- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- kenand: Hol volt, hol nem volt, Thunderbolt...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
Szerintem akár egyetlen emberből álló munkánál is hasznos lehet az UML-ismeret.
Most ez lehet, hogy nem a legjobb példa, de én is hadd mondjak egyet. Hobbiból folyamatosan csiszolgatom egy régen elkészített honlap kódját, állandóan változtatok rajta, és röhögök a korábban megírt kódjaimon, és annál jobbat írok, aztán később majd ezen is röhögni fogok, és átalakítottam már a kódnak nagyjából 60%-át objektumorientáltra, ami eléggé segít számomra a kódom áttekinthetőségében, módosíthatóságában, stb. Viszont már kellően sok kódot írtam ahhoz, hogy kezdjem egyre nehezebben átlátni az egyes objektumok kapcsolatait, mi örököl miből, mi tartalmaz mit, mihez milyen metódus, tagváltozó, stb. tartozik, ezért egy programmal legeneráltatttam a kód alapján az UML-diagrammokat, így csomó mindenre rájöttem, hogy mit lehetne egyszerűsíteni, megváltoztatni, áthelyezni, stb. - ismétlem, UML-ábrák alapján. Ezentúl mostanában egyre gyakrabban alkalmazom azt a módszert, hogy a kódírás előtt először megpróbálok valami összedobált UML-diagrammot készíteni arról, amit épp alkotni szeretnék - ez is jelentősen leegyszerűsíti a munkámat, mert sokkal könnyebben észreveszem az esetleges koncepcionális hibákat, főleg, miután UML-diagrammokkal szemléltetve verték a fejünkbe a különböző tervezési mintákat is egyes egyetemi tárgyakból. Ha már erről van szó - a különböző tervezési minták alkalmazása esetén is szinte elkerülhetetlen szerintem az áttekinthetőség érdekében egy normális UML-diagram megalkotása a programunkban szereplő objektumok kapcsolódásáról ahhoz, hogy a megfelelő tervezési mintát rá tudjuk húzni a saját feladatunkra. A tervezési mintákat meg ugye nem hülyeségből találták ki, hanem épp a fejlesztés gyorsítása érdekében.
Mindezt azzal együtt értem, hogy nyilván az UML-diagrammok is állandóan változnak attól függően, hogy a kód épp hogy módosult. Így szerintem az UML-diagrammok előzetes megtervezése, valamint kód alapján történő utólagos megalkotása (legenerálása, ha van rá mód, és elég jó a program, amit erre használunk) is nagyon hasznos lehet. Már csak pont amiatt is, amit azt hiszem Te is írtál, hogy nagyjából egy nyelvet beszéljenek a programozási folyamatok különböző fázisaiban részt vevő fejlesztők is.
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy UML nélkül nem lehet létezni, sőt, nagyon is sok példa van rá, hogy egyszerűen elkerülik a használatát a fejlesztés során, de nem ördögtől való, és nem is haszontalan találmányról van szó, hanem épp ellenkezőleg, sok hasznát lehet venni adott esetben.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Styx: Blades of Greed - Ami eddig történt
- Elektromos autók - motorok
- Projektor topic
- Posztapokalipszis és nosztalgia szegezett a képernyő elé
- Revolut
- Elmossa a Samsung a valóság és az AI-fantázia határát
- Garmin topik
- Nintendo Switch 2
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- További aktív témák...
- Dell Precision 14 5490/FHD+1920X1200/Ultra 7 165H vPro/32GB DDR5/1TB SSD/RTX 2000 8GB/ÚJ/GARANCIA
- Thinkpad X13 Gen2i 13.3" FHD+ IPS i5-1145G7 16GB 256GB NVMe gar
- XFX RX 9070 XT 16GB GDDR6 Swift Triple Fan Gaming Edition - Új, bontatlan, 2 év gari - Eladó!
- Komplett Pc-k,félgépek,Dell,Lenovo,HP,9.gen-ig,új és használt egyaránt,számla,garancia
- Dell Precision 7760 17.3" 4K IPS i7-11850H RTX A4000 32GB 512GB NVMe gar
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4411, 100% Akksi
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- LG 27UL500P-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- Macbook Pro M3 Max 14" - 36 GB/1TB/ 27% ÁFÁS!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest