- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #948 üzenetére
Csak azt olvastam, hogy nagyrészük abszolúte nem bootol be semmi mást, csak dell linuxot, ami meg eléggé strict. Pedig rég wyse-t vettem volna
no mindegy, maradnak a thinkcentre-k
-
T_bee
aktív tag
Eddig az OMV-ben ment dockerben, viszont ott valahogy a gpu transcodingot nem sikerult osszehozni. most koltoztetem a rendszert uj gepre, es gondoltam kicsit szeparalom a dolgokat:
- kulon file szerver amin mas nem fut
- jellyfin lxc containerben, hogy ha esetleg masnak is kell gpu az is tudja hasznalni, es ne legyen egy vm-hez rendelveSajnos az elmult evben eleg gyakran volt nalunk aramszunet, es tobbszor hosszabb is, amit a szunetmentes mar nem birt, es emiatt leallt a hoszt. A waf-nak meg nem tesz jot, ha epp leulnenk valamit nezni, es meg neki kell allnom mountolni, mert aramszunet volt az ejjel, es ujraindult a gep
probaltam crontabbe berakni, hogy ujraindulas utan lefusson a mount -a, de valamiert az se mukodott. Redditen az autofs-t javasolta meg valaki, azzal ugy nez ki megoldodik
-
amargo
addikt
válasz
Ranger^41 #941 üzenetére
1db alaplapi kártya van a gépben csak vagy esetleg van másik is? Nálam volt hasonló gond.. nem emlékszem a pontos hibaüzenetre, de hasonló stabilitási gondokat írt, azaz nem tudja az alaplapi lekezelni ezt a sok csatornát (több VM, LXC stb). A megoldás egy dedikált dual port NIC lett. Azóta nincsenek hálózati gondok, az alaplapi port pedig csak táv management-re van.
-
Ranger^41
aktív tag
-
ViZion
félisten
Hirtelen guglizva másnál is volt hasonló: [link]
Azt tudom, h konténerhez csatolás szívás, nem is erőltetem...
OMV-ben docker Jellyfin?
LXC helyett VM-be rakni?
Nálam Casa OS VM van, ami a dockereket kezeli, itt van Plex (mert a Jellyfin nem erősködik kliensekben, a Plexhez meg kavarcórára is van kliens). Annyi, hogy a Casa OS eléggé leegyszerűsítette a samba dolgokat, ezért azt inkább kézzel konfigoltam, de az sem nagy cucc.
Itt egy leírás, unprivileged kellene. Másik, h a restartot nem értem, Proxmox restart (minek?), vagy konténer (de az is minek?)? De mindegy is, kellene akkor egy mount -a parancs, amit induláskor lefuttat, sztem az is megoldja. -
T_bee
aktív tag
Sziasztok,
Deployoltam a tteck fele Jellyfin containert es probalom az openmediavaultbol csatolni hozza a media foldereket.
Manualisan mukodik a mount paranccsal, illetve ha beteszem az fstabbe, akkor a mount -a utan minden jo. Ujrainditas utan azonban eltunik a halozati meghajto, es ujra kell mountolni manualisan.
Az fstab entrym a kovetkezo:xxx.xxx.xxx.xxx:/media /mnt/media nfs auto,_netdev,rw,hard,timeo=14 0 0
Probaltem ugyanezt egy debian VM-en is, ott ujrainditas utan csatlakozik a network share-hez, szoval szerintem valami LXC specifikus lehet, de nem jovok ra mi. A container privileged modban van.Van valakinek valami otlete mi lehet a problema?
-
ViZion
félisten
válasz
Ranger^41 #936 üzenetére
Szia!
Gyors guglizással ez jött elő: a hálókártyádat sleep-be rakja.
Biosba az energiatakarékosságot nézd meg, kapcsold ki (ha van), Grub-hoz ezt találtam, de nem mindenkinek segített:
Adding `pcie_aspm=off pcie_port_pm=off` to the grub boot optionsVan, akinél másik csomaggal lett megoldva:
I added the non free repo to my /etc/apt/sources.list
deb http://ftp.de.debian.org/debian bookworm main non-free non-free-firmware
Then I ran
apt update
apt install r8168-dkms -y && reboot nowRemélem vmelyik megoldja.
-
Ranger^41
aktív tag
válasz
tasiadam #935 üzenetére
Sziasztok, most ismerkedek a proxmox-al és az alábbi bosszantó hibajelenséggel nem tudok mit kezdeni:
Pár perc tétlenség után eldobja a hálózatot, és az alábbi sorokat dobálja:r8169 0000:02:00.0 enp1s0: rtl_eriar_cond == 1 (loop: 100, delay:100)
r8169 0000:08:00.0 enp1s0: rtl_chipcmd_cond == 1 (loop: 100, delay:100)
Csak reboot segít, utána egyből van hálózat, de pár perc után újra eldobja.
Kernel Version: Linux 6.2.16-4-pve #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC PVE 6.2.16-5 (2023-07-14T17:53Z)
PVE Manager Version: pve-manager/8.0.3/bbf3993334bfa916
A hardver alatta egy Dell Wyse 5070Mi okozhatja, hogy tudnám megszüntetni?
Köszi! -
ViZion
félisten
Az összefoglalót olvasd el. Ha single node lesz, akkor jelentősen le lehet csökkenteni az írást, SSD is jó. Samba+Plex az meg HDD-re.
Host-nál USB portot, de magát a pendrájvot is lehet átadni VM-nek. A port szerencsésebb, ha a pendrájvot hol itt-hol ott használnád. Viszont hogy a kliens gépből hogy lehet , azt passzolom... Ezt találtam hirtelen, nem próbáltam. Meghallgatni sem tudom, olyan fájdalmasan beszél. Keresnem kellett volna egy rendes indiai videót, bocs...
-
klizso2
csendes tag
+ 1 kérdés:
Ki, hogy oldotta meg vagy van-e rá megoldás:
A VM-ben futtatott rendszerre (win11 vagy macos) 1 klienssel rácsatlakozok és azt szeretném elérni, hogy a kliensbe ha csatlakoztatok 1 USB-s pendrivét a pendrive tartalma megjelenjen a futtatott op rendszerben mint meghajtó.
MInden tipp, lehetőség érdekel.
-
klizso2
csendes tag
A VM-ek tárolására milyen hdd/ssd-t ajánlotok 512GB/1T nagyságúra gondoltam.
Néztem a milyen belső HDD-t vegyek nevű fórumot de 1 kicsit tanácstalan vagyok.
Inkább HDD-t vennék szívem szerint de ha lenne valami hosszú üzemidejű ssd akkor az is jó lenne.
7/24:
Debian samba+alakalomszerűen plex
Home assiatantSaját napi használatra (lehetséges a párhozamos futtatás is):
Windows 11 (Feleségemnek)
MacosX -
klizso2
csendes tag
Kedves Kérdésemhez Hozzászólók!
szpeti 40
ViZion
tasiadam
amargo
Ezúton köszönöm a segítségeteket a hardver számomra kedvező kiválasztásához.
A segítő válaszotok alapján (az energia felhasználását szem előtt tartva+ ráfordított költségeket is) az alábbi konfigot találtam/találtam megfelelőnek talán:
Dell Optiplex 3000MT számítógép Ci5-12500 3.0GHz 8GB 256GB
Természetesen 16GB vagy 32 GB RAM-al.
A gépbe még menne bele 2 db már meglévő HDD + 1 db tároló hdd vagy ssdd a VM-ekhez (ezeknek az elhelyezési lehetőségét még keresem). -
amargo
addikt
Nálam is egy "sima" HP elitedesk van erre a célra befogva. i7-8700 és 64GB RAM van a gépben. 2x1GbE NIC az alaplapin kívül, ha több VM, LXC van, akkor ez kelleni fog.
Nálam 4db HDD és 3db ssd van a gépben. Ezt az alap 200w táp simán kiszolgálja.
idle esetén is meglepően keveset eszik a gép,Nálam egyedül a frigate (NVR+object detection) terheli a gépet, de van egy TPU-m hozzá, viszont a képek méretezése az iGPU/CPU-ból történik.. szóval kb 2 magot elvisz.
-
tasiadam
Topikgazda
Ha az OMV az ZFS, akkor mindne tb utan 1gb ram kell a VM-nek. A plex/jellyfinnek is kell 2 thread, de soha meg fog maxon menni. A tobbi igenye kicsi. Egyszerre ha megy a macos es a win, akkor azoknak kell 2-2 mag es 8-8gb ram, minimum. De ha balloning van, akkor eleg kb 10gb, mert idle egyik se eszik sokat
-
ViZion
félisten
Nálam 16 GB ram+2 mag + HT bőven elég. Ahogy írta is a kolléga, attól függ, mit-mennyire terhelnél.
Nálam opnsense, HomeAssistant és CasaOS fut, többi csak teszt jelleggel.
CasaOS-en belül SMB megosztás, Jellyfin, Digikam, Tailscale és ehhez egy Filekezelő, Duplicat és Grafana van egyelőre. -
gery2123
őstag
Szia!
Nem vagyok nagy guru a témában, de szerintem a proci teljesítményét a vm -ek igénybevételével határozd meg.
nekem már egy éve lassan hp elitdesk megy, 2hdd 1 ssd 1nvme. Intel i5 6400 32gb ram.
ezekre nekem bőven elég a teljesítmény de a vm-ek nem sok erőforrást kérnek, mivel nagyrészt idle vannak.vm: - Home Assistant
- Truenas
- pfsense +4 portos nic
- Win11 ( de nincs nagyon használva alap feladatok)
- Linux xfce (ez általában off)
lxc: - tailscale
- docker (6-8 container)
- plex (nincs hw transzkód)
- adgouardSzerintem 8-12 mag elég lehet de én ramot min 64gb terveznék már. De mint az elején írtam felhasználás függő lesz.
-
klizso2
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék 1 kis segítséget/véleményt kérni a hálózati/ saját eszközeim átalakításához, módosításához, korszerűsítéséhez.
Sok helyen utána olvasva 1 kicsit tanácstalan vagyok.
A jelenlegi meglévő kisebb ARM eszközeimen lévő rendszereket szeretném 1 nagyobb teljesítményű szerverre áttelepíteni/áthelyezni amelyek proxmoxon futnának + 2-3 VM-et is szeretnék rajta üzemeltetni.
A cél az lenne, hogy minél kisebb energiaigénnyel (kliens nélküli elérés nélkül az energiafogyasztás 30-60w lenne) üzemelne az adott éppen aktuálisan futó feladatok mellett.
Amire használva lenne:
7/24-ben müzemelve:
Pfsense
Home Assistant
Debian linux
Openmediavault
Mini dlna
Plex server
Vékony kliensen keresztüli elérésben (távoli elérésben):
Windows 11
MacosX
Az eddigi leírások alapján a nagyjából az alábbiak körvonalazódott ki számomra a szerver hardverével kapcsolatban ami a leírtakat ki tudja szolgálni (de lehet kicsit túlzás):
Processor: 8-12 mag
RAM: 32 GB
Lan port: 2 db
Sata: min 4 db
Rendszerhez esetleg m.2v
Használt konfigot képzeletem el erre a célra.
De a sok információban 1 kicsit sikerült elvesztem.
Tudnátok a fentiekhez valamilyen konkrét szervergépet / márkásabb pc-t (TOWER-t) ajánlani (HP, DELL, FUJITSU)?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
szuszinho
őstag
Próbálnám használni a cloud init-et. Doksiban szerepel:
qm set 9000 --cicustom "user=local:snippets/userconfig.yaml"
Van aki használja és működik? Akárhogy próbálom konfigurálni, nem sikerül.
-
paizinho
tag
Köszönöm az eddigi segítségeket.
Nem találtam megoldást arra, hogy a Proxmox-ban megnövelt diskméret az OMV6-ban is "életre" kelljen. (OMV6 kikapcs, Proxmox disk resize, OMV6 bekapcs volt a sorrend)
Az OMV6 felületen a disk méret megnövelése funkció semmit nem csinál.
A Gparted-re gondoltam volna, de az OMV6-ban nem sikerült megtalálni.
A OMV fórumon megtaláltak is csak kérdések, válasz nincs.Alternatívaként 2 megoldás jutott eszembe. Melyiket javasoljátok? Én a 2-es felé húzok.
Megoldás 1: mert van hely az adatHDD-n, de az egy kicsit munkásabb, nekem kivitelezhetőnek tűnik, alapproblémát nem oldja meg, később is elfogyhat a hely :
- OMV6 kikapcs,
- Proxmox új disk (nagyobb mérettel),
- OMV6 bekapcs,
- mindent másol/átkonfigol,
- OMV6 old disk törlés,
- OMV6 kikapcs
- Proxmox régi disk törlés.Megoldás2 :
Azt gondolom, hogy lehetett volna már "indulás"-kor mergerfs vagy lvm, de sajnos nem jutott eszembe, mert a Proxmox egy kicsit elvakított :-(.
OMV5-ben unionfs-t már összeraktam.
itt melyik javasolt? MergerFs vagy LVM?
(És ugye az átmásolást itt sem úszom meg, de legalább hosszabb távú megoldás.)Otthoni felhasználóként keresek valami nem túl bonyit.
Köszönöm, ha megosztjátok a véleményeteket / javaslatotokat.
-
ViZion
félisten
PVE 7->8
Nagyon bírom a srácot, hobo rocker alkesznek néz ki kicsit, de érthetően mond el mindent. -
noorbertt
őstag
Aki esetleg szeretne frissiteni es bator:
https://github.com/tteck/Proxmox/discussions/1472#discussioncomment-6137974 -
siker
valamit az előző telepítésnél cseszhettem el.
most minden működik (legalábbis proxmox vonalon)
lefutottak a HA telepítő scriptek is gond nélkül.
ViZion, köszönöm a segítséged! -
-
-
ViZion
félisten
válasz
Fuser és Tsa #903 üzenetére
ahhammm... akkor tűzfal, IPv6-ot is engedélyezd (nem kell route, vagy dhcp, csak ne dobja el).
-
-
ViZion
félisten
válasz
Fuser és Tsa #901 üzenetére
Rövid szöveget egérrel (jobb klikk, másolás), a WebUI-ból nyomtatás, mentés pdf-ként és az előnézet már másolható.
hmm... hmmm...
Akkor azt kellene, h mi a modemed, routered, gateway beállításod, tűzval, akármik. Ping 1.1.1.1 mit ad? ctrl + c a bezárás, nem csak 5-ször pingeli.
Új hozzászólás Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest