Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- A magyar Duke Nukem 3D
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
A spears test video nalam nem megy (file cannot be recognized)
de a fekete az utolso elotti fw-en (3.11.30) tovabbra is emelt. (multkor tevedtem, elnezest)!
Landon-nal egyutt jol beszoptuk ezt az uj firmware frissitest.
Minketten nyomtunk egy kover No-t amikor felajanlotta, most meg verjuk a fejunket a falba mert ahogy jott, ugy el is tunt. Hiaba triggerelem az update-tel, b@szik elkapni
Uzemora/ciklus Oktober 7.-e ota:
218/53 = 4.1

Ahhoz keppest, hogy azt mondtam nem sok idom lesz filmezni, hat...
-
djpundro
aktív tag
[link] Most a Sony extra kihangsulyozza hogy a nagy tisztítást ne töbször mind 1x évente csinalni, mert hamarabb elöregszik.
Most ez a hamarabb megis mennyi? 3 ev vagy 10 év ? Egyszerűen felháborító hogy pontos magyarazat nincsen az öregedesre.Nekem 6-7 ev untig eleg, de lehet masnak 20 ev kéne . -
alaves
addikt
-
krx21
nagyúr
A helyzet az, hogy jelenleg nincs bizonyítva az, hogy a pixelfrissítő többszöri alkalmazása azt eredményezné, hogy nagyobb kompenzációt tudna a TV. Nem is lenne logikus, hisz tudjuk hogy működik: A lefuttatása során a képpontok kapacitását méri, ebből következtet az öregedés mértékére. A kompenzáció mértéke fix, az elektronika tartalmazza, valószínűleg a többszöri mérés (futtatás) nem változtat rajta...
-
chros
őstag
válasz
Archttila
üzenetére
Azokat ne bantsd. Probalj meg a frissitesre nyomni 10-15x, akkor lehet, hogy ismet feljon. Teszteld ezekkel most es ha megjon akkor is:
@Janos: "Most v05.00.10-el nincs."
Miket latsz a patternbol sotetben? Nalam csak a 2 fuggoleges latszik 50 brightness-el, 49-el teljes fekete lesz de semmi sem latszik

Es itt egy masik DV spears-tol, abbol nalam 50-el a 72-es latszik jol, 49-el 83. -
djpundro
aktív tag
Apropo Pixelfrissites .
A 65oled754 tudjatok volt multkor (amiert nagyon berezeltem) egy vilagitos feher pötty .Alitolag beragadt Pixel .Majd amikor megcsinaltam a nagy Pixelfrissitöt eltünt .
Na szoval mivel szervizbe jeleztem ,azt a valaszt kaptam hogy a nagy Pixelfrissitöt jo megcsinalni egyszer 1 Honapban ,havonta igen .Erdekes pedig mashol halottam nem szabad mert elkopnak a szinek?!
Hat a szervizes azt mondta semmi baja nem lesz ez jot tesz neki . -
Archttila
veterán
Hatha rajtam kivul is erdekel valakit.
New LG CX firmware update out (03.21.09)
Discovered changes by community:
-Raised blacks in Dolby vision/HDR fixed. (Yay! 🥳)
-Apple tv Atmos audio bug fixed.
-Added ability to direct play dual track profile 7 Dolby vision videos.
-Assorted EARC connectivity problems resolved, IE soundbars, Xbox series X.
-Varying reports that VRR gamma shift/flickering has been improved or resolved, while others saying it hasn't. LG advised someone they were aware of this issue a few weeks ago and that a fix should be coming by the end of the month. So if this firmware hasnt addressed it, then hopefully it should be coming soon. (Quote from LG below)
-There are some reports that the new firmware might reduce banding and posterization, especially in near-blacks.Official changes in changelog from LG:
-Home launcher design improvement
-Listen to TV sound on mobile through ThinQ App
-Added numeric keys/color keys to the screen remote according to the development of a new magic remote controlOngoing issues:
-Apple TV 4k Dolby vision raised blacks are improved in this firmware, but not fully resolved as there's also a raised-black component occurring from the combination of the ATV4k + CX.
-User on AVSforum CX Gaming thread
reported that there are some compatibility issues ongoing between RTX 3xxx series remain that LG and Nvidia are aware of and working towards resolution. -
alaves
addikt
Egyébként a téglalap jelenség látványosabb pl. narancssárga vagy világosbarna felületen, a B7-en én is úgy vettem észre, film közben egy sárga falon (miután lefutott a 2000 órás pixelfrissítő).
Úgy tűnik, hogy aki keveset használja az 55CX-et (vagy más gyártó 2020-as 55"-es OLED-jét) és 2 év alatt nem fut le a nagy pixelfrissítő, annak érdemes elindítani még a garancia lejárta előtt. -
alaves
addikt
4 üzemmód van (amit üzenetablakban ír):
-SDR (üzenet nincs)
-HDR jel
-HDR10+
-Dolby VisionKépmódok:
-egyéni
-élénk
-természetes
-film
-játék (HDMI-n)
-monitor (HDMI-n)-HDR egyéni
-HDR élénk
-HDR természetes
-HDR film
-HDR játék (HDMI-n)
-DV világos
-DV sötétHogy bonyolítsuk a helyzetet: HLG-HDR és HDR10 esetén azonos üzenet jön: "HDR jel".
HDR10+ esetén az üzenet: "HDR10+". HDR10+ filmet nézve a brightness jónak tűnik 50-en.
Ha lenne HDR10+ brightness test, akkor látnám biztosan, hogy jó-e az 50.
Tehát, nem lehet tudni, hogy a HLG-hez és a HDR10-hez igazából külön állítja-e a paramétereket. A HDR10+ -hoz valószínűleg külön állítja a paramétereket, mert hiszen ki is írja. -
chros
őstag
Ezt kapjatok ki, LG CX 55" teglalap probrema megint
[link] -
alaves
addikt
válasz
djpundro
üzenetére
Ezt nálam javította az LG B7 kézi pixelfrissítője. Összesen kétszer ragadt be ugyanaz a pixel (szerintem a W). Első alkalommal egyszeri kézi pixelfrissítő javította. Második alkalommal közvetlenül egymás után kétszer kellett indítani a kézi pixelfrissítőt, amely javította. Utána már nem jött vissza a hiba.
Futtasd a maradékkép törlése folyamatot (ha még nem tetted meg).
Normál használat mellett, úgy kb. havonta érdemes futtatni a maradékkép törlése folyamatot. -
djpundro
aktív tag
Gondolom itt a helye az oled tv nek ,azert ide is beirom .Esetleg a jo szakik szolhatnanak egy par valasszal ,nagyon megörülnek .Köszönöm
Ez törtent tegnap az Oled 754 tevemmel .
Egy feher pötty ,gondolom ez több pixelböl is al ,mert eleg szep pötty es egy pixelt kissebnek gondolok .Alenyeg csinaltam egy nagy tisztitast (Pixel Refresher es eddig 10 honap alatt ez a masodik nagytisztitas -60Perc) ,majd most eltünt .Most ez micsoda ?Visszajön megint ?Masnal volt ilyen?
Nagyon megijedtem ,mert zavaro volt (felesegem meg beszolt " a tevet 4 evre vetted" ) -
chros
őstag
Mostani eredmenyek B8-on PC modban a regi jo 4.10.25-os firmwarrel, a linkelt beallitasokkal (brightness 50):
Hasznalt beallitasok:
- madvr + hdmi + *PC mod Full: TV-n black level High, nvidia-nal RGB Full 12bit output
- Oppo + hdmi + *PC mod Limited: TV-n black level Low, Oppo RGB Limited 10bit output- SDR (csak madvr + hdmi -vel teszteltem):
- - avshd-bt709 11-Black-Clipping:
- - - madvr + hdmi + nem-PC mod Full: 1 meterrol 17 es 18 villog jol
- - - madvr + hdmi + PC mod Full: 1 meterrol 18 villog jol, 17-es kozelrol latszik
- - BlackPLUGE-U4K:
- - - madvr + hdmi + nem-PC mod Full: minden latszik (kicsit vilagosabb a 2 fuggoleges sav es a 2 teglalap baloldalt, plusz halvanyan latszik a 3. is kozpen baloldalt)
- - - madvr + hdmi + PC mod Full: 2 fuggoleges sav es 2 teglalap baloldalt (legfelul es legalul) latszik- HDR10:
- - Mehanik 01. black-level-v1:
- - - madvr + hdmi + nem-PC mod Full: minden latszik jol (66 is!)
- - - madvr + hdmi + PC mod Full: 76 latszik jol, a 72 kerete csupan, alatta semmi
- - - Oppo + hdmi + nem-PC mod Limited: ugyanaz mint madvr eseteben
- - - Oppo + hdmi + PC mod Limited: 76 latszik jol, a 72 kerete csupan, alatta semmi
- - - Plex belso lejatszo Limited: minden latszik jol (66 is!)
- - BlackPLUGE-U4K_HDR10:
- - - madvr + hdmi + nem-PC mod Full: minden latszik jol (2 fuggoleges sav es a 3 teglalap)
- - - madvr + hdmi + PC mod Full: csak 1 fuggoleges sav latszik (jobb oldalso)
- - - Oppo + hdmi + nem-PC mod Limited: minden latszik jol (2 fuggoleges sav es a 3 teglalap)
- - - Oppo + hdmi + PC mod Limited: csak 1 fuggoleges sav latszik (jobb oldalso)
- - - Plex belso lejatszo Limited: minden latszik jol (2 fuggoleges sav es a 3 teglalap)- DV BlackPLUGE.U4K_DVp5:
- - Oppo + hdmi + nem-PC mod Limited: csak a 2 fuggoleges sav latszik jol
- - Plex belso lejatszo Limited: nem ismerte fel a fajlt :)- HLG BlackPLUGE-U4K_HLG10:
- - Oppo + hdmi + nem-PC mod Limited: semmi nem latszik
- - Oppo + hdmi + PC mod Limited: semmi nem latszik
- - Plex belso lejatszo Limited: semmi nem latszikOsszegzes:
- SDR-nel nincs szamottevo kulonbseg
- DV-nel van fekete vagas egy kicsit (brightness allitas nem segit)
- HLG HDR-t vagja itt minden rendesen
- - mukodik egyebkent, HLG HDR-t jelez a TV, es a His Dark Materials neztem igy parszor HLG HDR-ben
- HDR10-el ugy nez ki, hogy PC mod vagja a feketet es mindegy hogy limited vagy full a jel, de nem veszes:
- - egy kicsit SDR-el
- - talan jobban (?) HDR10-nel -
junior19
senior tag
B7 belső lejátszó, nas-ról játszva.
