- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomzi1
tag
Ami képen van az kicsit jobb, mint ami az ebay-es linkeden szerepel (csak azért szólok nehogy csalódás legyen a vége
). Ebay-est rendeltem én is, ez alapján raktam össze (itt látszik is, hogy ez milyen), egyébként elégedett vagyok vele.
Amivel szívtam egy darabig: a kódban van egy olyan rész, hogy: lcd.begin(16,1) itt a 16 azt jelenti, hogy 16 karakter soronként, az 1 pedig, hogy 1 soros. Na de ez 2 soros ám, az enyém is, meg a képen lévő is. Szóval a kód helyesen: lcd.begin(16,2). Innentől azt csinálja, amit elvár tőle az ember
(a példakód jól működik 16,1-gyel is, csak akkor jön a csodálkozás, ha változtatni akarsz rajta)
A python könnyű nyelv és a pi kapcsán sokan ebben írják a dolgokat + a magpiben is vannak jó leírások, ne tartson vissza, hogy programozni kell.
-
vzoltan
aktív tag
masik ket mux ( 746 es 802) leesett nullara, ezert nem latja a kerteveket akkor.
kep es hang tovabbra sincs, epg viszont van xbmc feluleten is.
csatorna inditaskor xbmcn, ezt dobja vissza tvheadendnek terminalba -
vzoltan
aktív tag
muxok ki vannak pipalva
tvtuner 5v2a hubon van a hub a rpibe vissza tablal (alsousb porton) felsoben egy pendrive van amin van maga a raspbmc, sdrol bootol (csak boot)ramerni nem tudok, nincs muszerem.
a veget nem ertettem , minek a gombajt nyomom es mikor?
(van az xbmc felulet csatorna lista
es van a webfelulet)koszi
(hang: mai telepitgetesek ota, sehogyan sem jo a hang, tehat ha csak az ures usb kuldi az aramot pinek es semmi sincs racsatlakoztatva akkor sem
)
-
vzoltan
aktív tag
sikerult berakni az .fw-t es aktiv lett a gomb is! talalt par csatornat, viszont meg mindig ures a lista
a radio listaba bekerult mr1-2-3, a tv ures. esetleg ha van idod ebbe nezz bele.mikozben a fentit irtam, ujrainditottam es lettek csatornak a listaban
m1 m2 duna dunaworld, a ket ker tvt meg nem talaljavalamint ha kivalasztom az egyik tvt ami benne van, kepet es hangot nem ad, de "elinditja" az adast:
de a felulet mogott kozben van valami ismet....ja es a harom radio ado se ad hangot, de elindulnak.
amugy ugy erzem h nincs eleg energia a rpinek es a tvtunernek egyszerre pedig 5V2A, allandoan lefagy mint amikor a ledek szivtak el az aramot...
-
vzoltan
aktív tag
itt lehet a bibi, csak nem tudok mit kezdeni vele azon tul hogy le tudom forditani hogy mit jelent, nyilvan.
szoval ez folyik le a keprnyon mikor bekapcsol a kepernyo dim (kimelo), tehat az xbmc mogott ez zajlik mikor csatornat akar keresni a tvheadend.
xc2028 3-0061: Error: firmware xc3028-v27.fw not found.
neked esetleg vannak ilyen filejaid?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
sztanozs
veterán
-
Proci85
senior tag
Értem, köszi, gondolom akkor azóta már javították.
Ahogy olvastam az áldalad linkelt fórumon és az arról linkelteken, nem pont 1.8V jött ki belőlük így ha tényleg összekapcsolták őket, akkor a feszültség (potenciál) különbség miatt ellenáramok alakultak ki, magyarán tényleg egymás ellen is dolgoztak -
sztanozs
veterán
Faxa - tervezési hiba...
-
vzoltan
aktív tag
Tegnap elfelejtettem h az aktiv hub is be van kotve (arrol szoktam hajtani) 5V2A
Es ekozben rakotottem egy masikat a GPIO ra kozosen 50db rgb leddel,
Es igy ment egy orat biztosan....Ha csak gpiorol taplalom es hubon 2.5os vinyot rakok ra akkor a ledek ugyan megkapjak az aramot, mert
Arrol a taprol veszik fel amirol a pi gpio-n keresztul, de ekkor mar a hubon (ebben az esetben nem aktiv, aram nelkuli) levo vinyo nem kap eleg kakaot.Ha forditva van, tehat az aktiv hub valoban aktiv es megkapja a sajat 5V2A-es ellatasat, akkor a vinyo is mukodik es a (ebben az esetben tap nelkuli) GPiOra kotott led is kap eleg aramot.
Erdekes szitu.
(Ha mind ket vegen be van kotve akkor is mukodik...usb hub+gpio)
------
moli.hu
Akkor igy nem teszem tonkre? (Aktiv hub+gpio tap)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
4.16V volt üresjáratban, így már érthető.
Most megcsináltam az USB hubon keresztül a tápot, így nem esik 5V alá, bár a kártya olvasóm vagy valami továbbra is szívat, mert nem akarja látni az sd kártyákat, amit felismer, azt is csak nagyon rövid ideig látom az fdsik alatt.
Ez egy érdekes dolog, mert ugyanez a kártyaolvasó gépre kötve meg mindent beolvas azonnal. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hivatalosnak ez is hivatalos, az illető csak kiszedte a rakás fölösleges cuccot, ami nem kell a terminálhoz. Lehet holnap leszedem az aktuális raspi image-t és végigcsinálom ugyanezt a csupaszítást, de attól még a két rendszer azonos lesz, a probléma meg vagy jelentkezni fog, vagy nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valami más lesz itt, mert mikor szólt a zene, akkor nem volt gond a hangzással. Most per pill. az mplayer játszik le, de hang egy deka nincs, csak sistergés, meg ciripelés, mikor az act led felvillan.
Egyébként magát az image-t frissítettem és az apt-get dist-upgrade sem mutatott új csomagokat. Valahogy máshogy kellene frissítenem?
-
moli.hu
őstag
farnell rendeles pontos osszegek
..es ebben a pillanatban neztem meg a netbankon, hogy visszakaptam-e a penzem: az volt, hogy levontak a beterhelt a 36.59 GBP-ot, majd utana megprobaltak levonni a legeloszor terhelt 4.89 GBP-t is, de mivel ez egy internet-szamla, igy csak a 36.59 GBP volt rajta (direkt), igy nem volt eleg egyenleg a masodik terheles levonasahoz. egyebkent nem ertem, miert akartak levonni, majd utana visszautalni? ugyanis mostanra a terheles is eltunt a szamlatortenetbol - magyarul visszavontak a terhelest, ahogy eloszor gyanitottam.
-
vzoltan
aktív tag
lehet h volt rola szo, de nekem igy kenyelmes, 16gb kartyat rengeteg ido mig lement illetve vissza ir meg ha unallocated is a java. szoval nalam ugy nez ki hogy van a boot particio 70mega aztan 122swap es utana 4gb root majd egy ujabb fat32 "cuccos"
az elso harom kozott van 2-2-2mb ures hely, raspbmc igy keszitette el.
egy masik kartyan csinaltam ugyan ilyen felosztasban particiokat, es szepen vissza kuldtem ra (az csak egy 2gbs kartya) es igy mar azon is megy a redszer.wifire valami otlet esetleg?
-
sztanozs
veterán
Lehet, hogy érdemes jó összerakni és utána csak readonly használni (usb-s merevlemezzel)? Így legalább nem szálna el az OS és legfeljebb csak újra kell indítani.
Nekem egy 8 GB-os kártyámat gyilkolt le a raspi úgy, hogy a kártya belső logikája letiltotta az írási műveleteket az adatvesztés elkerülése érdekében... -
azbest
félisten
no ezzel a patch-el már jól buildelődnek a friss tuner driverek is az aktuális raspbian-on. Írtam a media_build gazdájának, kértem tegyen be ilyet, hogy ne legyen gond vele.
Addig is a patch -p1 < ../backport.patch segítségével alkalmazhat a helyi példányon.Megy egyszerre az af9015, it9135rev2 és az rtl2832u tuner is a pi-re dugott hubbal
Csak az előbbi kettő firmware-jét kell bemásolni a /lib/firmware-be ( [link], [link])
-
-
hAnd73
csendes tag
Úgy kell csinálni, hogy a Farnell lapján kikeresed az árucikket név és egyéb paraméterek szerint, majd a cikkszámot bemásolod az FDH keresőjébe. Ha a Farnell-es (és FDH lapon) írja, hány darab van készleten Angliában, akkor nyertél, mert 1 nap alatt behozzák. Ha "szállításra vár" vagy USA raktár, akkor nem.
A Rasepberry PI-nak is van cikkszáma, de pont erre a cuccra a fenti módszer nem működik, nem fogja megtalálni. Legalábbis két hete így volt és el is ismerték. Ezért fel kell őket hívni és "szóban" csatolni a megrendeléshez (ha van más is), vagy csak egyszerűen szóban megrendelni (úgyis lesz email róla). Lehet, mára már ezt megoldották. -
vzoltan
aktív tag
igen emlekszem hogy probaltam en is allitgatni xbmcn belul is a "zoommal" h a felulet normalis legyen
(amugy a hatterrel pont jol lehet latni hogy a korok nem korok hanem fuggolegesen nyujtott korok voltak)
na es ezzel az opcioval akkoriban csak croppolt, rahuzott egy fekete maskot, a korkok tovabbra sem lettek korok (tudod a kek hatteren levok)amugy en nem vagyom 1080ra de meg csak 720ra se
mindent sdben toltok le ket okbol,
1 kis file meret
2 nincs hd tvm se hd monitorom
3 crt tv eleve nem tud 720at secserebe viszont tu eles kepet ad
jovo heten nekiugrok!
-
vzoltan
aktív tag
hali,
arra szamitottam hogy kicsiket gyorsulni fog a fejlodes es az optimalizalas miatt a teljesitmeny is.
nekem meg a rev1 256ram-ossal az volt a bajom h pl raspbmc eleg lassan (1-4mp) valtott a menuk kozott,
valamint Composit kimeneten CRT 4:3 tvn nem tudott rendes aspect-et kiadni, vagy 1 cm-vel (relativ) lapitottabb volt a kep, vagy nyujtottabb (tudom config.txt stb stb, mindent kiprobaltam anno) de pont jo sohasem... 1. - 2.irtam is errol a forumra, nem tudom h azota ez megoldodotte v sem, jovo heten majd kiprobalom ujra, de legrosszabb esetben max csak ledmeghajtasra hasznalom
(vagy eladom ujra)
-
"Az ujabb kernelbe egyebkent beepitettek a bob deinterlacet."
Ez 1080i-in is fog működni? Régebben úgy volt, hogy csak SD tartalmakat tud a PI váltottsorosság-mentesíteni (de szép szó
)
Amúgy ezt a deinterlace dolgot szerintem a legtöbb tv is meg tudja oldani, ha interlaced jelet kap. Talán még jobb minőségben is. Ehhez csak az kéne, hogy ne csak a felbontást, hanem a váltottsorosságot is változtassa a pi a kimeneten, ha ilyen anyagot játszik le.
-
baani59
aktív tag
Szia,
újra kérnék egy kis segítséget.
Kb. ötödször telepítem újra a Raspbmc-ét - a tuningról azonban nem akarok lemondani.Megfogadnám a tanácsodat - backupolnám az SD kártyát.
Próbáltam Linux és Windows alól is, de az Ext3-as particiónál mindig megakadtam.
Te mivel backupolsz?
Köszönöm.
Péter -
tomzi1
tag
Nekem nem megy legnagyobb fokozaton, eggyel kisebbet bírja, szintén hynix ram.
Btw szereztem egy rendes tápegységet, 5V-on 9A-t tud, csináltam kábelt a külső vinyónak is úgy, hogy a tápegységről kapja a +5V-ot (a Pi felé nem megy) föld pedig közös. Azóta tempósabb lett a málna és bátrabban merek mosolyogni is. -
marcell991
tag
Közben kiderült a turpisság: valami el lett állítódva, visszavettem alapórajelre, ment rendesen, de pár másodpercenként beakadt egy másodpercre (az egész rendszer csinálta, csak ritkábban). Sajnos nem tudom kideríteni, mi volt a baj, 1 GHz-re húztam, az id logonál újraindult és kernel pánikkal jelezte, hogy a linux partíció visszaállíthatatlanul sérült. Újrahúztam a kártyát, firmware-t frissítettem, a hivatalos quake megy, de csak alap órajelen, a táp nem bírja, pedig 1A van rá írva. Az a vicces, hogy már 800 MHz-re húzva is csak pár másodpercre bírja, aztán újraindul.
-
marcell991
tag
Hát ez érdekes. A binárist futtattam konzolból, X nélkül, nem kifagyott, hanem kilépett. Csinált egy crashlog.txt-t a ~/.q3a/baseq3 mappába. Ez azt írja: "gl_ext_texture_compression_s3tc not found". Google-ban találtam egy topikot a hivatalos pi fórumon ([itt]), azt ajánlották, telepítsem fel a driconf nevű csomagot. Ez lehúzott még csomó mindent (Ati/Nvidia open-source driver, mesa,...). A driconf elindítva azt mondja nem accelerated, nem tudom engedélyezni az s3tc compressiont. Újraidítottam a pi-t, hátha... Ugyan az, viszont az általam fordított quake most elindult a Mesa opengl driverrel ~0,1 fps-sel. Szóval a más által fordított kifagy/kilép, de a menüben írja, hogy a Broadcom opengl drivert használja, ugyan ennek a verziónak az általam fordítottja viszont a Mesa opengl drivert használja(szoftveres rendereléssel- azért ilyen lassú). Ez X nélkül nem megy, szintén hiányzó opengl subsystem. Mem:128/128 Ötletek?
EDIT: közben leszedtem egy harmadik verziót, ez 2 másodpercet bír a betöltött pályán maradni, utána a pi újraindul
-
azbest
félisten
no kiderült hogy a repójukban lévő Module.Symvers az aktuális kernelhez való. Ugyanazt kaptam saját fordítással is. Viszont jelen pillanatban éppen rossz az it9135-ös driver, mert normál gépen is ugyanazt a hibát tapasztalom vele, mint raspi-n. Viszont ez egyúttal azt is jelenti, hogy a raspi-n menni fog mindenféle tévétuner
Majd csinálok egy rendesebb leírást, vagy scriptet, ami összeszedi a szükséges dolgokat és telepíti őket.
-
azbest
félisten
no symbol version for module_layout
A túróért nem tudják közzétenni normálisan a kernel forrást. Pontosan azt és pontosan olyan konfiggal, ahogyan lefordították.Mondjuk buildelés közben már ez gyanús volt:
Warning: Symbol version dump /usr/src/linux-2.6.34-12/Modules.symvers is missing; modules will have no dependencies and modversions. -
-
-
baani59
aktív tag
Én már kezdek besokalni a pi és perifériáinak a táp problémáitól.
Itt nálam van:
- aktív USB hub
- külső HDD
- maga a pi
Ez 3 adapter.Van egy 3A-es Phoenix Contatc tápom, azt összehozom egy USB táp elosztóval.
-
azbest
félisten
újabb tapasztalat: az egyik usb táp kábellel 4.7V stabilan a pi-n a fesz. Ezzel megszűnt az analóg hangkimenet lejátszás közbeni nagyon durva folyamatos zaja . Tehát, ha azt tapasztaljátok, hogy folyamatosan serceg, recseg ropog az analóg hangkimenet, akkor az alacsony feszültség lehet az oka. Most sem olyan tökéletes, mint hdmi-n át, de javult.
na, most elcsendesedek és máskor előbb tapasztalok, aztán írogatok -
baani59
aktív tag
-
azbest
félisten
Úgy tapasztalom ez a hdmi-vga átalakító a hdmi_group=1 (CEA) felbontásokat kezeli. Ez egyébként nem feltétlen baj - főleg ilyen olcsón - csak például az 1280*800-as monitoromat nem tudom beállítani rajta. Most 1280x720-ban (hdmi-mode=4) használom, csak így a képarány kicsit nyújtott mert a butus monitorom széthúzza mindenképp. Persze még nézem az elinux config.txt paraméterezést, hátha találok erre is valamit
#2822) tamas1985 : tettem be linket, ránézésre nekem is olyan van - 12 dolcsiért.
-
-
fo_di
őstag
-
baani59
aktív tag
Please make sure that you are running the most recent version
of the Raspberry Pi firmware; only versions dated after 8 August
2012 support this feature.Itt a GPU firmware-ről beszélünk?
Feltételezzük, hogy az RPi-re újabban kiadott Linuxok azt is tartalmazzák?
(Az augusztus 8. utáni GPU fw-re gondolok.) -
azbest
félisten
érdekes, nálam nincs baj a webshopban, rendesen 3.60 gbp amiből 0.6 az adó... na 1,321 HUF lett a vége, gondolom pár nap és megkapom a licenszeket és a bekapcsolást módját. Arra tippelek, hogy egyedi vll fájlokat küldenek majd ki, amit a /boot/vlls -be kell másolni. De majd kiderül.
Szerk, na meg is van, pdf-ben már látom hogy kell bekapcsolni:
Your license key will be generated within 72 hours and sent to
the email address that you supplied. When you receive your key,
you will need to add a line to your config.txt file. For example, if
we send you the key 0x12345678, you would add the following
line to config.txt:
decode_WVC1=0x12345678
Please make sure that you are running the most recent version
of the Raspberry Pi firmware; only versions dated after 8 August
2012 support this feature.az mpeg2 ugyanez, csak így
decode_MPG2=0x12345678(#2613) szabi__memo:
nem hiszem, hogy túl sokáig tartana majd. De brute force azért eltart egy ideig, csak szakmai kíváncsiságot alapul véve azt hiszem össze lehet állítani olyan teszt rendszert, ami végigpróbál sok kulcsot és teszteli melyikkel megy az adott eszköz - persze ez évekbe is telhet, mivel reboot kell minden próba után
Ha rájönnek a két kulcs kapcsolatára (privát kulcspár), akkor az adott firmware verziókkal tudják használni... más kérdés, hogy érdemes-e ennyit tökölni vele
Ha rájönnek a pi sorozatszámának változtatására az a másik megoldás - persze ekkor azonnal tudni, hogy kinek a kulcsa került ki.Na, de ne rosszalkodjunk
-
-
azbest
félisten
ja, nem ingyen... a pi sorozatszámához rendelt codec-et adnak érte:
mpeg2 - 2.4 GBP
vc1 - 1.2 GBN
arra meg most jöttek rá, hogy az árba épített h264 licensz a kódolást is lefedi(#2596) tomas01:
nem, hdmi-vel használom. Az analóg kimeneteket csak azért lőttem be, hogy rögzíteni tudjam az ügyködésemet. Ha te voltál aki a broadcom hang drivert töltötted be, hogy a saját usb hangkártyát használd, akkod rossz úton vagy. Ne a bcm drivert, hanem a saját hangkártyád driverét aktiváld. -
azbest
félisten
omxplayer -ben próbáltam a hw audio dekódolást dolby digital plus mintafájllal, de sajna csak szoftveresen viszi az odamásolt vll mellett is.
-
Most már késő.
Első körben úgy néz ki, így is egy öregebb PC lesz beállítva. Az Rpi egy oldalág, kiváncsi vagyok mennyire életképes, és ha igen, akkor hurrá. Amikor az árakat számolgattam, én naívan úgy gondoltam, hogy a 35 fontos (még csak nem is 35 dolláros) árhoz nem jön áfa. Ahogy a többi termékhez sem. Így viszont a sallangokkal 25e Ft-s ár hirtelen 34e Ft-s lett, és ez már azért annyira nem hangzik jól.
Bevallom én is beleestem abba a hibába, hogy elcsábított a roppant alacsonynak hangzó ár, és úgy gondoltam, hogy ArmPC-nek is bevállhat, a sima PC-hez képest klasszisokkal olcsóbban. Viszont egyre inkább úgy látom, hogy annyira nagyon nem olcsó, ellenben abból amit írsz, azt szűröm le, hogy a használhatósága is erősen korlátozott e téren. Ha meg egy erősebb Arm-os bázist nézek (mint a Hackberry A10 vagy a PandaBoard), akkor meg egyenesen ott tartok, hogy már egy olcsóbb Barebone PC-t ki lehet hozni belőle... :\
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 5 8400F/9600X + RX 6600/6700XT/6800/9060XT + Új 16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- Lenovo ThinkCentre M710q TINY PC
- Mac mini (2023 with M2)
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged