Hirdetés
- Sonarr és Radarr
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: A sor végén
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- GoodSpeed: Ennél jobb Windows 7 Aero Skin nem igen van Windows 11-re (WindowBlinds 11)
- Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
hmmm...
root-ként indul a shell, gondolom. Akkorapt updateésapt upgrademegvolt?apt dist-upgradeis mehet, ha nem cseréltél repókat.
Utána ismét próbáld apve7to8-at. -
-
Még egy dolog az összefoglalóba, ami most ütött arcul... bár evidensnek kellett volna lennie a vmware és virtualbox is ilyen...
a qemu-guest-agent-et telepíteni kell a VM-en belül is, HA elvégzi, opnsense-ben a pluginok között van, ezekkel nincs is para. Viszont a custom OS-ek, mint nálam a Casa OS nem tartalmazzák alapból. Itt a VM-en belül kell telepíteni és engedélyezni. [link]
PVE shellből tesztelhető aqm agent 100 ping
paranccsal, 100 helyére a VM számát kell írni, ha nincs üzenet, akkor OK, ha nem találja, akkor írja, h nincs telepítve. -
válasz
inspiroyhome
üzenetére
az a pve 7-8? simán terminálba, 'oszt csinálta. Nem tudom, h mikor töltötte le, mert azt gondoltam, h lesz vmi, de semmi, csak lefutott. Nálam a baki az én hibám volt, nem volt pár pillanatig net, mert opnsense nélkül a routerre kellett átkonfigolnom.
-
inspiroyhome
senior tag
Nekem gond nelkul lement a frissites a cluster osszes tagjan. Viszont az ellenorzo scriptet amit sok helyen irtak, sehol repoban se a gepeken telepitve nem talaltam.
-
Nah, megvan a frissítés
persze voltak bukkanók...
Amargo linkjén is van pár megjegyzés már, a tapasztalt hibákról.
Nálam pár frissítést nem ért el (úgy tűnt), majd lett egy pve-apt-hook hiba...
a mindenféle update, full-upgrade, meg dist upgrade parancsokra csak azt kérdezte, h PVE-t is el akarom-e távolítani... ehh, nem.Netes keresésre az apt csomagok akadtak össze, lényeg a megoldás:
a var/lib/apt/lists mappát átneveztem, update, hiba...
Ekkor néztem át az apt sources list-eket, bullseye-t bookworm-ra kell cserélni, majd a lists mappából töröltem minden bullseye dolgot. dist-upgrade, reboot, örül.
Szolgáltatásokat párat bekapcsolt, összefoglaló, copy, shell, paste, örülés.Lett Chrony is, nem tudom, h kell-e
Lett ez a localnetwork menü, vkinek biztos jó, de nekem opnsense az NTP server. Grubot is újraírta, észrevette az SSD cserét...
Régi kernelek törlés, még egy update nézés, de minden OK, reboot, bódottá. -
-
amargo
addikt
válasz
inspiroyhome
üzenetére
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome
üzenetére
nemrég jelent meg a 7.4 pedig
-
válasz
inspiroyhome
üzenetére
Akkor egy pár hónapot várok és majd frissítek
-
inspiroyhome
senior tag
Kit van a nyocpontnulla!

https://forum.proxmox.com/threads/proxmox-ve-8-0-released.129320/
Here is a selection of the highlights of the Proxmox VE 8.0 final version
Debian 12, but using a newer Linux kernel 6.2
QEMU 8.0.2, LXC 5.0.2, ZFS 2.1.12
Ceph Server:
Ceph Quincy 17.2 is the default and comes with continued support.
There is now an enterprise repository for Ceph which can be accessed via any Proxmox VE subscription, providing the best stability for production systems.Additional text-based user interface (TUI) for the installer ISO.
Integrate host network bridge and VNet access when configuring virtual guests into the ACL system of Proxmox VE.
Add access realm sync jobs to conveniently synchronize users and groups from an LDAP/AD server automatically at regular intervals.
New default CPU type for VMs: x86-64-v2-AES
Resource mappings: between PCI(e) or USB devices, and nodes in a Proxmox VE cluster.
Countless GUI and API improvements. -
-
amargo
addikt
fsarchiver -el mentem.
szpeti40: azért mentem, mert (sajnos) van 1-2 beállítás, amit el kellene végezni egy tiszta rendszer után is pl: gpu passtrougth miatt. Továbbá, úgyis át kellene másolni az /etc/pve alá a dolgokat persze lehet kattintani is végig mindent, networking, logging, monitoring egyéb extrák, hogy ne az ssd legyen terhelve, de akkor már viszonylag gyorsan jövök ki egy restore-al. Van is egy gyűjtő scriptem erre, direkt nem ansible, hiszen akkor csak újabb problémát hozok be. Így viszont, ha valamit elkonfigolok, akkor is van egy mentésem, akár a problémát is visszatudom keresni, stb. 20GB sincs 1 hónapnyi mentés ennyit megér

-
-
amargo
addikt
Azért a duplicati kulcsát is rakd el ehhez a process-hez
és ilyen esetben még van egy plusz réteg, hogy kell neki docker daemon, internet stb. Nyilván végső soron nekem is van egy mentés felhőben elkódolva, de ez szerintem a szopó kategória, amikor helyben minden szétesett és meghalt -> ellopták a gépet, kigyulladt a ház stb..Nekem már kellett helyreállítani, mert az alaplap döglött meg + memória + egy ssd asszem, bár akkor még OMV-n voltam és akkor tértem át proxmox-ra, de magát az OMV-t első körben restore-ból nyomtam vissza egy VM-be már. Mivel a HA vezérli a házat ezért ugye az ideglenes gépre is kellet restore..
Ezért van nálam a proxmox-nak egy külön dedikált 2TB HDD odaadva, erre csinálja a kis mentéseit és kb 1T pedig odaadtam az NVR-nek ebből + innen azure storage-be van mentés. Én magát az egész proxmox-ot (is) mentem hetente.
-
Duplicatit használok, az adat HDD-ről egyelőre a helyi HDD-re. Korábban rsync volt, az világos. Itt viszont ilyen adatblokkok vannak. Ezt hogy állítom helyre, ha elhullik a Duplicati konténer és az SQL vele együtt?
Ezt találtam hirtelen:
"I’m going to try to spin up a duplicati container on another machine, and try to restore from my cloud backup. (Idk why I didn’t think to try this from the beginning lol)
...
So, I couldn’t get it to restore without having the original config file, but I didn’t try that hard. However, with the config exported from my original duplicati instance, it restored my “lost” files perfectly fine. I’ll just export and encrypt my config file, store it in the cloud, and hope I’ll never need it."
Háát, remélem tényleg csak ennyi. Mondjuk elég nagy gáz lenne akkor, ha az adat HDD, a proxmox VM és a VM backup is egyben elhunyna. Azért csak csinálok külön konfig mentést is
Valakinek volt már ilyen helyreállítós "kalandja"?
-
szuszinho
őstag
Valaki működésre tudta már bírni az nfs megosztást CT-ből (Turnkey-fileserver)?
-
válasz
tasiadam
üzenetére
Nincs annyi VM, hogy arra egy HDD-t beáldozzak. Megpróbálom az SMB-re mentést, nem lehet baj. Vagy felhasználom erre a külső HDD-t.
szpeti40: backup nem nyilvános most sem, de még a lomtár is rejtett (közös), nehogy vki esetleg kiürítse.
amargo: ohh, baCCameg...
jah, ha az SMB VM hal meg, akkor nem lesz backup. OK, külső HDD lesz az. -
válasz
tasiadam
üzenetére
Volt (van is, valamelyik szekrénybe) NAS-om, de lassú volt és nem akarok több eszközt, inkább egy proxmoxba sűrítem amire szükség van. Az adatok egy 2 TB-os HDD-n vannak, nincs is tele, innen ment egy másik HDD-re, asszony fontos cuccai Gdrive-ba is mennek, családi fotók, stb. egy régi HDD-n is vannak külön. Az én "fontos" dolgaim (régi munkák, stb.) ha elvesznek akkor se sírok, nem hiszem, h visszatérek a grafikai melókhoz.
Hmmm... de most, hogy mondod, a régi NAS valahol eldugva backupnak jó lehetne.
de nem, nem kell még több bizbasz, a család így sem tudja mi merre van.
Az okosotthon topicban hícvták fel rá a figyelmet, h úgy "építkezzünk", ha elüt az autó, a család ne maradjon fűtés, világítás, kapunyitó, stb... nélkül. -
-
Ahogy nézem nekem suspend módban vannak mentve a vm-ek és mentés után van a "resume vm" bejegyzés, így én azt gondolnám, hogy ha fagyasztva van a megosztás akkor ki sem tudja rá írni.
De egy próbát megérhet. Amúgy nem nagy összeg egy 500GB-os HDD vagy SSD én nembiztos, hogy pendrive-ra mentegetnék.
-
-
Sziasztok!
OMV ment, Casa OS jött, ez kezeli a dockereket. Nextcloud-ot nézegettem, de nem látom értelmét itthon egyelőre. Sulinak vége, a LAN-on kívüli megosztás őszig várja a sorsát.
Lokálisan Casa OS alatt, félig azt megkerülve samba bekonfigolva (Casa OS-nél alapból nincs lomtár, raktam egy rejtettet).Egy probléma van egyelőre, a proxmox mentések. A Casa OS nagyocska, nem tudom menteni a pendrájvomra. A Casa OS-ben mountolt és passthrough átadott HDD-n az smb megosztásba tudom ezt menteni? Vagy a backup HDD-t a proxmoxhoz kellene csatolni?
-
-
-
VANESSZA1
őstag
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Szerintem nálad lesz valami.
Pár napja csináltam ezzel, tehát 100%, hogy működik
Van net? -
tasiadam
Topikgazda
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Es amit irtam, hogy a bash -c $ ( ... ) nelkul probalod?
-
-
VANESSZA1
őstag
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
bash -c "$(wget -qLO - https://github.com/tteck/Proxmox/raw/main/vm/haos-vm.sh)"
Ezzel kell telepíteni és működik -
tasiadam
Topikgazda
Valrinek van CUPS vm?
-
-
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Amargo úgy érti, hogy a telepítő fájlt le lehet tölteni, majd helyben futtatni a telepítést (mint winDos-on egy exe-t). Ez is opció, valóban, de akkor már megoldódott.
vmbr-ek azok a virtuális hálókártyák. Mivel itt rengeteg VM is lehet, nem a fizikai portot rendeled hozzá, hanem azokból készített (vagy azok nélkül... rengeteg lehetőség van) virtuális portot kapnak a VM-ek.
A PVE-t (vagy aminek elnevezted, a Datacenter alatt) kijelölöd, középen network és látod, h melyik mit tartalmaz. YT videókat érdemes nézni (angol többnyire), sok van ezekről.
Egyedi IP-t vagy a HA-n belül, vagy routerben, vagy a PVE-ben a networknél tudsz adni.
Nem kell 2 gateway, nem fogsz 2 kanócot vinni a routerbe... -
az mit jelent, hogy a "ha a bash-el van valami."?
Töltsd le a fájlt és futtasd megfelelő jogokkal.
ennyire nem vagyok expert...
ViZion kolléga tanácsa alapján feltettem simán, script nélkül.
most van folyamatban a biztonsági mentés feltöltése, aztán meglátjuk.
Egyedi IP-címet hogyan tudok neki adni?
ezt a vmbr0, vmbr1 dolgot nem vágom.
két bridge-t nem tudok adni a proxmox-nak ugyanazzal a gateway-jel. -
amargo
addikt
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
ennek így működnie kellene, kivéve, ha a bash-el van valami.
Töltsd le a fájlt és futtasd megfelelő jogokkal. -
stigma
addikt
#847ViZion : Duplicati-t ismerem, ez pipa. Asrock-ot igen a hlózat fogja meg, nekem ez is bőségesen elég.
Játszós gépet azért írtam, bocs hogy nem voltam egyértelmű, hogy a jelenleg J5040-es lap + hardverekből most ,,játszadozhatom" milyen NAS OS legyen rajta => Proxmox, Xpenology vagy sima Xpeno akár, vagy más rendszer.NUC-ban max NVME-s SSD van + 1 db Sata, ami 2,5-es HDD-t eszik meg.
Jelenleg a fontos adatok olyan 400-500GB, viszont mostantól lesznek csak igazán sok képeim/videoim a gyerekekről/nyaralásokról , ami miatt ez annyira nem tuti választás a NUC.#850tasiadam: Köszi a részletes leírást, akkor ez is menne kb, viszont lehet nem Proxmox lesz a befutó.
#849Patice : Hát nálam sajnos picit rosszabb a felállás, mert Sógornál van 5/1Mbit kb, az kiesik. Szüleimnél van Digi (1000/300), de ott ilyen "zörgő és folyamatosan fogyasztó valamit" nem akartnak
, de majd meggyőröm őket. Majd megnézem mit tudnak az új 2023-as ARM NAS-ok, mert szerintem sima szinkronizálásra bőven elegek lennének.Gdrive-ot jó hogy mondjátok, mert az lehet van nekem még 3-4 évvel ezelőtt vettem valami korlátlan Gnevű tárhelyet innen apróról, viszont utánnaolvasok mi a helyzet vele és hogy még megvan e vagy sem, mert oda mehetne max titkosítva az adat Duplicati-val.
Köszi mindenkinek este még agyalok mi legyen, de a legfőbb válaszaimat megkaptam.
-
-
válasz
tasiadam
üzenetére
a Duplicati-hoz lehet több tárhelyet is adni (GDrive+onedrive+dropbox vagy akármi), így nagyobb a hely. De írtam is, h ami igazán fontos, csak azt, ennyi csillió TB-hez már nem egyszerű összelegózni, az biztos.
Ez itt részletesebb infó [link] , érdemes ránézni, nagyon okos program. Viszont ha a helyi helyreállító sql sérül... de láttam javítás lehetőséget ott is, csak nem próbáltam. Proxmox mentések vannak róla, remélem nem fog kelleni. -
tasiadam
Topikgazda
Ezek ugye nem 1 bika CPU-k, emiatt 1 magot felezhetsz is az AdGuardnak. Ugye itt CPU timet felezel és nem nyers erőt, szóval ha 50% CPU-t, 512mb ram és 8gb disket adsz az AdGuardnak, nem fogod érezni a meglétüket. 50%-on mennek nálam is, meg 25%on néha, és 1ms a response time.
Marad kb 3 és egy fél magnyi cpu time. Eből 2 magot átadsz az xpenology-nak, és szerintem kéz csók, meg mondjuk 4gm ramot, vagy 8-at. Régen is elmentek 2 meg 1 atom maggal a NAS-ok, és úgyis a gigabit lesz a karcsú, nem a CPU.
Az a gép legyen erősebb, amelyiken futni fognak a containerek, amelyik csak backupol, neki kb mindegy. -
Ezért írtam a második Syno-t, nekem 4 gyerekem van.
Kész megoldás kell, kattingatós, gyors.
Ezt épített géppel nem tudod gyorsan megcsinálni sajnos. Tapasztalatból írom.
Nekem is van egy DS923+ (Budapesten) és a szüleimnél, vidéken egy DS220j. Nálam Digi optika 1000/300, szüleimnél 1000/1000 T-kom optika. -
Szia! Szerintem:
- távoli backupra elég az Asrock, a hálózat fogja korlátozni
- Duplicati-t még nézd meg, ami tényleg fontos, azt cloud-ba menti, kicsi, kódolt csomagokban.
- játszós gépet nem értem az utolsó bekezdésben, a NUC-ba mennyi SATA csati van a HDD-nek? Szerintem ez határozza meg a HW-t, mert én az ilyen USB-HDD dolgokat annyira nem lájkolom, de nincs vele hosszabb tapasztalatom. -
stigma
addikt
#844Patice
Köszi, lehet az lesz, valami újabb ARM-es Modell vagy régebbi DS220, ami Intel Chippes.#845tasiadam: Hát ez az amit most nem tudok megmondani. Gyerkődök születése miatt 1 hónap alatt tudtam a 2 NAS-t felszámolni és az újat beüzemelni , ami kb 2 nap lenne normál esetben
Most a Fő NAS kb 50%-ig szerintem le van terhelve (J4125-ös lap van benne), mostani J5040 ugye gyorsabb, de kb 4 hete a régi gépházban áll, és nincs rajta rendszer.
J5040 Backup gép lenne, kérdés az, hogy Proxmox esetében 1 db Xpenology és mondjuk 1 VM-et még ha kell elbírna? Lehet Adguard és 1-2 dolgot másik konténerbe átszerveznék ide.
Proxmox-ot azért erőltetném, mert Xpenology esetén van pendrive-os változat is, ami működik, de ha a frissítést elcseszem nincs rendszerem alatta, Proxmox-nál meg ez a probléma nem lenne.
Bocs, hogy csapongok és furákat kérdezek, de még nem volt soha Proxmox-om, illetve ha ez lenne a megoldás, kb 1-2 hét lenne mire a konfigurálást megvalósítom, annyira sok időm van
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Kulon wget, letoltod es ugy futtatod?
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Infókérés miatt érkeztem ebbe a topciba, mert picit bizonytalan vagyok mi tévő legyek.
2 épített NAS-om volt, melyek közül 1-et eladtam, 1 még maradt "játszós gépnek", amiből most alkotnék.
Régi felállás ez volt:
1. Fő NAS: Asrock J5040-ITX+16GB ram + SSD rendszernek + 1-2 WD Purple HDD
Openmediavault 6 futott rajta, Smb megosztás, szokásos feladatok + 10-20 docker konténer pl: qbittorrent, plex, dozzle, tautulli, nextcloud, stb
2. NAS: Asrock J4105-ITX +16GBram +1 HDD
Xpenology futto rajta, Backup gép, melyre az OMV-s fontos adatokat mentettem backupnak + Syno Photo-s melyet ahsználtam.Új felállás:
Fő NAS: Synology DS423+ , 18GB ram, 3x6TB WD Purple + 1 kötet Samsung PM883-as 500GB SSD a VM és progrmoknak.
Itt most a 2 NAS fontos részeit egybegyúrtam, szinte feleslegessé vált a NAS, viszont az érdekelne, hogy merre menjek el , mert kellene Backup NAS ami atombiztos, és valszeg lokalizáció miatt nem itthon tartanám, hanem elvinném más rokonhoz, hogy az adatokat máshova szintonizálja, ne 1 légtérbe itthon.
pár kérdésem az lenne:
- Proxmox-hoz 1 SSD + 3 HDD mellé Asrock J5040-itx Proxmox + Xpenologyra mennyire ajánlott?
- Asrock J5040-ITX helyett pici plussz költséggel 8500T + ITX lapra tudnék váltani. Megérné vajon?
- Esetleg N5905/N5105/J6XXX/N100/N105 NUC + ha van 2 db NVME slot SSD/HDD-nek akkor jobban jövök ki? => Beelink NUC
Mostani HW ami játszós gépnek menne : Asrock J5040-ITX+16GB ram + WD Purple 4-2-2-TB + Samsung EVo 860 500GB SSD (rendszernek)+ Fractal Design Node 304 + Be Quiet 350W gold táp.
Ebből egy sima alacsony fogyasztású NUC + SSDk simán kijönnének ha csak backup képe és Proxmox + Xpenology+ más konténerek/LXC-k(vagy micsodák) -
köszönöm
csak gondoltam, hátha elcsesztem valamit és addig nem akartam variálni.
mert ha most átlapátolom a rendszert, akkor utána már nem szeretném előlről kezdeni.
az a furcsa, hogy amik itt a topic elején vannak parancsok, azok működnek.
erre meg semmit nem csinál, még csak nem is gondolkodik, azonnal jön a következő prompt. -
válasz
Fuser és Tsa
üzenetére
Semmit, nálam sem működött a helper script-es dolog...
A "hagyományos" telepítéssel OK.
Első lépés, HA oldaláról letöltött ISO-t, a local-ba fel kell töltened.
Új VM létrehoz, EFI legyen, arra figyelj. Itt vannak a beállításaim, lehet neki kevesebb tárhelyet is adni, 15-20 GB elég (bővíteni lehet könnyen).
Majd elindítod és telepíted, mint egy asztali gépet. YT van részletesebb videó is róla, ha esetleg így kevés az infó.
-
Sziasztok,
van egy kis gondom a proxmox-szal.Egy HP 800 G4 DM-en fut (16G RAM, i5-8500) és Home Assistant-t szeretnék rá tenni.
Elég sok anyag van róla a neten, itt egy a HA community oldalon.
Csak nálam nem működik.
Beírom/illesztem abash -c "$(wget -qLO - https://github.com/tteck/Proxmox/raw/main/misc/post-pve-install.sh)"
parancsot és egyszerűen semmit nem csinál, még hibát sem jelez.
Mit csinálok rosszul?
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
VANESSZA1
üzenetére
-extendeled a disket, pl csak átírod a méretét 100ról, nemtom, 200ra.
-parted
-beírod, hogy print, látod a partíciókat
-resizepart x -0 (x = a növelni kívánt partíció, a -0 pedig hogy végig extendelje)
-quit
-pvresize /dev/sd* (amelyik disket akarod, sda, sdb, stb)
-lvextend -r -l +100%FREE /dev/(LVM neve, ubuntunál ez dev/bionic64-vg/root) -
VANESSZA1
őstag
Ez az lvm kiterjesztés érdekelne engem ugyanis van egy vm ami több mint 100gb
-
tasiadam
Topikgazda
Az ilyen kortermek rendebrakasa mindig jo moka, mert a szarbol konnyu itt varat epiteni. Kulon jo, ha pl cisco switchek vannak es redundans betap. En is fuztem at rackszekrenyt szepen. Minden szerver bal oldala generatorra megy, jobb oldala pedig egyik szunetmentes es a masik, felvaltva. Igy balanced a terheles. Ezek jo mokak
-
tasiadam
Topikgazda
Abszolute nem volt jo vasar ez a kis ThinkCentre. Vagy elrakom kesobbre, vagy eladom, csak konkretan a CPU olyan gyenge, hogy onerobol se viselne en jellyfint. Egyebkent masra teljesen jo. Inkabb megprobalom a NUC-ot healelni, masik usb-ethernet, vagy cronjobbal ujrainditani hajnalban. Bar 2 hete nincs baja.
-
válasz
tasiadam
üzenetére
Nem, egészen más területen dolgozom, a linux régi hobbi. Linux tudás mindig hasznos, sok helyen van azért. Anno szervizes koromban adatmentés, klónozás meg előtte a compiz-fusion behúzott
Sokaknak telepítettem Linux Mint-et, régebbi vasra, meg ahol XP-t win7-et nem lehetett vagy nem volt idő megmenteni, de az adatok kellettek. Volt, aki halott laptoppal állított be este, másnap meg tárgyalás és a win megroggyant. Mivel nem szedte össze magát fixmbr és hasonlókra, így kapott pendrájvon live linuxot. Kevés volt, lecsukták...
Hálózatok érdekelnek, helyi rendszergazdának segítek néha, amúgy minden winfos nálunk és külsős cég intézi. Mémgyanúsan ganédomb a szerverluk (mert nem szoba, nem terem, csak egy LUK), Ő nem nyúlhat hozzá, akik jönnek, azok csak beokádnak mindent. Voda is epic volt: a rack tetejére rárakták a cuccukat, majd jövünk... de nem jönnek egy éve. Nem tudom, h örülnék vagy sírnék, ha ott rendet kellene rakni...
-
Windows VM szempontból nézi, de röviden itt van egy összefoglaló a választható HDD formátumokból: [link]
Most lemondtam a qcow2-ről a raw javára: elvileg ez a gyorsabb (nem mintha kellene mondjuk opnSense-nek), hátránya, hogy nincs snapshot (backup van, nekem elég), a HDD-nek szánt teljes területet lefoglalja, míg a qcow2-nél az csak egy maximum értéket jelent.Kipróbálom, h mivel másabb. Igen, ilyen kipróbálom dolgok miatt még ma is tartom a heti Fedora telepítések intergalaktikus rekordját.
-
válasz
tasiadam
üzenetére
Nekem az LVM-Thin-el volt bajom (rosszul írtam fentebb), most már tetszik a dolog.
Igen, nagyrészt linux dolgok, nem is annyira proxmox (így 1 géppel, 1 SSD-n még sejtésem sincs, h clusterekkel mennyi minden bánat lehet, de ez maradjon is így...)
HA VM megint elhunyt, szerencsétlen több reboot-ot kap, mint vmi amcsi sikerfilm...
Az EFI sérült, restore GUI alól hibát ad, mert LVM-Thin mentést akartam local-ra, 'oszt nem tetszett. Terminalbólqmrestore /mnt/akármi --force true --storage localnem sikerült, elírtam az elérési utat...
Majd ekkor valamiért megint ráböktem UI-n a restore-ra és lefutott hiba nélkül. HA indul frissít ismét. HA-n belüli mentésem is van, szal. az sem pánik, ha nem sikerült volna újraéleszteni, de sikerült szerencsére.
Nézegettem, de elvileg csak EFI gépre lehet telepíteni a HA OS-t...opnSense-nek nagy piros pont, hogy GDrive-ra is mentegeti magát. Macerás beállítani, nem is értem, h miért ennyire körülményesek, de működik. OMV-t meg lecserélem (ezért is megy a kavarás), azért nem kár. Ubuntu headless server + cockpit + docker megy fel, de erősen agyalok, h a Casa OS-t megnézem alaposabban.
-
válasz
tasiadam
üzenetére
Megcsináltam, USB HDD-re move-oltam a leállított VM-eket UI alól, törlés UI-ból, majd root kiterjesztés, ahogy írta a videóban. Most másolom vissza. Annyit érdemes megjegyezni, h RAW formátumot kell választani, az a default. Összefoglalóba mehetne esetleg, h aki single drive, semmi kóc konfigot akar, annak telepítés után ezt érdemes meglépni.
Jah, van dark theme, nem kell külön letölteni, dícslretes. A help lehetne több, de azért neten sok infó fent van, eddig (lekopogom) sikerült smegoldást találni szinte mindenre (LVM résznél voltak bajok, hozzáteszem, h ezzel semmi tapasztalatom nincs, így keresni sem igazán tudtam jól).
-
Nah, ebben a videóban (~15 perctől) a polgár az LVM-thin-t törli, csak a root-ra pakol mindent. Ennek van értelme, jelentősége? Azt mondja, h az csak helyet foglal. Nekem 248 GB-re jön ki a Local + Thin, van 4 GB swap is a 256 GB SSD-n. Nem érteeem.
-
-
Újabb tapasztalat:
a szerver nem PC... ezt nem gondoltátok volna
Szal. Fstab ramdisk mountolás jó dolog. Wearing csökken, temp oda megy, mindenki boldog. DE. Asztali gépet azé' újraindítgatjuk, ramdisk ürül, bódottá...
Nah, a servert hetek óta nem indítottam újra, a temp disk megtelt, annyi. Minden működik, de: iso feltöltés és consol/terminál nem (SSH van). Más hibajelenséget nem tapasztaltam. Mezei reboot megoldotta. Kicsit növeltem a méretét, 10%-ra (1,6 GB), 'oszt meglátjuk.Gondoltam, h beáldozom a régi SSD-t USB-n temp-nek, de ahogy olvasom, nem érdemes vele kínlódni, lassú lenne.
Közben volt még egy kis kalandom a HA-val, így a snapshot visszaállítást is kipróbáltam, működik!
(köszi PVE,
köszi-köszi... van HA mentésem is, de nem akarom megtudni, h az pl. a dashboardot is helyreállítja-e...)
-
-
tasiadam
Topikgazda
Jobban járnánk igen, ha lenne ilyen e magos ksi gép, akár itx, vagy thinkcentre, dell mini, vagy HP pro vagy elitdesk, de nincs (még). Pedig 2 nvme slot vagy 1 nvme + 1 darab 2.5", 32gb ram meg gigabit jöhetne.
De tudod mi a legrosszabb? valszeg ez 1 szép álom.
Am itt van egy NUC -
-
Nah, gyors rápróbáltam, mindkettő ilyen docker-frontend féle, tipikusan next-next-finish usereknek. UI-n nem találtam meg pl. IP beállításokat... CasaOS jobbnak tűnik, de így sok mindenhez terminál kell, ha a netet nem engedi konfigolni, tehát inkább hátrány, mint előny ez. Amúgy jópofa, ha másnak telepíteni kellene, akkor lehet ajánlani, sokmindent nem lehet elkefélni ezeken... ohh, CasaOS megtalálta a meghajtókat és az USB-t, viszont mindent formázva akarna csatolni. Mi ez az új divat? SoXor belefutok.
-
Más, talán off, de úgy gondolom Ti ismerhetitek ezeket...
A proxmox helper scriptben vannak: Umbrel, CasaOS, stb...
A docker és a Podman az világos, Kubernetesről olvastam, nem érint. De ez a kettő, ezek csak Docker frontendek, vagy miben több? Mert ha csak egy Docker menű 'oszt annyi, akkor sok értelme nincs, de úgy olvasom, h ezek a cloud dolgokat is kiváltják. Kérdés, h úgy történik-e ez, hogy docker és telepítsd az owncloud-ot, vagy más? -
tasiadam
Topikgazda
OMV nálam pi1-en borzalmasan rossz volt, többre megy az ember egy sima samba-val, mint azzal.
N3700 van a thinkcentre-ben, 4 maggal, 2.6 vagy mennyi ghz boost, de all core 2.4ghz. Azt néztem, hogy a jellyfin-en kívül más nem igazán CPU intenzív, úgyhogy remélhetőleg el fogja vinni ezeket a passzív LXC és VM-eket. Majd idővel teszek mellé egy i3 vagy i5-ös gépet, ha mégis kell mellé az erő, mert újra rámjön és tanulnék. 128gb SATA M.2-re megy a Proxmox, a WD RED-re meg ugyam úgy külön a jelenlegi torrent gép. Viszont ha clusterbe lesznek, akkor meg fogja enni az SSD-t, ha olcsót veszek, emiatt samsung 860 evo-ra vadászom. Vagy egy 1.2TB-s intel DC SSD-t, ami sima 2.5".
-
válasz
tasiadam
üzenetére
Csábítóak a kis gépek... de én szkeptikus vagyok.
6 W Penya Goldok nem csak laptopokban vannak?HA-ra azt írták, elpöntyög Rpi 1 GB rammal. Lehet, de most ~4 GB-t foglal, nem tudom, mire. OPNsense is menne Rpi-n... szuper.
OMV is menne Rpi-n, de most ahhoz képest kvázi végtelen erőforrása van, a felülete viszont fagyogat, ha komolyabb lemezműveleteknél azt is használnám.Szal. a valahogy működik vs. "folyékonyan" működik között van pár fokozat, kinek mi a megfelelő, árban mi fér bele, stb.
Pi Zero W Kodi player egyelőre a wifi tényleg korlátozza (valahol felhívták rá a figyelmem), még agyalok, h 2000+posta USB-LAN adapter, vagy inkább rögtön Rpi 3B legyen.
-
tasiadam
Topikgazda
Jon egy uj gep a NUC helyere. Kivancsi leszek, 6 wattos pentium mennyire lesz hasznalhato.
-
tasiadam
Topikgazda
Updateltem a leírásokat. 2 dolog érdekelne még.
1: lehet-e PiMox-ot Proxmox clusterbe léptetni
2: VPN-en keresztül műxik-e a cluster
Ha valakinek van bármelyikkel tapasztalata, szivesen fogadom -
IRO21
senior tag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Ezt nézd át:
Migration of servers to Proxmox VEÉn eddig egyetlen letöltött ESXi imaget (GNS3) importáltam, azzal nem volt gond.
-
VANESSZA1
őstag
Sziasztok,
Még új vagyok a Proxmax témában, így bocsi ha láma kérdéseim lennének.Server telepítve, frissítve, fut, és működik.
Home Assistant is fut VM-ben.A kérdésem az lenne, hogy az VMware vCenter Converter-el fizikai gépet lementettem virtuális gépnek.
Ezt hogy tudom telepíteni, futtatni.. stb.Köszi a segítséget
-
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 48GB RAM 4TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA CHIEFTEC 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

).
jah, ha az SMB VM hal meg, akkor nem lesz backup. OK, külső HDD lesz az.

, de majd meggyőröm őket. Majd megnézem mit tudnak az új 2023-as ARM NAS-ok, mert szerintem sima szinkronizálásra bőven elegek lennének.
köszi-köszi... van HA mentésem is, de nem akarom megtudni, h az pl. a dashboardot is helyreállítja-e...)