdeznek.

OnePlus 5T

(#41) Rossi


Rossi
(PH! addikt)

Jobb ha megtanulod kezelni a stresszhelyzeteket, mert az érettséginél lesz pár nagyobb megmérettetés is az életedben.

Ha meg valamit megtanultál, és tudod, hogy tudod, akkor mitől blokkolsz le?

Én annak idején (2003) sokat készültem az érettségire, meg is lett az eredménye, egy 4-es, négy 5-ös, 120 max pontból 117 vagy 118. Törin pl. a tétel felénél szólt a tanár, hogy köszönöm elég...

Államvizsga szintén, tétel közepén, köszönöm elég...

Most ezzel nem nagyképűsködni akartam, csak szerintem tanulni az egyik legegyszerűbb dolog, leülsz elé, amikor tudod abbahagyod.

Sok ismerősöm szokott ilyenkor nyűglődni, pedig nem kell egész évben 24/7-ben tanulni, de ha vizsga van akkor rá kell szánni azt az x órát/napot, és ennyi.

„Az ördög elképedve állt, és érezte milyen ocsmány a jóság, és látá az erényt az ő alakjában…”

(#42) Traxx


Traxx
(őstag)

Akkor én is jövök, bár már 11 éve az érettségimnek :D Nos, a magyar szóbelire úgy készültem, hogy bementem egy expóra :) Egy tételt nem tudtam, Jókaitól az Arany embert, és mivel tutira akartam menni, ezért azt érettségi előtt elolvastam. Végül Arany balladáit húztam, nyelvtanból már passzolom.
Törtiből a tanárunk mondta, hogy sorba rakja a tételeket, azt húz mindenki, amit akar...ki is szemeltem magamnak a legszimpibbet, persze melléhúztam :DD Pislogtam egy kicsit, de nem volt gondom különösebben vele, ráadásul az érettségi elnök az A részét pont ott szakította félbe, ameddig tudtam...utána jött a B, vagyis a céh és a manufaktúra összehasonlítása, ez nyilván kisujj (az A a 2 világháború közti Magyarország volt). Na az angol volt az, amire kb semmit nem tanultam, mert úgy voltam vele, hogy kidumálom úgyis magam...aztán így is lett. Annyi bibim volt, hogy volt egy része, ahol egy szöveget kellett elolvasni, aztán amit olvastam, annak a tartalmát visszamondani. Nos, ebből mindent értettem, de ez a feladat nekem valahogy döcögősen ment mindig is, és most is...szóval többet kellett gondolkoznom, néha megakadtam, de ment. Az ötös meglett ebből is (az írásbeli 3 ellenére, mivel tényleg jó lett a szóbelim :) )
Biológia: a szem. Na ez rendben is volt kb, leszámítva, hogy volt 1-2 elszólásom...amiket amúgy pontosan tudtam, csak véletlenül rosszul mondtam (nem a szemhez tartozik, hanem a másik részéhez, hogy volt növény- és állatfelismerés, na ott azt nyögtem be, hogy hát ez rovar, mert 6 pár lába van...6 darab helyett :) ). Ilyenek miatt lett ez négyes.
A matek írásbelim meg 3 lett, de azt sose szerettem, ennek ellenére sziklaszilárdan éreztem, hogy egész jól sikerült, aztán meg épphogy meglett a 3 is...

Igaza van egyébként az előttem szólóknak, lesznek nagyobb gondok is, mint egy ilyen érettségi, az egyetemen pl néha halálra copattak a tanárok, igaz az államvizsga nem volt nagy valami. A diplomamunka védésemnél meg nekem jutott csak eszembe, hogy a fellőtt powerpoint diákra lézerrel mutogassak, miközben mondom a cuccot. Mondták is a csoporttársak, hogy jó nyugodt vagyok, ha még azon is tudtam előtte agyalni, hogy kéne valami mutogató izé :D

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#43) nincsisbéla


nincsisbéla
(fanatikus tag)

Ez bizony elég nagy szívás, de nem szabad feladni!
Amúgy egy jó tanács azoknak akik a jövőben hasonlókat fognak átélni: Jogorvoslat. És ez elég komoly, mert pl: ha a bizottság egymáshoz szól akkor már elvileg érvénytelen az érettségid! Ilyenkor be kell adni egy papírt hogy ezért nem tudtál átmenni, és 100% hogy megadják a jobbat (neked az ugye a 2-es), mert nem kockáztatnak. Ha meg mégsem, akkor tovább kell vinni a dolgot, és a suli olyan büntetést kaphat hogy csak les (de ezt tudják az igazgatók, és ezért mindig megadják a jobbat.) Szóval srácok: ha a bizottság egymáshoz szól, valaki eszik, valaki kimegy, nincs bent az elnök stb... Akkor jogorvoslat! És be fog jönni!
Amúgy nem voltak veled jó fejek, hogy húzhattál póttételt, mert anélkül nem lehet megbuktatni. És amúgy ha valakit át akarnak lökni, akkor azt áttudják!
Megtörtént eset: Srác kihúzza, majd közli hogy ő ennél az anyagnál hiányzott :D :D :D, mire a tanár: LE**AROM!!! Ketten összehoztak egy 3-ast, és a végén a diák még meg is mondta a bizottságnak hogy kár hogy hiányzott, mert ez egy egész jó vers :DDD
És a legtöbb szakközépben-szakiskolában ez így működik!
Tehát akit a jelenlegi rendszerben megvágnak, az a a tanár szemétsége (még ha tényleg nem tudsz semmit, akkor is!)

Mentalita'

(#44) Anubiss


Anubiss
(fanatikus tag)

Én idén tettem le kémia előrehozottat. Az írásbeli pont 70% körüli lett, tehát tudtam rajta húzni szóbelin. A megelőző hetekben nagyon keményen dolgoztam ki a tételeket, naponta kettőt. Velem még ketten érettségiztek, mindenki az 1. tételt akarta húzni (Periódusos rendszer). Volt egy olyan tételem amihez nem volt meg a kísérlet (szappangyártás, nem elvégzendő). Még mielőtt behívtak, leírtam a jegyzeteiből.

Utána behívtak.

És akkora rohadt nagy szerencsém volt, hogy PONT AZT a tételt húztam, amiben ez a kísérlet volt benne!!! Aztán leültem, de elkezdett járni az agyam rajta, hogy biztos azt a tételt mondtam be... Elkezdtem írni a jegyzetemet. De rajtam kívül volt még bent pár ember, aki másból felelt. Az angol szóbelisre még oda is figyeltem és mondtam magamban a megoldásokat.

Ezután kimentem én.

Pikk-pakk ledaráltam az egészet. Folyékonyan ment minden, mert az a tudat volt bennem, hogy nem szabad megszólalnia a tanárnak. Jó előérzettel mentem ki.
Aztán nap végén tudtam meg, hogy MAX PONTOS lett a szóbeli és ezzel meglett az ötös is.

Mindezt úgy csináltam meg, hogy halál nyugodt voltam előtte. Még édesanyám is értetlenkedett, hogy "Te miért nem izgulsz?" - mondom minek? Ez lehet egy kicsit nagy arcúságnak hat, de én tudtam, hogy mit tudok és mit nem.

Elnézést, a regényért ha túl hosszú.

btw: Sok sikert októberben! (a titok, hogy legyél higgadt és magabiztos)

(#45) 7 válasza nincsisbéla (#43) üzenetére


7
(PH! addikt)

A jogorvoslatot azokra az esetekre találták ki, amikor a diáknak (legalábbis az ő érzése szerint) valóban jogtalanul adták meg az egyest. Ezzel visszaélni és kvázi megzsarolni vele a bizottságot/iskolát nem valami korrekt hozzáállás.