Minden minta helyesen jelenik meg, talán némelyiknél 1-2 fényerő értéket lehetne emelni, de nincs is most teljesen sötét a szobában.
A fekete mintán már 53-as fényerő értéknél láthatóan működni kezd a panel, 75-nél szürke.
Nálam semmit nem kell változtatni a fényerő értéken, pláne nem ilyen mértékben. -
Archttila
veterán
Nem nagyon kovettem mostanaban a torteneseket, de ugy latom CX-en rendbetettek a raised black issue-t.
Delutan belesasoltam a Chernobyl 4K HDR edition-be, es mivel full korom volt a szoba igy azonnnal feltunt a javitas.
50-es Brightness mellett teljesen fekete a kep.
Lassan elerem a 200 orat, igy johet vegre a kalibralas is.

Egyelore ezeket neztem ki: (Calman van)SDR Ted's calibration disc.
HDR10 Mehanik...
DV (még nemtom) -
chros
őstag
Mehanik-nal pontosan melyik fajlt hasznaltad pontosan? Van tobb is a "01. Black level" konyvtar alatt (v1-v4).
Itt vannak a tetszek B8 esten, alatta par ember eredmenye (anno az Oled topikban is linkeltem ezeket). -
chros
őstag
Belso lejatszo mirol ment? USB vagy Plex/Emby? Madvr nem tud HLG-t csak HDR10-t. Latatlanban termeszetesen Janos-nak van igaza. Este megnezem oket.
Es mi B8 tulajok rengeteget neztunk Mehanik HDR patterneket is az elcseszett gamma miatt ami mind SDR/HDR10/DV-t is erintett. (Majd linkelem az eredmenyeket).
Meg annyit, hogy Colorspace (a regi Lightspace) guruk nem csak hogy mindent bypass-en hagynak (brightness 50) de HDR10 eseten csak 2 szintes manualis kalibralast csinalnak (nem 20) a tone curve-hoz! -
alaves
addikt
válasz
janos666
üzenetére
Értem, de jó lenne ha megnéznétek a linkelt tesztvideókat (régebben is kértem, de senki nem nézte meg eddig ha jól láttam).
OLED754-en és B7-en (már nincs meg, de emlékszem, hogy azon is ez volt) is, mindkét belső lejátszón, valamint HDMI-n (MPC-HC-madVR) is azonos eredményt kaptam.
OLED754-en egyébként nincs fekete szint (alacsony - magas) állítási lehetőség (automatikusan állítja a forráshoz és nem is hibázik), mint az LG-n. -
janos666
nagyúr
Mindig 50-en kell hagyni a Brisghtness-t minden képmódhoz és formátumhoz, ha nincs elrontva valami a forráseszköz beállításaival (vagy a videóanyaggal), a gyári (vagy CalMAN-es) LUT-okkal, esetleg a kijelzőpanellel (de akkor SDR-hoz is változtatni kell rajta). Valószínűleg a feketeszint beállítás áll rossz helyen a TV-n és/vagy forrás eszközön.
Minden HDR formátum esetén a processzor számolja a tone mapping-et, nem a LUT és nem tudok róla, hogy az ismerten hibás firmware-eken kívül (2018-as szériák a "macro block fix" után, annak későbbi kalapálása előtt) lenne gond a fekete szinttel.
-
junior19
senior tag
Köszi, megnézem majd.
Érdekes, több esetből is.
Ha jól tudom, a hdr10 és a hlg között gamma különbség van, ráadásul szinte biztos, hogy a HLG kevésbé használatos, mint a hdr10.
A másik, hogy sdr esetén is az ilyen fényerő változtatás a helyes fekete szinthez már vágást okoz a fehér szintnél is. Soha nem próbáltam ezt hdr esetén, de dsr esetén biztosan.
S HDR-nél, ahol a helyes megjelenítéshez minden a max-on van gyárilag(kivéve a fényerőt) ilyen mértékű fényerő különbség azért láthatónak kell lennie.
Kíváncsi vagyok chros mit reagál rá, mert a kalibrálásához be kellet állítani ezt, s ez jelentős különbség.
Meg sok kalibrálási tippet, eredményt olvastam a neten, s egyik sem említett 75-ös fényerő értéket az LG-nél.
Mindenesetre elég érdekes. -
alaves
addikt
-
junior19
senior tag
Minden kijelzőn fontos a helyes fekete szint beállítása, nem csak az Oled-en.
Ezeket a mintákat betudnád linkelni? Mert én az elsőt, a 75-ös fényerőt nagyon soknak tartom.
A másik, hogy ha jól tudom a HLG HDR-t a tévés műsorszórásban használják csak, így elméletileg azért kevésbé van használva. De ahogyan írod is, az LG-nek van annyi képmódja, hogy egyet be lehet áldozni rá.
Azokra a mintákra tényleg kíváncsi lennék, mert nekem is B7 van, s egyáltalán nem tűnt fel, hogy a fényerőt 75-re kellene emelni HDR10 esetén. Nekem 50-en van, ez azért jelentős különbség.
-
alaves
addikt
OLED-en fontos a pontos referencia fekete szint beállítása.
HDR képüzemmódnál OLED754-en és B7-en is azonos eredményt kaptam:
1. HDR10 tesztvideo: transfer characteristics: SMPTE ST 2084 ---> brightness: 75
2. HLG-HDR tesztvideo: transfer characteristics: HLG ---> brightness: 50Ennek alapján a HLG-re külön képüzemmódot kellene használni, de nincs, csak HDR és DV. Még jó hogy van mindkettőből legalább 2, így megoldható, hogy az egyik HDR képüzemmód brightness értékét a HLG-hez igazítsuk. Érdekes, hogy nem állítja automatikusan a fekete szintet a különböző karakterisztikákhoz. El tudom képzelni, hogy a DV profiloknál mi lehet a helyzet
Sony-nál, Panasonic-nál nem tudom mi lehet a helyzet. -
Archttila
veterán
Olyat láttatok már, hogy csak! a TV Appok-ban zuhan be a Wi-Fi sebessége? Valahogy így: [link]
Hiába a Gigabit (866/mbits) meg a Software Offload, pufferel minden (Netfliy, YouTube etc.) Mindkét sávon (2,4GHz/5GHz)Tegnap óta őrjít ezzel, előtte nem volt gond.
OpenWRT aszongyahogy: 866.7 Mbit/s, 80 MHz, VHT-MCS 9, VHT-NSS 2, Short GI az átvitel amikor odalépek TV-n a gázra, de valahogy mégis összefossa magát..
-
Archttila
veterán
LG CX Beta Firmware Fixes 4K@120Hz Stutter in VRR/ G-SYNC Mode | HDTVTest
We demonstrate how the LG CX beta firmware 03.21.03 has fixed the high frame rate stutter between high-90s and 120Hz frame rates in VRR/ G-SYNC mode, so hopefully Xbox Series X, PS5 and RTX 30 Series owners can enjoy smooth gameplay at all resolutions and frame rates (including 4K@120Hz) in VRR mode.
-
chros
őstag
Koszi. Szerintem az LG Plex app-ot kene frissiteniuk (mert szerimtem minden mas adott), megneztem, s marciusi a B8-on. C8-on is, akinek az van?
Igen, a Shield-rol hallottam, hogy a moddolt Exoplayer-rel erti es ki is kuldi a DV-t.
Ha valami valtozas lesz ebben a temaban, akkor kerlek irjatok ide. (bar a 100mbps es a hd hangok tovabbra is problemat okoznak majd, de 1 lepessel elorebb leszunk)@sati: ejnye-bejnye
-
chros
őstag
Es mkv-val is?
Ha igen, hogyan?
@sati: te mkv-rol beszelsz?
En a GoT s08e03 mkv DV remux-el probaltam, ac3-on hangot es kulso srt-t valasztva a plex kliensben a B8-on.Ami miatt kerdezem, miutan szabvanyositottak DV-t mkv container-ben par honapja (makemkv tamogatja) , igy ha ez mukodne, akkor nem kene mar az unofficial mp4 cuccokkal varialni.
Es ahogy okoskodtam, ennek mukodnie kene, ha mind a server es a kliens update-elve van (mar ha az mkv DV tamogatas bekerult a WebOS Plex app-ba) , de itt nem mukszik.
-
Archttila
veterán
En futottam vele par kort es vegul elindult a DL DV is! de csak akkor, ha DD, AC3 stb a hangsav, DTS eseten a HDR-t inditotta. (SL DV-vel detto)
Mondjuk nalam szetem ez azert van igy, mert DTD mindenkepoen transcodolnia kell AAC-ba, igy meg gondolom ugrik a DV sav, vagy vmi ilyesmi
Szoval a vege nalam igy nezett ki a tortenetnekt:
pacman -Syu plex-media-server
Halvany lila fingja nincs a kulonbozo DV prifilokrol...
(nem csodalom)
-
chros
őstag
Valaki probalt mar / sikerult mkv DV-t lejatszani LG-n vahogyan?
En Plex-et probaltam, de csak HDR10-t jelenit meg. Bar a Plex app a B8-on meglehetosen regi (marcius talan). -
junior19
senior tag
[link]
Nem tudom ezt láttad-e már, 7:58 után van a hangbeállítási rész.
Van benne tesztre is minta, hogy megfelelően működik-e a hangrendszer.
De ha kiírja az erősítő. hogy DTS5.1, akkor a játékban kevés a háttérhang, ha megfelelően van egyébként a hangrendszer konfigurálva.
Esetleg az erősítőn is teszthang futtatás, szólnak-e a háttérsugárzók. -
janos666
nagyúr
Ha eARC-ot is tud az erősítő, akkor még 8 csatornás LPCM-nek is át kéne mennie rajta, illetve a C9 még ismer minden népszerű formátumot (a CX már eldobta a DTS-t).
Azt kétlem, hogy a TV decodeolna >2, majd encodeolna =2 csatornát DTS->PCM->DTS.
De lehet, hogy nem a TV hibája a dolog. Attól, hogy a játékkonzolon DTS-t választottál, mint kimeneti formátum (ez ilyenkor amúgy DTS Connect, vagy Dolby Digital Live!), még lehet, hogy külön meg tudod adni valahol a kikeverendő csatornák számát is (ahelyett, hogy automatikusan a választott kimeneti formátumban elérhető maximális számú csatornát keverné le), ha mást nem olyan szinten, hogy headphones / home theater (2 csatorna vagy 6+).
Szóval szerintem turkáld még kicsit a konzol beállításait, vagy tesztképp hallgasd meg, hogy mi történik, mikor az AVR-en keresztül kötöd be a TV-t. -
junior19
senior tag
Hali!
Hidd el, nem véletlenül írta János sem, hogy meg kell mérni a panelt, s utána lehet következtetéseket levonni.
Azt jó iránynak tartom, hogy veszel egy mérőt, s magadnak megpróbálod beállítani. Az írásaidból az jön le, hogy nem okozna gondot neked, az alapokkal tisztában vagy.
Vettél volna egy mérőt, akkor már a gamma értékének sem kellett volna annyit utána olvasnod, hogy melyik érték felel meg a 2,4-es gammának. S hidd el, simán lehetséges, hogy hiába azt írták több tesztoldalon is, hogy a -4-es érték felel meg a 2,4-es gammának, lehet a te készülékeden a -3 közelebb lenne a 2,4-hez, simán lehetséges. S ez csak méréssel derül ki.
Nézz meg méréseket, akár más készülékekről is, ahol eredményeket is mutatnak.
5, 10, 15%-os szinteken akár századpontosságra is belehet állítani a megjelenítőt, s ha nincs ilyen pontosra állítva, akkor már nem lesz jó. Kicsi értéknek tűnik, s lehetne azt mondani, hogy ennyinek bele kellene férni, hogy 5%-nál az érték 0,114 helyett 0, 172. Ez kicsinek tűnik, s szemmel valószínűleg nem is lehet pontosan beállítani.
De gondolj bele, egy jobb lcd-nek 0,017 a fekete szintje. Az Olednek 0. A 0,5 vagy 1% nagyon kicsi eltérés. Az Oleden még is látod, az lcd-nél pedig alig észrevehető. Pedig század értékekről beszélünk.
Amíg teszt oldalak és mások által megadott értékekkel próbálkozol, tesztelsz, addig kicsi az esélye, hogy jól legyen beállítva a megjelenítő. Ezért ha valami nem tetszik az adott anyagon, akkor mindig a beállításra fogsz gyanakodni, s újabb beállításokkal kísérletezni. Ha be van kalibrálva a megjelenítő, akkor is fogsz hibákat látni de akkor már tudod, hogy a megjelenítő aránylag pontos, s az adott anyagot így készítették el. Gondolj csak arra, filmeknek is különböző a kontrasztaránya, van amelyiknek a legsötétebb része is világosabb, mint másik anyagnak.
A különböző ajánlások pedig azért nem igazán jók, mert más a látásunk, más az ízlésünk. Rengeteg példa kering a neten a sötét részletek megjelenítésére. De ha nincs kalibrálva a megjelenítő, akkor ezek az ajánlások függnek az adott személy látásától és ízlésétől.
Például a Sötét lovag 06:34-es idejénél, amikor felnéznek az égre, s a jobb oldali épület árnyékmegjelenítéséről megy a tippelés, hogy mennyit kellene látni. Azt hogy ilyen jelenetben mennyit kellene látnunk, azt csak egy helyes kalibrálás mutatja meg, feltételezve, hogy jól belehet állítani adott készüléket.
Én azt a gondolatodat támogatnám, hogy egy mérő beruházásával kezdenél neki, az később is jól jöhet. Enélkül mindig ilyen téren csak olyan kérdéseid lennének, amire igazából senki nem tud tanácsot adni. S vannak itt páran, akik segítenek ha a méréssel, kalibrálással kapcsolatban van konkrét kérdésed. De addig amíg nincs egy mérés a készülékedről, csak általános, elvi magyarázatot kaphatsz. Felelősen senki nem tudja azt neked kijelenti, amiből most is kiindult a kérdésed. Jánostól sem véletlenül kaptál általános válaszokat, mérés nélkül nem tud senki konkrét választ adni ilyen kérdésre.
Ha találtál olyan teszt oldalakat, ahol azt látod, hogy a kérdésedre megfelelő a mérés, akkor nagy eséllyel a tieden is el lehet érni, amit szeretnél. De konkrét értékekkel próbálkozni, hidd el felesleges. -
krx21
nagyúr
Gyerekek. Mi a hivatalos infó? Az LG OLED E9 mit tud HDMI ARC-on?
Kötöttem rá XSX konzolt és bitstream adatfolyamra tettem, azon belül DTS-re.
Az AVR kiírva, hogy DTS 5.1, de soha nem hallom játék közben a hátsó hangszórókat?
Mit ronthatok el?
-
alaves
addikt
válasz
janos666
üzenetére
Köszönöm. Éppen ma láttam a régi TV-men (LG UH7507) ezeket a fekete közeli megjelenítési problémákat, főként gradient formában, pedig az LCD. Na, addig figyeltem, hogy már minden TV-n fogom látni
... vagy lehet nekiállok egy olcsóbb szettel kalibrálni magamnak
A pixeltv.it-nél így néz ki az OLED754 gammája:
- natív:
-
janos666
nagyúr
Hát, ezt meg kéne valakinek néznie nekek élőben, műszerrel...
LG WOLED-nél az is gond, hogy kicsit elmászik a szürke-skála az analóg gain szabályzással (OLED Light, stb neveken futó opció), az LGD 100%-ra állítja be nagyjából, de SDR-ban sokszor 20% köré kell lehúzni sötétszobához (ami már elég nagy változás, hogy meglátszódjon a hatása). Ezt a későbbi gyártói gyári kalibráció sem fogja neked korrigálni (ha csinálnak egyáltalán adott esetben bármi egyedi kalibrálást), az is legfeljebb képmód alapértelmezett gain értékével fog lefutni. -
alaves
addikt
válasz
janos666
üzenetére
TV beállításra gondolok. OLED754-en fehérszint: 0-127 vörös, zöld, kék WP-k és -7 - 8-ig vörös, zöld, kék BL-ek, valamint gamma -4 - 4 (elvileg 1,9-2,4). Forráseszköz oldal nem megoldás, mert akkor pl. a tuner-jelnél megmarad a probléma. Azért kérdezem, mert két teszt oldal is szépre tudta kalibrálni a gamma görbét, csak nem írtak beállítást hozzá. Tudom, minden TV más, de legalább ki lehetne próbálni, mint pl. az rtings esetében.
Elvileg a gyárban is úgy kellene beállítani a TV-ket, hogy a feketéhez közeli gamma legyen teljesen sima, mert az látszik igazán. -
janos666
nagyúr
A PHILIPS 55OLED754 TV-n? Meg lehet próbálni a 20 pontos csúszkákkal (ezen is van, ugye, mint a 854-en?), de a formátumtól (SDR, HDR10, stb) is függ, hogy mikor mit lehet kezdeni ezekkel a funkciókkal. (Vagy ahogy chros írta: lehet próbálkozni a forráseszköz oldalán is, ha az egy PC, de ott is gond lesz a HDR-el.)
-
alaves
addikt
janos légy szíves leírni, hogy a fekete fölötti szabálytalan gamma követést elvileg lehet-e kalibrálással javítani, akár a sáv többi részének is a kárára?
-
Archttila
veterán
jffref az uj CX firmware-rol:
I did some testing with Stacy’s disk and the upcoming Lg firmware and I don’t see raised blacks in HDR or DV. I then calibrated them quickly with the Calman beta using Autocal in both PMs just to see. I did a matrix LUT for HDR. I didnt see any raised blacks or any banding or artifacts. I didn’t use a jewelers loupe but I tested in a pitch black room. So hopefully in a couple of weeks things will get better. It may not be 100% but the PQ looks outstanding to me in both picture modes with this content
-
krx21
nagyúr
Mi a pontos kérdés? Én azt vetettem fel, hogyha a képpontok mért kapacitása egyértelműen mutatja az elhasználódás mértékét, akkor lehet megfelelően újra kalibrálni a képpontok vezérlését. Ezt mindaddig lehet, amíg tud kompenzálni az elektronika...
Viszont elméletem szerint mindegy, hogy ezt a határt 1 vagy 200 újra kalibrálással tesszük meg... Ugyanis mindig az utolsó mért kapacitás arányok számítanak csak, illetve, hogy az ennek megfelelő vezérlés tud e kompenzálni még, vagy nem, mert olyan különbségek vannak már a képpontok között... -
csige791
tag
Sziasztok,
LG C8, régi Fat filerendszert használ, vagy nem értem?
NTFS re formázott pendriveot nem ismer fel filerendszer miatt, ugyanez exfatnál is. Fat32-meg nem kezel film méretű fileokat.
Egy időre bepenyugodtam, PCről jatszottam le a filmeket. Azt hittem ez ilyen gagyi...
Erre ma barátnőm kozepkatwgorias régi LG tvje simán felismeri az ntfs-et.
Mit csináljak?
-
chros
őstag
Ket uj video HDMI 2.1-rol:
- Vincent hdmi kabelekkel kuszkodik Samsung-on
- Fomo az AVR-ek problemajarol beszel (mar ha igaz, mert neha beszel hulyesegeket is
)
-- ez utobbi azert is erdekes, mert az earc HD hangokkal maceras a TV-ken -
chros
őstag
-
Fisha
őstag
válasz
Archttila
üzenetére
Hmm, nem hangzik rosszul. HDR, DV, HLG. EARC (amin kimegy a HD hang), DTS
, 120Hz-es BFI, aminek ráadásul van valami automatikus ki/bekapcsolós módja. Mondjuk erre kivi lennék, hogy mi van akkor a fényerővel. De ez így összességében papíron többnek tűnik, mint amit a nagy nevek ma tudnak. -
Archttila
veterán
Vizio OLED | RTINGS review link
-
krx21
nagyúr
Már tárgyaltuk, hogy hogy működik a pixel regenerációs folyamat. A mindenkori kapacitását méri meg a készülék a pontoknak és ennek változása mértékében változtatja meg a pixelek egyedi vezérlését. Tehát elméletileg mindegy hányszor fut le. A kompenzáció mértéke nem ettől függ. Persze ez csak elmélet, a gyakorlatban lehet nem igaz...
-
alaves
addikt
válasz
Archttila
üzenetére
Sajnos nem tudjuk mennyit képes kompenzálni a pixelfrissítő (aut. és kézi).
De nyúljunk a jó öreg matekhoz. A 4 órás aut. pixelfrissítő azt feltételezi, hogy 4 óránként (vagy rászámít egy kicsit mondjuk 5-6 órára) lefuthat. Tehát az üzemidő/aut.friss száma 4-6 körül kellene lennie.Viszont ez idővel természetesen növekedni fog egyre jobban.
(Nálam jelenleg: üzemidő: 3638 óra OLED OFFRS count: 383, 3638/383= 9,49).
Ezért szoktam javasolni, hogy a napi átlagos üzemóra alapján futtassuk a kézi 1 órás pixelfrissítőt. Mivel nálunk 12+ óra a napi üzemidő (film+játék+PC monitor+TV), ezért hetente futtatom az 1 órásat egyetértve az LG javaslatával, amelyet kértem tőlük anno (jelenleg OLED JB count: 30).
4-6 órás napi használtnál elég lehet 2000 óránként lefutnia az 1 órásnak, ami ugye gyárilag megtörténik.
8-10 órás napi használatnál szerintem úgy havonta érdemes futtatni az 1 órásat. -
Archttila
veterán
Gyors kerdes:
Tegyuk fel h 4 orankent nem tud lefutni a kompenzacios ciklus, mert mondjuk nincsen kedvem kikapcsolni a tv-t, vagy jatszunk haverral stb... Szoval az itt kiesett ciklust kesobb potolja a keszulek, vagy majd a nagy (hosszabb) pixel refresher billenti helyre a balance-t azzal, h hamarabb fut le mint 2000 ora?
Bocs ha hulyeseget kerdeztem
-
Fisha
őstag
válasz
junior19
üzenetére
Azóta nem írtam, mert akkor is úgy éreztem, hogy félrement a beszélgetés. Szóval igen, azóta sikerült, az új bejelentésre is válaszolniuk, és elhajtottak vele. Én továbbra se tartom korrektnek egy funkcióra azt mondani, hogy igen, hibásan működik, kapcsold ki, mert ez ilyen. Akkor ez legyen rajta nagy piros betűkkel a dobozon, vagy csak simán ne legyen benne ez a funkció. (én amúgy alapvetően a interpoláció miatt reklamáltam).
Amit a nagytesó topikban leírtam az 2 külön dolog volt, ami ezzel kapcsolatban jött elő, de amúgy semmi köze az én "hibámhoz".
1. Az LG minősíthetetlen módon kezeli ezeket a bejelentéseket. Minden azonosító nélkül röpködnek a semmibe a bejelentések. Ami nem tetszik nekik, arra simán azt mondják, sose volt ilyen bejelentés. Erre ISO-9001-et kapni így tutira nem lehet.
2. A szervizes azt mondta, hogy nincs már ez a panelozás se. Arra is megy a szakvélemény, mint, ahogy nekem jött, hogy hát igen, ez ilyen, tessék megszokni. Ez bandingre, tintingre vonatkozik. Hogy mennyire igaz mindenhol, azt nem tudom.De, hogy előremutatót is írjak. Én folyamatosan keresem az utam az OLED-es mozgás tekintetében. Mostanában nagyon elégedett lettem a BFI-vel. A villogás nagyon hamar szokható, előtte is plazmám volt, az is villogott. Sajnos csak SDR tartalommal reális opció ez, HDR-nél maradtam a 2-3-as dejudderren. Két hibát figyeltem még meg ezzel kapcsolatban a rendszeremben:
1. Egy coreleces lejátszóval tolom, elvileg kadenciahelyes outputtal. Azért csak elvileg, mert időnként visszaugrik 60Hz-re magától, amit egy újraindítás gyógyít csak meg. Ráadásul ez csak a titkos, 11111 menüben derül ki a TV-n. Elég kellemetlen hiba, de már hamar kiszúrja a szemem.
2. A TV-n is néha elmászik a beállítás valahogy és elkezd recegni a kép. Lehet, hogy ez pont az, amit Vincent is említ, nem tudom. Szerintem ilyenkor a real cinema beállítás ugrik offba, ami fura, mert bekapcsolt BFI-vel nem is lehet állítani elvileg. Folyamatos recegés az eredmény, sűrűbb, mint a kadenciaproblémás esetben. Ilyenkor egy interpoláció off-on (mert ugye abban van a bfi is) megoldja a dolgot. -
junior19
senior tag
válasz
Archttila
üzenetére
Elhajtotta a szerviz, ha jól emlékszem. Kicserélték az alaplapot, azután azt mondták, vagy így nézi, vagy kikapcsolja.
Ezután az Oled topicban volt is téma, mert egy ideig időt kértek tőle, egy hónapjuk van állítólag, azután meg azt mondták neki, hogy le van zárva a hibabejelentés, szakvélemény is készült, így ezt nem jelentheti újra hibára. De majd kijavít, ha rosszul emlékszem.
Volt vita is az Oledtopicban, hogy akkor már az LG sem úgy áll a szervizeléshez hozzá, mint korában.
Szerintem meg ez egy olyan hiba a szerviz részéről, hogy működik a tévé, néha hibázik, de attól még nincs baja. Kb olyan, ha majd bekalibrálod a tévédet, s nem lesz 100%-os, valaminél lesz egy kis hiba. Te bejelented a mérés jegyzőkönyvét csatolva, a szerviz megnézi és elhajt. A tévé megfelelően működik, nem hibás, minden paraméterben megegyezik az előírtaknak.
Ezek ilyen hibák.
A szerviz csak akkor fog javítani, vagy cserélni, ha látható hiba van, amit ilyen tesztelők kihoznak, s a nagy átlagot nem zavarják, az belefér.
Egyébként ha jól emlékszem Celtisnek a Samsunggal volt hasonló "hiba" csörtéje, pont 15 percenként megakadt a kép a saját tunert használva. A Samsung sem javította, cserélte, szerintük megfelelő a készülék. Pereskedés után kapta vissza a vételárat majd egy év elteltével. -
chros
őstag
válasz
junior19
üzenetére
Ez a 2018-as LG modellek elb***ott firmware-ere vonatkozott/zik (B8-nal meg mindig), ahol black crush-t eredmenyezett.
Termeszetesen a beirt ertekek egy adott keszulekre vonatkoztak, ez iranyadonak mindenkepp jo, de az avshd.709-es black clipping mp4-evel be lehet loni ezeket muszer nelkul is.
A nagyobb gond az, hogy ez a "trukk" csak SDR-re jo: megnezten B8-on es HDR10 / DV eseteben nincs ilyen kompanzalo lehetoseg sajnos.
Ebbol azert levonhatjuk a kovetkeztetest, hogy LG-t csak a nagyobb kategoriabol szabad venni (>=C), mert abbol van temerdek kulonbozo modell ami ugyanazt a firmware-t hasznalja, es ott nem engedheti meg maganak az LG, hogy nagyivebn szarjon a jelzett problemakra...
-
junior19
senior tag
Kíváncsi leszek nálad, hogyan fog ez működni. Én is próbáltam ezeket, de nekem túl kimosott lett a kép ilyen értékekkel.
Azután a mérés meg is mutatta, Bt1886-os gammát használva is 15%-nál már jó volt a gamma, felette pedig már sok is. Ha pedig 2,4-es gammát céloztuk, akkor már 10%-nál is magasabb volt a gamma mért értéke. Ezért nem is volt csoda, hogy még a hozzáadott fénysűrűség mosottá tette a képet.
Igaz nekem B7 van, neked pedig B8, az írásból pedig nekem nem derült ki, hogy milyen készüléken használta ezeket az értékeket.
Olvastam olyat is, hogy a B másképpen kezelte ezeket a változtatásokat, mint a többi modell. Volt C-s tulaj, aki 5%-nál 20-at emelt az értéken.
Új hozzászólás Aktív témák
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Lexus, Toyota topik
- Bestbuy játékok
- Google Pixel topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Gitáros topic
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
de a fekete az utolso elotti fw-en (3.11.30) tovabbra is emelt. (multkor tevedtem, elnezest)!
Minketten nyomtunk egy kover No-t amikor felajanlotta, most meg verjuk a fejunket a falba mert ahogy jott, ugy el is tunt. Hiaba triggerelem az update-tel, b@szik elkapni
...ja, de, értem, akkor kicsit kevesebb lenne a termelékenység és a profit