Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
nyugatabbra 4-10x akkora fizetés mellett is drágállják, de jobban belefér nekik. Számukra most olyan drága, mint amilyennek itt érződött alapból.
A sima vásárlók, ha épp nincs gépük amivel kihúzzák az időt, azok sem fognak várni éveket, hogy hátha olcsóbb lesz. Plusz a darabszám forgalom lehet nagyon is visszaesett. A horror ár arra is jó, hogy legyen készleten, de ne nagyon akarják megvenni.
Ráadásul már megint az van, mint ahogy pár éve az akkori ram áremelésnél, hogy gariban sem cserélik az alkatrészt, hanem a vásárláskori negyed árat fizetik inkább vissza. A vásárló meg beszopta, hogy ram nélkül marad vagy hozzátesz 3x annyit, hogy legyen működőképes gépe.
-
azbest
félisten
Pár hónapja még 80 ezer forintból raktam 512GB használt ramot használt alkatrészekből épített gépbe. Igaz lrdimm ddr3, Mára az is 2-3x annyiba kerülne.
Amúgy persze, nem otthoni netet böngészős gépekbe kell ennyi ram. De vannak olyan programok, amikkel fel lehet használni sok ramot. Akár virtuális gépeket futtatni, azon tanulni dolgokat. Vagy ai-t próbálgatni, ha nem nagy sebesség kell méregdrága gpu-val, hanem futtatni képesség procierőből akár. Ritka az szerintem, hogy aki sok ramot akar, az csak porosodni fizetné az árát

-
Bazs59
újonc
Hirtelen azt hittem, hogy az SSD az 512 Gb...

Mondjuk lehet, azért mert egyáltalán nem megszokott még fél terrás(!!!) RAM-mal ellátni gépeket, de lehet csak én élek ilyen "buborékban".
Ilyen időkben csodálom, hogy még ajánlják a 256-os verziót is. -
Chaser
legenda
Nem, tényt közöltem. Én is akartam venni régen, aztán láttam milyen felárat kérnek több ssd/ram-ért. Nem tapsikoltam hozzá és nem vettem) Ha mindenki így csinálni nem is lenne akkora felár.
Tüzi
Bocsó'
ben2
Tehát akkor minden gyártó így adja az extra ramot/ssd-t, mert munkagépet árul. Jah nem)
Azért mert munkára kell, engem ne nézzenek hülyének. Ha 500e felett költenék telefonra nem tudom mit vennék, azt tudom epölt' biztos nem. Biztos sokaknak tetszik a hozzáállásuk, engem nem győzött meg.
Többire meg legyintős szmájli') -
ben2
aktív tag
"Kihasználják hogy megtehetik, mert megveszik, ennyi történik."
És miért veszik meg?
Mert kell nekik.
És mire kell nekik?
Munkára.
Tehát miért tudják drágábban adni?
Mert a ram és ssd upgrade extra felárral ugyanazt a consumer terméket feltolják a pro piacra, ahol a munkagép befektetés, ami kitermeli az árát."Unalmas már, hogy mindenhol naezértdrágábbaram' duma megy. "
Tőlem nyugodtan hőböröghetsz bele a nagyvilágba, hogy nemééér, de mivel ez egy szakmai fórumon, így vannak itt olyanok, akik szeretnek mélyebben belemenni a miértekbe is.
"De ha neked attól jobb írd le még ezerszer, olcsóbb akkor sem lesz."
Ez valami korunk online téveszméje lehet, hogy nyilvánosan csakis társadalmi befolyás céljával lehet megszólalni, hogy ha jól leírom, hogy - mittudomén - nem eszek húst, akkor majd megmenekülnek a vágóállatok, vagy leírom háromezerszer, hogy szarazapple, akkor majd olcsóbb lesz a kompjúter.
Nem, online szájkaratétól nem menekülnek meg az állatok, nem lesz alacsonyabb a CO2 kibocsátás, nem nő a minimálbér, sőt még csak olcsóbb se lesz semmi, de ha a beszélgetés racionális mederben marad, akkor hozzájuthatunk némi érdekes / hasznos információhoz a többiektől. Már ha van rá igény. -
ddekany
nagyúr
Egyébként az AI DRAM igénye nincs kőbe vésve hosszabb távon. Jönnek fel az erősebben specializált hardverek, amik a chippen lévő SRAM-ban, vagy akár permanensen bevésve (levetítő maszk szinten) tartalmazzák a model paramétereket. Utóbbi pláne őrűltségnek tűnik első hallásra, de úgy tűnik kijöhet a matek. Pár havonta lecseréled az AI chippeket a szerverekben, hogy az újabb modelt tartalmazzák, de addig is annyira gyorsak és energihatékonyak, hogy megérheti. Nyilván, ez csak ott játszik, ahol "ipari léptékű" folyamatos szolgáltatásnyújtás van, szóval otthon nem.
-
ddekany
nagyúr
Eh... amit ingyen utánad dobnak, az szinte biztos elenyésző az össz fogyasztásban. Mikor munkalyen 10 perceken át pörög valós projekteken akármi agentic coder csoda (Codex, Devin, stb.), na az valami. Azzal már megfőzhatnél pár teát. Na de azért már fizetsz is, nem keveset.
-
dokanin
aktív tag
Tavaly júliusban vettem egy hp laptopot 128 giga rammal 1 250 000-ért, most ugyanaz 1 950 000. Nagyon kemény!
-
Chaser
legenda
Példa volt. Talán akadt már a történelemben olyan mac ami elérhető volt 8 és 16gb-tal, "pici" felárral. Ssd-re is van bőven példa.
Az epölnek' az apja f......t azt, azt választja szét. Kihasználják hogy megtehetik, mert megveszik, ennyi történik. Álljon már meg a menet amikor bolti kisker difi pl 15e ft - hasamra ütöttem - két ssd méret közt, akkor az náluk 40-50e...lol. De ugye van aki tapsikol hozzá és megveszi...Tüzi
Én is használok ai-t, mint ahogy itt sokan, szóval megrohadok én is ( :
De várjunk már, az értelmetlen bányára hányan vettek vga hegyeket? Nem azért drága a dram mert ai-t használunk, hanem mert nem volt felkészülve rá a piac. Eladják csilliárdokért' amíg viszik, én is azt tenném, bárki aki céget visz - lásd az epöl', nekik eddig sem kellett hozzá különösebb indok -.
Unalmas már, hogy mindenhol naezértdrágábbaram' duma megy. De ha neked attól jobb írd le még ezerszer, olcsóbb akkor sem lesz. Max ha tartasz köztük pár nap szünetet és az ezredikre eltelik pár év) -
válasz
Depression
üzenetére
Ha már nyelvtannáciskodunk, akkor a tud lenni egy szenvedő szerkezet, ami bár nyelvtanilag helyes, de nem kívánatos. Jelen esetben a "tud lenni" helyett a "van" tökéletesen megfelel.
-
válasz
Depression
üzenetére
Ezzel a poszttal is dragabb lett a dram.
koszi
-
ben2
aktív tag
Egyedül az új Macbook Neo jön 8GB-al, de azt nem lehet bővíteni (az A18pro limitációi miatt), a többi mind 16GB-al indul.
Jelenleg egy 16GB DDR5 6400Mhz memória modul 220-150ezer között mozog márkától függően, 16GB ram upgrade az Apple-nél 200 ezer.
192GB DDR5 6400Mhz jelenleg 1.5millió és 900ezer között mozog, a Mac Studio 256GB upgrade 1 millió jelenleg.
512GB SSD brand gyártótól függően 80-90ezer, az Apple-nél az upgrade 100ezer 512GB-onként.
Egyik sem olyan drámai a jelenlegi piaci körülményekhez képest és ebbe már beárazták a random USD-EUR-HUF ingadozásokat is.Az Apple eleve a ram és ssd upgrade árazással választja szét a pro és a consumer piacait, azaz az alap gépekbe kevés ramot rak, hogy a consumer szegmensben versenyképes legyen ár / teljesítmény / minőség arányban, ha viszont valaki munkára használja, akkor annak a felárát a ram/ssd upgradekben fizettetik ki.
Azaz az Apple upgrade árak szándékosan magasak voltak, csak az utóbbi időben utolérte a PC piac. -
Chaser
legenda
Mondjuk ha alapból nem adnák horribilis felárral már a 8 vs 16gb közötti gépeket is, talán nem buknák. Ssd ugyanez.....lol a 256 vs 512 felár, megazegész'.
-
kilua
őstag
"I am not a grammar Nazi, i prefer to call myself alt write" 🙃
-
"„Van annak némi diszkrét bája, hogy egy bruttó 11 soros hírben is tud lenni helyesírási hiba.”
Itt a „tud lenni” kifejezés önmagában rendben van, de stílusilag kicsit nehézkes.
A „bruttó 11 soros hírben” kifejezés érthető, de a „bruttó” szó talán felesleges, ha nem pénzről van szó."
ChatGPT
-
i2k
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Nem kell azonnal az AI...
...általánosban (és később középben is, egyetemen meg nem olyan szak volt) kinyírt volna a magyar tanárnőm, ha rossz szórend, helyesírás, fogalmazás került volna ki a kezemből...Amitől mindig feláll kicsit a haj, amikor azt olvasom , hogy "lentebb" egy nem helyhatározót követelő környezetben... itt és iponon is futok bele a dologba.
-
-
Egon
nagyúr
Van annak némi diszkrét bája, hogy egy bruttó 11 soros hírben is tud lenni helyesírási hiba.
Segítek: az utolsó mondatból hiányzik egy ige (praktikusan a "tud"), illetve természetesen át lehet fogalmazni úgy, hogy nem kell. Mindenesetre jelen állás szerint nem jó.
A fölös energiákat a vörös-zöld ellentét szítása helyett esetleg át lehetne csoportosítani a cikkek átolvasására, publikálás előtt...
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Szólánc.
- Arc Raiders
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Még idén kézbe vehetjük a NEOGEO felújított kiadását
- EAFC 26
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- További aktív témák...
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- Budget Gamer - i5-3570 / GTX 1050 2GB / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Budget Gamer - i5-3570K / RX470 4GB / 16GB DDR3 / 256GB SSD
- Titan Forge Gamer - Xeon E5-2689 / RX570 4GB / 32GB DDR3 / 1TB SSD
- Asztali PC , R5 3600 , RX 6600 , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- HP EliteBook 830 G5, G6 13,3" i5, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Ventilátorok 120/140mm és modding termékek kitűnő árakon! Mennyiségi kedvezmény!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3791
- Xbox Elite Series 2 kontroller 3 hó garancia, számlával!
- Asus 17 TUF Gaming FHD IPS 144Hz G-Sync Ryzen7 7435HS 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
( :