(#46) Archer válasza nincsisbéla (#43) üzenetére


Archer
(őstag)

"Tehát akit a jelenlegi rendszerben megvágnak, az a a tanár szemétsége (még ha tényleg nem tudsz semmit, akkor is!)" - tényleg mekkora görénység már, hogy ha az adott tanuló még annyit sem tud, hogy egy kettest összevakarjon, meghúzzák... Na hát ezért nincs ma kb. semmi értéke az érettséginek, átrugdosnak szinte mindenkit csak húzzanak már el onnan.

[ Szerkesztve ]

Beszélni már gyerekkorában megtanul az ember. Hallgatni csak sokkal később.

(#47) valaki654


valaki654
(tag)

Én idén júniusban szóbeliztem, nagyon könnyű volt nekem (magyar: 48/50, töri: 60/60, angol(emelt):21/30). Az írásbelim mondjuk lehetett volna jobb pl.matekból (53%)

(#48) Youri válasza nincsisbéla (#43) üzenetére


Youri
(PH! kedvence)

Ez a hozzáállás gerinctelen, és undorító...

RTX ON

(#49) nincsisbéla


nincsisbéla
(fanatikus tag)

Látom elég sok embert felkavartam a hsz-emmel. Nem állt szándékomban, elnézést! :(
Ez amúgy a mostani rendszer hibája, hogy van ilyen kiskapu (ki tudja meddig, de szerintem még sokáig).
Viszont ezt a kiskaput szinte senki nem ismeri, pedig tényleg vannak akiket jogtalanul vágnak meg. Nem tudom hogy a cikkíróval is ez történt, vagy sem, illetve az iskolán is múlik hogy mire hányast adnak. Pl: ha egy elit gimnáziumban felesz, akkor lehet hogy egy kettest kapsz csak, de ha egy borsodi szki-ban akkor lehet hogy ugyan arra a feleletre 4-est adnak.
A másik pedig hogy még ha nem is volt jogos a reklamáció, de megkapod a jobbat (mert ez szinte biztos) akkor az az iskolának az ég világon semmibe nem fáj! Nem éri utána őket retorzió, nem lesznek meghurcolva. Tehát semmi! Csupán annyi hogy fognak egy tollat, és egy számot átírnak. Valószínűleg nem is tud róla 5 embernél több!
DE akkor a lényeg: Jogorvoslatot tényleg csak akkor vegyetek igénybe, ha úgy érzitek (biztosak vagytok benne) hogy nem volt jogos a feleletre kapott érdemjegy! A másik pedig: akármilyen szemét a tanár: aki tud az tud! :)
És végül leszögezném hogy a saját érettségimen nem éltem efféle csúnya eszközökkel, egyrészt mert simán felvettek az egyetemre, másrészt én is úgy gondolom hogy ez nem szép dolog, harmadrészt pedig mert nem is tudtam róla hogy létezik ilyen!
A cikkírónak sok sikert a pótérettségihez, és egy jó tanács: Válassz gyengén jegyzett iskolát, mert ott könnyebben kapsz jó jegyet! Meg persze tanulj sokat! ;)

Mentalita'

(#50) Kolondrum


Kolondrum
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nem olvastam el megmondom őszintén, az első pár mondatig jutottam mert itt: "Ezen a napon kezdődött a központi érettségik szóbeli része. Ez a nap talán, egész fiatalkorunk, legstresszesebb része." - Nem, lesz rosszabb is. Most ezt gondolod, de majd amikor jön a szakmai vagy ennél is magasabb dolog akkor lesz fiatalosan mondva para! ;] Folytatom mert nem ennyi. Akkor azt hittem ez a csúcs, de nem van rosszabb is. Állásinterjú, új munkahely, megfelelés. *****sz ez azokhoz képest. Én még hol a vége..... Mert csak 24 vagyok. Bele sem gondolok. Az érettségi arra jó, hogy ha szükség van tudd magaddal vinni oda ahova mindenki egyedül jár.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.