- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Rap, Hip-hop 90'
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
st6969
őstag
válasz
body007 #40606 üzenetére
Akkor már "csak" az kell, hogy a "vmi linuxot" feltegyem
Csütörtökön megjön, megy bele egy memória kártya, és majd nézzük egymást egy darabig. Mert ilyen gépet még csak képen láttam, azt is múlt héten először (Linuxot meg még ott se) Okosotthon topicban Debian-ra javasolták feltenni...
-
st6969
őstag
válasz
body007 #40602 üzenetére
Jól hangzik
De ez Banana pi-re feltehető? Nekem az van (úton). Nem látom a támogatott eszközök listájában -
_q
addikt
válasz
body007 #40271 üzenetére
Én is pedig a containrrr/watchtower verziót tettem fel cigam leírása szerint:
docker run -d --name watchtower -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock containrrr/watchtower#40269Vigyorka
Próbáld a fenti kóddal, nekem azzal ment.Vagy ha van portainered akkor stack-ként is fel tudod tenni, így minden nap éjfélkor keres frissítést:
version: "2"
services:
watchtower:
image: containrrr/watchtower
container_name: watchtower
volumes:
- /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock
environment:
- WATCHTOWER_CLEANUP=true
- WATCHTOWER_SCHEDULE=0 0 12 * * *
- TZ=Europe/Budapest
restart: unless-stopped
-
Vigyorka
aktív tag
válasz
body007 #40268 üzenetére
(((nem vagyok szaki..)))
A Docker-t, Transmission és Qbittorrent a leírások szerint tettem fel.
A watchtowert:
Frissítés ellenőrzése egyszer:
docker run --rm \
-v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock \
containrrr/watchtower \
--run-once
szerint futtatnám.
Mit csinálok rosszul? ((..én a megadott parancsokat használom.))
Raspbian buster full - napra kész alatt. -
jézusom
addikt
válasz
body007 #40219 üzenetére
A linken, valami libtorrentet forgat, ezt meg kéne csinálnom?
Amit ide másoltál azt megcsináltam, de a nox-ra ez fogad:pi@raspberrypi:~ $ qbittorrent -nox
qt.qpa.screen: QXcbConnection: Could not connect to display
Could not connect to any X display.
És ismétlem magam: elindul a pi-n a qbit, csak nem érem el a szolgáltatását a webes felületen, ezért nagyon nem merek beÍrkálni mindent copypaste módon, főleg hogy nem is értem. De ezt amit ide Írtál megcsináltam, ez egyszerű, de ezt a hibát dobja -
jézusom
addikt
válasz
body007 #40183 üzenetére
Ez oké, én at is fogom rárgni magam ezen, de ez nem így működik nálam. Persze most a linuxot is meg akarom tanulni, de az okos otthon a lényeg, ezért vagtam bele. Csak a linux miatt nem fogok szkriptelgetni, inkább hasznalok windowst.
Most az okos otthon miatt kell linuxot tanulnom nem bánom, de autót vezetni se azért tanultam hogy vezethessek, hanem hogy eljussak a-ból b-be -
-
apeelme
addikt
válasz
body007 #40163 üzenetére
Jól hangzik csak ehhez kellene tudnom hogy mekkora a bitsűrűség azoknál a fájloknál. Nagy kérés lenne hogy ezek közül megnéznéd valamelyik nagyobbal (~50-100Mbs): https://jell.yfish.us/
-
Keem1
veterán
válasz
body007 #40046 üzenetére
sudo rpi-update
Ez frissíti az EEPROMrel, ami nálam szept. 10-i
Öhhm...
DO NOT use 'rpi-update' as part of a regular update process.
40048 body007:
Az megvolt, nincs frissebb. az update, upgrade, dist-upgrade és full-upgrade commandok megvoltak, és semmiből nincs frissebb, a hivatalos csatornán keresztül naprakész a rendszerem. -
Gabesz87
veterán
válasz
body007 #39914 üzenetére
Megnéztem így. Előbb USB nélkül, majd rádugtam a pendrive-ot. Látom is a log-ban, és az OMV lemezek menüben is most:
[10266.868008] sd 1:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
[10266.949038] sdb: sdb1
[10266.951008] sd 1:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable diskMajd kihúztam, és bedugtam a HDD-t, de erre semmi:
[10266.868008] sd 1:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
[10266.949038] sdb: sdb1
[10266.951008] sd 1:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
[10347.280835] usb 1-1.5: USB disconnect, device number 10HDD-vel lehet akkor mégis a bibi? De azt nem értem, hogy ezelőtt használtam, meg PC-n láttam is. Akkor a Pi most miért nem tudja használni
-
Gabesz87
veterán
válasz
body007 #39907 üzenetére
Persze, végigpróbáltam mind a 4 USB-vel.
Én totál nem értem ezt. Most, hogy bedugtam mellé egy pendrive-ot is, látja az 1TB-os HDD-t, az ext4 partícióval, és tudtam is csatlakoztatni. A pendrive-ot meg mondjuk ugynúgy nem látja, mint előzőleg a HDD-t. Ahogy kihúztam a pendrive-ot a Pi-ből, azzal a lendülettel megint nem látja a HDD-t, azt írja leválasztott :S Mi a f..om????ILYEN a külső ház
-
Gabesz87
veterán
-
_q
addikt
válasz
body007 #39583 üzenetére
Nekem is ilyen kellett volna, de nem igazán találtam sajnos. Végül minidlna maradt + androidon dlna kliens. Ha találsz valami jobbat akkor engem is érdekelne.
-
rosejbli
senior tag
válasz
body007 #39580 üzenetére
Zenelejátszásra a volumio-t szokták használni, elvileg youtube plugin is van hozzá.
-
golya87
őstag
válasz
body007 #39534 üzenetére
Neked még nem fosta össze magát a sonarr, radarr, rutorrent hármas, amiért feltetted a tvheadend-hez a Webgrab+Plus-t, ami természetesen másabb mono-t használt, mint a két első.
Valóban magasabb a küszöb egy Docker-nél, de szerintem nagyon hasznos az izoláltság. Nyílván, ha nem akar mókolni vele az ember, akkor csak szívás. -
PistiSan
addikt
válasz
body007 #39184 üzenetére
Próbáltam már magamnak korábban fordítani csomagokat, általában soha nem sikerült, nincs meg a megfelelő háttértudásom hozzá, meg lehet egy csomagnak rakat függősége, ennél azért a "docker pull linuxserver/qbittorrent" meg az első indításkor a minta alapján configgal indítani lényegesen egyszerűbb, a múltkor frissítettem félév után, akkor meg töröltem a meglévő csomagot, majd felraktam a legfrissebbet, szerintem összesen 10 percet ha foglalkoztam vele.
-
sztanozs
veterán
válasz
body007 #39160 üzenetére
Nálam valami fura az utolsó héhány frissítés óta magas a load. Előtte alig volt valami.
Ez van rajta:
- Raspbian (RaspberryOS most már) Lite
- OMV (smb megosztás)
- Docker
-> Portainer
-> OpenVPN
-> PiHole
-> Transmissionkét 3TB vinyó van rákötve közös USB-n, mostanában a CPU nagy része iowait,-ben lebzsel
-
válasz
body007 #39154 üzenetére
ezek frissültek:
pi@raspberrypi2:~ $ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Letöltés:1 http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian buster InRelease [15,0 kB]
Letöltés:2 http://archive.raspberrypi.org/debian buster InRelease [32,6 kB]
Találat:3 https://download.docker.com/linux/raspbian buster InRelease
Letöltés:4 http://archive.raspberrypi.org/debian buster/main armhf Packages [331 kB]
Letöltve 378 kB 3mp alatt (150 kB/s)
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
rpi-eeprom-images
Ezt az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
bluez bluez-firmware dbus firmware-atheros firmware-brcm80211
firmware-libertas firmware-misc-nonfree firmware-realtek libbluetooth3
libdbus-1-3 libgnutls30 libjson-c3 libmariadb3 libpython3.7
libpython3.7-minimal libpython3.7-stdlib libraspberrypi-bin
libraspberrypi-dev libraspberrypi-doc libraspberrypi0 mariadb-common
nfs-common nmap nmap-common pi-bluetooth python3.7 python3.7-minimal
raspberrypi-bootloader raspberrypi-kernel raspberrypi-sys-mods raspi-config
rpi-eeprom rpi-eeprom-images speedtest-cli
34 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 140 MB.
pi@raspberrypi2:~ $ sudo apt dist-upgrade
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
rpi-eeprom-images
Ezt az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
-
pungora96
tag
válasz
body007 #39098 üzenetére
Én dockerben letsencryptet (linuxserver/letsencrypt) használok, ami ingyenes tanusítványt ad és automatikusan meg is újítja. Ha a letsencryptben reverse proxy-t konfigurálsz, akkor csak a 80-as és a 443-as portot kell megnyitni. A 80-as port csak arra van, hogy a 443-as https portra irányítson. Ekkor úgy tudod elérni a dolgokat, hogy domainnevem.com/szolgaltatas1, domainnevem.com/szolgaltatas2...
-
golya87
őstag
válasz
body007 #39007 üzenetére
Nem vagyok tisztában a PiHole Docker megoldásával, de ha úgy működik, mint sok-sok más program, akkor a bent végzett frissítés a gép újraindítás, vagy konténer leállítás után el fog veszni és visszaáll az image verziójára. Ezért kell ilyenkor az image-et frissíteni, nem pedig a konténerben futó programot. Ha jól van felparaméterezve, márpedig miért ne lenne, akkor konténer leállít, töröl, image frissít, majd konténer újra létrehoz/elindít.
A vi számomra is túl nagy feladat.
-
betyarr
veterán
válasz
body007 #38969 üzenetére
jah,akkor az adguard home beépül a HA-ba?így asszem,akkor ha belevetem magam ezekbe a dolgokba,akkor az adguard home lesz az én "emberem".
mint böngésző addon/windows app az adguard nekem 99%-ban blokkol minden reklámot mindenhol úgy,hogy nem is nagyon kell vele babrálni,ezért is használom már pár éve nagy megelégedéssel.pedig próbáltam pár adblockert.köztük az abp-t is.
ahogy utána olvastam,azért az adguard home magában nem olyan hatékony,mint az addon,mert a home dns szűrést csinál,a böngésző addon pedig https szűrést és ezért is hatékonyabb.
de nekem jól jönne a dns szűrés is,mert telefonon/tableten bazi sok a reklám -
válasz
body007 #38965 üzenetére
Azért az látszik, hogy marketingesek írták az összehasonlítást. pl
Blocking phishing and malware domains✅❌ (requires non-default blocklists)
Csak egy kattintás hogy egy vagy akár több listát hozzáadj. Sőt! Ha a quad9-et állítod, be rajta upstream DNS-nek már alapból szűri azt is.Parental control (blocking adult domains)✅❌
Szintén csak egy kattintás, sőt! Akár az adguard Family safe DNS-ét is beállíthatod a Pi-holnak ;-) -
wassermann
Topikgazda
válasz
body007 #38715 üzenetére
Ez a Pi 3-am config.txt-je:
arm_freq=1230
core_freq=410
gpu_freq=410
sdram_freq=410
force_turbo=1
dtparam=sd_overclock=103 < a teszt progi szerint a Pi-m 102.5-re állítjaEz pedig a Pi Zero W-mé:
arm_freq=1000
core_freq=500
gpu_freq=500
sdram_freq=500
force_turbo=1
dtparam=sd_overclock=83 < elején többet akartam, de erre állt rá (teszt progi szerint 83,3) -
0519
senior tag
válasz
body007 #38715 üzenetére
a core freq az a gpu órajele (core_freq). A pi2-n alapesetben 250.
Lásd itt:
[Raspi hivatalos] -
wassermann
Topikgazda
válasz
body007 #38708 üzenetére
Igazad lehet (most nem vagyok Pi közelben, fejből írtam) Nálam minden állítgatva van, valószínűleg 1/6, mert Pi3-am van
A core freq-t nem írtad, de próbáld meg a 90-et ha Class10-es a kártyád (viszont ha nem bírja nem fog elindulni!
CSAK AKKOR MÓDOSÍTGASSATOK, HA VAN MÁSIK GÉP ÉS KÁRTYAOLVASÓ, MERT TÚLZOTT ÉRTÉKEKKEL NEM BIZTOS, HOGY ELINDUL ÉS KELL EGY MÁSIK GÉP A CONFIG:TXT SORÁNAK VISSZAMÓDOSÍTÁSÁRA !!!
-
_q
addikt
válasz
body007 #38475 üzenetére
Nem működik, ugyan úgy nem bootol utána
(#38476) 0519
Ez azért nem jó szerintem, mert a sima másolással nem hiszem, hogy fog tudni bootolni és tudni fogja a root elérési utat. Egyébként alapból usb boot van beállítva a legújabb bootloader miatt, persze ha van sd kártya és üres a hdd/ssd akkor a kártyáról bootolna.Jó lenne ha valaki csinált volna már ilyet, de akkor marad a netes keresgélés. Nem értem miért ilyen nehéz
-
wassermann
Topikgazda
válasz
body007 #38475 üzenetére
Tegnapi ujjgyakorlat: Mit tud egy olcsó Raspberry PI Zero W
A Zero W tulajdonképp egy gyárilag 1GHz-re húzott RPI1, "rágógumi" méretben, Wifi-vel és BT-vel (lsd. a lap tetején lévő összefoglalóban a típusok összehasonlító táblázatát). Vezérlési feladatokra vagy FullHD TV-hez médialejátszónak megállja a helyét.
Mivel csak egy magos nem melegszik. A Zero W az 1GHz miatt, alappból 1,35V-os core feszültségre van húzva. Ezt 1,4V-ra lehet növelni, így még picit gyorsabban is megy és egy körömnyi hűtő-bordával, a megemelt feszültségek ellenére sem megy 52°C fölé.:
over_voltage=8
over_voltage_sdram=4
force_turbo=1
arm_freq=1104
core_freq=552
gpu_freq=552
sdram_freq=552
dtparam=sd_overclock=92 <- kártyavezérlő seb., a core_freq egészszámú hányada, itt 1/6Figyelem az over_voltage és a force_turbo együttes beállítása, garancia vesztést von maga után! (de szerintem mivel minden PI hővédelemmel van ellátva, ennek már nem igazán van jelentőssége)
Ha kíváncsiak vagytok, ebben a melegben mit visz még stabilan a Pi-tek, játszatok a config.txt értékeivel és itt egy teszt program. Parancssorba másolva letölti majd futtatja magát (a későbbi futtatáskor természetesen már nincs letöltés):
curl -L https://raw.githubusercontent.com/aikoncwd/rpi-benchmark/master/rpi-benchmark.sh | sudo bash
-
-
válasz
body007 #38319 üzenetére
Természetesen elég. A mai napig Pi2-n futtatom a legváltozatosabb dolgokat. 10-20Mbites fHD streameket vidáman lejátsza a Kodi. Átlag 20-30 torrent fut (Linux, és LibreOffice image-ek/telepítők). Még 1x sem kaptam agyérgörcsöt, mert valami 5 perccel később, vagy ne adj isten másnapra töltődik le.
Persze azt nem írtad, hogy te milyen formátumú/bitrátájú videókat néznél, mennyi/mekkora torrent lenne a puttonyában, stb...Fecogame
ExecStart = /usr/bin/kodi-standalone -
vtechun
veterán
válasz
body007 #38128 üzenetére
egyelőre tesztképp használom, fel is megy szépen ezzel a leírással. Jól is néz ki, viszont nem megy a hassion belül a net, nem értem mi lehet a gond, vagy hogy tudnám beállítani. Én el tudom érni, viszont nem tud updatelni, nem tudja a meteorológiai adatokat lekérni, stb. Nem értem mi baja lehet. konzolban megy a net, névfeloldás is van, böngészőben is megy.
hassio naplója ezeket írja:
2020-06-08 11:36:24 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.updater] Error requesting Home Assistant update data: Cannot connect to host updater.home-assistant.io:443 ssl:None [Try again]
2020-06-08 12:22:42 ERROR (MainThread) [metno] https://aa015h6buqvih86i1.api.met.no/weatherapi/locationforecast/1.9/ returned Cannot connect to host aa015h6buqvih86i1.api.met.no:443 ssl:None [Try again]
2020-06-08 12:22:42 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.met.weather] Retrying in 16 minutes
2020-06-08 12:23:06 ERROR (MainThread) [metno] https://aa015h6buqvih86i1.api.met.no/weatherapi/locationforecast/1.9/ returned Cannot connect to host aa015h6buqvih86i1.api.met.no:443 ssl:None [Try again]
2020-06-08 12:23:06 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.met.weather] Retrying in 20 minutes -
cog777
őstag
válasz
body007 #38134 üzenetére
Koszi h szoltal...
Openszosz hatranya, mar supportot is nyujthatok
(Gratulalok, te mint juzer meg tesztelo lettel)
Git nem adta hozza az ures shared folder-t, beletettem egy ures fajlt.
Probald "git pull" -al frissiteni es ujbol inditani a start-ot
(Esetleg te magad csinalsz egy shared foldert ahol van a start.sh)Forras/shared -> /opt/shared meg van osztva, igy le lehet oda menteni fajlokat, esetleg profilt.
-
PistiSan
addikt
válasz
body007 #37889 üzenetére
Tök jó, jó sokáig kellett várni rá sajnos!
Azért remélem, hogy ha ki lép a béta fázisból az usb boot, akkor majd nem kell ilyen manuális másolgatásokkal szöszölni, csak fel rakod a rendszert a vinyóra és onnan bootol ha nem talál az SD-n semmi oprendszerre utaló fájlt.
Jelenleg van egy tökéletesen működő rendszerem, nem tudom hogy ha kijön a bétából, akkor érdemes lenen e neki ugrani újra húzni így... sajnálom rá az időt és az energiát, de ha meg hal egyszer az sd (biztos soká, mert csak a boot partíció van rajta) akkor biztos én is csak HDD-n fogom majd futtatni a rendszert. -
Archttila
veterán
válasz
body007 #37511 üzenetére
NVMe?
----
Viszont szerintem nem csak az SD kártya miatt lassú ez a Pi, hanem egyszerűen kevés Desktop-nak (legyen bármennyire minimal) az 1GB RAM.
Eddig csak egy Raspbian Lite futott rajta amit fájlszervernek használtam, oda bőven elég volt ez a mennyiség, de desktopnak már nagyon kevés. A manjaro XFCE konkrétan használhatatlan vele.Szerintem upgrade-elek egy 4GB-os modellre, most amúgy is olyan 23 körül megtudnám venni.
-
_q
addikt
válasz
body007 #37493 üzenetére
checking whether we are cross compiling... configure: error: in `/home/pi/libtorrent':
configure: error: cannot run C compiled programs.
If you meant to cross compile, use `--host'.
See `config.log' for more details
Semmi olyat nem láttam a config.log-ban ami használható szerintem. Ami lefut telepítésnél az van benne, meg pár parancs, de hibára utaló részt nem láttam.
(#37495) cigam
Ha minden igaz sok dolgot javítottak azóta már. Tudom, ha én nem veszek észre gondot akkor ne foglalkozzak vele, de szeretem mindig a legfrissebb rendszert/programot használni. -
válasz
body007 #37332 üzenetére
Köszönöm, újraindítás után a VLC úgy néz ki hogy megoldódott, simán megnyílík benne és lejátszódik a Filekezelőből egyszerű kattintással indított video...
Én még csak most ismerkedem a RaspPi-vel de már tapasztaltam hogy ha van valami beállítás, konfigurálás utáni kis gebasz, azaz nem megfelelő működés van, akkor áramtalanítással is járó újraindítások után jobban magára talál...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest