- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
-
LOGOUT
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
csinturi
tag
Üdv!
Ha proxmoxhoz hozzáadok hdd-t, annak a tartalma törlődni fog? -
ViZion
félisten
válasz
gery2123 #397 üzenetére
Lehet, h jobb bármiben IS. Viszont az is ZFS, ext4 megosztást nem támogatja, ahogy olvastam. Nem kísérleteztem vele, mert gépigényre is magasabbat írtak.
HA alatt gondoltam még samba share-t konfigolni, de ott a root hozzáférés több idő, mint OMV-t felrakni... Meg így ha vmi meghal, hátha nem visz mindent magával... -
ViZion
félisten
Sikerült az OMV-t is életre keltenem...
Konténerhez nem lehet, ill. macerás HDD-t adni, főleg ext4-et. Az elmúlt héten végigszopkodtam magam egy tucat NAS OS-en. Egy részük nem frissül már, egy nagy részük BRTFS vagy ZFS csak, az egyik ígéretes jelöltről fórumban derült ki, h ha széthullik, akkor az szét van hullva... és ext4-el széthullik. A másik nagy ingyenes meg vért-vizeletet kér a letöltéshez is. Aztán meg van az a nagyüzemi kategória, ahol mindent is be kell állítani, mezei samba beállításba még Linus Torvalds is behátrált volna...
OMV megy, beállítani egyszerű, bódottá. Ne keressetek mást -
ViZion
félisten
tasiadam:
be van állítva, ahogy írtam, az FW-ben ez rejtett dolog, előhozva és beállítva sem állít semmit, ez a meglátásom.
Mert az agh működik, minden frankó. De a wifin a telenor routerhez kapcsolódó mobil eszközök (már agh a DHCP is!) bár agh-tól kapnak IP-t, de szerintem a dns kéréseket eltéríti és ő küldi kifelé, mert azokat nem szűri az agh. Weboldalakon megjelenő reklámok egy részét igen, szal. ha nem nézném alaposan, akkor fel sem tűnne esetleg.amargo: igen, az. Igen, nekem is az volt a terv, h router elsődleges DNS az agh, másodlagos az 1.1.1.3, de neeeeem...
Kiszedtem a kis IoT routerem, mert szerény volt oda. Most berakom a telenor modem mögé wan-wan, és innen megy majd a wifi, a pár eszközt elbírja itt. A baj ezzel annyi lehet, h a napelem is ehhez kapcsolódik, szerintem nem lesz elég oda a jel.
agh műxik, este manuál felraktam a container helyett VM-be a HA OS-t. Samba addon csalódás, mert a HA mappákat osztja meg, én meg ezt gondoltam NAS-nak is, de majd manuálban megoldom.
-
amargo
addikt
válasz
tasiadam #390 üzenetére
A b525-ös router amúgy eszméletlen jó konstrukció volt kis pénzért, főleg a modem rajta. De igen, a szolgáltatói (és a gyári) szoftvere is egy "hulladék" volt, ha a plug and play-nél többet akartál. Lengyelek nagyon szétkapták és sok mindent megcsinálnak vele, de én egy balul kiadott parancs hatására felülírtam egy olyan részt benne, amit nem lett volna szabad innentől lett Selina.
Egy nagy nyereségű MIMO antennával a kb 1,5km-re lévő toronyból 250mbit-et kihoztam. -
tasiadam
Topikgazda
Am nem is értem ezeket a szolgáltatói router/modemeket, hogy kb semmit nem tudnak. tudsz megadni 1-1- wifi jelszót és csók, amúgy meg egy haszontalan hulladék. VodaFone connectbox pl nem tud bridget, szóval esélyesm sincs arra, hogy értelmesen ki tudjak vinni dolgokat a netre
-
amargo
addikt
Huawei b525-ös router-ről van szó? Ott korábban én is addig küzdöttem vele, hogy bridge módba tudjam rakni, amíg amnéziásra ütöttem a lelkét.
Én a routolást nem merném még bízni egy olyan gépre, amit napi szinten "cseszegetek".
Nálam van egy rule mikrotik-ben, hogy minden dns kérést a szerver felé terel, viszont, ha a szerver valamiért nem elérhető, akkor kikapcsolja a szabályokat, így akkor is van dns resolution, ha nem menne az adguard, nginx, treafik, stb.. -
ViZion
félisten
Sajnos AdGuard DHCP serverrel is felemás az eredmény... LAN-on működik, de ami a telenor routerhez kapcsolódik wifin, azoknál nincs szűrés, hiába van DNS-nek az agh beállítva. Fain.
-
ViZion
félisten
válasz
noorbertt #379 üzenetére
Először is, mindenkinek köszönöm a segítséget, hogy foglalkoztok a bánatommal...
Jelenlegi router miért nem jó?
A telenoros router felülírja a DNS szerver beállításokat. Nincs parental vagy bandwith controll. Mobilnet miatt viszont ez a legjobb választás, kicsit átépítve (kivezetett belső wifi antenna, extra külső LTE antenna)... Van még 4G modemem úgy 4 db, de külső antennát nem fogadnak, szal. ez marad.Tenda router az átkerült az IoT dolgaimhoz, mert brutál hatósugara van... Nem akarom itt használni. Igen, B-terv lehet egy AdGuard-al upgradelhető router beszerzése, de ezt halogatnám, ennek kellene működnie. Az (is) volt a cél, h kevesebb vas legyen itt. Egyelőre 2 elosztó szabadult fel, egy régi AP, régi NAS és ha kicserélem az UTP kábeleket hosszabbra, akkor a switch is fiókba kerül.
Tul sok mindent szeretnél kevés tudással (nem sertés) és 1 LAN porttal (ha jól tudom).
Igen, Huawei router FW-t nem tudok írni sajnos, de gyári FW ráfrissítésre már gondoltam, mert ezt a kedves Telenor alakította így. De nem találtam megbízhatónak nevezhetőt, ez tényleg a legutolsó lehetőség lenne.Proxmox az igen, új nekem. Nem ez volt a terv, kapott egy esélyt.. Túl sokat akarok? Ne viccelj, HA konténer + dnsmasq + samba + rsync + cron mondjuk átlag Debian vagy Fedora headless-nek meg se kottyan, nem hinném, h az elvárások magasak, csak a PVE-t nem ismerem, kérdezek. Konténerhez EXT4 csatolást nem tudtam hogy ekkora kaland, rakok fel VM-et.
1 LAN port, igen, nem volt a tervben, h router is ez a gép lesz. Nm lesz torrent, plex és ilyesmik. Azzal a scripttel pakoltam fel dolgokat.
Ami még fura: AdGuard szerint szűr, több eszközről is, pl. mobilok. Viszont érdekesen. Kerestem listákban letiltott oldalakat, egy részüket betölti a telefon. Manuál filterbe beírtam a 444.hu, index.hu oldalakat és betölti szépen PC is (flushdnscache volt, fix IP, DNS az AdGuard-ra állítva, nslookup: adguard local, etc) és mobilon is (itt minden adat törölve volt). Képeket nem rakok fel, gondolom elhiszed.
Egyéni szabályok:
127.0.0.1 www.origo.hu
||origo.hu^
||444.hu^
||444.hu
0.0.0.0 444.hu
*444.huSaját ellenőrzése szerint ezek szűrve vannak...
Tehát vagy az AdGuard hazudik, vagy továbbra is a router felülírja a beállításokat.
Hmmm... valami külföldi oldallal is megpróbálom, hátha csak whitelist van telenornál és amúgy a blokkolást nem gátolja... passz.ééés... igen. overclock.net egyéni listában: kiszűri. Nah, akkor ennyi, a telenor router csak modem lesz.
Ejj, hosszú lett, sry. -
amargo
addikt
válasz
Vektor77 #382 üzenetére
Én ZFS-t ajánlom.
Nálam úgy van, hogy létrehoztam egy pool-t és 2db külön mountpoint-ot a storage-et odaadtam a PVE-nek (azaz nem VM-nek passthrough-al ) datacenter->storage->add->zfs (disk image, container) továbbá ugyan itt az add-alatt directory-ként a backup részt:
Ez pedig a volume:
A backup-ot értelemszerűen csak a pve használja a storage-ből pedig csipegetek a VM-nek is.
Igazából azért is van nálam így, mert 2TB -os a legkisebb hdd, backup-nak sok.. és akkor már az NVR-nek is oda van adva. -
RobexX10
aktív tag
Erre valaki?
-
noorbertt
őstag
Nah,
Jelenlegi router miért nem jó?
Tul sok mindent szeretnél kevés tudással (nem sertés) és 1 LAN porttal (ha jól tudom).
Tedd fel a proxmox-ot egy vagy lehetőleg 2 SSD-re amin fognak futni a VM-ek és a konténerek is. 2*250gb is elég csak proxmox és os-nek.
1HDD-t backupnak használni amit a proxmox kezel
2.HDD-t csatold fel a Fedora VM vagy kontenernek és azon mehet a samba torrent plex bármi. *en inkább konténert tennék fel
- Proxmox install, particionalasa
- Fedora konténer telepítése és beállítása (spec Ubuntu jobb ötlet lehet és akkor innen is tudod telepíteni: https://tteck.github.io/Proxmox/-HA VM telepítése szintén a fenti oldal segítségével. (HA-nak a VM-et tedd fel mindenképpen szerintem. )
Ha a jelenlegi router nem jó neked, akkor én inkább vennék egy másik eszközt és openwrt-t tennék fel. Pl rpi4 vagy más olcsóbb gép is megteszi.
Mert proxmox, HA és router egyben egy kezdőnek elég sok időt el tud venni -
ViZion
félisten
válasz
noorbertt #377 üzenetére
Minden fix IP, kivéve a telefonok, tabletek.
NAS (csak tárhely, semmi extra) 1 HDD-t elérünk, a 2. hdd-re mentések. OMV van most felrakva, de a konténer nem indul, ha csatolom neki a mount-olt ext4-et.
Megkerülöm max és proxmox alatt állítok be samba+rsync, ha nincs más.Home Assistant, meg amik ehhez kellenek, MQTT, később zigbee, ilyesmik.
AdGuard Home, mert ez lett a befutó a dnsmasq helyett, fedora és más linux csak hobbi, nem lényeg.ssh-n elértem windows alól is, csak az UI-t nem tudtam.
-
noorbertt
őstag
Nagyon az alapoknál vagy és szerintem elvesztél.
Igen ha az Adguardon bekapcsoltad a DHCP szervert akkor valószínűleg az kavart be. Megoldás lehet hogy a proxmoxnak fix ip-t beállítasz. Ha máshogy nem akkor ra kötöd a monitort és ott.
Mire/mikre akarod használni a proxmox-t?
HW terén van egy mobilnetes routered, ez ok. -
ViZion
félisten
válasz
noorbertt #375 üzenetére
A proxmox konténerben az AdGuard Home-on bekapcsoltam a dhcp servert, itt választani kellett a LAN kapcsolatok közül, egy van, kiválasztottam...
Utána nem értem el a proxmox web UI-t, gugliztam, azt találtam, h ez (is) lehet az oka.
Modem a 192.168.0.10, AdGuard a .01 és Proxmox a .02 végű.
De amennyire emlékszem a telenor modem/router ha kikapcsolom a dhcp-t, akkor csak WAN-on elérhető.Más: proxmox konténerhez próbálok ext4 HDD-t hozzárendelni, proxmoxra felcsatoltam, de hozzáadva a konténerhez az nem bootol be. Mit kellene állítgatni ezen?
-
Blackmate
őstag
Mi az előnye/hátránya, ha
1. a proxmox telepítőjét használom és építem meg a rendszer, vagy
2. felhúzok egy latest debiant és arra mint "program" rakom fel a proxmoxot? -
RobexX10
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni hogy lehet a hiba?
Vissza állítottam mentésből egy Xpenology VM-et de nem indul el a logba ennyi van:Jan 29 22:05:03 proxmox pvedaemon[393499]: start failed: QEMU exited with code 1
Jan 29 22:05:03 proxmox pvedaemon[1746]: <root@pam> end task UPID:proxmox:0006011B:000125C3:63D6DF7F:qmstart:102:root@pam: start failed: QEMU exited with code 1 -
amargo
addikt
válasz
Vektor77 #364 üzenetére
add new hard disk és kiosztod amennyit szeretnél. Ha zfs a rendszer akkor volume ként is odaadhatod.
Szerk:
Nekem a memory hotplug-al kapcsolatban lenne kérdésem ugye itt írják, hogy be kell kapcsolni a numa-t (is) : [link]
Viszont, ha ezt bekapcsolom, akkor a VM behúzza a kéziféket és hiába van alatta akár 3-4 mag is (i7-8700) iszonyatosan lassú lesz. Így inkább ki is kapcsoltam. Viszont érdekelne miért van ez? -
ViZion
félisten
Megtaláltam, h mi volt a baj...
AdGuard-ban a DHCP-t bekapcsoltam a fizikai LAN karira, írják, h ilyenkor a webes belépés a hostba nem megy.
Meg lehet ezt kerülni?
DHCP interfésznél nem jelenik meg más...
Vagy ha valóban átveszi a DHCP-t, akkor majd helyreáll a rend? Mert most gondolom 2 routerrel nem tudta, h merre tovább.
Legjobb az lenne, ha a konténer LAN portja lenne a DHCP, a fizikai meg a host-é lenne. -
ViZion
félisten
Nos, végül újrahúztam, nem találtam meg a hiba okát, de a netes megoldások sem működtek, pedig nem ritka jelenség. Valószínűleg a tűzfal dobta el, de nem is piszkáltam azt...
Friss telepítés, konténerbe fedora megy fel, amire a githubos adguard home.
Hogy oldjam meg a hálózati részt? Egyrészt a modem WAN-hoz kell kapcsolódnia, másrészt a Switch-hez is (ezen van most).
Német videó szerint csináltam, ezek szerint vmi nem jó. Kellene valami virtuál LAN-t létrehoznom?Modem: 192.168.1.1, router 192.168.0.1, PVE: 192.168.0.100
-
tasiadam
Topikgazda
Volt most egy kis bug az UI-al. Összedobtam a harmadik gépet is, lehet, hogy csak 1 rövid ideig lesz benne, mert szerintem ez a 3 darab 2 magos cerka gyengébb, mint egy 2 magos i3, fogyasztásban meg ugyan ott vannak összesen. No, nem jött be az adott porton a GUI. SSH jó volt. SSH-n be tudtam léptetni clusterba, amúgy meg nem igazán akart reagálni semmire, így viszont jól műxik. Nem találkzotam még ilyennel, de fura volt, hogy GUI nem indul
-
Vektor77
tag
Sziasztok
Beraktam 3db új HDD-t összeraktam RaidZ-be, de hol lehetne kiosztani virtuális meghajtókat amit egy windowsnak vagy OMV-nek oda lehetne adni? -
tasiadam
Topikgazda
Mi most a pontos celod?
-
ViZion
félisten
eeeeh, destroy sem segített,
root@pve:~# netstat -ntpl | grep 8006
tcp6 6 0 :::8006 :::* LISTEN 940/pveproxyActive Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 0.0.0.0:111 0.0.0.0:* LISTEN 1/init
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN 706/sshd: /usr/sbin
tcp 0 0 127.0.0.1:85 0.0.0.0:* LISTEN 931/pvedaemon
tcp 0 0 127.0.0.1:25 0.0.0.0:* LISTEN 889/master
tcp6 0 0 :::111 :::* LISTEN 1/init
tcp6 0 0 :::22 :::* LISTEN 706/sshd: /usr/sbin
tcp6 0 0 :::3128 :::* LISTEN 946/spiceproxy
tcp6 7 0 :::8006 :::* LISTEN 940/pveproxy
tcp6 0 0 ::1:25 :::* LISTEN 889/master -
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #356 üzenetére
Nem sajnos, kicsit megvettem akcióban, utána néztem, h FW erre nem lesz. Tenda amúgy, elégedett vagyok vele, csak az SW-ben vannak ilyen fura dolgok.
Nah, kizártam magam...
SSH van, AdGuard-ot elindítottam, az is van, működik. Router látja a gépet, de web ui nincs.
Cert frissítés volt, IP tables volt, AdGuard-ra gyanaXom, h elvette a fizikai portot tőle, még kikapcsolt állapotban is.
netstat IPv6-ot ír csak.Destray container helyreállíthatja?
-
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #354 üzenetére
Itthonra kell. Routertől is csak az alap dolgokat várom, fix IP MAC alapján (gyerek régi telefonja szívós, mert android ott cserélgeti, de ezt egyik router sem tudta kezelni eddig), lehessen fel/le korlátot beállítani, vagy időre (gyerekek miatt). Helyi netre korlátozni (IoT vackaim), ezt elvileg a router tudja most is, de kiderült, h nem... amit korlátoz, mint intenet access, azt levágja a helyi hálóról is... de jól mutat a beállításoknál
Kell persze DHCP, IPv4. Port forward pár dologhoz kellett régen, de mostanában nem is találkoztam vele, Kb. ennyi, a szűréseket kezeli, nem írom le. Tűzfal az a modem is, DMZ, DLNA, DDNS, ilyesmit nem használok. UPnP igen.
opnSense az első nightly nekifutásból nem sikerült, gondolom rajtam múlt, de ha AdGuard elég a feladatra, akkor nem raknék VM-et, kell a kraft másra. -
tasiadam
Topikgazda
A router attol fugg. Nyilvan szofisztikaltabb, mint egy adguard, en pl a ciscot jobb szeretnem itthonra, csak asszony belem rakna a kest, ha egy 24 portos redundans dogon menne barmi. Vagy VM-kent akarod? Akkor tanulas celjabol jobb lenne a router VM meglete. Azon en is agyaltam mar
-
ViZion
félisten
válasz
noorbertt #351 üzenetére
githubról telepítve, működik is.
curl -s -S -L https://raw.githubusercontent.com/AdguardTeam/AdGuardHome/master/scripts/install.sh | sh -s -- -v
ezzel telepítve. Nem ismertem, itt vagy nem is tudom melyik topikban ajánlották...
Észrevételeim:
- dnsmasq-ot kiváltja, saját "DNS szerver", szűrésekkel
- szülői felügyelet van/beállítható (erre vettem egy routert kb. egy éve, szép és jó, de ha csak AP, akkor már az időzítéseket sem lehet kapcsolni, átmegy fapad ostoba AP-be).
- Ahogy nézem, ebben van DHCP, fix IP-t lehet kiosztani, stb... mivel csak egy fizikai LAN port van (van itthon switch-em is), WAN + Router funkcióhoz 2 kellene, nem? Vagy lehet a konténernek 2 ETH portot adni, de a WAN és a LAN felé is csak ugyan az lenneopnSense akkor nem is kellene nekem?
Fentieket még finomítani kell természetesen, de működik. -
noorbertt
őstag
-
noorbertt
őstag
VM-et elkülöníteni csak a komolyabb dolgokhoz kell. Pl Honeassistant vagy Windows stb
Kisebb egyszerűbb dolgokhoz LXC konténereket szoktak használni. https://tteck.github.io/Proxmox/Persze olyat is lehet hogy van egy LXC konténer és arra fel raksz még külön dockert is. Vagy külön VM és docker.
( LXC-re ha tudsz ne dockert tegyél pluszba) -
ViZion
félisten
Nah, még egy dolog: docker konténerekhez kell felraknom egy linuxot, csak úgy támogatja?
Vki említette az AdGuard Home-ot, docker nélkül azt hogy? Saját VM mindennek?
...ahogy olvasom igen, bár vki kipróbálta és fut Proxmox mellett is, de csak root-ként, ami nem túl szerencsés.
Ezzel felmerül a következő kérdés (nézzétek el, Proxmox nekem új, a klasszikus virtuális gépeket használtam eddig, ahol azért volt kompromisszum és teljesítmény csökkenés egy natív installhoz képest): fogyasztásban, erőforrások elosztásában miért jobb ez, mint mondjuk egy headless Fedora linuxra bízni a dolgokat, amin telepítve futhatna a sok bármi?
Nem kötekedem, csak nem értem. Azt értem, ha mondjuk többféle OS-t használnék, akkor ezzel managelni a sok VM-et jó, de mit nem olvastam el erről? -
ViZion
félisten
Neem, azt cseréltem. Kicsit éjjel volt má'. A VM viszont ezt a hibát produkálta.
Amargo: jah, a VM beállításban jó volt a boot sorrend, de elindítva semmit nem talált, majd IPv4 és IPv6 próbálta, pedig azokat ki is kapcsoltam a boot-ból. Ekkor tűnt fel, h tökmindegy, h ott mit állítgatok, ugyan az van...
Ma is próba, ha nem, akkor a másik chipsetet választom. -
tasiadam
Topikgazda
Proxmoxnál műxik az rendesen, ha dedikált storage host van, amin a vmdk-k vannak, a többi node meg worker? Mert akkor nézek 2 kis OS disket, amire menne a prox, meg lenne egy nagyobb és jobb SSD, amin mennek a vm-ek, mindent backupolnék kifele hdd-re.
-
ViZion
félisten
Meglepődsz, cseréltem. A hiba, amire elemcserét írtam, az a VM-en volt, poén lett volna, de így is jó.
Amargo: Nem az agent nincs fent, hanem semmi a VM-en, bioson túl nem jut.
Majd megpróbálom, de nagyon nem világos, h a VM a saját natív sata DVD-t miért nem látja.
Mondjuk van fizikai DVD is, csak kiírni nem tudom semmivel... -
ViZion
félisten
Dell 9010, azt nem tudom, h itt írtam csak el, vagy ott is az éjjel...
Gyors gugli azt mondta, h a q35 chipsetet választom, akkor lehet ilyen, majd olvasgatok.
De ami érdekes, h a minden álj-ra megállította, de vagy 2 perc alatt. Viszont se IDE, se SATA, se SCSI meghajtóban nem találta az ISO-t, netről akart bootolni, a bios nagy részét nem lehetett szerkeszteni, vagy nem mentette el. hmmm... elemet kell benne cserélni.Végül a saját ssh ablakot is megtaláltam, nem kell külön cmd-ből szívni, ez dícséretes.
-
ViZion
félisten
ehh, VM-et nem tudja rebootolni, lock-ra panaszkodik. Elég kemény hibákba futok bele így elsőre... nagyon fura.
restart teljes gép, szintén ua., root konzollal sem lehet leállítani... pfff...ehh...
Nagy nehezen sikerült, de az ISO-t nem látja... OMfG...
Meglátom holnap még, de szvsz headless Fedora lesz ez...
ha letöltöttem volna, már fent lenne... -
ViZion
félisten
NAh, nem bírtam ki... vas kitakarítva, proxmox fent. SSH megvan, update volt, sudo is van (fura, h nem default, de ... fura). Enterprise repo bye.
swappiness=1
viszontsudo nano /etc/fsatb
-ra azt írja, h új fájl...
Hol tudom beállítani amit szeretnék?/ ext4 defaults,discard,noatime 0 1
tmpfs /tmp tmpfs nodev,nosuid,noexec,relatime,mode=1777,size=15% 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,size=5% 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,size=5% 0 0Vagy ha létrehozom, akkor használja majd?
Ki mit állítgat be SSD-n? -
tasiadam
Topikgazda
Olyan ritka eset a kabelhiba, hogy fel se szokott tunni. G31 alaplapba, szoval a 775os idokben raktam SSD-t, ott volt ez 1x, soha azota. De kb igyekszem minden uj beszerelesnel uj kabelt hasznalni
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok,
Kezdem elég jól belakni a proxmox-ot az új hardveren, de most jött egy kis zökkenő: úgy tűnt, a backupnak kiszemelt kis HDD megadta magát. OK, nem gond, beraktam ugyanarra a SATA portra egy 120G-s SSD-t, indult, nagy öröm. 3 percig, aztán elkezdte elveszíteni a partíciókat, a blkid parancs lassan futott le, mount nem működik. A lényeg, úgy tűnik, magával a porttal/kábellel volt probléma. Most kicseréltem a SATA kábelt, egyelőre jó.
A konkrét kérdésem (bocs a rizsáért): hogyan lehet alaposabban tesztelni ilyen esetben, hogy az alaplapi SATA halódik (álló helyében, 1 hónapos lapnál van ilyen?) Mielőtt még továbbvinném akár ezt az SSD-t, akár visszarakom a HDD-t (még nem néztem, tényleg hibás-e), le akarom tesztelni, hogy a hardver ne okozzon meglepetést. Vagy van más, ami ilyesmit okozhat, amire figyelnem kell? Köszi!
-
tasiadam
Topikgazda
-
noorbertt
őstag
válasz
noorbertt #328 üzenetére
Ha ezt követed meg is vagy:
Post in thread 'How to Reset Networking after replacing NIC?'
https://forum.proxmox.com/threads/how-to-reset-networking-after-replacing-nic.38178/post-243113 -
tasiadam
Topikgazda
Újra kell húzzam, ha egy gépből a másikra akarom átpakolni az SSD-t? Elvileg CPU-ban van különbség, másban nem kéne legyen
-
kenand
veterán
Egyelőre maradok, a Debian+ Supervisednél, de mentek és ha variálnak az egész rendszert viszonylag könnyen át tudom költöztetni, próbából átettem a Xpenology Virtual Machine alatt futó Supervised HA-t Pxoxmox Debain alá, és HassOS alá is, egyedül a BT vezérlőt kellet újra társítani.
-
amargo
addikt
Tegyél fel bármit mást docker alá és figyeld a gépházat
Kiveséztük már 1,5 éve ezt a témát, egyértelműen a saját OS felé terelnek mindenkit, aki supervised-et akar használni.
Az csak idő kérdése, amíg a csomagokat is megszabják teljesen ugye már most is van követelmény rá.Mondjuk a problémád is jó, mert a host-ra külön én se raknák driver-t, de ez esetben lehet kivétel lenne.
-
kenand
veterán
Tapasztalatom alapján minden sokkal könnyebb ha megy a HACS és az addon telpítés.
Ehhez HASSOS vagy Debian 11+ Supervised install kellÁllandóan lehet menteni, akár google drive-ra is automatikusan, ha valami gebasz van simán vissza lehet tölteni mindent, sőt így könnyű egyik gépről másikra költöztetni
-
ViZion
félisten
Köszönöm a válaszokat.
Külön NAS konténer vagy VM-re nem gondoltam, mert azért ez nam a klasszikus raid, sok user miegymás konfiguráció, linuxos samba + rsync + cron elég - azt nem tudom, h proxmox alatt elérhető-e, vagy egy virtualizált linuxhoz kell-e rendelni a HDD-ket.HA alá a plugin az integrációkat is jelenti? Vagy csak az extra dolgokat? Mert amire szükség van, azt inkább külön futtatnám, ha vmi lerohad, ne vigyen mindent a levesbe.
Van vmi írás a proxmox alapokról (a weboldalukon kívül), h mit érdemes beállítani, SSD optimalizálás, stb.? Vagy ezzel nem kell foglalkozni, default jól működik? Linuxot lehet piszkálgatni, cserébe néha meg is ölöm...
Szétkapom a gépet, átpasztázom, ventiket megnézem/cserélem, utána ne legyen rá gondom egy ideig...
-
gery2123
őstag
Szia!
Én proxmox mellett tenném le a voksom.
vm -Ben egy debian szerver ( samba rsync) vagy OpenMediaVault a 2 hdd passthrough.
Adgouard home én lassan 3 éve használok meg vagyok elégedve vele, hibátlanul működik. Egyszerű beállítás elegendő funkcióval. LXC container kb nulla erőforrással működik.Home Assistant nekem vm-ként fut 5% cpu használata van adtam neki 2 mag 4gb ram. Ha erőforrást akarsz spórolni akkor ajánlom dockerben a futtatását. 2 évig használtam úgy hibátlanul. Egyetlen hátránya hogy nincsenek pluginok de azt külön docker container tudod integrálni ha kell.
Opnsense/pfsense: itt érdemes egy + nic ha megoldható de proxmoxban virtuális lannal is megoldható.
itt még új vagyok én pfsense mellett döntöttem próba után de meghagytam az opnsense vm-et is.
Nálam ugyanez a felállás + még néhány docker container kivéve a NAS részt. Ott truenas megy vm-ben.
A cpu 8-10% között a RAM a truenas miatt magas, de ha nem lenne akkor az egész rendszer 4-6gb ramot használ jelenleg. -
ViZion
félisten
Sziasztok!
Megjött a vas, hétvégén telepítem is... valami kerül rá. Később nem lesz monitor, web UI kell mindenképp.
Korábban írtam a tervekről, röviden NAS feladata lenne: 2 HDD, egyik elérhető a hálózatón, erről rendszeresen ment a 2. HDD-re, egyszerű rsync cron.
Másik feladat helyi DNS serverkedés + IP címek szűrése (dnsmasq, de az adguard home is jónak tűnik, ha ismeritek akkor jöhetne infó).
Router feladatokon (Opnsense, vagy más van ajánlott?) is gondolkodtam, de csak 1 db LAN port van. Ha a modemen bekapcsolom a router funkciót, akkor LAN-on is csatlakozik, így csak WAN-al.
Végül Domoticz/Home assistant, ami jobban megtetszik... ezeket egyelőre csak kipróbálnám, Tuya/Shelly/ESP cuccaim vannak.Mi a vélemény, javaslat?
-
kenand
veterán
De használok Monocle gatewayt, Docker alól elég nehéz felrakni, Linux alól könnyű. Az is futhatna a proxmox Debain alapján, de elegánsabb egy VM Debian alatt.
Monocle gateway-jel az IP kameráim képét ki tudom tenni egy Amazon Echo show-ra -
kenand
veterán
Debian 11 nem lesz unsupported, max ha kijön a 12, akkor lehet upgardelni. Pont arra lehet Supervised módban telepíteni. (ubuntu 18.04 tényleg unsupported lett )
Nekem szimpibb, hogy bizonyos dolgokat tudok telepíteni ha kell. Pl tönkrement a BT kártyám a gépben, elővettem egy régit de alapban -Realtek- nem volt driver, Debian alatt tudtam hozzáadni Realtek támogatást.Intel NUC 8265-ös Wifi+Bt kártyához sincs alapban driver, de Debian alatt fel lehet küzdeni.
Tény proxmox alatt elég ha a Proxmox Debian alapjára felteszem.Fentiek miatt nekem szimpibb a Debian+Supervised HA, mint a HassOS
-
kenand
veterán
Kíváncsiságból fel is tettem qcow2 image fájlból a HassOS-t. Nekem szimpibb marad a Debian + SuperVised Homeassistat, de tény miután az ember felküzdte a qcow2 fájt és UEFI BIOS-sal elindította, egyből kész.
Feltételnek van néhány lépése amit ez ember nem tud magától itt egy video -
kenand
veterán
Van proxmox alá kész homeassistant os image. Ha valami hardvert kell telepíteni azt úgyis a hostra kell, az meg Debian.
-
kenand
veterán
Sikerült összehoznom proxmox-szal, hogy egy HP Thin clienten, ami AMD alapú menjen együtt egy Xpenology és egy Debian VM, amiben Supervised Install Homeasitant megy.
Korábban a thin clientre tettem direktben az Xpenology-t, azon ugyan van Virtual machine is, de sajna AMD-s procival nem megy. (Intel NUC-on Gigbyte BRIX-en megy így). Sajna Dockerben nem tökéletes a Homeassistat Synology alatt, nem olyan mint a HASSOS, vagy a Supervised Homeasistant.
Proxmox alatt 2 VM-ben szépen megy mindkettő. Host BT kártyáját is át tudtam adni a Homeassitantot futtató VM-nek.
-
kenand
veterán
Megoldódott a probléma, a Debian telepítő Edu változat volt, és eltolta a Netet. Újrakezdtem...
-
tasiadam
Topikgazda
Nem szeretném kivinni a netre őket, de itthon szerettem volna olyat, hogy valami kapcsolat legyen köztük, külön, szóval ahonnan a netet kapják érem el, de a másodlagos NIC-eken keresztül pedig egymás között lennének képesek küldeni az adatokat, értem ezalatt a migrálást, ISO-k küldése és egyéb tündérmesék.
Az a baj, hogy lakást bérlünk, és nem tudom hangos/sok gépet összerakni, csak NUC/SFF meg mini gépek jönnek szóba, esetleg kliensek. Amúgy sincs semmi életbevágó a hálózatomban, maximum az adguard, aminél a backup egy pi1 -
amargo
addikt
Látszólag ez a megoldás sem volt problémáktól mentes, nem tudtam a proxmox-ra be ssh-ni, gondolom nem tett jót, hogy az egész dev-et oaadtam egy container-nek.
Végül így is odaadtam a container-nek azaz readonly-ban és csak bizonyos disk-eket:lxc.mount.entry: /dev/sda dev/sda none bind,optional,create=file,mode=0444
De látszólag ez sem volt tökéletes..
Végül az lett a megoldás, hogy a pve host-on egy cron job legenerálja az xml-t, amit felmountoltam a container-nek és ott már tudom azt parse-ni..A host-ra csak a bináris került le az is mentődik automatikusan és a cron job-is.
-
kenand
veterán
Feltettem 2 VM-et poxmoxra. Egy Xpenology DSM 7.1 szépen megy. Másodikra egy Debian 11-et szeretnék, fel is telepedett, de újraindítás után a Debain nem lát hálózatot. Mit csináljak, hogy legyen hálózat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Második verzió: DeepCool LE360 V2 processzorhűtő
- BestBuy topik
- Sorozatok
- SkyShowtime
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elfelejtettem a film címét
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- Bomba ár! HP Zbook 15 G5 - i7-8750H I 32GB I 512SSD I Nvidia P2000 4GB I FHD I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest