- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Zolaash: Ford Galaxy gázpedál csere
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
válasz
azbest #38943 üzenetére
"hogy kikapcsoláskor elmenti az utolsó ismert időt és újraindításkor alapból azzal indul a rendszer elvileg"
Az én gyakorlati tapasztalataim alapján így működik a Raspberry.
"Másrészt óraátállítások is vannak és ha jól csináltad, akkot utc idővel dolgozol, nem pedig helyi idővel, ami évente kétszer urál és egyszer még visszafelé is megy."
Igen, ez tényleg okozhat bizonyos esetekben problémát. Sőt, igazából a programozási esetek döntő többségében tényleg jobb az UTC, ez jogos.
De most nálam, ha gyakorlatban a #38941-ben írt felhasználása van a log-nak, akkor én úgy érzem hogy pont hogy jobb ha nem UTC időt használom. És így rögtön a szemem előtt az az időpont szerepel, amivel a többi dolgot össze tudom hasonlítani.Vagy - ha valamiért lényeges a helyi idő is - ti hogyan szoktátok azt fejben tartani ? Vagy egyszerűen kiszámolni ?
Mentsem le a fő logban mindkét időt ?
Vagy egy ilyen esetben ez hogyan lenne célszerű ?"A másik lehetőség, hogy szimplán veszel valami filléres hardver órát és bekötöd a pi-re egy gombelem társaságában."
Hát, igazából van is. Konkrétan több darab ilyenem van: [link]
Sőt, - ehhez a projekthez - a nyákon meg is van már neki a hely, és a modulon át is forrasztottam a tüskéket derékszögűre, így be is dugható.
De ez most igazából egy teszt lenne, hogy mennyire kell a HW-es RTC. A későbbiekben lesz remélhetőleg több olyan projektem is, ahol nem lesz nyák az RPI-hez, így a HW-es óra körülményesebb és drágább. Nem lenne a GPIO-ra csatlakozó nyák, meg még egy - amúgy jó drága - HAT RTC modul se nagyon férhet el egy standard RPI házban, stb.
És most jelen esetben elég megbízható netkapcsolata lesz az eszköznek. Nem is egy otthoni/kisvállalati, hanem egy bérelt vonali kapcsolatról kapja az RPI a netet, fixen kábelen.
MOD:
"A lényeg, hogy sosem jár visszafelé az óra, mindig csak előre halad így."
Igen, ezt én is így sejtettem.
De ez is okozhat problémát.
Pl. van egy folyamatom, aminek megadok egy kívánt időtartamot. Legyen ez mondjuk 4 perc (240 sec). Ha a folyamat indítása előtt nem sokkal történt pl. egy rövid áramszünet (esetleg véletlen áram-lekapcsolás, stb.), akkor lehet hogy a rendszeridő már a folyamat futása közben frissül (növekszik). Így a végén a 240 sec-ből lesz aztán valami sokkal kevesebb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ford topik
- OLED TV topic
- Gyúrósok ide!
- Milyen videókártyát?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Futás, futópályák
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- További aktív témák...
- Gamer gép - komphone -tól vásárolt
- Asztali PC , R5 4500 , 1080 8GB , 16GB RAM , 256GB m.2 , 750GB HDD
- Asztali PC , i7 10700 , RTX 3070 , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1.5 TB HDD
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT 12GB / B550M WIFI / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R640 1U rack - 1xGold 6226 (12c/24t, 2.7/3.7GHz), 128GB RAM, 4x1G RJ45, HBA330, áfás
- Beszámítás! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G9 - Ryzen 5 6650U I 16GB I 512SSD I 14,1" Touch I Cam I W11 I NBD Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest